FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 16 december 2019

GroenLinks wil opheldering over We Are Here

GroenLinks-fractievoorzitter Femke Roosma wil opheldering van burgemeester Halsema over haar uitspraken over asielactiegroep We Are Here. Halsema stelde bij AT5 enkele maanden geleden dat de vreemdelingenpolitie wat haar betreft moet gaan handhaven.

Halsema zei dat al in augustus in het wekelijkse programma Gesprek met de Burgemeester nadat een pand van een ondernemer in Westpoort dat enkele maanden leegstond, door de groepering werd gekraakt. De ondernemer wilde in gesprek gaan met de krakers, maar werd daarna door de actiegroep uit zijn pand gezet.

Alsnog gealarmeerd
Het Parool schreef afgelopen weekend over dat AT5-interview in een artikel over haar eerste volle jaar als burgemeester. Daardoor werd Roosma alsnog gealarmeerd en wil ze nu vragen stellen aan Halsema.

In het bewuste interview noemde Halsema de groepering We Are Here 'problematisch'. Mensen die zich bij de groepering hebben aangesloten, komen volgens haar vaak uit veilige landen of zijn via een ander Europees land naar Nederland zijn gekomen terwijl ze daar eigenlijk asiel hadden moeten aanvragen.

Rondzwerven
Meerdere grote steden te maken met illegale groepen die rondzwerven, stelt Halsema. 'Ze zijn, op zoek naar welvaart, een beter bestaan en kunnen soms niet terug naar hun eigen land. Amsterdam merkt dat ook en we hebben daar problemen mee. Eigenlijk zou de vreemdelingenpolitie daarin moeten acteren', zei ze.

Mogelijk zal Roosma hierover vragen stellen tijdens de eerstvolgende gemeenteraadsvergadering. Die vindt woensdag plaats.

PDC WK: Van der Voort verslaat jongste WK-deelnemer in supersnelle partij

Vincent van der Voort staat in de tweede ronde op het wereldkampioenschap darts van de PDC. De 43-jarige geboren Purmerender versloeg de pas zeventienjarige Keane Barry met 3-0. In de volgende ronde wacht de als tiende geplaatste Dave Chisnall.

Van der Voort en Barry deden niet voor elkaar onder wie het snelst de pijlen op het bord kon gooien. Alle legs gingen met de darts mee. Onze Nederlander mocht aan de partij beginnen en kwam op 1-0. Op 1-1 in de tweede set was het Van der Voort die als eerste een break kon plaatsen, maar werd en leg later teruggebroken. In de laatste leg liet Barry het scorend liggen, waarna Van der Voort instapte en via dubbel negen er 2-0 van maakte. 

Van der Voort trok de wedstrijd in set drie eenvoudig met 3-0 naar zich toe. Barry is met 17 jaar en 174 dagen de jongste speler dit WK. Hij was nog niet geboren, toen Van der Voort begin 2002 op Lakeside zijn WK-debuut maakte. Barry kwam vijf maanden later. 

Inkomsten landbouwsector in 2019 bijna 4 procent gestegen

De inkomsten in de landbouwsector zijn in 2019 ten opzichte van 2018 met bijna 4 procent gestegen. De oogsten waren dit jaar beter dan vorig jaar maar lagen wel onder het niveau van 2017. De dierlijke productie nam iets af. De afzetprijzen van landbouwproducten lieten een lichte stijging zien. Dit blijkt uit een eerste raming van de landbouwinkomsten van het CBS en Wageningen Economic Research.

Hoewel de inkomsten in 2019 vergeleken met een jaar eerder licht zijn gestegen, laten de (reële) inkomsten per arbeidsjaar wel een daling zien. Als de inkomensgroei wordt gecorrigeerd voor inflatie en rekening wordt gehouden met de groei van het arbeidsvolume, dalen de landbouwinkomsten per arbeidsjaar met bijna 1,3 procent. Het arbeidsvolume in de landbouw nam in 2019 toe met 2 procent.

Hogere landbouwproductie
In 2019 lag de landbouwproductie 0,6 procent hoger dan een jaar eerder. De hogere productie komt na het zeer slechte landbouwjaar van 2018. De oogst was dat jaar slecht als gevolg van extreme droogte door uitzonderlijk hoge temperaturen. In 2019 is de productie van akker- en tuinbouw gestegen maar in de veehouderij werd vergeleken met een jaar eerder minder geproduceerd. Door gemiddeld hogere afzetprijzen steeg de productiewaarde van de landbouw met bijna 2 procent.

Omdat de waarde van het verbruik in dezelfde periode met maar 1 procent steeg, namen de inkomsten (toegevoegde waarde) met bijna 4 procent toe. Binnen het verbruik waren vooral de kosten van energie en zaai- en pootgoed lager dan het jaar daarvoor.

Productiewaarde dierlijke productie gestegen
De dierlijke productie nam in 2019 vergeleken met een jaar eerder iets af (0,5 procent), de gemiddelde afzetprijs steeg tegelijkertijd met bijna 3 procent. De waarde van de dierlijke productie steeg daardoor dit jaar naar 11 miljard euro, nadat een jaar eerder sprake was van een daling.

Varkensprijs hoger
De stijging van de afzetprijzen van dierlijke productie was te danken aan de sterke stijging van de prijs van varkens. Andere belangrijke producten van de veehouderij daalden in prijs. In 2019 waren varkens ongeveer 26 procent duurder dan in 2018. In China heerste varkenspest, hierdoor nam de vraag naar Nederlands varkensvlees toe waardoor de prijs steeg.

De productiewaarde van varkens is mede door deze toename goed voor iets meer dan een kwart van de productiewaarde van de veehouderij.

Melkveestapel daalt verder
Veeboeren voerden veel minder runderen aan bij de slachthuizen dan in 2018. Daarnaast is de melkveestapel verder afgebouwd. Desondanks bleef de melkproductie in 2019 op peil. De melkprijs lag 1 procent lager dan in 2018.

De afzet van consumptie-eieren daalde met 4 procent. Hiermee kwam de productie weer op het niveau van 2017. Toen was de productie laag als gevolg van de fipronilcrisis. In 2019 daalde ook de prijs van consumptie-eieren.

Toename oogst meeste akkerbouwgewassen
De productie van de plantaardige sector in Nederland steeg in 2019 vergeleken met een jaar eerder met bijna 2 procent. In 2018 was nog sprake van een daling. De gemiddelde afzetprijs lag dit jaar iets lager dan in 2018. De waarde van de productie steeg daardoor dit jaar naar 14 miljard euro.

Akkerbouwers hebben in 2019 meer aardappelen gerooid en de oogst van uien en graan lag ver boven het niveau van het magere landbouwjaar 2018. Alleen de oogst van snijmais daalde door de afname van het areaal. Door de toename van het aanbod waren de prijzen van de meeste akkerbouwproducten veel lager dan een jaar eerder.

In de tuinbouw steeg de productie dit jaar ook. De gemiddelde afzetprijs van kasgroenten nam in een jaar tijd met 10 procent toe. Vooral tomaten en paprika werden flink duurder. Appels en peren werden wel fors goedkoper. De gemiddelde afzetprijs van fruit daalde met 20 procent.

De productiewaarde van bloemen en planten, goed voor bijna de helft van de productiewaarde van de totale plantaardige sector, lag in 2019 iets onder het niveau van het jaar daarvoor. Ook de prijzen daalden licht.

Feestverstoorders jaarwisseling aangepakt

Over een paar weken vieren we de overgang naar het nieuwe jaar. Helaas is dit feest niet altijd overal even gezellig. “Oud en nieuw hoort een feest te zijn. Feestverstoorders zullen ook dit jaar weer worden aangepakt”, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

Hogere strafmaat
Het Openbaar Ministerie (OM) beschouwt Oud & Nieuw als een evenement. Dat wil zeggen dat officieren van justitie forsere straffen eisen of opleggen bij jaarwisselinggerelateerde strafzaken. Bij de beoordeling van dit soort zaken geldt een verzwaringsfactor van 75 procent. Ook kijkt de officier van justitie of er alcohol in het spel is. Dat werkt strafverzwarend. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie.

Agressie of geweld tegen hulpverleners, zoals brandweer of politie, is een absolute no go. Bij dit soort strafbaar gedrag zal de officier van justitie zwaardere straffen eisen of opleggen. Hier geldt een verzwaringsfactor van 200 procent. Brandweer en politie zorgen immers voor de veiligheid van iedereen. Ze moeten ongehinderd hun werk kunnen doen.

Ook met het lastig vallen of belemmeren van hulpverleners, komen raddraaiers niet weg. Sinds 15 december is dit gedrag strafbaar.

Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk
Zoals elk jaar zal het OM ook deze jaarwisseling forse straffen eisen tegen iedereen die illegaal (zwaar) vuurwerk zoals bijvoorbeeld mortieren en cobra’s importeert, verhandelt, maakt of afsteekt. Illegaal vuurwerk is levensgevaarlijk en kan leiden tot ernstige brandschade en ongelukken. Slachtoffers kunnen ledematen verliezen en oog- of gehoorschade oplopen. Dat is onacceptabel.

De straffen voor het hebben, maken of afsteken van vuurwerkbommen zijn opgenomen in de Richtlijn voor strafvordering vuurwerkdelicten (2016R011). Overtreders komen er niet vanaf met een lichte straf. Ze kunnen zelfs een gevangenisstraf krijgen. Op de handel en het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Passende afdoening
Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Zo kan bijvoorbeeld het gooien van (illegaal) vuurwerk naar hulpverleners en geweld tegen politie een gevangenisstraf opleveren.

De OM-parketten maken zelf bekend of er (super)snelrechtzittingen binnen hun arrondissement plaats zullen hebben.

42 maanden cel geŽist tegen Hagenaar die bijna 100 kilo harddrugs opsloeg

86 Kilo grondstof voor XTC (MDMA), 10 kilo coke en spullen om XTC-pillen mee te persen. Dat lag allemaal in de opslagplaats die 32-jarige Hagenaar aan de Delftse Kleveringweg had gehuurd. Volgens de verdachte hadden ene Sky en Jerry (“niet hun echte namen”) dat bij hem gestald en was hij gewoon een beetje dom geweest. De officier van justitie geloofde er niet veel van. Zij eiste 42 maanden cel tegen de verdachte.

Op 18 juni van dit jaar doorzocht de FIOD de opslagruimte en kwam daarbij de aanzienlijke hoeveelheid harddrugs tegen. Ook vond de FIOD er verschillende kleuren poeder, een maalmachine en een tabletteermachine om pillen te persen. Daarop werd de Hagenaar aangehouden.

Die stelt dat hij gokschulden had bij ene Sky en Jerry. Hoe zij in het echt heten, weet hij niet. En dat zij hem hadden gevraagd om zijn opslagplaats te gebruiken. Omdat hij geen problemen wilde, had hij daarin toegestemd. Hij had sindsdien wel eens pakketjes drugs in de opslag gezien maar het fijne wist hij er niet vanaf.

Onwaarschijnlijk
Een onwaarschijnlijk verhaal, vindt de officier. “Welke drugshandelaar vertrouwt zijn spullen toe aan iemand die in de schulden zit en gokverslaafd is? “ Bovendien had de verdachte op het moment van zijn aanhouding 2.200 euro in zijn binnenzak en een polshorloge om met een waarde van ongeveer 3.000 euro. Dat laat zich ook lastig rijmen met het feit dat hij een daklozenuitkering van enkele honderden euro’s per maand ontvangt.

