FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 november 2019

De twee 14-jarige tieners zijn weer terecht

Sinds afgelopen vrijdag zijn twee 14-jarige meisjes uit Purmerend vermist. De tieners zijn met onbekende bestemming op de trein in Purmerend gestapt. Uit onderzoek blijkt dat zij spraken over een reis naar Engeland.

Update 22:05 uur:
De politie heeft vanavond bekend gemaakt dat beide tieners weer gevonden zijn.

Para-atlete Van Gansewinkel springt naar WK-zilver en revanche

Op het wereldkampioenschap para-atletiek heeft Marlene van Gansewinkel in het verspringen zilver gewonnen in de klasse T64, voor sporters met prothese onder de knie. De Nederlandse finishte al als derde in de finale van de 200 meter, maar werd gediskwalificeerd omdat ze op de lijn stapte.

In het verspringen kwam Van Gansewinkel in haar eerste poging tot 5,24 meter, wat uiteindelijk al goed voor zilver bleek. Ze verbeterde zich in haar laatste sprong nog naar 5,28 meter, maar dat was niet genoeg om de Japanse Maya Nakanishi - die in haar laatste poging met 5,37m voorbij Van Gansewinkel sprong - terug te pakken. Fleur Jong eindigde met 5,16 meter als vierde.

Bij het speerwerpen in de klasse F46 - voor atleten met een probleem in de armen - was er een vijfde plek voor de jonge Noëlle Roorda, die een onderarm mist. Met 39,36 meter kwam ze een kleine anderhalve meter tekort voor de medailles, terwijl het goud met 44,73 naar de Britse Hollie Arnold ging.

NFL: Packers strijden in de sneeuw tegen Panthers

In de NFL hebben de Green Bay Packers een pittig duel achter de rug. De ploeg ontving de Carolina Panthers op het eigen Lambeau Field, waar het in het vierde kwart ook nog eens flink begon te sneeuwen.

De Panthers kwamen in het eerste kwart op voorsprong, nadat quarterback Kyle Allen met een korte pass Curtis Samuel bereikte voor een touchdown. Dankzij een 5-yard run van Aaron Jones kwamen de Packers weer terug, waarna Joey Slye vanaf 50 yards de Panthers weer op voorsprong trapte.

Dankzij een volgende korte run van Jones kwamen de Packers langszij (14-10) en diezelfde Jones tekende vroeg in het derde kwart voor nóg een touchdown: 21-10. Mason Crosby trapte vanaf 47 yards raak voor 24-10, maar in het vierde kwart openden de Panthers een slotoffensief.

Al snel rende Christian McCaffrey een touchdown binnen, waarna de 2-point conversion faalde. In de laatste minuten wist de defense van de thuisploeg in de steeds heviger wordende sneeuwval stand te houden en de 24-16 zege over de lijn te trekken.

De San Francisco 49ers spelen maandag thuis tegen de Seattle Seahawks en proberen daarbij hun ongeslagen record (8-0) van dit seizoen in stand te houden.

Uitslagen NFL zondag
Chicago Bears - Detroit Lions 20-13
Cincinnati Bengals - Baltimore Ravens 13-49
Cleveland Browns - Buffalo Bills 19-16
Tennessee Titans - Kansas City Chiefs 35-32
New Orleans Saints - Atlanta Falcons 9-26
New York Jets - New York Giants 34-27
Tampa Bay Buccaneers - Arizona Cardinals 30-27
Indianapolis Colts - Miami Dolphins 12-16
Green Bay Packers - Carolina Panthers 24-16
Pittsburgh Steelers - Los Angeles Rams 17-12
Dallas Cowboys - Minnesota Vikings 24-28

Green Bay Packers - Carolina Panthers (Bron: YouTube)

VAR-baas Premier League is zeer tevreden en veegt voorstel Lineker van tafel

Neil Swarbrick, eindverantwoordelijke voor de videoscheidsrechters in de Premier Leauge, is tevreden over het gebruik van de VAR in Engeland. In gesprek met de BBC beoordeelt hij het gebruik van de VAR met een zeven. Hij ziet nog genoeg ruimte voor verbetering, maar de start is volgens hem veelbelovend. Afgelopen weekend was er veel commotie in de Premier League over de VAR, maar Swarbrick benadrukt dat de fans geduld moeten hebben.

Sheffield United voelde zich bestolen tegen Tottenham Hotspur toen een doelpunt na ingrijpen van de VAR werd afgekeurd vanwege buitenspel, terwijl Manchester City vol ongeloof achterbleef doordat het tegen Liverpool tot twee keer toe geen strafschop kreeg na hands. "Eerlijk gezegd ben ik zeer tevreden over de manier waarop we zijn begonnen", reageert Swarbrick. De VAR is dit seizoen in de Premier League geïntroduceerd nadat er vorig seizoen al werd getest in de FA Cup en League Cup.

Niet alle voetbalfans in Engeland zijn blij met de komst van de videoscheidsrechter. Trevor Sinclair, voormalig Engels international, denkt zelfs dat de VAR de reputatie van de Premier League beschadigt. Hij is ervan overtuigd dat de competitie minder aantrekkelijk wordt voor spelers en trainers. Swarbrick denkt er anders over en geeft de VAR een 'zeven'. "We hebben het bij beslissingen vaker bij het juiste eind. Als we nu al op een zeven zitten, dan hoop ik over twee jaar op een acht, een achtenhalf of een negen."

Volgens de BBC is het aantal juiste beslissingen bij belangrijke momenten in wedstrijden zoals doelpunten, rode kaarten en strafschoppen gestegen van 82 procent vorig seizoen naar boven de 90 procent dit seizoen. Swarbrick jaagt op nog betere statistieken. "We willen dit graag verder ontwikkelen. We staan open voor feedback en waar we ons kunnen verbeteren zullen we dat doen. Ik ben tevreden met waar we nu staan, maar het is duidelijk dat er ruimte voor verbetering is."

Gary Lineker vindt dat tijdens wedstrijden soms teveel tijd wordt besteed bij het bestuderen van de videobeelden. Hij stelde voor dat er per VAR-moment een maximum van dertig seconden vast zou moeten zitten. Als een situatie langer de tijd nodig heeft om te beoordelen, is dat volgens Lineker een indicatie dat het te ingewikkeld is en geen straf nodig is. "Ik begrijp wat hij bedoelt, maar ik denk niet dat we daar naar toe kunnen. Je moet niet denken dat wanneer scheidsrechters langer nodig hebben dan een minuut, het dan de moeite niet is. Wat zou er gebeuren als je na een minuut en twee seconden tot een juist besluit komt, maar de beslissing niet door kan voeren omdat je twee seconden te laat bent?"

Subsidie voor leren en ontwikkelen in het mkb

MKB-bedrijven kunnen vanaf maart volgend jaar subsidie aanvragen om een bedrijfsschool op te richten, loopbaanadviezen voor hun werknemers te krijgen of de vaardigheden van hun medewerkers up to date te houden. Ook grotere bedrijven uit de horeca, de landbouw en de recreatiesector kunnen aanspraak maken op subsidie. Het kabinet trekt daar structureel €48 miljoen per jaar voor uit. Dat schrijven minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap vandaag aan de Tweede Kamer.

