Het heeft geen zin

Wat hebben we een zin! De tijd is weer daar; Sinterklaas, winter, sneeuw, depressieve treinspringers en een baardaap inclusief bezopen rendier en arrenslee. Daar ga ik het dus allemaal niet over hebben. Het is weer tijd om onlogische zaken onder de loep te nemen. Waar het eerder al ging over de onlogica van o.a. kruiswoordpuzzels en zult, zal het vandaag gaan over idiote zinnen. Zinnen die andere mensen speciaal hebben bedacht voor het grote publiek of juist voor de kleine man. Zinnen die men zowaar aantreft in de dagbladen of hoort en ziet op radio en televisie. Retorische leuzen die werkelijk nergens op slaan. U kent ze ongetwijfeld.

# Idiote zin nummer één: "Kom van 18 t/m 24 december 2010 en geniet van winterse sferen." Een toelichting lijkt me overbodig. De bron dan? Deze zin is rechtstreeks afkomstig uit de Lidl-reclame en betreft een subreclame voor het Dolfinarium. Of we allemaal van 18 t/m 24 december even wat dolfijnen willen onderrukken in Harderwijk? Dank u wel. Het groenteschap van uw locale Lidl van wat extra cum voorzien mag natuurlijk ook, al zal dat weinig toevoegen.

# Een publieke mededeling, door mij betiteld als 'wanhoopskreet van een hoer': "Na het feestje, hete Trudy in bed bij grote forse neger, mm!!" In het ethische era waarin een negerzoen geen negerzoen meer mag heten, treffen we deze bizarre verwoording aan in het AD. Geheel misplaatst zelfs in de rubriek 'kleintjes'. Wilt u Trudy live horen negerzoenen? Neemt u dan telefonisch contact met haar op: 0906-7202020 (65 cpm) Mm!

# In de auto springt de muziek ineens uit. De radio schakelt automatisch over naar de actuele meldingen (ach daarvoor was dat knopje), en we horen het volgende: "Op de A2 bij Utrecht is de rechterrijstrook afgesloten." Erg fijn als radiomeneer ook even de richting erbij zou willen vermelden. Dank u wel radiomeneer.

# Een krantenkop dan maar, als hartig tussendoortje. De rubriek Stad & Land bloeit op met de mededeling: "Kimonomeisje Breitner levert 360.000 euro op." Het betreft een schilderij uit 1893 van ene Breitner. Een erg prijzig doek zo te zien. Ter vergelijking: een echt kimonomeisje heeft u al vanaf 20.000 euro; inclusief paspoort en echtheidscertificaat.

# Nog een krantenkop dan maar: "Jeugdzorg kan volgens VVD ook in gevangenis." Inderdaad, opsluiten die lui!

# Deze dan: "Wit aan zet wint, hoe?" Ja hoor! Ik zal een beetje schaakraadseltjes uit de krant gaan oplossen terwijl ik al weet wie er gaat winnen. Wat is daar nu aan? Ik zoek een echte tegenstander. Wie durft?

# Hoe het met u gaat? Wat u kunt verwachten vandaag? Of u deskundig advies kunt gebruiken? ... U wilt deskundig advies? Dan krijgt u toch deskundig advies: "Je hebt nergens geen zin in. Zeg afspraken maar af en ga iets doen dat alleen maar leuk is." Ik ben dus maagd ... al was ik toch liever steenbok geweest. Wat dat betreft schijn ik nogal vaak last te hebben van 'moeilijke keuzes' en 'onbegrip van collega's'. De hoeroscoop; altijd nuttig voor excuussituaties.

# Dan ... Een citaat van Marktplaats.nl-meneer betreft zijn handel in kunstgras. Gezien het feit dat Marktplaats.nl-meneer geen punten en komma's gebruikt, zullen we het maar definiëren als één hele zin. Markplaats.nl-meneer meldde mij per mail het volgende: "4,5 nee dan heeft u verkeerd gelezen ik heb 2 restan 1 van 2,5-4,5 en 1 van 2,5-3 samen mag u ze kopen voor 75,- normaal zie foto maar ik had u een prijsvoordeel gegeven als u dit zou kopen hoefde u mijn maar 39,- te betalen voor 2,5-4,5 wat normaal gesproken 9 per m2 meter zou kosten gezien kwaliteit ander en dus geen goedkoop kunstgras wat u waarschijnlijk elder goedkoper heeft gevonden heeft u nog belangstelling wees dan per direct in aanvaarding andergewijs zal ik het per behouden aan een ander inkoper verkopen" 5345sb104@hetnet.nl wil overduidelijk geen geld verdienen. Succes nog met de verkoop, meneer J. Schardijn.

