Doe mij nog een pufje salbutamol

Denken ze bij team Sky, de UCI en het dopingagentschap WADA nou echt dat wij, Tourvolgers, lulletjes zijn? In januari 2018 zei David Lappartient, voorzitter van de UCI, nog dat ploegleider Dave Brailsford Froome moest schorsen en dat Froome zichzelf moest gaan vrijpleiten. Verder zei hij dat ze in een juridisch geschil waren beland dat nog wel een jaar kon duren.

Het duurde ook heel lang. Het duurde sowieso al te lang voordat bij het publiek bekend werd dat Froome een veel te hoge waarde salbutamol had gehad in een etappe van de Vuelta. En daarna bleef het ook veel te lang stil. Voor de Giro werd in ieder geval nog niet bekend dat het onderzoek was afgerond. Maar nu, nu de ASO Froome wilde weren uit de Tour, werd als een bliksemschicht bij heldere hemel bekend dat Froome was vrijgesproken in de dopingzaak.

Hoe zouden Ulissi, Petacchi en Piepoli zich voelen. Renners die wel geschorst werden door een te hoge salbutamolwaarde. De urine van Petacchi bevatte 1320 nanogram per mililiter. Bij Froome was het 2000.

Het gaat mij er niet om of Froome inderdaad vals heeft gespeeld. Het gaat erom dat het bij de UCI en WADA blijkbaar om geld en advocaten gaat, want geld en advocaten heeft team Sky wel en dat hadden de ploegen van die andere renners blijkbaar niet genoeg. Ik hoop dat de hele ploeg van Sky getroffen wordt door net zo’n virus als in 2010.

Morgen gaat de Tour de France van start en E.T. doet mee. Toen hij voor de eerste keer de Tour won, had hij nog mijn sympathie. Hij had de Tour het jaar daarvoor al moeten winnen, maar mocht toen niet van zijn bazen. Wiggins was de man. Bij zijn huldiging in Parijs zei hij toen dat zijn overwinningen zouden blijven staan omdat hij schoon was. Ik geloofde hem.

Nu ben ik daar niet meer van overtuigd. De Giro van dit jaar heeft mijn mening zeker negatief beïnvloed. De rit waarin hij zijn kunststukje vertoonde en in één rit meer dan drie minuten goed maakte en de roze trui pakte was iets wat hij eigenlijk nog nooit heeft vertoond. Hij is wel eens de toprenners te slim af geweest in een afdaling, maar nu moest hij ook nog eens tegen de wind in kilometers lang de achtervolgers van zich afhouden en dan nog twee klimmen verwerken. Hij liep alleen maar uit. Dat verhaal van die energiedrankjes onderweg van veel helpers en geen bidons op de fiets verwijs ik naar sprookjesland. Het deed mij denken aan Floyd Landis en alle Tourvolgers weten hoe het daarmee is afgelopen. De laatste jaren was Froome eerder kwetsbaar. Dat hij toch won was mede aan zijn ploeg te danken.

Maar goed, we zullen zien hoe het deze Tour gaat aflopen.        

In principe zou hij meer concurrentie moeten krijgen dan in de Giro. Een aantal toprenners heeft zich gespaard voor de Tour. Quintana bijvoorbeeld. Maar die loopt kans om dik op achterstand te komen in de rit over de kasseien. Tom Dumoulin? Ik neem hem wel op in mijn rijtje voor de Tour, maar ben bang dat na de Giro drie weken Tour er te veel aan is. Misschien kan de dokter net voor de Tour een lichte aanval van astma constateren en hem salbutamol voorschrijven.

Nibali zou kunnen, maar als Froome geen hinder ondervindt van de Giro, dan redt Nibali het niet. Niet vanwege zijn leeftijd, want hij is maar een jaar ouder dan Froome, maar Froome is een betere klimmer en tijdrijder.

De ploegentijdrit op 9 juli zal al verschillen tussen de klassementsrenners veroorzaken. Wat dat betreft is het wel jammer dat Dumoulin Kelderman moet missen.  Bardet heeft geen goede ploeg om het Sky lastig te maken, dus Bardet zal daar al op achterstand komen. Het zal misschien niet zo heel veel zijn, maar je moet het altijd maar weer goed maken. Movistar heeft wel een goede ploeg voor de ploegentijdrit.

Het viel me trouwens op dat Kiryienka niet door Sky is geselecteerd. Dus zijn vierkante kop zullen we niet op kop van het peloton zien. Wat gaat het reuzentalent Bernal doen? Hij zal voor Froompie moeten werken en is nog heel jong. De derde week is eigenlijk pas zijn terrein.

Richie Porte? Hij valt nogal eens, maar anders is het echt een concurrent voor E.T. Landa? Zou kunnen. In de Tirreno en de Ronde van het Baskenland heeft hij goed gepresteerd, maar in de Ronde van Zwitserland niet. Dat kan natuurlijk aan de voorbereiding op de Tour hebben gelegen. Ik vraag me wel af of het een voordeel is dat je drie kopmannen hebt in de ploeg, want Valverde laat zich echt niet wegdringen als kopman.

Het wordt hopelijk een spannende Tour. Of het ook een leuke Tour wordt is nog de vraag. Dat hangt van de suprematie van Sky af, ben ik bang.

Mijn geheime tip? Roglič.

Ik zal in ieder geval weer iedere Tourdag een Tourcolumn publiceren, zoals de laatste jaren steeds het geval was. Ik verheug me al op Dijkstra en Ducrot, want na Karsten Kroon in de Giro is alles beter.