Spiritualiteit 2.0

Nilkin

How to tell a True Medium from the Frauds” Aandachtig lees ik het artikel waarin Medium Liza Pell uitlegt hoe je echte mediums kan onderscheiden van de nepperds. Lastig natuurlijk, want als het je werk is om vaag wat te wauwelen over een geest die de eerste letter (of één die erbij in de buurt zit) van zijn of haar naam in je oor hijgt, moet je van goeden huize komen om andere mensen ervan te betichten onzin te verkopen.

Het is echter wel een interessante vraag. Hoe onderscheid je de weldoeners van de charlatans? Voor je het weet zit je je zuurverdiende zakcenten te spenderen aan een dikke charlatan, in tegenstelling tot iemand die echt de gave heeft kleinigheden met overleden geliefden uit te wisselen. Na Liza’s waarschuwing begon ik me af te vragen: beperkt dit probleem zich tot mediums, of plaagt het de hele spirituele sector?

Stel, je bent al sinds jaar en dag gerenommeerd aderlater. Elke dag sta je op het marktplein klaar met je vlijmen en je bloedzuigers om mensen te ontdoen van hun kwade bloed, en elke dag zijn mensen dolblij met je hulp. Tot op een zonnige zondagmiddag één of andere geitenwollensok naast je komt staan, en verkondigt dat hij met ènkel zijn positieve energie je bloed kan zuiveren. Minder onplezierig, en nog een stuk goedkoper ook! Wat nu? Je kunt moeilijk zeggen dat je zo mensen niet beter maakt, er is immers ook geen greintje bewijs dat jouw methode wel effectief is. Het is zijn lulverhaal tegen het jouwe.

Misschien is dat ook de reden dat ik geen homeopathisch keurmerk kan vinden. Het is natuurlijk ook behoorlijk pittig om, als je jezelf altijd met hand en tand verdedigd hebt tegen een objectieve werkzaamheidscontrole, een goede reden te vinden om nep-homeopathie af te kunnen wijzen. Ik vraag me sowieso af hoe nep-homeopathische middelen te onderscheiden zijn van the real deal. Er wordt immers niet getoetst op werkzaamheid. Als ik even verder google zie ik dat er in het algemeen bijzonder weinig keurmerken voor alternatieve geneeswijzen en spirituele diensten bestaan. Wat dat betekent? De markt ligt open voor gezonde concurrentie.

Dus hier is mijn plan: Spiritualiteit 2.0. Start je eigen spirituele business op! Werkzaamheid staat je niet in de weg, dus laat je fantasie lekker losgaan! Sta je daar nou een beetje verwaarloosbare hoeveelheden Echinacea Purpurea in je medicijnwater te proppen? Slappe hap! Bij Maartens Homeopathie Emperium stoppen we een gezonde landing Novichok in je water! Tegen de tijd dat we klaar zijn met schudden en verdunnen is er toch niets meer over, dus wat boeit jou ‘t? Laat jij Medium Char tegen je aan bazelen dat je overleden oma trots op je is? Lekker interessant hoor, maar Medium Maarten hoort van je overleden grootvader waar hij zijn laatste beetje coke heeft verstopt! Waarom settelen voor minder, als er zoveel meer te krijgen is? Spiritualiteit 2.0. Binnenkort bij u in de buurt.

Deze column werd geschreven door Maarten van schrijverscollectief Kaf.