FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 16 november 2019

Wťťr MotoGP-pole Quartararo, Lorenzo stopt ermee

Fabio Quartararo heeft alweer zijn zesde poleposition van het jaar te pakken in de MotoGP. De nog altijd maar 20-jarige Franse rookie was de snelste tijdens de kwalificatie voor de Grand Prix van Valencia.

Op het Spaanse asfalt was Quartararo op zijn Yamaha de enige die de barrière van anderhalve minuut wist te slechten: 1:29,978 minuten. Wereldkampioen Marc Marquez kwam op zijn Honda 0,032 tellen tekort, terwijl Ducati-coureur Jack Miller op 0,108 seconden de eerste rij completeerde. Maverick Viñales, Franco Morbidelli en Andrea Dovizioso vertrekken vanaf de tweede rij.

Drievoudig wereldkampioen Jorge Lorenzo (2010, 2012, 2015) liet eerder in de week weten het definitief voor gezien te houden. De 32-jarige Spanjaard komt sinds een zware val in Assen in 2017 totaal niet meer uit de verf en heeft besloten dat het mooi is geweest, zondag rijdt hij op de Honda zijn laatste Grand Prix, waar hij er in totaal maar liefst 68 van wist te winnen.

In Valencia ging de poleposition in de Moto2 naar Jorge Navarro, die Jorge Martin tot op 0,017 seconden zag naderen. Stefano Manzi wist knap de derde startpositie te pakken op 0,172 seconden van de Spanjaard. Bo Bendsneyder moet het doen met een 22e startplek.

Andrea Migno was de snelste in de Moto3-kwalificatie, waar hij Marcos Ramirez met 0,274 seconden naar de tweede plek verwees. Jaume Masia pakte op 0,424 tellen het laatste plekje op de eerste startrij, voor Aron Canet, Sergio Garcia en Filip Salac.

De racedag wordt zondag om 10.05 uur geopend door de MotoE, om 11.00 uur gevolgd door de Moto3. De Moto2 start dan om 12.20 uur en zoals gebruikelijk is het om 14.00 uur tijd voor de MotoGP.

Van Gerwen walst over Lewis heen en staat in halve finales Grand Slam of Darts

Michael van Gerwen staat in de halve finales van de Grand Slam of Darts. De Brabander won van Adrian Lewis met 16-6. In de halve finales wacht Gerwyn Price, die won van Gary Anderson. 

Een wedstrijd werd het niet. Van 4-1 werd het 8-2 en even later stond het 16-6. Van Gerwen gooide 103 gemiddeld, waar Lewis op 86 bleef steken. Ook het finishpercentage was met 36% om 24% in het voordeel van de wereldkampioen. 

Price won met 16-9 van Anderson. Bij de eerste pauze stond het al 5-0 voor Price, waarvan drie breaks. Daarmee was het verschil eigenlijk al gemaakt, want Anderson was niet bij machte om Price echt tegen de muur te zetten. De voorsprong van Price bedroeg minimaal drie legs gedurende de hele partij. 

De halve finales zijn zondagmiddag. Van Gerwen speelt tegen Price en het andere duel gaat tussen Peter Wright en Glen Durrant. De finale is zondagavond. 

Van Dijk: "We gaan naar het eindtoernooi en daar gaat het om"

Virgil van Dijk bekent in gesprek met de NOS dat Oranje tegen Noord-Ierland niet echt overtuigde, maar hij koestert het EK-ticket. Oranje verzekerde zich zaterdagavond van deelname aan het EK van 2020. Een 0-0 gelijkspel tegen Noord-Ierland was voldoende om minimaal de tweede plaats in Groep C van de kwalificatiecyclus veilig te stellen.

"We gaan naar het eindtoernooi en daar gaat het om. Natuurlijk wilden we winnen, we hebben mogelijkheden gehad. We wisten dat het moeilijk werd en uiteindelijk hebben we de klus geklaard, het maakt niet zoveel uit hoe. Volledige focus op het EK", glimlacht Van Dijk. De aanvoerder van Oranje merkte dat Noord-Ierland vooral in de slotfase wat nadrukkelijker op zoek ging naar de winnende treffer.

"Vooral het laatste kwartier weet je dat ze wat directer gaan spelen, hopen op vrije trappen of corners. Dan moet je sterk blijven en dat hebben we bij vlagen heel goed gedaan", vervolgt de verdediger van Liverpool. "We konden iets beter de bal houden en hadden de kansen kunnen afmaken. Maar we kunnen er lang over praten; we gaan naar het EK en daar draait het om."

"We creëren mogelijkheden en als die erin gaan, is het helemaal game over. Uiteindelijk moet je het verdedigend goed op orde hebben en dat hebben we goed gedaan. Als we ze onder druk zetten, geven ze vrij snel een lange bal en dat is lastig. Dat ging goed. In balbezit werd ik vastgezet, ze wilden dat Matthijs het spel ging maken. Dat hadden we misschien beter kunnen doen", besluit Van Dijk.

Oranje sluit de EK-kwalificatiecyclus komende dinsdag af met een thuiswedstrijd tegen Estland.

Verstappen: "Ik ben erg blij met deze pole"

Max Verstappen heerste vandaag tijdens de kwalificatie van de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander greep zijn tweede pole position uit zijn loopbaan en kijkt met veel vertrouwen uit naar de race van morgen.

"De auto was erg goed. Gedurende de kwalificatie veranderde de baantemperatuur wat, waarop we moesten inspelen, maar al vanaf Q1 waren we erg snel. Het was erg vermakelijk met zo’n goede auto te rijden en ik ben erg blij met deze pole", aldus Verstappen na afloop van de kwalificatie zo lezen we op Verstappen.nl.

"Ik probeerde een andere lijn, maar omdat de baan iets warmer was geworden, had ik wat meer overstuur. Ik ging daardoor wat wijd, maar toen ik zag dat we alsnog eerste stonden, wist ik dat het goed ging komen. We hebben zeker vandaag nog een goede stap gemaakt met de balans van de auto. Die was in de derde vrije training al redelijk goed, maar er waren nog enkele dingetjes die beter konden. De kwalificatie was vervolgens heel sterk", zo legde de Nederlander uit.

Verstappen staat morgen met vertrouwen aan de start op het circuit in Sao Paulo. "Dat moet gezien de snelheid die we nu hebben goed zitten. We moeten gewoon zorgen dat de banden heel blijven."

Verstappen: "Ik ben erg blij met deze pole" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen: "Ik ben erg blij met deze pole" (Pro Shots / Zuma Press)

Oranje verzekert zich via gelijkspel tegen Noord-Ierland van EK-ticket

Oranje heeft zich dankzij een 0-0 gelijkspel tegen Noord-Ierland verzekerd van deelname aan het EK van 2020. Beide ploegen maakten er op Windsor Park in Belfast geen spektakel van, maar door de doelpuntloze remise is het Nederlands elftal op de laatste speeldag niet meer te achterhalen door de Noord-Ieren. De formatie van bondscoach Ronald Koeman sluit de EK-kwalificatiecyclus komende dinsdag af met een thuiswedstrijd tegen Estland.

Door het ontbreken van Georginio Wijnaldum en Memphis Depay moest Koeman noodgedwongen wijzigingen doorvoeren in zijn basiself. Donny van de Beek en Steven Berghuis namen hun plaatsen in het elftal in, terwijl Ryan Babel de spitspositie bezette. Noord-Ierland ging in eigen stadion furieus van start en kreeg na drie minuten een grote kans op de openingstreffer. Het scheelde weinig, of geklungel van Jasper Cillessen had Corry Evans een doelpunt opgeleverd. Nadat Josh Magennis voorlangs had gekopt, liet Oranje zich voor het eerst zien in Belfast.

Berghuis werd bediend door Promes, maar de inzet van de Feyenoorder belandde op de lat. Nadat schoten van Promes en Babel geen doelpunt opleverden, kreeg Noord-Ierland een gouden kans om op voorsprong te komen. Een inzet van George Saville ging via Joël Veltman op de paal, maar scheidsrechter Szymon Marciniak constateerde een handsbal van de Ajax-verdediger. Steven Davis, aanvoerder van de Noord-Ieren, jaagde de bal vervolgens echter hoog over. Na een ongevaarlijke kopbal van Virgil van Dijk zochten beide ploegen met een 0-0 stand de kleedkamers op.

In de beginfase van de tweede helft nam Oranje het initiatief in handen, wat na 55 minuten spelen resulteerde in de eerste mogelijkheid na rust. Babel kon zijn kopbal echter te weinig kracht bijzetten om de Noord-Ierse doelman Bailey Peacock-Farrell in de problemen te brengen. Koeman bracht Luuk de Jong in het veld voor Berghuis en zag dat zijn ploeg geduldig bleef voetballen. De meegereisde fans uit Nederland konden ruim twintig minuten voor tijd weer eens opveren. Frenkie de Jong bediende de opgestoomde Daley Blind met een fraaie steekpass, waarna Promes voor het doel gezocht werd. Craig Cathcart voorkwam dat de bal aankwam, maar werkte het leer bijna in eigen doel.

Het was lang wachten op de volgende actie in het duel, mede doordat het slotoffensief van de Noord-Ieren lang op zich liet wachten. Een schot van Frenkie de Jong dat torenhoog overging was eigenlijk het enige hoogtepunt in het laatste kwartier van het duel. Doordat Noord-Ierland er ook niet meer in slaagde om gevaarlijk te worden, bleef de doelpuntloze stand op het scorebord op Windsor Park. Daardoor behoudt Oranje de voorsprong van drie punten op Noord-Ierland, terwijl ook het doelsaldo en het onderling resultaat in het voordeel van het Nederlands elftal is. Duitsland verzekerde zich tegelijkertijd van een EK-ticket en gaat aan de leiding in Groep C, met een voorsprong van twee punten op Oranje.

