Reacties op aftreden Rosenmöller

In Den Haag is voor het overgrote merendeel teleurgesteld gereageerd op het plotselinge vertrek van Paul Rosenmöller als GroenLinks-leider. De stap was ook geheel onverwacht, daar Rosenmöller zich onlangs kandidaat stelde als lijsttrekker, en toen zei de "kar nog éénmaal te willen trekken".

Premier Balkenende reageerde geschrokken. Hij wees op het verslechterde politieke klimaat na de moord op Fortuyn, en zei dat er na zijn dood een slagveld heeft plaatsgevonden onder politici, die al dan niet zijn verdwenen na bedreigingen. Hij prees net als VVD-leider Zalm Rosenmöllers bedrevenheid in het debat, en noemt hem iemand met "groot gezag".

PvdA-lijstrekker Bos roemde de gewoonte van de scheidende GroenLinks-voorman om "moedig ten strijde te trekken tegen makkelijke, populaire meningen". Het vertrek van Rosenmöller vindt hij "buitengewoon triest, een droevige boodschap".

Alleen Mat Herben (LPF) had enige kritiek: Hij vindt het "een beetje flauw" dat Rosenmöller de nasleep van de moord op Fortuyn noemt als reden om te stoppen. Er zijn meer mensen die een zwaar jaar hebben gehad, zei Herben, één ervan ben ik.