[Tour] Stuiteren in de hel

Een valpartij, een lekke band
Heel veel renners zeiden: shit
van Avermaet die ging er voor
Maar Degenkolb die won de rit

Drie mannen kwamen uiteindelijk vanuit het stof naar voren. Van Avermaet, Degenkolb en Lampaert. Velen waren deze rit tot het stof teruggekeerd. Alles was er in deze thriller in de hel. Kasseien, valpartijen, bloed, zweet en tranen. Vijftien niets en niemand ontziende kasseistroken. Ze deden hun werk. Maar niet alleen de specialisten met de harde keikoppen kwamen vooraan. Ook die gekke dwerg uit Colombia die naar de naam Quintana luisterde. Had hij misschien stenen in zijn wielertruitje gedaan of zijn fiets verzwaard? Uiteindelijk bleven toch nog drie specialisten in dit werk over en Degenkolb pakte de zege, Van Avermaet verstevigde zijn leidende positie, maar of hij die dinsdagavond nog heeft, waag ik te betwijfelen.

 Al voor de uitzending begon en ook voordat de kasseien begonnen kreeg Richie Porte het al voor elkaar dat hij weer eens zodanig viel dat hij op moest geven. Weer iemand uit de poule van Scorito verdwenen. Ik doe het ook niet meer. Ieder jaar zet ik hem in mijn rijtje en ieder jaar valt hij weer op zijn bek.

We kregen eerst nog even Thijs Zonneveld en Herman van der Zandt te zien, Bij de Belg zag ik intussen dat de Gendt een tussensprint won. Die zat dus in een kopgroep. Daarna kwamen D&D mijn huiskamer binnen, want de Belg heeft goed commentaar, maar de opmerking van de dag moet toch van ons komische duo komen.

Het was vandaag stofhappen in de hel. Bora hapte het minste stof want die reden op kop van het peloton. De uitzending was nog maar net bezig of de tweevoudig etappewinnaar Groenewegen lag op zijn kont en met hem Ten Dam.

Op weg naar de strook op 70 kilometer voor de streep gingen Quick-Step en Bora er even aan trekken, want de kopgroep was redelijk sterk. Ook was te zien dat Valgren zijn naam eer aan had gedaan eerder in de koers.

Op 67 kilometer van de streep was het weer pats, chute. En dan is steeds de vraag: zit er een klassementsrenner bij? Voorlopig nog niet. Maar Sky was op kop aan het beuken. De reden? Nibali reed op achterstand, samen met onder andere Yates en Uran. Even later lag Terpstra op de grond. Mijn  hele rijtje voor vandaag was naar de kloten. De volgende klassementsrenners op achterstand waren Majka en Fuglsang. Het was bijna niet bij te houden wat er gebeurde. Ook van Garderen reed op achterstand. Dus BMC had alleen nog van Avermaet.

Inmiddels waren Uran en Nibali terug bij het peloton. De Jumbootjes werden geteisterd door pech. Kruijswijk had een lekke band.  Ook Mollema was wat dat betreft de lul, maar hij was snel terug.

Dan heet je van Garderen en ben je net terug bij het peloton en dan flikker je weer op de grond voor de strook kasseien begint.

Op 49 kilometer van de streep ging de gele Belg zelf in de aanval. Hij is de kasseien wel gewend. Toch ging hij even later de struiken in samen met Froome. Ook Dumoulin was daardoor op achterstand geraakt. Op 42 kilometer kwam echter alles weer samen. En alles was anders want Gaviria was nota bene in de aanval gegaan. De kopgroep was ook binnen handbereik gekomen.

Vlak voor de sector 6 was er oorlog in de kopgroep. Logisch want het peloton kwam er aan. Janse Van Rensburg en Gaudin gingen er vandoor. Driemaal raden wie dan het rode rugnummer krijgt.

Op sector 6 ging Kwiatkowski stof happen. Gilbert ging in de aanval en reed meteen lek. Sagan nam over, samen met de gele Belg. Daarna waren er twee koplopers omdat de rest was ingerekend. In het peloton reden vrijwel alle klassementsrenners minus Bardet. Landa was het niet met me eens dat alle klassementsrenners in het peloton zaten, want hij ging tegen de grond en dat was niet zonder erg.

Op 30 kilometer voor de streep ging Dumoulin ineens in de aanval.  Uran was ook gevallen.

Op sector 2 gingen Lampaert, van Avermaet en Degenkolb in de aanval. Bij sector 1, de laatste kasseistrook hadden ze meer dan een 47 seconden. De klassementsrenners waren blij dat ze de rit hadden overleefd. Alleen Landa niet en ook Uran was eran.

Dit keer had Bardet pech op 5.5 kilometer voor de streep. Lekke band. Ik was benieuwd of hij nog terug zou komen. Dumoulin ging in de aanval op 3.5 kilometer.

De sprint was niet op de wielerbaan zoals in Parijs Roubaix, maar er naast. Uiteindelijk won Degenkolb hem vrij gemakkelijk. De Nederlandse klassementsrenners hadden gelukkig geen averij opgelopen.

Tweet van de dag: Annette van Dongen: Bardet is going for the WR bike change in one stage

Opmerking van de dag: Maarten: De kopgroep is met tien man, negen zelfs.

De rit van dinsdag

We gaan de bergen in. Drie bergen wachten geduldig op de renners. En op de tweede berg, het Plateau des Gières, moeten ze de laatste twee kilometer over een smalle, onverharde weg met kuilen waarin het water blijft staan als het regent. Als je daar lek rijdt, ben je de lul, want daarna komt de afdaling en dan komen de Col de Romme en de Col de la Colombière.

Als je daar in de buurt bent en je hebt tijd, dan kun je gaan kijken naar Entremont. Dat is een Keltisch-ligurisch opidum in de buurt van Aix en Provence. Ooit was Aix en Provence dat zelf ook, maar dat is nu een grote stad en Entremont is alleen maar een archeologische opgraving.

Volgens de sage lag Entremont op de weg die Hercules moest afleggen toen hij de runderen van Geryon had gestolen. Bovendien was het een stopplaats op de route van Massilia (het huidige Marseille) naar de Alpen en Italië. Het was een religieus en economisch centrum en de toenmalige bewoners waren de eersten die zich met de bewoners uit de Rhônevallei en de Var tegen het door de Grieken beïnvloede Massilia keerden. Het werd door zijn ligging in die tijd een zeer machtige vestingstad, maar al in 123 voor Christus door de Romeinse troepen van Gaius Sextius Calvinus verwoest.

Ik weet niet of Hercules ook over de zandpaden van het Plateau des Gières is gekomen, maar de renners zijn dat wel en die zijn na die paden en bergen waarschijnlijk zo moe dat de ploegleider ze de volgende morgen uit hun bedden moeten opgraven.

Morgen geen tourcolumn vanwege de rustdag.