Oranje verzekert via gelijkspel tegen Noord-Ierland van EK-ticket (Pro Shots / Stanley Gontha)
Oranje verzekert via gelijkspel tegen Noord-Ierland van EK-ticket (Pro Shots / Stanley Gontha)

Sinterklaas veilig aangekomen in meeste gemeenten

Vanmiddag kwamen ongeveer 25.000 mensen naar de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. Hoewel er twaalf aanhoudingen zijn verricht, is de politie tevreden over het verloop van de intocht.

Er zijn elf aanhoudingen verricht op basis van de vordering wet openbare manifestaties. De demonstranten werden gevraagd naar een aangewezen demonstratie vak te gaan. Toen zij dit weigerden zijn ze in alle rust aangehouden. Zij zijn inmiddels allemaal weer heengezonden. Daarnaast is 41-jarige vrouw uit Rheden aangehouden voor de wet wapens en munitie. Zij had een steekwapen bij zich.

Lees ook: Pegidapiet gearresteerd tijdens intocht Sinterklaas

Voorafgaand aan de Sinterklaasintocht, vrijdag 15 november, hield de politie drie mannen aan. De drie mannen zijn inmiddels heengezonden met een gedragsaanwijzing van de Officier van Justitie. Zij mogen niet in Apeldoorn blijven. De Officier zal later een beslissing nemen over eventuele verdere vervolging.

Eindhoven
Vele enthousiaste kinderen met hun ouders verwelkomden vandaag Sinterklaas en zijn Pieten. De inzet van de politie was gericht op een veilige en ongestoorde intocht van Sinterklaas, zowel voor deelnemers, publiek als demonstranten.

De intocht van Sinterklaas verliep zonder noemenswaardige problemen. In totaal verrichte de politie twee aanhoudingen in Eindhoven. Beide personen werden aangehouden omdat zij de instructies van de politie niet opvolgden.

Den Haag
De Sinterklaasintochten  binnen het werkgebied van de politie eenheid Den Haag zijn rustig en feestelijk verlopen. De politie was aanwezig tijdens deze Sinterklaasintochten voor een veilig, ordelijk en feestelijk verloop.

Met meerdere agenten werd toezicht gehouden in alle plaatsen waar Sinterklaas aankwam met zijn Pieten met als uitgangspunt dat de kinderen de intochten veilig konden bijwonen. De focus lag vandaag op Den Haag waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Koekamp demonstreerde. Verschillende pro-Piet aanhangers hadden zich als Zwarte Piet verkleed en waren rondom de intocht langs de route aanwezig. Dit heeft niet tot problemen geleid.

De actievoerders van KOZP verzamelden zich rond 13.00 uur op de Koekamp in Den Haag. De opkomst viel hoger uit dan vooraf aangekondigd. Naar schatting meer dan 700 mensen demonstreerden tegen Zwarte Piet. Om 15.00 uur was de demonstratie afgelopen en zij werden door de politie begeleid naar het centraal station (CS) in Den Haag.

Door het alerte optreden van de politie die de demonstratie begeleidde, zijn vijf personen aangehouden. Een persoon werd aangehouden omdat hij zijn identiteitsbewijs niet bij zich had. Hij is na verhoor heengezonden. Een persoon, die bij het CS Den Haag binnenkomende demonstranten fotografeerde, werd gecontroleerd. Het bleek dat hij gesignaleerd stond. Hij kan zijn straf uit gaan zitten. Een derde persoon die gecontroleerd werd, moest ook nog een gevangenisstraf uitzitten.

Aan het eind van de middag zagen politieagenten een aantal aanhangers van KOZP op het Plein lopen. Zij werden aangesproken en gevraagd om weg te gaan. Twee van hen weigerden dit en zijn aangehouden. Een van hen verzette zich tegen zijn aanhouding.

In de overige plaatsen van de politie-eenheid Den Haag is de intocht van de goedheiligman rustig en feestelijk verlopen.

Alkmaar
Er was veel politie op de been in Alkmaar zo meldt AlkmaarCentraal.nl.  Veel agenten waren eigenlijk opgeroepen voor inzet in Hoorn en Den Helder, maar daar bleek inzet niet nodig. Uiteindelijk zijn er zo'n 100 agenten ingezet.

De anti-Zwarte Piet demonstranten werden op station Noord door politie opgewacht en per bus naar een met dranghekken afgezet vak in de Koorstraat gebracht. Een later opduikende pro-Pietengroep werd door de politie op afstand gehouden. Het protest was netjes en binnen de regels. Met een trommel, een protestlied en leuzen als "Zwarte Piet kan niet! Zwarte Piet hoort niet!" maakten de demonstranten hun ongenoegen kenbaar.

Door veel omstanders werd de actie een beetje vreemd bekeken en bijna als als een soort attractie benaderd. Toen de optocht langs kwam was de stemming vooral bij de agenten serieuzer, maar Sint en de Pieten liepen vrolijk langs het vak. De fanfareband speelde net iets harder en van de antieke brandweerauto werd de sirene flink gebruikt om de protestgeluiden te overstemmen.

Na het langstrekken van de optocht kregen de anti-Zwarte Piet demonstranten nog de kans een paar minuten leuzen te scanderen en sprak KOZP voorman Jerry Afriyie het publiek toe per megafoon. Daarna werden ze begeleid naar een bus die ze naar het station bracht.

 Agenten wachten KOZP op in Alkmaar
Agenten wachten KOZP op in Alkmaar (Foto: FOK!) 

Hiphopscene maakt statement tegen zwarte piet

Amsterdamse artiesten zoals hiphopcollectief Zwart Licht, rapper Chivv en Afropop artiest Amartey maken allemaal op hun eigen manier een statement tegen Zwarte Piet. Het is opvallend dat er dit jaar zoveel artiesten binnen de Amsterdamse hiphopscene zich uitten tegenover het figuur.

Hiphopcollectief Zwart Licht werkte voor hun in 2018 uitgekomen track Gunshots samen met kunstenaar Brian Elstak, die verantwoordelijk is voor de videoclip. Naast het afkeuren van de karikaturale vorm van Piet worden ook andere grote gebeurtenissen met betrekking tot racisme in zowel Amsterdam als in andere delen van de wereld getoond.

'Racisme is niet alleen zichtbaar tijdens de laatste maanden van het jaar, maar het is een soort virus, een soort vlam waar mensen maar benzine op blijven gooien. Dat wilde ik met de clip duidelijk maken. Racisme is niet alleen van een bepaalde periode, maar gaat alsmaar door', zegt Elstak.

En dat is te zien aan de graphics van de videoclip. Niet alleen is er een statement tegen Zwarte Piet te zien, ook Kerwin Duinmeijer is te zien, die in 1983 op 15-jarige leeftijd op de Dam werd neergestoken door een skinhead. De Amerikaanse burgerrechtenactivist Malcom X komt ook langs. 

Volgens rapper Akwasi van Zwart Licht, is het niet geheel toevallig dat de videoclip rondom de intocht van Sinterklaas uitkomt. 'We hebben er natuurlijk wel rekening meegehouden dat de clip juist nu zou uitkomen, maar het onderwerp (racisme red.) is altijd actueel. Het gebeurt het hele jaar door, daarom gaat de clip ook niet alleen om een raciaal symbool, maar pakken we het breder aan.'

Het is overigens niet de eerste keer dat het collectief zich uitspreekt tegen onrecht in de samenleving. 'Zwart Licht staat ervoor om alles wat zwart is in goed daglicht te brengen. Statements tegenover racisme is altijd onderdeel van onze muziek geweest.' Daarmee doelt Akwasi onder andere op zijn in 2009 uitgebrachte track Wat Sorry.

Ook rapper Chivv zal door middel van een liedje aandacht geven aan het onderwerp. Aan de cover te zien draait deze wel volledig om het sinterklaasfeest en zijn knechten, ook omdat het pas vanaf 5 december te beluisteren is. Via zijn Instagram laat hij weten: 'Jullie weten als geen ander dat ik altijd op kom voor mijn gemeenschap.'

Chivv is niet de enige artiest die zich via zijn Instagram uitlaat, ook SMIB-voorman Ray Fuego en rapper Bokoesam spraken zich al uit tegen de karikatuur zwarte piet en Afropop artiest Amartey gaf eerder vandaag een optreden tijdens de anti-zwarte piet demonstratie in Den Haag.

Volgens Akwasi is er vraag naar videoclips waarin maatschappijkritische statements worden gemaakt door popartiesten. 'Veel videoclips in de popcultuur gaan over de liefde of over mooie auto's, maar wat vertel je nou echt? Wat stel je nou echt aan de kaart?'

Mitchell Esajas van actiegroep Kick Out Zwarte Piet, herkent de behoefte van het publiek naar popartiesten die zich uitspreken tegen misstanden in de samenleving. 'Ik vind dat kunstenaars en artiesten ook een bepaalde verantwoordelijkheid hebben om een platform te gebruiken om sociale verandering teweeg te brengen. Ze hebben miljoenen volgers en dat wat zij zeggen heeft echt impact op vooral een jong publiek.'

F1: Verstappen grijpt pole in BraziliŽ

Max Verstappen start morgen vanaf pole-position bij de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander was al de snelste in Q1 en Q2 en bleef ook in de beslissende Q3 iedereen voor.

Q1 betekende direct het eindstation voor Carlos Sainz. De rijder van McLaren kon door motorproblemen geen tijd neerzetten. Daniil Kvyat, Lance Stroll, George Russell en Robert Kubica waren de andere afvallers. In het tweede gedeelte eindigde achter Verstappen Charles Leclerc op bijna vier tiende als tweede, echter reed hij wel de hardere medium compound. In de slotfase kon door een gespinde Antonio Giovinazzi niemand meer hun tijd verbeteren.  Lando Norris, Daniel Ricciardo, Giovinazzi, Nico Hülkenberg en Sergio Perez stonden op dat moment onder de streep en konden dat niet meer goed maken.

