FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 december 2019

Student die opgeplakte banaan al eerder bedacht is de pisang

De Amsterdamse student Merel Engelman was behoorlijk verbaasd toen ze haar kunstwerk, bestaande uit een aan de muur geplakte banaan, opeens verkocht zag worden voor 150.000 euro. Ze bedacht -op haar 16e- exact hetzelfde werk al in 2013, nu werd het verkocht onder de naam 'Comedian'. Het is onduidelijk of er echt sprake is van plagiaat, maar juridisch heeft ze in ieder geval geen poot om op te staan.

Het kunstwerk van de voor anderhalve ton verkochte banaan is gemaakt door de Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan. "Ja jezus, wat een geld", dacht Merel toen ze het nieuws hoorde. Haar banaan, te zien in een boek met werk van haar, is een exacte kopie van dit recente werk.

Appel van Yoko Ono
Merel overwoog juridische stappen, maar volgens Aernoud Bourdrez, advocaat gespecialiseerd in auteursrecht en conflictbemiddeling, is haar kans op succes erg klein: "Als Merel een duidelijke instructie had gemaakt hoe die banaan moet worden opgeplakt èn ze had een 'certificate of authenticity' èn hij had dat gezien en allemaal overgenomen, dan is het een ander verhaal. Maar nu gaat het om een banaan die op de muur geplakt is."

Daarnaast is het bij conceptuele kunst erg ingewikkeld om auteursrecht toe te passen. Bourdrez: "Yoko Ono heeft in 1966 een keer een appel tentoongesteld, dus fruit presenteren als kunst is ook niet nieuw."

Positie van jonge makers
Gelukkig voor Merel gaat het haar niet per se om het geld, zij wil nu vooral een discussie voeren om aandacht te vragen voor de positie van jonge makers die hetzelfde overkomt: "Je ziet heel vaak dat jonge ontwerpers met een heel tof idee naar buiten komen en dat een groot bedrijf of grote naam er mee vandoor gaat. Die komen daar dan ongestraft mee weg, want er is geen patent aangevraagd en probeer dat maar eens aan te vechten."

Gemeente niet langer verantwoordelijk voor opvang Somalisch gezin

De gemeente Almere hoeft niet langer de hotelkosten van een Nederlands-Somalisch gezin met vier kinderen te betalen. Dat heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland vandaag bepaald in een zaak tussen het gezin en de gemeente. Het gezin verbleef sinds 23 augustus van dit jaar in een hotel in Almere op kosten van de gemeente. Volgens de voorzieningenrechter is het gezin zelf in staat voor onderdak te zorgen.

Wet maatschappelijke ondersteuning
Het gezin, met de Nederlandse nationaliteit, is op 24 juli vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Nederland gekomen. Naar eigen zeggen omdat het voor hen niet meer veilig was in het Verenigd Koninkrijk. In eerste instantie probeerden ze onderdak te vinden in Leiden en Alphen aan den Rijn. Sinds 1 augustus verblijft het gezin in Almere, waar het eerst zelf tijdelijk onderdak vond.

In een eerder voorlopig oordeel bepaalde de voorzieningenrechter dat de gemeente het gezin maatschappelijk opvang moest verlenen totdat er een besluit lag over het verzoek van het gezin voor opvang op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning. Dit verzoek is door de gemeente afgewezen. Het gezin wil nu dat de gemeente de opvang, dat wil zeggen het betalen van de kosten van het hotel, voortzet.

Ondoordacht en niet goed voorbereid vertrokken
Toen het gezin in het Verenigd Koninkrijk woonde waren zij zelfredzaam. Beide ouders hadden een (betaalde) baan en zij hebben in het Verenigd Koninkrijk geen gebruik gemaakt van hulpinstanties. De eerste weken in Nederland heeft het gezin zelf onderdak kunnen regelen en inmiddels hebben zij ook recht op een bijstandsuitkering. Hiermee hebben zij inkomen om te kunnen voorzien in de noodzakelijke kosten van bestaan. Dat zij op dit moment niet beschikken over woonruimte hebben zij over zichzelf afgeroepen door ondoordacht en niet goed voorbereid naar Nederland te vertrekken. De Wet maatschappelijke ondersteuning is niet bedoeld om hiervoor een oplossing te bieden.

Zelfredzaam
De gemeente Almere heeft tijdens de zitting toegezegd de kosten van het hotel tot 12 december 2019 te zullen betalen. De gemeente heeft hiermee het gezin veel langer onderdak geboden dan waartoe zij op grond van de eerdere uitspraak van de voorzieningenrechter verplicht was. Nu het gezin zelfredzaam is – dat was tijdens de eerdere zitting bij de voorzieningenrechter nog niet duidelijk – hoeft de gemeente de ouders met hun vier kinderen niet langer onderdak te bieden. Dit betekent dat de gemeente de hotelkosten niet langer hoeft te betalen.

Jagers mogen hun jachtakte behouden

Opnieuw is bij de rechtbank Limburg een aantal verzoeken om een voorlopige voorziening ingediend naar aanleiding van het intrekken van jachtakten door de korpschef. Op woensdag 11 december 2019 heeft de bestuursrechter ook in deze 6 procedures geoordeeld dat de betreffende jagers hun jachtakten mogen behouden.

De jagers moesten naar aanleiding van een psychologische test hun jachtakten en wapens inleveren. De uitslag van deze test, de e-screener, pakte voor de jagers ongunstig uit. De jagers legden zich hier niet bij neer, omdat zij al jarenlang een wapenvergunning hebben en er nooit problemen zijn geweest.

De bestuursrechter heeft de verzoeken van de jagers toegewezen. Dit betekent dat de jachtakten weer geldig zijn, dat verzoekers de jachtakten en de wapens, die zij in bewaring hebben gegeven bij de korpschef, moeten terugkrijgen. De korpschef heeft in zijn besluiten alleen gekeken naar de uitslag van de e-screener. Volgens de voorzieningenrechter is dit echter onvoldoende. Volgens de voorzieningenrechter is twijfelachtig of de test met behulp van de e-screener als zodanig een valide instrument is.

Verder heeft de minister bij de invoering van de e-screener gezegd dat alle omstandigheden moeten worden betrokken. Daar heeft de korpschef echter niet naar gekeken. De jagers hebben al jarenlang een jachtakte, een blanco strafblad, geen antecedenten en hebben jaarlijks voldaan aan alle vereisten die zijn gekoppeld aan de jachtakten. Het is voor de jagers doordat de besluiten enkel zijn gebaseerd op de uitslagen van de e-screener bovendien bijna ondoenlijk om zich te verweren tegen de resultaten.

Daarnaast heeft de korpschef, in opdracht van de Minister, in een groot aantal andere zaken de uitslag van de e-screener niet gevolgd. Ook stopt de Minister de komende twee jaar met het gebruiken van de e-screener. Nu de Minister kennelijk zelf aanleiding ziet de uitslag van de e-screener niet in alle gevallen te volgen en het instrument de komende twee jaar niet inzet, ziet de voorzieningenrechter niet in, althans niet zonder nadere motivering, waarom de score van verzoekers bij de e-screener zodanig is, dat dit zou moeten leiden tot onmiddellijke intrekking van zijn jachtakte.

Verdachten aangehouden voor gewelddadige beroving

De politie heeft in Roermond dinsdagavond 10 december drie personen aangehouden die worden verdacht van betrokkenheid bij afpersing en diefstal met geweld eerder die avond op de Eiermarkt.

Het slachtoffer, een 19-jarige man uit Sittard, was in Roermond voor de bezorging van flessen lachgas. Onder dwang werd het slachtoffer verzocht deze flessen af te geven. Ook namen verdachten kledingstukken van het slachtoffer mee. Het slachtoffer had met één van de verdachten via Snapchat de afspraak voor de bezorging van het lachgas gemaakt.

Na een korte zoektocht werden de verdachten aangetroffen bij een speeltuintje in Roermond. De drie verdachten zijn twee 16-jarige jongens uit Roermond en een 19-jarige man uit St. Odiliënberg.

Nu de Sint weg is: tijd voor Kerst (commercials)!

Nu de goede Sint het land weer heeft verlaten, met medeneming van zijn beroetveegde, licht-getinte, regenboog, neen, Zwarte Pieten, breekt de tijd aan voor dat 'andere' feest van de decembermaand!

Als rechtgeaarde FOK!kers zijn wij natuurlijk het fenomeen 'televisie' totaal ontgroeid (da's dat stoffige beeldscherm in de hoek van je zolderkamer/kelderverblijf). Daarop werden 'vroegah' hinderlijke onderbrekingen van je televisiekijk-'genot' vertoond en schijnbaar gebeurd dit heden-ten-dage dus nog steeds! Met de aankomende kerstdagen op komst willen de plaatselijke grootgrutters nog wel eens uitpakken op de kwelbuis aangaande het verspreiden van de 'blijde boodschappen' die je bij hen kunt doen. Dit middels de, eerder genoemde, reclamefilmpjes.

Hieronder volgt een filmpje met een ruime selectie van de meeste 'supers' die Nederland rijk is. Hoe is jouw oordeel?

MLB: Cole tekent recordcontract bij New York Yankees; Gregorius naar Phillies

Honkballer Gerrit Cole heeft een nieuwe ploeg gevonden. De 29-jarige pitcher was de meest gewilde speler in het offseason en heeft daar handig gebruik van gemaakt. Cole gaat naar de New York Yankees voor negen jaar en in die contractperiode zal de werper maar liefst 324 miljoen dollar verdienen. Het contract is het op drie na grootste aller tijden en het grootste voor een werper. Alleen outfielders Mike Trout ($426,5 miljoen), Bryce Harper ($330 miljoen) en Giancarlo Stanton ($325 miljoen) doen beter

Cole had een geweldig seizoen bij de Houston Astros. In het reguliere seizoen was de 29-jarige werper dominant door de meeste strikeouts te gooien, 326. Daarnaast had hij 20 overwinningen achter zijn naam staan, tegenover vijf verliespartijen. In het postseason was hij goed voor een record van 4-1.

Cole gaat $36 miljoen per jaar verdienen bij de Yankees en daarmee verbeterd hij het record van Stephen Strasburg ($35 miljoen), die het record van best verdiende pitcher in handen had. Strasburg had het record één dag in handen, want de MVP van de World Series ondertekende dinsdag een vernieuwd contract bij de Washington Nationals. In zeven jaar krijgt hij 245 miljoen miljoen dollar bijgeschreven op zijn rekening.

Didi Gregorius heeft afgelopen nacht ook een nieuw team gevonden. De Amsterdamse kortestop gaat van de New York Yankees naar de Philadelphia Phillies voor één jaar voor een slordige 14 miljoen dollar.

Bertens wint WTA-award voor promotie van het vrouwentennis, Barty speelster van het jaar

Kiki Bertens heeft van de Women’s Tennis Association een award ontvangen voor de promotie van het vrouwentennis.

De WTA Jerry Diamond ACES Award wordt uitgereikt aan de speelster die zich veel ingezet heeft bij clinics voor kinderen, sponsor- en liefdadigheidsactiviteiten. Eerdere winnaars van de award, die sinds 1995 uitgereikt wordt, zijn Simona Halep, Petra Kvitova, Martina Hingis en Caroline Wozniacki.

Ashleigh Barty werd verkozen tot speelster van het jaar. De 23-jarige Australische won dit seizoen Roland Garros en werd nummer één van de wereld.

De Amerikaanse Sofia Kenin is uitgeroepen tot speelster die zich het meest verbeterd heeft in 2019. Ze won drie toernooien en klom op tot de top 50 van de ranglijst. De negentienjarig Bianca Andreescu uit Canada werd beste nieuwkomer. De Zwitserse Belinda Bencic kreeg een award voor comeback van het jaar.

Man aangehouden na aantreffen drugs, wapen en contant geld

De politie heeft dinsdag 10 december in een woning aan de Palinggracht drugs, contant geld en een vuurwapen gevonden. De bewoner, een man uit Beuningen (Gelderland), is daarom aangehouden.

Vanwege een lopend onderzoek kwam de politie uit bij deze woning. Er werden diverse spullen gevonden voor de productie van drugs. Ook werd er ruim tien kilo aan henneptoppen aangetroffen en diverse hoeveelheden harddrugs. Daarnaast is een grote hoeveelheid contact geld en een vuurwapen gevonden. Alles is in beslaggenomen.

Daarnaast is een loods aan de Binderskampweg in Nijmegen onderzocht in het kader van hetzelfde onderzoek. Daar werden ook spullen gevonden voor de teelt van hennep, ruim honderd hennepstekken en een illegaal stuk vuurwerk van zo’n vijftig kilo.

Boom stopt met wegwielrennen

Lars Boom stopt met wielrennen op de weg. De 33-jarige wielrenner is er niet in geslaagd om een nieuwe ploeg te vinden, nadat Roompot-Charles eerder dit jaar bekendmaakte te stoppen. Boom wil zich nu gaan richten op gravel- en strandraces en mountainbiken.

