[Tour] En dat is één

Jan (Bakoenin)

De laatste klim was heel erg zwaar
Froome bleek niet zo heel erg fit
Dumoulin ging hem voorbij
En Quintana won de rit

Daar kwam een klein blauw mannetje naar boven op de Portet. Was het een smurf? Nou, zo goed als. Maar een echte klimmer en de Portet verdiende ook een echte klimmer als winnaar. Echte klimmers zijn Thomas en Dumoulin niet, Die klimmen op de macht. Toch deden zij ook goede zaken in het algemeen klassement. Froome niet, die kraakte en verloor tijd, maar schrijf hem nooit af. De laatste bergrit is nog niet geweest en wie weer komt hij al puffend weer boven drijven.

Het was echt ieder voor zich en Poels en Bernal voor Sky. Die moesten eventuele aanvallen neutraliseren en daar slaagden ze lange tijd in. Tot Dumoulin ging. Toen waren ze er allebei af en wie er nog meer af was? Froome. Ik zag het al aankomen, maar dat is wel vaker het geval geweest en dan pufte hij even en kwam alsnog terug. Dit keer niet. Zou de Giro hem dan toch fataal gaan worden?

In iedere geval was het een heroïsche strijd geweest met een prima winnaar en een tevreden Dumoulin. Nu nog ergens die gele jongen lozen, Die heeft niet de Giro gereden en dat is te merken tot nu toe.

Ik was erg nieuwgierig wat er in de etappe van vandaag zou gaan gebeuren. De start was al heel bijzonder. De organisatie hoopte zeker door de eerste twintig in de rangschikking vooraan te laten starten dat die meteen in de aanval zouden gaan. Ik dacht van niet. Zeker Froome en Thomas zouden waarschijnlijk op hun helpers wachten en vermoedelijk zouden de andere klassementsrenners dat ook doen.

De renners stonden inderdaad in de opstelling van een motor grand prix. Maar zouden ze meteen de gashendels opentrekken? Daar ging het licht op groen en… er gebeurde niets bij de klassementsrenners. Anderen wilden natuurlijk wel weg. Net als bij de voorgaande ritten. Het zou dus later beginnen. Demare was er toen al af. Natuurlijk zat De Gendt bij de vluchtpoging.

Sky reed op kop van het peloton. Ik was benieuwd of ze de vluchters veel ruimte zouden geven of dat zij, of een andere ploeg, de voorsprong binnen de perken zouden houden.

Er ging een groep weg met weer Mollema en Alaphillippe, maar ze hadden nog niet veel voorsprong. Hij ging echter wel redelijk snel omhoog. Als Sky nou weer een groep een enorme voorsprong geeft dan ben ik er wel klaar mee. Wat een kutploeg is dat toch. Ik hoopte dan ook dat andere ploegen Sky moe zouden gaan maken, want op deze manier werd het wel erg makkelijk. Gelukkig was Valverde vooruit dus al te langzaam kon Sky ook weer niet rijden.

Uit de grote kopgroep sprongen Kangert en Edet weg.  Maar even later was Kangert alleen. Zou Fuglsang iets van plan zijn? Dacht ik.

Overal op de Peyresourde reden plukjes renners voor het peloton uit.

Valverde was dan wel vooruit maar Quintana had  pech en dat was niet 1,2,3 opgelost. Toch kwam hij redelijk snel terug, ondanks dat hij nog een keer van wiel moest wisselen.  Kangert kwam ondertussen als eerste boven en Alaphilippe snoepte ook weer voldoende puntjes mee. Daarna deed hij weer zijn afdalingskunstje en veegde Kangert op.

De bollenman dacht als ik nou Kangert de tussensprint laat winnen dan mag ik straks misschien wel gewoon de meeste bergpuntjes.

De tweede beklimming begon en er was nog steeds geen spektakel. Ik had het nog niet geschreven of de ploeg van Bardet ging tempo maken op kop van het peloton. Dat was goed want de mannen van Sky moesten geëlimineerd. Als Poetin zoiets zegt dan gebeurt het ook, maar in de wielrennerij is dat niet altijd zo. Het werd wel een klein pelotonnetje.

Aanval Latour en Bardet. Nu moest sky aan de bak. Soler had zich laten terugzakken om nog een handje aan AG2R toe te steken. Voor Latour werd het nu een hele toer om bij de klassementsrenners te blijven.