Na de eerste run van iedereen in Q3 ging Verstappen aan de leiding maar zijn voorsprong op Sebastian Vettel was slechts 0,008 seconde. In de tweede run verbeterde de Nederlander zich nog waarna niemand meer aan zijn tijd kwam. Vettel verbeterde zijn tijd niet maar bleef op P2, Lewis Hamilton legde beslag op de derde plek. Voor Verstappen is het na Hongarije dit jaar de pole in zijn carrière. Leclerc kwalificeerde  zich als vierde maar moet vanwege een motorwissel nog tien plaatsen terug.

Pos.  Rijder Team Q1 Q2 Q3
1.  M. Verstappen Red Bull 01:08.242 01:07.503 01:07.508
2.  S. Vettel Ferrari 01:08.556 01:08.050 01:07.631
3.  L. Hamilton Mercedes 01:08.614 01:08.088 01:07.699
4.  C. Leclerc Ferrari 01:08.496 01:07.888 01:07.728
5.  V. Bottas Mercedes 01:08.545 01:08.232 01:07.874
6.  A. Albon Red Bull 01:08.503 01:08.117 01:07.935
7.  P. Gasly Toro Rosso 01:08.909 01:08.770 01:08.837
8.  R. Grosjean Haas 01:09.197 01:08.705 01:08.854
9.  K. Räikkönen Alfa Romeo 01:09.276 01:08.858 01:08.984
10.  K. Magnussen Haas 01:08.875 01:08.803 01:09.037
11.  L. Norris McLaren 01:08.891 01:08.868  
12.  D. Ricciardo Renault 01:09.086 01:08.903  
13.  A. Giovinazzi Alfa Romeo 01:09.175 01:08.919  
14.  N. Hulkenberg Renault 01:09.050 01:08.921  
15.  S. Pérez Racing Point 01:09.288 01:09.035  
16.  D. Kvyat Toro Rosso 01:09.320    
17.  L. Stroll Racing Point 01:09.536    
18.  G. Russell Williams 01:10.126    
19.  R. Kubica Williams 01:10.614    
20.  C. Sainz Jr. McLaren Geen tijd    


Verstappen is blij met zijn pole-position (Pro Shots / Zuma Press)

BDO-kampioene Suzuki geplaatst voor PDC WK

Mikuru Suzuki heeft zich zaterdag geplaatst voor het wereldkampioenschap darts van de PDC. De Japanse gaat haar debuut maken in Alexandra Palace.
De regerend wereldkampioene was met afstand de sterkste tijdens het kwalificatietoernooi voor niet-Britse speelsters in Duitsland. In de finale versloeg zij landgenote Kasumi Sato met 6-3. Op weg naar de eindstrijd stond Suzuki maar zes legs af in vier duels.

Anastasia Dobromyslova, vorig jaar winnaar van dit WK-kwalificatietoernooi, werd in de kwartfinale uitgeschakeld door Corrine Hammond. De laatste acht was ook het eindstation voor Aletta Wajer en Priscilla Steenbergen, de beste landgenoten van het toernooi. Aileen de Graaf verloor in de achtste finales van verliezend finalist Sato.

Suzuki maakte afgelopen week op de Grand Slam of Darts haar televisiedebuut bij de PDC. Ze kwam in een poule terecht met Dimitri van den Bergh, Robert Thornton en titelverdediger Gerwyn Price. Hoewel zij zeven legs wist te pakken, eindigde ze met nul overwinningen onderaan in haar poule.

Over anderhalve week mogen de Britse dames strijden om plaatsing voor WK. Vorig jaar werd dat toernooi gewonnen door Lisa Ashton, die eerder aangaf opnieuw mee te doen aan het kwalificatietoernooi.

Uitslagen qualifier vrouwen alles behalve Groot-Brittannië - Kwartfinales
Mikuru Suzuki 6-2 Aletta Wajer
Corrine Hammond 6-5 Anastasia Dobromyslova
Renata Slowikowska 6-5 Sandra Kaup
Kasumi Sato 6-4 Priscilla Steenbergen

Halve finale
Mikuru Suzuki 6-1 Corrine Hammond
Kasumi Sato 6-1 Renata Slowikowska

Finale
Mikuru Suzuki 6-3 Kasumi Sato

Nederlandse drugsbaron pleegt zelfmoord in Braziliaanse cel

De 40-jarige Dennis Vanweersch heeft zelfmoord gepleegd in zijn cel in Brazilië. De oorspronkelijk uit Landgraaf afkomstige man werd gistermiddag dood gevonden in zijn cel in de gevangenis in Planaltina in de deelstaat Goias. Hij zou zichzelf volgens Braziliaanse media met een laken hebben opgehangen. Hij werd dood aangetroffen tijdens het tellen van de gevangenen.

Leider drugsbende
Dennis Vanweersch werd afgelopen augustus opgepakt in Brazilië tijdens een grote politieactie. Hij wordt daar gezien als de leider van een grote drugsbende die vermoedelijk 500 kilo cocaïne per maand verstuurde vanuit Brazilië naar Nederland, België, Duitsland en Frankrijk.

Tijdens het onderzoek Icarus werden zeven verdachten gearresteerd. Dennis Vanweersch werd gezien als de onbetwiste leider van de drugsbende. Hij verhuisde enkele jaren geleden vanuit Nederland naar Brazilië waar hij woonde in een luxe villa net buiten Sao Paulo.

Meer achtergrond over Dennis en hoe hij werd ontmaskerd vind je bij Boevennieuws

Slachtoffer steekpartij (64) overlijdt voor de deur van ziekenhuis

Een 64-jarige man is vanmorgen rond 11:00 uur voor de deur van het ziekenhuis aan de Albert Schweitzerplaats in Dordrecht overleden. Hij werd naar de eerste hulp vervoerd nadat hij was neergestoken, maar die hulp bleek voor het slachtoffer te laat. Een 39-jarige man uit Dordrecht is aangehouden.

In een woning aan het Pearl Buck-erf ontstond eerder vanmorgen een ruzie, die ontaardde in de steekpartij. Het slachtoffer, eveneens Dordtenaar, werd hierna in een auto naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen bleken echter te ernstig. De politie doet zowel in de woning als op de plek waar de man overleed onderzoek. De toedracht wordt onderzocht. 

Update 18:55 uur
Volgens onze collega's van Boevennieuws is het  slachtoffer Bertus Bloos, eigenaar van Bloos Badkamers in Dordrecht. Hij werd in de woning van zijn dochter en schoonzoon neergestoken. De aangehouden verdachte zou zijn 39-jarige schoonzoon zijn geweest, John D. De verdachte werkte samen met zijn schoonvader in diens bedrijf.

Hamilton klopt Verstappen nipt in derde training BraziliŽ

Lewis Hamilton heeft in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Brazilië de snelste tijd gereden. De Brit kwam met de Mercedes op Interlagos tot een tijd van 1.08,326 waarmee hij Max Verstappen twee honderdste voorbleef. Ruim daarachter eindigde Charles Leclerc als derde.

De training begon rustig, maar na een kwartier nam Ferrari met een 1.09,6 het iniitatief over. De Italiaanse renstal kon niet lang genieten van de eerste plek want eerst dook Hamilton er onder door, waarna Verstappen met een 1.09,0 nog eens sneller bleek te zijn. Met nog ruim twintig minuten te gaan kwamen Leclerc en Vettel naar buiten en reden een 1.08,6. Hamilton bleek met een 1.08,3 iets sneller, waarna Verstappen er net niet aan toe kwam. Achter de top zes was het gat weer klein, waardoor de kwalificatie spannend beloofd te worden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:08.320 17
2 M. Verstappen Red Bull 1:08.346 18
3 C. Leclerc Ferrari 1:08.611 20
4 S. Vettel Ferrari 1:08.664 22
5 A. Albon Red Bull 1:09.136 17
6 V. Bottas Mercedes 1:09.201 20
7 D. Kvyat Toro Rosso 1:09.415 22
8 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:09.462 20
9 L. Norris McLaren 1:09.585 18
10 C. Sainz Jr. McLaren 1:09.588 21
11 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:09.619 21
12 P. Gasly Toro Rosso 1:09.625 19
13 N. Hulkenberg Renault 1:09.650 17
14 K. Magnussen Haas 1:09.713 18
15 D. Ricciardo Renault 1:09.761 17
16 R. Grosjean Haas 1:09.798 20
17 S. Pérez Racing Point 1:09.995 19
18 L. Stroll Racing Point 1:10.312 16
19 G. Russell Williams 1:10.843 19
20 R. Kubica Williams 1:11.205 23

Luiten klimt naar twaalfde plaats in Sun City

Golfer Joost Luiten is na de derde ronde van de Nedbank Golf Challenge in Sun City in Zuid-Afrika opgeklommen naar de gedeeld twaalfde plaats. De 33-jarige Bleiswijker voltooide zijn derde ronde in 69 slagen en kwam daarmee op een totaal van 211 slagen, vijf onder par.

Luiten klom op van de twintigste plaats. In de derde ronde sloeg bij vijf birdies en twee bogeys. Hij had daarmee één van de beste rondes van de dag. De Zuid-Afrikaan Zander Lombard gaat nog altijd aan de leiding. Hij ging rond op het baangemiddelde van 72 slagen en heeft nu 205 slagen. Zijn landgenoot Louis Oosthuizen en de Belg Thomas Detry volgen op één slag.

