Openbaar Lichaam

Even met de Autoriteit Financiële Markten gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Hans Hogervorst in de buurt?” De telefonist vertelde mij dat zijn baas wat lastig bereikbaar was. Die had zich met een rekenmachientje opgesloten in zijn werkkamer, en wilde absoluut niet worden gestoord. Nadat ik de brave man had verteld dat Hans en ik een zeer prettige verstandhouding hebben, en dat hij altijd gestoord wordt als ik bel, werd ik na veel vijven en zessen doorverbonden. Want daar zijn ze goed in: cijfers. Hoewel… In ieder geval: Hans vroeg mij vrolijk, waarmee hij mij van dienst kon zijn, want er waren heus nog wel wat sappige anekdotes te melden over sjoemelende beleggingsfondsen. Maar dat was niet de reden van mijn telefoontje: “Nee Hans, ik bel dit keer niet over sjoemelende fondsen, maar over een sjoemelende toezichthouder. Jouw eigen club schijnt maar wat aan te rotzooien met de bonnetjes. Gore films kijken in hotelkamers en die betaaltelevisie dan doodleuk declareren. Dat soort gedoe. Maar weet je wat ik écht een aanfluiting vind?” Hans had geen idee. Schot voor open doel mijnerzijds: “Het is gebleken dat de opgetelde bedragen bij heel veel van die declaraties van je mensen niet kloppen. Blijkbaar kunnen je eigen toezichthouders niet eens fatsoenlijk rekenen! Dus doe het licht maar uit en ga maar naar huis. Want de bewaking van de financiële sector is bij die club van jou dus niet in goede handen. Rotzooien en niet kunnen rekenen…” Woest smeet de geplaagde AFM-chef de hoorn op de haak. Ach ja, die AFM... Lijkt heel wat, als toezichthouder, maar ik vind ze meer passen in het bekende gezegde “In het land der blinden is eenoog koning.”

En die uitspraak doet me dan weer denken aan een pijnlijk incident op de politieschool. Daar moeten de eerstejaars oefenen met pepperspray. Dat ging lelijk mis, en een van de leerling-agenten heeft nu blijvend oogletsel opgelopen. Hij ziet met één oog alleen nog maar een soort van rode waas. Nu is het natuurlijk wel zo, dat agenten goed moeten kunnen omgaan met die rode waas voor hun ogen, maar het is wel bijzonder triest. Maar ik maak me ook wat ongerust: als die pepperspray zo gevaarlijk is, dan weet ik niet of ik er nog wel voorstander van ben dat agenten dat enge spul gebruiken. Want ook verdachten kunnen dan lelijke verwondingen oplopen, en dat kan in onze rechtsstaat toch niet de bedoeling zijn.

Maar ja, onze rechtsstaat staat sowieso lelijk onder druk. Kijken we naar Almere. Een 28-jarige inwoner van die plaats werd betrapt toen hij in de kleedhokjes van een zwembad stiekem plaatjes maakte van de vrouw die zich in een naburig hokje aan het omkleden was. Maar tot mijn verbijstering wordt hij daar niet voor bestraft. De rechter vond in hoger beroep dat er geen sprake was van aanranding. Opeens begrijp ik, waarom de Flevopolder vroeger het Openbaar Lichaam IJsselmeerpolders heette. Landdrost Han Lammers had een behoorlijk vooruitziende blik. Openbaar lichaam. Jaja… Dus voortaan kan iedere viezerik lekker zijn gang gaan met zijn fotograferende mobieltje in kleedhokjes en toiletten. Uw en mijn privacy zijn niets meer waard, zo veel is wel duidelijk. Maar het kan nóg smeriger, daar in Almere. Een 26-jarige militair uit die plaats werd opgepakt omdat er een forse hoeveelheid kinderporno op zijn laptop stond. Opeens krijg ik heel wrange gedachten bij het begrip kindsoldaat. Maar goed, het leger en seks zijn sinds deze week een meer dan hechte combinatie. En een ding is duidelijk: het aantal viezeriken is in Almere aan de hoge kant, maar is bij defensie pas écht fors oververtegenwoordigd. Ik word zo enorm lacherig van Jack de Vries en zijn Melissa Goede. Een meewarige grijns op mijn gezicht als ik denk aan termen als wapenrok en defensiestaf. Jack en Melissa zijn wel de risee van onze landsverdediging.

De risee van onze amusementswereld? Gordon en Frans Bauer. Ze zijn de meest irritante artiesten van ons land, blijkt uit onderzoek. Men vindt dat Gordon te veel aandacht in de media krijgt, en Frans Bauer wordt met name verguisd door zijn vervelende reclames voor een of andere zogenaamd goedkope energieleverancier. Zelf zou ik eerlijk gezegd nooit op die stroomproducent overstappen. Want als hun energievoorziening net zo stottert als Fransie zelf, lijkt me dat de pest voor mijn elektrische apparaten…