[Tour] Parijs!

Péraud schrok zich toch even rot
Want hij viel erg hard op zijn reet
Weer werd gesprint en Kittel kwam
Ook nu als eerste aan de meet

Ik heb vandaag zelf samen met mijn vrouw een rondje Rottemeren gedaan. Dat is ongeveer zestig kilometer vanaf mijn huis en terug. Toen ik terugkwam moesten de renners nog 130 kilometer afleggen en waren ze nog steeds aan het grappen en grollen. De champagne was zeker al op. Het was dus wachten tot ze aan hun rondjes over de Champs-Élysées begonnen.

En daar begon het dan. Maar niet de ouwe Voigt viel het eerste aan. Het was die andere ouwe: Chavanel. Zou hij ook aan zijn laatste Tour bezig zijn? Maar eindelijk was die oude Duitser er dan toch. In zijn eentje. Het was dus eigenlijk een ereronde. Horner wilde het bejaardenkransje compleet maken, maar kwam er niet bij. Vanaf nu viel het niet meer stil en het ererondje van Voigt werd wreed verstoord. Hij viel stil.

En dan ineens een valpartij. De nummer twee van de Tour, Péraud. Ging die nu nog zijn tweede plaats verspelen? Werd Ten Dam toch nog achtste? Gelukkig kon Péraud weer opstappen, maar hij en zijn ploeggenoten moesten hard achter de kont van het peloton aan.
Nibali toonde zich toen een ware leider en legde samen met Chavanel de boel stil tot Péraud er weer zou zijn. Toen de oude Fransman terug was mochten ze weer verder met de show. Want het is natuurlijk een show. Niemand denkt dat een kopgroepje daar stand houdt tegen het peloton.

De Chinees van Giant lag op een gegeven moment een halve ronde achter en kon dus niet op kop rijden van het peloton. Ik dacht: als je slim bent dan laat je je terugzakken naar het peloton en dan kun je toch nog op kop rijden. Hij luisterde, maar even later zag ik hem weer aan de staart in plaats van op kop van het peloton.
Kristoff reed nog lek en moest via de volgwagens terugkomen. Er werd niet gewacht op hem, maar hij kon wel meesprinten.

Met nog twee rondes te gaan klopte Porte nog even op de deur door uit de kopgroep te demarreren. Weer een mislukte aanval van een renner van Sky. Clarke probeerde nog de meubelen van Orica te redden.

En dan kwam de sprint. Hij werd weer fantastisch in beeld gebracht. De trein van Kittel was vroeg op kop, maar hield stand. En vijfhonderd meter voor de finish gingen ze al aan. Dat is best vroeg voor een massasprint. Maar toen ik de kop van Kittel vlak achter die van Kristoff zag, wist ik al wel dat het de vierde voor de Duitser zou worden.
De Tour zat erop. Nibali blij, Kittel blij, Sagan blij, Pinot blij, Majka blij en zelfs Mollema zag ik lachen. Het nummer Happy zou goed bij de beelden hebben gepast.

Tijd om even terug te blikken op deze Tour.

De leukste rit van deze Tour vond ik natuurlijk de rit over de kasseien die Boom won. Niet alleen omdat Boom won, maar ook omdat er voortdurend strijd was. Van begin tot eind.
Ik vond trouwens toch dat de Nederlanders het uitstekend hebben gedaan. Natuurlijk hadden we meer van Mollema verwacht, maar die heeft over het algemeen al een wat minder seizoen dan vorig jaar. En Mollema heeft in de eerste week diarree gehad en was wat ziekjes. Als je dan ziet hoe hij nog met die lichamelijke ongemakken die kasseienrit reed, dan was dat toch eigenlijk een wereldprestatie. Van zo´n ziekte heb je bovendien de hele Tour last, dus ik vind het helemaal niet gek dat hij een slechte tijdrit reed. Voor het overige heeft hij het prima gedaan, net als Ten Dam en Kruijswijk. Ook Dumoulin heeft het super gereden. We hebben talent zat voor de komende jaren. En natuurlijk hadden we weer eens winst in een etappe met Boom.

Wat viel er verder op?
Sky reed slecht. Froome viel natuurlijk snel uit, maar als je ziet wat er verder nog in die ploeg rondrijdt dan kun je rustig zeggen dat ze er niets van bakten. Kijk naar de maatjes van Contador. Toen die uitviel namen ze gewoon het stokje over en sleepten er een paar overwinningen uit.
Ook Europcar viel tegen, vind ik. Je zag ze vaak, maar ze wonnen niets. Rolland had natuurlijk al de Giro gereden, maar de anderen schoten toch steeds tekort. Ze vielen op de verkeerde momenten aan of maakten een foutje. De andere Franse ploegen deden het stukken beter. Twee jonge Fransen staken hun neuzen aan het venster, maar eigenlijk was dat geen verrassing, want ik had ze allebei in mijn lijstje voor de Tourpoules. Pinot en Bardet hebben de toekomst. Ze zullen leuke concurrenten krijgen. Renners die er nu niet bij waren. Kelderman, Aru, Bétancour en natuurlijk Quintana. Dat zijn allemaal jonge renners met toekomst. Ulisi hoort ook bij dat rijtje, maar die is alweer stout geweest.

En Nibali? Hij leek wel een beetje op superman, zo stak hij boven de anderen uit. Ik blijf er echter bij dat hij het veel moeilijker zou hebben gehad met Contador en Froome erbij. Toch stond hij al voor de bergen een paar minuten voor die twee kanjers en had hij vooral in de rit over de kasseien indruk gemaakt. Met dank aan Westra. In de bergen leek hij toch misschien wel sterker dan hij echt was. Ik denk dat er toch te weinig echte concurrentie was. Maar het is een prima winnaar van de Tour, vind ik. Jammer dat hij in een verdachte ploeg rijdt met een verdachte algemeen manager.

In ieder geval was het een leuke Tour met veel strijd. Niet om de gele trui en ook niet om de groene trui, maar wel om de overige plaatsen en in de etappes. Juist omdat twee kanshebbers letterlijk uit de Tour vielen, werd het een redelijk open koers. De ploegen van Contador en Froome hoefden niet meer te controleren. Integendeel, ze moesten aanvallen om een etappe te kunnen winnen. Sagan viel ook veel aan, maar ook steeds op de verkeerde momenten. Dit jaar waren er geen gekke fratsen als hij als eerste over de eindstreep kwam. Een groene trui zonder glans dus.

We zullen vanaf dit jaar wel één aanvaller gaan missen: Jensie Voigt. Hij zal niet meer terugkeren in het peloton van de Tour de France. Hoeveel vluchtkilometers zou hij op zijn palmares hebben staan? Hij viel al aan in de Tour, toen de Duitse voetballers nog alleen maar verdedigden.

Ik vond het ook dit jaar weer leuk om de Tourcolumns te schrijven. Over een paar weken begin ik samen met mijn vrouw en oudste dochter aan een Tour de Karinthië. Tot volgend jaar.