Hockeyers Amsterdam slaat HGC aan flarden, De Geus doet Almere pijn

De hockeyers van Amsterdam hebben in de negende speelronde van de Hoofdklasse Heren genadeloos toegeslagen. Op eigen veld werd HGC zaterdag aan flarden gespeeld: 7-3. Er leek tegen Kampong een stunt in de maak voor hekkensluiter Almere, maar uitgerekend Jonas de Geus deed zijn oude ploeg heel veel pijn: 3-4. Nog geen 24 uur later komen de twaalf teams uit de Hoofdklasse opnieuw in actie, zondag wacht alweer speelronde tien.

Amsterdam - HGC (7-3)
Vorig seizoen werd Amsterdam door HGC op zijn grootste thuisnederlaag in de Heren Hoofdklasse getrakteerd. Het werd toen 2-8. Dat was de thuisploeg zeker niet vergeten. Tijdens deze editie in het Wagener Stadion waren ook tien treffers te bewonderen, maar dan in het voordeel van de Amsterdammers. De ploeg van Santi Freixa voerde zaterdagmiddag een strafexpeditie uit.

Almere - Kampong (3-4)
Almere mocht lang hopen op een stunt tegen vice-kampioen Kampong. De hekkensluiter begon voortvarend tijdens het weerzien met Kampong-spelers Terrance Pieters en Jonas de Geus. Binnen een kwartier stond de formatie van Pasha Gademan op een riante voorsprong. Na de gelijkmaker van Boet Phijffer zorgde Deegan Huisman met zijn tweede treffer van de middag voor de 3-2. In het laatste kwart ging het alsnog mis voor de rode lantaarndrager van de Hoofdklasse Heren. Uitgerekend De Geus dompelde zijn voormalige ploeg in rouw.

Oranje-Rood - Bloemendaal (2-4)
De wedstrijd in Eindhoven werd druk bezocht, maar was nooit echt spannend. Bloemendaal blijft ook na het bezoek bij Oranje-Rood ongeslagen koploper. De landskampioen counterde in Eindhoven naar een 2-4 zege. Lichtpuntje voor Oranje-Rood was het doelpunt van Mink van der Weerden vlak voor tijd. De verdediger maakte zijn 250ste treffer in competitieverband. Het strafcornerkanon heeft de achtervolging ingezet op Ties Kruize die met 251 doelpunten op de zevende plaats van de topscorerslijst aller tijden staat.

Rotterdam - Hurley (4-3)
Laagvlieger Hurley kwam fraai terug van een 3-1 achterstand. De promovendus kwam in de slotfase op gelijke hoogte door treffers van Matthew Willis en Kenny Bain. Twee minuten voor tijd maakte Jeroen Hertzberger met zijn 259ste goal in competitieverband aan alle Amsterdamse hoop een einde. Daardoor blijft Rotterdam de naaste belager van koploper Bloemendaal, met drie punten (22 om 25) achterstand. Morgen volgt de kraker in Bloemendaal.

Den Bosch - HC Tilburg (3-1)
De Brabantse derby tussen Den Bosch en Tilburg was lang spannend. Dat kwam vooral omdat de tweede strafcornergoal van Austin Smith, na 22 minuten spelen, werd afgekeurd. Arjen Lodewijks maakte op slag van rust de tweede Bossche goal, voor de zoveelste keer tegen zijn oude club. Max Kreft bracht namens Tilburg de spanning volledig terug aan de Oosterplas, maar Sebastien Dockier maakte een kwartier voor tijd aan alle Bossche onzekerheid een einde.

Klein Zwitserland - Pinoké (1-5)
Pinoké kende op bezoek bij Klein Zwitserland een valse start, al na twee minuten lag de bal al achter doelman Hidde Brink. Pas in het tweede kwart kwamen de Amsterdammers in Den Haag op stoom. Mede door twee treffers van Alex Hendrickx won de formatie van Jesse Mahieu uiteindelijk met ruime cijfers. Het was voor Pinoké pas de tweede zege in de laatste laatste dertien Hoofdklasse-ontmoetingen met Klein Zwitserland. De Amsterdammers spelen dit dubbelweekend als enige ploeg uit de Hoofdklasse twee uitwedstrijden. Morgen wacht de kraker bij Den Bosch.

Veldrijder Van der Poel wint WB-wedstrijd in TŠbor, Nederland domineert bij de vrouwen

Mathieu van der Poel en Annemarie Worst hebben de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Tsjechische Tábor gewonnen. Bij de vrouwen bestond de top vier uit Nederlandse deelneemsters.

Vanwege zijn lage positie in het klassement mocht Van der Poel pas vanaf de derde startrij aan de wedstrijd beginnen. De ontstane achterstand had hij binnen twee ronden goedgemaakt, echter niet veel later verloor de kersverse Europees kampioen opnieuw tijd door een fietswissel.

De Belg Michael Vanthourenhout was ondertussen in de aanval gegaan en kreeg Lars van der Haar en ploeggenoot Eli Iserbyt met zich mee. Halfweg koers sloot Van der Poel bij het drietal aan.

In de slotfase moest eerst Vanthourenhout lossen en daarna ook Van der Haar. Het gevecht voor de overwinning tussen Van der Poel en Iserbyt werd in de laatste ronde beslist door een ultieme versnelling van de Nederlander. Van der Haar reed een sterke wedstrijd en finishte als derde.

De wedstrijd bij de vrouwen was een Nederlands onderonsje. Ceylin del Carmen Alvarado nam vroeg in de wedstrijd de leiding en kreeg gezelschap van Worst. Europees kampioene Yara Kastelijn probeerde aan te sluiten bij haar twee landgenotes maar slaagde daar niet in.

Net als bij de mannen viel de beslissing in de laatste ronde. Worst plaatste twee versnellingen en wist daarmee weg te rijden bij Alvarado. Op de derde plaats eindigde Kastelijn, Lucinda Brand werd vierde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Lucinda Brand (NED)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Anna Kay (GBR)
8. Kaitlin Keough (USA)
9. Puck Pieterse (NED)
10. Shirin Van Anrooij (NED)

Pegidapiet gearresteerd tijdens intocht Sinterklaas

De Sint is weer in het land en we weten allemaal wat dat betekent: de schoen zetten, volle bak protesteren, kruidnoten rondstrooien, elkaar de touwtyfus schelden en natuurlijk pakjesavond.

Tijdens de landelijke intocht in Apeldoorn was het in elk geval weer raak: niemand minder dan Pegidapiet is opgepakt. De voorzitter van het rechtse clubje, Edwin Wagensveld, werd verkleed als Zwarte Piet afgevoerd door de politie, net als enkele van zijn aanhangers.

Het zal geen verrassing zijn dat Pegida tot de harde kern van Zwarte Piet behoort en dat ze het veelgebruikte compromis, de roetveegpieten, maar niks vinden. Wagensveld en zijn groepje mochten tussen het publiek een 'ludieke actie' houden, maar volgens de gemeente sloeg dat al snel om in een heuse demonstratie.

Dat mocht dan weer niet en dus moesten de protestpieten naar het speciale demonstratievak, op straffe van de roe. Ze weigerden en werden gearresteerd, waarbij nog niet duidelijk is hoe lang ze vast blijven zitten.

Semi-neonazi Constant Kusters en zijn gezellige NVU waren ook naar Apeldoorn gekomen voor een leuk middagje, of, zoals ze het zelf noemden, 'om de Nederlandse culturele normen en waarden te verdedigen'.

Bergsma wint massastart

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden in het Wit-Russische Minsk is de massastart voor mannen door Jorrit Bergsma gewonnen.

Drie ronden voor het einde reed Bergsma weg uit het peloton schaatsers en leek hij ontketend. De schaatsers daarachter probeerden in de laatste ronde nog bij Bergsma te komen, maar de Nederlander hield aan het eind een kleine marge over.

Morgen is de massastart voor vrouwen.

Inter-coach Conte krijgt politiebeveiliging na kogelbrief in de post

Antonio Conte heeft persoonlijke politiebeveiliging nadat hij een kogelbrief heeft ontvangen in de post, zo melden diverse Italiaanse media zaterdag. De brief aan de trainer van Internazionale bevatte behalve een kogel ook meerdere bedreigingen namens een anonieme zender. De politie heeft een onderzoek geopend naar de herkomst van de brief.

Conte, die samenwoont met zijn vrouw Elisabetta Muscarello en jonge dochter Vittoria, heeft persoonlijke bewakers rond zijn huis. Bovendien gaat Inter de camerabewaking rondom het trainingscomplex intensiveren door meer camera's te installeren. Ook worden CCTV-camera's opgehangen op de route tussen het trainingscomplex en de woning van Conte, zo klinkt het.

De autoriteiten hebben Conte en de club op het hart gedrukt om goed op te letten, al wordt niet uitgesloten dat de brief het werk is van een 'aandachtszoeker'.

De brief wordt volgens de Corriere della Sera momenteel onderzocht op vingerafdrukken. Over een motief valt nog niets te zeggen, maar Conte is niet de enige bekende persoon in Italië die recentelijk bedreigingen ontving. Zo werd voormalig premier Silvio Berlusconi deze maand door de autoriteiten aangeraden om uit veiligheidsoverwegingen niet meer 'spontaan' op pad te gaan.

Overigens werd Conte afgelopen zomer aangesteld als trainer van Inter en staat hij met zijn ploeg op de tweede plaats.

WŁst wint 1.500m

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Wit-Russische Minsk heeft Ireen Wüst de 1.500 meter voor vrouwen op haar naam geschreven. Ze zegevierde in een tijd van 1.56,47.

De Russin Yekaterina Shikhova werd tweede in 1.56,86. De derde plaats was voor Brittany Bowe die 1.57,25 op de klokken zette. Jorien ter Mors, die de 500 meter eerder vandaag aan zich voorbij liet gaan en heel vorig seizoen niet in actie kwam, werd met 1.57,34 vijfde.

