Terreinwagens moeten verboden worden

Stichting Natuur en Milieu wil dat luxe terreinwagens verboden worden. De auto's zouden veel te veel brandstof verspillen, teveel lawaai veroorzaken en bovendien onveilig zijn. De verkoop van dit soort auto's is de afgelopen zes jaar verdubbeld.

Bestuurders van dit soort auto's zouden bovendien zich onveiliger gedragen omdat ze denken dat er weinig met ze kan gebeuren, dit ten onrechte, aldus verkeers organisatie 3VO. Ook zouden de eigenaars zich willen bewijzen met hun SUV (Sport Utility Vehicle) en zich zo onveiliger in het verkeer gedragen.

Uit botsproeven eerder deze week kwamen wederom de BMW X5 en Mitsubishi Pajero Pinin als zeer slecht uit de test. De massieve voorkant van deze auto's maakt ze extreem gevaarlijk voor (brom)fietsers en voetgangers. Voetgangers lopen ook meer letsel op doordat de auto's een grover bandenprofiel hebben dan normale auto's.

Amerikaanse eigenaren van SUV's krijgen ook veel kritiek op hun auto's. Waar ze vroeger werden uitgemaakt voor onzekere en ijdele zenuwpatiënten met een auto die onveilig en 'onchristelijke' zou zijn, krijgen ze nu de beschuldiging van samenwerken met Bin Laden er nog bovenop.

In TV spotjes gemaakt door protestgroepen financieren de eigenaren direct Arabische regimes die radicale islamitische groeperingen steunen met hun benzine slurpende voertuigen. Bovendien zou het type auto al helemaal fout zijn omdat Bin Laden er ook in eentje zou rijden.