In 2008 werd Boom wereldkampioen in het veldrijden en stapte één jaar over naar het profwielrennen. Hij was meteen succesvol, want in dat jaar won hij direct een rit in de Ronde van Spanje. Dat jaar schreef hij ook de Ronde van België op zijn naam. Hij won in zijn wegcarrière ook nog ritten in Parijs-Nice en Dauphiné en werd Nederlands kampioen. Daarnaast won hij in 2012 het eindklassement van de Eneco Tour, maar zijn absolute hoogtepunt was de ritoverwinning in de Tour de France.

Na zijn hartoperatie in 2018 kwam Boom niet meer in de buurt van toepresultaten. Hij wil zich nu meer concentreren op gravel- en strandraces en mountainbike-wedstrijden, vooral op de marathon. "Ik heb een mooie en lange carrière op de weg achter de rug, met een aantal mooie overwinningen en ereplaatsen waar ik trots op ben", geeft hij aan bij Wielerflits.nl. "Door het stoppen van mijn huidige team ontstond er een mogelijkheid om mijn focus te verleggen op een passie die ik al enige tijd koester. Dat zijn gravel- en strandraces, alsmede MTB marathons."

OM eist 20 jaar cel tegen verdachten moord ÷mer KŲksal

Het Openbaar Ministerie heeft woensdag lange celstraffen geëist tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord op Ömer Köksal. Gelet op de bewezenverklaring, de ernst van de feiten, persoonlijke omstandigheden en de rol die beide verdachten hebben vervuld, vindt de officier voor zowel Gianni Q. en Jonathan B. een onvoorwaardelijke celstraf van 20 jaar gepast.

‘Waarom? Waarom Ömer? Waar heeft zijn familie zijn dood aan verdiend?’ Zo opende de officier woensdag haar requisitoir. Het is een vraag die de moeder van Ömer meermaals hardop gesteld heeft. Op 1 november 2017 werd hij op klaarlichte dag op de Nieuwborgstraat in Blerick doodgeschoten.

Voor het OM staat vast dat Ömer Köksal van korte afstand met een vuurwapen is beschoten en ten gevolge hiervan is komen te overlijden. Aanleiding hiervoor is een langslepend conflict in de (Blerickse) drugswereld. De 21-jarige verdachte Gianni Q. heeft bekend dat hij degene is die de fatale schoten heeft gelost. Volgens het OM is dit ook het meest aannemelijke scenario gezien dit ondersteund wordt door resultaten van de forensische opsporing en meerdere verklaringen van getuigen, die zowel betrokken als niet betrokken waren bij het incident.

Ook Jonathan B. wordt verdacht van moord, onder meer omdat hij het wapen leverde waarmee Q. heeft geschoten. Daarnaast is er volgens het OM voldoende wettelijk en overtuigend bewijs dat de mannen met voorbedachten rade Ömer Köksal van het leven hebben beroofd.

Naast de onvoorwaardelijke celstraffen, legt de officier de rechtbank op om een aantal vorderingen van de benadeelde partijen toe te wijzen.

Aanstaande maandag 16 december volgt een tweede inhoudelijke zitting.

Busje met drugsafval aangetroffen op A2 bij Liempde

Een busje vol met blauwe vaten met daarin mogelijk drugsafval is aangetroffen op de vluchtstrook op de A2 t.h.v. Liempde. De politie doet onderzoek naar de herkomst van het busje en het drugsafval.

Gisterenavond kreeg de politie een melding binnen van een busje wat al even stilstond op de vluchtstrook op de A2 t.h.v. Liempde. Daar ter plaatste gekomen werd het busje aangetroffen zonder inzittende(n). Na een blik in de busje zagen agenten in de laadruimte blauwe vaten staan waar mogelijk drugafval in zou zitten. Dit vermoeden werd bevestigd door een meting van een speciale eenheid van de brandweer. Het voertuig voerde valse kentekenplaten en is weggetakeld voor verder onderzoek.

In dit onderzoek zullen ook mogelijke sporen worden veiliggesteld die meer kunnen vertellen over de inzittende(n) van dit busje. Ook zal er onderzoek worden gedaan naar het soort drugsafval en ook wat de herkomst is van het busje.

Van Bommel tikt PSV-supporters op de vingers: "Dat kan gewoon niet"

Mark van Bommel keek zaterdag na het tweede doelpunt van PSV tegen Fortuna Sittard enige tijd richting de tweede ring in het Philips Stadion, wat her en der voor verbazing zorgde. De PSV-trainer zocht contact met zijn vader, zo liet hij na afloop weten. Vier dagen later, op het persmoment voorafgaand aan het Europa League-duel met Rosenborg BK, komt Van Bommel terug op het veelbesproken moment. De oefenmeester van de Eindhovenaren laat zich tevens uit over Pablo Rosario, die tegen Fortuna werd uitgefloten door de fans van PSV.

"Het maakt niet uit of je een speler goed of slecht vindt", wordt Van Bommel woensdagmiddag op de persconferentie geciteerd door onder meer het Eindhovens Dagblad. "Een speler van je eigen team moet je niet uitfluiten. Dat kan gewoon niet." Rosario werd zaterdag tegen Fortuna niet alleen uitgefloten. Toen bekend werd gemaakt dat zijn plaats in de rust werd ingenomen door Érick Gutiérrez, klonk er gejuich in het Philips Stadion.

Het moment tussen Van Bommel en zijn vader na de tweede PSV-treffer tegen Fortuna wordt ook onder de loep genomen door de oefenmeester van PSV. "Dat er op me wordt gelet? Tja, dat is altijd zo", weet Van Bommel uit ervaring, zeker gezien de tegenvallende prestaties van zijn elftal in de afgelopen periode. "Nu misschien wat meer. Mijn vader zit in de tweede ring. Ik was hem even aan het zoeken en kon hem niet vinden."

Het Europese treffen met Rosenborg is niet meer van belang voor PSV, want uitschakeling in de Europa League is reeds een feit, zelfs als donderdag het aantal van tien punten wordt bereikt. Van Bommel zag Ajax met tien punten stranden in de groepsfase van de Champions League. "Normaal gesproken moet je al je thuiswedstrijden winnen en uit ergens een gelijkspel binnenhalen. Maar, het gebeurt wel vaker dat je tien punten haalt en toch niet doorgaat." De PSV-coach wil ondanks alles gewoon winnen van Rosenborg. "De wedstrijd gaat om vertrouwen, de ranking voor PSV en natuurlijk is er ook gewoon geld te verdienen."

Van Wolfswinkel keert na hersenoperatie terug op trainingsveld

FC Basel heeft woensdag goed nieuws naar buiten gebracht over het herstel van Ricky van Wolfswinkel. De aanvaller onderging in augustus een hersenoperatie nadat er een aneurysma bij hem werd geconstateerd. Even werd gevreesd dat dit het einde van zijn loopbaan zou betekenen.

FC Basel laat via de officiële kanalen weten dat Van Wolfswinkel voor het eerst sinds de operatie weer op het trainingsveld is verschenen. De tweevoudig international van het Nederlands elftal mocht wat lichte oefeningen met de bal doen, al waren lichamelijke duels en kopballen ten strengste verboden, zo voegt Basel toe.

De dertigjarige Van Wolfswinkel zal waarschijnlijk nog een aantal maanden nodig hebben om volledig te herstellen. De ex-speler van onder meer Vitesse en FC Utrecht is sinds de zomer van 2017 actief in Basel en maakte vooralsnog 30 doelpunten in 74 wedstrijden namens de Zwitsers.

Begin dit seizoen deed hij in de voorrondes van de Champions League PSV nog pijn door tijdens de thuiswedstrijd van Rot Blau de winnende treffer voor zijn rekening te nemen.

Kaartverkoop jubileumeditie CampZone gestart

CampZone viert in de zomer van 2020 haar 20ste editie. Vanaf 24 juli tot en met 3 augustus kunnen gameliefhebbers van alle leeftijden meedoen aan events zoals zeepvoetbal, Pokémon GO, de Ultimate Allround Gamer competitie en natuurlijk de CampZone Kermis.

De LAN-activiteiten staan centraal tijdens CampZone, maar naast de echte klassiekers staat ook veel nieuws op het programma. Er zijn Tetris- en Teamfight Tactics-competities, een Speedrunner gathering en cosplayers kunnen deelnemen aan de verschillende competities, waaronder de Cosplay World Masters voorronde. Twitch streamers en andere content creators zijn het gehele evenement aanwezig en streamen vanaf de camping en techneuten kunnen aan de slag bij HackZone, de hackerspace van het evenement. Tenslotte verzorgt Rabobank verschillende activiteiten en kan er dankzij SNLR en Juniper Networks op een snel netwerk zowel online als offline gegamed worden.

CampZone vindt plaats van 24 juli tot 3 augustus in Veghel. De voorverkoopprijs van tickets variërt van € 39 tot € 249. Als bezoeker een dag langskomen is ook mogelijk voor € 10.

Campzone 20 jaar jubileum

Arsenal overweegt Ancelotti na diens ontslag bij Napoli

De oud-trainer van Chelsea en Real Madrid is per direct beschikbaar nadat hij aan de kant werd geschoven door de Napolitanen. Arsenal gaat met Carlo Ancelotti praten over de vacante trainerspost nu de Italiaan dinsdagavond is ontslagen bij Napoli.

De noord-Londense club zoekt nog steeds naar een permanente opvolger van Unai Emery, die zijn congé kreeg na een reeks van zeven wedstrijden zonder overwinning. Diverse namen werden genoemd als potentiële nieuwe keuzeheer, maar voorlopig zit oud-speler Freddie Ljungberg nog altijd op de bank als interim-trainer.

Ancelotti werd enkele uren na kwalificatie voor de achtste finale van de Champions League ontslagen vanwege de mindere prestaties in de Serie A. Lang hoeft hij niet zonder werk te zitten, want Everton wil de 60-jarige Italiaan graag hebben als opvolger van Marco Silva en ook Arsenal is in de markt voor de ervaren keuzeheer.

Goal heeft begrepen dat the Gunners in principe een jongere coach wilden, maar iemand met de statuur van Ancelotti kan simpelweg niet worden genegeerd in het Emirates. De dit seizoen schutterende club denkt te kunnen profiteren van zijn ervaring bij teams als Juventus, AC Milan, Real Madrid, Bayern München, Chelsea en dus Napoli. De coach won al driemaal de Champions League en zou het wel zien zitten om terug te keren naar Engeland, waar hij met Chelsea de dubbel won in 2009/10.

Officiële besprekingen komen vermoedelijk de komende dagen op gang, want the Gunners hebben nog meer kandidaten op de shortlist staan, dus moeten de voor- en nadelen worden afgewogen. Een man die veel genoemd werd is voormalig Valencia-trainer Marcelino, die volgens verschillende nieuwsberichten deze week al op bezoek zou zijn geweest in Londen. Goal heeft echter begrepen dat de 54-jarige niet wordt gezien als topfavoriet om Emery te vervangen. Paulo Sousa is dat eveneens niet, al wordt ook hij geregeld naar voren geschoven door de media. De Portugese coach heeft momenteel de leiding bij Bordeaux in Frankrijk, maar zijn managers hebben aan Franse kranten laten weten dat Arsenal hem zou willen hebben.

"Ze zijn fan van zijn profiel. Niet alleen als coach, maar ook als persoon", liet een niet nader genoemde vertegenwoordiger weten aan L'Equipe. "Dat betekent echter niet dat hij vertrekt uit Bordeaux."

"Arsenal is in gesprek met meerdere kandidaten, maar Paulo staat sowieso op die lijst. Een huwelijk tussen hem en Arsenal zou goed kunnen werken."

Mikel Arteta blijft een kanshebber voor de baan in Londen, maar zijn werkgever Manchester City zou niet happig zijn om de assistent van Pep Guardiola midden in het seizoen te laten gaan. Oud-speler Patrick Vieira wordt ook geneomd.

Head of football Raul Sanllehi en technisch directeur Edu hoeven echter geen overhaaste beslissing te maken, want interim-trainer Freddie Ljungberg pakte maandag zijn eerste competitiezege.

Het elftal is ook blij met het werk van de 42-jarige Zweed, die vermoedelijk weer assistent wordt zodra er eenmaal een nieuwe oefenmeester is vastgelegd.

Handbalsters naar halve finales op WK

Het Nederlandse handbalteam heeft zich geplaatst voor de halve finales van het WK in Japan. Na de winst op Zuid-Korea was Oranje afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Noorwegen en Duitsland.

Oranje won woensdagochtend met 40-33 van Zuid-Korea. Door het gelijkspel tussen Servië en Denemarken was het bereiken van de halve finales alleen mogelijk indien Noorwegen of Duitsland zou winnen, bij een gelijkspel was het einde verhaal.

In het Oranjekamp werd vooraf gevreesd voor een salonremise tussen de Noorse en Duitse vrouwen echter de wedstrijd eindigde in een 32-29 overwinning voor Noorwegen. Door de winst gaan Noorwegen en Nederland door naar de halve finales. Uit de andere groep mogen Rusland en Spanje verder.

