[Tour] Nat asfalt

Yates ging heel hard onderuit
Omdat een bocht niet lekker liep
Dus daarom won hij dit keer niet
Dat deed vandaag Alaphillippe

De renners kregen vandaag veel te verduren. Pepperspray, meer dan honderd kilometer renners die een kopgroep probeerden te vormen en nat asfalt. Een aantal maakten vanwege dat laatste kennis met de grond. Maar in het wielerpeloton zijn mensen die na een val over een muurtje gewoon hun duim opsteken en niet gaan zitten kermen als een Neymar.

Één renner gaat blijkbaar nooit tegen de grond ook al neemt hij alle risico’s. Is het een vogel? Een vliegtuig? Nee, het is Alaphillippe. Man wat daalt die als een gek, maar hij komt ermee weg tot nu toe. Ik denk dat hij ook had gewonnen als Yates niet was gevallen. Gesink was voor mij de held van de dag, Mollema was sterk, maar in een etappe met zo’n afdalingop het eind  kan alleen een gek winnen.

Voordat de uitzending van Studio Sport begon had ik al even op Eurosport gespiekt omdat ik benieuwd was of er weer een grote kopgroep weg zou rijden. Het was een kleine kopgroep en hij had een kleine voorsprong. Wel zat Majka er weer bij. Het bleef uitlooppogingen regenen en over regen gesproken, de wegen waren nat. Iets dat wij hier in Nederland niet meer kennen.

Bij de Côte de Pamiers was het nog steeds niet gedaan. Alaphillippe kon nog wel even het puntje op de top pakken voor Barguil.

De renners hadden trouwens al aardig wat te verduren gehad, want boze boeren hadden geprotesteerd en raakten slaags met de politie. Daarbij kregen  diverse renners tranen in de ogen, maar dat was niet uit medelijden met de boeren, maar vanwege pepperspray. Koers geneutraliseerd en ogen schoonmaken geblazen. Gelukkig kon alles weer verder.

Op het bergje was er intussen wel een grote groep weggereden. Zou dit hem dan zijn? Nee, want Valverde zat erbij en die mocht niet van Sky.

Steeds dezelfde renners bleven maar proberen om weg te komen dus ik dacht dat die er allemaal wel af zouden waaien als de echte cols zouden beginnen.

Ik had gedacht dat Sky wel een kopgroep zou laten wegrijden die dan een grote voorsprong zou kunnen opbouwen, Sky wilde dat misschien ook wel, maar anderen niet en zo kwam niemand lange tijd weg.

Toch kwam er vlak voordat Studio Sport aan de uitzending begon een grote kopgroep tot stand met onder andere Yates en Alaphillippe, maar ook Gesink en Mollema. Latour en Guillaume Martin reden in een chasse patate, maar toen de zeer grote kopgroep ging kruipen, konden ze toch aansluiten.

Er werd toch nog gesprint bij de tussensprint. Die was voor Laporte.

Nog voor de Aspet ging Gilbert er vandoor uit de kopgroep. Was hij levensmoe? Toen hij een minuut had, brak de oorlog uit in de kopgroep. De sterksten zouden overblijven, maar dat duurde niet lang. Gilbert bleek een voorpost van Alaphillippe te zijn. Die kwam in de afdaling. Maar Gilbert ging over een muurtje. Alaphillippe was ook meteen de kluts kwijt.

Inmiddels was Gesink met een groepje weggereden uit de kopgroep en hij ging met Caruso door. De voorsprong was niet echt groot en dus zou het in de afdaling wel weer samenkomen, dacht ik. Alaphillippe wilde nog wat extra puntjes op de top van de Menthé.

Ik was benieuwd of er in het peloton nog iets op de laatste klim ging gebeuren. Dan zou je een strijd op twee fronten krijgen.

Ik dacht wel dat als Gesink wilde winnen dat hij dan in de klim van Alaphillippe af zou moeten in verband met de afdaling.

Toen de laatste klim eraan kwam ging Movistar maar eens wat doen op kop van het peloton want zo langzamerhand was iedereen in slaap gesukkeld door het tempo van Sky.

Met nog zeven kilometer tot de top begonnen de schermutselingen in de kopgroep. Vallgren begon. Ondertussen snoepten de mannen van Movistar de seconden weg van de achterstand op de kopgroep.

En dan ging Gesink. Pozzzovivo kwam bij hem. Pozzovivo nam niet over hetgeen Maarten voor de 100.000e keer de uitspraak ontlokte: aanvallen moet je zo laat mogelijk maar voor de anderen. Kan iemand die vogel niet eens een ravijn inrijden?

Kut, daar kwam die bolletjesslikker Alaphillippe weer bij de kopgroep met Gesink en Mollema. Yates ging er intussen vandoor.

Van Movistar snapte ik helemaal niets meer. Nu waren ze ineens weer weg van de kop van het peloton en keek ik in de ogen van Poels.

En dan ging Yates onderuit. De bollenslikker kwam meteen voorbij. Gelukkig kon Yates door. Die bollenslikker kon dus makkelijk winnen vandaag. Jammer voor Gesink en Mollema. In het peloton gebeurde verder niets noemenswaardigs. Ik hoop toch echt dat het morgen anders zal zijn anders wordt het wel erg saai wat de strijd om het geel betreft.

Tweet van de dag: Arthur van Kruining: Derde week Tour is ook slopend voor de kijker, met dat eeuwige geouwehoer over de derde week Tour

Opmerking van de dag: Maarten: Dumoulin is de jachthond die alles onder controle heeft.

De rit van morgen

Morgen is een erg korte rit naar Saint-Lary-Soulan. Dat wil niet zeggen dat het ook een makkelijke rit wordt en dat de renners lekker kunnen uitrusten. Ja, na afloop, maar niet tijdens de rit. Er staan namelijk drie loodzware bergen op het programma.

Het dorp zelf is een bekend kuuroord. Kuren kun je daar in de buurt overal. Maar er wordt nog veel meer gedaan. Zomers kun je er geweldig wandelen, trektochten maken, mountainbiken en paardrijden en als je eens zin hebt om met je racefiets een bergje te pakken, dan kan dat natuurlijk ook. In de winter kun je er skiën en langlaufen. Er zijn 100 kilometers aan pistes dus het is niet al te groot, maar ook niet echt klein.

Het dorp ligt ook op de weg naar Saint Jacques de Compostela. Er zijn voldoende bars en nachtclubs om je te vermaken. In de restaurants kun je de plaatselijke gerechten proeven, zoals Garbure, een dikke boerensoep, lekker vet en dus niet echt iets voor de zomer.

Ik weet niet of de renners er s’ avonds zullen gaan kuren, maar ik weet al wel dat er renners zijn die onderweg kuren zullen gaan vertonen.