GSM eindelijk echt bruikbaar

Mobiele telefoons kunnen steeds meer. Bij fabrikant Siemens bijvoorbeeld wordt de vraag 'Suggestie?' dagelijks in alle geledingen van het bedrijf gesteld. De bedoeling is: ''Weet iemand nog iets wat we met een mobiele telefoon zouden kunnen doen?''
Er lijkt immers geen maat te staan op de mogelijkheden die het apparaat biedt. Kijk maar naar Philips. Nog dit najaar liggen ze in de winkels: sportieve jasjes met ingebouwde telefoons. Philips heeft ze met kledingfabrikant Levi Strauss & Co ontwikkeld. De verwachting is dat ze bij veel jongeren aanslaan.

Er zijn vier types die allemaal onder de merknaam ICD+ (Industrial Clothing Design) op de markt komen. Elk jasje bevat min of meer een netwerkje. Daarop zijn aangesloten een Philips mobiele telefoon (Xenium) en de Rush MP3-speler van dezelfde fabrikant.

Een soort afstandsbediening stuurt de telefoon en de speler — waarmee van het internet gehaalde muziek kan worden afgespeeld — aan.

Met de afstandsbediening zijn ook de meegeleverde oortelefoons te bedienen. Als ze niet worden gebruikt, zijn ze onder de kraag te verbergen. Een microfoontje is ook in de kraag verwerkt.

Science fiction?