Programma halve finales vrijdag 13 december
Rusland – Nederland 9.30 uur*
Noorwegen – Spanje 12.30 uur*
(*) Nederlandse tijd

Depay gaat door het lint om spandoek van eigen supporter

Memphis Depay is dinsdagavond verwikkeld geraakt in een akkefietje met de ultra's van Olympique Lyon. Na de remise tegen RB Leipzig (2-2), die dankzij een laat doelpunt van Depay tot stand kwam, liepen de spelers langs de tribunes om de fans te bedanken. Het oog van de aanvaller viel echter op een spandoek waarop zijn ploeggenoot Marcelo werd aangevallen, en daar reageerde aanvoerder Depay fel op.

Memphis Depay gaat verhaal halen bij eigen supporter (Bron: Youtube)

Op het spandoek werd Marcelo opgeroepen om Lyon te verlaten. Hij leek daarbij te worden afgebeeld als een ezel. Depay ging door het lint: hij rende af op de man die het spandoek vasthield, met een aantal ploeggenoten in zijn kielzog.

Aan de achterlijn ontstond vervolgens ruzie tussen de spelers en de ultra's. Stewards moesten ertussen komen om de gemoederen te bedaren. Depay had zijn ploeg nota bene even daarvoor naar de knock-outfase van de Champions League geschoten.

Aanvallen van het publiek op Marcelo zijn niet nieuw bij Lyon. De verdediger, die voorheen al samen met Depay bij PSV speelde, onderhoudt een slechte relatie met de ultra's van de Ligue 1-club.

Na een 2-1 nederlaag tegen Benfica, eerder dit seizoen, werden de spelers van les Gones opgewacht op het vliegveld en daar ontstond een woordenwisseling tussen Marcelo en de ultra's.

Het leidde bijna tot een handgemeen en sindsdien leven de Braziliaan en de achterban op gespannen voet.

NBA: Trae Young juicht te vroeg

De Miami Heat blijven winnen in de NBA. Dat de laaggeklasseerde Atlanta Hawks aan de kant geschoven werden was niet echt een verrassing. De manier waarop was echter bijzonder indrukwekkend.

Met nog een minuut op de klok had Atlanta de bal met een 111 – 115 voorsprong. Trae Young, de tweedejaars sterspeler van de Hawks had de bal. Hij wist Alex Len vrij te spelen die met een dunk zijn ploeg op een 111 – 117 voorsprong zette. Trae Young richtte zich tot het publiek in Miami en verklaarde de wedstrijd over.

De Miami Heat hadden echter andere plannen. Duncan Robinson en Jimmy Butler maakten beiden een driepunter en dwongen daarmee een verlenging af. Hierin scoorde de Heat de eerste zestien punten. Na deze 22 punten op rij voor Miami was de wedstrijd wel echt beslist. De eindstand werd 135 – 121 voor Miami.

Het succes van Miami is volslagen onlogisch. Rookie Kendrick Nunn, tijdens de draft door geen enkele ploeg gekozen, werd met 36 punten topscorer bij de Heat. Mede-guard Duncan Robinson werd een jaar eerder door alle ploegen gepasseerd bij de draft. Via de G-League speelde hij zich in de selectie van de Miami Heat en hij speelt dit seizoen bij vlagen de sterren van de hemel. Robinson maakte tien driepunters, een record in de clubgeschiedenis en kwam tot 34 punten. Bam Adebayo, tot vorig seizoen een onopvallende speler, heeft zich ontpopt tot een potentiele All-Star. De forward kam tot 30 punten, 11 rebounds en 11 assists. En Jimmy Butler, de enige bonafide sterspeler in de selectie, kwam ook tot 20 punten, 18 rebounds en 10 assists.

Voor Atlanta is het de zoveelste nederlaag van het seizoen. Vorige week leidde de slechte reeks resultaten tot een emotionele uitbarsting van Trae Young in de kleedkamer. Young is met 28,4 punten per wedstrijd één van de topscorers in de NBA dit seizoen. Met 8,4 assists is hij ook één van de succesvolste spelverdelers. Dit seizoen kan echter als verloren worden beschouwd. Het is voor Atlanta te hopen dat rookies De’Andre Hunter en Cam Reddish zich goed ontwikkelen en er in de zomer versterking kan worden gehaald. Verder zal het seizoen in het teken staan van het afscheid van Vince Carter die aan zijn 22e en laatste seizoen bezig is en gisteren zijn 1500e wedstrijd speelde. Hoewel hij niet op een groots afscheid zit te wachten zal hij bij uitwedstrijden regelmatig op een groot eerbetoon worden getrakteerd.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Washington Wizards 114 – 107
Philadelphia 76ers – Denver Nuggets 97 – 92
Miami Heat – Atlanta Hawks 135 – 121 (OT)
Portland Trail Blazers – New York Knicks 115 - 87

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 21-3
Boston Celtics 17-5
Miami Heat 18-6
Philadelphia 76ers 18-7
Toronto Raptors 16-7
Indiana Pacers 15-9
Brooklyn Nets 13-10
Orlando Magic 11-12
Detroit Pistons 10-14
Charlotte Hornets 10-16
Chicago Bulls 8-17
Washington Wizards 7-16
Atlanta Hawks 6-18
Cleveland Cavaliers 5-18
New York Knicks 4-20

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 21-3
Los Angeles Clippers 18-7
Dallas Mavericks 16-7
Houston Rockets 15-8
Denver Nuggets 14-8
Utah Jazz 13-11
Phoenix Suns 11-12
Oklahoma City Thunder 11-12
Minnesota Timberwolves 10-13
Sacramento Kings 10-13
Portland Trail Blazers 10-15
San Antonio Spurs 9-14
Memphis Grizzlies 7-16
New Orleans Pelicans 6-18
Golden State Warriors 5-20

De AIVD-kerstpuzzel is weer online

Het zijn de donkere dagen voor kerst en het einde van het jaar is in zicht. Dan weet de doorgewinterde fan: tijd voor de kerstpuzzel! Dit is het officiële startsein om jouw hersens goed aan het werk te zetten, want de AIVD kerstpuzzel 2019 is zojuist gepubliceerd. Zoals ieder jaar is ook deze editie gemaakt door het Nationaal Bureau voor Verbindingsbeveiliging (NBV), dat de cryptisch omschreven opgaven wederom zal nakijken en beoordelen.

De AIVD kerstpuzzel bestaat uit een aantal cryptisch omschreven opgaven die los van elkaar kunnen worden opgelost. Elk goed antwoord levert punten op. De deelnemer met de meeste punten wint.

Voor het eerst een junioreditie
Dit jaar is er ook een pilot voor een junioreditie van de volwassen puzzel: de AIVD juniorkerstpuzzel 2019. De AIVD kreeg naar aanleiding van de volwassen editie van schoolklassen steeds vaker verzoeken voor een junioreditie.

Doe mee op het forum!
Op het forum is een fanatiek groepje elk jaar bezig met de kerstpuzzel. Je vind die topics hier.

En wil je gaan puzzelen, alle info vind je hier.

Ancelotti bij Napoli ontslagen; opvolger al bekend

Carlo Ancelotti is niet langer trainer van Napoli. De Italiaanse club laat drie uren na de 4-0 overwinning op Racing Genk in de Champions League weten dat de zestigjarige oefenmeester ontslagen is.

De druk op Ancelotti was al enige tijd groot vanwege de teleurstellende prestaties van Napoli in de Serie A. Napoli had zich met de zege op Genk net geplaatst voor de volgende ronde van de Champions League. Gennaro Gattuso wordt in de Italiaanse media genoemd als opvolger.

Het huwelijk tussen Napoli en Ancelotti heeft zodoende anderhalf jaar standgehouden. De flamboyante coach streek in de zomer van 2018 neer bij Napoli en kende een verdienstelijk debuutjaar.

I Partenopei eindigden als tweede in de Serie A en haalden de kwartfinales van de Europa League, nadat de derde plaats het hoogst haalbare was gebleken in de groepsfase van de Champions League.

Dit seizoen presteert Napoli Europees prima, maar vallen de resultaten in de Italiaanse competitie tegen. Napoli staat na 15 competitiewedstrijden met 21 punten zevende en heeft daarmee liefst 17 punten minder dan koploper Internazionale.

Het is sowieso onrustig bij de club, want inmiddels heeft ook de harde kern zich, gesteund door de flamboyante voorzitter Aurelio De Laurentiis, steeds nadrukkelijker tegen de spelersgroep gekeerd.

De Laurentiis heeft besloten Ancelotti vanavond zijn congé te geven, enkele uren nadat Napoli zich dankzij een 4-0 overwinning op Racing Genk plaatste voor de laatste zestien van de Champions League.

Vrijwel alle Italiaanse media verzekeren dat Gattuso morgen gepresenteerd zal worden als opvolger. Gattuso was meest recent als trainer actief bij AC Milan, waar hij eind vorig seizoen opstapte na het mislopen van de Champions League.

Ten Hag legt beslissing in de rust uit: "Daar kon je niet van op aan"

Erik ten Hag wijt de nederlaag van Ajax tegen Valencia in de Champions League vooral aan de onnodige tegengoal en het zelf missen van de kansen. Door de nederlaag eindigt de Amsterdamse club als derde in Groep H en moet men verder in de Europa League. "We hebben de kansen gehad, maar ze niet benut. We kregen totaal onnodig een doelpunt tegen, want we gaven lange tijd niets weg."

"Dit is ontzettend bitter", zei Ten Hag voor de camera van Veronica . Rodrigo maakte na 24 minuten spelen de enige treffer in de Johan Cruijff ArenA en het beviel de trainer vooral niet de manier waarop het doelpunt viel.

"We leden twee keer heel snel achter elkaar balverlies. Dat mag niet op dit niveau. Daarna was er nog niets aan de hand en hadden we het kunnen repareren, maar dat gebeurde niet."

Over de wissel van Edson Álvarez in de rust was Ten Hag duidelijk. "Hij zat tegen een tweede gele kaart aan, daarom hield ik hem in de tweede helft aan de kant."

"Ook gezien de arbitrage, daar kon je niet van op aan", doelende op de warrig fluitende Franse scheidsrechter Clément Turpin. "Ik kon het risico niet lopen."

Ten Hag looft de manier waarop Ajax heeft gespeeld tijdens de groepsfase, maar baalt juist daardoor nóg meer ervan dat men niet als eerste of tweede is geëindigd.

"We hebben tien punten gehaald, een goede groepsfase gespeeld en waren twee wedstrijden geleden al op de rand van kwalificatie voor de knock-outfase", doelde hij op het 4-4 gelijkspel bij Chelsea, toen een 1-4 voorsprong werd weggegeven.

"Dat maakt het extra bitter. We verdienden het, maar hebben het laten liggen. De teleurstelling is groot", besloot Ten Hag. "Dan moet je zelf ook kijken waar we het hebben laten liggen."

"Het doel was om Europees te overwinteren en dat doen we hiermee, maar de teleurstelling overheerst. We moeten richting zondag (AZ-uit, red.), dat is nu veel belangrijker dan de Europa League."

WK handbal: Nederland verslaat Zuid-Korea, bereiken halve finales niet in eigen hand

De Nederlandse handbalvrouwen hebben woensdag op het WK handbal in Japan met 40-33 gewonnen van Zuid-Korea. Of Nederland door mag naar de halve finales is afhankelijk van de uitslag van het duel tussen Noorwegen en Duitsland.

In een wedstrijd met hoog tempo nam Nederland binnen tien minuten een 8-2 voorsprong. Het verschil was op een moment zelfs tien punten, maar halverwege de eerste helft kwamen de Zuid-Koreaanse vrouwen weer wat terug. Bij rust was de marge toch weer tien punten in het voordeel van Oranje: 28-18.

Na rust bleef Oranje uit de problemen maar was het spel te vaak slordig. Lois Abbingh was met elf doelpunten het meest doeltreffend aan Nederlandse zijde. Na zestig minuten spelen was de eindstand 40-33.

Doordat Servië en Denemarken met 26-26 gelijkspeelden is Nederland voor het bereiken van de halve finales afhankelijk van de uitslag van de wedstrijd tussen Noorwegen en Duitsland. Bij winst voor één van beide landen speelt Oranje op vrijdag de halve finale tegen Rusland. Bij een gelijkspel kan het team van bondscoach Emmanuel Mayonnade de halve finales vergeten.

Klimaatregulering kost bedrijven 2,5 biljoen dollar

Bedrijven zijn onvoldoende voorbereid op de gevolgen van de klimaatmaatregelen. Margedruk door hogere (emissie)kosten en een stortvloed aan regels zijn voor veel bedrijven een directe bedreiging. Complete ondernemingen (of onderdelen ervan) kunnen hun volledige waarde verliezen. Tot 2030 moet het bedrijfsleven wereldwijd 2,5 biljoen dollar neertellen om te voldoen aan de intensievere klimaatregulering. Sectoren die het hardst worden getroffen zijn energie, staal en lucht- en zeevervoer. Dat stelt de researchafdeling van de Euler Hermes, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Euler Hermes verwacht dat de klimaattop in Madrid (COP25) leidt tot een forse aanscherping van klimaatregelen. Volgens het Milieuprogramma van de Verenigde Naties moeten de inspanningen met een factor vijf worden opgevoerd. De intensievere klimaatregulering verlangt de komende tien jaar van de energiesector een investering van 900 miljard dollar, van de staalsector 300 miljard dollar en van luchtverkeer en zeetransport 55 miljard dollar, zo stelt de kredietverzekeraar.