In het mkb is het minder gebruikelijk dat medewerkers leren en ontwikkelen tijdens hun werkend leven. Werkgevers hebben daar vaak minder tijd, geld of kennis voor dan in grotere bedrijven. Ook in de landbouw, de horeca en de recreatiesector is het lastig om een leerrijke werkomgeving te ontwikkelen, omdat er veel seizoensarbeid is. Met de Stimuleringsregeling Leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM-regeling) wil het kabinet leren en ontwikkelen ook in het mkb de normaalste zaak van de wereld maken.

Minister Koolmees: “Wij willen dat iedereen zich blijft ontwikkelen tijdens zijn of haar werkende leven. Dat moet vanzelfsprekend worden. We zien dat kleinere bedrijven in het algemeen, en de seizoensgebonden sectoren in het bijzonder, moeite hebben om daarmee aan de slag te gaan. Daarom helpen we hen een handje. Want leren en ontwikkelen is heel hard nodig om mensen goed inzetbaar te houden op de arbeidsmarkt. En om ervoor te zorgen dat mensen hun werk leuk blijven vinden.”

Elke mkb-ondernemer kan straks een subsidieaanvraag indienen. In de landbouw, horeca en recreatiesector mogen ook grotere bedrijven meedoen. Zij kunnen maximaal €24.999 krijgen. Ook samenwerkingsverbanden van meerdere organisaties kunnen een aanvraag indienen om tot maximaal €500.000 te krijgen. Het geld kan worden ingezet om een leerrijke werkomgeving in een bedrijf te versterken, maar ook om werknemers met een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt een beroepsopleiding op maat te laten doen. Ook kunnen ondernemers subsidie krijgen voor medewerkers die tijdens hun werk een (deel van een) mbo-opleiding willen volgen. De SLIM-regeling vergoedt namelijk een deel van de kosten van een derde leerwegtraject. Meer informatie over het aanvraagproces van de SLIM-regeling volgt begin 2020. De regeling is inmiddels gepubliceerd voor internetconsultatie.

Naast de SLIM-regeling voor ondernemers is het kabinet ook bezig met een persoonlijk ontwikkelbudget voor iedereen. Koolmees en Van Engelshoven sturen vandaag de conceptregeling voor het STAP-budget naar de Tweede Kamer. Daar staat in dat zowel werkenden als niet-werkenden vanaf 1 januari 2022 zo’n STAP-budget ter waarde van maximaal €1000 per persoon kunnen aanvragen. Zij kunnen dat bijvoorbeeld inzetten om een mbo-diploma te halen, maar ook om een sector-erkend certificaat te halen of om een cursus te volgen. Er kunnen waarschijnlijk zo’n 200.000 mensen per jaar gebruikmaken van het budget. Tot 1 januari 2022 kunnen mensen hun scholingskosten fiscaal blijven aftrekken van hun inkomen.

Toppers in Concert viert kerst in Ahoy om EK voetbal

De Toppers geven komende zomer voor het eerst sinds 2005 geen concert in de Johan Cruijff Arena. Het Europees kampioenschap voetbal gooit roet in het eten. Sinds 2005 was het vaste prik: in mei of juni traden De Toppers, in wisselende samenstelling, op in de Arena. Maar dit jaar gaat dat feest niet door. Oorzaak hiervan is het EK voetbal. Vier van de wedstrijden tijdens dat toernooi worden gespeeld in de Arena. 

Daarom in het stadion in mei en juni 2020 niet beschikbaar. Samen met het stadion hebben De Toppers gezocht naar een passend alternatief, maar het is niet gelukt om geschikte data te vinden in de zomer. In plaats daarvan vieren Jan Smit, Gerard Joling, Jeroen van der Boom en René Froger dit jaar kerst in Rotterdam. In december 2020 staan ze in Ahoy met een serie Kerstshows.

De ticketverkoop voor Toppers in Concert 2020 Christmas Party of the Year op 22, 23, 24 en 26 december 2020 start op maandag 2 december.

Buffels verhuizen van Nijmegen naar Amsterdam

Het Havengebied in Amsterdam krijgt er 48 dieseltreinen bij. De Buffels, zoals ze ook wel genoemd worden, stonden anderhalf jaar lang geparkeerd in Nijmegen. Het Roemeense bedrijf Ferotrans zou de treinen overkopen, maar hadden volgens de NS niet de juiste papieren.

In 2014 en 2017 kocht de Roemeense firma de treinen over van de NS. Afgesproken was dat de treinen in April 2018 opgehaald zouden worden, maar daar heeft Ferotrans zich niet aan gehouden. De NS besloot een rechtszaak aan te spannen. Deze wonnen zij en daarmee kreeg NS de, inmiddels verroeste, treinen weer terug.

ProRail heeft in 2016 aangekondigd dat vanaf oktober 2019 het spoor rondom Nijmegen wordt vernieuwd. Als de treinen er dan nog zouden staan, zou de eigenaar van die treinen een boete krijgen van 1.000 euro per treinstel. Of de NS die boete ook heeft gekregen is niet duidelijk.

Volgens de Gelderlander is het Havengebied een tijdelijke locatie en is het nog niet bekend wat er verder met de treinen gedaan gaat worden. De eerste treinen zijn inmiddels verhuisd naar Amsterdam. De komende twee weken volgt de rest.

Kulizhnikov mist opening internationaal schaatsseizoen wegens enkelblessure

Schaatser Pavel Kulizhnikov zal de start van het wereldbekerseizoen moeten missen. De wereldrecordhouder op de 500 meter heeft een enkelblessure opgelopen. Dat heeft de schaatsbond laten weten tegenover het Russische persbureau TASS.

"Hij is lichtgewond geraakt tijdens de training", zegt Varvara Barysheva, directeur van de Russische bond. "Maar om de blessure niet te verergeren en de atleet niet te kwellen, hebben we deze beslissing genomen." Naar verwachting zal Kulizhnikov over twee weken de trainingen hervatten.

De 25-jarige Rus scherpte in maart bij de wereldbekerfinale in Salt Lake City zijn eigen wereldrecord op de 500 meter aan tot 33,61 seconden. Het oude record van 33,98 had Kulizhnikov al sinds 2015 in handen. 

De opening van het internationale schaatsseizoen vindt plaats in de Wit-Russische hoofdstad Minsk (15 tot en met 17 november), daarna verplaatsen de schaatsers zich naar Tomaszów Mazowiecki in Polen (22 tot en met 24 november).

KNVB reageert op incident met Berghuis: "Het leek wel Comedy Capers"

Feyenoord wist zondagmiddag in eigen stadion met 3-2 te winnen van RKC Waalwijk. Steven Berghuis kwam in de slotfase van dat duel in de clinch te liggen met Etienne Vaessen, de doelman van de bezoekers. De aanvoerder van Feyenoord deelde een elleboog uit, al noemt hij dit zelf een 'por', en had volgens Reinold Wiedemeijer een rode kaart moeten krijgen.