Nao Kodaira won de 1.500 meter in de B-groep in een tijd van 1.58,37. Eerder vandaag werd de Japanse derde op de 500 meter waarmee ze haar 23 achtereenopvolgende WB-zeges verbrak.

Zwembadpersoneel vervolgd voor verdrinkingsdood Eritrese†vluchteling†

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat twee medewerkers van het Optisport Bijlmer Sportcentrum in Amsterdam strafrechtelijk vervolgen in verband met de dood van een 40-jarige man, eind vorig jaar.

De man, een statushouder uit Eritrea, was op zondag 25 november in het zwembad voor een zwemles. Zijn stoffelijk overschot werd uit het water gehaald door medewerkers van het Sportcentrum. Wat er precies is gebeurd, is nog altijd onduidelijk.

Dood door schuld
Na uitvoerig onderzoek is justitie tot de conclusie gekomen dat er nalatig is gehandeld door het zwembadpersoneel. 'Twee medewerkers worden vervolgd voor dood door schuld, omdat ze de interne regels van het zwembad niet hebben nageleefd', zegt een woordvoerder van het OM tegen AT5. Meer details wil hij op dit moment niet kwijt.

Het zou gaan om een receptioniste en de locatiemanager van het zwembad, maar dat wil de woordvoerder niet bevestigen.

'Niemand heeft dit gewild'
Zwembaddirecteur Erwin van Iersel bevestigt aan AT5 dat de medewerkers gisteren op de hoogte zijn gebracht. 'Laat ik voorop stellen dat we het verschrikkelijk vinden voor de nabestaanden. Niemand heeft dit gewild. We weten nog altijd niet wat er precies is gebeurd. Ook voor onze collega's is dit heel vervelend', aldus Van Iersel.

Het is nog niet bekend wanneer de strafzaak zal dienen.

Politie onderzoekt mogelijke drugsafval-dumpingen in Hoeven

Op verschillende plekken in Hoeven zijn de afgelopen week jerrycans met vermoedelijk drugsafval gedumpt. De politie vraagt eventuele getuigen van deze dumpingen zich te melden.

Op 8 november jongstleden werden ’s middags in een sloot aan de Brede Balrouw elf vaatjes aangetroffen. In de vaatjes zat vermoedelijk chemisch afval dat afkomstig was van de productie van synthetische drugs. De brandweer is ter plekke gekomen om metingen te doen. Hierna zijn medewerkers van de gemeente gekomen om de vaten door een gespecialiseerd bedrijf te laten opruimen. Mogelijk is door lekkage van de vaten het water in de sloot verontreinigd.

Op zaterdag 9 november werd weer een tiental jerrycans aangetroffen waarin mogelijk chemisch afval zat. Ook nu werd dezelfde procedure gestart. Deze keer stonden de vaatjes in de berm, naast de weg op de Oude Bredase Postbaan. De vaatjes zijn geruimd door een gespecialiseerd bedrijf dat de inhoud ook onderzoekt. Dit keer waren er geen aanwijzingen dat de vaten gelekt hadden en de bodem daardoor verontreinigd was.

Op vrijdag 15 november werden in een sloot langs de A-B-weg weer vijf jerrycans met vermoedelijk een chemische stof aangetroffen. Ook nu is niet geconstateerd dat de vaatjes lekten. Nadat deze exemplaren waren ontdekt, zagen brandweerlieden dat er een paar honderd meter verder nog een paar jerrycans waren gedumpt. Wat er exact in de vaatjes zat is nog niet bekend, daar wordt onderzoek naar gedaan.

De politie onderzoekt de zaak en vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Curlingteam verliest eerste wedstrijd op EK

Het Nederlandse curlingteam heeft de eerste wedstrijd op het Europees kampioenschap in het Zweedse Helsingborg verloren. Het team onder leiding van skip Jaap van Dorp verloor zaterdagochtend met 9-4 van Zwitserland.

Het team eindigde vorig jaar als achtste op het EK, dat was één plaats minder goed dan in 2017. Doel dit jaar is een plek in de halve finales. De top zeven is zeker van deelname aan het WK in Glasgow.

Later op zaterdag moet het team spelen tegen Engeland. Op zondag staat een wedstrijd tegen Duitsland op het programma.

Drietal terroriseert echtpaar wekenlang na berisping over vuurwerk

Twee jongens uit Terheijden zijn donderdag 14 november aangehouden nadat zij stelselmatig vernielingen pleegden aan de woning van een dorpsgenoot, nadat hij hen eerder dit jaar aangesproken had op het afsteken van vuurwerk.

De man uit Terheijden liep in augustus samen met zijn vrouw over straat toen zij schrokken van vuurwerk. Hij zag een groepje van drie jongens in de leeftijd van 13, 14 en 15 jaar en sprak hen erop aan. Zij scholden het echtpaar daarop uit. De man en zijn vrouw zijn hun eigen woning binnengegaan en hoorden enkele ogenblikken later steentjes tegen het raam van de woning. Dit heeft enkele weken voortgeduurd, het echtpaar was regelmatig doelwit van de jonge jongens.

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 september is er verder ook een flesje chocomel opzettelijk tegen een auto uit die wijk gegooid. Daarnaast zijn er diverse andere meldingen van buurtbewoners binnengekomen met betrekking tot vernielingen en overlast.

De politie heeft een jongen verhoord direct na de gebeurtenissen, de andere jongens zijn later aangehouden.

Krol wint 1.000m, Ning verrast

Thomas Krol heeft de 1.000 meter voor mannen bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Minsk op zijn naam geschreven. De Nederlander reed met 1.09,00 een nieuw baanrecord. Het is voor het eerst dat Krol een wereldbekerwedstrijd op de kilometer wint.

De nog maar 20-jarige Chinees Zhongyan Ning eindigde op plek twee in 1.09,22. Kjeld Nuis, de wereldrecordhouder, werd derde in 1.09,27.

Hein Otterspeer werd vierde in 1.09,38, wereldkampioen Kai Verbij een plek daarachter met 1.09,51. De vijfde Nederlander Dai Dai Ntab werd tiende met een tijd van 1.10,31.

Eerder vandaag werd de 1.000 meter in de B-groep gewonnen door Tae-Yun Kim. De Koreaan bleef met 1.09,97 als enige onder de 1.10.

Drie thuiswedstrijden op EK lonken voor Oranje na Roemeense zeperd

De nederlaag die Roemenië vrijdagavond leed tegen Zweden (0-2), is goed nieuws voor het Nederlands elftal. Als Oranje er zaterdag of dinsdag in slaagt om zich te plaatsen voor het EK, dan werkt de ploeg van Ronald Koeman alle groepswedstrijden af in de Johan Cruijff ArenA. Het is nog de vraag of Roemenië een van de tegenstanders wordt van Oranje op het EK.

De UEFA heeft besloten dat alle wedstrijden in Groep C worden afgewerkt in Amsterdam en Boekarest. Om die reden zouden Oranje en Roemenië automatisch worden ingedeeld in die poule, als ze zich weten te plaatsen.

Oranje heeft zaterdag aan een punt voldoende om daarvoor te zorgen. Roemenië liep echter definitief de tweede plek mis en kan alleen nog via de play-offs van de Nations League naar het EK.

Als beide landen zich direct hadden geplaatst, moest geloot worden welk land in de onderlinge wedstrijd het thuisvoordeel zou krijgen. Nu zal dat Nederland zijn, mits de ploeg van Koeman zich wel direct weet te plaatsen voor het EK.

Als dat zaterdag niet lukt tegen Noord-Ierland, dan krijgt Oranje dinsdag een nieuwe kans tegen Estland. Met vijftien punten uit zes wedstrijden gaat Oranje aan de leiding in de kwalificatiegroep.

'Darter Van Barneveld geeft dopinggebruik toe'

Darter Raymond van Barneveld heeft in een interview met de Volkskrant niet echt een slimme uitspraak gedaan. De Haagse vijfvoudig wereldkampioen gaf erin zelfs min of meer dopinggebruik toe, hoewel de vraag is of hij zich daar wel van bewust was.

Het ging onder meer over Van Barnevelds psychische problemen, waarbij werd aangehaald dat hij 'ook een testosteroninjectie haalde'. Barney zei niet letterlijk dat hij dat inderdaad deed, maar zijn antwoord laat weinig te gokken over: "Ben ik ook alweer vanaf" en "Of het nou gewerkt heeft? Ik weet het niet."

Allemaal lekker boeiend, zou je denken, maar het kan wel degelijk een serieus probleem zijn: testosteron staat op de lijst van verboden middelen van wereldantidopingautoriteit WADA. De Britse antidopingautoriteit is daar bij aangesloten, de overkoepelende dartsbond DRA heeft die regels dan weer ondertekend en dartsbond PDC - waar Van Barneveld speelt - heeft die regels als antidopingbeleid.

Van Barneveld stopt na dit jaar wel met darten, dus een eventuele schorsing zal vermoedelijk weinig zin hebben.

Fatkulina wint 500m, diskwalificatie Herzog

Op de tweede dag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Wit-Russische Minsk heeft Olga Fatkulina verrassend de 500 meter voor vrouwen gewonnen. De Russin reed met 37,92 een nieuw baanrecord.

Daria Kachanova  eindigde in 37,94 als tweede. Vanessa Herzog, de wereldkampioene op deze afstand, werd in haar rit tegen Nao Kodaira, die 23 opeenvolgende World Cup-zeges boekte op de 500 meter in wereldbekerverband, na een tweede valse start gediskwalificeerd. Kodaira moest daardoor alleen rijden en kwam niet verder dan 38,16, de derde tijd.