Bedrijven onvoldoende voorbereid
Johan Geeroms, Hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland verbaast zich over de gelatenheid waarmee bedrijven het onheil op zich af laten komen. “Het gaat de complete wereldeconomie intens raken. Onze researchafdeling heeft de impact per sector berekend. Daarbij hebben we de belangrijkste maatregelen in vier categorieën opgedeeld: de CO2-beprijzing, energiemix en efficiency, transport- en mobiliteitsregels, en branche-specifieke belastingen, boetes en heffingen.” Het zijn vooral industriële bedrijven die volgens Geeroms hun borst nat kunnen maken. Hij verwijst als voorbeeld naar de auto-industrie om aan te geven dat een sector door klimaatregels volledig op zijn kop kan komen te staan.

Geeroms omschrijft de vergaande impact van klimaatregels. “Het directe effect is een lagere brutomarge als gevolg van stijgende emissiekosten. Ook zijn er forse investeringen nodig. Bedrijven moeten hun machines aanpassen of vervangen. Verder moeten transport en opslag worden aangepakt. Op vele fronten zijn extra investeringen nodig. De operationele winstgevendheid komt stevig onder druk te staan.”

Over de kop
Dat bedrijven door de klimaatregels over de kop kunnen gaan, is voor Geeroms geen vraag. “Door de extra investeringen vermindert de solvabiliteit. Dan komt het moment dichterbij dat financiers de kraan dichtdraaien. Vooral industriële bedrijven met hoge vaste kosten die onvoldoende flexibel kunnen inspelen op de regeldruk krijgen het moeilijk. Zeker als ze geen stevige financiële buffer hebben.”

Vier jaar na de ondertekening van het klimaatakkoord van Parijs blijven emissiereducties ver onder de gestelde doelen. Euler Hermes verwacht dat de klimaattop in Madrid als een katalysator zal werken om klimaatregelen versneld aan te scherpen. Geeroms: “Bedrijven zijn volstrekt niet voorbereid op de golf aan regels die op hen afkomt.”

Negende seizoen Mr. Frank Visser doet uitspraak in aantocht

Vanaf donderdag 2 januari start een nieuwe reeks Mr. Frank Visser doet uitspraak bij SBS6. In de eerste aflevering reizen Mr. Frank Visser en Viktor Brand af naar Amsterdam-Noord waar de ras-Jordanese Sophie in de clinch ligt met haar buurvrouw Ria. Die zou namelijk ’s avonds naar binnen gluren, tegen de ramen kloppen en zelfs hondendrollen in haar tuin gooien.

Ria vindt haar buurvrouw gestoord en wijst alle beschuldigingen van de hand. Ze is druk met de zorg voor haar gehandicapte zus en heeft helemaal geen tijd om te gluren bij de buren. Inmiddels is het een behoorlijke toestand in Noord en heeft Sophie haar buurvrouw op straat uitgescholden. Hoogste tijd dus dat Mr. Frank Visser zich met deze hoofdstedelijke twist bemoeit en de kijvende partijen tot de orde roept.

Presentator Viktor Brand voegt toe: “In het komende seizoen lopen de buren perikelen weer hoog op. Het is altijd weer spannend en een uitdaging om de conflicten tot bedaren te brengen. In de eerste aflevering zien we de heftige burenruzie tussen Ria en Sophie in Amsterdam-Noord. Daar moest snel een oplossing voor komen.” Of de rust in Amsterdam-Noord weer terugkeert is donderdag 2 januari om 21.30 uur te zien op SBS6.

In Mr. Frank Visser doet uitspraak lost Mr. Frank Visser samen met Viktor Brand hoogoplopende kwesties en conflicten op voor de gewone man en vrouw in Nederland. Viktor brengt de partijen rond de tafel, waarna Mr. Frank Visser tot een rechtvaardig oordeel komt.

Negende seizoen Mr. Frank Visser doet uitspraak in aantocht (Afbeelding: Talpa / Tom Cernelissen)
Negende seizoen Mr. Frank Visser doet uitspraak in aantocht (Afbeelding: Talpa / Tom Cernelissen)

Politie rolt drugslab in Leeuwarden op

De politie heeft vandaag een synthetisch drugslab aangetroffen in een loods aan de Ceresweg in Leeuwarden. Een rechercheonderzoek leidde naar de locatie van dit grote amfetamine-lab.

Het lab was in werking, maar op het moment van aantreffen niet in productie. Er zijn twee mannen aangehouden, een 37-jarige man uit Leeuwarden en een 52-jarige man uit Zwolle. In verband met dit onderzoek zijn er doorzoekingen geweest in woningen en bedrijfspanden op vijf andere locaties in Zwolle, Triemen en Leeuwarden.

Productiecapaciteit en Ontmanteling
Op dit moment doet de politie nog onderzoek op het industrieterrein in Leeuwarden. Het lab wordt ontmanteld door de Landelijke Faciliteit Ontmantelen (LFO). De LFO schat dat het lab een productiecapaciteit van ongeveer 300 kilo amfetamine per week had. Eventueel chemisch afval zal door een gespecialiseerd bedrijf worden afgevoerd.

Politie rolt drugslab in Leeuwarden op (Afbeelding: Politie)
Politie rolt drugslab in Leeuwarden op (Afbeelding: Politie)

Explosieven in Noordwijk, politie zoekt getuigen

De politie heeft afgelopen nacht omstreeks 02.40 uur meldingen ontvangen over knallen bij een woning aan de Binnenweg in Noordwijk. Ter plaatse bleek dat er meerdere ruiten van enkele woningen waren beschadigd. Niemand raakte gewond. De politie heeft daar onderzoek gedaan en heeft resten van een explosief aangetroffen.

Kort daarna werd gemeld dat er een mogelijk explosief bij een horecagelegenheid op De Grent lag. Agenten alarmeerden het Team Explosieven Verkenning (TEV) voor nader onderzoek waarna ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) werd opgeroepen. De omgeving werd ruim afgezet en de EOD heeft het explosief veiliggesteld en ontmanteld. Omstreeks 06.15 uur werd de afzetting weer opgeheven.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of viia 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vrouw (44) zwaar mishandeld in woning, politie zoekt getuigen

In een woning aan de Van Aalstlaan in Zoetermeer vond op vrijdag 6 december rond 22.30 uur een zware mishandeling plaats. Hierbij raakte een 44-jarige vrouw zwaargewond. De politie onderzoekt de zaak en is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer was die avond om 22.30 uur aanwezig in haar woning, toen een onbekende man zich op grove wijze de toegang tot de woning verschafte en haar direct bij binnenkomst zwaar mishandelde. De verdachte is er vervolgens vandoor gegaan. Toen agenten ter plaatse kwamen, troffen zij het slachtoffer zwaargewond aan.

Het gaat om een blanke man met een breed postuur, tussen de 20 en 30 jaar oud, 1.80 meter lang. Hij had zwart haar met opgeschoren zijkanten en droeg een grijs trainingspak met zwarte schoenen. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

De donkere dagen voor kerst...

Over tien dagen is het pas de kortste dag van het jaar, maar deze week gaat de zon het vroegst onder. In De Bilt is dat vandaag om 16:28 uur. Vanaf volgende week wordt het heel langzaam weer later donker. In de ochtend merken we er nog heel weinig van. Sterker nog: tot in het nieuwe jaar blijft het in de ochtend langer donker. Het weerbeeld werkt ook niet mee. Het is vaak bewolkt, regenachtig en ook onstuimig.

Tot en met volgende week woensdag gaat de zon het vroegst onder. In De Bilt is dat om 16:28 uur. Het meest bewolkte en vaak regenachtige weer zorgt ervoor dat al ruim voor zonsondergang de kerstverlichting en kaarsen aankunnen. Vanaf eind volgende week verschuift de zonlichtperiode. Deze verschuiving komt omdat de aardbaan rond de zon niet cirkelvormig is. In de middag gaat de zon heel langzaam iets later onder en op eerste Kerstdag is dat al vijf minuten later dan vandaag. De zon gaat dan om 16:33 uur onder.

Eerst nog langer donker in de ochtend
In de ochtend blijft het juist nog langer donker. Vandaag komt de zon om 8:38 uur op en tijdens de kortste dag op 22 december is dat om 8:46 uur. Op 22 december om 5:19 begint de astronomische winter. Ook na het begin van de winter blijft het in de ochtend nog langer donker. Pas eind december en begin januari wordt de meest late zonsopkomst genoteerd. De zon komt dan om 8:48 uur op. In de middag gaat de zon op Nieuwjaarsdag om 16:39 uur onder. Pas in de eerste week van het nieuwe jaar komt de zon heel langzaam weer wat eerder op.

Het weerbeeld tijdens deze donkere dagen voor Kerst is wisselend. Zonnige perioden worden afgewisseld door veel wolkenvelden. Vrijwel elke dag is kans op regen en het waait ook flink.

December traditioneel de somberste maand van het jaar
Traditioneel is december de somberste maand van het jaar met gemiddeld over het land slechts 49 uur zon. In 2017 scheen de zon in de twee weken voor Kerst slechts 15 uur. De afgelopen jaren was 22 december de meest somberste dag met gemiddeld minder dan drie kwartier zon. Op andere dagen varieerde de gemiddelde hoeveelheid zon van 0,9 tot 2,3 uur per dag.

Langere dagen echt merkbaar in januari
In januari merken we echt dat de dagen weer langer worden. In de ochtend komt de zon aan het eind van de maand 16 minuten eerder op dan deze dagen en in de middag gaat ze 57 minuten later onder. De zon gaat op de laatste dag van januari in De Bilt om 8:22 uur op en om 17:25 uur onder. Dat is 1 uur en 13 minuten meer daglicht dan in deze donkere dagen voor Kerst.

De donkere dagen voor kerst
De donkere dagen voor kerst

SMA-medicijn Spinraza voorwaardelijk in basispakket

Spinraza, een duur geneesmiddel gericht op de behandeling van de spierziekte SMA, komt vanaf 1 januari 2020 voor patiënten van alle leeftijden in het basispakket van de zorgverzekering. Daarmee krijgen voortaan ook tieners en volwassenen het middel vergoed. Minister Bruno Bruins (medische zorg) meldt de Tweede Kamer dat er overeenstemming is over een regeling voor zeven jaar. Die periode wordt gebruikt om nader onderzoek te doen naar de effectiviteit van Spinraza. Het UMC Utrecht start begin 2020 met de behandeling van naar verwachting 290 SMA-patiënten.

Momenteel wordt Spinraza alleen vergoed voor jonge kinderen (tot 9,5 jaar) met spinale spieratrofie (SMA). Op basis van een advies van Zorginstituut Nederland kondigde minister Bruins in juni aan dat het middel ook voor oudere SMA-patiënten beschikbaar zou komen. Vervolgens is met fabrikant Biogen onderhandeld over de prijs van Spinraza en het UMC Utrecht heeft voorbereidingen getroffen voor de komst van de nieuwe groep patiënten. En omdat het om een voorwaardelijke toelating gaat, een onderzoekstraject van zeven jaar, hebben het UMC Utrecht, de patiëntenvereniging en Biogen in een convenant de specifieke afspraken en onderzoeksvragen vastgelegd.

Minister Bruno Bruins: “SMA is een vreselijke spierziekte. Eerder heeft het Zorginstituut geconcludeerd dat jonge kinderen baat kunnen hebben bij een behandeling met Spinraza. Nu het voor tieners en volwassenen voorwaardelijk in het pakket komt, kan de komende jaren nader onderzoek worden gedaan naar de werking van het geneesmiddel. Ik ben verheugd dat het UMC Utrecht begin volgend jaar een start kan maken met de behandeling van deze nieuwe groep patiënten.”

Naar verwachting zullen 290 SMA-patienten gaan deelnemen aan het onderzoek. Zij krijgen de behandelingen met het middel Spinraza dus vergoed. Mochten meer patiënten zich aanmelden, dan komen ook zij in aanmerking voor vergoeding. Het UMC Utrecht maakt een planning voor alle patiënten en betrekt de patiëntenvereniging hierbij.

Rechtspraak: Taakstraf moet mogelijk blijven bij geweld tegen hulpverleners

De Raad voor de rechtspraak vraagt in een wetsadvies aan minister Grapperhaus van Justitie & Veiligheid met klem om af te zien van een nieuwe wet om taakstraffen onmogelijk te maken bij zaken over geweld tegen hulpverleners. De minister wil in een wetsvoorstel dat de huidige taakstrafbeperking bij gewelds- en zedenmisdrijven wordt uitgebreid en dat alleen nog maar een taakstraf kan worden opgelegd in combinatie met een celstraf.

Extra vergelding
De Raad begrijpt dat de maatschappij extra vergelding vraagt als er geweld wordt gepleegd tegen hulpverleners. Maar, zo stelt de Raad, er is nu ook al voldoende aandacht van rechters voor de ernst van dit soort misdrijven. Het wetsvoorstel belemmert de rechter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden en dus maatwerk te leveren. De Raad vindt dat erop vertrouwd mag worden dat de rechter – rekening houdend met alle omstandigheden – binnen zijn mogelijkheden per geval zorgvuldig straft. Dit wetsvoorstel spreekt dat vertrouwen niet uit.

