De oplossing van het vluchtelingenprobleem

Dat we een vluchtelingenprobleem hebben mag duidelijk zijn. Dat we het moeten oplossen ook. Maar als we het hebben over de huidige “oplossingen”, dan kunnen we nog weleens twijfelen. Is het daadwerkelijk een oplossing om allerlei soorten mensen binnen te halen en geld te geven?

Het lijkt mij duidelijk dat dat niet zo is. Frans Timmermans droeg nog een veel raardere oplossing aan in de strijd met de mensensmokkelaars bij de Middellandse Zee: hij wil de mensen zelfs ophalen! De vluchtelingen zelf hebben ook een vreemd idee van wat er daadwerkelijk gebeurt als ze in Nederland aankomen: ze denken vaak dat je met een maand een huis hebt en kan werken. Dat dit niet zo is, is voor velen een teleurstelling. Maar wat is dan wel de oplossing?

Het is vrij simpel. Je laat de mensen die uit oorlogsgebieden komen, gewoon naar binnen. Dit omdat wij, het Westen, verantwoordelijk zijn voor deze oorlog. Wij hebben de dictators helpen verdrijven en geprobeerd een democratie op te bouwen in landen die er nog helemaal niet aan toe waren. De landen in het Midden-Oosten hebben een harde hand nodig. Het resultaat is zichtbaar. Irak ligt in puin, evenals Libië, Egypte en Syrië.

Als de vluchtelingen eenmaal binnen zijn, verdeel je ze naar ras en cultuur. Syriërs bij Syriërs, Irakezen bij Irakezen, et cetera, et cetera. Ook is het nodig om de Sjiitische en Soennitische moslims uit elkaar te houden. Dan ga je ze huisvesten. Geef ze een flat waar ze met z’n allen kunnen wonen. Er zijn genoeg leegstaande flats in Nederland, dus zo moeilijk moet dat niet zijn. Als dat dan toch niet mogelijk is, moeten ze maar in kampen. Dit idee klinkt racistisch, maar het is nodig om ruzies en onrusten te voorkomen.

Als ze eenmaal verdeeld zijn en een woning hebben, geef ze dan eten. Niet zelf laten kopen, maar gewoon dagelijks eten aanbieden. Ieder cultuur heeft zijn eigen eten, dus wordt dat geregeld voor hun. Dan probeer je leraren en leraressen te vinden binnen de groep om de kinderen in hun eigen taal te onderwijzen in Wiskunde, Engels en andere vakken.

Deze stap is erg belangrijk! Geef de mensen werk. Laat ze hun huis opknappen, een nieuw kamp bouwen of iets vrij nutteloos. Als ze maar iets om handen hebben. Hebben ze dat niet, dan kan je problemen krijgen. Mensen hebben iets nodig om te doen. Het liefst iets wat nut heeft, zodat ze hun gedachten kunnen verzetten. Je zou volwassenen ook cursussen kunnen geven in praktijkgerichte beroepen.

Maar, ik zie je al denken, die mensen kunnen toch niet heel hun leven zo blijven zitten? Nee, dat kan zeker niet. Elk jaar wordt er gecheckt of ze terug kunnen naar hun eigen land. Als dat kan, gaan ze meteen weg. Als dat niet kan, kunnen ze nog een jaar blijven. Dit gaat tot maximaal 10 jaar. Daarna moeten ze zich gaan vestigen in een land in hun regio.

Met deze oplossing hebben mensen veel minder problemen met het terugkeren naar hun eigen land. Ze zijn niet geïntegreerd en hebben vrienden/vriendinnen uit hun eigen cultuur en land gekregen. Ook verhelpt deze oplossing paniek, geweld en ruzie. Natuurlijk zal er nog ruzie tussen mensen voorkomen, maar dat is niet altijd te voorkomen.

Dit idee is niet compleet uitgewerkt en er zijn nog genoeg haken en ogen. Toch is het belangrijk dat er een goede oplossing komt voor de huidige en toekomstige problemen met vluchtelingen, want op deze manier maken wij ons land kapot.