De beste Nederlandse was Michelle de Jong. De zus van Antoinette reed naar 38,67. Sanneke de Neeling was met 38,68 iets langzamer. De derde Nederlandse Jutta Leerdam kwam niet verder dan 38,83.

De 500 meter voor vrouwen in de B-groep werd eerder vandaag gewonnen door Arisa Go. De Japanse klokte een tijd van 38.31.

Grand Prix van Macau voor motoren afgelast na twee rode vlaggen

De 53e editie van de beruchte Grand Prix van Macau voor motoren zal de boeken in gaan als een race zonder winnaar. Na twee rode vlaggen heeft de organisatie zaterdag besloten om de boel definitief af te gelasten, met name wegens tijdsgebrek.

Peter Hickman had de poleposition en domineerde aanvankelijk met zijn BMW S1000RR; voor men met de ogen kon knipperen had hij zeven tellen voorsprong op teamgenoot Michael Rutter. Al snel ging het echter fout in de Esses, waar Robert Hodson de controle over zijn BMW verloor. De Tsjech Marek Cerveny kon hem niet ontwijken en zo ongeveer alle brandstof liep uit Hodson's machine, waardoor de rode vlag gezwaaid moest worden - beide rijders waren overigens in orde.

De eerste crash (Bron: YouTube)

Na de onderbreking kon weer gestart worden en Rutter wist Hickman zowaar te verschalken. Een ronde later kwam Hickman er toch weer langszij, maar al snel ging het weer fout: in Police lagen ineens zes motoren en bijbehorende coureurs op de grond en tegen de hekken, waarbij de zichtbare vlammen niet echt een goed teken waren. De race werd wederom met een rode vlag gestopt en wegens de duisternis die vrij snel in zou vallen werd duidelijk dat zaterdag niet meer werd geracet.

Drie van de betrokken coureurs - Erno Kostamo, Daniel Kruger en Derek Shiels - werden naar het ziekenhuis vervoerd voor de nodige checks, maar men gaf wel aan dat ze allemaal bij bewustzijn en niet in levensgevaar zijn. Voor een officiële uitslag moeten er minstens drie volle ronden gereden worden en dat was nog niet het geval, maar verplaatsen naar zondag was geen optie: met een lokale toerwagenrace, twee WTCR-races, de FIA GT en de Formule 3 is het schema simpelweg te vol.

"Er is geen resultaat, er zal geen podium komen", aldus een woordvoerder na afloop, waarmee hij bevestigde dat de Grand Prix van Macau dit jaar helaas geen winnaar kent.

Beelden van de troep na de tweede crash (Bron: YouTube)

2 jonge vrouwen beroofd en bedreigd achter station Overvecht

Vrijdagavond zijn twee jonge vrouwen nabij de Tiberdreef in Utrecht-Overvecht beroofd. De vrouwen werden vastgegrepen en ernstig bedreigd. De daders zijn na de beroving gevlucht en de recherche in Utrecht is dringend op zoek naar getuigen.

De vrouwen liepen vanuit Overvecht Zuid naar station Overvecht. Zij liepen vanuit de wijk door de groenstrook die langs het spoor loopt, over het voetpad. Daar, in de groenstrook nabij de Nabuccodreef en de Tiberdreef, werden zij plotseling door onbekende mannen beroofd. In totaal waren er drie daders die de jonge vrouwen ernstig bedreigden.

De daders zagen kans een rugzak van een van de vrouwen te stelen met daarin haar persoonlijke eigendommen. Toen zich plotseling een getuige aandiende die de rovers verstoorde, staakten de drie hun actie. Zij gingen er alle drie te fiets vandoor in de richting van het Vader Rijncollege.

De daders van deze beroving waren alle drie mannen. Dader 1 was geheel in het zwart gekleed en hij had een zwarte bivakmuts op. Hij was rond de 1.80 m lang en hij had een normaal postuur. Mogelijk is hij rond de 20 jaar oud. Ook de twee andere daders hadden bivakmutsen op. Deze daders waren kleiner en slanker dan de eerste daders en mogelijk waren zij ook jonger (tienerleeftijd). Alle drie hadden fietsen bij zich waarop zij ook vluchtten.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook een tip achterlaten op de website is mogelijk. 

Muller wint eerste WTCR-race Macau, Catsburg 10e

Yvan Muller heeft op het beruchte Guia Circuit in Macau de eerste van drie World Touring Car Cup-races gewonnen. De Franse veteraan vertrok vanaf poleposition en behield in zijn Lynk & Co de hele race de leiding.

Bij de start kreeg Muller de Hongaarse Hyundai-coureur Norbert Michelisz en zijn eigen merkgenoot Andy Priaulx achter zich aan. Van een echte strijd was op het nauwe stratencircuit niet echt sprake en tot aan de slotronde bleef dat dan ook de stand voorin.

Priaulx viel in de laatste bochten echter nog terug naar plek zes, om merkgenoot Thed Björk - die nog wél kans op de titel heeft - voorbij te laten. Kevin Ceccon schoof zo op naar de derde plek in zijn Alfa Romeo, voor Volkswagen-rijder Rob Huff.

In het kampioenschap gaat Michelisz nog altijd aan de leiding, Honda-coureur Esteban Guerrieri verloor met een 24e plek veel terrein aan het begin van een moeizaam weekeinde. Muller komt in de buurt van plek twee, maar de achterstand op Michelisz is nog vrij groot.

Nicky Catsburg eindigde in zijn Hyundai als tiende, Tom Coronel werd in zijn Cupra twintigste en Niels Langeveld haalde de finish niet na een aanvaring met Ma Qinghua.

Race één in Macau (Bron: YouTube)

'PSV volgt Ajax in winterstop met trainingskamp naar Qatar'

PSV reist in januari af naar Qatar voor een trainingskamp, zo meldt het Eindhovens Dagblad. Volgens het regionale dagblad ziet de club het als een sportieve investering. Ook Ajax gaat in januari op trainingskamp in Qatar, maar krijgt daar zeven ton voor betaald. De Amsterdammers zijn uitgenodigd om stadions te testen voor het WK van 2022. PSV heeft geen uitnodiging ontvangen en draait zelf voor de kosten op.

Ajax kreeg veel kritiek te verwerken dat het de uitnodiging heeft geaccepteerd, omdat in Qatar de mensenrechten geschonden worden en arbeiders worden uitgebuit. "Bij PSV is eerder aangegeven dat de club weliswaar begrip heeft voor veel standpunten, maar sport en politiek wel gescheiden wil houden. Ook vorig jaar kreeg de Eindhovense club uit meerdere hoeken kritiek", zo meldt het regionale dagblad.

PSV bereidde zich vorig seizoen in Doha voor op de tweede helft van het seizoen. In januari reist de selectie van trainer Mark van Bommel dezelfde kant op. Er zal een oefenwedstrijd gespeeld worden, al is de tegenstander nog onbekend. Een oefenduel met Ajax staat in ieder geval niet op het programma. Net als de Amsterdammers gaat PSV trainen in de zogeheten Aspire Zone, een gigantisch sportcomplex in Doha.

Ajax-directeur Edwin van der Sar reageerde vrijdag op de kritiek die de club kreeg naar aanleiding van de geplande reis naar de hoofdstad van Qatar. "We zijn een voetbalclub, geen politieke partij. Het sportieve belang van de trainingsweek staat voorop", citeert het Algemeen Dagblad. "Het levert ook aandacht op voor de situatie in Qatar. Die situatie zelf kan Ajax niet veranderen. Dat is ook niet onze rol", aldus de oud-keeper

Twee mannen opgepakt voor stroomdiefstal

In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn, omstreeks 01.00 uur, twee verdachten van diefstal van stroom aangehouden. De diefstal vond plaats aan de Oudelandsedijk in Tholen.

Surveillerende agenten zagen op de Oudelandsedijk een stroomkabel lopen van een elektriciteitskastje naar een woning. Uit onderzoek bleek dat het elektriciteitskastje, dat eigendom is van netbeheerder Enduris, was opengebroken. De agenten trokken de kabel uit het kastje en zagen toen dat het licht uitging bij een woning aan de Oudelandsedijk.

Toen dat gebeurde kwam er een man uit de woning om te kijken wat er aan de hand was. Deze man, de bewoner van de woning, is aangehouden op verdenking van de diefstal van stroom. Ook een tweede man werd aangehouden. Hij is 23 jaar oud en komt uit Bergen op Zoom. Beide verdachten zijn overgebracht naar een politiecellencomplex en worden daar zaterdag gehoord. Bij hen is gereedschap in beslag genomen. Dat gereedschap is vermoedelijk gebruikt om het kastje open te breken.

Legendarische sprinter 'Bones' Dillard (96) overleden

De Amerikaanse oud-atleet Harrison Bones Dillard is vrijdag overleden. De viervoudig olympisch kampioen leed al geruime tijd aan maagkanker en overleed op 96-jarige leeftijd.

Dillard diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de 92e Infanteriedivisie, een zwarte divisie met als bijnaam de Buffalo Soldiers. Na de oorlog keerde hij terug naar school en richtte hij zich op zijn atletiekloopbaan, geïnspireerd door de successen van schoolgenoot Jesse Owens.

Dillard won meer dan tachtig achtereenvolgende races, maar tijdens de trials voor de Olympische Spelen van 1948 ging het niet best: hij plaatste zich niet op de 110 meter horden en mocht op de 100 meter - niet zijn favoriete onderdeel - met een derde plek nog maar net naar de Spelen.

Tijdens de Spelen in Londen bereikte Dillard op de 100 meter de finale en die wist hij zowaar te winnen, na bestudering van de finishfoto: landgenoot Barney Ewell leek gelijktijdig met hem gefinisht te zijn, maar het beeld wees uit dat Dillard toch de winnaar was - de eerste keer dat een finishfoto op de Spelen werd gebruikt.