Alaphillippe pakte nu de volle buit op de top. Maarten zei dat het peloton met de gele trui weer wat groter was geworden. Ja, Maarten, ze hadden een groep die vooruit was ingehaald zoals je had kunnen zien.

De laatste col kwam er aan. Wat zou er gebeuren? Sagan was onderuit gegaan. Zou hij door kunnen? Anders wordt de strijd om het groen weer interessant. Hij was wat later weer vertrokken, maar dat zegt niets want dat doen ze ook met een kapotte knieschijf.

En daar was dan de Col du Portet. Meteen bij het begin van de klim liet de bollenman het lopen. Kangert alleen. En nu?

Valverde gaf in ieder geval gas en dan kwam de aanval van Quintane. Martin ging met hem mee. Er kwam geen reactie van Sky.

En dan begon het. Aanval Roglic. Froome mee, Reactie Dumoulin. Ik dacht: It giet oan. Gelukkig kwam Dumoulin terug bij Roglic en Froome.

Zoals verwacht werd Kangert ingerekend door Quintana en Majka. De Portet verdient ook een grote winnaar, ook al is het maar een klein mannetje. Majka moest eraf bij Quintana. Bardet moest eraf bij de groep gele trui. Froome reed daar op een ontzettend klein molentje.

Daarna ging Kruijswijk in de aanval. Geen reactie. Alleen was Poels nu wel weg. Bernal was echter nog over en pakte Kruijswijk terug. Daarna natuurlijk een aanval van Roglic. De gele trui  en Dumoulin gingen mee, Froome loste, maar zoals zo vaak kwam hij op hangen en wurgen weer terug. Hij ging meteen bellen. ‘Breakie breakie, ik ben niet goed, wat moet ik doen?’ Antwoord: ‘Puffend doorrijden of kotsen.’

Dumoulin had het niet gehoord, maar viel toch aan toen de finish al een beetje in zicht kwam. Froome brak inderdaad maar Thomas niet. Ook niet toen Dumoulin en Roglic gingen samenwerken. Quintana pakte eindelijk zijn ritje. Thomas pakte nog even een paar seconden op Dumoulin. Maar Froome was weg.  

Tweet van de dag: Etienneson: Er is blijkbaar zelfs een pitlane. Ik mag hopen dat de renners die lek rijden niet moeten terugkeren naar de start om van wiel te wisselen.

Opmerking van de dag: Roglic laat zich nat spuiten. Die heeft vast het nationale hitteplan gelezen.

De rit van morgen

Morgen rijden de renners naar Pau. Ik denk wel dat alle renners uit het peloton al wel eens in Pau zijn geweest. De stad was al 52 keer vertrekplaats en al  50 keer aankomstplaats.

De stad was de geboorteplaats van Hendrik IV, koning van Frankrijk en Navarra. Ik zeg dat laatste er maar even bij, want er waren twee koningen die Hendrik IV heetten en ook nog een keizer met die naam.

Hendrik was protestants en hij leefde in de tijd van de Hugenotenoorlogen. Dat was dikke pech. De Hugenotenoorlogen is iets anders dan de oorlogen tegen de Katharen, maar tijdens beide oorlogen werden tegenstanders van de rooms katholieken uitgemoord.

Ook voor mij is dat belangrijk omdat mijn voorvaderen met de Hugenoten uit Frankrijk zijn gevlucht. Er is ook nog kans dat ze met Willem van Oranje mee uit Duitsland kwamen, maar ik heb liever de Hugenoten, want ik hou van Frans eten.

Hendrik was echter slim. Na de Bartholomeusnacht waarin duizenden protestanten werden vermoord bekeerde hij zich tot het katholicisme. Hij zat toen echter wel gevangen. In 1576 lukte het hem echter om te vluchten en toen werd hij weer gewoon protestant. Hij vluchtte naar la Rochelle en werd de leider van de Hugenoten. De man bleek echter een soort knipperlicht want later werd hij koning van heel Frankrijk en toen werd hij weer katholiek. Hij werd in 1610 vermoord door een strenge monnik.

Een turbulent leven dus, maar voor de renners wordt het waarschijnlijk een rustig dagje. Een kopgroep, een peloton dat de controle houdt en een massasprint.