WK voetbal met een vette worst

Het zal je niet ontgaan zijn, maar sinds enkele dagen is het WK voetbal aan de gang. Je weet wel, het toernooi waar Nederland niet aan mee mag doen. Misschien maar goed ook want dat scheelt weer politieke toestanden met Rusland, het gastland.

Voetbal, het spelletje waar de halve wereldbol aan verknocht is en dat vakkundig kapot gemaakt is door de miljarden van olie-figuren, rijke Chinezen en ander maf volk met te veel geld. Waar met dit geld driekwart van deze aardkloot zo uit de derde wereldstand geholpen zou kunnen worden, kiezen deze magnaten ervoor  voetbalclubs op te kopen, kleine clubs leeg te kopen om vervolgens met een paar zeer grote, gekochte clubs hun eigen privétoernooitje te spelen. Ook wel Champions League genoemd. Gesponsord door de UEFA en indirect de FIFA. De club die toernooien per opbod aan een land verkoopt.

Hoe voetballievend je ook bent, je kunt niet echt ontkennen dat het sportieve er wel een beetje af is bij het voetbal. Het is meer een soort handelseconomie waar de voetballer een product is geworden. Waar talenten als handelswaar worden ingezet. Tienertalentjes wordt een vette worst voorgehouden en die happen wel. Eigenlijk ook wel bizar. We proberen de tienerdoelgroep, gevoelig als ze zijn, tegen allerlei dingen in bescherming te nemen, zoals verslavende spelletjes, drugs, alcohol en dergelijke, maar een rijke idioot mag ze wel gevoelig maken voor het grote geld. En wees eerlijk, hoeveel redden het uiteindelijk? En hoeveel blijft er van die grote zak geld over?

We kunnen roepen en pleiten wat we willen dat dit anders moet. Dat clubs hun jeugd kunnen behouden en beschermen tegen deze grote haaien die talenten per pallet inkopen, echter weten we dat dit vechten tegen de bierkaai is. Het grote geld regeert. Totdat de gaskraan dichtgaat of de olie op is. Ik voorspel een grote beurskrach in de voetbalwereld. Ik weet niet wanneer, maar die gaat er komen. Dat kan niet anders. Een luchtkasteel kan maar zoveel lucht hebben totdat het als een zeepbel uit elkaar spat.

Na het WK zullen waarschijnlijk veel eendagsvliegen voor miljoenen gekocht en verkocht worden om er vervolgens nooit meer iets van te horen. Honderd miljoen voor een Senegalees of zo. Dan denk ik alleen maar, goh, hoeveel patiënten met simpele ziekten, doch in hun land dodelijk, zouden er geholpen kunnen worden met dat geld? Stort daar eens tien procent van al dat belachelijke transfergeld heen. Dat zou pas sportief zijn.