RE: schijthuis

Column door johnnymaandag

In reactie op drulovic' column van vorige week.

Een tijdje nadat ik jouw column over de hogere schijtwetenschap had gelezen besloot ik zelf ook eens een bezoekje te brengen aan mijn persoonlijke omhooggetrokken rioolbuis. En ja hoor, een nummertje 2. Mijn tijd? Een verbazingwekkende 6 minuten en 37 seconden. Behoorlijk lang dus. Toch heb ik mezelf er niet op kunnen betrappen eens lekker te gaan zitten genieten van mijn pas geproduceerde nog ambachtelijk gebakken geurtjes.

Nee, in mijn geval ligt de verklaring bij mijn redelijk goed geïsoleerde achterwerk. Je staat er nog van versteld hoe goed die haartjes het o zo veel besproken maar toch enigszins in de taboesfeer verstopte bruine goedje vasthouden.
Licht het daar dan aan? Dat alleen mensen met een harige reet lang op de wc blijven plakken? Nee, ik ken namelijk ook vrouwen die lang doen over hun bezoekjes aan het kleinste kamertje (en verzeker u dat die een mooi haarloos kontje hebben). Waar licht het dan aan? Die sudoku’s en verjaardagskalenders zijn ook maar smoesjes, die kun je namelijk ook maken/bewonderen zonder dat je broek op je enkels ligt en je reet naar een plasje water staart.

Doen we dan massaal inspiratie op op dit op zich niet eens zo prettig zittende brouwsel van vernuft (je moest eens weten hoeveel uitvindingen er in een wc verwerkt zitten)? Ik moet wel toegeven dat ik in tijden dat ik weinig te doen en veel te denken heb, wel wat vaker en ook langer op de wc vertoef. Maar geldt dat voor iedereen? Als ik zo eens kijk wat er uit de openbare toiletten komt waggelen kan ik dat toch niet echt zeggen. Dat kan er aan liggen dat ik vaak in Duitsland op het openbaar toilet kom, maar volgens mij zijn er elders ook wel mensen die lang in hun blote gat blijven zitten en toch niet echt bezig zijn zich intellectueel in te spannen.

Genieten we dan toch zo van onze geurtjes? Ik persoonlijk niet zo, zeker niet van andermans geurtjes. Aangezien de wc-luchtverfrisser-reclames niet van de buis te krijgen zijn weet ik dat dit voor de meeste mensen geldt. Dus dat kan het ook niet zijn. Waarom blijven we dan toch zitten in geurtjes die we volgens de wetenschap lekker vinden maar volgens onze neus niet kunnen uitstaan (ik ben hier geneigd mijn neus te geloven, ouderwets misschien), zonder dat we echt duidelijk ergens mee bezig zijn?

Houden we van de stilte? Eventjes die paar minuutjes geen gezeur, lekker op jezelf halfnaakt zijn? Klinkt inderdaad prettig. Maar ja, dan zou je toch verwachten dat mensen ook naar de wc zouden gaan zonder dat ze moeten poepen (die hadden we nog niet gehad, gek hè?). Natuurlijk zal dat ook wel eens een keertje voorkomen, maar ik zou het massaler verwachten, als mijn net genoemde oplossing voor het grote mysterie ook de juiste is.

Dat is het blijkbaar niet. En ik kan verder ook geen andere redenen bedenken om de vaak enige wc in het veel te drukke café, waar iets verkeerds in de koffie zat waardoor iedereen moet schijten, langer bezet te houden dan nodig is. Het is tenslotte best asociaal gedrag ook nog eens. Ik ben dus van mening dat, totdat iemand een goede reden bedenkt om dit te doen, alleen mensen met een harige reet of een creatieve geest dit -lang op het kleinste kamertje vertoeven- mogen.