Kabinet Balkenende definitief gevallen

Boepz0r en fietsbel hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Premier Balkenende heeft zojuist aan de Tweede Kamer meegedeeld dat het Kabinet gevallen is. Hij zal het ontslag van zijn Kabinet aanbieden aan Koningin Beatrix.

Balkenende zei het te betreuren dat dit zo kort na de begrafenis van prins Claus is gebeurd. Maar de gebeurtenissen binnen de LPF boden geen andere mogelijkheid meer.

Volgens de premier heeft de coalitie geprobeerd om aan de verkiezingsuitslag van 15 mei uitvoering te geven. Maar door problemen tussen twee ministers van de LPF, Bomhoff en Heinsbroek, was dit niet langer mogelijk. Definitieve doorslag gaf vandaag de mededeling van de fractievoorzitters van VVD en CDA vanochtend, die het niet langer zagen zitten met deze coalitie.

Het is zo goed als zeker dat nu nieuwe verkiezingen worden uitgeschreven. De fractievoorzitters van VVD en PvdA, Zalm en Van Nieuwenhoven, pleiten ervoor al in december naar de stembus te gaan. Fractieleider Zalm van de VVD noemde 11 of 18 december als data.

Minister De Hoop-Scheffer (CDA) zei het uitermate jammer te vinden dat het zo snel al afgelopen is. Hij legt de schuld volledig bij de LPF, die er ''een rotzooi'' van hebben gemaakt.