Variatie aan gedragingen
De huidige wet biedt al de mogelijkheid om een celstraf op te leggen. Maar de ene mishandeling is de andere niet. Een kleine duw, een ongelukkige val kan al snel zonder dat dat de bedoeling is tot mishandeling leiden. Voor de wet maakt dat geen verschil. Daarnaast betekent de voorgestelde taakstrafbeperking dat de straf die (volgens rechter, officier van justitie, reclassering én maatschappij) het beste bij de casus past, niet kan worden opgelegd. Michiel de Ridder, strafrechter en voorzitter van het Landelijk Overleg Vakinhoud Strafrecht (LOVS): ‘We houden vaak ook rekening met de geschiedenis van de dader en met de gevolgen van een straf voor de maatschappij.’

In verhouding
Bovendien moet de straf in verhouding blijven staan met de ernst van de daad, aldus rechter De Ridder. ‘Stel dat iemand tijdens het uitgaan beschonken een agent duwt. Als diegene dan altijd toch kort de gevangenis in moet, verliest hij misschien wel zijn baan, of relatie. Een werkstraf is dan meer op zijn plaats. Dat is echt een straf en de gevolgen hebben de juiste proportie.’ De maximale straffen tegen politiegeweld zijn in de afgelopen jaren al drie keer verhoogd, maar het aantal veroordelingen is in die tijd nauwelijks veranderd. De Ridder: ‘Mensen zijn zich voor zo’n incident nauwelijks bewust van de strafmaat.’ Op dit moment wordt in circa 40 procent van dit soort zaken een celstraf opgelegd.

Benelux-landen trekken samen op in aanpak mensenhandel

Tijdens de internationale mensenrechtendag op 10 december 2019 hebben België, Nederland en Luxemburg een intentieverklaring getekend om binnen de Benelux verdere stappen te zetten in de samenwerking tegen mensenhandel. Doel is om een betere bescherming te kunnen bieden aan slachtoffers.

Slachtoffers van mensenhandel hebben te maken met dwang, geweld en misleiding. Slachtoffers zijn onderworpen aan arbeidsuitbuiting, seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting of gedwongen orgaanverwijdering. De inzet van Nederland is er met het programma Samen tegen mensenhandel op gericht om het aantal slachtoffers te verminderen. De aanpak is complex, omdat je op verschillende terreinen tegelijk moet inzetten om mensenhandel aan te pakken.

Om mensenhandel die over de grenzen van ons eigen land plaats vindt tegen te gaan, werkt Nederland binnen de Benelux samen met alle partijen die bij kunnen dragen aan het tegengaan van mensenhandel. Met de ondertekening van deze intentieverklaring geven de Benelux landen aan verder na te willen denken over mogelijke stappen die kunnen worden gezet om te onderzoeken hoe slachtoffers van mensenhandel binnen de EU een nog betere bescherming kunnen verkrijgen.

De samenwerking binnen de Benelux wordt versterkt door uitwisseling van kennis, goede voorbeelden en trends. Hierbij worden ook andere partijen betrokken, zoals NGO’s en hulporganisaties. Ook staat de Benelux open voor het uitbreiden van de samenwerking naar Frankrijk en Duitsland.

Griep en het RS-virus in Gambia

Het RS-virus zorgt in Gambia bijna het hele jaar door voor veel luchtweginfecties bij kinderen. Daarom kan vaccinatie tegen het RS-virus in dit land heel effectief zijn. Verder bleek dat ook griepvirussen zowel in het voorjaar als in het najaar in Gambia circuleren. Voor Gambia kan daarom het beste vroeg in het jaar de grieppriksamenstelling van het noordelijk halfrond worden gebruikt en later in het jaar die van het zuidelijk halfrond. Dit blijkt uit nieuw wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoek in Gambia
Voor dit onderzoek keken de Medical Research Council (MRC) Gambia en het  Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hoe vaak verschillende virussen die luchtweginfecties kunnen veroorzaken voorkomen bij jonge kinderen in Gambia. Hiervoor verzamelden zij een jaar lang uitstrijkjes uit de neus en keel van jonge kinderen met ernstige luchtweginfecties. Hieruit bleek dat het RS-virus het hele jaar door zorgt voor een grote ziektelast. Daarnaast bleek dat de griepvirussen in het voorjaar en najaar circuleren in Gambia. In Nederland komen de griepvirussen en het RS-virus meestal alleen in de winter voor.

Belangrijke informatie voor vaccinatie
Het onderzoek geeft belangrijke informatie voor het invoeren van vaccinaties in Gambia. De resultaten laten zien dat een vaccin tegen het RS-virus kan leiden tot een veel lagere ziektelast door luchtweginfecties bij kinderen in Gambia. Naar verwachting komt dit vaccin de komende jaren beschikbaar. Ook is er nu meer bekend over de overdracht van het RS-virus binnen en tussen continenten. Daarnaast is het voor de invoering van de griepvaccinatie in Gambia belangrijk om te weten wanneer de verschillende griepvirussen voorkomen. Het onderzoek laat zien dat vroeg in het jaar de grieppriksamenstelling van het noordelijk halfrond kan worden gebruikt en later in het jaar die van het zuidelijk halfrond.

Het onderzoek vond plaats in het kader van de bestaande samenwerking tussen het RIVM en de MRC Gambia op het gebied van vaccinaties en zoönosen.

Aanleg nieuwe buitendijkse haven bij Urk kan nu niet doorgaan

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft vandaag het inpassingsplan ‘Maritieme Servicehaven Noordelijk Flevoland’ van de provincie Flevoland vernietigd. Dat betekent dat de provincie op dit moment geen nieuwe buitendijkse haven bij Urk mag aanleggen.

Bezwaren IJsselmeervereniging
De IJsselmeervereniging had diverse bezwaren tegen het provinciale plan aangevoerd in een juridische procedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak. Zo zou het plan leiden tot een toename van stikstofuitstoot en zou dat de Natura 2000-gebieden ‘Rottige Meenthe & Brandemeer, ‘Weerribben’ en ‘De Wieden’ aantasten.

Passende beoordeling voldoet niet
De zogenoemde passende beoordeling, de ecologische onderbouwing van het plan, voldoet niet aan de natuurwetgeving. De Afdeling bestuursrechtspraak heeft dit beoordeeld door de passende beoordeling te toetsen aan de criteria uit haar uitspraak van 29 mei 2019 over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

In de passende beoordeling voor dit plan is de provincie Flevoland er namelijk vanuit gegaan dat zich in de toekomst ontwikkelingen zullen voordoen die een positieve invloed kunnen hebben op de omvang van de stikstofneerslag in de Natura 2000-gebieden. Maar omdat het effect van deze ontwikkelingen op dit moment nog onzeker is, mogen die niet worden meegenomen in de passende beoordeling. Uit de PAS-uitspraak volgt namelijk dat vooraf duidelijk moet zijn dat die ontwikkelingen ook daadwerkelijk resultaat hebben.

Gevolg van de uitspraak
Hoewel de Afdeling bestuursrechtspraak nagenoeg alle andere bezwaren van de IJsselmeervereniging tegen het plan ongegrond heeft verklaard, raakt het bezwaar over de stikstofuitstoot het hele inpassingsplan. Daardoor is de ecologische onderbouwing onder het hele plan weggevallen en kan het niet in stand blijven.

Het gevolg is dat de aanleg van een nieuwe haven op het grondgebied van de gemeenten Urk, Dronten en Noordoostpolder nu niet kan doorgaan. Provinciale staten van Flevoland zijn nu aan zet of zij een nieuw plan willen opstellen om de haven alsnog mogelijk te maken. Als zij dat willen, dan zal in elk geval een nieuwe passende beoordeling nodig zijn.

Wat is een wollah?

Het jaar is weer bijna voorbij dus traditiegetrouw vliegen de lijstjes je weer om de oren. Ook 's werelds grootste zoekmachine Google heeft de nodige lijstjes waarbij ze met de 'Year in search' de grootste stijgers van het afgelopen jaar in de zoekopdrachten bundelen.

De hardste stijger bij zoekopdrachten in het algemeen is de voetbalclub Ajax, die veel aandacht heeft gekregen wegens hun prestaties in Europees verband. Opvallend is dat ook de nummer twee voetbal gerelateerd is, namelijk het WK Voetbal vrouwen waarin Nederland zich voor de finale plaatste. Verder staan in de top tien de Notre Dame waar begin dit jaar een hevige brand woedde en de val van de Berlijnse Muur die afgelopen november 30 jaar geleden plaatsvond.

In de categorie 'wat betekent' komen vooral termen voor die lijken te zijn gezocht door bezorgde ouders die willen weten waar hun kinderen het over hebben. Zo wordt er onder andere flink gezocht op termen als huts, guap en herres, en wat die betekenen is zelfs na onderzoek niet echt duidelijk en zijn ze vooral afkomstig van artiesten die populair zijn bij jongeren. De sterkst gestegen term is wollah, een term die iedereen op straat wel eens heeft gehoord. Van origine is het woord afkomstig uit het Arabisch en betekent 'ik zweer op allah/god' maar is tegenwoordig aan inflatie onderhevig en wordt het vooral als stopwoordje gebruikt door elke jongere die ruig wil doen.

Verder zijn opvallende stijgers de zoektocht naar wat een isogram is (een woord waar elke letter maar één keer in voorkomt) en bekende personen die zijn overleden als Rutger Hauer, Fernando Ricksen en Niki Lauda. Voor de rest van de lijstjes kun je hier kijken en ook per zoekterm bekijken wanneer een term op zijn hoogtepunt was.

Asielaanvraag Surinaamse transgender moet opnieuw beoordeeld worden

De rechtbank moet opnieuw een oordeel vellen over het asielverzoek van een Surinaamse transgender. Dat is het gevolg van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag.

De vrouw, een in Suriname bekende LHBTI-activiste, kreeg in maart 2018 geen asielvergunning van de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid. Zij had om de verblijfsvergunning in Nederland gevraagd omdat zij naar eigen zeggen door haar transseksualiteit gevaar loopt in Suriname. Een eerder beroep bij de rechtbank in Arnhem tegen de afwijzing van de vergunning mocht niet baten, waarna de vrouw in hoger beroep is gegaan bij de Afdeling bestuursrechtspraak.

Vrees voor vervolging in Suriname
De vrouw heeft in Suriname verschillende ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt. Zo is zij bedreigd, onder meer door de politie, en is zij meermaals slachtoffer geworden van seksueel geweld door zowel overheidsfunctionarissen als burgers. De rechtbank heeft niet getoetst of dit 'daden van vervolging' zijn, zoals het internationale vluchtelingenrecht dat omschrijft.

De rechtbank heeft ten onrechte niet bekeken of deze verschillende inbreuken op de rechten van de vrouw samen voldoende zijn om haar vrees voor vervolging bij terugkeer naar Suriname reëel te achten en of zij naar Suriname kan terugkeren. Dat had de rechtbank wel moeten doen. Die gebeurtenissen kunnen namelijk reden zijn haar in Nederland bescherming te verlenen.

Omdat de rechtbank de zaak van de vrouw niet op de juiste manier heeft beoordeeld, krijgt de vrouw in hoger beroep gelijk. De Afdeling bestuursrechtspraak verwijst de zaak terug naar de rechtbank. Die moet zich opnieuw inhoudelijk over de zaak buigen en in de beoordeling deze uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak meenemen.

Laatste voorbereidingen voor verplaatsen onderzeeŽr NDSM-werf

De laatste voorbereidingen worden getroffen voor het vertrek van de onderzeeër Foxtrot. Hij heeft zeventien jaar bij de NDSM-werf in Amsterdam gelegen en zal tussen 16 en 20 december naar een slooplocatie in Groningen worden vervoerd.

De boot verkeert in een te slechte staat om te laten liggen. Volgens de gemeente bevat de onderzeeër roest, asbest en afvalstoffen. Een metaalverwerkingsbedrijf uit Delfzijl gaat het schip demonteren.

De Foxtrot komt uit Letland en werd in 1956 in gebruik genomen door de Russische Sovjetvloot. In 1991 haalde een groep ondernemers de onderzeeër naar Nederland. Oorspronkelijk zouden er onder water presentaties en bijeenkomsten worden gehouden. Toen dat project strandde bleef de Foxtrot zeventien jaar ongebruikt in het IJ liggen.

Er zullen geen gevolgen zijn voor de pontverbindingen van en naar de NDSM-werf.

Laatste voorbereidingen voor verplaatsen onderzeeër NDSM-werf
Laatste voorbereidingen voor verplaatsen onderzeeër NDSM-werf

Seksuele voorlichting in jeugddocumentaire Voorspel

Seksuele voorlichting is misschien wel de spannendste les van de middelbare school. In de VPRO jeugddocumentaire Voorspel worden tweedeklassers tijdens deze les gevolgd. Hoe is het als de juf voor de klas laat zien hoe leerlingen het beste een condoom om kunnen doen? Of als de meester over standjes begint? Wat gaat er in het hoofd van de tweedeklassers om?