Vier jaar later plaatste Dillard zich wél voor de 110 meter horden en in Helsinki pakte hij daar het olympisch goud, waarmee hij de enige man ooit is die olympisch goud won op de 100 meter én de 110 meter horden. Zowel in Londen als in Helsinki won Bones met zijn landgenoten ook het goud op de 4x100 meter.

De olympische 100 meter in 1948, met de finale vanaf zo'n 2:10 minuten (Bron: YouTube)

NBA: Heldenontvangst in Memphis voor Mike Conley

Het moet een raar gezicht zijn geweest voor de fans van de Memphis Grizzlies. Mike Conley, die de eerste twaalf jaar van zijn carrière voor Memphis uitkwam, betrad de FedEx Arena gisteravond voor het eerst als speler van de Utah Jazz. De Grizzlies-fans trakteerden hun oude point guard op een groots eerbetoon en een staande ovatie. Maar ook konden ze genieten van zijn opvolger, rookie Ja Morant.

In 2007 werd Mike Conley door de Grizzlies als vierde gedraft, achter onder andere Kevin Durant. In het eerste seizoen werden maar 22 wedstrijden gewonnen. In de daaropvolgende jaren werkte de ploeg aan een nieuwe selectie en een eigen identiteit. Marc Gasol, Zach Randolph en Tony Allen werden aangetrokken en de ploeg kwam bekend te staan als de ‘Grit ’n Grind Grizzlies’. Als je bij Memphis op bezoek kwam, kreeg je niets cadeau.

De ploeg haalde zeven jaar op rij de play-offs, maar daarin bleek met name de San Antonio Spurs regelmatig een maatje te groot. De Grizzlies dwongen echter respect af bij tegenstanders en de fans sloten de ploeg in hun hart.

De laatste paar seizoenen vertrok de één na de andere speler bij de ploeg uit Memphis. Marc Gasol werd met de Toronto Raptors vorig seizoen kampioen, Zach Randolph en Tony Allen speelden kort bij een andere club maar zitten op dit moment zonder contract. Mike Conley was de laatste der Mohikanen, maar ook hij werd afgelopen zomer door Memphis geruild met de Utah Jazz.

Tijdens een time-out van de wedstrijd gisteravond werd een video getoond met hoogtepunten uit de carrière van Mike Conley. Extra aandacht was er voor ‘Masked Mike’. In de play-offs van 2015 liep Conley meerdere breuken op bij zijn oogkas en zijn kaak. Een week later speelde hij met masker al weer en versloeg de Golden State Warriors in wedstrijd twee van de serie. Het was de essentie van waar de Grizzlies voor stonden.

Eerbetoon voor Mike Conley. Bron: YouTube

Memphis hoopt de opvolger van Conley al in huis te hebben. In de draft van afgelopen zomer hadden de Grizzlies de tweede keus en ze selecteerden point guard Ja Morant. Morant leidde de Grizzlies met 25 punten en 8 assists naar een 107-106 overwinning. Het was de tweede opmerkelijke wedstrijd van de jonge guard op rij, die eerder de beslissende score maakte in een overwinning op Charlotte en wiens acrobatische acties gretig gedeeld worden op social media.

Conley kwam voor de Utah Jazz tot 15 punten. Donovan Mitchell werd met 29 punten topscorer.

De topploegen in de NBA maakten geen fout. De Los Angeles Lakers hadden het verrassend lastig met de Sacramento Kings. LeBron James schoot met nog vijf seconden te spelen zijn ploeg met twee vrije worpen naar 99-97. Anthony Davis blockte de potentiele gelijkmaker van Harrison Barnes, waardoor de Lakers de tiende zege pakten. James eindigde met een achteloze 29 punten en 11 assists.

Houston versloeg in eigen huis de Indiana Pacers met 111-102. James Harden excelleerde weer en werd met 44 punten topscorer. Dit waren meer punten dan alle vijf de starters van de Pacers samen maakten.

Boston won op bezoek bij de Golden State Warriors: 100-105. Met nog anderhalve minuut te spelen stond Golden State met één punt voor, maar Jayson Tatum en Kemba Walker gooiden de wedstrijd op slot. Het was de tiende overwinning op rij voor de Celtics. Voor Golden State gloort een klein lichtpuntje aan de horizon. Steph Curry gaf aan dat hij waarschijnlijk niet het hele seizoen zal missen vanwege zijn gebroken hand. Hij denkt dit seizoen nog in actie te komen.

 Uitslagen

Charlotte Hornets – Detroit Pistons 109 - 106
Orlando Magic – San Antonio Spurs 111 - 109
Houston Rockets – Indiana Pacers 111 – 102
Memphis Grizzlies – Utah Jazz 107 - 106
Minnesota Timberwolves – Washington Wizards 116 - 137
Oklahoma City Thunder – Philadelphia 76ers 127 – 119 (OT)
Golden State Warriors – Boston Celtics 100 – 105
Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 99 - 97

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 10-1
Toronto Raptors 8-3
Milwaukee Bucks 8-3
Miami Heat 8-3
Philadelphia 76ers 7-5
Indiana Pacers 7-5
Charlotte Hornets 5-7
Orlando Magic 5-7
Cleveland Cavaliers 4-7
Brooklyn Nets 4-7
Atlanta Hawks 4-7
Chicago Bulls 4-8
Detroit Pistons 4-9
Washington Wizards 3-7
New York Knicks 3-9

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 10-2
Houston Rockets 9-3
Denver Nuggets 8-3
Utah Jazz 8-4
Phoenix Suns 7-4
Minnesota Timberwolves 7-5
Los Angeles Clippers 7-5
Dallas Mavericks 6-5
San Antonio Spurs 5-7
Memphis Grizzlies 5-7
Oklahoma City Thunder 5-7
Sacramento Kings 4-7
Portland Trail Blazers 4-8
New Orleans Pelicans 3-8
Golden State Warriors 2-11 

FOK! Wat een weer: tot u spreekt de Goedheiligman

Tot u spreekt Sinterklaas! 

De Sint is absoluut niet tevreden met wat hij voorgeschoteld krijgt qua weer in Nederland. Van mijn goede vriend Stephan5 vernam ik zelfs de term: verschrikkelijk! Daar word ik natuurlijk niet blij van. Volgens Stephan was het de dag vóór mijn aankomst echt geen pretje om buiten te zijn. De hele dag bewolkt, een kille wind en een ijskoude 5 graden. In Spanje ben ik wel beter gewend! Stephan vroeg mij dan ook om het woord te voeren vandaag, omdat hij bang was om anders in een eindeloos jammerende preek te belanden.

Ik heb Stephan ook even geadviseerd om deze avond vrij te nemen van het weerbericht. Ik zei ook tegen hem: je hebt wel méér dan voldoende regen gehad. Daar was hij het wel mee eens. Gelukkig kan ik wel bouwen op de adviezen van de weerman van FOK!

De Sint zag vandaag ter hoogte van Parijs de eerste winterse sneeuwbuien. Alsmede ook in de Alpen. In de lager gelegen gebieden van Italie vielen tientallen millimeters regen. Deze lagedrukgebieden trekken van oost naar west, maar beïnvloeden het weer in uw land slechts beperkt. De weerpiet vertelt mij bij deze dat er morgen een kern van lagedruk over Duitsland naar Denemarken trekt.  De neerslag ervan bereikt alleen het noordoosten van het land.

Dat betekent niet dat als ik morgen aankom in Apeldoorn dat het mooi weer is. Volgens Stephan is het in Apeldoorn morgen geheel bewolkt, maar wel droog. Dat is in ieder geval iets. Ik kom morgen ook op andere plaatsen aan. Mijn hulpsinterklaas in het zuiden van het land heeft nog de beste papieren om een klein beetje zon te zien. In de regen in het noordoosten wordt het maar 5 graden, maar ik vertoef liever in het zuiden. Daar kan het nog 8 graden worden. Overigens is de kans op natte sneeuw in het noorden héél klein.

De kans op gladheid voor mijn pieten is de komende dagen klein, maar niet geheel uitgesloten. De nachten blijven fris met minima rond de 2 graden en overdag een graad of 7. Veel zon hoeven we niet te verwachten komende tijd.

Lief FOK! Het was mij een eer en genoegen om het weerbericht voor u te presenteren.  


Meer weer op FOK!

Een fraaie zonsopkomst vandaag in Nijmegen (Foto: Charged)
Een fraaie zonsopkomst vandaag in Nijmegen (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

OM eist opnieuw 8 jaar cel voor dodelijk ongeluk ring Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen een 52-jarige man uit Krommenie een gevangenisstraf van 8 jaar en een rijontzegging van 10 jaar geëist. Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor een aanrijding op de ring van Amsterdam (Coenplein) in december 2018. Daarbij kwamen een 44-jarige man uit Wormerveer en een 34-jarige vrouw uit Amsterdam om het leven.

Volgens het OM heeft de verdachte bewust en opzettelijk ingereden op de motor waarop beide slachtoffers zaten. Daarom meent het OM dat sprake is van doodslag op beide slachtoffers.

Hoger beroep
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man op 12 juli 2019 tot een gevangenisstraf van acht jaar en een rijontzegging van acht jaar. Verdachte ging tegen dat vonnis in hoger beroep.

Afgesneden
Het incident met dodelijke afloop vond zijn oorsprong in het afsnijden door de 44-jarige motorrijder van de auto van verdachte. Volgens de advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, blijkt uit verklaringen van de verdachte en enkele getuigen dat de 44-jarige motorrijder de auto van verdachte inderdaad heeft afgesneden. “Verdachte schrok van de actie van de motorrijder, remde en raakte daarbij de vangrail.”

