Er bestaat geen echt nieuws

Het was ooit een mooie utopie. Internet zou alle kennis voor ieder mens beschikbaar maken en overheden en de media zouden nooit meer het alleenrecht op de waarheid hebben. Inmiddels zijn we een paar decennia verder en hebben we het ineens over nep- en echt nieuws. Maar wanneer is nieuws dan echt nieuws?
 
Volgens de logica van Donald Trump is nieuws pas echt nieuws als dat nieuws Donald Trump gelijk geeft of eert. Dat zou kloppen als Donald Trump altijd gelijk heeft en altijd alle eer waard is. En dat is menselijkerwijs onmogelijk. Ieder mens – en dus ook Trump – heeft weleens een beroerde dag. Ieder mens vergist zich weleens keertje. Ieder mens doet weleens een domme uitspraak. Als een krant dat altijd klakkeloos over zou nemen, zou het dus ook gewoon geen echt nieuws zijn.
 
Dat is dus te makkelijk. Nieuws dat altijd jouw gelijk maar blijft bevestigen, is niet per definitie echt of goed nieuws. Echt nieuws zou jouw fouten ook moeten benoemen als dat nodig is. Jouw leugen is en blijft een leugen. Ook als het door een gerenommeerde krant wordt bevestigd. Beroerd gedrag blijft  beroerd gedrag. Ook als die gerenommeerde krant alles doet om dat gedrag maar recht te lullen.
 
Dit lijkt lastiger met meningen. Er is conservatieve media en er is liberale media. En dat is weer op te delen van gematigd tot extreem. Wat de ene journalist volkomen normaal gedrag vindt, vindt een ander weer absoluut stuitend. Maar dat is feitelijk ook altijd echt nieuws. Als jij een politiek standpunt voor de volle 100% ondersteunt, is het toch van belang te weten dat andere mensen die mening niet delen. Van net doen alsof andere meningen niet bestaan, wordt je namelijk nogal een eikel.
 
En daarmee kom ik ook wel op mijn persoonlijke mening over nep- en echt nieuws. De meeste mensen die deze termen gebruiken zijn namelijk best wel arrogante eikels. Een heel internet vol meningen, feiten, weetjes, geschiedenislessen, nieuws en vermaak. En zo'n eikel weet precies te vertellen wat daarvan allemaal wel of niet echt is? En bepaalt dan ook nog meteen wat al die mensen denken of wat hun motivaties zijn?
 
Eigenlijk kent ieder mens maar verdomde weinig zekerheden. Alleen wat jouw alleen overkomt en waarbij niemand anders is betrokken, is jouw absolute waarheid. Als je je teen stoot, doet dat pijn. Maar ieder ander kan daar een mening over hebben en stellen dat jij maar een mietje bent. En die ander kan nog gelijk hebben ook!
 
Alle verschillende media brengen nieuws volgens de feiten die ze horen en zien en zullen dit allemaal brengen vanuit hun eigen vooringenomen meningen. En niemand van ons zal het ooit direct kunnen controleren, behalve als we er zelf bij waren of zelf onderwerp van dat nieuws waren. Een bericht over jouw gestoten teen kan alleen door jouw worden geverifieerd. Alleen jij kunt bevestigen dat het ook echt pijn deed. En reken er maar op dat anderen toch weer een mening over de mate van pijn zullen hebben.
 
Er bestaat geen nep- of echt nieuws. Als een journalist keihard liegt is dat op zich alweer nieuws. Het is aan de ontvanger van het nieuws om daar een beetje gezond verstand op los te laten.