Kortom, het OM is ervan overtuigd dat hij niet de onnozele ‘katvanger’ is die hij zegt te zijn. Hij zit waarschijnlijk in het complot en krijg daar ook voor betaald. De officier van justitie eiste dan ook 42 maanden cel voor het bezit van de drugs, voor het bezit van voorwerpen die gebruikt worden bij de verwerking daarvan en voor witwassen van crimineel geld.

De uitspraak is over twee weken.

Leidenaar verdacht van zedenincidenten blijft langer vastzitten

De 21-jarige Leidenaar die afgelopen vrijdag is aangehouden in verband met aanranding, blijft 14 dagen langer in voorarrest zitten. Dat heeft de rechter-commissaris van de Haagse rechtbank vandaag bepaald.

De man wordt ervan verdacht in de nacht van 3 op 4 december in de Leidse Doelensteeg de intieme delen van een jonge vrouw te hebben betast. Ook wordt hij verdacht van een soortgelijk incident op 6 november in de Hekkensteeg. Beide verdenkingen zijn volgens de rechter-commissaris ernstig genoeg om verlenging van het voorarrest te rechtvaardigen. Of de man eventueel nog bij andere zedenincidenten is betrokken, wordt door de politie onderzocht.

Aanhouding Taghi verliep rustig, uitlevering zal enige tijd duren

De aanhouding van Ridouan Taghi vandaag door de politie in Dubai is rustig verlopen. 'We zijn heel blij met de aanhouding', zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van het Landelijk Parket. Nederland zal vragen om de uitlevering van Taghi. Naar verwachting zal dat enige tijd duren.

Dat heeft de Nederlandse politie gezegd tijdens een persconferentie naar aanleiding van de aanhouding van Taghi. Na de aanhouding is Taghi overgebracht naar een politiebureau. Meer informatie over de aanhouding zelf wilde de politie niet geven.

Dag en nacht gewerkt
Andy Kraag, hoofd Landelijke Recherche, zegt dat al een ruim jaar 100 rechercheurs en andere specialisten zich inzetten om aan het onderzoek te werken. Dat gebeurde dag en nacht. Er werden informanten ingezet, er was financieel onderzoek en versleutelde berichten werden gelezen.

'Er werd blind op de versleutelde communicatie vertrouwd. Ze gaven ons een ontluisterende inkijk in de organisatie. Er werd over liquidaties gesproken en er werden tips uitgewisseld over hoe je doelwitten het best kunt observeren.'

Onschatbare waarde
Al die informatie bleek van onschatbare waarde in de zoektocht naar Taghi, vertelt Kraag. 'We kregen verschillende tips over waar Taghi zich zou bevinden. Dat was in Marokko, het Midden-Oosten, Zuid-Amerika. We hebben alles minutieus uitgezocht. Uiteindelijk bleek hij in Dubai te verblijven.'

Door intensieve samenwerking met de politie in de Verenigde Arabische Emiraten kon Taghi vandaag worden aangehouden in een woning in Dubai. 'Hoewel we geen uitleveringsverdrag hebben, hoeft dat uitlevering niet in de weg te staan', zegt Fred Westerbeke, hoofdofficier van justitie van het Landelijk Parket. Hij heeft er vertrouwen in dat Taghi in Nederland voor de rechter kan verschijnen.

Handbalsters alsnog genomineerd voor Sportploeg van het Jaar

De Nederlandse handbalsters, die afgelopen zondag wereldkampioen werden, zijn alsnog toegevoegd aan de genomineerden voor de Sportploeg van het Jaar.

Officieel kwam de wereldtitel te laat om mee te kunnen dingen naar de onderscheidingen die woensdag op het Sportgala uitgereikt worden, doordat het sportjaar volgens de regels van het Sportgala loopt tussen 1 december 2018 en 30 november 2019.

Vanwege de unieke prestatie van de handbaldames hebben de organisatoren NOC*NSF en NOS van het Sportgala besloten om de datum te verleggen naar 16 december, waardoor de Nederlandse handbalploeg alsnog is genomineerd voor de Sportploeg van het Jaar.

Ook heeft de jury gekeken naar de prestaties van zeilduo Annemiek Bekkering/Annette Duetz, die vorige week wereldkampioen werden, en de prestatie van Estavana Polman, die werd uitgeroepen tot speelster van het toernooi. Maar beide werden niet toegevoegd aan de lijst van de genomineerde.

Vier taekwondoka's naar kwalificatietoernooi voor Spelen van Tokio

De Taekwondo Bond Nederland heeft vier taekwondoka's aangewezen voor deelname aan het Europese kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen van Tokio.

De vier taekwondoka's zijn Bodine Schoenmakers (klasse tot 57 kg), Reshmie Oogink (klasse boven 67 kg), Adil Belkadi (klasse tot 58 kg) en Fahd Zaouia (klasse tot 68 kg). Van de vier heeft alleen Oogink Olympische ervaring. De 30-jarige bereikt in Rio de kwartfinales.

Indien Nederland op het OKT eerste of tweede wordt dan mag men een extra taekwondoka afvaardigen naar Tokio.

Het OKT wordt op 18 en 19 april gehouden in Milaan.

'FC Utrecht en Barcelona maken samenwerking op korte termijn officieel'

De samenwerking tussen FC Utrecht en Barcelona kan ieder moment officieel worden gemaakt, zo weet het Algemeen Dagblad te melden. Afgelopen zomer werd er voor het eerst melding gemaakt van de aanstaande samenwerking tussen beide clubs en Jordy Zuidam, directeur voetbalzaken in de Domstad, is de afgelopen tijd meer dan eens in Spanje geweest. FC Utrecht zal overigens geen satellietclub van Barcelona worden.

De overeenkomst tussen FC Utrecht en Barcelona draait om 'kennisoverdracht', bijvoorbeeld over de scouting en jeugdopleiding. Het Algemeen Dagblad voegt toe dat de 'contacten snel gelegd zijn' als het over spelers gaat, ook al is de samenwerking 'niet gebaseerd op het verhandelen van spelers'.

Een samenwerking zoals die van NAC Breda met Manchester City, waardoor jaarlijks een aantal spelers op huurbasis de oversteek zouden moeten maken, wordt uitgesloten.

Patrick Kluivert, hoofd jeugdopleidingen bij Barcelona, liet eerder al wel doorschemeren dat hij graag een aantal jeugdspelers zou willen laten rijpen in de Eredivisie, al gaf hij daarbij wel de voorkeur aan Ajax.

"Zij zouden het perfecte team zijn. Ik wil spelers graag verhuren aan Ajax. We hebben overigens ook een samenwerking met FC Utrecht. Voor spelers die niet direct naar ons eerste elftal doorstromen, zou het perfect zijn om zich ergens anders verder te ontwikkelen."

Vicewereldkampioen Smith onderuit op WK darts, vrouwenkampioen stunt bijna

We keren voor het wereldkampioenschap darts nog even terug naar zondagavond, want het was het avondje wel: niemand minder dan vicewereldkampioen Michael Smith, vorig jaar verliezend finalist tegen Michael van Gerwen, kan zich alweer op het volgende toernooi gaan richten.

De Engelsman Luke Woodhouse schakelde in de eerste ronde - misschien wel een beetje jammer - de Singaporese legende Paul Lim uit, waarna hij aantrad tegen Smith. Door een puddingleg van Woodhouse won Smith een leg in de eerste set en met een 71-finish na wat missers van zijn opponent won hij ook in set twee een leg, maar setwinst zat er nog niet in.

Even leek het daarna wat beter te gaan voor Smith, hoewel hij het vanaf 2-0 wel weer lastig kreeg. Hij won de set nog wel en kwam met prima finishes op 2-1 in de vierde set, maar Woodhouse kwam terug en na een gemiste setdart van Smith maakte Woody het knap af via tops.

Michael Smith - Luke Woodhouse (Bron: PDC)
Michael Smith - Luke Woodhouse (Bron: PDC)

James Richardson was in de eerste ronde de gelukkige die het op mocht nemen tegen Mikuru Suzuki, wereldkampioene bij de vrouwen en iemand die best een alleraardigst niveau kon halen. Dat liet ze in set één gelijk even zien ook: de Japanse knalde 151 uit alsof het niks was, maar verloor de set wel. Het tweede bedrijf ging met 3-0 naar de Engelsman, die echter begon te falen toen hij voor de wedstrijd mocht gooien.

Suzuki profiteerde optimaal en won de derde set, waarna ze met finishes van 80, 106 en 76 ook set twee won. Ze stoomde goed door, zette de druk vol op Richardson en gooide en passant 101 ook nog uit, maar met Suzuki op dubbel 18 voor de wedstrijd lukte het Richardson dan éindelijk om het in de allesbeslissende leg wel af te maken.

Eerder op de avond won de op Guam geboren Amerikaan Danny Baggish met 3-2 van de Engelsman Andy Boulton, terwijl de Spanjaard Jose Justicia met 3-0 gehakt maakte van Arron Monk.

Maandagavond gaan we even na acht uur weer los. Vincent van der Voort en zijn pijnlijke rug knie spelen dan tegen Keane Barry, Gary Anderson neemt het op tegen Brendan Dolan en de Ieren Steve Lennon en William O'Connor komen ook in actie.

James Richardson - Mikuru Suzuki (Bron: PDC)
James Richardson - Mikuru Suzuki (Bron: PDC)

'Pardew moet zondag al op de bank zitten bij ADO'

Alan Pardew wordt de nieuwe trainer van ADO Den Haag, zo verzekert het Algemeen Dagblad. Volgens de krant zijn beide partijen akkoord over een contract tot het einde van het seizoen en staan slechts enkele details een samenwerking nog in de weg. De bedoeling is dat Pardew zondag al op de bank zit tijdens de uitwedstrijd tegen Ajax.

De Engelsman wordt in Den Haag de opvolger van Alfons Groenendijk. Na diens vertrek zat Dirk Heesen als interim-coach op de bank, daar Maurice Steijn een tussentijdse terugkeer naar Den Haag niet zag zitten.

Volgens het Algemeen Dagblad ligt met de aanstelling van de ex-trainer van Reading, West Ham United, Charlton Athletic, Southampton, Newcastle United, Crystal Palace en West Bromwich Albion de weg open om Steijn in de zomer terug naar Den Haag te halen.

Pardew zou zichzelf hebben aangeboden bij ADO. De club staat momenteel zeventiende in de Eredivisie met dertien punten; aan het eind van de rit betekent die klassering degradatie naar de Keuken Kampioen Divisie. Pardew moet de club daar dus voor zien te behoeden.

De 58-jarige oefenmeester zit zonder club sinds hij in april 2018 vertrek bij West Bromwich Albion, na een reeks van acht opeenvolgende nederlagen.

Tegenover Voetbal International wil algemeen directeur Mohammed Hamdi nog niet ingaan op namen. Hij zegt wel dat er voor 1 januari, en 'het liefst zo snel mogelijk' duidelijkheid moet zijn over de opvolging van Groenendijk. "En ook wat betreft nieuwe spelers. Jeffrey van As is als technisch manager daarmee bezig en hopelijk kan de nieuwe trainer daar ook een rol in spelen", voegt de beleidsbepaler daaraan toe.

PSV moet Malen maandenlang missen na tackle Fer

PSV moet Donyell Malen naar verwachting 'een aantal maanden' missen. De aanvaller viel zondag uit met een knieblessure in de wedstrijd tegen Feyenoord, toen hij verkeerd terechtkwam na een tackle van Leroy Fer. Volgens het Eindhovens Dagblad duidt de eerste indicatie op een zware blessure, maar niet de gevreesde kruisbandblessure. Het EK lijkt daarom haalbaar voor Malen.

