Tief op met je respect en politieke correctheid

Schijtziek word ik er van. Zit mijn vrouw weer eens TLC te kijken, komt er een reclame voorbij van die mediahoer, Caitlyn Jenner. Je hebt misschien wel van haar gehoord omdat haar bakkes steeds op TV verschijnt wanneer ze weer een prijs voor haar moed heeft gewonnen. Ik kan alleen maar denken: "Je hebt iemand doodgereden en bent er mee weg gekomen omdat je een transgender bent". Maar dat mag je niet hardop zeggen, want dan ben je intolerant naar alle transgenders.

Walgelijk vind ik het, als ik zo'n twitterbericht lees: "Vrouwen versieren is nu een hate crime". Voor wie het niet kent, een hate crime is een misdrijf (meestal met geweld) gemotiveerd uit vooroordelen tegen een specifieke sociale groep. In Engeland is het versieren van een vrouw toegevoegd aan de definitie van een hate crime. Je kunt daar nu als vrouw een man aanklagen wanneer hij je nafluit op straat. Maar je mag er niet over klagen, want dan ben je een vrouwenhater.

Over m'n nek ga ik als ik weer een column lees van zo'n mannen hatende feminist zoals Robyn Vinter. Afgelopen week schreef ze een artikel over haar ervaringen met Pokémon Go. Ze werd zomaar aangesproken door mannen die ook Pokémon Go speelden en benieuwd waren of ze nog goede Pokémon was tegengekomen en ze gaven haar advies. Wat haar betreft mogen gamers de deur niet uit en moeten nerds elke sociale interactie mijden. Maar houd je mond er over, anders ben je tegen feministen.

Wakker lig ik er van als ik zie dat de leider van een land dat wil toetreden tot de Europese Unie, een coup in scène zet. En vervolgens alle rechters die niet tot zijn kliek behoort laat aftreden. Maar uit je mening en je bent tegen dat land.

Het bloed wordt onder mijn nagels vandaan gehaald wanneer ik de zoveelste terrorist vanuit zijn geloof een massamoord zie uitvoeren. 84 doden, honderden gewonden. Mensen die feest aan het vieren waren. Mannen, vrouwen, kinderen. Puur omdat hij en zijn geloof het niet eens zijn met anderen.

En overal roept men weer om respect. Respecteer mijn gender, respecteer mijn geloof, mijn ras, mijn mening. Tief op met je respect. Ik wil niet politiek correct zijn.

Een collega (die moslim is) met wie ik regelmatig over geloof discussieer vroeg mij of ik moslims respecteer. Ik vertelde hem dat ik moslims net zomin respecteer als christenen, feministen, transgenders, homo's, mannen, vrouwen, collega's. Nadat hij me vreemd aankeek legde ik hem uit dat ik hem respecteer. Omdat hij vriendelijk is, klaar staat voor anderen, mij laat meedelen in het Suikerfeest, mij in mijn waarde laat. Ik respecteer hem om wie hij is en wat hij doet. Niet vanwege zijn ras, geloof of geslacht.

Als ik je niet ken, dan respecteer ik je niet. Ik tolereer je. Ik accepteer je aanwezigheid tot op een zekere hoogte omdat je nog niet hebt laten zien of je een hufter of vriendelijk gezind bent.
En daarom zeg ik, laten we beginnen met elkaar te tolereren. Geef elkaar de kans om te praten en vragen te stellen over vooroordelen, zonder politieke correctheid en zonder dwang van respect. Respect volgt (misschien) wanneer we elkaar leren kennen. Laten we elkaar die gelegenheid geven, om elkaar te leren kennen voordat we over respect beginnen. En tot dat moment tolereer ik je. Misschien.