[Tour] Parijs was niet ver

Peter was te zeer gewond
En Démare niet goed genoeg
Het was nu die brede Noor
Die de heleboel versloeg

Daar kwam een dik monster aangevlogen. Een monster met een brede bek. Wie zou er als eerste uit de bek vandaan komen? Het was iemand met een Belgische kampioenstrui. Hij nam 100 meter, hij nam 200 meter, de laatste kilometer was er al. Hij zou gaan winnen. Maar daar ging de draak pas echt vliegen. Hij spuwde vuur en de tongen van het vuur raasden Lampaert voorbij. De sterkste was een witte Noor, luisterend naar de naam Kristoff.

Zoals verwacht was het de eerste lange tijd grappen, grollen en gestaag richting Parijs. De champagne zou ook nog wel tevoorschijn komen. Het was dus wachten op de rondjes op de Champs-Élysées. Dat zou nog wel even duren. Feyenoord tegen Levante was ook al afgelopen en ik had al hardgelopen maar ik kon intussen nog wel de Boeuf Bourguignon maken. Ik dacht niet dat ze hun rondjes al gingen draaien als we om zes uur zouden eten. Maar misschien waren er nog grappige dingen te zien onderwijl.

Bij 110 kilometer kwam de champagne al bij Sky. Als dat zo doorging zou Thomas nog voor de rondjes lazarus op het asfalt lazeren.

Het was een vrolijke boel want zelfs Mollema maakte een geintje door op de stang een heel lichte afdaling te doen.

Chavanel mocht nog even afscheid nemen van het publiek. Dat was mooi. Daarna kon de boel losgaan. Er kwam een uitlooppoging en dat was het. Een groepje ging weg. Nou zond Studio Sport de  hele rit uit en in het minst interessante gedeelte zag je alleen maar de beelden van de rit en net nu het interessant begon te worden, kwam er een vraaggesprek. Lekker slim.

Op kop van het peloton zag ik de mannen van Démare en Sagan. Zou Sagan nog in staat zijn een massasprint te winnen?

Barguil en Alaphillippe lieten zich ook nog even zien voor het publiek.

Bij de bel was de kopgroep weer bijgehaald. Alleen Polit ging nog even voor het rode rugnummer. En dan kwam de sprint.

De Tour de France van 2018 zit er weer op. Wat was het voor Tour?

Deze Tour de France het wat mij betreft het sterkste deelnemersveld van de laatste jaren.

Het algemeen klassement:

Foome en Dumoulin hadden al op het scherpst van de snede elkaar in de Giro bestreden, maar waren toch nog goed genoeg. Daarnaast had je volgens mij alle sterke klassementsrenners behalve Aru. De meeste van hen waren ‘uitgerust’. Het zou dus vermoedelijk een hevige strijd worden. Maar dat viel toch enigszins tegen.

Oké, zoals ieder jaar waren er pechvogels. Uran en Nibali waren natuurlijk de grootste pechtvogels, maar ook Mollema en Bernal hadden pech op de kasseien. Die kasseienrit zorgde voor meer problemen bij renners. Toch vond ik het een geweldige rit en ik was het niet eens met de mensen die zeiden dat zo’n rit niet in de Tour thuishoort. Buiten de slachtoffers bleven alle klassementrenners goed overeind, maar ik vond de meeste tegenvallen. Ik had veel meer verwacht van het trio van Movistar. Op papier was dat de enige ploeg die met Sky kon wedijveren. In de praktijk was dat LottoNL-Jumbo.

Van Avermaet was in het begin van de Tour verrassend sterk. Hij redde het in de gele trui één etappe meer dan verwacht. Daar bleek dat hij als hij wil best aardig mee kan in de bergen. Hij kan het alleen niet volhouden als er meerdere hoge cols in een etappe zitten. Maar chapeau.

Een van de mooiste etappes was die naar Alpe ‘d Huez en dat kwam door Steven Kruijswijk. Ik verklaarde hem voor gek toen hij zo vroeg in de aanval ging, maar kijk waar hij nu staat. Het kan dus wel. Jammer dat hij geen loon naar werken kreeg, maar als hij bij de andere klassementsrenners was gebleven was hij waarschijnlijk op dezelfde achterstand gereden als nu.

