Bert van Leeuwen: Gij zult geen televisie maken!

Het was zaterdagmorgen en ik was nog lekker in mijn droom aan het genieten met een coctailtje  van dansende tropische schoonheden op een ver bountystrand alvorens ik wakker werd van de deurbel. De zomerse klanken en de smaak van mijn iets te sterke ´Cuba Libre´ dreven af naar de oceaan der vergetelheid…..Kutzooi! Welke nare vlek belt er om tien uur ´s ochtends op zaterdagochtend in mijn droom aan. Dat konden enkel Jehova getuigen zijn. Maar wat was dat nu? Vanuit mijn raam kon ik een heuse cameraploeg voor mijn appartement zien staan. Zou het Henny Huisman zijn met een paar miljoen of was het Gaston met een wat kleiner, maar niet minder welkom, bedrag van €10.000. Of zou het toch Robert zijn met een liefdesverklaring op video van de bardame wiens aandacht ik altijd probeer te trekken met mijn ´ik-ben-dronken-dus-ik-denk-dat-ik-casanova-ben-look.´ Ik was de tropische schoonheid waarmee ik zwoel aan het dansen was al vergeten en strompelde de trap af om de deur open te doen. Bij het opendoen van de deur viel mij een klein ´fitna-tje´ ten deel: het bleek Bert van Leeuwen van de EO te zijn. Tegenvaller, was het toch een Jehova getuige!

Zo kan een droom heel snel veranderen in een nachtmerrie. Bert van Leeuwen! Hij zou maar langs komen in je slaap. Ongetwijfeld vereerde hij mij met een bezoekje omdat ik de avond ervoor langs de EO zapte waar Bertje in het programma ´Het familiediner´ familieruzies probeert op de lossen. Moest je het begin jaren ´90 nog doen met een schraal bosje bloemen van de benzinepomp overhandigd door een toen nog zeer aantrekkelijke Caroline, anno 2008 krijg je er een etentje van de EO bij! Je zou zeggen dat wanneer Bertje en zijn EO-crew langskomen dat dat juist een reden is om de ruzie niet bij te leggen, maar niets blijkt minder waar. Zowaar krijgt Bertje mensen aan tafel en leggen zij hun ruzies onder het genot van een gereformeerde maaltijd en een somber wijntje bij. Maar Bertje moet denken dat wanneer dit soort formats door de EO uitgezonden wordt, dat het dan ineens geen ´proleten-emo-tv´ meer is.

Welk niet zwakzinnig mens gaat er namelijk mee akkoord zijn familieruzie te beslechten op de nationale televisie? Bovendien sporen lieden die een televisieprogramma nodig hebben voor het bijleggen van een ruzie überhaupt niet. Wat zo´n camera bij zwakzinnige mediageile mensen al niet teweeg kan brengen. Het erge van deze EO-pulp is dat er ook nog eens belastinggeld heen gaat. Al zullen er in bejaardentehuizen en gebieden rond Urk en Staphorst ongetwijfeld veel fans van Bertje zijn, die zelfs dat fucking slechte door hem gepresenteerde puzzleprogramma ´That's the question´ geschikter vinden om de rode bieten met een speklapje bij weg te buffelen dan het door kreupele Lucille gepresenteerde Lingo. Gereformeerden blijf bij julie leest! Hypocriete lui! Iedereen weet toch dat het elfde gebod, dat Mozes nadat hij het beloofde land niet mocht betreden nog van die berg geplukt heeft, ´Gij zult geen televisie kijken en al helemaal niet maken,´ is?