Let's Hyve!


Al enige jaren maakt de Neêrlandse jeugd in toenemende mate gebruik van de tot in extremen overgehypte site Hyves. Als bijen in een korf, om de vergelijking maar eens te gebruiken, stroomt men toe om een profiel te maken dat qua originaliteit voor geen ander onderdoet, dat er hip en gesmeerd uitziet, dat individualistisch expressionisme van de daken schreeuwt. Dat de profielen in hun verscheidenheid weer allemaal op elkaar lijken, schijnt niet te boteren. Heeft men een profiel, dan wil men vrienden. Stad en land worden afgezocht, vriend na vriend aangeklikt en uitgenodigd. De status van iemand op Hyves heeft dan ook direct te maken met een combinatie van de zogenaamde TVP: het totaalplaatje van vrienden en profiel.

Vooral dames die een BMI en een leeftijd hebben van onder de vijfentwintig en die minimaal een dikke zes scoren op de schaal van Richter in de gemiddelde mannenonderbroek lijken, een enkele uitzondering daargelaten, hun profiel te gebruiken als etalage: niet alleen hebben zij gemiddeld zevenhonderd vrienden, waarvan het overgrote merendeel mannelijk of eveneens boxershort-aardbevingen veroorzakende vrouwspersonen, ook gebruiken zij de opties ten behoeve van het plaatsen van foto's en video's nogal gretig, met altijd zo ontzettend treffende ondertitels: Ik in bikini, Ik en -vul vage, onzinnige en via MSN-slang afgekorte voornaam van een willekeurig ander vrouwspersoon in-, Ik naakt, Ik en mijn wanhopige dwang mijzelf nog pompeuzer te etaleren in een evenzo desperate zoektocht naar nieuwe Hyves-vrienden.

Het lijkt een vrij lineair verband, zou je haast zeggen: hoe hoeriger men zich weet voor te doen (waarschijnlijk zonder daar in het echte leven ook maar íets vanaf te doen), hoe meer vrienden. Al bij mijn eerste bezoek aan Hyves viel mij op dat mijn aanvankelijke ingeving, leeftijd, wel de minst waarschijnlijke verklaring was van die cijfers achter namen. Ook geestelijke leeftijd lijkt niet van toepassing. Nee, vrienden, dat zijn het. Het aantal vriendjes en vriendinnetjes wat zo een figuur om zich heen heeft weten te verzamelen.

Laat ik, voor alle Hyvers alhier, de definitie van "vriend" nog eens geven, ditmaal door de overbekende en legendarische woorden van Toon Hermans:

als je iemand hebt
die alles met je deelt
de tafel en het bed
één die nooit verveelt
als je iemand hebt
die al je zorgen heelt
weet je wat dat zeggen wil
weet je wat dat scheelt?

je hebt iemand nodig
stil en oprecht
die als het erop aan komt
voor je bidt of voor je vecht
pas als je iemand hebt
die met je lacht en met je grient
dan pas kun je zeggen:
ik heb een vriend

Zoals Hermans al aangeeft, is een vriend veel meer dan een statistiekje op een online profiel. Een vriend is geen plaatje van een of andere gozer die je kent als een kennis van iemand die je ooit hebt gezoend in de kroeg, een vriend is niet iemand die je nauwelijks kent, behalve van je werk of van school, een vriend is niet iemand die je haast nooit aanspreekt. Een vriend is iemand waar je áltijd bij terecht kunt, waar je áltijd kunt uithuilen, die op je verjaardag komt omdat-ie dat nu eenmaal leuk vindt, die af en toe langs wipt voor een biertje of, voor vrouwen, voor een zoet wit wijntje, die je nog wel eens belt om te vragen hoe het gaat, puur uit interesse, iemand waar je nog wel eens samen mee op zuipvakantie in Florence wilt gaan. Ik heb er geen zevenhonderd, hooguit een stuk of tien. En dat is waarschijnlijk nog een hoge schatting.

Aristoteles spreekt over echte vriendschap zoals ik dat ook doe, maar ook spreekt hij over vriendschap omwille van het nut: zolang je elkaar tot nut bent, ben je vrienden. Op Hyves verrijk je zo elkaars vriendenlijst en zorg je dat het nummertje achter je naam kunstmatig hooggehouden blijft, al ben je eigenlijk maar vage kennissen, ken je elkaar van je middelbare school, heb je samen bij de padvinders gezeten of onderhoud je een op een andere manier verkregen het verwaterde non-contact. Vriendschap om het nut, dat is het, en daarmee is Hyves één grote luchtbel van een grote verzameling egoïstische individuen die zichzelf zo goed mogelijk uit de verf willen laten komen door jou uit te nodigen om slechts hun eigen persoontje in een goed daglicht te zetten. Let's hyve?

Let's not.