Nederland. Overschat kutland.

In de rubriek Plat Haags nemen TheGrandWazoo, Driek Oplopers en Harry64 op zondagmiddag het Nederlandse politieke landschap onder de loep. Driek vanuit zijn gezellige studeerkamer met een liter koffie, en TheGrandWazoo vanuit het gemoedelijke Limburg.

Thans is er een charme-offensief ingezet om Zuid-Limburg wat meer de promoten bij de dikke nekken in de randstad. Aangezien hier een totale leegloop plaatsvindt, zal straks de hardwerkende Hollander op z'n oude dag in Zuid-Limburg zijn thuishaven vinden. En om te laten zien dat we, ondanks het massaal stemmen op de fascistische clown, best mensen van buiten kunnen ontvangen is er een filmpje gemaakt dat het Limburgse gevoel moet illustreren. Ik verwachtte stoofvlees, een boer op z'n fiets, de fanfare en een kruis langs de weg. Niets van dit alles. Volgens het filmpje hebben mensen die in Zuid- Limburg wonen hele grote huizen, gaan hun kinderen naar de beste scholen en heerst hier geen negen tot vijf mentaliteit. Er zit zelfs een neger in het clipje! Op het laatst zien we een mevrouw zich vastrijden op de weg tussen loslopende koeien. Welk een vrijheid opeens! De Limburgers heten u welkom. Ik weet het zo net nog niet. Meestal valt 'iemand van buiten' al vaak ten prooi aan goedkope grappen en lopen we met een boog om de grote juppen tuinen van die Hollanders, die het exotische in eigen land willen proeven na hun vijfenzestigste. Het is gewoon een godgeklaagd debiel land, dat Nederland. Het is een poepvlek op de landkaart, maar geen land is zo verdeeld en megalomaan. Wat stellen we nou helemaal voor met z'n allen?

We hebben tientallen omroepen, voor iedere mening een eigen partij en honderden verschillende accenten en spraken, maar elkaar verdragen kunnen we niet. Dit land is nooit van de Nederlander geweest, maar van mensen die 'recht hebben op een eigen mening'. Het land van debielen die denken dat ze het centrum van de wereld zijn. Denk bijvoorbeeld maar aan Balkenende die destijds op audiëntie mocht bij Bush. Met een dikke paal in z'n broek stond hij klaar om eens goed christelijk gepijpt te worden door de dronken xenofoob. Maar Bush gunde hem slechts enkele minuten en Jan-Peter mocht het op het toilet afmaken. We worden door iedereen uitgelachen. En terecht. Alleen hebben we het nog steeds niet door. Af en toe een brave aai over het bolletje en we kunnen er weer tegenaan.

Die Jan-Peter. Ik had hem gemakkelijk kunnen bellen, zo blijkt. Dachten we van het Wiki-Leaks circus af te zijn; komt er deze week het bericht met daarin het telefoonnummer van Beatrix en Balkenende. De hele dag zijn ze lastig gevallen door grapjassen die de koningin wilden spreken. Persoonlijk zou ik graag het telefoonnummer willen hebben van oud OM-topman Joan de Wijkerslooth. Hij vindt dat het kabinet meer geld moet vrijmaken om Nederlandse schepen te beschermen tegen piraten uit Somalië. Sinds wanneer kunnen we armoedige zwarte piraten in hun gammele bootjes niet meer aan? Zet wat beginnende militairen op zo'n boot en laat ze die messen uit de slechte piraten-gebitten trappen. Als wij Nederlanders al geen indruk kunnen maken op een paar piraten, zet dan je land maar in de uitverkoop. Of geef me het telefoonnummer van Ivo Opstelten. Kan ik even een minuut of drie in de hoorn lachen. Wat stond hij voor paal deze week. Blijkt er helemaal geen scherpschutter te wezen. Nederland dacht heel even een eigen Amerikaanse schutter te hebben. Opstelten had zijn cowboyboots al aangetrokken. Blijkt er geen bewijs te zijn. Het blijft een zielige verschijning, onze minister van Veiligheid. Het is 't allemaal nét niet. Als er bij hem 's nachts wordt ingebroken zal hij eerst zijn vrouw wakker maken, haar zijn pak uit de kast laten halen, zich op z'n gemak aankleden, vervolgens naar beneden lopen met een honkbalknuppel om vervolgens te concluderen dat de dieven het hele huis hebben leeggehaald en thans het hazenpad hebben gekozen. Kortom; altijd te laat en te sullig.

En dan de grap van de week. De PVV die een malloot inhuurt die zich voor Jezus uitgeeft en de koningin toespreekt. Tenminste, dat mag ik toch hopen. Heeft die treurige partij misschien nog wel een grijntje humor. Maar ik vrees het ergste. Ook hier is de Hollandse megalomaniteit volop aanwezig. Een man die een waxinelichthouder naar de koets gooide zit al een jaar in voorlopige hechtenis. Wacht, ik herhaal het nog een keer. Een man die een waxinelichthouder...ik houd al op. Of wat dacht je van de damschreeuwer. Het hele volk in paniek omdat een man met psychiatrische stoornissen een kreet slaakt en daardoor veel te lang vast zit. Ik vraag me af welke straf Jezus zal krijgen. Ik heb het filmpje eens goed bekeken en ik verbaasde me over het feit dat hij gewoon dat podium op kon. In de eerste minuten is er ook niemand van het productie-team dat zich afvraagt; staat Jezus wel in het programmaboekje vanavond? Wie heeft hem überhaupt backstage doorgelaten? Dit kan toch niet anders dan een geplande grap zijn? Als er op een gegeven moment lichtelijk Arabisch wordt gesproken beginnen de muzikanten op het podium te lopen en zie je het gezicht van Beatrix opeens dezelfde uitdrukking aannemen zoals tijdens de toespraak na het vreselijke ongeluk in Apeldoorn. Je ziet haar denken; Engeland...schnell schnell....Engeland. Maar ik vrees voor de man die in de war is en dat zijn straf zwaar zal zijn omdat hij de koningin heeft gestoord tijdens haar dutje.

Het is een droef bestaan in dit regenachtig land waarin we massaal naar homo's op een bootje kijken, de goorste domme pulp op tv te zien is en dat het allemaal net niet heeft. Ik geef de piraten in Somalië groot gelijk. Kom hier en val aan! Geef Nederland eens op z'n flikker. Laat dit land weer eens terug kruipen in z'n mandje. Pas op de plaats. Tien jaar na de aanslagen op elf september lijkt me dat toch een prima gelegenheid.

Aan de andere kant...je zult maar wakker worden als keeper van San Marino...