Verder blijf ik Sky een kloteploeg vinden. Als ze de gele trui hebben dan laten ze iedereen die niet kort in het algemeen klassement staat gewoon wegrijden en een enorme voosprong nemen. Daarom hoopte ik steeds dat de ploegen die meerdere renners hadden die redelijk kort in het algemeen klassement stonden, die renners juist zouden inzetten om Sky wat meer af te matten. Soms gebeurde dat wel door Movistar, maar ik vond het toch wel wat weinig. Daardoor kreeg je toch wel wat bergetappes die niet brachten wat ik ervan had verwacht. Wat dat betreft was de Giro leuker.

Andere helden:

Er waren natuurlijk wel andere helden die de Tour toch voorzagen van strijd. Een van hen was Gesink. Oké, hij reed niet meer voor het klassement, maar hij zat regelmatig mee in de aanval en wat ik hem allemaal voor de ploeg zag doen, was ook heldendom. Vooral in de laatste bergetappe. Hij reed gewoon alleen twee minuten van de voorsprong van een kopgroep weg.

Mollema was ook een held. Gevallen op de kasseien. Een aantal etappes aan het elastiek en dan toch weer een paar etappes in de aanval. Het loonde niet, maar het laat wel zien dat het nog steeds een klasbak is.

Andere helden waren natuurlijk Alaphillippe, Caruso, Barguil en Izagirre. Vaak in de aanval. Barguil toch wat bleekjes deze Tour maar hij ging er wel voor. Alaphillippe vanwege de bollentrui was regelmatig voorin te zien. Te licht voor het geel maar goed genoeg voor de bollen. Van De Gendt had ik wat meer verwacht. Je zag hem wel een aantal keren maar in de finale was hij steeds weer weg.
Deze helden maakten de Tour toch vaak spannender dan de klassementsrenners.

De sprinters:

Volgens mij was de hele wereldtop van de sprinters aanwezig in de Tour. Het is wel duidelijk dat er een aflossing van de wacht is. Cavendish? Deed hij echt mee? Kittel? Niet gezien. Greipel wel, maar niet meer als winnaar.

Gaviria en Groenewegen zijn de nieuwe sprinttop. Jammer dat ze beiden uitvielen. Ik denk dat de Tourorganisatie wat dat betreft nog eens goed naar de tijdslimieten moet kijken. Hoewel Groenewegen natuurlijk ook nog aangeschoten wild was en dat zonder dat hij te veel had gedronken.

Sagan deed wat hij al jaren doet. Daar zit nog geen sleet op. Ja, de laatste dagen wel, maar dat kwam door een val. Ik ben benieuwd wie hem wanneer komt aflossen. Vorig jaar was het Matthews maar die werd ziek. Hij had trouwens al geen echte ambitie om voor het groen te gaan. Alles in de ploeg was op Dumoulin afgestemd.

En zo zijn we weer in Parijs en is wel een Skyrenner de winnaar van de Tour maar niet Froome. Thomas vind ik wel een sympathieke vent. Ik had hem echt niet getipt als winnaar. Wel als een renner die mee zou kunnen doen voor de winst, maar er was in het verleden altijd wel wat. Of hij viel, of hij had een verschrikkelijk slechte dag. Dat overkwam hem dit jaar niet. Toch denk ik niet dat hij ook een paar jaar achter elkaar gaat winnen. Hij is nu al 32 jaar.

Hopelijk gaat Dumoulin volgend jaar echt alleen voor de Tour. Dan zou hij kunnen winnen. Maar dan moet alles meezitten en hij moet een sterkere ploeg hebben dan nu het geval was. Wie zijn dan zijn concurrenten? Froome misschien nog één keer? Ik denk het niet. Bernal? Dan nog niet, denk ik. Roglic misschien. Die wordt ook steeds beter en ervarener. We zullen het zien.

Ik heb me weer goed vermaakt en heb weer met plezier de columns geschreven.

Jan (Bakoenin)