Vervolgens is verdachte achter de motor aangereden om het kenteken te noteren. Ook probeerde hij de motor tot stoppen te dwingen. Volgens getuigen heeft de verdachte een aantal keren naar rechts ingestuurd richting de motor. “Dit alles bij een snelheid van 110 km per uur, in het donker en met harde regen.”

De motorrijder zou volgens getuigen trappende bewegingen hebben gemaakt naar de auto. Uiteindelijk heeft verdachte de motor twee keer geraakt. Bij de tweede keer ging de motor onderuit met de dood van de man en de vrouw tot gevolg.

Op de koop toenemen
De AG is van mening dat er sprake is van voorwaardelijk opzet op de dood van beide slachtoffers. “Als je bewust instuurt als automobilist op een motor kan dat niet goed gaan. Dan neem je op de koop toe dat er een aanmerkelijke kans is dat het verschrikkelijk mis gaat. En dat is helaas ook gebleken", aldus de AG.

Het Gerechtshof doet op 29 november a.s. uitspraak.

Bokser Goulamirian verdedigt wereldtitel cruisergewicht

Bokser Arsen Goulamirian heeft zijn WBA Super-wereldtitel in het cruisergewicht (-90,7kg) met succes kunnen verdedigen. In Parijs was de Armeense Fransman te sterk voor de Australiër Kane Watts.

Goulamirian (24-0, 16 KO's) was vanaf het begin een maatje te groot voor Watts (21-3, 13 KO's), die er nauwelijks aan te pas kwam. In de derde ronde sloeg Feroz toe op het lichaam van zijn opponent, voor wie het daarmee afgelopen was.

In het superweltergewicht (-69,9kg) vocht een van de andere Franse toppers: Michel Soro (34-2) nam het op tegen landgenoot Cedric Vitu (47-3) en na een stevig pak slaag in de vijfde ronde werd Vitu gered door de scheidsrechter, waardoor Soro mogelijk weer een stapje dichter bij een titelgevecht is.

Goulamirian - Watts, met excuses voor de matige kwaliteit (Bron: YouTube)

Verschoor 4e in kwalificatierace Macau, Vips wint

Jüri Vips heeft op het beruchte Guia Circuit in Macau de kwalificatierace gewonnen voor de Formule 3 World Cup gewonnen, ook wel bekend als de Grand Prix van Macau. Richard Verschoor vertrok op het nauwe stratencircuit bij China vanaf de vijfde plek.

Polesitter Vips behield bij de start de leiding, maar bij de eerste passage van de beruchte Lisboa-bocht ging het uiteraard weer fout: vlák achter Richard Verschoor werd ietwat enthousiast de aanval geopend, wat erin resulteerde dat Arjun Maini de bandenstapel raakte en alles achter hem vast kwam te zitten. Voor Frederik Vesti en Jake Hughes, vlak achter Verschoor rijdend, was het ook klaar, net als voor Maini en Daniel Ticktum, de winnaar van de vorige twee jaar.

Na twee ronden achter de safety car konden we door, met Vips, Robert Shwartzman, Christian Lundgaard, Callum Ilott en Verschoor voorop. Daar bleef het even bij, tot Verschoor met twee ronden te gaan Ilott via de slipstream verschalkte. Vips pakte de winst, Shwartzman en Lundgaard finishten achter hem en Verschoor kwam op een keurige vierde plek over de streep.

Zondagochtend staat de 'echte' race op het programma, met de uitslag van zaterdagochtend als startvolgorde. Om half negen Nederlandse tijd gaat de race van start.

Winst voor vrouwen Ajax en Twente

De vrouwen van Ajax hebben in de Eredivisie een niet al te ingewikkelde zege geboekt, hoewel het bij rust nog 0-0 stond tegen VV Alkmaar. Dankzij Marjolijn van den Bighelaar kwam daar kort na rust verandering in (2-0), waarna Victoria Pelova en Vanity Lewerissa de score verdubbelden.

Ook in Barendrecht stond het halverwege nog 0-0 bij het duel tussen Excelsior en FC Twente. De bezoekers kwamen kort na rust via Renate Jansen op voorsprong, maar Julia Ibes trok de stand snel gelijk. Fenna Kalma sloeg echter een groter gat (1-3), Jansen tekende voor 1-4 en Sophie Cobussen's treffer redde hooguit nog wat eer: 2-4.

ADO Den Haag ontving PEC Zwolle, dat dankzij een eigen goal van Kim Mourmans snel op 0-1 kwam. Dominique Bruinenberg verdubbelde de scoreen nog voor het eerste half uur voorbij was zorgde Maartje Looijen voor 1-2, maar daar bleef het verder ook bij.

Zverev en Tsitsipas naar halve finales ATP Finals, Nadal eruit

Tennissers Alexander Zverev en Stefanos Tsitsipas hebben zich geplaatst voor de halve finales van de ATP Finals. In de O2 Arena in Londen betekende dat ook het einde van het toernooi voor wereldranglijstaanvoerder Rafael Nadal.

Nadal leverde de eerste set in de tiebreak in bij de als zesde geplaatste Tsitsipas, maar de Spanjaard herstelde zich en trok de wedstrijd alsnog naar zich toe. Zverev rekende in twee sets af met de als vierde geplaatste Rus Daniil Medvedev en kwam zo net als Nadal en Tsitsipas op twee zeges.

De onderlinge resultaten betekenen dat het voor Nadal einde verhaal is. In de halve eindstrijd speelt Tsitsipas tegen Roger Federer, terwijl Zverev het opneemt tegen Dominic Thiem.

In het dubbelspel verloren Jean-Julien Rojer en Horia Tecau met 3-6, 6-7 (4) van de Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut, de tweede nederlaag in drie wedstrijden en dus uitschakeling in het toernooi.

Berg helpt Zweden op weg naar EK

Zweden heeft zich geplaatst voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar. De ploeg won in Boekarest met 0-2 van Roemenië dankzij goals van Marcus Berg en Robin Quaison, wat hen definitief een plekje op het eindtoernooi opleverde.

In dezelfde groep won Spanje met 7-0 simpel van Malta, hoewel het bij rust met 2-0 nog wat karig leek. Noorwegen boekte thuis een 4-0 zege op de Faroëreilanden en mag net als Roemenië via de play-offs een plekje proberen te bemachtigen.

In groep D zijn de kaarten nog niet helemaal verdeeld. Denemarken boekte een simpele 6-0 zege op Gibraltar, Zwitserland had het flink moeilijk met Georgië en won pas dankzij een goal van Cedric Itten in de 77e minuut. De Denen en Zwitsers staan er het best voor, Ierland kan zich eventueel ook nog direct plaatsen.

Finland had zich in groep J al voor het eerst in de geschiedenis voor het EK geplaatst en bekroonde dat met een wat moeizame 3-0 zege op Liechtenstein. Het ook al geplaatste Italië klopte Bosnië in Zenica met 0-3, terwijl Griekenland een 0-1 overwinning pakte in Armenië.

'Blade Runner' Olivier Hendriks pakt WK-zilver

Op de slotdag van het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai heeft Nederland nog een medaille bij kunnen schrijven. Olivier Hendriks veroverde op de 400 meter zilver in de klasse T62, voor sporters met een dubbele prothese onder de knie.

Met een nieuw persoonlijk record van 50,79 seconden was Hendriks 'best of the rest'; er stond geen maat op de Duitser Johannes Floors, die met 45,78 seconden een dik wereldrecord liep. Met 52,13 ging het brons dankzij Nick Rogers naar de Amerikanen.

In de klasse F40, voor mensen met dwerggroei, kwam Lara Baars in het kogelstoten tot de vijfde plek met 7,47 meter. Dat was iets meer dan een halve meter te weinig voor de medailles, terwijl de Tunesische Raja Jebali met 8,63 meter - één centimeter meer dan Renata Sliwinska uit Polen - wereldkampioene werd.

Elf jongeren aangehouden met messen, drugs en een boksbeugel

Het gezellige avondje uit van elf jongeren is vrijdag ruw onderbroken door de politie in Rotterdam. In de buurt van de Bijenkorf, in het centrum van de stad, werd de groep aangehouden en 'ter lering ende vermaeck' hadden ze gezellig wat messen, een boksbeugel, vuurwerk en uiteraard een snuifje cocaïne bij zich.

De groep waar de betrokken jongeren zich in bevonden bestond vooral - maar niet helemaal - uit jongens en hing rond bij de Lijnbaan en Bijenkorf. Ze werden door de politie in de gaten gehouden en uiteindelijk preventief gefouilleerd, waarbij zes van hen een mes bij zich bleken te hebben. Opvallend genoeg hadden slechts twee van de schavuiten geen identiteitsbewijs mee, één toverde een boksbeugel tevoorschijn en er werd dus ook nog coke gevonden.

Elf jongens, 12 tot 22 jaren jong, zijn meegenomen naar het bureau.

Honden bijten militair dood in Oostenrijk

In Oostenrijk is een 31-jarige militair om het leven gekomen nadat hij door twee honden werd aangevallen. De twee legershonden, beiden Belgische herders, zouden door de militair gevoerd worden, maar dat hadden de beesten wellicht een beetje verkeerd begrepen.

De dieren renden los over de kazerne bij Wiener Neustadt, waar de betreffende militair sinds twee jaar als hondenverzorger werkte. Niet lang nadat iemand de honden los zag rennen werd de man zwaargewond in de hondenkennel aangetroffen, maar hij kon niet meer gered worden.

Een woordvoerder van het leger liet weten dat één van de honden het trainingsprogramma afgewerkt had. De tweede, een zes maanden oude herder, moest nog worden getraind. Beide dieren zijn in quarantaine geplaatst en het leger - waar 170 honden actief zijn - is een onderzoek gestart.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.