Tegen de muur en afknallen die handel

Elke keer als de politie in het nieuws komt, heb je ze weer. Of het nou een nodeloos hard optreden is tegen junkies, linkse of rechtse demonstranten, feesten, partijen. Zo ook nu, met dat fiasco op 't strand van Hoek van Holland. Het nieuws is grimmig – vechtpartijen, schotenwisselingen, een dode knul van negentien. Lullig voor eigenlijk alle betrokkenen: voor de agent die de trekker over heeft moeten halen, voor de moeder van de jongen, voor Regilio Tuur omdat-ie niet heeft kunnen helpen.

Ik verbaasde me dan ook zeer toen ik de reacties onder het bericht las. Eén FOK!'er merkte op: “Ik vind dat de politie echt wel op VMBO'ers mag schieten als deze zoals zo vaak een grote bek hebben.” Een ander voegde toe: “Ze hadden gewoon mitrailleurs moeten inzetten om het hele groepje hooligans in één keer af te knallen. Niemand zou daar om treuren.” Een derde: “Ze hadden al veel eerder hun guns moeten legen op dat paupervolk daar.” Ik pik er voor de gelegenheid een drietal uit, maar het zijn er elk politie-gerelateerd bericht tientallen.

Het mantra is te allen tijde hetzelfde. Meer politie! Meer wapens! Sneller schieten! Harder straffen! De burgers moeten rücksichtslos tegen de grond gewerkt worden, liefst gewoon neergemaaid, vaak om niet meer reden dan het feit dat ze “stinken”, “vies” zijn of zich in een bepaalde eigenschap “kanker” profileren. Smerige kuthippies moeten dood, links werkschuw tuig. En die neonazi's moeten op de trein naar Polen. Om over de hooligans maar niet nóg eens te beginnen.

Ik kan me echt níet indenken waarom mensen dit soort dingen reageren. Wat wil je nou, vraag ik me dan af. Wil je écht dat ze machinegeweren gebruiken? Dat je op RTL Nieuws ziet hoe tientallen lijken weggedragen worden? Krijg je dan een stijve of zo? Wat is er zo leuk aan? Moet er een voorbeeld gesteld worden, is dat de redenatie? De één na de ander roept op tot méér geweld, méér 'guns legen', méér actie tegen 'kansloos paupervolk', 'hooligans', 'VMBO'ers' of 'vul-maar-in-waar-je-een-hekel-aan-hebt'. Ik vraag me af of terdege genoeg wordt beseft hoe makkelijk je naar een politiestaat afglijdt.

Maar zelfs daar zijn openlijk voorstanders voor te vinden op FOK!. Eén reaguurder vond dat we het Singaporese systeem maar in moesten voeren. Een paar anderen wilden het Amerikaanse proberen. Nu begrijp ik dat bij elke discussie hierover twee kampen vormen; het ene is bezorgd over privacy, rechten en vrijheden, de ander wil zijn hachje beschermen door vuur met vuur te bestrijden. We zijn er als de kippen bij om veroordelingen uit te spreken als de politie hardhandig of onterecht heeft gehandeld, maar eveneens wordt geroepen – volledig schizofreen, zo lijkt het – om geweld en totalitarisme.

Ik vraag me af waar we dan heen willen met dit land. Krijgen we een CDA/Wilders/VVD-kabinet, dan zal het ongetwijfeld allemaal hardhandiger en rechtser worden. Zoals veel stemmen op internet willen. Het kan ook dat het allemaal maar zo'n beetje blijft zoals het blijft, maar de gedachte dat er hele zwermen mensen rondlopen die om de haverklap een hele bevolkingsgroep letterlijk dóódwensen, is een zeer beangstigende. Wilde ik toch even gezegd hebben.