Nawijn moet dansen!
Iedereen heeft wel zo’n oom die niet helemaal zuiver op de graat is. Meestal is het de broer van je moeder. Zij staat dan ook regelmatig tijdens feestjes met een rood hoofd de taart te snijden in de bijkeuken als oom een doldwaze grap uithaalt. Iets met ‘trek eens aan mijn vinger’ of ‘strijk eens langs mijn wang’. Als kind weet je dat oom een beetje mal is en dat mama hem eigenlijk niet zo aardig vindt. En op de ťťn of andere manier vertrouwde je oomlief ook niet helemaal, aangezien hij altijd op bezoek kwam wanneer het niet uitkomt en je veel liever een bordspelletje had willen doen met papa en mama. En Šls oom dan opeens als een gek aan de deur stond te bellen, vertrok papa vloekend de kamer uit om via de achtertuin een stukje om te gaan lopen en pas terug te keren wanneer die malle man eindelijk vertrokken was.

In de zomer heeft oom voor jou een opblaasbaar zwembad gekocht. Zomaar, zonder enkele aanleiding. Je bent niet jarig en onlangs zelfs een beetje stout geweest toen je niet met oom naar de dierentuin wilde, terwijl hij al kaartjes had gekocht! En toch kreeg je een zwembadje. Moeder bleef binnen zitten en oom zorgde ervoor dat het badje netjes op het gazon in de felle zon kwam te staan. Je stroopte je broekje af en vroeg aan oom waarom hij je zwembroekje had afgepakt en boven zijn hoofd hield. Dat was eigenlijk helemaal geen leuk spelletje.

De malle man praatte ook een beetje raar. Zei allemaal van die gekke dingen waar je nog nooit van gehoord had. Op een warme dag betrapte je hem op het bespieden van de buurvrouw die lekker lang te zonnen. En op een andere keer bleef hij eten, smakte hij heel hard en liet veel vieze windjes en boeren. O, wat een gek gezicht kon hij daar bij trekken! Dan moest je stiekem toch wel heel erg om hem lachen.

Naarmate je ouder werd kwam oom minder op bezoek. Moeder vertelde dat oom niet welkom was sinds het laatste feestje. Toen was-ie nogal dronken geworden en had hij allemaal rare dingen gezegd en gedaan. ‘Wat dan, mam?’ Maar je kreeg nooit antwoord.

Na een paar jaren was-ie er opeens weer! Zonder dat iemand het had verwacht, stond hij voor de deur op je achttiende verjaardag. Hij droeg een heel groot cadeau onder zijn arm. Vader wilde dreigend opstaan en hem te lijf gaan, maar moeder wist de boel te sussen en gaf de malle man zelfs een kopje koffie. Oom had weer een arsenaal aan gekke grapjes die je eigenlijk nog niet zo heel goed snapte. Ze waren een beetje vies en racistisch.

Sindsdien is hij weer een beetje in de familie opgenomen en verscheen hij regelmatig op verjaardagen en feestdagen. Soms, als hij een borreltje teveel op had, liep moeder even met hem naar de gang, maar wat daar precies gebeurde wist je niet. Vader was al een jaartje weg van huis en zou niet meer terugkeren. Het was hij of die malle oom.

En zo kon het gebeuren dat oomlief op het laatst van zijn leven geholpen moest worden bij het opstaan en naar bed gaan. Moeder ging regelmatig naar zijn huisje en trof hem dan aan in een clownspak. Dan kookte moeder wat lekkers voor hem, terwijl oom naar zijn oude handen zat te staren.

En als hij dan het eten netjes had opgegeten, zette moeder hem voor de televisie en zette voor hem nog eens de video op aan met zijn optreden tijdens ‘So you wanna be a popstar’.

http://www.youtube.com/watch?v=cK2hGzR63I0