[Tour] Op de meet geklopt

Mollema die ging ervoor
Maar er was een kleine Deen
Die toch heel veel sneller was
Die ging met de bloemen heen

Met z’n drieën kwamen ze op de finish af. De anderen uit de grote kopgroep waren er trapsgewijs afgereden. Ze observeerden elkaar. Izagirre probeerde de andere twee nog los te rijden in de laatste twee kilometer. Briesend ging hij er vandoor. Cort Nielsen achterhaalde hem. Ik dacht: nu gaan, Mollema, maar hij deed het niet en dan ben je geklopt door die Deen. Jammer. Een gevallen renner was weer opgestaan.

Heel veel later kwam het peloton op z’n gemakje over de streep. Die hebben eigenlijk geen rustdag nodig, want ze hebben er al twee achter de rug.

De eerste beelden die ik zag maakten duidelijk dat iedereen in de kopgroep wilde zitten. Ook Mollema. Dat hadden ze gisteren bij de Avondetappe al voorspeld, maar toch had ik hem niet bij mijn rijtje gezet. Er is namelijk een lange afdaling na de laatste klim en dan nog een vlak stuk. Dan moet Mollema echt alleen aankomen wil hij winnen. Stom trouwens van mij want de andere plaatsen leveren ook punten op.

De kopgroep waar Mollema in aanwezig was bleek trouwens gewoon het peloton waaruit niemand op dat moment kon ontsnappen.

Uiteindelijk gooide Sky de handdoek en deed de deur van het peloton op slot. Weer was nu een grote kopgroep weg met onder andere weer Sagan, van Avermaet en Gilbert. Maar ook Mollema.

De Jumbootjes hadden eergisteren aangegeven dat ze deze dag hadden opgeschreven, maar het was zeker bij opschrijven gebleven, want er zat er niet eentje in de kopgroep. Zou dat straftraining worden?

Na een halfuur was de voorsprong al meer dan vier minuten. Mollema zou op deze manier de top tien weer inkomen. Verder zouden we het weer met de plaatjes van kerken, kastelen en bergen moeten doen. Ik was benieuwd wanneer en waar Herbert over de Katharen zou beginnen.

Die gekke Calmejane kon weer eens niet kalm blijven en reed weg uit de kopgroep op 132 kilometer van de streep.  Een Kruijswijkje dus. Als dat maar goed ging want ik had hem in mijn rijtje van Cyclemaster. Hij kreeg iets later ook de opdracht om zich te laten terugzakken in de kopgroep.

Sky reed in de klim zo ‘snel’ dat Demare in het peloton kon terugkeren.

Er kwam nog een tussensprint. Zou er nog iemand in de kopgroep zijn die tegen Sagan zou gaan sprinten? Colbrelli misschien? Maar voor die tussensprint probeerde Terpstra weg te komen uit de kopgroep. Hij kreeg Skujins en Sagan mee. Maar ze werden weer teruggepakt.

Terpstra probeerde het nog een keer en de kopgroep spleet uiteen. Skujins nam over met van Avermaet en Grellier.  Ook dat ging niet door, maar Grellier ging wel alleen. Mocht dat dan wel van de ploegleiding? Daar zou Calmejane niet blij mee zijn.

In de klim kwam Bernard bij hem. Het waren de eerste schermutselingen, maar ik dacht dat er wel een echte strijd zou gaan ontbranden.

Het is toch ongelooflijk. Studio Sport gaat Herman en Danny laten lullen als de tussensprint eraan komt. Bernard mocht de centjes en Sagan mocht later de puntjes van de derde plaats.

En dan begon de klim van de pik van een Noor. Ik was benieuwd of en wanneer de strijd in de kopgroep zou losbarsten.

Het gebeurde op ongeveer tien kilometer voor de top. Pauwels ging als eerste aan de boom schudden. Er vielen wat bladeren van de staart van de kopgroep af. Zeker toen Pozzovivo ging.  Majka ging ook mee en Skujic. Herbert werd hysterisch dat het Mollema niet was.

Dan kwam een aanval van Majka. Grellier deed niet meer mee. Even later slokte Majka ook Bernard op. Maar..er kwam ook een groepje met Mollema en Calmejane.

Ondertussen ontsnapte Martin uit het peloton.

Majka was als eerste boven, gevolgd door Mollema en Nielsen. Logisch, de N komt na de M.

Martin had blijkbaar zin in een chasse patate. De groep Mollema groeide aan in de afdaling. Op vijftien kilometer van de streep pakte de groep Majka bij zijn wielerbroekje. Hetzelfde deed het peloton bij Martin. Maar daar zag ik dat die lul van een Sagan zich ook liet inlopen. Daar was ik niet blij mee, want ik had hem bij twee rijtjes ingevuld en bij Scorito als kopman. Lulhannes.

Ondertussen liet Calmejane zich foppen door Mollema, Nielsen en Izagirre. Wedden dat hij wel het rode rugnummer krijgt? Herman was toen zo nerveus dat hij zei dat Carcasonne n het zuiden van Spanje lag.

Uiteraard kwam Mollema er in de sprint niet aan te pas. Maar erger was de aanblik van de vestingstad Carcasonne. Wat hebben ze dat toegetakeld met die lelijke gele strepen.

Nu nog even wachten op het peloton. Een ding was me wel opgevallen: Herbert heeft het niet over de Katharen gehad. Er was nog wel een valpartij te zien in het later binnenkomende gedeelte van de voormalige kopgroep. Daarbij was Pauwels nog wel erg de lul.

Tweet van de dag: Robert: Waarom doet Dumoulin niet gewoon een Direct Energytruitje aan? Maakt het demarreren een stuk simpeler

Opmerking van de dag: Herbert: Majka en Mollema waren beide gevallen en nu rijden ze achter elkaar aan.

De rit van dinsdag

Dinsdag de rit van Carcassonne naar Bagnères de Luchon. Die laatste plaats bereiken ze na een gevaarlijke afdaling van de Portillion. Waarschijnlijk zullen de renners het niet in de gaten hebben omdat ze op de fiets zitten en voornamelijk naar het asfalt of, zoals Froome, op hun metertjes kijken, maar het is daar een fantastisch wandelgebied.

Bagnères de Luchon ligt namelijk in een zeer bekend wandelgebied. Een bekende wandeling is die naar Port de Vénasque, een grensovergang die uitzicht heeft op de noordkant van het Maladetamassief waar je de resten van de gletsjer kunt zien liggen. Het is het hoogste massief van de Pyreneeën.

Er zijn daar trouwens een aantal wandelroutes waarover vroeger de smokkelaars de grens ongezien over probeerden te komen. Maar niet alleen zijn deze routes bekend vanwege het smokkelen, ook in de Tweede Wereldoorlog werden ze veel gebruikt om mensen mee naar het neutrale Spanje te smokkelen. Vooral in de winter waren het zeer gevaarlijke routes, hoog in de bergen, daarom werden de vluchtelingen begeleid door lokale gidsen en het zou me niets verbazen als dat ook meteen smokkelaars waren.

Of de renners ook smokkelen weet ik niet, maar tijdens de rit is dat niet mogelijk tenzij je gedurende een paar kilometer bergop aan de ploegleiderswagen gaat hangen.

Morgen geen tourcolumn vanwege de rustdag.