Vroeg in de tweede helft, in minuut 52, raakte Malen geblesseerd. Hij wilde een tackle van Fer ontwijken, maar verloor daardoor zijn evenwicht en kwam akelig terecht.

Fer leek de bal te spelen aan de zijkant van het strafschopgebied van Feyenoord. Het was meteen duidelijk dat de topscorer van de Eredivisie, goed voor elf doelpunten dit seizoen, de strijd moest staken in Rotterdam.

Trainer Mark van Bommel zag direct dat Malen niet verder kon en bracht Cody Gakpo binnen de lijnen. PSV verloor uiteindelijk met 3-1 in De Kuip. Het is nog niet duidelijk hoe lang Malen precies buitenspel zal staan, maar volgens de indicatie maakt hij in de tweede seizoenshelft zijn rentree bij PSV.

Als hij voorspoedig herstelt, lijkt het EK haalbaar. Zondagavond werd duidelijk dat dat toernooi voor aanvalspartner Memphis Depay een race tegen de klok wordt.

Het was niet de eerste keer dit seizoen dat Malen werd getroffen door blessureleed. De jonge aanvaller liep eind oktober een enkelblessure op en moest toen ongeveer een maand toekijken. Kort na de aftocht leek het noodlot wederom toe te slaan voor PSV, toen Steven Bergwijn geblesseerd leek te raken. De aanvaller kon echter gewoon verder spelen, tot opluchting van Van Bommel.

Ridouan Taghi aangehouden in Dubai

De Dubai Police heeft maandag 16 december in Dubai de voortvluchtige Ridouan Taghi (41) in een woning aangehouden. Dit gebeurde in nauwe samenwerking met de Nederlandse politie en het Openbaar Ministerie (OM). Hij wordt onder meer verdacht van betrokkenheid – als opdrachtgever – bij verschillende moorden.

Ridouan Taghi werd internationaal gezocht en stond op nationale en internationale opsporingslijsten. Voor informatie die zou zorgen voor de aanhouding van Ridouan Taghi was vorig jaar een beloning van 100.000 euro uitgeloofd. Door het Landelijk Parket van het OM wordt aan Dubai de uitlevering gevraagd van Ridouan Taghi. De procedure hierover zal naar verwachting enige tijd in beslag nemen.

Aanhouding in Dubai
De aanhouding van Ridouan Taghi is te danken aan niet aflatende inspanningen van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking met de politie van Dubai. Hun hulp was essentieel. “Ik spreek enorm veel waardering uit voor de professionele werkwijze van onze collega’s en die in Dubai”, zegt korpschef Erik Akerboom, die zijn dank heeft overgebracht aan zijn ambtgenoot in Dubai.

“De arrestatie van Taghi is voor Nederland van groot belang. Met hun criminele activiteiten vormen Taghi en zijn handlangers een bedreiging voor de rechtsstaat. Het is er ons als politie alles aan gelegen de rechtsstaat te beschermen en bedreigingen weg te nemen.”

De aanhouding heeft onder meer plaatsgevonden door uitwisseling van informatie van de Nederlandse politie en intensieve internationale samenwerking. Een team van honderd rechercheurs en specialisten van de Landelijke Eenheid van de politie werkten dag en nacht aan de opsporing van de voortvluchtige verdachte. “In de wereld van vandaag is het opbouwen van een strategische samenwerking belangrijker dan ooit en juist door internationaal nauw met elkaar samen te werken is het mogelijk om effectief en slagvaardig op te treden. De aanhouding van Ridouan Taghi is hier een goed voorbeeld van,” zegt Jannine van den Berg, politiechef van de Landelijke Eenheid.

Update 18:44 uur:
Video van persconferentie toegevoegd

Geldautomaten voortaan 's nachts dicht tegen plofkraken

Alle geldautomaten gaan voortaan tussen 23:00 en 07:00 uur dicht. Deze maatregel, die vanavond al in moet gaan, is bedoeld om plofkraken te voorkomen.

Hiertoe hebben ministers Grapperhaus (Justitie) en Hoekstra (Financiën) samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) besloten. Het zou de kans op succes voor criminelen verkleinen, meent de NVB.

Lades dicht
Zo zijn de geldlades vanaf vandaag 's nachts dicht, omdat de automaten uit staan. Hierdoor kunnen er geen explosieven meer in worden geduwd waarmee de automaten gekraakt kunnen worden.

Volgens de NVB vinden minder dan twee procent van de geldopnames 's nachts plaats. Daarom zijn de gevolgen van de maatregel beperkt, zegt de NVB. 'Hoewel dit voor sommigen hinderlijk kan zijn, staat de veiligheid voorop.'

Groot probleem
Plofkraken zijn in Amsterdam, en ook in andere plaatsen, een groot probleem. In oktober viel zelfs de eerste gewonde nadat criminelen een geldautomaat aan de Haarlemmermeerstraat opbliezen. De omwonenden werden geraakt door het glas dat door de explosie sneuvelde.

Drie weken geleden sprak ook het stadsbestuur zich uit over de veiligheid naar aanleiding van de recente plofkraken. Het college wil geen geldautomaten meer in de buurt van woningen en gaat op basis van 'vrijwillige samenwerking' met banken zoeken naar nieuwe locaties voor geldautomaten.

PSV vindt interim-trainer; technische staf behoorlijk op de schop

Ernest Faber is tot het einde van het seizoen de tijdelijke opvolger van Mark van Bommel, zo maakt PSV via de officiële kanalen bekend. De Eindhovenaren maakten maandagochtend wereldkundig dat de samenwerking met de 42-jarige oefenmeester per direct werd stopgezet. Nu blijkt dat zijn assistenten Jürgen Dirkx en Reinier Robbemond ook per direct vertrekken bij PSV, terwijl er ook een einde komt aan de samenwerking met Bert van Marwijk.

Faber was al bij PSV werkzaam als hoofd jeugdopleidingen en zal nu tot het einde van het seizoen hoofdtrainer zijn. Daarbij wordt hij geassisteerd door Boudewijn Zenden en Ruud Hesp, die al als keeperstrainer fungeerde. De Eindhovenaren melden tegelijkertijd dat de komende week ‘de tijd wordt genomen’ voor de verdere invulling van de staf. Er wordt in ieder geval flink gesneden in de technische staf, daar de twee assistenten van Van Bommel tevens vertrekken.

PSV maakt ook een einde aan de samenwerking met Dirkx en Robbemond, die allebei sinds de zomer van 2018 als assistenten van Van Bommel werkten. Van Marwijk, de schoonvader van Van Bommel, vervulde een adviserende rol in Eindhoven en van hem wordt er tevens afscheid genomen. Voor de clubleiding van PSV vormde de 3-1 nederlaag tegen Feyenoord de druppel, waardoor er maandagochtend besloten is om Van Bommel te ontslaan. Volgens technisch manager John de Jong was hij ‘erg teleurgesteld’.

Enkele topaffiches in de achtste finales van de Champions League

De loting voor de achtste finales van de Champions League heeft enkele topaffiches opgeleverd. Bij de loting in het Zwitserse Nyon werd Real Madrid gekoppeld aan Manchester City, terwijl titelverdediger Liverpool het opneemt tegen Atlético Madrid. Chelsea stuit bij de laatste zestien op Bayern München.

Volledige loting:
Borussia Dortmund (Dui) - Paris Saint-Germain (Fra)
Real Madrid (Spa) - Manchester City (Eng)
Atalanta (Ita) - Valencia (Spa)
Atlético Madrid (Spa) - Liverpool (Eng)
Chelsea (Eng) - Bayern München (Dui)
Olympique Lyon (Fra) - Juventus (Ita)
Tottenham Hotspur (Eng) - RB Leipzig (Dui)
Napoli (Ita) - Barcelona (Spa)

Ajax tegen Getafe in Europa League, AZ neemt het op tegen LASK Linz

Ajax neemt het bij de laatste 32 van de Europa League op tegen Getafe CF, de huidige nummer vier van Spanje. AZ moet het opnemen tegen LASK. Dat heeft de loting in het Zwitserse Nyon bepaald.

Ajax speelt als geplaatste ploeg op 20 februari eerst een uitwedstrijd en AZ begint thuis aan de tweede ronde in de Europa League tegen LASK Linz. De returns zijn een week later op 27 februari.

Coach Peter Bosz werd met Bayer Leverkusen gekoppeld aan FC Porto, Ruud Vormer speelt met Club Brugge tegen Manchester United, terwijl Stefan de Vrij met Inter Milaan het opneemt tegen Ludogorets. Justin Kluivert speelt met zijn team AS Roma tegen AA Gent.

De volledige loting:
Wolverhampton Wanderers (Eng) - Espanyol (Spa)
Sporting Portugal (Por) - Medipol Basaksehir (Tur)
Getafe (Spa) – Ajax
Bayer Leverkusen (Dui) – FC Porto (Por)
FC Kopenhagen (Den) – Celtic (Sch)
APOEL FC (Cyp) – FC Basel (Zwi)
CFR Cluj (Roe) – Sevilla (Spa)
Olympiacos (Gri) - Arsenal (Eng)
AZ - LASK Linz (Oos)
Club Brugge (Bel) – Manchester United (Eng)
Ludogorets (Bul) – Internazionale (Ita)
Eintracht Frankfurt (Dui) - FC Salzburg (Oos)
Shakhtar Donetsk (Oek) – Benfica (Por)
VfL Wolfsburg (Dui) - Malmö FF (Zwe)
AS Roma (Ita) - AA Gent (Bel)
Rangers FC (Sch) - SC Braga (Por)

Vader overlijdt na val van trap: zoon veroordeeld voor mishandeling

De rechtbank Oost-Brabant spreekt een 26-jarige man vrij van het opzettelijk doden van zijn vader. Wel is hij schuldig aan de fatale gevolgen van een val van de trap. Het slachtoffer verloor namelijk mede door een duw van de verdachte zijn evenwicht. Bij de val liep hij zulk hoofdletsel op dat hij later in het ziekenhuis overleed. De rechtbank legt een gevangenisstraf op van 1 jaar voor mishandeling; het uitdelen van de duw terwijl het slachtoffer op de trap stond. 

De verdachte en zijn vader kregen in november 2018 ruzie met elkaar in de woonkamer van hun woning in Eindhoven en deelden over en weer klappen uit. Toen de verdachte daarna naar boven ging, waar zijn vriendin zat, ging de vader achter hem aan de trap op. De verdachte hield hem boven aan de trap tegen. Terwijl hij op de overloop stond en zijn vader een paar treden lager, gaf hij zijn vader een duw tegen de muur in de draai van de trap. Mede hierdoor verloor hij zijn evenwicht en viel achterover naar beneden. Hij raakte daarbij ernstig gewond aan zijn hoofd en overleed een aantal dagen later in het ziekenhuis aan dit letsel.

Geen enkele aanwijzing voor opzet
Volgens de officier van justitie bracht de verdachte zijn vader opzettelijk om het leven en maakte hij zich daarmee schuldig aan doodslag. De rechtbank oordeelt dat er geen enkele aanwijzing is dat de verdachte zijn vader opzettelijk om het leven wilde brengen of zwaar wilde verwonden. Hij heeft deze gevolgen niet gewild. Ook is het volgens de rechtbank niet zo dat er een grote kans is dat iemand komt te overlijden als hij van de trap valt, wel dat iemand in dat geval gewond raakt. De rechtbank kwalificeert het handelen van de verdachte daarom als mishandeling met de dood tot gevolg.

