(N)iemand

“Niemand verspilt graag energie.” Niemand wordt dankzij een energieleverancier steeds bekender in Nederland. Dankzij de promotiespotjes weten we dat Niemand graag in de file staat, naar de televisie kijkt als deze op stand-by staat en dat Niemand houdt van een goed gestookte verwarming in een verder verlaten ruimte. Niemand is vaak alleen. Heel vaak. Ik zou hem graag willen ontmoeten. Maar omdat ik niet het risico wil lopen dat ik dan Niemand zie, noem ik hem voor deze gelegenheid Iemand.

Iemand is een heel onopvallend persoon. Er zijn wel miljoenen Iemanden op de wereld, maar vind hen maar eens. Het probleem is namelijk dat Iemand vaak wordt vergeten. De naam raakt vergeten, de herinnering, de persoonlijkheid. Het vergeten gebeurt meestal al direct na de ontmoeting, of bij de nabespreking van een dag. Je telt na met hoeveel mensen je ook alweer was. Aan het aantal smerige kopjes te zien, moeten er twaalf personen zijn geweest, maar je vergeet steeds één persoon. Je noemt alle elf namen op, maar de laatste naam ligt niet eens op het puntje van je tong. De naam is tijdens de bijeenkomst al ergens doorgeslikt en netjes verteerd. En dat is Iemand.

De beste plaats om Iemand te vinden, is op een feestje. Daar zit altijd Iemand onopvallend verscholen. Je hoeft daarvoor niet te zoeken in de hoekjes en kasten van een kamer, want er zijn vele betere verstopplekken. Iemand verschuilt zich meestal tussen de andere mensen. Daar probeert hij te praten, maar hij wordt niet gehoord. Halverwege de zin breekt een ander steeds zijn woorden af. Het valt niet op, want er wordt niet geluisterd. Iemand spreekt ook snel en zacht, want hij heeft nooit te horen gekregen dat hij anders moet praten. En Iemand lacht om zijn eigen grappen, omdat hij veel binnenpretjes kent, die hij niet kan delen met anderen.

Op het feestje besloot ik op Iemand af te stappen. Hij begroette mij verlegen en kreeg rode wangen. Iemand is het niet gewend dat er mensen zijn die oogcontact zoeken en niet wegkijken. Ik wilde een avond met Iemand optrekken. Hij bleek vooral een hele goede luisteraar te zijn. Hij onthield alles wat ik zei, knikte veel en bracht zo nu en dan een opmerking in, dat mijn gesprek samenvatte. Zo nu en dan zei Iemand een zin met meerdere woorden, maar dit ging heel snel en stotterend, want Iemand is het niet gewend dat ik ook naar hem luisterde. Toch kwamen daar wel enkele bijzondere verhalen uit.

Zo vertelde Iemand dat hij het gewend is dat mensen zijn naam vergeten. Ik wist op dat moment eigenlijk ook niet meer onder welke naam hij zich had voorgesteld, maar ik besloot Iemand niet te beledigen. Toch had Iemand zijn eigen strategieën om de aandacht te krijgen waar hij behoefte aan had. Zo stuurde Iemand ieder jaar als eerste kerstkaartjes, zodat hij ervan verzekerd was dat hij kaartjes terug zou krijgen. Ook is Iemand echt de persoon om anderen te helpen. Bij de voorbereidingen van een etentje helpt hij de tafel te dekken, bij een feestje helpt hij bij het bereiden van de hapjes en Iemand maakt graag de foto's van de feestgangers. Iemand wordt daar blij van, want mensen laten door middel van vluchtige glimlachjes en schouderklopjes weten dat ze hem waarderen.

Iemand vindt het wel frustrerend dat mensen hem vaak over het hoofd zien. Zo vindt hij het vreselijk als mensen hem 'Dinges' noemen. Ook vindt Iemand het niet zo leuk dat hij zijn eigen cadeautjes terugkrijgt op zijn verjaardag. Maar meestal zwijgt hij, omdat de gevers zelf ook niet meer konden herinneren dat ze die set roodbonte mokken, Siberische whiskey of handige broodrooster van hem hadden gekregen. Iemand heeft gelukkig wel veel humor en zelfspot. Zo probeert hij nu ieder jaar cadeaus te kopen voor anderen die hij zelf geweldig vindt, in de hoop dat hij ze tijdens zijn verjaardag terugkrijgt. En Iemand vindt het geweldig om tijdens een diner stiekem met een theelepel van de soep en het toetje te eten, omdat ze hem steevast vergeten voldoende bestek te geven. Het zijn de kleine geheimpjes, waarbij Iemand stilletjes in zichzelf lacht.

Ik vond het heel fijn om op dit feestje kennis te maken met Iemand. Ik heb gemerkt dat Iemand een goede observator en luisteraar is. Iemand heeft een enorm geheugen. Nou ja, zo lijkt het althans, want hij is zo geconcentreerd, dat hij alles onthield. Iemand heeft ook de geweldige eigenschap dat hij andere mensen nooit zal overschreeuwen. Hij klaagt niet en is heel bescheiden over zijn capaciteiten. En bovenal is Iemand ontzettend beleefd. Echt, als je eens een luisterend oor nodig hebt, dan zou ik je Iemand  aanraden. Ik wil hem dan ook graag aan je voorstellen. Ik zou het echt ontzettend graag willen. Maar ik kan me helaas niet meer herinneren hoe Iemand heette. Maar misschien is dat ook niet belangrijk. Iemand is immers zo bekend, je zou hem onmiddellijk herkennen op ieder feestje.