Zó belangrijk is de kwestie Zwarte Piet werkelijk

Tijdens de intocht van Sinterklaas en zijn - voornamelijk Zwarte - Pieten gisteren in Meppel, werd gedemonstreerd door mensen die via Social Media uit heel Nederland zijn geworven. De opkomst was een schamele 210 man, welke door het aanwezige publiek volledig genegeerd werden terwijl zij leuzen scandeerden als 'Zwarte Piet, oprotten!', 'Weg met Zwarte Piet!' en 'No more black face!'.

Deze zeer magere opkomst doet sterk vermoeden dat het allemaal wel meevalt met de hoeveelheid mensen die zich oprecht stoort aan de goedlachse, vrolijke kindervriend. Temeer daar deze demonstratie een bundeling was van krachten van meerdere anti-Piet actiegroepen. Bijna een genant lage opkomst dus.

Een zeer kleine minderheid - kleiner dan we allemaal eigenlijk al dachten - kiest ervoor een kinderfeest te verzieken en doordat dat zeer beperkte groepje mensen een enorme grote muil opzet lijkt het alsof het gros van de mensen opeens fel tégen Zwarte Piet is, waardoor meer mensen zich achter die feitelijk zo goed als niet-bestaande mening scharen vanuit een 'we moeten tolerant zijn' houding.

Maar is dat wel zo? Moeten we een kinderfeest dat al jaren bestaat uit een Sinterklaas met Zwarte Pieten maar gaan aanpassen omdat een handjevol mensen dat stampvoetend eist? Want dat het maar gaat om ongeveer 210 mensen, plus een kleine handvol die mogelijk op de zaterdagmiddag iets belangrijkers te doen had dan hun eis kracht bij te zetten is pijnlijk duidelijk geworden. Vol trots meldde de 'actiegroep' Kick Out Zwarte Piet dat ze met vier bussen vol richting Meppel zouden reizen.

210 mensen. Tweehonderdtien. Dat staat hier bij de Kwalitaria in de rij op vrijdagavond. Zeg eerlijk; als 200 mensen zouden vragen of Nederland wil stoppen met kerstversiering omdat ze zich erdoor gekwetst voelen, zou je daar dan gehoor aan geven? Of zou je gewoon denken 'lul maar tegen m'n reet'?

210 mensen en het hele land is over de pis. 210 mensen vinden zwarte Piet erg genoeg om er twee uurtjes van hun vrije zaterdag voor op te geven. De rest geeft geen moer. Als het protest van deze actiegroep iets pijnlijk duidelijk heeft gemaakt is dat hun eisen onmogelijk serieus genomen kunnen worden. Hoe kleinschalig het 'probleem' werkelijk is. Hoe enorm opgeblazen het is geraakt door media (waaronder ook wijzelf) die letterlijk een handvol mensen Nederland hebben laten overschreeuwen.

In 95% van de gemeenten in Nederland is en blijft Zwarte Piet gewoon de goedlachse roetzwarte Piet die hij al die jaren geweest is. Aanpassingen om die 210 mensen tegemoet te komen zijn op veel plekken gewoon al gemaakt, maar zonder de basis van Piet - het deel 'zwarte' in zijn naam - aan te tasten. En voor de overige 16 miljoen mensen is het wel mooi zo. 210 mensen namen de moeite echt iets te ondernemen tegen Zwarte Piet. Er zijn wat pubers op internet die zich daarachter scharen, maar die konden geen van allen een uurtje missen op de zaterdagmiddag. Intussen wordt er op Europees niveau maandenlang gesproken over ons kinderfeest. Meer tijd dan alle tegenstanders in Nederland er ooit voor over zullen hebben.

Dus laten we gewoon met zijn allen doen waarmee de ouders in Meppel gisteren begonnen, namelijk negeren. Negeer de anti-Pieten. Echt. De beelden zijn hilarisch in hun sneuheid en hieronder te zien. 210 mensen. Op heel Nederland. De rest had betere dingen te doen. Zo belangrijk is het.

 

Protest tegen Zwarte Piet in Meppel. #stopblackface

Posted by NiNsee on zaterdag 14 november 2015