Groot leed
De dochter, broers en zussen van het slachtoffer brachten tijdens de behandeling van de strafzaak onder woorden hoe groot het gemis van hun dierbare is. De dood van het slachtoffer raakt hen extra nu het hun broer en neef is die betrokken is bij het incident. De nabestaanden verklaarden nadrukkelijk dat zij ook met de verdachte meeleven en hopen hem weer snel in hun midden te kunnen opnemen om samen hun verlies te verwerken. De rechtbank weegt bij het bepalen van de straf ook mee dat de verdachte zelf zwaar is getroffen door het overlijden van zijn vader. Hij heeft dit fatale, noodlottige gevolg niet gewild. Daarbij komt dat de verdachte direct nadat de politie arriveerde is aangehouden en in voorlopige hechtenis is gezet. Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 1 jaar op zijn plaats. Dat deze straf zo uitzonderlijk hoog uitvalt voor een mishandeling ligt met name aan de zeer ernstige gevolgen daarvan.

Trailer: Top Gun: Maverick

Een jaar voor het vijfentwintigjarig jubileum van Top Gun keert Tom Cruise terug als Maverick in Top Gun: Maverick. In de nieuwe trailer, die vandaag verscheen, is te zien dat hij zijn kunstjes nog lang niet verleerd is.

Na meer dan dertig jaar dienst als een van de Top Gun-piloten voelt Pete “Maverick” Mitchell zich nog altijd op zijn plek bij de Marine. Hij zoekt als moedige testpiloot altijd zijn grenzen op en hij  ontwijkt de promoties waardoor hij niet meer zou kunnen vliegen. Wanneer hij een nieuwe lichting van Top Gun-piloten moet trainen voor een zware speciale missie, ontmoet hij Luitenant Bradley “Rooster” Bradsaw (Miles Teller). Hij is de zoon van Mavericks overleden vriend en Luitenant-Officier Air Nick Bradshaw, oftewel "Goose".

Terwijl Maverick een onzekere toekomst tegemoet gaat en tegelijkertijd met zijn verleden af moet rekenen, wordt hij geconfronteerd met zijn diepste angsten. Dit alles komt samen inde gevaarlijkste missie ooit, waarbij alles op het spel staat.

Top Gun: Maverick is geregisseerd door Joseph Kosinski en heeft ook rollen voor Jennifer Connelly, Jon Hamm en Ed Harris. De film is te zien vanaf 16 juli 2020.

RIVM moet voor 1 januari besluit nemen over openbaar maken stikstofdata

De voorzieningenrechter heeft uitspraak gedaan inzake het kort geding tussen Mesdag Zuivelfonds, Stichting Stikstofclaim en het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De rechter heeft beslist dat het RIVM voor 1 januari 2020 een beslissing moet nemen over het beschikbaar stellen en openbaar maken van gegevens.

Het RIVM wil open en transparant zijn binnen de mogelijkheden die de wet geeft en was al aan het afwegen welke ruimte er is om de gevraagde data te delen. Deze data hebben betrekking op gedetailleerde informatie over de emissies van bedrijven, zodat externe partijen de berekeningen van het RIVM zelf kunnen uitvoeren. Het RIVM gaat zorgvuldig om met de data die door externen ter beschikking zijn gesteld en beoordeelt daarom zorgvuldig welke ruimte er is om de gevraagde data te delen. De rechter geeft nu ruimte aan deze afweging.

Het RIVM zal uiterlijk 31 december 2019 een definitief besluit nemen over het openbaar maken en beschikbaar stellen van deze data.

Geen vervolgingen in zaak dode man speeltuin Assen

Het Openbaar Ministerie gaat de vijf mannen die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van de 32-jarige man uit Assen niet strafrechtelijk vervolgen. De zaken zijn geseponeerd. Het OM heeft deze beslissing genomen naar aanleiding van de onderzoeksresultaten van zowel het NFI, als het politieonderzoek naar de gebeurtenissen die zich op 24 augustus 2019 in de speeltuin in de wijk Peelo in Assen hebben voorgedaan.

Gerechtvaardigd burgeroptreden
Het OM is van oordeel dat het handelen van de mannen kan worden gezien als een gerechtvaardigd burgeroptreden naar aanleiding van een ontdekking op heterdaad van een strafbaar feit. Burgers mogen in zo’n geval iemand aanhouden en daarbij afhankelijk van de omstandigheden gepast geweld gebruiken om iemand te kunnen overdragen aan de politie.

Het ging hier om een sterke man die zich met kracht verzette, zelfs toen de mannen hem onder controle probeerden te houden. De manier waarop de mannen, gegeven de situatie die ze aantroffen, hebben gehandeld levert volgens het OM geen strafbaar feit op. Er is geen sprake van opzet dan wel schuld aan het overlijden van de man. Tegelijkertijd had de aanhouding onbedoeld een ernstige afloop; er is een persoon overleden wat veel verdriet bij zijn familie en vrienden teweeg brengt.

Onderzoeksresultaten
Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat de overleden man zich schuldig heeft gemaakt aan een zedendelict in de speeltuin, waarbij de dochter van een van de verdachten slachtoffer is geworden.

Toen haar vader hiervan op de hoogte raakte heeft hij de man, die met zijn fiets probeerde weg te komen, tegengehouden. Daarbij is het tot een handgemeen gekomen. Bij een volgende poging weg te komen, kwam de zedenverdachte zelf ten val.

De overige vier verdachten die op het hulpgeroep afkwamen hebben de man vervolgens bij zijn armen, benen en onderrug op de grond in bedwang gehouden in afwachting van de reeds opgeroepen politie. Daarbij probeerde ze met hem contact te maken om hem rustig te houden. Op het moment dat de politie arriveerde, constateerden de mannen dat de zedenverdachte niet meer reageerde. De politie begon direct met reanimeren, maar de man overleed ter plekke. De vader was niet betrokken bij het vasthouden.

NFI
Het NFI heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak van de Assenaar. Uit de eerste voorlopige resultaten van de sectie was nog geen direct zekere doodsoorzaak vast te stellen. In het definitieve rapport heeft de patholoog geconcludeerd dat het overlijden kan worden verklaard door een combinatie van (twee of meer) bevindingen, namelijk de inbedwanghouding, afwijkingen in het hart en effecten van de inname van amfetamine en alcohol. Hoewel de inbedwanghouding deels heeft kunnen bijdragen aan het overlijden, hebben de verdachten dit gevolg volgens het OM niet gewild of kunnen voorzien.

Telefoon
De politie heeft onderzoek gedaan naar de telefoon die de Assenaar in de speeltuin bij zich had. Op zijn telefoon is zelfgemaakt beeldmateriaal aangetroffen van het zedenfeit dat zich afspeelde in de speeltuin in de wijk Peelo in Assen op 24 augustus 2019

Waarheidsvinding
Het OM is zich ervan bewust dat de 32-jarige overleden man niet vervolgd kan worden en ook geen verweer kan voeren tegen de verdenking van dit zedenfeit. Voor de waarheidsvinding vond het OM het van belang om wel onderzoek te doen naar de toedracht van het incident. Het OM is van mening dat als de zaak aan de rechtbank voorgelegd had kunnen worden, er namens het OM gesproken zou kunnen worden van voldoende wettig en overtuigend bewijs voor een zedenfeit waarbij een vierjarig meisje het slachtoffer was.

Nieuwe verdachten vast in Zoetermeers sextortion-onderzoek

Zoetermeer - In een Zoetermeers onderzoek naar sextortion hielden agenten van de politie-eenheid Den Haag eind vorige week in totaal vier nieuwe verdachten aan. In september en oktober hield het onderzoeksteam in deze zaak ook al vijf verdachten aan. Zij worden ervan verdacht minimaal 45 mannen te hebben afgeperst die online naaktfoto’s hadden gedeeld.

De vier nieuwe verdachten werden woensdag 11 en vrijdag 13 december aangehouden. Het gaat om één hoofdverdachte uit het onderzoek, een 21-jarige Delftenaar en drie zogenoemde ‘money mules’; twee 18-jarige Hagenaars en een 19-jarige Zoetermeerder. De laatste drie verdachten stelden hun bankrekeningen ter beschikking van de hoofdverdachten. Zij mochten na verhoor weer naar huis. De Delftenaar is vrijdag 13 december voorgeleid en zit nog vast.

Eerdere aanhoudingen
In het onderzoek van de recherche uit Zoetermeer werden op maandag 30 september al de eerste twee hoofdverdachten aangehouden; een 25-jarige Zoetermeerder en een 19-jarige Delftenaar. In de periode die volgde, hielden de rechercheurs nog eens drie verdachten aan.

Drie verdachten nog vast
Drie van de verdachten die eerder al werden aangehouden, zitten op dit moment nog negentig dagen in voorlopige hechtenis. Een vierde verdachte is na 44 dagen in vrijheid gesteld, een vijfde is met schorsende voorwaarden in vrijheid gesteld. Beide mannen zijn nog wel verdachte in het onderzoek.

45 slachtoffers
Uit het onderzoek bleek dat deze dadergroep in totaal 45 slachtoffers maakten, afkomstig uit het hele land. In eerste instantie hadden slechts zeven slachtoffers aangifte gedaan bij de politie. Het team heeft contact opgenomen met alle slachtoffers, na een gesprek heeft ongeveer de helft van hen besloten alsnog aangifte te doen. De politie kon in contact komen met de slachtoffers door te kijken wie er geld naar de bankrekeningen van de verdachten had overgemaakt. De 45 slachtoffers hebben in totaal circa 70.000 euro overgemaakt naar de verdachten.

Drugs in beslag genomen
Bij de huiszoekingen die de politie deed na de aanhoudingen is in totaal ruim achtduizend euro aan contant geld in beslag genomen. Ook troffen de agenten kleine hoeveelheden cocaïne en hennep aan.

Drie onderzoeken naar sextortion
Binnen het werkgebied van de politie-eenheid Den Haag lopen op dit moment drie onderzoeken naar sextortion. Naast dit onderzoek in Zoetermeer, gaat het om een onderzoek vanuit Delft en een onderzoek vanuit Leiden. In totaal hielden agenten in deze drie onderzoeken meer dan zeventig verdachten aan. Samen wisten zij van (vermoedelijk) een kleine tweehonderd slachtoffers enkele tonnen af te troggelen.

Werkwijze overal vrijwel identiek
De werkwijze van de verdachten uit alle drie de onderzoeken is vrijwel identiek. Mannelijke slachtoffers komen via een datingsite in contact met een, naar zij denken, vrouw. Nadat de contacten online goed verlopen, versturen de mannen na enige tijd een naaktfoto van zichzelf naar hun toekomstige date.

Dreiging met delen naaktfoto’s
Tot een daadwerkelijke afspraak komt het echter nooit. Voordat de twee elkaar voor het eerst in het echt ontmoeten, worden de mannen benaderd door een persoon die geld van hen eist. Als dit niet wordt betaald, worden de naaktfoto’s gedeeld met vrienden en familie. Om dit te voorkomen, maken vele slachtoffers bedragen over die variëren van enkele honderden tot duizenden euro’s.

Vermoedelijk meer slachtoffers
Alle drie de zaken kwamen aan het rollen nadat enkele mannen bij de politie aangifte hadden gedaan. Dankzij de rekeningnummers die zij doorgaven, achterhaalden de onderzoeksteams nog meer slachtoffers. Dit lukte door simpelweg contact op te nemen met mensen die recent grotere bedragen naar de rekening hadden overgemaakt. Een aanzienlijk deel van de benaderde slachtoffers wilde echter geen aangifte doen.