Voorspel laat zien hoe op vijf verschillende middelbare scholen seksuele voorlichting wordt gegeven. De anatomie van geslachtsdelen wordt besproken, de verspreiding van soa's wordt gesimuleerd en docenten stellen vragen over porno en naaktfoto's. Maar ook de leerlingen zelf komen aan het woord en geven antwoorden op vragen als 'kijk je er naar uit om seks te hebben?', 'hebben jongens het in de gaten als een meisje niet wil?' en 'wat heb je aan porno?'

Voorspel is zondag 15 december om 19.25 uur te zien bij NPO Zapp.

Seksuele voorlichting in jeugddocumentaire Voorspel (Afbeelding: VPRO)
Seksuele voorlichting in jeugddocumentaire Voorspel (Afbeelding: VPRO)

Nieuwe rechtszaken tegen privacyschendingen in het OV

Op 16 december 2019 zal de Rechtbank Gelderland in twee direct op elkaar volgende rechtszittingen de beroepen van Michiel Jonker behandelen tegen de afwijzing van twee handhavingsverzoeken door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). In juli 2018 verzocht Jonker in twee handhavingsverzoeken de AP om onderzoek en handhaving inzake de weigering door vervoerbedrijf Connexxion van privacyvriendelijke, contante betaling voor eenmalige buskaartjes in de bus; het weigeren van de terugbetaling van resterend saldo op anonieme OV-chipkaarten als de houder zijn NAW-gegevens niet aan Nederlandse Spoorwegen (NS) verstrekt; het weigeren van internationale treintickets door NS-medewerkers aan stationsbalies als kopers hun NAW-gegevens niet aan NS verstrekken en tot slot het in rekening brengen, sinds 2 juli 2018, van extra “servicekosten” als houders van anonieme OV-chipkaarten contant betalen voor het opwaarderen van het saldo op deze kaarten.

De AP weigerde deze inbreuken op de privacy serieus te onderzoeken, omdat volgens de AP een "globaal (bureau)onderzoek" reeds zou hebben uitgewezen dat er geen sprake was van enige overtreding. Volgens de AP is de verwerking van persoonsgegevens in sommige gevallen niet aangetoond en zou daar dus geen sprake van zijn. Met betrekking tot de verkoop van internationale tickets van buitenlandse vervoerbedrijven door NS verklaarde de AP zichzelf eerst ten onrechte onbevoegd, maar beweert nu, nadat Jonker daartegen bezwaar maakte, dat Jonker op dit punt niet om handhaving zou hebben verzocht.

Met betrekking tot de weigering van contante betaling in de bus vindt de AP dat de inbreuk op de privacy acceptabel is. Ook wekt de AP, in navolging van Connexxion, de schijn dat er allerlei andere privacyvriendelijke betaalmogelijkheden voorhanden zijn, terwijl er in Jonkers woonplaats Arnhem slechts één plek is waar dat kan, maar dan wel tegen betaling van een extra toeslag. Jonker vindt dat er op die manier sprake is van privacy-discriminatie: het nadelig behandelen van mensen die met privacy willen blijven reizen.

Jonker: "Het gaat in deze zaken om drie dingen. Ten eerste dat mensen met behoud van privacy van het openbaar vervoer gebruik kunnen maken, niet alleen in een vergezochte theorie, maar ook gewoon in de dagelijkse praktijk. Het gaat er dan om dat er voldoende verkooppunten zijn waar je contant kunt betalen voor alle soorten vervoerbewijzen, en zonder dat je een extra toeslag hoeft te betalen ten opzichte van reizigers die er noodgedwongen in berusten dat hun persoonsgegevens zonder hun instemming worden verwerkt. En dat vervoerbedrijven ook geen reizigers misleiden, of stiekem hun gegevens verzamelen.

Ten tweede gaat het erom dat vervoerbedrijven niet met willekeur persoonsgegevens mogen verzamelen, als ze maar met wat algemene kreten zwaaien, bijvoorbeeld "veiligheid" of "fraudepreventie", zonder duidelijk te maken om welk specifiek, concreet probleem het nu eigenlijk gaat.

Ten derde gaat het erom dat de AP als toezichthouder en handhaver niet zomaar mag weigeren om iets te onderzoeken. Nu trekt de AP uit haar eigen weigering om het te onderzoeken, de conclusie dat er dus niks aan de hand is. Dat is alsof een politie-agent na de melding van een inbraak weigert het betreffende huis binnen te stappen, maar in plaats daarvan zegt: ik ga daar niet naar binnen, dus ik zie geen inbraak, dus er is geen inbraak, dus ik hoef daar niet naar binnen te gaan. Daar is een heel simpel woord voor: wegkijken. Veel Nederlandse toezichthouders, waaronder de AP, hebben nogal de neiging weg te kijken en op die manier aan struisvogelpolitiek te doen. Maar we betalen die toezichthouders wel van ons belastinggeld. Dat doen we niet om ze te laten wegkijken."

Gevraagd of hij bijvoorbeeld "veiligheid" dan geen serieus thema vindt, antwoordt Jonker: "Natuurlijk vind ik dat een serieus thema. Juist daarom verdient het een serieuze behandeling. Maar dat is iets heel anders dan het thema veiligheid misbruiken om precies te gaan bijhouden welke routes miljoenen onschuldige reizigers op welke momenten afleggen. Ik ben voor een serieuze analyse van concrete veiligheidsproblemen, gevolgd door maatwerk om die specifieke problemen ook echt tegen te gaan. Connexxion heeft niet aannemelijk gemaakt dat contante betaling de veiligheid op zelfs maar één buslijn in de regio serieus in gevaar zou brengen. Ik woon al meer dan twintig jaar in Arnhem. Ik ging met lijn 3 naar de dierentuin, op een mooie, zonnige ochtend. Nooit geweten dat dat onveilig was... Het moet proportioneel blijven. Maar proportionaliteit kan heel subjectief worden opgevat. Dan mag je als vervoerbedrijf alles van reizigers eisen. Dat is op dit moment de basishouding van de AP. Als vervoerbedrijven iets willen, vindt de AP het dus nodig, en wil daarom niet handhaven of serieus onderzoeken."

Gevraagd naar zijn verwachtingen over de rechtszaken, antwoordt Jonker: "Sinds de uitspraken van de Rechtbank Gelderland in twee andere beroepsprocedures, op 5 september van dit jaar, ben ik zeer sceptisch over de kwaliteit van de rechtspraak van deze instantie. Tegen die uitspraken ben ik in hoger beroep gegaan bij de Raad van State. Ik heb de rechtbank verzocht om met de behandeling van deze nieuwe zaken te wachten tot de Raad van State uitspraak heeft gedaan, om een zinloze herhaling van zetten te voorkomen. Ook zijn er inmiddels prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie over reisgegevens van OV-gebruikers. Dat wil ik ook graag afwachten, om alle partijen tijd en geld te besparen. Maar de rechtbank heeft dat verzoek helaas meteen afgewezen."

Gordon duikt in het leven van honderdjarigen

Het is een feit: we worden ouder dan vroeger en het aantal honderdjarigen in Nederland stijgt dan ook gestaag. Dat honderd worden niet hoeft te betekenen dat je je dagen slijt achter de geraniums, bewijzen de honderdplussers die presentator Gordon ontmoet in het nieuwe SBS6-programma 100 Jaar Jong. Hoe ziet hun dagelijks leven er uit? Waarom denken ze zelf dat ze zo oud zijn geworden? Hebben ze nog dromen? Allemaal vragen die aan bod komen in deze boeiende serie over bijzondere ouderen met een jonge geest. 100 Jaar Jong is vanaf maandag 6 januari om 21.30 uur te zien op SBS6.

In elke aflevering zien we hoe Gordon een tijdje meeloopt in het leven van twee verschillende honderdplussers. Ze delen hun bijzondere levensverhalen met Gordon, vaak aan de hand van oude foto’s. Zo ontstaat een rijk beeld van deze inspirerende, bijzondere mensen. Gordon: “Ik heb veel programma’s mogen maken met oudere mensen, maar honderdjarigen zijn een klasse apart. Ik heb zoveel levenslessen geleerd en ademloos geluisterd naar hun verhalen. Het eerste vliegtuig, de opkomst van de radio, sommigen hebben zelfs de Hindenburgh zeppelin zien overvliegen. Ik heb mensen leren kennen die alleen al door hoe ze in het leven staan respect afdwingen bij iedereen. Mijn leven was al veranderd, maar nu heeft het ook een andere kleur gekregen en dat vergeet ik nooit meer.”

In de eerste aflevering gaat Gordon langs bij de 103-jarige Sam. Ondanks dat Sam kinderloos is en bijna geen familie meer heeft, staat hij nog positief in het leven. Samen met Gordon bezoekt hij in Vlaardingen de Grote Kerk waar Sam in 1951 voor het laatst orgel heeft gespeeld en dat nu opnieuw wil doen. Ook deelt Sam met Gordon hoe hij zijn begrafenis wil: kort en krachtig!

De tweede oudere die Gordon bezoekt is de 101-jarige Lenie uit Etten-Leur. Lenie maakte de Tweede Wereldoorlog bewust mee. Haar huis werd bij een bombardement compleet vernield. Noodgedwongen moest ze met haar drie maanden oude baby in de kelder van een leegstaand huis leven tot de oorlog voorbij was. Gelukkig kan ze het navertellen. Lenie is een echte levensgenieter. Ze kookt nog elke dag zelf en houdt van een glaasje. Na het eerste bezoek van Gordon gaat het echter opeens bergafwaarts met de normaal zo fitte Lenie.

100 Jaar Jong is een ode aan het leven. Deze uitgesproken ouderen met hun ontroerende, grappige en inspirerende verhalen laten zien dat oud worden en positief in het leven staan, prima samengaan!

Gordon duikt in het leven van honderdjarigen (Afbeelding: Talpa/SetVexy)
Gordon duikt in het leven van honderdjarigen (Afbeelding: Talpa/SetVexy)

Titelgevecht Rico Verhoeven vs Badr Hari exclusief bij Veronica

Het kickboksgevecht van de eeuw! Het is nu al het grootste gevecht in de geschiedenis van kickboksen: de lang verwachte rematch tussen verdedigend wereldkampioen Rico Verhoeven tegen Badr Hari. De twee aartsrivalen vechten op zaterdag 21 december in het GelreDome in Arnhem om de titel tijdens GLORY COLLISION 2. Veronica is exclusief bij het kickboksevent aanwezig met een live-uitzending vanaf 20.00 uur.

In 2016 stonden de rivalen Verhoeven en Hari voor het eerst tegenover elkaar. Het bleef spannend tot de tweede ronde, toen Hari de strijd moest staken met een armblessure. Verhoeven werd tot winnaar uitgeroepen via een technische knock-out. De GLORY COLLISION 2-rematch moet de ontknoping worden van de jarenlange vete tussen ‘The King of Kickboxing’ Rico Verhoeven en ‘The Golden Boy’ Badr Hari.

Titelgevecht Rico Verhoeven vs Badr Hari exclusief bij Veronica (Afbeelding: Veronica)
Titelgevecht Rico Verhoeven vs Badr Hari exclusief bij Veronica (Afbeelding: Veronica)

Kottervissers hebben nieuw toekomstperspectief hard nodig

Nederlandse kottervissers op de Noordzee hebben steeds minder visruimte door de bouw van windparken op zee en de aanwijzing van natuurgebieden. Daarnaast is er nog altijd onzekerheid over de gevolgen voor de visserij van de Brexit. Eerder dit jaar zorgde een Europees verbod op pulsvisserij ervoor dat veel vissers weer gebruik moeten maken van de traditionele boomkor. Vanaf medio 2021 mag niemand meer met de innovatieve pulstechniek vissen. Een nieuw toekomstperspectief voor kottervissers is dus hard nodig.

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit heeft een onafhankelijk adviseur gevraagd om samen met een advies te komen voor een duurzame kottervisserij op de Noordzee. Dat advies is opgesteld na brede consultatie van vertegenwoordigers binnen en buiten de sector. Dit advies is dinsdag naar de Tweede Kamer gestuurd. Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) werkt het advies uit in concrete maatregelen om het gewenste toekomstperspectief te realiseren.

Er is een Noordzee-akkoord in de maak om afspraken te maken over de samenhang tussen energie, natuur en visserij op de Noordzee. De Kottervisie gaat specifiek in op de toekomst van de visserijsector. Vanwege de nauwe relatie met het Noordzee-akkoord komt minister Schouten met haar maatregelen na presentatie van het Noordzee-akkoord.

Gevangenisstraf geŽist voor gezinsleden voor onder meer uitkeringsfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in de rechtbank in Rotterdam gevangenisstraffen tot 24 maanden geëist tegen drie verdachten. Het OM verwijt een vader en zoon dat zij jarenlang valsheid in geschrifte hebben gepleegd. Ze zouden valse kwitanties en salarisstroken in hun bedrijfsadministratie hebben opgenomen. Daarnaast wordt de moeder, net als de vader, verdacht van uitkeringsfraude. Zij hebben volgens het OM uitkeringen ontvangen terwijl ze daar geen recht op hadden.