"Berghuis moet dit sowieso niet doen. Hij speelt met vuur. Ik denk dat juist de reactie van de keeper ervoor heeft gezorgd dat de VAR (Rob Dieperink, red.) niet heeft ingegrepen. Het leek wel Comedy Capers. Maar wij willen dit soort ellebogen niet zien. Laat het helder zijn: een elleboog is een rode kaart", zegt Wiedemeijer namens de KNVB bij FOX Sports. "Dit soort gedrag hoort niet op een voetbalveld thuis."

"Je hebt het zelf gezien, toch? Een kleine por? Oké, nou, volgens mij stond hij daarna nog tien seconden en ging-ie daarna liggen. Ach, dat hoort erbij. Hij zei tegen mij: lekker voor je dat je die kans mist. Ik dacht nog: wacht maar, wat 'lekker voor je'? Het hoort erbij", zo legde Berghuis het incident uit.

Hij krijgt bijval van zijn trainer Dick Advocaat. "Ik heb het niet gezien, maar ik hoorde net in de kleedkamer dat de keeper zei: 'Lekker hè, dat je gemist hebt. De elleboog van Berghuis? Vaessen had eigenlijk toneelspeler moeten worden. In één keer had hij pijn. Nee, het is een komediant", concludeert Advocaat bij de NOS.

Fred Grim, trainer van RKC Waalwijk, was niet te spreken over de arbitrage in De Kuip en stelt dat de vrije trap voorafgaand aan de derde goal niet gegeven had moeten worden. "Daar staat de assistent-scheidsrechter wel heel erg enthousiast te vlaggen. Ik vind dat de eerste overtreding daar op Bakari gemaakt wordt. Hij moet die bal wegschieten, dat weet hij ook wel, maar aan de kant van Feyenoord werd daar de eerste overtreding gemaakt", aldus Grim tegenover de NOS . "De elleboogstoot van Berghuis kan ik ook niet beoordelen, maar Vaessen is geen komediant. Ik zal hem daarin beschermen, want het is echt een kerel."

Cel en TBS voor man die hardloopsters neerstak vanuit auto

De rechtbank Noord-Holland heeft een 24-jarige man voor vier pogingen tot moord, een mishandeling, meerdere bedreigingen met verkrachting en stalking veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar. Daarnaast heeft zij hem TBS met dwangverpleging opgelegd.

De rechtbank acht bewezen dat de man in november 2018 en januari 2019 vanuit een rijdende auto vijf vrouwen heeft aangevallen. De nietsvermoedende slachtoffers waren op dat moment aan het fietsen of hardlopen, in het buitengebied op rustige landweggetjes. Vier van hen heeft hij met een mes gestoken, waarbij de betrokken vrouwen in de borststreek of in de bovenarm zijn geraakt. De vrouwen liepen verwondingen op. Een van hen raakte levensgevaarlijk gewond. Een vijfde vrouw heeft hij al rijdende vanuit zijn auto gestompt.

Ook is volgens de rechtbank bewezen dat de man in die periode vijf andere vrouwen telefonisch heeft bedreigd met verkrachting. Een zesde vrouw heeft hij telefonisch gestalkt. Uit deskundigenonderzoek is gebleken dat de man verminderd toerekeningsvatbaar is.

Eén vrijspraak
De officier van justitie verdacht de man ook van een vijfde poging tot moord omdat hij in dezelfde periode nog een hardloopster in het buitengebied met zijn auto heeft aangereden. Daarvan is hij door de rechtbank echter vrijgesproken, omdat niet kan worden vastgesteld dat er opzet in het spel is geweest. Tot slot heeft de rechtbank bepaald dat de man aan acht van zijn slachtoffers schadevergoeding moet betalen.

OM eist cel en rijverbod voor hufterig verkeersgedrag

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan vijf voorwaardelijk, geëist tegen een 24-jarige man uit Amsterdam. Hij wordt verdacht van het veroorzaken van een ongeluk, waardoor het leven van een nu 33-jarige vrouw is verwoest. Ook eist het OM een rijverbod van vier jaar.

De verdachte heeft op 28 maart 2017 met een auto de vrouw aangereden op de rotonde van de Postjesweg (afslag Derkinderenstraat). In de ogen van het OM reed hij via de rijbaan voor tegemoetkomend verkeer met hoge snelheid die rotonde op. Met dezelfde snelheid wilde hij de rotonde bij de eerste afrit verlaten. Zonder richting aan te geven en zonder voorrang te verlenen, raakte hij de vrouw.

Twaalf maanden
De rechtbank in Amsterdam veroordeelde de man op 20 november 2018 tot een gevangenisstraf van twaalf maanden en een rijverbod van vier jaar, waarvan één voorwaardelijk. De verdachte ging in hoger beroep.

Asociaal en hufterig
De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, spreekt van asociaal en hufterig verkeersgedrag: “Gedrag dat door de rechtbank terecht is aangemerkt als zeer onvoorzichtig, een zware juridische gradatie qua schuld.”

Beperking
De reclassering adviseert om de verdachte te berechten via het jeugdstrafrecht. De AG volgt het advies niet. “Hij woonde zelfstandig, heeft werk, heeft een strafblad en toont zich niet erg berouwvol na wat er is gebeurd. Het feit dat hij verstandelijk op een beperkter niveau functioneert maakt niet dat ik vind dat het jeugdstrafrecht moet worden toegepast.”

Hartverscheurend
Kijkend naar de gevolgen voor het slachtoffer en haar naasten en het feit dat verdachte zijn leven nog voor zich heeft, vindt de AG een gevangenisstraf op zijn plaats. “Er moet een signaal worden afgegeven dat dit verkeersgedrag onacceptabel is. Daarnaast vind ik het hartverscheurend om te zien hoe een jonge vrouw door toedoen van verdachte in één klap is veranderd in een hulpbehoevend mens. Zij heeft veel operaties moeten ondergaan en maanden in het ziekenhuis doorgebracht. Haar leven is niet meer wat het was.”

Het Gerechtshof in Amsterdam doet over twee weken uitspraak.

Debutant Tsitsipas verslaat Medvedev op ATP Finals

Tennisser Stefanos Tsitsipas heeft op de ATP Finals in Londen Daniil Medvedev verslagen. De Griek won in twee sets met 7-6 (5) en 6-4.

Zowel Tsitsipas en Medvedev maakten hun debuut op de ATP Finals. Bij vijf eerdere ontmoetingen was de zege telkens voor de Rus. Beide speelden goed in hun eerste partij maar Tsitsipas nam meer risico en trok daardoor aan het langste eind.

