De Grote Sinterklaasoorlog

Duizenden verwachtingsvolle blikjes en dubbel zoveel hebzuchtige handjes wachten ieder jaar weer om Sinterklaas welkom te heten in ons land. De oude goedheiligman is best moe na zo'n lange reis met de boot, maar hij staat altijd klaar om naar alle lieve en stoute kinderen te zwaaien. Gelukkig heeft hij heel goede hulpsinterklazen in dienst. Die helpen hem om naar alle andere kindjes in Nederland te zwaaien vanaf kleinere stoomboten en andere voertuigen. Maar Sinterklaas maakt zich zorgen om Leeuwarden. Daar zijn twee hulpsinterklazen. Ze hebben ruzie.

In de Friese hoofdstad komt de hulpsinterklaas al meer dan twintig jaar op dezelfde manier de stad in. Eerst vaart hij met zijn stoomboot door de stad naar de Prinsentuin. Daarna stapt hij op zijn paard om een rondje te maken door de binnenstad en over de Schrans, een ongezellige winkelstraat waar de auto's over het spoor sjezen en veel moeite hebben om midden op die weg te parkeren. Dat is veel te gevaarlijk voor de stoute kinderen die alleen maar geconcentreerd zijn op pepernoten en niet meer naar hun vaders en moeders luisteren en daarom zomaar over de gesloten spoorwegovergang rennen en doodgereden kunnen worden door de trein, zodat ze helemaal plat zijn en je alleen nog maar hun uitgestoken handje herkent, waarin het groene Sinterklaasschuimpje stevig is vastgeklemd.

Om al dat kinderleed te besparen, heeft de hulpsinterklaas van Leeuwarden besloten om niet meer naar die saaie straat te gaan. De binnenstad is veel leuker en veel veiliger voor lieve én stoute kinderen. Maar de winkeliers van de Schrans pikken het niet. Zij willen ook centjes verdienen en reclame maken, dus hebben zij hun eigen hulpsinterklaas in het leven geroepen. De intocht zou op hetzelfde moment plaatsvinden, maar dan niet met een boot, want dat kan daar niet. Maar dat zou heel zielig zijn voor de tere kindjes die eerst Sinterklaas in een boot aan zien komen, en dan naar huis moeten en Sinterklaas nóg eens zien aankomen op een motor! Of kindjes die Sinterklaas op een motor zien arriveren en dan van hun ouders naar huis moeten langs de binnenstad, waar Sinterklaas net van een boot stapt! Identiteitscrisis! Psychiaters tot hun veertigste! Dat kan helemaal niet!

Namens de echte Sinterklaas is de gemeente Leeuwarden toen heel boos geworden op de twee hulpsinterklazen. Een paar "potverdikkies", "asjemenous" en "vlegels!" later hebben de hulpsinterklazen afgesproken dat de hulpsinterklaas gewoon op de boot binnenkomt, en na die intocht pas een welkomstfeestje mag geven in de saaie en levensgevaarlijke winkelstraat over het spoor. Volgens de media is het zo opgelost, maar zo snel is het verhaaltje nog niet afgelopen. De woordvoerder van de winkeliersvereniging ziet er zo veel gehavender en stadser uit dan de woordvoerder van de officiële sinterklaasvereniging, dat hij hem met gemak een beetje op het bekje kan timmeren om zijn onvrede alsnog te uiten. Leeuwarden maakt zich in het geheim op voor een ware Sinterklaasoorlog.

De hulpsinterklaas van de Schrans schijnt al gespot te zijn in de gymzaal. Met enige regelmaat oefent hij daar op het paard, maar zijn beenzwaai-oefeningen schijnen niet bedoeld te zijn voor het bestijgen van Americo. De officiële hulpsinterklaas van de binnenstad sleutelt aan wat verdwijntrucs. Hij schijnt gespot te zijn met het boek Goocheltrucs voor Dummies, al fluisterde hij de lokale pers in het oor dat hij best vertrouwt op zijn bruine Pietenwachten. De Pieten schenen vorig jaar soms best onbeschoft te zijn door geen tekeningen van kinderen aan te nemen, dus ze lijken er prima toe in staat om de weg voor hun hulpsinterklaas vrij te houden, ongeacht het aantal kinderharten dat ze zullen breken.

Aanstaande zaterdag is de intocht van Sinterklaas. In Dordrecht wordt het een feest, maar in Leeuwarden zal er een gespannen sfeer hangen. De stadswachten worden al in gereedheid gebracht. Er wordt niet uitgesloten dat enkele zwarte en bruine Pieten elkaars tanden eruit slaan met mierzoete marsepein. Alle plaatsen in de binnenstad die de officiële hulpsint aandoet, worden gecontroleerd op pepernootbommen. Scheldwoorden van banketletters worden met onmiddellijke ingang verwijderd. Pleinschreeuwers onder de vier jaar zijn niet toegestaan, om de onrust niet verder aan te wakkeren. Sinterklaas is een kinderfeest. En het moet het feest van de kinderen blijven. Zelfs in Leeuwarden.