Kijk jij nog tv?

Ik stam nog uit de oertijd dat er geen televisie was. Althans, niet bij de meeste Nederlanders in huis. Ik luisterde als kind naar de radio: Arbeidsvitaminen, de Bonte Dinsdagavondtrein en Showboat bijvoorbeeld. Of naar een hoorspel. Paul Vlaanderen vond ik wel spannend.

De televisie kwam later. Ik weet niet meer precies hoe oud ik was, maar op een gegeven moment was er een familie in de straat en die had een televisie; zwart-wit. Als ik de programma’s nu zou terugzien, zou ik hard moeten lachen, denk ik. Zo amateuristisch waren ze. De mensen keken echter alles, want het was nieuw voor ze.

De tijden zijn wat dat betreft veranderd. Tegenwoordig zijn er nogal wat experts die voorspellen dat het lineaire televisie kijken gaat verdwijnen. On demand kijken rukt op en jongeren kijken weinig televisie. Die hebben hun smartphone of tablet. Ze hebben de tv niet nodig. Ze kunnen kiezen uit duizenden filmpjes op YouTube, ze hebben Netflix, vloggers en ik weet niet wat allemaal.

Wij ouderen hebben dat ook, maar kijken toch nog liever gewoon tv. Toch gaat ook dat minder worden. Niet alleen omdat er steeds minder ouderen komen die met de televisie zijn opgegroeid, maar ook omdat die ook het voordeel van ‘kijken wanneer het jou uitkomt’ ontdekken.

Ik kijk niet zo vaak tv. Ik vind de meeste programma’s niet interessant. Je kijkt vaak naar problemen van anderen, of naar anderen die iets doen waar ze wat mee kunnen winnen, of naar een stel idioten in een huis, op een eiland of een stuk grond. Ik vind dat totaal niet interessant. Ik doe liever zelf iets wat ik leuk vind. Ik heb genoeg hobby’s om me niet te vervelen, dus ik heb de tv niet nodig om me te vermaken.

Men is nu bezig met 5G. Dan kun je zeer snel films downloaden op je smartphone. Ik kan, als ik wil, nu ook al op mijn smartphone een voetbalwedstrijd of een wielerwedstrijd zien, maar ik vind het schermpje te klein. Dat zou ik voor een film ook veel te klein vinden. Gelukkig heb ik een smart-TV en kan dus ook internet op de televisie krijgen. Bovendien heb ik Chromecast en dus kan ik filmpjes van bijvoorbeeld YouTube ook via mijn smartphone op tv laten afspelen. Op die manier kijk ik ’s avonds laat soms naar een live concert van bijvoorbeeld Genesis, Pink Floyd, Muse, Ellie Goulding of een andere band of artiest die ik goed vind.

Dat kunnen die jongeren dan waarschijnlijk weer niet, want op die smart zitten hun ouders waarschijnlijk dan net naar ‘Zon, zuipen, ziekenhuis’ te kijken. Of een ander kutprogramma.

Heel populair onder jongeren zijn ook vlogs. Ik heb daarom ook eens gekeken of dat leuk is om naar te kijken. Enzo Knol is trending op YouTube. Ik zag een filmpje waarin hij met vakantie was en terug naar Nederland moest. Nou, dat was geweldig. Je zag de spullen die hij in de auto had, zijn vriendin, de hond en nog een jongetje. Het was af en toe wel een grappig. Verder zag je hem in een winkel in Frankrijk, daarna bij nog een tussenstop waar hij een Luxemburgs kenteken liet zien en vertelde dat de L voor lul stond. Vervolgens zie je ze weer in de auto te gek grappige dingetjes doen. In het volgende stukje is hij weer terug in Nederland, maar nog wel in de auto. Als laatste zie je hem en zijn vriendin in bed, maar netjes naast elkaar, en hij doet de mededeling dat hij gaat slapen.

Oké, het is beter dan een onthoofdingsvlog, maar om daar nu iedere dag speciaal naar te kijken. Dan kan ik net zo goed naar ‘Andy en Melisa’ kijken. Enzo’s filmpje is alleen wat sneller, maar echt niet interessanter. Het schijnt dat hij veel meer volgers kreeg nadat hij in een filmpje van zijn fiets viel en zijn arm brak. Nou, dan kijk ik toch nog liever naar de Tour de France. Daarin gebeurt dat iedere etappe wel een paar keer. Ik ben er dus duidelijk te oud voor. En dat brengt me meteen op de vraag: zullen die jongeren die er nu naar kijken dat ook nog wel doen als ze net zo oud zijn als ik nu ben en als dat niet zo is, waar kijken ze dan wel naar? Bestaat het gewone lineaire tv kijken dan nog wel?

Veel ouderen kijken nu misschien naar omroep MAX omdat er veel van de artiesten te zien zijn die zij nog van vroeger kenden en omdat het lekker langzame televisie is. Ik vind er meestal geen zak aan, dus ben wat dat betreft wel een uitzondering, denk ik. Maar de vraag is natuurlijk of de jongeren van nu later ook nog op hun mobieltjes of tablets naar een bejaarde Enzo Knol kijken. Ik denk het niet. Ik denk dat ze dan naar gewone programma’s op tv gaan kijken. Als je ogen wat slechter worden dan ga je niet meer de hele dag naar dat kleine kutschermpje staren. Het kan natuurlijk wel zijn dat ze YouTubefilmpjes en vlogs via hun tv gaan kijken, maar dat kan nu ook al. En wat kijken hun kinderen dan?

De ontwikkelingen gaan snel en misschien zitten hun kinderen in de toekomst in hun kamer wel middenin een programma omdat ze zo’n te gekke maffe hologrambril op hebben. Dan zit de Enzo Knol van hun tijd gewoon naast ze op bed of op het bureautje. Dan zie je niet meer jonge mensen op de stations met een oortje in op hun mobieltje kijken, maar dan hebben ze zo’n stomme bril op om de 3D-hologrammen te bekijken. Als dat tenminste mogelijk is zonder dat je tegen iets of iemand opknalt, maar de techniek staat voor niets, dus dat zal best wel mogelijk worden.

Ik blijf het toch gewoon het leukste vinden als ik een wielerwedstrijd of voetbalwedstrijd, gewoon op het moment dat hij plaatsvindt, live kan zien. Ik heb er een hekel aan om te kijken als ik de uitslag al weet, dus ik hoef ook geen app op mijn mobieltje waardoor ik steeds door krijg als er ergens bij een voetbalwedstrijd wordt gescoord. Maar ja, ik kom dan ook uit een andere tijd wat dat betreft. Ik gebruik het internet echter wel om bijvoorbeeld een wielerwedstrijd live te volgen als hij niet wordt uitgezonden door de NOS, de Belg of Eurosport. Dan kijk ik bijvoorbeeld naar de livestream van een of andere Spaanse zender om de Ronde van het Baskenland te volgen. Dat dan weer wel.