Stand groep Borg
1. Novak Djokovic (Servië, 2) 1-2 (2-0)
2. Dominic Thiem (Oostenrijk, 5) 1-2 (2-0)
3. Roger Federer (Zwitserland, 3) 1-0 (0-2)
4. Matteo Berrettini (Italië, 8) 1-0 (0-2)

Stand groep Agassi
1. Stefanos Tsitsipas (Griekenland, 6) 1-2 (2-0)
2. Rafael Nadal (Spanje, 1) 0-0 (0-0)
3. Alexander Zverev (Duitsland, 7) 0-0 (0-0)
4. Daniil Medvedev (Rusland, 4) 1-0 (0-2)

Uranium gevonden bij niet-gemelde locatie Iran

In haar laatste rapport over het nucleaire programma van Iran dat maandag werd gepubliceerd, meldde de nucleaire waakhond IAEA van de Verenigde Naties dat het uraniumdeeltjes had ontdekt op een niet-aangegeven locatie in Iran.

Volgens bronnen heeft het Internationaal Atoomagentschap in het voorjaar monsters genomen van een locatie in het district Turquzabad in Teheran.


Iraans president Mahmoud Ahmadinejad kondigt opvoering uraniumverrijking aan (Foto: Majid Saeedi/Getty Images)

"Het agentschap heeft natuurlijke uraniumdeeltjes van antropogene oorsprong gedetecteerd op een locatie in Iran die niet bij het agentschap is aangemeld", aldus de tekst in het rapport. De deeltjes zijn blijkbaar gedolven uranium dat al een eerste bewerking heeft ondergaan, maar nog niet is verrijkt.

In 2018 bracht Israëlisch premier Benjamin Netanyahu tijdens een voordracht voor de Verenigde Naties naar buiten dat de Israëlische geheime dienst een loods had geïdentificeerd die onderdeel leek van het nucleaire programma van Iran. Deze loods zou na de ontdekking zijn vernietigd.

Het rapport bevestigt ook dat Iran de uraniumverrijking heeft opgevoerd, waarbij de voorraad verrijkt uranium nu het equivalent van 551 kilo heeft bereikt, in tegenstelling tot de limiet van 300 kilo die is vastgelegd in de overeenkomst uit 2015 met Iran met verschillende wereldmachten.

In oktober werd een inspecteur van de IAEA nog door Iran in bewaring gesteld, nadat er sporen van explosieven in haar tas gevonden zouden zijn. Deze dame werd vastgehouden, vlak nadat het IAEA Iran had gewaarschuwd dat er verdacht materiaal was gevonden op een locatie die door Israël werd aangewezen.

Voorlopig werkt Iran niet mee met het vinden van de oorsprong van het gevonden uranium bij Turquazabad.

Supercup met hulp van Piquť voor 120 miljoen euro naar Saudi-ArabiŽ

De Spaanse Supercup vindt de komende drie jaar plaats in Saudi-Arabië, zo heeft de Spaanse voetbalbond maandag wereldkundig gemaakt. Met de verplaatsing naar het Midden-Oosten is een totaalbedrag van 120 miljoen euro gemoeid. Barcelona-verdediger Gerard Piqué heeft met zijn bedrijf Kosmos een belangrijk aandeel gehad in de beslissing om de Supercup buiten Spanje te laten plaatsvinden, al is hij niet betaald door de voetbalbond of vanuit Saudi-Arabië voor zijn inzet. Real Madrid treft Valencia in de halve finale, terwijl Barcelona het opneemt tegen Atlético Madrid in de andere halve eindstrijd. Het minitoernooi staat gepland voor januari.

Luis Rubiales, voorzitter van de Spaanse voetbalbond, is opgetogen over het feit dat de Supercup de komende jaren plaatsvindt in het Koning Abdullahstadion in Jeddah. "Sport is een hulpmiddel voor verandering, daarom zijn we bereid om een samenwerking aan te gaan met Saudi-Arabië. De mensen daar hebben hier alleen maar profijt van", aldus de Spaanse bestuurder. "Dit wordt de meest opwindende Supercup in de geschiedenis."

Er is vaak discussie over de rechten van vrouwen in Saudi-Arabië, maar Rubiales voorziet geen problemen. Vrouwen zijn gewoon welkom bij de duels om de Supercup. "Dat mogen zij zonder restricties en in kleding die zij gepast vinden. Wij denken dat we de positie van de vrouwen helpen door middel van het voetbal." Er wordt in dat kader gewerkt aan een vrouwencompetitie in het Arabische land.

Volgens Rubiales zijn ook de spelers akkoord met de verplaatsing. "We hebben ze verteld dat de Supercup voortaan in het Midden-Oosten wordt afgewerkt en de clubs zijn het daarmee eens." Rubiales verwerpt de suggestie van de UEFA en de FIFA om niet te spelen in landen waar vrouwenrechten worden geschonden en verwijst terloops naar voetbalduels die al in Saudi-Arabië zijn afgewerkt en het organiseren van de Formule 1 aldaar.

De eerstvolgende editie van de Spaanse Supercup staat gepland voor januari. In de eerste halve finale op 8 januari staan Valencia en Real tegenover elkaar, zo heeft de loting van maandagmiddag uitgewezen. Barcelona en Atlético strijden op 9 januari om een plaats in de finale. De finale staat voor 12 januari op de agenda. In totaal ontvangen de clubs twintig miljoen euro voor hun deelname aan de Supercup, al zal dat bedrag niet helemaal eerlijk worden verdeeld.

'Arnesen nieuwe technisch directeur van Feyenoord'

Frank Arnesen gaat definitief aan de slag als technisch directeur bij Feyenoord, zo schrijft De Telegraaf maandagochtend. De Deen heeft afgelopen weekeinde een akkoord bereikt met de Rotterdammers over een dienstverband. Volgens de krant begint Arnesen in de winterstop bij Feyenoord, wat betekent dat hij halverwege januari 2020 in dienst treedt als technisch eindverantwoordelijke in De Kuip.

De komst van Arnesen hing al een tijdje in de lucht, daar Feyenoord op zoek was naar een definitieve opvolger voor Martin van Geel. Afgelopen tijd werkte Sjaak Troost op interim-basis als technisch directeur bij Feyenoord. Arnesen was eerder werkzaam bij onder meer PSV, Chelsea, Tottenham Hotspur, Hamburger SV en PAOK Saloniki. Meest recent werkte de Deen voor Anderlecht, maar bij de Belgische topclub werd hij eerder dit seizoen ontslagen.

Het betekent dat Arnesen nu andermaal gaat samenwerken met Dick Advocaat. De twee kennen elkaar van hun gezamenlijke periode bij PSV, waar ze een succesvolle samenwerking kenden. De Telegraaf waarschuwt echter dat er geen garanties op succes bestaan bij Feyenoord. Volgens de krant kan de situatie pas echt veranderen als president-commissaris Toon van Bodegom erin slaagt om een grote investeerder binnen te halen.