# Uit de advertentie van Kras vakanties. "Maak kennis met het moderne cruisen." Nou, liever niet. De definitie van het moderne cruisen luidt namelijk: 'Met je broek op je enkels rondhangen in een homobos.' Lekker cruisen met Kras? Ik pas!

# Om in vakantiesferen te blijven, citeer ik nog even 'de Jong® Intra Vakanties': "De verzorging is op basis van logies." Oftewel: verzorging, dat moet je zelf doen! In veel folders van verzorgingstehuizen is deze zin ook steeds vaker te vinden.

# De boodschappen zijn weer op. Tja, van al dat cruisen krijg je honger zeg. Dus we staan weer in Krankenhaus Lidl. Wat treffen we deze week weer aan, in de graai-maar-raak-voor-een-knaak-bak? Een heuse warmtedeken! Daarbij unaniem de volgende zin vermeld: "Inc. elektronisch veiligheidssysteem tegen oververhitting." Ach wat KEMA van Lidl!

# Simpel en doeltreffend. Zoals altijd weer, het AD: "Geen krant ontvangen? 088-0505055" U heeft geen abonnement? Nu dus wel!

# Medewerker helpdesk gezocht voor de gemeente Baarn: "Tijdelijk, voor de duur van één jaar, waarbij een eventuele verlenging niet is uitgesloten." Hoogstwaarschijnlijk woont er in Baarn iemand die erg lang met gemeentemedewerkers telefoneert. Heb je eindelijk de droombaan waar je naar zocht, is je contract net afgelopen, hang je alsnog drie dagen aan de lijn met een genuanceerde voorzitter van de tennisclub omtrent rioolheffingssubsidiekorting. Kutbaan!

# Dan nog even een zinsnede uit de oproep van J. Arentshorst woonachtig te Woerden. Deze persoon vraagt openhartig in zijn publieke schrijven, te vinden in de AD-rubriek 'Uw mening', het volgende: "Zullen we de telefoonbedrijven een lesje leren door één dag de telefoon niet te gebruiken?" Mijnheer/mevrouw J. Arentshorst heeft zeker nog een draaischijf in de hal hangen? Mijnheer/mevrouw J. Arentshorst woont wellicht in een door kaarslicht verlichte grot tussen een kolonie vleermuizen en wat Woerdens scharrelvee? Mijnheer/mevrouw J. Arentshorst is wellicht niet op de hoogte van het feit dat de mensheid anno 2010 met uitsterven bedreigd wordt al zou de telefoon er geen gehoor meer aan geven? Dit is dus duidelijk niet wat Sir Bell ooit bedoeld heeft.

# Wat behalve de telefoon ook helemaal ingeburgerd is, is de volgende slogan: "Bij het klikken op 'verder gaan' geeft u te kennen akkoord te gaan met de algemene gebruikersvoorwaarden die voor deze software van toepassing zijn." Neen, dat doet u niet! U heeft de algemene gebruikersvoorwaarden namelijk helemaal niet gelezen. Hoe dat komt? Omdat de algemene gebruikersvoorwaarden nu eenmaal meer tekst bevatten dan de gehele Library of Congress.

# "Pas op, geld lenen kost geld!" Uhm ... Dat heb ik dus juist niet. Daarom wil ik het ook LENEN! Kan iemand de bedenker van deze zin even achterhalen? Graag zou ik deze persoon willen nomineren voor de Nobelprijs ... 'Pas op, winnaars krijgen prijzen!'

# Uit de verzekeringspolis van ABN Amro: "De verzekeraar heeft het recht de vergoeding in natura te verstrekken." Ik mag hopen dat ABN Amro met 'natura' de exotische baliereceptioniste van filiaal Eindhoven Vestdijk bedoelt. Tja, in tijden van economische crisis moet je improviseren als verzekeraar.

# Ter finale nog een schitterend citaat uit een schadeverklaring. Deze verzekerde diende zich te verantwoorden voor wat veroorzaakte schadeposten en deed dit onder meer door zich als volgt uit te drukken: "Toen ik de vlieg wilde doodslaan raakte ik een lichtmast." Een kapotgeslagen vliegenmepper claimen bij de verzekering? Hoe durf je!

Sommige zinnen; ik begrijp ze niet. Sommige 'mensenlijke' acties begrijp ik evenmin. Zoals bijvoorbeeld mensen die graancirkels gaan maken in tijden van crisis. Hoe leg je dat dan uit aan de verzekering? In drie idiote zinnen wellicht: "We hebben urenlang door het dichtgegroeide veld gelopen, op zoek naar een weg of sloot, maar kregen deze niet gevonden." "Om niet in de grond weg te zakken hebben we planken aan ons schoeisel gebonden, niet wetende dat dit ook maar enige invloed kon hebben op het graanquotum." "Pas tegen het ochtendgloren, toen de meesten van ons weer nuchter waren, merkte Ralf ineens op dat we in rondjes liepen." ©