Valse kwitanties
Het onderzoek door de opsporingsdienst van de Inspectie SZW startte naar aanleiding van twee klachten bij het meldpunt arbeidsmarktfraude van de inspectie. De twee mannen gaven feitelijk leiding aan twee uitzendbureaus voor personeel werkzaam in de tuinbouw in het Westland. De moeder en zoon waren op papier de eigenaren en bestuurders van de BVs. Volgens de officier van justitie lieten de verdachten mensen uit Oost-Europa voor zich werken. De werknemers zouden hun salaris niet volledig uitbetaald hebben gekregen. De twee verdachten probeerden dit te verhullen door werknemers blanco kwitanties te laten tekenen. Die kwitanties werden later ingevuld, maar de daarop vermelde bedragen werden niet aan de werknemers uitbetaald. In werkelijkheid ontvingen de werknemers slechts een deel van hun loon, aldus het OM. Het verschil tussen het op de loonstroken vermelde salaris en het daadwerkelijk betaalde salaris zouden de verdachten in hun zak hebben gestoken. De medewerkers, veelal mensen uit Polen, waren de Nederlandse taal niet machtig en zij kenden de Nederlandse regels over loonbetalingen, zoals vakantiegeld, niet. Het OM stelt dat de mannen zich verrijkt hebben ten koste van hun werknemers.

Uitkeringsfraude
Het OM stelt daarnaast dat de hoofdverdachte en zijn vrouw uitkeringsfraude pleegden. “Zij hebben daardoor misbruik gemaakt van het sociale stelsel,” zei de officier op zitting. Op aanvraagformulieren voor twee uitkeringen zou de hoofdverdachte hebben vermeld dat hij alleenstaand was en ook geen werk en/of inkomsten uit arbeid had. Ook zijn vrouw zou in de aanvraag hebben verklaard, dat ze alleenstaand was, terwijl zij samenwoonde.

Strafeis
Gelet op de ernst van de feiten, de lange periode waarin de strafbare feiten hebben plaatsgevonden, het aantal kwitanties en het geschatte nadeelbedrag voor de werknemers is de officier van justitie van mening dat een gevangenisstraf de enige passende straf is voor de hoofdverdachte, de vader. Het OM eist tegen hem een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan 6 maanden voorwaardelijk. De zoon hoorde, gelet op zijn rol, een taakstraf van 240 uur en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf tegen zich eisen. Tegen de moeder eiste het OM een taakstraf van 100 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken. Ook heeft het OM een ontnemingsvordering aangekondigd om wederrechtelijk verkregen voordeel te ontnemen.

De rechter doet in januari 2020 uitspraak.

9 maanden cel voor reeks inbraken bij carwash in Almere

De rechtbank Midden-Nederland heeft dinsdag een 40-jarige man uit Polen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 9 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk. De man brak van april tot en met augustus van dit jaar meerdere keren in bij een carwash in Almere en bij een tankstation. Een andere man van 31 uit Polen is veroordeeld tot 3 weken cel omdat hij met geweld de arrestatie van de 40-jarige Pool probeerde te voorkomen.

Carwash
De verdachte sloeg in april van dit jaar voor het eerst toe bij de carwash in Almere. Hij wist toen geld buit te maken door vijf betaalautomaten van wasboxen open te breken. Een paar maanden later deed hij hetzelfde bij stofzuigerautomaten van de carwash én van een tankstation. Bij een ander tankstation stal hij benzine. In een periode van vijf maanden heeft de verdachte zich dus schuldig gemaakt aan meerdere strafbare feiten. Volgens de rechtbank handelde hij hierbij puur uit eigen financieel gewin. Hij verkreeg op deze manier snel en makkelijk geld en dupeerde daarmee verschillende ondernemers. Ook heeft hij met de diefstal de automaten vernield waardoor er schade was. Daarmee heeft de man laten zien dat hij geen enkel respect heeft voor de eigendommen van anderen. De rechtbank rekent hem dit zwaar aan.

Geweld tegen agent
De verdachte staat in die periode gesignaleerd bij de politie en wordt in augustus herkend door een agent. Als hij hem aanhoudt, wordt hij tegengewerkt door een andere man. Die trekt de agent weg en geeft hem een klap in zijn gezicht. Hierdoor kon de verdachte in eerste instantie ontkomen. Later worden beide mannen alsnog aangehouden. Volgens de officier van justitie was de tweede man ook betrokken bij de reeks inbraken. Zo zou hij te zien zijn op camerabeelden. Maar volgens de rechtbank is op de beelden niet duidelijk te zien dat het om deze man gaat. Ook ontkent hij betrokken te zijn geweest. Hierdoor ontbreekt het noodzakelijke bewijsminimum ten aanzien van deze verdachte. De rechtbank spreekt hem daarom vrij van de inbraken en diefstallen. Dat geldt niet voor het geweld tegen de agent. Daarvoor krijgt de man drie weken cel opgelegd. De verdachte van de inbraken en diefstallen heeft alles bekend. De rechtbank legt hem een gevangenisstraf van 9 maanden op, waarvan 3 maanden voorwaardelijk.

Vrijspraak voor mensenhandel, veroordeeld voor poging tot doodslag op agenten

De rechtbank heeft dinsdag een 24-jarige man uit Nijmegen vrijgesproken van mensenhandel van 5 vrouwen. Ook is hij vrijgesproken van de oplichting, dwang, afpersing/afdreiging of oplichting van deze vrouwen. De Nijmegenaar wordt wel veroordeeld voor onder andere een poging doodslag op 2 politieagenten, zich verzetten tijdens zijn aanhouding, heling en verboden wapenbezit. De man krijgt een gevangenisstraf van 30 maanden. Daarnaast legt de rechtbank de tbs-maatregel met dwangverpleging op.

Geen mensenhandel
Volgens de rechtbank kan niet bewezen worden dat de man de 5 vrouwen wilde uitbuiten door hen telefoonabonnementen te laten afsluiten of door hen financiële diensten of criminele activiteiten voor hem te laten verrichten. Uitbuiting houdt in dat iemand een ander arbeid of diensten laat verrichten, waar geen eerlijke vergoeding tegenover staat om er zo zelf beter van te worden. Bij de vraag of sprake is van uitbuiting is vooral van belang wat voor soort werk of diensten een persoon moet uitvoeren, hoe lang die persoon daarmee bezig is welke beperkingen dat voor die persoon meebrengt. Er is niet gebleken dat in deze zaak sprake is van uitbuiting.

Poging doodslag bewezen
De rechtbank oordeelt dat de man op 19 januari 2019 in Druten heeft geprobeerd een politieauto met hierin 2 agenten van de weg af te drukken. De man werd door de politie achtervolgd op de Maas en Waalweg, waarop ook tegemoetkomend verkeer reed. Toen de politie hem probeerde in te halen stuurde hij naar links en reed tegen de politieauto aan. Doordat de man naar links bleef sturen kon de politie 800 meter lang geen kant op. Daarna drukte hij de politieauto van de weg af.

Andere misdrijven
Tussen 3 april 2017 en 2 februari 2019 pleegde de man meerdere misdrijven. Zo stal de man 2 motoren, een scooter, een telefoon en meerdere pinpassen. Met die gestolen pinpassen pinde hij meerdere keren geld en boekte deze bedragen naar een andere rekening over. Daarnaast vroeg de man met de identiteitsgegevens van een ander huurtoeslag aan via de website van de Belastingdienst terwijl hij daar geen toestemming voor had. Ook probeerde hij de Bijenkorf op te lichten. Verder vernielde hij een fiets, verzette hij zich tegen zijn aanhouding op het station in Nijmegen en verkocht hij 3 gestolen scooters. Tot slot liep de man in het centrum van Nijmegen tijdens de jaarwisseling 2018/2019 rond met een voorwerp dat op een wapen lijkt en dat dus geschikt is voor afdreiging of bedreiging.

Redenen voor de straf en de maatregel
De man pleegde veel strafbare feiten in een korte periode. Hij koos dus kennelijk bewust voor een door criminaliteit beheerst leven. De rechtbank neemt het hem bijzonder kwalijk dat hij geprobeerd heeft een auto met daarin 2 politieagenten van de weg af te drukken. De taak van politieagenten is om de samenleving te beveiligen en burgers te beschermen. Beide agenten hebben doodsangsten uitgestaan.
Dat de man met een verboden wapen rondloopt wakkert gevoelens van onveiligheid aan. Dit leidt ook tot maatschappelijke onrust. De rechtbank neemt in aanmerking dat de andere misdrijven buitengewoon hinderlijk zijn voor de slachtoffers en de samenleving.

Andere straf
De opgelegde straf is lager dan door de officier van justitie is geëist, omdat de rechtbank tot veel minder bewezenverklaarde feiten komt. Vanwege de ernst van de begane feiten en zijn omvangrijke strafblad legt de rechtbank naast een onvoorwaardelijke gevangenisstraf ook de tbs-maatregel met dwangverpleging op. Dit is in het belang van de veiligheid van andere personen en goederen.

Drie jaar cel voor poging tot moord op ex-buurvrouw

De rechtbank Noord-Holland heeft dinsdag drie jaar gevangenisstraf opgelegd aan een 67-jarige vrouw voor poging tot moord op een voormalige buurvrouw. De 71-jarige echtgenoot van de vrouw heeft zeven maanden gevangenisstraf gekregen voor het plegen van openlijk geweld tegen diezelfde buurvrouw.

Voorgeschiedenis
Het echtpaar had een jarenlang slepend conflict met het slachtoffer én met de gemeente over onder meer de bestemming van hun woning en het gebruik van de grond. Uiteindelijk moesten zij verhuizen en werd in hun optiek hen alles afgenomen. Zij konden dat maar niet laten rusten. Het echtpaar was al eerder veroordeeld voor geweldsincidenten tegen de voormalige buurvrouw.

Poging tot moord
Op 29 mei 2019 zag de vrouw de auto van het slachtoffer in Anna Paulowna staan, pakte een broodmes uit haar fietstas, stak dit onder haar broeksband. Toen zij vervolgens het slachtoffer zag stak zij haar meermalen in haar lichaam en gezicht. Zij riep daarbij: 'En nou ga je dood' en 'Je moet dood'. Zij heeft op de zitting verklaard het mes al geruime tijd bij zich te hebben 'om iets van vergelding te doen' met het slachtoffer als zij haar zou tegenkomen. Ook heeft zij verklaard dat ze kalm was toen ze het slachtoffer stak. Deze omstandigheden maken dat de rechtbank vindt dat de vrouw tijd en gelegenheid had om na te denken over wat zij deed en welke gevolgen dit zou kunnen hebben voor het slachtoffer. Zij heeft met voorbedachte raad gehandeld en dit levert poging tot moord op. De rechtbank ziet geen bewijs voor een gezamenlijk plan (medeplegen) van het echtpaar. Het echtpaar stond met iemand te praten toen de vrouw plotseling wegliep richting de auto van het slachtoffer. Onduidelijk is gebleven vanaf welk moment de echtgenoot wist dat zijn vrouw een mes bij zich had en wat zij mogelijk van plan was. Hij is vrijgesproken van poging tot moord.

Openlijk geweld
De echtgenoot is wel veroordeeld tot het plegen van openlijk geweld omdat hij, nadat zijn vrouw het slachtoffer had gestoken, zich bij hen heeft gevoegd en het slachtoffer een schop heeft gegeven.

Straf
Aan de vrouw is een gevangenisstraf opgelegd van drie jaar. Het moet voor het slachtoffer een zeer schokkende en angstige gebeurtenis zijn geweest om op klaarlichte dag en uit het niets te worden aangevallen met een mes. De rechtbank neemt het de vrouw kwalijk dat zij geen enkel berouw heeft getoond en nog steeds vindt dat haar handelen gerechtvaardigd was. Daardoor is de kans op herhaling groot. Ook weegt de rechtbank mee dat het steekincident plaatsvond op de openbare weg waar publiek aanwezig was, onder wie kleine kinderen.

De man heeft een gevangenisstraf gekregen van zeven maanden. De door de officier van justitie gevorderde gevangenisstraf van anderhalf jaar vindt de rechtbank te hoog gelet op zijn rol en alle omstandigheden. Het echtpaar heeft een gebiedsverbod opgelegd gekregen en mag gedurende vijf jaar niet binnen een straal van twee kilometer komen van het woonadres van het slachtoffer alsmede een algeheel contact verbod voor vijf jaar.

'Europees Parlement moet meer invloed krijgen'

De Eurobarometer-enquête die dinsdag is gepubliceerd vraagt Europeanen welke politieke topprioriteiten het Europees Parlement moet aanpakken. In de Eurobarometer wordt traditioneel gevraagd naar de politieke kwesties die het Europees Parlement volgens de respondenten met voorrang zou moeten aanpakken.

Wat betreft Europese waarden ziet een duidelijke meerderheid van de Europeanen het wereldwijd beschermen van mensenrechten (48 %), vrijheid van meningsuiting (38 %), gendergelijkheid (38 %) en solidariteit tussen de EU-lidstaten (33%) als de voornaamste fundamentele waarden die door de EU beschermd moeten worden. In Nederland staat de vrijheid van meningsuiting bovenaan de lijst met 57%. In België worden vrijheid van meningsuiting en gendergelijkheid beiden even belangrijk gevonden (47 %).