"Rotterdammers bezitten nog altijd een gemankeerde selectie. Het aantal domme fouten in de eerste maanden van het seizoen is inmiddels zo hoog opgelopen, dat met de beste wil van de wereld niet van incidenten kan worden gesproken. Het is een puur gebrek aan kwaliteit op een aantal posities", zo luidt de kritische conclusie van De Telegraaf over de huidige staat van Feyenoord.

De Rotterdammers wonnen zondagmiddag met de nodige moeite van RKC Waalwijk, dat met 3-2 opzij gezet werd.

Levenslang gratis bier voor degene die weet wie Disco Dolly bespoot met '666'

De Amsterdamse Nachtclub Disco Dolly is vannacht door vandalen beklad met '666'. Een verwijzing naar de duivel. De club wil graag weten wie de daders zijn. Wie de gouden tip geeft, kan rekenen op levenslang gratis bier. 

De schoonmakers van Disco Dolly ontdekten vanmorgen tijdens het opruimen de bekladding. 'Echter is niet iedereen zo blij met mij als ik ben met mezelf. Er was blijkbaar een vogel die nog een likje verf over had en dat aan ons wilde geven. Hiervoor dank. Als iemand wat heeft gezien of gehoord. We zijn op zoek naar deze verf duivel', schrijft de club.

De gever van de gouden tip krijgt z'n levenlang gratis pils.

Rutte in gesprek met bouwers over stikstof en PFAS

Rutte, minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat en minister Van Veldhoven voor Milieu en Wonen ontvangen dinsdag 12 november vertegenwoordigers van bouwondernemingen en bedrijven in de grond-, weg- en waterbouw (GWW) op het Catshuis.

Het gesprek gaat over de gevolgen die de bouwondernemingen en GWW-bedrijven ondervinden van het ongeldig verklaren door de Raad van State van vergunningverlening op basis van het Programma Aanpak Stikstof en de invoering van het Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS houdende grond en baggerspecie.  

Borst hekelt actie van 'recidivist' en 'de nieuwe Kramer' bij Feyenoord

Steven Berghuis sloot zondag de met 3-2 gewonnen wedstrijd tegen RKC Waalwijk af met een opmerkelijk incident. De aanvoerder van Feyenoord gaf doelman Etienne Vaessen een por, waarna de keeper van RKC theatraal naar de grond ging. Hugo Borst vindt de actie van 'recidivist' Berghuis onbegrijpelijk en is benieuwd of Dick Advocaat en bondscoach Ronald Koeman gaan ingrijpen.

De analist weet dat de elleboog niet hard was en dat Vaessen zich aanstelde. "Maar zo'n elleboog, in de spelregels staat dat het geven ervan met rood bestraft moet worden", stelt Borst in zijn column voor het Algemeen Dagblad . Hij vindt het niet erg dat arbiter Danny Makkelie het niet zag, maar wijst wel naar VAR Rob Dieperink, die niet ingreep.

Borst is benieuwd wat de consequenties voor Berghuis bij Oranje zullen zijn, die eerder al werd gewaarschuwd door Koeman. "In een onderonsje én in de media. Berghuis die qua gemeenheid steeds meer aan de ontspoorde Michiel Kramer doet denken, moet van onze bondscoach echt stoppen met gekke dingen doen. Dat heeft hij gezegd naar aanleiding van de doodschop die de gefrustreerde Berghuis zes weken terug aan Koopmeiners van AZ verkocht."

De columnist houdt wel rekening met een scenario dat Koeman Berghuis een sanctie oplegt door hem niet op te roepen. "Maar ik geloof niet dat Ronald Koeman dat doet."

"Feyenoord-trainer Dick Advocaat die ook al zo hecht aan discipline gaat Berghuis evenmin straffen. Zelfs een cursus woedebeheersing adviseren ze 'm niet. En zo blijft Steven Berghuis een recidivist, net als Michiel Kramer die zaterdagavond in Sittard trouwens een schandalige overtreding maakte."

Van Bommel trekt boetekleed aan: "Hij was terecht woedend"

PSV-trainer Mark van Bommel heeft doelman Jeroen Zoet zijn excuses aangeboden voor de ophef die ontstond rondom de wedstrijd tegen Willem II . Dat melden de Eindhovenaren maandagochtend via de officiële kanalen. Van Bommel passeerde de doelman voor dat duel ten faveure van Lars Unnerstall en koos er zelfs voor om Zoet aan te wijzen als derde keeper. De trainer deed dit naar eigen zeggen om Zoet te 'beschermen', maar moet nu toegeven dat zijn manier van handelen verkeerd heeft uitgepakt en de keeper 'onbedoeld extra heeft beschadigd'.

"Ik ben als hoofdcoach eindverantwoordelijk en mijn conclusie is dat we door onze handelswijze voor verkeerde beeldvorming hebben gezorgd", vertelt Van Bommel. "Jeroen heeft ruim 250 wedstrijden voor PSV gekeept. Het is een op en top professional, die nu even in een mindere fase zit. Ten onrechte heeft hij gisteren verwijten gekregen. Wij hebben namelijk een fout gemaakt, hij heeft niets verkeerd gedaan. We hebben hier met Jeroen zondagavond en vandaag over gesproken. Hij heeft onze excuses geaccepteerd."

Op social media gingen eerder geruchten rond dat Zoet er zelf voor had gekozen om de tweede helft van de later met 2-0 verloren wedstrijd tegen Willem II vanuit de spelersbus te bekijken. Later bleek echter dat hij zich op aanraden van Van Bommel aan het zicht had onttrokken: "Wij hebben verzuimd om Jeroen op zaterdag te vertellen dat hij in Tilburg derde doelman zou zijn. De reden voor die keuze om hem voor Willem II-uit geen reservedoelman te maken was simpel. Wij wilden voorkomen dat Jeroen bij een blessure of rode kaart voor Unnerstall zou moeten invallen. Dat leek ons gezien het feit dat ik hem na al die jaren als eerste doelman gepasseerd heb geen goede situatie", gaat Van Bommel verder.

De trainer spreekt van een 'communicatiefout', waardoor Zoet pas in Tilburg te horen kreeg dat Robbin Ruiter de tweede keus zou zijn.

"Jeroen was terecht woedend, maar was toch zo professioneel om met Lars de warming up te doen. Tijdens de warming-up heb ik besloten dat het beter was om hem niet op de bank te zetten, om te voorkomen dat hij voortdurend in beeld gebracht zou worden. De intentie was om hem te beschermen, maar dat heeft achteraf verkeerd uitgepakt."

Dolend VVV-Venlo neemt per direct afscheid van Robert Maaskant

De wegen van VVV-Venlo en Robert Maaskant scheiden per direct, zo maken de Limburgers maandagmiddag bekend via de officiële kanalen. VVV verloor zaterdag met 6-1 van Heracles Almelo en dat is de laatste keer geweest dat Maaskant de scepter heeft gezwaaid bij de club. De afgelopen zeven competitiewedstrijden onder leiding van de vijftigjarige oefenmeester gingen allemaal verloren.

Algemeen directeur Marco Bogers verklaart waarom VVV tot de beslissing is gekomen om de samenwerking met Maaskant al na enkele maanden stop te zetten.