Sextortion?
Alle slachtoffers kregen te maken met zogenoemde ‘sextortion’, een samenvoeging van de Engelse woorden ‘sex’ en ‘extortion’, wat afpersing betekent. Sextortion is afpersing met een seksueel getinte foto of video van het slachtoffer. In dit onderzoek betrof het naaktfoto’s of -video’s van het slachtoffer. Maar bij sextortion kan het ook gaan om webcambeelden van iemand die zo worden gemonteerd dat het lijkt alsof het slachtoffer seks heeft met bijvoorbeeld een minderjarige. De afpersers willen vaak geld of juist nog meer pikante beelden. Onderstaand filmpje van helpwanted.nl laat zien hoe sextortion te werk gaat.

Artbook, 18 miljoen spelers en eerste details patch 5.2 voor Final Fantasy XIV

Producer en director Naoki Yoshida liet tijdens de 56e Letter from the Producer LIVE-stream weten dat Final Fantasy XIV Online nu wereldwijd meer dan 18 miljoen geregistreerde spelers heeft. Ondertussen zijn ook de eerste details over Patch 5.2 onthuld en zijn er FanFests, een gratis login campagne en een artbook aangekondigd.

Patch 5.2 draagt de titel Echoes of a Fallen Star en is de volgende grote update voor de bekroonde Shadowbringers-uitbreiding, met aan nieuwe content:

  • Nieuwe Main Scenario Quests – Het verhaal van Shadowbringers wordt vervolgd, waarbij de Warrior of Darkness en de Scions of the Seventh Dawn zich verder verdiepen in de mysteriën van The First.
  • Nieuwe questserie voor betere uitrusting – Deze nieuwe questserie krijgt vanaf Patch 5.2 regelmatige updates waarmee spelers krachtige uitrusting kunnen krijgen en meer te weten komen over het moederland van de Hrothgar, de Bozja Citadel.
  • Nieuwe trial: The Ruby Weapon – Spelers kunnen de Ruby Weapon-uitdaging aangaan op de niveaus normal en extreme.
  • Nieuwe Chronicles of a New Era-quest – Ontdek de geschiedenis achter de nieuwe Weapon-serie.
  • Nieuwe raid: Eden’s Verse – Het tweede hoofdstuk in de Eden-raid-serie biedt nieuwe gevechten op de niveaus normal en savage.
  • Ishgardian Restoration-update – Deze nieuwe update voor Disciples of the Hand and Land biedt op verzamelaars gerichte content in de Diadem, crafting-uitdagingen op hoog niveau, een nieuw rangsysteem en meer.
  • Nieuwe Beast Tribe-quests – De Qitari biedt toegang tot nieuwe quests die zijn gericht op Disciples of the Land-klasses.
  • Nieuwe dungeon: Anamnesis Anyder – Voltooi deze nieuwe uitdaging samen met andere avonturiers, of met een groep non-speler-personages met behulp van het Trust-systeem.
  • Aanpassingen aan jobs, aanpassingen aan PvP-acties, New Game+-updates, vele updates voor Crafters en Gatherers, en meer.

Naast dit alles is het eerste artboek van Final Fantasy XIV: Shadowbringers-artboek, getiteld The Art of Reflection -Histories Forsaken- nu verkrijgbaar voor pre-orders in de Square Enix Store. Dit artbook verschijnt in mei 2020 en bevat honderden pagina’s met artwork. Het boek wordt geleverd met een bonuscode waarmee spelers in de game een opwindbare Dulia-Chai minion kunnen krijgen.

Er werd ook een komende serie wereldwijde Final Fantasy Fanfests voor 2020-2021 aangekondigd, met bevestigde evenementen in Noord-Amerika, Europa en Japan. Meer details hierover worden later onthuld.

Als laatst is er van nu tot 14 januari over een periode van vijf opeenvolgende dagen een gratis inlog campagne, mocht je geen actief lidmaatschap hebben. Daarover vind je hier meer informatie.

Artbook Shadowbringers

NBA: Lakers uit onverslaanbaar

De Los Angeles Lakers blijven dit seizoen in uitwedstrijden ongeslagen. Tegen de Atlanta Hawks won de titelkandidaat al de veertiende uitwedstrijd op rij: 96 – 101.

De Los Angeles Lakers zijn bezig aan een trip door het oosten van de Verenigde Staten. Na eerdere zeges op Miami en Orlando, volgde nu dus Atlanta. De laagvlieger gaf de koploper in het westen redelijk partij. In de slotfase had het zelfs een paar kansen om gelijk te komen, maar uitzicht op een zege hebben de Hawks nooit gehad.

De Lakers spelen de volgende wedstrijden in Indiana en Milwaukee. Mochten ze beide wedstrijden winnen, dan evenaren de Lakers hun eigen record van meeste uitzeges op rij. In het seizoen 1971/1972 won de ploeg aan de hand van Jerry West en Wilt Chamberlain ooit zestien uitwedstrijden aaneen.

LeBron James en Anthony Davis waren goed voor respectievelijk 32 en 27 punten. Voor Atlanta maakte Trae Young 30 punten.

De Brooklyn Nets wonnen verrassend gemakkelijk van de Philadelphia 76ers. Bij Philadelphia werd Joel Embiid een wedstrijd aan de kant gehouden. DeAndre Jordan, na wat omzwervingen bij Dallas en de New York Knicks neergestreken bij Brooklyn, profiteerde van de afwezigheid van een grote man bij Philadelphia. Jordan is nog maar een fractie van de dominante center die hij de Los Angeles Clippers was. Hij is ook geen starter meer. Tegen de 76ers bewees hij dat hij nog altijd kan hustlen onder de basket. Met dertien punten en elf rebounds had hij een belangrijke bijdrage vanaf de bank. Eén moment zal Jordan liever willen vergeten. Een poging om te dunken werd hard geblockt door Norvel Pelle van de Sixers.

Brooklyn heeft nog steeds geen zicht op een terugkeer van Kyrie Irving. In zijn afwezigheid neemt Spencer Dinwiddie de honneurs nog steeds voortreffelijk waar.  De guard werd met 24 punten topscorer voor zijn ploeg.

Uitslagen

New Orleans Pelicans – Orlando Magic 119 – 130
Indiana Pacers – Charlotte Hornets 107 – 85
Atlanta Hawks – Los Angeles Lakers 96 – 101
Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 109 – 89
Denver Nuggets – New York Knicks 111 – 105
Golden State Warriors – Sacramento Kings 79 - 100

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 24-3
Miami Heat 19-7
Philadelphia 76ers 20-8
Boston Celtics 17-7
Toronto Raptors 17-8
Indiana Pacers 18-9
Brooklyn Nets 14-12
Orlando Magic 12-14
Detroit Pistons 11-15
Charlotte Hornets 12-17
Chicago Bulls 10-18
Washington Wizards 7-17
Cleveland Cavaliers 6-20
Atlanta Hawks 6-21
New York Knicks 6-21

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 24-3
Los Angeles Clippers 20-8
Dallas Mavericks 17-8
Denver Nuggets 17-8
Houston Rockets 17-9
Utah Jazz 15-11
Sacramento Kings 12-14
Phoenix Suns 11-14
Oklahoma City Thunder 11-14
Minnesota Timberwolves 10-15
San Antonio Spurs 10-15
Portland Trail Blazers 10-16
Memphis Grizzlies 9-17
New Orleans Pelicans 6-21
Golden State Warriors 5-23

42ste editie 'NK Mens Erger je niet!' komt eraan

Voor bordspelliefhebbers is het volgende maand tijd voor wat nostalgie, want de 42ste Nederlandse Kampioenschap Mens Erger Je Niet! vindt namelijk plaats op zaterdag 25 januari in Emmeloord.

Tijdens het NK is iedere spelliefhebber welkom om een gooi naar de titel te doen. Zo doen er jonge beginnende spelers mee tot ervaren Mens Erger Je Niet! liefhebbers die aan alle 41 eerdere edities hebben deelgenomen. Ook mensen met een lichamelijke beperking spelen mee met een aangepast speelbord. Het Nederlands kampioenschap Mens Erger Je Niet! wordt georganiseerd door carnavalsvereniging De Droogpieren en mede mogelijk gemaakt door Koninklijke Jumbo. Mocht je mee willen doen, dan kun je meer informatie op de website van C.V. de Droogpieren vinden.

Mens Erger Je Niet!

Gokmen T. Krijgt verplicht advocaat toegewezen.

Een 38-jarige man die wordt verdacht van de schietpartij met een terroristisch oogmerk op het 24 Oktoberplein in Utrecht krijgt verplicht een advocaat toegewezen. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland besloten. De man had eerder aangegeven geen advocaat te willen, maar volgens de rechtbank kan hij zelf onvoldoende zijn eigen belangen behartigen in deze strafprocedure.

Gebrekkige ontwikkeling geestesvermogen
Tijdens de (regie)zitting van 16 december is de balans van het tot nu toe uitgevoerde onderzoek opgemaakt. Dat onderzoek gaat zowel over het onderzoek naar de feiten waarvan hij wordt verdacht, als naar zijn persoon. De rechtbank ontleent aan een rapport dat door deskundigen van het Pieter Baan Centrum over verdachte is opgesteld het vermoeden dat zijn geestvermogens gebrekkig ontwikkeld zijn. Hierdoor is hij volgens beslissing van de rechtbank niet zelf in staat zijn belangen in de strafzaak naar behoren te behartigen. Dat betekent voor zijn rechtsbijstand dat de rechtbank een advocaat als zijn raadsman heeft aangewezen. Deze raadsman heeft tot taak de verdachte van rechtsbijstand te voorzien, en heeft daarin een eigen verantwoordelijkheid, gelet op wat de rechtbank heeft beslist over het vermoeden over verdachtes geestvermogens. Eerder werd de man al bijgestaan door een raadsman, maar de raadsman werd toen in de uitoefening van zijn taak sterk beperkt, omdat de wensen van de man toen nog doorslaggevend konden zijn. Door de beslissing van de rechtbank is wat dat betreft de positie van de raadsman veranderd.

Verzet bij vervoer naar rechtbank
De rechtbank heeft op voorhand beslist dat de verdachte ter terechtzitting moet verschijnen. Er is een bevel tot persoonlijke verschijning en een bevel tot medebrenging afgegeven. Maandagochtend bleek dat het vervoer naar de rechtbank op enorm verzet van de verdachte stuit. Om dat verzet te breken is vermoedelijk aanzienlijk geweld nodig. De rechtbank is het met het Openbaar Ministerie en de raadsman van de verdachte eens dat, gezien die omstandigheden én de aard van de zitting van vandaag, de verdachte niet alsnog naar de rechtbank moet worden gebracht.

Inhoudelijke behandeling
Dit was de laatste voorbereidende zitting voordat de zaak inhoudelijk behandeld wordt. De rechtbank wil begin maart 2020 de zaak inhoudelijk behandelen. Daar zijn 4 zittingsdagen voor uitgetrokken.

Captain Picard zingt "Let it Snow"

Een ouwetje maar te leuk om niet te tonen. Voor mij als 'old-fag' is er natuurlijk maar één 'baas-der-bazen' als Captain in de Star Trek serie en da's James 'Jim' Tiberius Kirk, eigenlijk overbodig om te zeggen maar ik doe het toch maar even. Op verre afstand van 'Jim' (ja, ik mag hem Jim noemen) volgt Captain Jean-Luc Picard. Met zijn bekakte uber-Britse tongval en stoïcijnse optreden vormt hij bijna de tegenpool van de emotionele Jim.

