(Voorlopig) Laatste column

In september 2008 kwamen mijn vrouw en ik terug van een fietsreis langs de Rhône. Het was een reis van drie weken geweest en ik had geen laptop mee, dus was er heel wat te lezen toen we weer thuis waren. Tussen alle mailtjes zat er eentje van Driek Oplopers. Ik kende Driek van Korteverhalen.nl. Op die site schreef ik korte verhalen en daar zat ook wel eens een column tussen. Driek plaatste daar iedere week een column.

In dat mailtje vroeg Driek me of ik zin had om columns te gaan schrijven voor FOK! Ik had geen idee wat voor site dat was, maar schrijven vond ik leuk en ik ben eigenwijs genoeg om mijn mening in columns weer te geven, dus ik ging op zijn verzoek in.

Eind september kwam de eerste column online en vanaf die tijd heb ik iedere week een column geplaatst. Eigenlijk vier ik dus nu een jubileum.

Het was wel even wennen want bij Korteverhalen.nl hoefde ik niet echt op mijn spelling te letten, maar hier kreeg ik meteen bij de eerste column al te horen welke fouten er in zaten.

Nu leer ik gelukkig snel dus vanaf die tijd ben ik steeds mijn column gaan nakijken met behulp van onder andere Onze Taal. Bovendien had ik een spelcheck buddy en die was niet makkelijk. Het was namelijk bazbo. Daarnaast had je destijds Bennootje die alles nog eens overdeed als algemene spelchecker.

Het was de tijd van Potje Bier en Jeminee als users. Ik denk dat veel Fokkers die nog wel kennen.  

Ik vind het nog steeds erg leuk om columns te schrijven voor FOK! Er is namelijk geen peil op te trekken of een column succes zal hebben of niet. Ja, een column met een seksueel getinte titel heeft over het algemeen meer lezers dan eentje met een gewone titel, maar het aantal lezers zegt op zich niet veel. Je weet namelijk niet of die lezers de column hebben uitgelezen en of ze hem waarderen. Misschien hebben veel mensen zich wel vergist en dachten ze dat het echt over seks ging en toen ze er achter kwamen dat dit niet zo was, hebben ze hem meteen weggeklikt. Als ik trouwens een column schreef met een seksueel getinte titel dan ging het daar ook echt over, maar ik schrijf nou eenmaal geen porno.

De beste indicatie voor een geschikte column vind ik de kwaliteit van de reacties. Ik schrijf met name ‘de kwaliteit’ want de kwantiteit zegt niet altijd wat op FOK! Toch gebeuren er soms wel gekke dingen op FOK! Zo vond ik het wel logisch dat een column met de titel: ‘Carnaval, neuken of zoenen’ meer dan 10.000 lezers kreeg, maar ik snapte er niets van dat ik nog niet zo lang geleden bijna 22.000 lezers had voor mijn column: ‘brilterroristen’. Dat snap ik trouwens nog steeds niet.

Maar de kwaliteit van de reacties is dus de beste indicatie voor mij of mijn column een beetje geslaagd is. Er zijn mensen die bijvoorbeeld even aangeven dat ze na een bepaald woord zijn opgehouden met lezen. Nou en? Het leukste is als mensen onder jouw column met elkaar in debat gaan. Zo krijg je vaak ook heel veel reacties. Zelf vind ik het ook leuker om een beetje tegengas te krijgen. Je kunt beter met iemand discussiëren met wie je het oneens bent dan met iemand met wie je het eens bent. Daar leer je zelf ook het meeste van.

Het is dan ook niet vanwege het feit dat ik schrijven voor FOK! niet meer leuk vind, dat ik per oktober ga stoppen met de columns. Ik heb er een paar redenen voor.

Ten eerste ben ik twee jaar geleden ongeveer aan een boek begonnen. Dat boek gaat over de familie Kreukel. Daar schrijf ik soms ook over op FOK! zoals veel Fokkers weten. Met dat boek schiet ik echter geen reet op omdat ik te veel met andere dingen bezig ben en het schrijven van de columns vergt toch aardig wat van mijn tijd. Als ik ergens een mening over heb, ga ik toch altijd wel het internet afspeuren wat er over te vinden is.

Ten tweede heb ik in die tien jaar al heel veel onderwerpen in mijn column behandeld. Sommige onderwerpen liggen me ook beter dan andere. Veel van de onderwerpen die ik vaak voorbij zie komen in de actualiteit heb ik dan ook al behandeld. Het wordt de laatste tijd moeilijker voor me om tijdig een geschikt onderwerp te vinden. Het lukt nog altijd wel, maar soms moet ik dan kiezen voor een onderwerp dat me nou juist minder ligt en dat wil ik eigenlijk niet.

Ik ben nu 74 en dat is natuurlijk niet zo jong meer, maar het is zeker niet vanwege de leeftijd dat ik voorlopig stop. Het is echter wel een leeftijd waarop je toch een beetje moet gaan doorwerken als je nog een boek wilt schrijven. Dat ga ik dus nu doen.

Ik heb er best een tijdje over nagedacht want ik vind FOK! nog altijd een geweldige site en vond het super leuk om ervoor te schrijven, maar de keuze is gemaakt.

Ik wil iedereen bedanken voor tien jaar samenwerking en voor tien jaar reacties. Het was een geweldige tijd en misschien ga ik wel weer beginnen als het boek af is.

Voorlopig is het echter klaar. Ik wens iedereen al het goeds en misschien tot schrijfs

Jan (Bakoenin)