Marco Polo

Als Netflix één ding goed heeft gedaan de afgelopen jaren, dan is het eigen series produceren om de klant aan zich te binden. De eerste twee hitseries –Orange Is the New Black en House of Cards- verslond ik niet alleen maar keek ik zelfs in hun geheel twee keer. Los van hun core business van media streamen, staan ze bij mij kortom bekend als makers van uitmuntende tv-series. Toen ik deze week op de voorpagina van de Metro een reclame zag voor hun nieuwe serie, hoefde ik niet lang na te denken of ik ook die ging kijken. Natuurlijk!

Om twee redenen; Netflix’ reputatie, maar ook het onderwerp: Marco Polo. Hoewel hij legendarisch is, in dienst was bij de grootse Koeblai Khan, samen met z’n pa en oom de handelsroutes naar China vast wist te stellen én met zijn bij terugkomst (samen met een ghostwriter) geschreven boek meer kennis aan de wereld schonk over Azië, dan men sinds de Romeinen had vergaard, weet ik eigenlijk weinig over ‘m.

Doordat christelijk Europa destijds al een half millennium lang een bittere strijd voerde tegen de moslims, was tot de tijd van Marco Polo de kennis over Azië zeer gebrekkig. De moslims zaten immers precies tussen Europa en Oost-Azië in. Polo’s verslagen inspireerden andere handelaren en ontdekkingsreizigers, waaronder Columbus, maar zoals gezegd is zijn bestaan tegenwoordig meer een legende dan een algemeen bekende serie feiten.

Netflix brengt daar nu dus verandering in, alhoewel vanzelfsprekend met wat seks en geweld over het verhaal heen gegoten. De serie is de duurste die ze ooit produceerden, en op Game of Thrones na zelfs de allerduurste serie die ooit is gemaakt. Daarnaast is er sprake van een unicum: nog nooit werden er in zo’n grootschalige serie zo’n enorm aantal (van origine) Aziatische acteurs gebruikt. Een van de makers stelde terecht in een interview dat zoals Polo een brug was tussen Oost en West, de serie over zijn leven dat feitelijk ook is.

Inmiddels ben ik begonnen met kijken en kan ik zeggen dat het na twee afleveringen niet teleurstelt. Zoals altijd met Netflix zijn alle 10 afleveringen in één keer te kijken. De makers geven dan ook aan dat de serie moet worden gezien als een 10 uur durende film in plaats van 10 losse afleveringen in een tv-serie.

Kortom, voor alle fans van de eerder genoemde series en iedereen met een Netflix-abonnementje: kijken, die hap!