Over en uut met het dispuut

De verenigingen van studerend Nederland hebben een probleem. Steeds minder eerstejaars blijken zich aan te melden bij een studentenvereniging. De nieuwelingen kiezen ervoor om, get this, te studeren in plaats van lid te worden van een studentenvereniging. Er is in een studentenleven geen ruimte meer om tijd te verliezen met drinken, dus waarom zou je dan nog bij een studentenvereniging gaan.

De corpsleden zelf zeggen dat je bij een vereniging gaat vanwege de sfeer, het behoren tot een gelijkgestemde groep en meer van dat bonding-gelul. Vast onderdeel van het lid worden van een studentenvereniging is, bij veel verenigingen, de ontgroening. Volgens mij is dat ooit ontstaan als een uit de hand gelopen grap van iemand met te veel macht die de nieuwelingen wilde laten zien wie er de baas is. De nieuwelingen op hun beurt zagen bij de volgende lichting hun kans schoon om hun macht uit te oefenen en zie, een zeer discutabele traditie was geboren.

Uiteraard zeggen de corpsleden dat de ontgroening erbij hoort. Het zou het groepsgevoel groter maken en de binding versterken, want je hebt allemaal een soortgelijke behandeling meegemaakt. Ja, dat zou ik ook zeggen als ik vrijwillig een vernederende behandeling heb moeten doorstaan om bij een vereniging te mogen horen. En het is niet eens zonder gevaar. Loop je geen alcoholvergiftiging op dan raak je wel in een coma omdat je te veel water te drinken krijgt. Maar alles voor het goede doel natuurlijk, lid worden van de vereniging. En als dat je gelukt is, mag je een jaar lang de drankrekening van de ouderejaars betalen. Wie wil dat nou niet. Nou goed, je krijgt dan ook nog een plaatsje in het old boys network. Verder is voor de buitenstaander het studentenleven, en met name het verenigingsleven, één groot drankgelag.

Onzin zeggen de verenigingen. Natuurlijk wordt er wel eens wat gedronken, maar daar gaat het niet om bij ons. De vraag dringt zich op waar het dan wel om gaat. Kennelijk gaat het niet om het studeren, aangezien steeds minder eerstejaars zich aanmelden bij een vereniging omdat ze op tijd klaar moeten zijn met hun studie. Dat moeten ze vanwege een dreigende langstudeerboete en ze moeten meteen resultaten laten zien in verband met het bindend studieadvies. Slecht presteren betekent dat voortzetting van de studie je geweigerd kan worden en als je meer dan een jaar studievertraging oploopt, krijg je een boete die kan oplopen tot drieduizend euro. Daar zit je als student niet op te wachten natuurlijk. Lid worden van een studentenvereniging heeft dus, volgens de studenten, geen voordeel voor je studie anders zouden ze wel lid worden.

Zo snijdt het mes van de langstudeerboete niet aan twee, maar aan meerdere kanten. Het studeren staat bij de studenten weer centraal, ze doen hun best om geen tijd te verliezen met studeren. Als gevolg daarvan kiezen ze ervoor om geen lid te worden van een studentenvereniging; lees: ze verdoen veel minder tijd met drinken. Bovendien zijn ze vanwege het korter studeren minder geld kwijt aan die verderfelijke huisjesmelkers. Als gevolg daarvan houden ze meer geld over, althans, ze geven minder uit aan drank, waarmee ze minder studieschuld hebben en dus minder lang over het terugbetalen doen. Daar kunnen ze ook eerder mee beginnen, omdat ze korter studeren en ze zullen sneller carrière maken omdat hun hersenen niet al te zeer beschadigd zijn door het vele drankgebruik.

Ook zullen er studentenverenigingen ten onder gaan vanwege het gebrek aan leden en gebrek aan belangstelling voor bestuursfuncties. Dit scheelt subsidiegeld, maar heeft ook gevolgen voor de toekomstige bestuurders en het old boys network. In eerste instantie zullen de leden daarvan dit als een voordeel zien; minder mensen om de macht mee te delen. Maar de vijver waaruit ze hun toekomstige opvolgers kiezen droogt langzaam op, de keuzemogelijkheden worden kleiner. Er zullen steeds meer bestuursfuncties door buitenstaanders vervuld moeten worden. Buitenstaanders die niet de mores van het corps kennen, waardoor het lastiger wordt om gelijkgestemden te vinden die eens de andere kant op willen kijken of je een hand boven het hoofd willen houden. Het glazen plafond wordt doorbroken dus vrouwen krijgen meer mogelijkheden om bestuursfuncties in de top uit te oefenen.

Er zijn ook negatieve gevolgen van de langstudeerboete. Minder drankgebruik door studenten zorgt natuurlijk voor (zware) verliezen bij de plaatselijke horeca, waardoor er flink wat (studenten)cafés op de fles zullen gaan. Dat scheelt de overheid dan weer geld omdat er minder controles van het rookverbod uitgevoerd hoeven te worden.