OKT Judo-Stijl

Column door Feronia_


Over het hele Nederlandse kwalificatie- en limietsysteem voor de Olympische Spelen valt natuurlijk wel een heel boek te schrijven. Nederland hanteert al jaren veel strengere limieten dan de internationale limieten om überhaupt mee te mogen doen aan de Olympische Spelen. Hierdoor lopen ze in mijn ogen de kans mis om sporters om te leren gaan met de druk en het overweldigende spektakel rondom het Olympische toernooi. Eerst een langere of kortere leerperiode en dan komt de motivatie die weleens kan leiden tot zeer mooie prestaties. Misschien ook wel grootse prestaties en medailles, die de uitzending dubbel en dwars goedmaken. Helaas lijkt alles in Nederland aan geld opgehangen te worden en trekt de (beginnende of onbekende) sporter wat dat betreft toch echt aan het kortste eind.

Uiteraard heeft Dennis van der Geest zijn sporen verdiend in de judosport en heeft hij al een Olympische medaille veroverd, maar geleverde sportprestaties uit het verleden bieden nog geen garantie voor toekomstig eremetaal. Het hele verhaal lijkt op een slechte klucht waar een groot sporter het voordeel van de twijfel krijgt, ook al is hij lang geblesseerd geweest en heeft hij nog geen goede prestaties neergezet. Ook geen prestaties die een eventuele uitzending naar de Olympische Spelen rechtvaardigen. Vuijsters daarentegen heeft wel voldaan aan de eisen en zou dus altijd een gegadigde moeten zijn. Achteraf blijkt dat de judobond Vuijsters nooit naar Beijing heeft willen afvaardigen en hebben zij altijd alle kaarten op Van der Geest gezet. Een in mijn ogen een oneerlijk spel dat hoog gespeeld wordt. Veel onduidelijkheid richting Vuijsters en veel onzekerheid over de conditie en vorm van Van der Geest.

Een of meerdere wedstrijden om te bepalen wie uiteindelijk naar de Olympische Spelen wordt afgevaardigd, lijkt mij een uitstekende manier om de beste sporter een ticket te geven naar Beijing. Natuurlijk wil iedereen zijn piek hebben op en indien mogelijk uitstellen tot het moment van de olympische wedstrijd, maar iedereen moet ook wel een eerlijke kans krijgen om zich te plaatsen. Misschien is een ingelaste trainingspartij dan wel de manier om te tonen dat je wel degelijk fit en in vorm bent. Als de wedstrijd(en) tussen nu en een aantal weken gehouden zou worden, hoeft dit volgens mij niet schadelijk te zijn voor je trainingsopbouw en je piekmoment.

De beste sporter moet worden afgevaardigd en iedere sporter moet de kans hebben gehad om zich te kwalificeren. Alleen dan kun je spreken van een eerlijke en goede afvaardiging. Tot nu toe is de afvaardiging van Dennis van der Geest gehuld in nevelen en zie ik alvast reikhalzend uit naar een OKT Judo-stijl. Gewoon sportief uitvechten op de mat en liever niet in een stoffige rechtbank. Moge de beste gigant op de mat winnen.

Een andere gigant, een gigant aan de ringen, mag helaas niet naar de OS, omdat hij niet voldeed aan de internationale turnlimiet om maar even wereldkampioen te worden. Tja, je zult het maar missen op een paar honderdste na en gewoon netjes vice-wereldkampioen worden. Daarna even diverse wereldbekers veroveren en zo laten zien dat Nederland echt een turngigant heeft. Helaas krijgt niet een groot kanshebber op goud de wildcard voor het turntoernooi, maar een atleet uit Jemen, waar met alle respect, nog nooit iemand van gehoord heeft. Yuri van Gelder hoort gewoon in Beijing aan de ringen te hangen, maar helaas blijft het motto: "Meedoen belangrijker is dan winnen."

Sommige zaken zijn zo krom als de Olympische Ringen zelf, maar een mooi evenement belooft het in ieder geval wel te worden. Of Nederland veel medailles haalt durf ik niet te zeggen. Ik denk dat we blij mogen zijn met elke kleur eremetaal en zal goud in Beijing voor iedere sporter en team erg moeilijk gaan worden. Uitgesproken favorieten of grote kanshebbers zie ik niet zo snel. Voor de "Vuijst" weg denk ik dat we op de wielerbaan met Theo Bos een kanshebber hebben. Ook in het zwembad moet het eventueel met de dames van de estafettes mogelijk zijn om een medaille te veroven, maar verder zie ik niet zo snel wie Nederland hoog in het medailleklassement moet gaan krijgen. Gelukkig kan ik het mij niet allemaal helder "voor de Geest" halen en laat ik me gewoon verrassen.