Charlie Hebzucht

Geachte heer VdG,

Hoewel ik helaas geen €3000 heb liggen, wil ik u middels deze e-mail toch hartelijk danken voor uw advertentie op Marktplaats. Terwijl de hele wereld geschokt reageerde op de recente aanslag in Parijs op het hoofdkantoor van Charlie Hebdo, laat u zich niet uit het veld slaan. Uw Hollandse handelsgeest versaagt duidelijk niet na terreur, maar wordt er juist door versterkt.

U laat zich als rasechte Nederlander niet bang maken. U gaat niet bij de pakken neerzitten en toont ondanks vreselijke aanslagen een oprechte VOC-mentaliteit. U laat zich, kortom, niet uit het veld slaan. Mensen als u waren natuurlijk bijzonder belangrijk in de geschiedenis van ons land: zonder mensen als u was de Amsterdamse grachtengordel nooit gebouwd en de Gouden Eeuw nooit aangebroken.

U bent een baken van onveranderlijkheid bij onmenselijk leed, een rots in de branding te midden van een zee vol pijn – een beetje zoals onze voorvaderen dat waren toen ze na WO2 weigerden huizen van joden terug te geven en in de eeuwen daarvoor aan vele duizenden ontheemde Afrikanen gratis boottochten en zeer royale 168-uurscontracten uitdeelden.

Waarom u uw achternaam als een ware misdadiger heeft afgekort is mij een raadsel. U bent immers een grote held, een waar lichtend voorbeeld voor eenieder, niet zoals die ándere Van der G. – mijn geloof in ons volk is dus niet langer verloren. En dat allemaal door u. Daarom dank en hulde.

----

Post scriptum: de grootse denker Noam Chomsky heeft zich ook over de aanslag uitgesproken in dit bijzonder goed geschreven stuk. Hij maakt duidelijk dat deze aanslag níet de ergste moord op journalisten was in de recente geschiedenis, hetgeen werd gepropageerd in de media.

Die twijfelachtige eer valt namelijk ten deel aan de NAVO, die in 1999 een raket mikte op het televisiestation van de Servische overheid. Daar raakten zestien journalisten bij gewond en verloren nog eens zestien hun leven. Puur omdat ze niet zeiden en schreven wat wij, verlichte Europeanen en Amerikanen, graag wilden.

Ik ga even de boter van mijn hoofd af poetsen.