Dat zelfs in de tijd van 'The Next Generation' er nog aan het kerstfeest wordt gedaan blijkt wel uit het filmpje. Daarin vertolkt Jean-Luc, samen met nog enkele andere crewleden, de kerstklassieker "Let it Snow (Make it So)."

Waarschuwing vooraf: ook braakmiddel eerste klas Wesley Crusher komt in enkele scenes voor. Ik weet niet wat het is maar ik heb, vanaf de eerste maal dat dit 'individu' mijn beeldbuis pleegde te vervuilen, een gruwelijke hekel aan dit karakter gehad. Als dit de bedoeling van de makers van de serie was dan kan ik ze hierbij vertellen dat ze daarin 100% geslaagd zijn. Nimmer heb ik een grotere hekel aan een Star Trek-karakter gehad als aan hem, maar misschien ligt dit wel alleen aan mij?

Snackbar en woning kort na elkaar overvallen in Amsterdam

De FEBO aan het Hugo de Grootplein in Amsterdam West en een woning in de Waterschapstraat in Osdorp zijn gisteravond kort na elkaar overvallen.

De politie kreeg rond 21.00 uur een melding van de woningoverval. Twee daders bedreigden daar de bewoner in de gang van de woning met een vuurwapen en een stroomstootwapen. Bij de schermutseling die ontstond raakte de bewoner lichtgewond.

De daders zijn nadien vermoedelijk in een auto gevlucht. De politie wil in verband met het onderzoek niet zeggen of zij er met buit vandoor zijn gegaan. Het tweetal is tussen de 21 en 25 jaar oud en had een grijze en donkerkleurige jas aan.

Vervolgens werd rond 21.45 uur de FEBO op het Hugo de Grootplein in West overvallen. Twee daders bedreigden het personeel met een vuurwapen, maar gingen er zonder buit vandoor. Ze zijn weggereden op een scooter in de richting van de De Clercqstraat.

De politie heeft de zaken in onderzoek. Het is niet bekend of er een verband is tussen de twee overvallen.

Twee mannen op inbrekerspad, een van hen draagt politieshirt

De politie heeft afgelopen nacht omstreeks 04.10 uur op de Gasthuisring in Tilburg twee 36-jarige Poolse mannen aangehouden nadat in de auto waarin zij reden inbrekerswerktuigen, messen en een hakbijl waren aangetroffen. De bestuurder droeg bovendien een origineel politie-poloshirt. De herkomst daarvan wordt onderzocht. De bijrijder had ook nog speed op zak.

Agenten surveilleerden vannacht over de Trouwlaan. Ze zagen een auto van het parkeerterrein van een supermarkt komen die geen licht voerde en waarvan de uitlaat veel lawaai maakte. Ze besloten een controle in te stellen. De bestuurder reageerde aanvankelijk niet op het stopteken. Ook negeerde hij een rood licht. Uiteindelijk stopte hij op de Gasthuisring. De auto bleek niet verzekerd te zijn

Politieshirt
De bestuurder had onder zijn jas een origineel politieshirt aan. Ook droeg hij een koppel met tasjes en een holster om zijn heup. In dat holster zat een mes. Hierop is hij aangehouden. Tijdens de verdere fouillering werden nog twee messen en diverse inbrekerswerktuigen zoals knipwerktuigen, hoofdlampen, mutsen, schroevendraaiers en lopers bij hem aangetroffen. Naast de stoel van de passagier lag een hakbijl. Ook die man is aangehouden. Hij droeg een hoofdlamp en had een bivakmuts om zijn nek. Hij had ook harddrugs (speed) op zak. De verdachten zijn bekenden van de politie en al vaker ter zake vermogensdelicten aangehouden.

Nieuwe personages in My Hero One's Justice

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer voor My Hero One's Justice 2 uitgebracht met de nieuwe speelbare personages van de game. Nieuw zijn: Sir Nighteye, Overhaul (Kai Chisaki), BMI Hero: Fat Gum, Tamaki Amajiki, Nejire Hado, Mina Ashido, Minoru Mineta, Mr. Compress en Twice.

De trailer introduceert ook de nieuwe twee-tegen-twee gevechtsmodus, waarbij een sidekick kan worden bediend door een tweede speler, zodat je met vier man kunt gamen. Andere features zijn vernietigbare omgevingen waardoor je nieuwe gebieden opent tijdens gevechten, en personage-customization, dit keer met nog meer items.

My Hero One's Justice 2 komt uit voor PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch op 13 maart 2020.

Seth keert terug in Street Fighter V: Champion Edition

Seth keert terug in Street Fighter wanneer de Street Fighter V: Champion Edition uitkomt. Ondertussen is Gill beschikbaar voor de mensen die de Street Fighter V: Champion Edition Upgrade Kit hebben gekocht.

Seth ziet er wel heel anders uit dan in Street Fighter IV. Blijkbaar zijn er dingen met hem gebeurd waardoor hij nu een zij is geworden. Al is er een kostuum om zijn oude vorm te laten spelen. In Street Fighter V: Champion Edition kun je uit veertig speelbare vechtersbazen en -bazinnen kiezen, zijn er 34 stages en heb je meer dan tweehonderd kostuums om je innerlijke stylist los te laten.

Street Fighter V: Champion Edition Upgrade Kit is nu te krijgen, daar heb je wel Street Fighter V voor nodig. Op 14 februari komt er een volledige stan-alone versie uit.

28 jaar gevangenisstraf voor moord op broer kroongetuige

Het hof heeft de man die de broer van kroongetuige Nabil B. heeft doodgeschoten veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf. Dat heeft het hof vandaag besloten. De verdachte is in januari 2019 door de rechtbank veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. Het Openbaar Ministerie had 28 jaar geëist en was in hoger beroep gegaan.

Feiten
De verdachte heeft in de ochtend van 29 maart 2018 Redouan B. vermoord door met een pistool 6 kogels op hem af te vuren. Dat gebeurde in het bedrijf van Redouan B.
De volgende dag was al bekend dat de verdachte de schutter was. Hij heeft de moord bekend. Hij is ook veroordeeld voor het bezit van wapens en munitie en voor schuldheling van de vluchtauto.

Ernst van de moord
Het hof vindt dat de verdachte buitengewoon kil, berekenend en genadeloos heeft gehandeld. Hij is al maanden tevoren benaderd om tegen betaling van € 100.000 een liquidatie uit te voeren. Hij heeft zich daartoe onmiddellijk in een split second bereid verklaard.
De verdachte heeft de nabestaanden van het slachtoffer onherstelbaar en onnoemelijk veel leed aangedaan, in het bijzonder zijn jonge kinderen.

Volledig toerekeningsvatbaar
De verdachte is onderzocht door een psycholoog. Deze heeft geconstateerd dat de verdachte in zijn gedragskeuzes niet is beïnvloed door een stoornis. Het hof rekent hem de feiten dan ook volledig toe.

Berouw
De verdachte heeft gezegd spijt te hebben van zijn daad. Hij lijkt oprecht in zijn medeleven met de nabestaanden. In zoverre is hij geen typische kille huurmoordenaar. Maar medeleven achteraf is ook gratuite. Het hof vraagt zich af waarom de verdachte, als hij tot medeleven in staat is, uiteindelijk toch de moord gepleegd heeft

Motief voor de moord
Het heeft er alle schijn van dat het motief samenhangt met de overeenkomst die Nabil B., broer van het slachtoffer, als kroongetuige heeft gesloten met het Openbaar Ministerie. Deze overeenkomst is op 23 maart 2018 bekend gemaakt. Dat zou de haast kunnen verklaren waarmee de liquidatie op 29 maart 2018, 6 dagen later, is uitgevoerd. 2 pogingen op de dag daarvóór zijn mislukt.

Zwijgen verdachte
De verdachte heeft geweigerd op veel vragen antwoord te geven. Het hof gelooft niet in zijn excuus dat hij in een emotionele crisis verkeerde en daardoor psychisch in de war was. Maar door het zwijgen van de verdachte is onverklaarbaar gebleven waarom de verdachte de moord heeft gepleegd. Ook is onduidelijk of de verdachte opnieuw bereid zou zijn een liquidatie uit te voeren. Het hof houdt daar rekening mee.

Veiligheidsmaatregelen voor de nabestaanden
Het hof vindt het van ondergeschikt belang dat de verdachte niet wist wie het slachtoffer was. Maar niet alle gevolgen van de moord komen voor zijn rekening. De veiligheidsmaatregelen voor de nabestaanden waren vooral nodig door de overeenkomst die Nabil B. heeft gesloten met het Openbaar Ministerie en de (voortdurende) dreiging die uitgaat van de opdrachtgevers van de moord

Schadevergoeding
Alle nabestaanden hebben om vergoeding van shockschade gevraagd. De criteria daarvoor zijn zeer streng. Alleen 2 nabestaanden die (indirect) getuige zijn geweest van de moord komen daarvoor in aanmerking. De kinderen van Redouan B. krijgen een aanzienlijke vergoeding voor hun levensonderhoud.

1 bewakingscamera voor iedere 75 inwoners

Er staan bij de politie in totaal 228.530 beveiligingscamera’s geregistreerd. Dat komt neer op één camera voor iedere 75 Nederlanders. Deze beveiligingscamera’s van overheden, bedrijven en particulieren kan de politie inzetten om strafbare feiten op te sporen. Dit en meer blijkt uit stukken die VPNGids.nl na een Wob-verzoek in handen kreeg van de politie.

Hoeveelheid camera’s
De cijfers over de bij de politie geregistreerde camera’s schetsen een beeld van de verspreiding van beveiligingscamera’s in Nederland. Het aantal camera’s ligt in werkelijkheid naar verwachting nog veel hoger, omdat mogelijk niet ieder bedrijf of iedere particulier zijn of haar camera geregistreerd heeft bij de politie.

Van alle geregistreerde bewakingscamera’s staat het merendeel gericht op de openbare weg (88%). De overige camera’s (in totaal 28.222) leggen bijvoorbeeld beelden vast van privéterreinen of bedrijventerreinen.

Grote regionale verschillen
VPNGids.nl analyseerde tevens de regionale verschillen met betrekking tot het aantal camera’s. Hieruit blijkt dat in de gemeente Amsterdam de meeste beelden worden vastgelegd met in totaal 21.816 geregistreerde beveiligingscamera’s. Rotterdam is daarna de gemeente met de meeste geregistreerde camera’s, namelijk 13.771.

In verhouding tot het aantal inwoners staan er juist in andere gemeenten de meeste bewakingscamera’s. Per 10.000 inwoners staan namelijk de meeste geregistreerde camera’s in de gemeente Vlieland: 677. Daarbij moet wel de kanttekening worden gemaakt dat de gemeente Vlieland slechts zo’n 1.000 inwoners heeft. In Loppersum worden inwoners minder in de gaten gehouden met 7 beveiligingscamera’s per 10.000 inwoners.

Veel gemeenten zonder geregistreerde overheidscamera’s
Vooral om camera’s van de overheid is de afgelopen jaren veel te doen. Veel mensen hekelen zich, vooral om privacy-gerelateerde redenen, aan dit soort camera’s die het publieke domein constant monitoren.

