Voor Marokkaantjes twee maten...

Even met GroenLinks gebeld: “Goedemorgen, Oplopers hier. Maarten van Poelgeest in de buurt?” Een knorrige telefoniste meldde mij, dat het niet waarschijnlijk was dat de Amsterdamse lijsttrekker tijd en zin had in mijn opruiende praatjes. Maar nadat ik haar had verteld dat ik het even over zijn reclamefolder wilde hebben, zwichtte ze, en werd ik doorverbonden met de heer Van Poelgeest, die beleefd informeerde, waarmee hij mij van dienst kon zijn. “Maarten, jullie zijn toch zo voor het milieu?” Dat had ik nou niet moeten zeggen. Ik werd bedolven onder een woordenstroom over het belang van duurzaamheid. Over dat we het milieu moeten sparen. Dat de natuur prachtig is, en beschermde dieren en mooie bomen gewoon in het bos met rust gelaten moeten worden. Dat groene energie echt beter is. Dat we geen zaken als verf en inkt moeten verspillen. Met veel moeite wist ik de ratelende linkser te onderbreken: “Maarten, ik heb een sticker op mijn brievenbus. Dat ik geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wil hebben. Want dat vind ik beter voor het milieu. Maar desalniettemin viel er deze week toch een ongeadresseerd gemalen stuk boom met een paar gram inkt in de bus. Dat heb ik dus liever niet.” Geërgerd vroeg de heer Van Poelgeest mij, waarom ik hém daar mee lastig viel. Ik kon mij beter tot de afzender wenden, in plaats van dat ik zijn kostbare tijd daarmee verspilde. En daar had ik de GroenLinks-kandidaat tuk: “Die ongeadresseerde reclametroep was van jou afkomstig. Een goor krantje, waarin mensen wordt wijsgemaakt dat ze GroenLinks moeten stemmen. Een hoop geneuzel over klimaatproblemen. Maar ondertussen wel maling hebben aan een zeer belangrijke milieumaatregel, die heel veel omgehakte bomen bespaart: geen reclametroep in brievenbussen die dat niet willen.” Opgelucht flikkerde ik de hoorn op de haak. GroenLinks als voorbeeld van de politieke hufterigheid. Puur milieuvandalisme! Altijd een opgeheven vingertje, maar zelf schijt hebben aan hun eigen principes als die even lastig zijn…

Maar GroenLinks is niet de enige club die maling heeft aan zijn eigen principes. De Haagse Hogeschool. Nog zo’n rare organisatie. Deed vorige jaar de Kerstboom in de ban, want iedereen moest zich in het gebouw op zijn gemak voelen. Jaja. Die Haagse Hogeschool heeft nu het hele gebouw verhuurd aan de Iraanse ambassade, om het dertigjarig jubileum te vieren van het Moslim-fascistische bewind in Iran. Doodsbrigades brengen dissidenten om, homo’s worden gewoon opgehangen, vrouwen hebben totaal geen rechten. Dus inderdaad, er valt wel wat te vieren. Vinden de Moordenaars Van Teheran. Onvoorstelbaar, dat een Nederlandse onderwijsinstelling haar gebouw verhuurt aan een regime van massamoordenaars, die hun misdaden begaan in naam van De Grote Allah en Zijn Pedofiele Profeet. Zonder blikken of blozen faciliteren wij als Nederland de viering van dertig jaar onderdrukking in een land waar complete bevolkingsgroepen als tweederangs burgers worden behandeld. Maar wanneer een Nederlandse columnist schrijft dat het tijd wordt om eens na te denken over stevige maatregelen tegen de Marokkanen in ons land, die stelselmatig weigeren hun criminele zonen tot de orde te roepen, krijgt hij een mailtje van het Discriminatiemeldpunt met het verzoek, zijn column weer in te slikken. We zijn als land volkomen knettergek geworden. Om de advocatenrekening van FOK! en van mijzelf niet de pan uit te laten rijzen, heb ik aan dat verzoek gehoor gegeven, maar eigenlijk is het te bespottelijk voor woorden. Een door de overheid gefinancierde instelling helpt mee aan het jubileumfeest van een discriminerende bende, maar als een Nederlandse columnist de zaak even flink op scherp zet, dan mag dat niet, want dat is discriminatie. Meten met twee maten, dunkt me.