"Na zorgvuldig overleg hebben wij de beslissing moeten nemen om afscheid te nemen van onze trainer Robert Maaskant en zijn assistent Raymond Libregts. De slechte sportieve resultaten in de afgelopen periode liggen daaraan ten grondslag."

Maaskant, die VVV zaterdag tegen Heracles Almelo (6-1) voor de zevende keer op rij zag verliezen, dacht zelf niet aan opstappen. "We hebben genoeg gepraat. Van praten gaan we geen punten pakken."

"We moeten het in het veld laten zien. Ik weet op dit moment ook niet hoe het verder moet. Het heeft geen zin om elke week hetzelfde te zeggen. Ik vind het ook een beetje onzin om het elke keer over de trainer te hebben", zo zei Maaskant zaterdag bij FOX Sports.

Naast Maaskant, die zelf nog niet heeft gereageerd op zijn ontslag bij VVV, vertrekt dus ook assistent-trainer Libregts uit Venlo. De positie van Maaskant stond vanwege de slechte resultaten al enige tijd onder druk.

Volgens De Telegraaf is Maurice Steijn een kandidaat om het stokje over te nemen bij VVV. De Haagse oefenmeester was vijf jaar trainer van de Limburgers, voordat hij afgelopen zomer naar Al-Wahda FC uit de Verenigde Arabische Emiraten vertrok. Daar werd Steijn echter al na drie competitieduels ontslagen.

John de Mol wint kort geding tegen Facebook

Ruim vijf maanden na het aangaan van zijn rechtszaak tegen Facebook heeft de kortgedingrechter de belangrijkste eisen van John de Mol toegewezen. Facebook moet de door hem geëiste maatregelen nemen om het misleiden van consumenten met nep-bitcoinadvertenties met zijn naam en beeltenis te stoppen. Tevens moet Facebook de gegevens van de afzender van de advertenties aan de Mol verstrekken. De Mol hoopt dat deze uitspraak er voor gaat zorgen dat Facebook nu eindelijk de hoognodige maatregelen neemt om de consument te beschermen tegen misleidende bitcoinadvertenties met gebruik van zijn naam en beeltenis en die van anderen.

John de Mol: “Ik ben heel blij dat de rechter mij in het gelijk heeft gesteld en dat Facebook de door mij geëiste maatregelen moet nemen om misleidende bitcoinadvertenties met mijn naam en/of beeltenis van haar platformen te weren. En dat het bedrijf mij de gegevens van de afzenders van de advertenties moet verstrekken. Ik mag hopen dat deze uitspraak voor Facebook aanleiding is om zo snel mogelijk maatregelen te nemen, waardoor onschuldige mensen niet meer met de nep-bitcoinadvertenties kunnen worden opgelicht. Ik hoop bovendien dat niet alleen ik, maar ook alle andere bekende Nederlanders die zijn misbruikt voor deze nepadvertenties profijt gaan hebben van deze uitspraak en de opgedane kennis. Mijn juridisch adviseurs en ik zullen nauwlettend volgen of Facebook nu ook daadwerkelijk snel maatregelen neemt tegen dit bedrog.” 

Infomedics door het stof na rechtszaak tegen Amsterdammer om 5 cent

Factureringsbureau Infomedics heeft gereageerd op de ophef die is onstaan, nadat dit weekend bekend werd dat het bedrijf een Amsterdammer met een openstaande rekening van 5 cent voor de rechter had gesleept. Het bedrijf gaat diep door het stof. 'Wij zijn geschrokken en betreuren deze situatie.'

Vorige week wees de rechtbank in Amsterdam een vordering van Infomedics voor een rekening van vijf eurocent af. De rechter vond het kleine bedrag niet in verhouding met de proceskosten van 240 euro. 'Hier is terecht rumoer over ontstaan want een dagvaarding om 5 eurocent is buitenproportioneel en past niet in onze werkwijze', stelt het bedrijf nu.

Fouten gemaakt
Volgens Infomedics werd de rekening vijf maanden na het versturen dor de Amsterdammer alsnog betaald. Precies op dat moment werd ook de vordering aan de deurwaarder overgedragen. 'Daar is het vervolgens fout gegaan', zegt het bedrijf. 'De deurwaarder heeft de betaling ontvangen, ingeboekt in het dossier en vervolgens verzuimd om de procedure te stoppen.'

Door de fout van de deurwaarder is er een dagvaarding opgemaakt voor het resterende bedrag van vijf eurocent. Een tweede persoonlijke controle die door de deurwaarder had moeten worden uitgevoerd bleek ook niet te werken; de dagvaarding werd gewoon aan de Amsterdammer uitgereikt. Een woordvoerder van Infomedics: 'Wij vinden dat buitengewoon vervelend, juist omdat we veel waarde hechten aan een zorgvuldig proces en een sociaal verantwoorde wijze van incasseren.'

Excuus
Het bedrijf gaat in overleg met de deurwaarder om het proces verder aan te scherpen. Ook neemt het bedrijf nog contact op met de gedaagde Amsterdammer om het goed te maken, zo belooft Infomedics.

Dit is zelfs meer......
Dit is zelfs meer......

Boeren duiken met tractors op bij vertrekhal Schiphol

Boeren hebben vanmiddag bij Schiphol korte tijd geprotesteerd. Dat deden ze - zoals de laatste weken al vaker gebeurde op veel plekken in Nederland - met hun tractors. Inmiddels zijn ze weer weg.

Op foto's is te zien dat de politie en marechaussee enkele wegen blokkeren. Meerdere boeren hebben wel de vertrekhal bereikt. Een woordvoerder van de marechaussee laat weten dat de boeren inmiddels weer weg zijn en dat alles rustig is verlopen.

Eerder vandaag demonstreerden de boeren al in Haarlem bij het provinciehuis.

Staat moet IS-kinderen terughalen

De kortgedingrechter van de rechtbank Den Haag heeft vandaag bepaald dat de Staat zich moet inspannen om de Nederlandse kinderen van Syriëgangers naar Nederland te halen. Volgens de rechter handelt de Staat onzorgvuldig als hij zich daarvoor niet actief inzet. De kinderen, van 0 tot 12 jaar, verblijven onder erbarmelijke omstandigheden in opvangkampen voor IS-vrouwen in Noord-Syrië. De rechter overwoog dat kinderen niet verantwoordelijk zijn voor de gedragingen van hun ouders, hoe ernstig deze ook zijn. De kinderen zijn slachtoffer van het handelen van hun ouders.

Berechting in de regio
Over de eiseressen in deze zaak, overwegend moeders, oordeelt de rechter anders. Zij zijn welbewust naar Syrië of Irak gegaan om zich aan te sluiten bij IS, een terroristische organisatie. Zij wisten dat die organisatie zich schuldig maakt aan weerzinwekkende en grove misdaden. De vrouwen moeten daarvoor berecht worden. De Staat wil dat die berechting in de regio plaatsvindt en heeft ook het recht om te proberen die berechting daar plaats te laten vinden. Alleen als de Syrisch- Koerdische autoriteiten of anderen die betrokken zijn bij de repatriëring als voorwaarde stellen dat de moeders mee moeten met de kinderen zal de Staat zich ook hiervoor moeten inspannen. Zij worden dan in Nederland voor de rechter gebracht.

