Nieuwe Mars foto's zojuist gepubliceerd

De langverwachte foto's van de Hubble Ruimtetelescoop zijn enkele minuten geleden eindelijk gereleased. Mars heeft in 56619 jaar nog nooit zo dicht bij de Aarde gestaan als nu, dus op aandringen van velen heeft de Hubble vannacht prachtige foto's van Mars gemaakt.

Op de foto is het Hellas Basin te zien, een enorme inslagkrater, en de zuidelijke ijskap is onmiskenbaar te herkennen. Het is de meest gedetailleerde foto van Mars ooit gemaakt vanaf de Aarde.


(Foto: NASA Hubble Space Telescope 26 Augustus 2003)

Klik hier (JPG 71KB) of hier (TIF 1,9MB) voor de hi-res versie gehost door FOK!


"Deze foto's zijn de beste ooit gemaakt, en zullen waarschijnlijk voor decennia in boeken over het heelal blijven verschijnen", zegt astronoom Jim Bell van de Cornell Universiteit.

Afgelopen nacht was Mars helderder als nooit tevoren. Ruimtetelescoop Hubble, die boven de atmosfeer zweeft, heeft er 52 minuten over gedaan om 10 aparte beelden te maken voor de eerste foto. Dit om een scherpere foto te krijgen, doordat er beter belicht wordt. Foto experts van de Space Telescope Science Institute hebben de foto gemaakt tot hoe hij nu is. Mars bleef echter draaien, daarom moesten de frames elke keer enigszins aangepast worden.