PvdA wil licentiesysteem voor scholen

De Partij van de Arbeid wil een licentiesysteem invoeren voor alle scholen, van basisscholen tot universiteiten. Wanneer een school de daarin vermelde kwaliteitseisen niet nakomt, kan deze onder curatele worden gesteld. PvdA-leider Wouter Bos wil dit samen met het CDA aan de onderhandelingstafel bespreken.

In de licentie, die voor vijf jaar wordt verleend, komt de kwaliteit van het onderwijs centraal te staan. Ook komt er een richtlijn voor het aantal leerlingen dat de opleiding met succes afrond en wordt er gesproken over huisvesting. Scholen dienen elkaar onderling te controleren, maar ook de inspectie komt regelmatig langs.

Wanneer het eindresultaat negatief is moet er zo snel mogelijk met een 'verbeterplan' worden gewerkt. Daarmee zouden uiteindelijk ook scholen gesloten kunnen worden, maar de PvdA denkt niet dat het zo ver zal komen. Scholen zouden wel onder curatele van het Rijk kunnen worden gesteld.

Het licentieplan is n van de manieren die de PvdA aanpakt om de zeggenschap op scholen terug te geven aan leerkrachten en ouders. De overheid zou, volgens de partij, alleen op grote afstand toezicht moeten houden. Dit zorgt uiteindelijk voor vermindering van de 'Haagse regelzucht' waaronder het onderwijs te lijden heeft.

D66 kraakt plannen PvdA

Boris Dittrich, fractievoorzitter van D66, heeft in een reactie laten weten de plannen van Wouter Bos niet te zien zitten. Volgens Dittrich heeft Bos zijn belofte om het onderwijs met rust te laten gebroken.

"Blijkbaar hadden de cynici die niet in de nieuwe PvdA geloofden gelijk. Rust in het onderwijs was bij uitstek het voorbeeld dat Bos gebruikte om duidelijk te maken dat hij verschilt van zijn voorgangers", aldus Dittrich. "Ik heb nooit zo sterk geloofd in de verhalen over de nieuwe PvdA, maar dat Bos nog geen vijf weken na de verkiezingen alweer met radicale veranderingen voor het onderwijs komt, had ik echt niet verwacht."

Volgens Dittrich is de PvdA bezig met het verkeerd aanpakken van de problemen. "Ik blijf hameren op het lerarentekort. Over zeven jaar is er voor elke twee leraren die nodig zijn nog maar n beschikbaar. Als de PvdA iets wil doen voor het onderwijs zou zij dr eens over moeten nadenken."