Sorry. Ik ben altijd al man geweest

Ik ben zo racistisch als de tering! En eigenlijk al net zo homofoob. Van tijd tot tijd ook aardig vrouwonvriendelijk en seksistisch. Dáár! Ik kan het maar gezegd hebben! Want ja, ik sta ook gewoon stijf van de vooroordelen. Net zoals ieder mens. Diep in ons hart zijn we eigenlijk allemaal minimaal een beetje een eikel.
 
Wil ik vooroordelen nu tot iets goeds lullen? Dat hangt er vanaf. Het is net als met de vrijheid van meningsuiting. Je mag alles zeggen, maar iedereen weet verrekte goed dat het uiten van sommige meningen consequenties heeft. Of misschien is het zelfs meer als met seksuele intimidatie. Iedere smerige gedachte met je buurvrouw, collega of kassajuffrouw is geoorloofd en legaal. Eén borst beetpakken is echter reden genoeg om volkomen legaal een stomp op je gezicht te krijgen. Met andere woorden: er is een enorm verschil tussen een vooroordeel hebben en naar een vooroordeel handelen of erin doorslaan.
 
Maar dat geldt ook voor iets een vooroordeel, seksistisch of racistisch noemen. Als je erin doorslaat, schiet het compleet zijn doel voorbij. En dat is eigenlijk verrekte jammer. Het benoemen van iets wat fout is, is hartstikke goed. Dat anderen dat oppikken en hun gedrag daarop aanpassen, is feitelijk wat we beschaving noemen. En daar kan niemand iets op tegen hebben.
 
Wat gaat er mis als mensen doorslaan? Kijk maar naar groepen die zich helemaal op racisme storten. Als je daar de godganse dag mee bezig bent, ga je vanzelf overal racisme in zien. Eerst ligt je focus op discriminatie bij sollicitaties. Dan ga je zien dat er wel heel veel blanke politici zijn. Daarna ga je racisme zien in het aantal blanke acteurs in GTST. Uiteindelijk denk je dat je bij de slager te lang moet wachten omdat je zwart bent. En ja. Dan wordt je vanzelf zo'n eikel die in de Zwarte Piet discussies alleen nog maar witte puntmutsen en brandende kruisen ziet.
 
Niettemin. Er is niks mis mee om discriminatie te benoemen en er simpelweg iets aan te doen. Dat is het verschil tussen een achterlijk volk en een ontwikkelde samenleving.
 
Hetzelfde in heel die genderdiscussies. Het is pure winst voor de mensheid dat mensen niet meer op een brandstapel belanden als ze homo of lesbisch zijn. Het is goed dat de medische wereld inmiddels succesvol vrouwtjes van mannetjes en mannetje van vrouwtjes kan maken en dat mensen dat ook gewoon officieel vast kunnen laten leggen. Het is ook goed dat mensen hun vrouw- of man zijn graag in het midden willen laten. En dat is het resultaat van een succesvolle strijd van belangengroepen. Maar nu slaat het wel degelijk weer door. Waarom moet het bij iedere scheet worden benoemd? Is een simpele erkening niet voldoende?
 
Het toppunt van emancipatie en acceptatie is niet dat je seksuele voorkeur of oriëntatie  in iedere zin, in ieder artikel en in iedere wet apart wordt benoemd. Emancipatie en acceptatie is juist dat mensen NIET meer apart worden behandeld en benoemd! Ik ben een man, ik val op vrouwen en ik vind dat prima. Ik zou me toch wel enigszins opgelaten voelen als ik regelmatig zou worden aangekondigd als niet-homoseksuele, anatomisch en hormonaal volledig mannelijke kerel die ook als kleine Thako al een jongetje was.
 
Wat je seksuele voorkeur ook is en wie of wat je ook wilt zijn; als je bent wie je bent, heb je alles al bereikt wat een mens in zijn of haar leven mag wensen. Als je 'speciaal' behandeld wilt worden, zul je eerst wel iets verdomde speciaals moeten laten zien.