Als je het niet meer weet

We hebben het vast allemaal wel eens. Dat alles tegen lijkt te zitten, hoe goed we ons best ook doen om onze doelen te bereiken of om gewoon een beetje rust te krijgen. Het leven lijkt een middelvinger naar je op te steken.

In veel van mijn columns (heb ik moeten onderkennen), kom ik over als een betweter, of tenminste iemand die een duidelijk idee heeft over hoe het leven in elkaar zit.

Voor sommigen zal het een verrassing zijn en voor anderen niet, maar ook ik weet 'het' vaak niet.
Wat ik wil met mijn leven, welke standpunten ik 'moet' innemen.
Als tiener was ik soms zelfs voor meerdere dagen in een shocktoestand. De wereld was onveilig. Ik durfde niemand volledig te vertrouwen.
Zeker als ik de ene tegenslag na de andere te verwerken krijg, of heel veel onheilsberichten op me af krijg (bijvoorbeeld over bomaanslagen of over de opmars van IS), dan voel ik me als aan de grond genageld en zie ik de toekomst somber in.
Om deze redenen heb ik mezelf op een informatiedieet gezet. Ik ben niet helemaal wereldvreemd, maar ik doseer de informatie die ik tot me neem.

Zo lees ik liever een bericht op internet, dan dat ik het nieuws kijk. Ik kan dan selecteren wat ik belangrijk vind en krijg de ellende niet over me heen gekieperd.
Ook heb ik dan meer tijd voor informatie waar ik me echt in wil verdiepen, zoals wetenschap, gezondheid, natuur, kinderverzorging en psychologie.
Niet zelden voel ik me overweldigd, gedesoriënteerd, gedeprimeerd en lukt het niet om mezelf snel hieruit te trekken. Vechten tegen een bepaalde toestand, maakt die toestand nog sterker. Wat een energie en tijd scheelt het om de toestand te accepteren en af te wachten tot de lucht weer opklaart.
Met accepteren bedoel ik niet dat ik het bij de pakken neer ga zetten, maar wel dat ik de situatie onder ogen zie en het laat bezinken.
Soms heb ik tijdens een dip behoefte om alleen te zijn, dan weer om mensen om me heen te hebben met wie ik plezier kan beleven.

Als ik accepteer dat ik iets even niet meer weet, dan creëer ik ruimte en rust en sta ik open voor nieuwe oplossingen en inzichten, waar ik eerder nog niet aan gedacht heb.
In die openheid en overgave komen er ook zaken, mensen of gebeurtenissen op mijn pad, die me weer verder kunnen helpen. Mijn geest opent zich voor nieuwe invallen.
Zo kan ik vastlopen met schrijven en door een lied dat ik toevallig hoor, een verhaal dat iemand me verteld of zelfs een terloopse opmerking, komt het schrijven weer op gang.

Als ik besef dat wat ik weet, meemaak en waarneem lang niet de enige werkelijkheid is, dan is het leven oneindig veel boeiender.
Iets niet weten, betekent niet dat het niet bestaat. Er is meer in het leven dan wij met onze zintuigen kunnen waarnemen. Denk aan infrarood licht, geluidsgolven die wij niet kunnen horen, maar sommige dieren wel.
Het leven is vaak een compleet raadsel. Ook de wetenschap staat mijns inzien nog in de kinderschoenen. Er zijn wonderbaarlijke dingen ontdekt, zoals kwantumfysica. (Quantum betekent een pakketje energie.) Er is ontdekt dat alles in het universum met elkaar in verbinding staat en dat onze intenties ook invloed hebben op de materie.
Maar veel is nog versluierd of we hebben er zelfs geen weet van. Wie weet bijvoorbeeld hoeveel planeten er nog meer bestaan waar (intelligent) leven voorkomt ?
Er zijn miljarden sterren en nog meer planeten.

Als ik weer eens in de put zit en ik denk aan het universum met ontelbaar veel sterren, planten en manen, dan lijken mijn problemen ineens onbelangrijk. Dan verandert het zelfmedelijden in verwondering en nieuwsgierigheid.
Maar zo ver hoef ik het vaak niet eens te zoeken. Ook om me heen gebeuren er soms kleine wondertjes. De geboorte van een neefje, een prachtige regenboog, een cactus die tot bloei komt.
Mijn kat die eerst bang was voor andere mensen en die mede dankzij de liefdevolle aandacht en zorg van een goede vriend langzaam ontdooit en nu soms zelfs spinnend bij een bezoeker op schoot zit.

Enkele remedie's om weer tot jezelf te komen.

– Mediteren. Daar wordt vaak ingewikkeld over gedaan, maar het kan ook simpel. Diep en beheerst ademhalen en je gedachten even te laten voor wat ze zijn.
Mij helpt het om tot mezelf te komen en nieuwe inzichten te krijgen.

– De natuur in, bijvoorbeeld naar het strand. Bewust de levenskracht ervaren en in aanraking komen met de elementen.

– Je verdiepen in een voor jou boeiend onderwerp. Zo ervaar je dat er meer bestaat dan jouw problemen.

– Lichaamsbeweging, om de energie weer door je lichaam te voelen stromen.

Interessante website over kwantumfysica: www.quantumbewustzijn.nl/quantumfysica.html