Oud op televisie

Op nieuwjaarsavond keek ik naar Jinek en daar zat Angela de Jong aan tafel. Angela is televisierecensent bij het AD en kwam vertellen wat ze op tv verwachtte in 2018. Tijdens haar praatje kwam het op het thema oud op televisie en Sander Schimmelpennick van Quote merkte op dat oud op tv eigenlijk voor de televisiewereld de tering naar de nering zetten is, omdat mensen het liefste naar zichzelf kijken op televisie en de meeste televisiekijkers zijn tegenwoordig oud.

Daar moet ik toch even op reageren, want ik ben ook oud, maar ik kijk echt nooit naar die programma’s die voor de oudere kijker zijn bedoeld en ik denk dat ik niet de enige ouwe lul ben die dat niet doet. Hij heeft echter wel een punt, denk ik.

Nederland vergrijst steeds meer en ouderen zijn nog gewend om voor de buis te zitten en naar het scherm te staren. Als er dan programma’s zijn waarin leeftijdsgenoten eropuit gaan met hun caravans of een droomhuis zoeken, dan is dat waarschijnlijk heel herkenbaar. Mensen, die daar niets aan vinden, zoals ik,  zijn dan waarschijnlijk ver in de minderheid.

Ik dacht alleen altijd dat de publieke omroepen er voor de ouderen waren en de commerciële voor de jongeren, maar dat blijkt niet zo te zijn, want volgens Angela zijn de bejaarden juist voor de commerciële omroepen. Om dat te illustreren kwam er een stukje uit een programma met twee ouwe wijven waar ik meteen schimmel van tussen mijn tenen kreeg. Ze zaten aan een waterpijp te lurken en de ene zei dat ze nog nooit gewaterpijpt had. Nou, Angela, als daar ouderen naar kijken, dan vind ik dat een belediging voor mijn generatie. Ik denk eerder dat er mensen naar kijken om te lachen en die vind je in elke leeftijdscategorie. Zo’n programma kan je toch niet serieus nemen?

Bij de publieke omroep heb je omroep MAX die speciaal voor ouderen is opgericht. Volgens mij volledig overbodig, want vooral de TROS/AVRO, maakt voldoende programma’s voor ouderen. Daar was echt geen nieuwe omroep voor nodig. Bovendien vind ik het knap beledigend voor jongeren om een omroep voor alleen ouderen op te richten. De ouderen hebben al de macht in Nederland als het gaat om de pensioenen en de politieke partijen, maar Jan Slagter vond het ook nodig om daar de telvisieprogramma’s ook nog eens bij te doen.

Het is ook volledig overbodig, want het zal niet al te lang meer duren of er kijken alleen nog maar ouderen naar televisie. Ik zag een voorstukje van het nieuwjaarsconcert in Nederland. De camera liet de zaal zien waar het gebeuren zou plaatsvinden en er zaten alleen maar mensen met wit en grijs haar. Dus het programma zal ook wel zulke kijkers hebben getrokken. Behalve mij dan.

Natuurlijk kijken er nu ook nog veel mensen die nog niet zo oud zijn. Angela merkte terecht op dat de kijkcijfers van Boer Zoekt Vrouw of Heel Holland Bakt nooit alleen door de ouderen veroorzaakt kunnen worden. Dat klopt, denk ik. Daar zullen ook wel veel veertigers, dertigers en misschien ook wel twintigers naar kijken.

Maar mijn kleindochter van dertien kijkt helemaal geen televisie meer. En haar vriendinnen en vrienden van die leeftijd ook niet. Ze kijken op hun mobieltje of tablet naar YouTube filmpjes of naar vlogs. Mijn kleindochter doet verder ook veel op haar tablet aan het ontwerpen van stripfiguurtjes. Daar besteedt ze heel veel tijd aan, omdat ze ook strips maakt en samen met andere striptekenaars van haar leeftijd een stripboekje maakt en verkoopt. Deze jongeren zijn totaal niet geïnteresseerd in televisie.

Ik denk dat die generatie ook in de toekomst de televisie links zal laten liggen. Die blijven vermoedelijk naar het aanbod op hun mobieltjes en tablets kijken. En dat is niet gek. Toen de eerste televisie-uitzendingen kwamen, lieten veel mensen de radio links liggen, want er was een zeer interessant nieuw medium bijgekomen.

Het zou dus zomaar kunnen dat over een paar decennia er ten eerste veel minder televisiekijkers zullen zijn en dat het aanbod alleen nog maar voor ouderen is. Bovendien kun je altijd en overal naar je mobieltje of tablet kijken en je televisie kun je nou eenmaal niet meenemen.

Of we blij moeten zijn als die trend doorzet weet ik niet. Ik doe zelf ook liever iets dan naar programma’s te kijken waarin ouderen op reis gaan of taarten bakken, maar ik kijk wel voetbal en hele middagen naar wielrennen omdat ik dat leuk vind. Dat kun je natuurlijk ook op je mobieltje of tablet kijken, maar er moet wel een omroep zijn die het uitzendt.

Misschien moeten de omroepen daar meer op gaan inspelen. Uitzendingen maken die speciaal gericht zijn op mobieltjes- en tabletkijkers. Voor je het weet heeft YouTube namelijk sportuitzendingen en films en zijn er allerlei individuele YouTube-kanalen waarop programma’s voor jongeren zijn en probeer die dan maar weer eens naar je televisie-uitzendingen te krijgen. Ook Netflix is  steeds meer in opkomst. Zelf kijk ik naar Film1, want films kijk ik wel graag en het liefst zonder al die kutreclame, maar Netflix is ook een goede optie.

Als dat gebeurt dan wordt de televisie echt een medium voor oude mensen. Ik hoop alleen dat op die YouTube-kanalen ook wel echt nieuws wordt gebracht en uitzendingen waarin gediscussieerd wordt over nieuwsfeiten anders gaan de jongeren van nu steeds verder van de werkelijkheid afstaan, ook als ze ouder worden. Dat zou ik wel jammer vinden.