Ook meten met twee maten: Een café waar weleens een grammetje hasj clandestien van eigenaar wisselt wordt door de burgemeester dichtgetimmerd. Maar een supermarkt die alcohol verkoopt aan kinderen? Geen probleem. Een onderzoek bracht aan het licht, dat in 75% van de gevallen alcohol werd verkocht aan kinderen van onder de 16. Ondanks de invoering van een legitimatieplicht voor mensen die niet ouder dan 20 jaar zijn, en alcohol willen kopen. En alcohol is heel erg slecht voor de opgroeiende hersenen, dus er is écht wel wat aan de hand. Maar ik wilde ook niet de beroerdste zijn, en in plaats van altijd maar lollig en cynisch vrolijk de hele maatschappij op de hak te nemen, stuurde ik dus het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel maar eens een mailtje:
Opnieuw komen de supermarkten negatief in het nieuws door een steekproef die aantoont dat in 75% van de gevallen alcohol wordt verkocht aan kinderen die jonger zijn dan 16 jaar.
Veel genoemd probleem is, dat de kassamedewerkers zélf vaak amper ouder zijn dan 16, en dus lastig hun schoolvriendjes kunnen controleren, of weigeren. Maar er moet écht wat gebeuren.
In mijn hoedanigheid van internetpublicist ga ik het vrijdag over deze kwestie hebben. Ik wil daarbij een mogelijke oplossing aan de orde stellen:
Zou het een idee zijn om in supermarkten een of meerdere kassa's aan te wijzen waar alcohol (en sigaretten) kan worden afgerekend (uiteraard samen met de rest van de boodschappen), en de andere kassa's uitsluitend te gebruiken voor non-alcoholische en rookvrije boodschappen?  Dan zet je aan de alcohol/nicotinekassa(of kassa's) wat ouder en meer ervaren personeel neer, dat iedereen die er jonger dan 20 uitziet, om een legitimatie vraagt.
Ingewikkelder is het dus niet. Een of meer speciale kassa’s waar ook de alcohol kan worden afgerekend. Met daarachter wat ervaren mensen, die hun Pappenheimers kennen. Want als een kroeg de wet niet mag overtreden, mag een supermarkt dat natuurlijk ook niet.
Ik kreeg een beleefd mailtje terug. Met de mededeling dat mijn oplossing mogelijk niet praktisch haalbaar is. Dat het inschatten van de leeftijd vaak mis gaat, maar dat de caissières allemaal nogmaals een training hebben gekregen voordat de legitimatieplicht werd ingevoerd. Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel heeft mij niet overtuigd. Ook na de opfriscursus wordt in drie van de vier gevallen dus alcohol meegegeven, maar een serieuze oplossing komt er niet. Hoog tijd dat de overheid veel strenger op gaat treden tegen ondernemingen die duidelijk maling hebben aan de wet. Want door dat slappe beleid ontstaat uiteindelijk een zeer explosieve situatie.

Net als in het centrum van mijn geliefde Amsterdam. Dat werd gisteravond ontruimd. Wegens een gaslek. Dat zeg ik: ook best explosief. Bij graafwerk in de buurt van de nieuwe metrolijn is een belangrijke gaspijp geraakt. En het gemeentebestuur maar roepen dat de bouw best wel veilig is. Nou ja, één troost: de Bijenkorf hoeft niet meer bang te zijn dat hun gebouw door de werkzaamheden zal verzakken. Welnee, zover komt het helemaal niet. De hele tent vliegt gewoon de lucht in, binnenkort. Net als de gemeentelijke belastingen. Die exploderen eveneens in Amsterdam. Want de nieuwe metro is ook een tikje duurder geworden. Dus gaan de gemeentelijke heffingen omhoog, en worden de voorzieningen voor de burgers uitgekleed. De tegenstanders van die nieuwe metro spreken terecht van diefstal. Al met al een hoop politiek rumoer in onze prachtige hoofdstad.

Ook over de homo’s trouwens. Een van de kandidaat-partijen voor de nieuwe Gemeenteraad is de Republikeinse Moderne Partij. Die vindt dat homoseksualiteit een ziekte is. Die moet worden uitgebannen. Luistert u even mee naar lijsttrekker Delano Felter? "Het is heel normaal om te zeggen: Ik heb een hekel aan homofielen. Ik ben hetero. Ik ben ook katholiek. Stem op de Moderne Republikeinse Partij en we gaan die homofielen er uit sodemieteren. Het spijt me, maar de homofiel moet even weg. Amsterdam snakt naar een heteroseksuele Adam & Eva periode. De homofiel wordt gewoon te dominant. Veel homofielen zitten in het bestuur. We hebben te maken met heel agressieve homofiele groepen zoals die homofielen bij de politie. Dat moet gewoon weg!" Ik vind het heerlijk om in mijn columns de draak te steken met van alles en nog wat. Ik mag graag een lekker potje provoceren. En niemand wordt gespaard. Maar deze rare praatjes gaan echt veel te ver. Volkomen terecht heeft het COC aangifte gedaan tegen deze engerd. Maar als Felter vindt dat hij alles mag zeggen over homo’s, staat u mij dan een gebbetje toe met betrekking tot de huidskleur van deze meneer? Je zou hem achter het behang moeten plakken. Maar ja, zonde van het kleurverschil. Negers schijnen dan toch altijd nog een beetje door…