Inspanningsverplichting Staat
De rechter heeft overwogen dat het hier uitdrukkelijk gaat om een inspanningsverplichting van de Staat. Dat dit ertoe leidt dat de kinderen snel naar Nederland kunnen reizen, is niet zeker. De situatie in Noord-Syrië is complex door de militaire aanwezigheid van verschillende landen. De Staat moet wel alle mogelijkheden die er zijn, zoals de hulp van de Amerikanen die is aangeboden, benutten. Maar van de Staat kan niet vereist worden dat grote veiligheidsrisico’s worden genomen.

Sesamstraat-oma Paula (88) overleden

Actrice Paula Sleyp is overleden. De Belgische kampte al een paar jaar met gezondheidsproblemen, waardoor ze in 2010 stopte met acteren. Dat deed ze onder meer in de Kapitein Zeppos in de jaren zestig en in soapseries Wittekerke en De Opkopers.

In Nederland was Sleyp vooral bekend als oma Paula en dan zullen veel lezers wel weten om wie het gaat: de lieve oma uit Sesamstraat, die Tommie, Pino en Ieniemienie vele levenslessen bij heeft gebracht. Ze begon al in 1982 bij hét kinderprogramma van de Nederlandse TV, waar ze pas bij haar afscheid van het acteren in 2010 mee stopte.

Lerares (23) neukt 16-jarige leerling

Olivia Huerta zit flink in de problemen. De 23-jarige (nu ex-)lerares uit Californië heeft een 16-jarige leerling vorig jaar namelijk meer dan alleen les gegeven, zo is gebleken.

Huerta viel begin vorig jaar op de Sam Rayburn High School in voor een leraar in sociale wetenschappen en ergens in die tijd nam ze een 16-jarige leerling mee naar het huis van haar ouders, waar de twee seks hadden.

Het slachtoffer vertelde het een en ander uiteindelijk aan een vriend en die besloot de schoolleiding er dan weer van op de hoogte te brengen. Huerta, inmiddels niet meer op de school werkzaam, heeft inmiddels bekend en liet ook nog de nodige vunzige berichtjes op haar telefoon zien.

B-finales shorttrackers op slotdag World Cup, zinderende aflossing mannen

De slotdag van de tweede World Cup van het shorttrackseizoen, in Montreal, is voor Nederland niet echt succesvol gelopen. De ploeg kwam op het Canadese ijs niet verder dan een paar B-finales.

500 meter
Bij de vrouwen was het Yara van Kerkhof die de B-finale haalde. Die won ze dan weer wel en dat leverde plek vijf op, terwijl Suzanne Schulting en Lara van Ruijven in de kwartfinales sneuvelde. Thuisfavoriete Kim Boutin won de finale door de Italiaanse Martina Valcepina nipt te kloppen, met een derde plek voor de Poolse specialiste Natalia Maliszewska.

De mannen deden het namens Nederland nog wat minder lekker: Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf werden in de kwartfinales met een straf uitgeschakeld - hoewel ze het anders ook niet gered hadden - en Melle van 't Wout kwam niet door de herkansingen. De Hongaar Liu Shaolin Sandor won de mooie finale, vlak voor de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon en de Rus Pavel Sitnikov.

1000 meter
Voor Xandra Velzeboer was er een tweede plek in de B-finale weggelegd en dus een zevende plek in de eindstand, Rianne de Vries sneuvelde in de herkansingen. De finale werd gewonnen door de Chinese Han Yu Tong, die thuisfavoriete Courtney Lee Sarault de baas was. Ekaterina Efremenkova uit Rusland completeerde het podium.

Bij de mannen was het Daan Breeuwsma die de B-finale haalde, hij werd derde, terwijl Friso Emons en Dennis Visser hun waterloo vonden in de herkansingen. De Rus Semen Elistratov boekte een fraaie zege; hij zette het hele Koreaanse team te kijk en won voor Park In-wook, Park Ji-won en Kim Dong-wook.

Aflossing
De Nederlandse vrouwen moesten het ook met de B-finale doen, maar Schulting, Van Kerkhof, Van Ruijven en Velzeboer wonnen die wel en werden dus vijfde. China won de finale, waarin Rusland en Canada net tekort kwamen. Italië moest in de slotfase afhaken.

De Nederlandse mannen kwamen na een straf al niet door de kwartfinales en kwamen zondag dus niet in actie. De finale werd een mooie: Hongarije, Zuid-Korea, Rusland en China deden allemaal goed mee. Hongarije leek in de slotfase af te haken, maar de gebroeders Shaolin Sandor en Shaoang Liu dichtten het gat. Shaolin nam de leiding en kreeg het net als op de 500 meter aan de stok met de Koreaan Hwang, maar dit keer kende het een ander einde: zelfs de finishfoto kon geen uitkomst bieden en beide landen kregen de winst toegewezen.

NBA: Toronto Raptors beŽindigen zegereeks Los Angeles Lakers

In het nog prille NBA seizoen stond gisteravond een ware topper op het programma. In Los Angeles speelden de regerend kampioen, de Toronto Raptors, tegen de Lakers van LeBron James. Voor Toronto leek het door het ontbreken van Kyle Lowry en Serge Ibaka een moeilijke avond te worden, maar in een spannend duel bleken de Raptors met 104-113 toch een maatje te groot. Hiermee kwam een einde aan een reeks van zeven overwinningen op rij voor de sterrenformatie uit Los Angeles.

Grote man bij de Toronto Raptors was Pascal Siakam. De geboren Kameroenees speelt zijn vierde seizoen in de NBA en heeft een astronomische ontwikkeling doorgemaakt. Deze zomer tekende hij een contract waarbij hij in vier jaar 130 miljoen dollar gaat verdienen. Siakam lijkt vastbesloten om Toronto te laten zien dat hij dit geld waard is. Siakam eindigde de wedstrijd met 24 punten en 11 rebounds. Verdedigend wist hij LeBron James in toom te houden. De vedette van de Lakers bleef steken op 13 punten, al moet gezegd worden dat hij daar ook 13 rebounds en 15 assists aan toe wist te voegen.

Samenvatting Los Angeles Lakers - Toronto Raptors

Milwaukee wist met moeite in Oklahoma City te winnen van de Thunder. De wedstrijd bleef tot het laatst spannend, maar de Bucks wonnen met 119-121. De sterspeler bij Milwaukee is al een aantal jaar de Griek met Nigeriaanse roots Giannis Antetokounmpo. Ook de verdediging van de Thunder wist de Greek Freak niet te stoppen. Na 35 punten en 16 rebounds vond de regerend MVP het wel welletjes. Er is maar een manco in het spel van de Griek en dat is zijn afstandschot. De laatste paar wedstrijden lijken zijn driepunters echter ook te vallen, een trend die door tegenstanders met angst en beven in de gaten wordt gehouden.

