Seats and Sofas

Wij hebben onze bank op Marktplaats staan. Het is nogal een gevaarte. Eigenlijk te groot voor onze bescheiden tussenwoning. Bovendien staat-ie voor de verwarming en dat is in de winter niet handig. Dus hij moet weg.

We willen honderd euro hebben en dat is best veel aangezien onze dochter er al twee keer een plasje op heeft gedaan en ikzelf drie koppen koffie over de bank heb gegooid. Bovendien hebben we hem gekocht bij Seats and Sofas. Inderdaad, die foute zaak waar de meubels door blinde 'designers' worden ontworpen. Toch zijn we er vier jaar geleden ingetrapt. We wilden alleen maar even kijken.

Toen we bij Seats and Sofas binnenliepen, kwam er meteen een puber in een veel te ruim pak op ons af. Of we iets speciaals zochten. Ik zei dat ik niet naar Seats and Sofas zou gaan als ik iets speciaals zocht. De toon was gezet, maar het was wel de waarheid. Wij hebben twee kleine kinderen. Dan zoek je niets speciaals. Dan wil je een goedkope bank waarbij je je niet zo opwindt als de kinderen met hun vieze vette chipshanden en modderlaarzen de bank in rap tempo afschrijven.

Het mooie bij Seats and Sofas is dat je een tiendelig huishoudpakket erbij krijgt. Een strijkijzer, een stofzuiger, een vibrator, etcetera. Vrouwenspeelgoed dus. Mijn vrouw verheugde zich enorm op dit verrassingspakket, maar toen we bij een bank stonden te kijken, zei de gladde verkoper meteen: 'Dat huishoudpakket moet je niet doen hoor, dat is allemaal rommel. Ik doe wel honderd euro van de bank af.' Toen ik zei dat we hem ook erg groot vonden, ging er tweehonderd euro af.

Een grote groene hoekbank, die oorspronkelijk een prijskaartje had van € 1995, ging uiteindelijk mee naar huis voor € 835. Heel eenvoudig. Gewoon de bank totaal afzeiken. Bij ieder puntje van kritiek ging er minstens honderd euro af. We hadden er zelfs veel meer af kunnen krijgen, ware het niet dat ik na negentig minuten niks lulligs meer wist te zeggen over de bank. Even probeerde ik de man zelf te beledigen, maar dat bleek niet te werken. Dus stond ik ineens bij de kassa dik achthonderd euro te pinnen. En we wilden alleen maar even kijken.

Dat was vier jaar geleden. Inmiddels is er op Marktplaats zeventig euro geboden op onze donkergroene reus. Als de bank verkocht wordt, maken we weer een ritje naar Seats and Sofas. Gewoon even rondkijken. Daarna een toneelstukje spelen met een aalgladde verkoper en dan toch weer met een lelijke bank naar huis gaan. Gadverdamme. Ik zie er nu al tegenop.

Voorleesvoorstelling