In lang niet alle gemeenten zijn echter beveiligingscamera’s van de overheid geregistreerd bij de politie, bijvoorbeeld van de gemeente zelf of van het waterschap. Van alle gemeenten heeft zelfs 31,5% geen enkele publieke camera en brengt dus zelf zijn inwoners niet in beeld. Nog eens 8,7% van de gemeenten heeft slechts één overheidscamera geregistreerd.

De meeste overheidscamera’s staan overigens geregistreerd in de gemeente Haarlemmermeer: 4.683. Met name in en rond Schiphol hangen veel van de beveiligingscamera’s die de gemeente rijk is.

Meer info kun je lezen bij VPNGids.nl

Nederland telt één bewakingscamera voor iedere 75 inwoners (Stockfoto: Pixabay)
Nederland telt één bewakingscamera voor iedere 75 inwoners (Stockfoto: Pixabay)

PSV maakt einde aan samenwerking met Mark van Bommel

Mark van Bommel is niet langer de trainer van PSV, zo maken de Eindhovenaren via de officiële kanalen bekend. PSV laat weten dat 'de maar voortdurende serie van negatieve resultaten de basis van dat besluit vormt'. De 3-1 nederlaag tegen Feyenoord van zondagmiddag heeft het lot van Van Bommel uiteindelijk bezegeld, waardoor er na anderhalf jaar een einde komt aan zijn hoofdtrainerschap in Eindhoven.

"Het verval is te groot en PSV-onwaardig. De wedstrijden zijn de meetmomenten, maar het proces er omheen is ook bepalend. We monitoren dat intensief. PSV is een club waar we elkaar proberen te helpen en ondersteunen. Dat is ook in de voorbije maanden zo geweest. Het clubbelang heeft altijd voorop gestaan De evaluatie heeft uiteindelijk in deze pijnlijke beslissing geresulteerd. We hebben er met z'n allen alles aan gedaan om het tij te keren. Dat is helaas niet gelukt", zo laat algemeen directeur Toon Gerbrands, die onlangs al zei dat de clubleiding de 'situatie per week zou bekijken', weten op de website van PSV.

PSV meldt tegelijkertijd dat het besluit maandagmiddag verder zal worden toegelicht. Op dat moment zal tevens de tijdelijke opvolger van Van Bommel bekend worden gemaakt. Volgens De Telegraaf neemt hoofd jeugdopleidingen Ernest Faber tot de winterstop het stokje over bij de Eindhovenaren. In de komende week staan er voor PSV nog wedstrijden tegen GVVV (uit, TOTO KNVB Beker) en PEC Zwolle (thuis, competitie) op het programma.

Van Bommel werd in de zomer van 2018 aangesteld als trainer van PSV, na het vertrek van Phillip Cocu. Vorig seizoen gingen de Eindhovenaren nog uitermate sterk van start onder zijn leiding, maar uiteindelijk moest de landstitel aan Ajax gelaten worden. Deze jaargang ging PSV in de competitie nog sterk van start, al viel er op het Europese podium al snel een tegenvaller te verwerken. FC Basel versperde al in de tweede voorronde de weg naar de Champions League, waarna wel de Europa League gehaald werd.

Een groep met Sporting Portugal, Rosenborg BK en LASK Linz werd echter niet overleefd, waardoor PSV na de winterstop niet Europees actief is. Ook in de Eredivisie kwam er de afgelopen tijd zand in de motor. Van de laatste twaalf officiële wedstrijden werden er slechts twee gewonnen, tegen sc Heerenveen (2-1) en Fortuna Sittard (5-0). Mede daardoor bedraagt de achterstand op koploper Ajax momenteel tien punten voor PSV, dat de vierde plaats op de ranglijst bezet. De 3-1 nederlaag op bezoek bij Feyenoord vormde uiteindelijk de druppel voor de clubleiding van PSV

Kaido en Big Mom speelbaar in One Piece: Pirate Warriors 4

Bandai Namco heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor One Piece: Pirate Warriors 4 met de nieuw aangekondigde speelbare personages Kaido en Charlotte Linlin oftwel Big Mom. Kleine waarschuwing: mocht je twee weken achterlopen op de anime, er zit een grote spoiler in wat betreft Kaido.

One Piece: Pirate Warriors 4 begint in de Alabasta Arc en gaat dan verder met de verhaallijn van de manga. Het zal wel een alternatief einde hebben, omdat in de manga de lopende Wano-arc nog niet af is gelopen.

One Piece: Pirate Warriors 4 komt uit 27 maart uit op PlayStation 4, Xbox One, pc en Switch.

Bagagedieven op rooftocht in Thalys

Twee mannen zijn zaterdagavond aangehouden nadat ze op rooftocht waren in een Thalys op het Centraal Station in Amsterdam. Ze moeten kerst en oud en nieuw in de cel doorbrengen, meldt de politie.

De politie stond in burger bij een net gearriveerde Thalys. Tijdens het instappen van de passagiers in de trein herkenden de agenten de twee verdachten van een eerdere diefstal.

Rugzak
Toen de agenten de mannen in de trein volgden, zagen zij dat één van de verdachten zijn eigen rugzak boven in het bagagerek naast de rugzak van een andere reiziger plaatste. Hierna pakte hij gelijktijdig de rugzak van deze reiziger uit het rek en haalde de portemonnee uit de rugzak en stak vervolgens het geld hieruit in zijn eigen zak. De rugzak en lege portemonnee werden daarna weer teruggelegd in het rek. Het slachtoffer had niets door.

Aanhouding
In een andere coupé werd met dezelfde truc een rugzak uit het rek weggehaald. Hier zat behalve een portemonnee ook nog een laptop in. 'De verdachten namen voor het gemak die rugzak maar in zijn geheel mee', schrijft de politie. De rooftocht duurde nog geen vier minuten. Toen de twee verdachten uitstapten, werden ze aangehouden door de politie.

IJs kapot, OKT-wedstrijd Nederland-Spanje gestaakt

Game drie van het OKT voor de Nederlandse ijshockeyers, alles of niets tegen Spanje dat ook beide wedstrijden dik wist te winnen. De winnaar gaat door naar de volgende ronde in Nur-Sultan.

Ian Meierdress krijgt de start op goal en in tegenstelling tot de eerste wedstrijden lijken de teams redelijk aan elkaar gewaagd. Het spel gaat lekker op en neer en naast veel harde, maar faire checks weet geen van beide teams echt heel veel kansen, laat staan schoten, op doel te creeeëren in de eerste vijf minuten. Daarna begint Oranje de druk langzaam maar zeker op te voeren tot captain Joey Oosterveld halverwege voor interference twee minuten naar de strafbank moet.

De powerplay loopt net als eerdere straffen tegen Nederland vooral goed voor Oranje en met name Bartek Bison en Alexei Loginov hebben grote kansen op de 1-0. Spanje raakt nog wel het ijzer, maar echt grote kansen krijgen ze niet meer.

Jasper Nordeman krijgt nog een kans op de breakaway, Raymond van der Schuit krijgt het nog heel even aan de stok met een Spaanse verdediger omdat hij iets te lang doorgaat op de Spaanse doelman en Mickey Bastings schuift de puck voor het goal langs. Als we dan met een seconde of vijftien op de klok zien dat een Spanjaard met de klinkende naam Brabo nog een straf krijgt is het feest afgelopen.

Tijdens het dweilen lijkt de Zamboni een scheur in de ijsvloer te trekken van ongeveer een meter en ondanks dat er met alle macht naar het ijs wordt gekeken krijgt men het probleem niet opgelost. Na vertragingen van tien minuten, twintig minuten en iets meer dan een uur kunnen we naar huis met de mededeling dat er maandagochtend om 10.00 uur verder gespeeld gaat worden. Dat is inmiddels ook teruggedraaid en de beslissing gaat nu naar de IIHF.

Nederland schoot tien keer op goal, Spanje vier keer en op heel Camp Nou was na een uur wachten geen biertje meer te halen. Man of the Match was in mijn ogen bij Nederland Joey Oosterveld en bij Spanje niet de ijsmeester.

In de eerste periode werd er nog gespeeld (Foto: FOK!/Karina)
In de eerste periode werd er nog gespeeld (Foto: FOK!/Karina)

Tweetal vanuit het niets mishandeld, politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling op zondag 15 december 2019 om ongeveer 19.15 uur in de Van Manderlaan in Roosendaal. Op dat tijdstip liepen twee mannen in die straat. Plotseling renden er vanuit een steeg enkele mannen op hun af, vermoedelijk drie. Vanuit het niets werden ze met harde voorwerpen geslagen.

Beide mannen renden weg en konden aan hun belagers ontkomen. Daarna zijn ze naar een woning gegaan waar de politie werd gebeld. Een van de slachtoffers was zodanig toegetakeld dat hij naar het ziekenhuis is gebracht. Omdat het allemaal heel snel ging hadden ze geen signalement van de verdachten. De aanleiding tot de mishandeling is ook niet duidelijk.

De politie is op zoek naar getuigen. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem, WhatsApp of door een tipformulier op de website in te vullen. 

'Onderwijsinspectie dreigde met sluiting van Haga Lyceum als de directeur niet vertrok'

De Onderwijsinspectie heeft gedreigd met de sluiting van het omstreden Haga Lyceum in Amsterdam. Met dit dreigement is de inspectie zijn boekje te buiten gegaan, zo meldt het NRC. Begin dit jaar kwam de AIVD met een waarschuwing: er zouden op de islamitische school 'richtinggevende personen' actief zijn, die eerder banden zouden hebben onderhouden met een terroristische organisatie.

Na het signaal van de veiligheidsdiensten werd een positief conceptrapport van de Onderwijsinspectie in de prullenbak gegooid. Er volgde een nieuw onderzoek op het Haga Lyceum. Het tweede rapport was veel negatiever.

Tekortkomingen
De inspectie trof tijdens het nieuwe onderzoek tekortkomingen aan rondom de financiën van het Haga Lyceum. Ook zou het burgerschapsonderwijs onvoldoende zijn. Conclusies die na het eerste onderzoek niet werden getroffen. De vrees voor antidemocratisch onderwijs kon niet worden gestaafd met het onderzoek.

Nadat het tweede rapport was verschenen, kondigde de verantwoordelijk minister Arie Slob aan de bekostiging van de school te zullen stoppen.

Rechtmatig
De grote vraag is of de minister dit wel kon doen en of het rapport van de inspectie wel rechtmatig is. Uit onderzoek van de krant blijkt nu namelijk dat op 19 april van dit jaar, tijdens het nieuwe onderzoek, de inspectie twee Haga-bestuursleden op haar hoofdkantoor ontbood. Het bestuur moest zich afvragen of Atasoy wel 'degene op de juiste plek' is. Er werd gesuggereerd dat als het bestuur niet tegen hem in zou grijpen, de school zou moeten sluiten.

Verder zou Slob al in maart het 'nadrukkelijke verzoek' hebben geuit om alle mogelijkheden te verkennen de financiering van de school te stoppen, desnoods 'buiten de reguliere onderwijswetgeving om', zo staat in interne documenten. Het onderzoek moest vanuit dit 'perspectief' worden voorbereid, mailde een directeur van het ministerie in maart aan Inspecteur-generaal Monique Vogelzang.

Bevoegdheden
Vier hoogleraren zeggen dat de Onderwijsinspectie veel te ver is gegaan in het onderzoek naar het Haga Lyceum. Inspecteurs zouden zich niet aan hun wettelijke bevoegdheden hebben gehouden, zo is de conclusie van de hoogleraren. Ze pleiten dan ook voor een evaluatie van de gang van zaken. De Onderwijsinspectie zegt in een reactie achter het Haga-onderzoek te staan.

