[F1] Nu écht in Europa

Komend weekend is het dan zover. De Europese start van het F1-seizoen. De teams nemen de grote motorhomes weer mee en een aantal hebben ook wat updates voor de auto meegenomen. Het Circuit de Catalunya is voor de teams het circuit dat ze het beste kennen. Al een aantal jaren is het circuit het decor van de voorjaarstestsessies. 

De meest memorabele F1-race die ik hier live gezien heb zal toch wel die van 2012 zijn. Pastor Maldonado was een weekend lang de meest gelukkige man van de paddock. Op zaterdag kwalificeerde de kamikazecoureur zich prompt als tweede achter Lewis Hamilton. Aangezien Hamilton in zijn uitloopronde de auto langs de kant van de baan parkeerde werd hij teruggezet naar de laatste plaats op de grid en kreeg Maldonado de poleposition cadeau. Het bleek een eenmalig succes, want later dat seizoen werd hij nog een keer vijfde en dat heeft hij daarna nooit meer geëvenaard. 
 
Dan het weekend. Alle ogen zullen natuurlijk gericht zijn op Red Bull en Toro Rosso. De zeer verrassende rijderswissel is opzienbarend, maar past wel bij het onorthodoxe Red Bull. Het meest interessante zal worden hoe de nieuwe teamgenoten het nu ten opzichte van elkaar gaan doen. Dat geldt zowel voor Carlos Sainz vs Daniil Kvyat maar uiteraard ook voor Max Verstappen vs Daniel Ricciardo. Verstappen heeft zelf al gezegd er alle vertrouwen in te hebben. Kvyat zal willen aantonen dat Red Bull de verkeerde keuze heeft gemaakt. 
 
De voorgaande vier races werd ons telkens een echt gevecht ontnomen tussen Mercedes, Ferrari en misschien ook wel Red Bull. Nico Rosberg heeft tot dusver alle vier de races gewonnen en zal dit succes uiteraard willen doorzetten. Lewis Hamilton aan de andere kant is keer op keer getroffen door pech en zal nu toch ook wel weer eens op het hoogste treetje van het podium willen staan. Ook Sebastian Vettel heeft daar wel zin in, maar in Rusland was het verschil in de kwalificatie nog ruim een halve seconde. Tevens heeft Ricciardo gezegd dat een podium mogelijk is als het een probleemloze race wordt. Dat geeft ons meer podiumkandidaten dan er plaatsen zijn. Het wordt hoe dan ook enorm interessant om te zien wat er gaat gebeuren, want dit seizoen is nog lang niet voorbij!