Zorgen over klimaatverandering
Hoewel de verschillen tussen de lidstaten groot zijn, staat klimaat voor de eerste keer bovenaan de lijst. Bijna een op de drie ondervraagden (32%) wil dat het EP de strijd tegen klimaatverandering als topprioriteit oppakt. De strijd tegen armoede en sociale uitsluiting (31%), terrorismebestrijding en de strijd tegen werkloosheid (beide 24 %) zijn de volgende in het rijtje van de gemiddelde Europeaan. In Nederland wordt de strijd tegen klimaatverandering (45%) gevolgd door de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting (29%), terrorismebestrijding (28%) en migratie (27%). In België staan de strijd tegen klimaatverandering en de strijd tegen armoede en sociale uitsluiting samen bovenaan (38%), op een gedeelde tweede plaats staan de aanpak van jeugdwerkloosheid en terrorismebestrijding (beiden 25%), gevolgd door investeringen in het onderwijs (18 %).

Milieukwesties aanpakken
Het afgelopen jaar zijn miljoenen mensen in de EU en wereldwijd de straat opgegaan om hun steun uit te spreken voor de strijd tegen klimaatverandering. Jongeren namen het voortouw bij veel van deze demonstraties. De gegevens uit de Parlemeter 2019 bevestigen dit gevoel van een klimaatnoodtoestand: een absolute meerderheid van de ondervraagden (52 %) ziet klimaatverandering momenteel als de meest belangrijke milieukwestie, gevolgd door luchtvervuiling (35%), vervuiling van de zee (31%), ontbossing en de groeiende afvalberg (beide 28 %). Onder Nederlanders volgt na klimaatverandering (60%), de vervuiling van de zee (38%) en dan achtereenvolgens luchtvervuiling (35%), de groeiende afvalberg (34%) en ontbossing (33%). Voor de Belgische respondenten liggen de percentages als volgt: klimaatverandering 52 %, luchtvervuiling 42 %, ontbossing 35%, de vervuiling van de zee 33 % en de groeiende afvalberg 27 %.

Zes op de tien Europeanen (59%) steunt EU-lidmaatschap
Bijna zes op de tien Europeanen (59%) steunt het EU-lidmaatschap van hun land. In België ligt het percentage met 67 % hoger dan het EU gemiddelde, in Nederland steunen bijna acht op de tien inwoners het EU-lidmaatschap (79%). Daarmee is de steun van burgers voor de Europese Unie voor het derde jaar achtereenvolgende jaar hoog, aldus de najaarseditie van de Eurobarometer van het Europees Parlement. Het onderzoek, dat werd uitgevoerd in oktober 2019, laat ook zien dat meer mensen tevreden zijn met het functioneren van de democratie in de Europese Unie: 52 % van de Europeanen deelt dit gevoel, een stijging van 3 percentpunt. In Nederland ligt dit percentage op 56%, in België op 62 %. De recente Europese verkiezingen en de hogere opkomst hebben hier mogelijk positief aan bijgedragen.

Europees Parlement moet meer invloed krijgen
Europese burgers willen graag dat het Europees Parlement een belangrijkere rol krijgt. Van de EU-respondenten wil 58 % (België: 73 %, Nederland: 57 %) meer invloed voor het Europees Parlement in de toekomst. Dit is een stijging van 7 percentpunt sinds het voorjaar van 2019 en het hoogste resultaat voor deze indicator sinds 2007.

Van Nieuwenhuizen: half miljard euro voor verkeersveiligheid

Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil een half miljard euro beschikbaar stellen voor verkeersveilige infrastructuur. Ze hoopt dat provincies en gemeenten eenzelfde bedrag willen investeren zodat er de komende tien jaar in totaal een miljard euro extra beschikbaar komt voor het aanpakken van gevaarlijke verkeerssituaties in gemeenten en provincies.

Minister van Nieuwenhuizen: ‘De impact van een verkeersongeval is groot. Achter de kille cijfers over het toenemend aantal verkeersongelukken, schuilen verhalen van groot menselijk leed en verdriet. We doen al veel om de verkeersveiligheid te verbeteren. Denk aan het recente app-verbod op de fiets en de campagnes om mensen te wijzen op het gevaar van afleiding en alcohol in het verkeer. Maar we moeten een stap extra zetten. Ik wil daarom een half miljard euro beschikbaar stellen en hoop dat provincies en gemeenten meedoen. Zodat we met elkaar de trend kunnen keren.’

De minister spreekt vandaag met bestuurders van provincies en gemeenten over het verbeteren van de verkeersveiligheid. Van Nieuwenhuizen zal in dat gesprek aanbieden om het bedrag dat provincies en gemeenten uittrekken voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, te verdubbelen. In de periode 2020-2030 wil de minister daar jaarlijks 50 miljoen euro voor beschikbaar stellen.

Vorig jaar presenteerden ministers Van Nieuwenhuizen en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) samen met provincies, gemeenten, vervoersregio’s en verschillende maatschappelijke organisaties een nieuwe visie op veilig verkeer, het Strategisch Plan Verkeersveiligheid.

Als onderdeel van die aanpak worden in provincies en gemeenten de gevaarlijke wegen, fietspaden en kruispunten en rotondes in kaart gebracht. Met het extra geld dat de minister nu beschikbaar wil stellen, kunnen deze gevaarlijke situaties snel worden aangepakt.

De afgelopen jaren stagneerde de daling van het aantal verkeersslachtoffers. In 2018 was er zelfs een stijging van het aantal verkeersdoden met ruim tien procent. De meerderheid van de verkeersslachtoffers valt op gemeentelijke en provinciale wegen.

Hogere straf voor fraude met nieuwe betaalmethoden

Fraude met nieuwe betaalmethoden, zoals applicaties op een mobiele telefoon waarmee je geld kunt overmaken of internetsites waarmee je kunt betalen, wordt apart strafbaar gesteld. Ook komen er hogere straffen op te staan. Dat is de kern van een wetsvoorstel van minister Grapperhaus (van Justitie en Veiligheid) dat vandaag in consultatie is gegaan en een Europese richtlijn omzet in Nederlands recht.

Deze richtlijn vervangt een Kaderbesluit dat vanwege technologische en maatschappelijke ontwikkelingen verouderd is. Voor een groot deel voldoet Nederland al aan de verplichtingen van de richtlijn. Moderne betaalmethoden, die in de afgelopen jaren zijn ontstaan, zijn niet alleen handig voor consumenten en ondernemingen, maar bieden ook mogelijkheden om te frauderen. Deze fraude is vaak grensoverschrijdend en raakt inwoners in meerdere landen. Daarom is het van groot belang dat deze fraude krachtig wordt aangepakt. De richtlijn biedt daarvoor betere mogelijkheden en zorgt ervoor dat in de hele Europese Unie dezelfde regels gelden. Niet alleen giraal en elektronisch geld, maar ook virtuele valuta, zoals bitcoins, vallen onder de richtlijn.

Het wetsvoorstel regelt dat nieuwe betaalmethoden net zo goed worden beschermd door het strafrecht als de ‘oude’, zoals de bankpassen. Op dit moment is fraude met betaalpassen al apart strafbaar. Omdat er steeds meer nieuwe betaalmethoden komen waarbij geen bankpassen meer worden gebruikt, is het voor een effectieve bestrijding gewenst om fraude met nieuwe betaalmethoden op dezelfde manier apart strafbaar te stellen als fraude met betaalpassen.

Daarom gaan in het geval van betaalfraude de maximale gevangenisstraffen omhoog. Voor computercriminaliteit waarmee betaalgegevens worden verkregen, betekent dit een verhoging van twee naar drie jaar. Voor het vervalsen van betaalgegevens of betaalapplicaties gaan de straffen omhoog naar zes jaar. Dat geldt ook voor de straffen op het verkopen of in bezit hebben van gestolen betaalgegevens. Een voorbeeld daarvan is de handel op speciale carding-fora online, ook wel carding genoemd. De straf daarvoor is op dit moment maximaal één jaar.

Eerste experiment automatische treinpiloot geslaagd

Vannacht reed de eerste NS-trein met een automatische treinpiloot op de Hanzelijn. In deze Sprinter van het type SNG is een computerunit geplaatst die communiceert met het besturingssyteem van de trein. Het systeem deed wat de bedoeling was: volgens een geprogrammeerde dienstregeling zelfstandig tractie geven, remmen en halteren op de juiste plek langs het perron.

Het experiment vond plaats onder automatiseringsniveau 2 (GoA 2) waarbij de machinist in de cabine aanwezig is om bij te sturen en in te grijpen als dat nodig is. NS kijkt tevreden terug op het eerste experiment dat waardevolle inzichten en data opleverde. DE trein vertrok op tijd en kwam op tijd aan in Dronten op de vooraf ingesteld plek langs het perron. Marjan Rintel, directeur NS Operatie: “Dit is de eerste en belangrijke stap. We leren hiervan en doen ervaring op voor wat een automatische treinpiloot voor NS kan betekenen.”

De komende maanden volgen meer experimenten waarin verschillende testscenario’s worden uitgevoerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het anticiperen op ander treinverkeer en het rij- en remgedrag bij gladde sporen.

FOK! Wat een weer: ruimte voor de ZON!

Vanochtend valt er in het midden, oosten en zuidoosten regen. De regenzone beweegt langzaam oostwaarts en verlaat begin van de middag het land. Daarachter volgen van het westen uit opklaringen. 's Middags is het overal droog en is er ruimte voor de zon, vooral in het westen en noordwesten. Vanavond is er vooral aan de westkust kans op een regenbui. Het wordt circa 7°C. De zuidwestenwind is matig, aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig.

Tijdens de nacht naar donderdag is het wisselend bewolkt en trekken enkele regenbuien over het land. De minima lopen uiteen van een graad of 2 in het noordoosten tot 5 °C in het zuidwesten. Er staat een matige zuidenwind. In de loop van de nacht draait de wind in het westelijk kustgebied naar een westelijke richting en neemt toe naar (vrij) krachtig.

Donderdagochtend komen er in het noordoosten nog enkele buien voor. Elders is het aanvankelijk droog en is er ruimte voor de zon. In de middag neemt de bewolking van het westen uit toe, in de loop van de avond gevolgd door perioden met regen. Later op de avond is er in het oosten ook wat natte sneeuw niet geheel uitgesloten. In het uiterste noordoosten blijft het waarschijnlijk nog droog. De maximumtemperatuur ligt rond 6°C. Er staat een matige, aan de kust (vrij) krachtige zuidwestelijke wind. In de avond draait de wind naar zuid tot zuidoost. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Regenboog in Amsterdam (Foto: Interpretatie)
Regenboog in Amsterdam. (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Langdurige zorg vaker thuis

In 2018 maakten 278.000 personen gebruik van zorg op grond van de Wet langdurige zorg, 5 procent meer dan bij de invoering van deze wet in 2015. Alleen het aantal cliënten met zorg thuis nam toe, het aantal cliënten met zorg en verblijf daalde juist licht. Dat maakt het CBS bekend op basis van voorlopige cijfers over 2018, ontleend aan de Monitor Langdurige Zorg.

Ouderen, chronisch zieken en gehandicapten die blijvend 24 uur per dag zorg in de nabijheid en/of permanent toezicht nodig hebben, komen in aanmerking voor zorg vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Dit kan in een instelling zijn, of thuis, bijvoorbeeld in een aangepaste woning. Personen met een psychische stoornis en Wlz-zorg worden in dit artikel niet meegenomen. Het aantal Wlz-cliënten met zorg thuis was in 2018 23 procent hoger dan in 2015, het nam toe van 65.000 naar 80.000. Een grotere groep ontvangt Wlz-zorg met verblijf in een instelling. De omvang van deze groep is met 198.000 personen iets kleiner dan in 2015. Het aandeel cliënten dat de zorg thuis ontving, nam hiermee toe van 24 procent van alle cliënten in 2015, naar 29 procent in 2018.

Meer zorg thuis bij verstandelijke handicap of psychogeriatrische aandoening
De stijging van het aantal Wlz-cliënten dat zorg thuis krijgt, zit vooral bij cliënten met zorg voor een verstandelijke handicap of een psychogeriatrische aandoening. Een psychogeriatrische aandoening is een aandoening aan de hersenen die verband heeft met ouderdom, zoals dementie. In 2018 kregen 46.000 mensen met een verstandelijke handicap zorg thuis op grond van de Wlz, in 2015 waren dat er nog 37.000. Het aantal psychogeriatrische cliënten nam in die periode toe van 14.000 tot 22.000.

Vooral zwaardere zorg in verzorgings- en verpleeghuizen
In 2018 was 98 procent (118.000 personen) van de Wlz-zorg in verzorgings- en verpleeghuizen een zwaardere vorm van zorg, in 2015 was dat nog 90 procent (110.000 personen). Hieronder valt bijvoorbeeld wonen met intensieve begeleiding en uitgebreide verzorging. Het aandeel van de lichtere vormen van zorg, zoals beschut wonen met begeleiding, neemt vanaf de invoering van de Wlz verder af. De personen die lichtere vormen van zorg nodig hebben, ontvangen die via de Zorgverzekeringswet en/of de Wet maatschappelijke ondersteuning als zij niet in aanmerking komen voor zorg op grond van de Wlz.

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.