Op dit moment lopen er meerdere rechtszaken rondom het overheidsoptreden in het Haga-dossier. Op 24 december beslist het gerechtshof in Den Haag of het rapport van de inspectie moet worden ingetrokken. Begin volgend jaar wordt er de uitspraak verwacht of de bekostiging van de school mag worden stopgezet.

Autodief overleden na botsing met boom en aanrijding door politieauto

De rijksrecherche stelt een onderzoek in naar een ongeluk waarbij een autodief om het leven is gekomen. Afgelopen nacht kreeg de politie een melding binnen dat er in Waalre een auto gestolen werd. Hierop ging de politie achter de autodief aan. 

Even daarna knalde de dief in het dorp Riethoven, vlakbij Eindhoven, tegen een boom aan waarna hij midden op de weg tot stilstand kwam. De politieagenten die hem achtervolgden, konden hem niet meer ontwijken en knalde tegen de gestolen auto aan. 

De agenten hebben nog geprobeerd om de man te reanimeren, maar dat mocht niet baten, hij overleed ter plaatse. Uit sporenonderzoek is volgens de politie gebleken dat de klap tegen de boom hem fataal is geworden, desondanks wordt het ongeval door de rijksrecherche nader onderzocht. 

Chocopasta voor baby's wint Gouden Windei 2019

De Kleine Keuken chocopasta voor baby’s ‘vanaf 8 maanden’ is gekozen door consumenten als meest misleidende product van 2019 en wint daarmee het Gouden Windei van voedselwaakhond foodwatch. 23% van de meer dan 10 duizend mensen die hebben meegedaan aan de publieksverkiezing voor het Gouden Windei 2019 kozen dit broodbeleg, dat zogenaamd ‘goed/natuurlijk voor je kleine’ zou zijn. Maar baby’s van de (moeder)melk meteen aan de chocopasta zetten, is geen goed idee. Het product met bij elkaar 69% suiker en vet wordt juist afgeraden om aan baby’s te geven, onder andere door het Voedingscentrum. Vooral de claim ‘vanaf 8 maanden’ is storend. Zo geeft het Voedingscentrum in een reactie aan foodwatch aan dat ‘ouders hiermee op het verkeerde been worden gezet.’ Het product past helaas bij het huidige winkelschap met koekjes, snacks en suikerrijk broodbeleg speciaal voor baby’s. Dit soort producten verstoren een gezonde smaakontwikkeling van baby’s.

Ergernis over baby-schap vol koekjes, snacks en zoetigheden
Tweede in de windei-verkiezing (met 22% van de stemmen) is de ‘seizoensgroente’ van Albert Heijn. Albert Heijn prees onder andere asperges uit Peru en spercieboontjes uit Egypte aan als seizoensgroente. Lange tijd leek Albert Heijn het Gouden Windei te gaan winnen. Nadat ze haar fout erkende en toezegde te stoppen met het aanprijzen van groente uit andere werelddelen als ‘seizoensgroente’, zakte het aantal stemmen drastisch en werden de seizoensgroenten nog net ingehaald door de chocopasta. De verdere uitslag:
3e: AH geitenkaasspread -> met vooral koeienkaas
4e: Cano Water (bij Ekoplaza) -> greenwashing met water uit Oostenrijk in blik
5e: Lipton Matcha -> met 0,007% matcha
6e: Kelloggs Coco pops reep -> veel gezonde claims op een niet gezond product
7e: Bongo pindakaas -> met nog maar de helft pinda’s, veel suiker en (palm)vet/olie
8e: Damhert woudvruchten -> aan ‘puur fruit’ blijkt pure fruitsuiker toegevoegd

Junkfood voor baby’s bijt met cruciale eerste 1.000 levensdagen
Er lijken in supermarkten steeds meer producten verkocht te worden die speciaal gericht zijn op baby’s, maar niet passen in een gezond voedingspatroon voor baby’s. Denk aan koekjes, snacks, zoete drankjes en zoet broodbeleg speciaal voor baby’s vanaf 6, 7 of 8 maanden. Ze worden vrijwel allemaal aangeprezen met allerlei gezonde claims maar zijn niet gezond. Het Voedingscentrum raadt af om dat soort producten aan baby’s te geven. Baby’s zijn vol in de groei en hebben daarvoor veel gezonde voedingsstoffen nodig als vitaminen, mineralen en eiwitten. Producten met veel suiker en (verzadigd) vet leiden er dan toe dat ze teveel calorieën binnen krijgen. Of we eten door deze producten te weinig gezonde producten met de noodzakelijke voedingsstoffen en krijgen daardoor sneller tekorten.

Het Voedingscentrum laat specifiek over de chocopasta voor baby’s van de Kleine Keuken aan foodwatch weten: “Ouders worden hiermee op het verkeerde been gezet. Wat ons betreft is dit product niet geschikt voor jonge kinderen en zouden we liever zien dat de claim “vanaf 8 maanden” niet op dit product zou staan.”

Daarnaast verstoren dit soort producten een gezonde smaakontwikkeling van baby’s. Baby’s horen juist in deze levensfase aan groente, fruit en andere gezond eten te wennen, zodat ze er op latere leeftijd van houden. Door koekjes, snacks of zoet broodbeleg te geven, waar baby’s snel een voorkeur voor hebben, verstoor je het gewenproces aan fruit en met name groente. Hoogleraar Jaap Seidell ziet vaak dat baby’s al veel te veel zoete drankjes krijgen en geen groenten. “Wat je je baby leert in de eerste duizend dagen, zo eet je kind op achtjarige leeftijd nog steeds.” Volgens hem is er te weinig voorlichting voor ouders hierover. Een grote tegenwerking in gezond opgroeien is de voedingsmiddelenindustrie. Er worden miljarden euro’s uitgegeven aan kindermarketing. Seidell: “Daarbij wordt niet gelinkt naar gezonde voeding, maar naar lege calorieën, zoals snacks, frisdrank en snoep”.

De chocopasta van de Kleine Keuken bevat 30% suikers en 39% vet, waarvan 5% verzadigd. Het is dan ook niet aangeraden om dit aan je baby van 8 maanden te geven. Het is natuurlijk prima als fabrikanten proberen een minder ongezonde chocopasta te maken, en dan is deze beter dan Nutella (met meer suiker en verzadigd vet en minder zaden/noten). Maar de suggestie dat dit speciaal geschikt is voor baby’s ‘vanaf 8 maanden’ en ‘natuurlijk’ of ‘goed’ is voor je kleine, zet ouders op het verkeerde been. Het helpt de toch al niet gemakkelijke opvoeding van baby’s niet, in een omgeving vol zoetigheden en verleidingen.

Het Gouden Windei wordt dit jaar voor de tiende keer uitgereikt. In de afgelopen jaren hebben meer dan 100.000 consumenten hun stem uitgebracht. Ook dit jaar hebben meer dan 10.000 mensen gestemd. In 2018 won Coca-Cola Smartwater. In 2017 won het ‘goudeerlijke’ maisbrood van Jumbo, zonder maismeel. In 2016 won Healthy People Blauwe bosbes en framboos. In 2015 wonnen de gesuikerde cranberries van Albert Heijn. Het jaar ervoor won Capri-sun van Coca-Cola de omstreden prijs. In 2013 won Natrena Stevia Kristalpoeder van Douwe Egberts. Unilever won de prijs al tweemaal: in 2012 met Becel pro-activ en in 2011 met Blue Band Goede Start Witbrood. Danone ontving het windei in 2010 met het product Actimel.

Chocopasta voor baby's wint Gouden Windei 2019 (Foto: foodwatch)
Chocopasta voor baby's wint Gouden Windei 2019 (Foto: foodwatch)

FOK! Wat een weer: zacht en zonnig weer op komst

In het noorden is er kans op een enkele bui, elders is er in eerste instantie alleen (dunne) hoge bewolking. In de loop van de ochtend wordt de bewolking van het zuiden uit dikker en kan hier en daar wat regen vallen. In de avond valt vooral in de noordelijke helft van het land af en toe regen of motregen. De middagtemperatuur ligt rond 8°C. De wind is eerst zuidelijk, zwak tot matig, aan de kust eerst nog (vrij) krachtig. In de namiddag en avond draait de wind naar oost tot zuidoost.

Komende nacht is het eerst bewolkt met in het noordwesten en noorden eerst nog af en toe regen. Later klaart het van het zuiden uit op. De temperatuur daalt niet of nauwelijks en ligt rond 8°C. De wind is zuidoost tot zuid, zwak tot matig.

Dinsdag overdag is het op wat hoge bewolking na zonnig. Met maxima van 10°C in het Waddengebied tot 15°C in het zuiden is het zacht. Dinsdagavond raakt het in het westen bewolkt en daar valt dan af en toe regen. De wind is zuidelijk, matig, in het noordwestelijk kustgebied later vrij krachtig.(Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

De kerstmarkt in Dortmund
De kerstmarkt in Dortmund

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Personeelskosten drukken resultaat zorginstellingen

De kosten van inhuur van medewerkers door ziekenhuizen en aanbieders van gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en verpleeghuis-, verzorgingshuis- en thuiszorg zijn tussen 2015 en 2018 met 49 procent gestegen. Deze kosten vormen een steeds groter deel van de bedrijfslasten in die zorgsectoren. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS over de financiën van zorginstellingen.

De totale bedrijfslasten van de vier grootste zorgsectoren namen in de periode 2015–2018 sterker toe dan de bedrijfsopbrengsten. Bijna drie kwart van de stijging van de bedrijfslasten in deze periode is toe te schrijven aan een toename van de personeelskosten. Niet alleen de kosten van het vaste personeel zijn toegenomen, maar vooral de uitgaven voor personeel dat niet in loondienst is, zoals uitzendkrachten, gedetacheerd personeel en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers). De kosten van het vaste personeel stegen tussen 2015 en 2018 met 9 procent tot 37,2 mld euro in 2018. De kosten van het ingehuurde personeel namen in dezelfde periode met 49 procent toe tot 2,7 mld euro in 2018.

Resultaat bij drie van de vier grootste zorgsectoren gedaald
In 2018 was het resultaat voor belastingen van drie van de vier grootste zorgsectoren lager dan in 2017, onder meer door de relatief sterke stijging van de kosten van de inhuur van personeel. In de geestelijke gezondheidszorg was de daling van het resultaat met 80 procent het grootst. Het resultaat van de geestelijke gezondheidszorg was hierdoor nog maar net positief. Het minst sterk was de daling bij de ziekenhuizen (3 procent). De uitzondering is te vinden bij de verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorginstellingen, waar het resultaat juist groeide. De opbrengsten in deze sector namen onder meer toe vanwege extra gelden voor een kwaliteitsimpuls in de verpleeghuiszorg en door de toenemende vraag naar zwaardere zorg. De kosten stegen ook, maar minder sterk dan de opbrengsten.

FOK! sportfoto-onderschrift week 50

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is 3rr0r met het volgende onderschrift: "In training voor het verjaardagsfeestje van Kimi."

De opgave van deze week:

Stefan Struve (rode handschoenen) en Ben Rothwell (blauwe handschoenen) vonden elkaar zo tijdens de UFC Fight Night, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)
Stefan Struve (rode handschoenen) en Ben Rothwell (blauwe handschoenen) vonden elkaar zo tijdens de UFC Fight Night, wat is hier gaande? (Pro Shots / SIPA USA)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.