Geile mediaverslaving

Stel je voor dat een of andere debiele president in een tweet dreigt een land te bombarderen. Dan denkt grosso modo van ons lichtelijk normale mensen iets van, daar heb je hem weer, die clown. Mooi laten schreeuwen. Kan hier geen kwaad op Twitter. Media echter ruiken bloed en zouden ons onmiddellijk voorzien van ongefundeerd en ongegeneerd staaltje manipulatieve oorlogstaal. De debiele president dusdanig tegen de digitale muur aanduwen dat hij welhaast moet bombarderen in plaats van ermee dreigen. Stel je toch eens voor dat dit zo ver zou komen. Oh wacht …

Facebook verhandelt misschien wel ongevraagd onze gegevens, maar in hoeverre staat dit in verhouding tot hoe de media ons proberen te indoctrineren dat de Russen slecht zijn bijvoorbeeld? Net zoals de Russen leren dat wij ook niet sporen. Wellicht zit er wel een kern van waarheid  in, maar feit is dat de koude oorlog ergens in de politiek en industrie aangezwengeld wordt en de media zich maar wat graag als instrument laten gebruiken. Geilend op de aandacht die ze krijgen. Hoe meer mensen hun bericht in blinde woede, paniek of verontwaardiging delen, des te stijver de digitale pik van de journalist. Voor mijn gevoel blijkt dat we eigenlijk niets geleerd hebben van de droevige oorlogsresultaten uit het verleden.

Nu is het niet zo dat ik goedpraat wat Facebook ons geflikt heeft. Onze persoonlijke gegevens zijn ons immers heilig. Zo plaatsen we nooit foto’s van onszelf van vakanties, feestjes, thuis, speeltuin, zwembad, in bikini, gala, korte broek of wat dan maar ook. Nee joh, daar zijn we veel te voorzichtig voor. Net zomin zie je ons alle gegevens aan Bol, Gmail, Marktplaats, Ebay en dergelijke geven. Die precies weten wat we graag willen kopen en hoe dit aan te pakken. Zo knap van hen!

We kunnen dan wel massaal van Facebook afgaan, maar hoeveel van ons houden dit vol? En al helemaal alle Dotans' onder ons. Ja, zolang er Instagram bestaat waarschijnlijk lang. Hier zouden we ook nooit ons hele hebben en houden opzetten natuurlijk. Hyves komt misschien ook nog terug. Geen invloeden meer van buitenaf! Geen Russen of Turkse dictatuur. Denken wij. Alleen maar onze eigen Hollandse media. Hoe fijn. Heerlijk eerlijk en totaal niet subtiel manipulatief. Kunnen we lekker schreeuwen en wijzen naar de boze buitenwereld, waar alle schuld ligt. Want zo heeft de krant het ons voorgeschreven. En de overheid zag dat het goed was.

Submitter: Media, sociale media, Dotan, krant, journalist, fakenews, manipulatie, geil, geilen, schreeuwen