Oklahoma City is geen schim meer van de topploeg van enkele jaren geleden. James Harden speelt al een aantal jaar in Houston, Kevin Durant werd tweemaal kampioen met Golden State en verhuisde deze zomer naar Brooklyn, waar hij wegens een knieblessure voorlopig niet zal spelen. Ook de laatste van de grote drie, Russell Westbrook, verliet het team. Hij speelt sinds dit seizoen met Harden samen bij de Houston Rockets. 

Van Houston kreeg de Thunder onder andere Chris Paul terug. De point guard kwam tegen Milwaukee tot 17 punten. Zijn vervanger vanaf de bank, de Duitse Togolees Dennis Schroder, werd topscorer met 25 punten.

In Minneapolis kregen de verrassend goed aan het seizoen gestarte Timberwolves de Denver Nuggets op bezoek. Denver leek de wedstrijd in het vierde kwart beslist te hebben toen Gary Harris met een driepunter zijn ploeg op een 74-90 voorsprong zette. Minnesota scoorde echter de laatste zestien punten van het kwart en wist een verlenging af te dwingen. Hierin bleek Denver toch net te sterk: 98-100. Door de overwinning deelt Denver nu de koppositie in het westen met de Lakers.

Een bizar verhaal kwam nog uit het vliegtuig van de Miami Heat. Veteraan Dion Waiters werd tijdens de vlucht van zijn team onwel. Onderzoek wees uit dat hij een aantal 'edibles', met marihuana gevulde snoepjes had gegeten, waardoor Waiters een paniekaanval kreeg. Waiters weigerde zijn team te vertellen hoe hij aan deze snoepjes kwam en werd door de ploegleiding voor tien wedstrijden geschorst zonder salaris. Dit is in zijn geval al snel een boete van anderhalf miljoen dollar.

Uitslagen


Minnesota Timberwolves - Denver Nuggets 98 - 100 (OT)
Orlando Magic - Indiana Pacers 102 - 109
Philadelphia 76ers - Charlotte Hornets 114 - 106
Oklahoma City Thunder - Milwaukee Bucks 119 - 121
New York Knicks - Cleveland Cavaliers 87 - 108
Phoenix Suns - Brooklyn Nets 138 - 112
Portland Trail Blazers - Atlanta Hawks 124 - 113 (OT)
Los Angeles Lakers - Toronto Raptors 104 - 113

Stand Eastern Conference

Boston Celtics 7-1
Toronto Raptors 7-2
Milwaukee Bucks 7-3
Miami Heat 6-3
Philadelphia 76ers 6-3
Indiana Pacers 6-4
Cleveland Cavaliers 4-5
Brooklyn Nets 4-5
Detroit Pistons 4-6
Charlotte Hornets 4-6
Atlanta Hakws 3-6
Chicago Bulls 3-7
Orlando Magic 3-7
Washington Wizards 2-6
New York Knicks 2-8

Stand Western Conference

Denver Nuggets 7-2
Los Angeles Lakers 7-2
Dallas Mavericks 6-3
Houston Rockets 6-3
Los Angeles Clippers 6-3
Phoenix Suns 6-3
Utah Jazz 6-3
Minnesota Timberwolves 5-4
San Antonio Spurs 5-4
Oklahoma City Thunder 4-6
Portland Trail Blazers 4-6
Sacramento Kings 3-6
New Orleans Pelicans 2-7
Memphis Grizzlies 2-7
Golden State Warriors 2-8


Man (26) overleden bij verkeersongeval

Een 26-jarige man uit Herten is in de nacht van zondag op maandag overleden na een verkeersongeval op de N293. Rond 23.25 uur kreeg de politie melding van een aanrijding tussen twee elkaar tegemoetkomende auto’s op de Oosttangent Zuid (N293). Een voertuig kwam uit de richting Melick, de andere uit de richting Roermond. Door nog onbekende oorzaak is een voertuig op de verkeerde weghelft terecht gekomen en zijn ze met elkaar in aanrijding gekomen.

Een traumahelikopter met medische experts aan boord werd opgeroepen voor ondersteuning. Ondanks de inspanningen van de hulpdiensten is het slachtoffer aan zijn verwondingen overleden. De andere bestuurder is gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Als gevolg van de aanrijding en het onderzoek is de N293 vannacht enige tijd afgesloten geweest voor het verkeer. De politie is bezig met een onderzoek naar de toedracht van de aanrijding.

Openbaar Ministerie in hoger beroep in zaken verzekeringsfraude

Het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft besloten in appèl te gaan tegen de beslissing van de rechtbank in de proeftuin verzekeringsfraude. De rechtbank oordeelde tijdens de zittingen van 29 oktober jongstleden dat het OM niet-ontvankelijk is, omdat er geen opsporingsonderzoek heeft plaatsgevonden in de zin van de wet.

Proeftuin
Het doel van de proeftuin en de zittingen was om met deze zaken een juridisch oordeel te krijgen van de rechtbank over de privaat-publieke samenwerking tussen verzekeraar en Openbaar Ministerie. En meer specifiek: of de dossiervorming door private partijen voldoende en adequaat is om verdachten strafrechtelijk te kunnen vervolgen. Op basis van deze uitspraken kan de samenwerking tussen de verschillende partijen worden uitgebreid of aangepast.

Zitting
Tijdens de zitting op dinsdag 29 oktober draaide het om twee zaken met in totaal drie verdachten. Zij werden allen verdacht van verzekeringsfraude. In één van de zaken werden twee Dordtenaren verdacht van het in scène zetten van een auto-ongeluk om zo verzekeringsgeld te incasseren.

Niet-ontvankelijk
In de visie van het Openbaar Ministerie kan ook binnen het door de rechtbank toegepaste wettelijke kader geconcludeerd worden dat sprake geweest van opsporingsonderzoek in de zin van de wet. Hierom heeft het Openbaar Ministerie besloten om de zaken aan het Gerechtshof voor te leggen.

'Ik was dood, dus mijn levenslange gevangenisstraf is afgelopen'

Benjamin Schreiber, een Amerikaan die in de jaren negentig een man dood heeft geslagen en daar in 1997 voor werd veroordeeld: levenslang, zonder kans op vroegere vrijlating. Dat klinkt niet al te ingewikkeld, maar daar denkt hij zelf toch anders over.

In 2015 kreeg de nu 66-jarige Schreiber een hartaanval in de gevangenis, waarbij hij in totaal vijf keer gereanimeerd moest worden. Dat was een mooie kans: hij was immers dood geweest en dus zat zijn levenslange straf er volgens hem op. "Als de commandant van een duizenden jaren oude muurverdedigingsorde het kan, kan ik het ook", dacht Schreiber wellicht.

De rechter in de staat Iowa is uiteindelijk niet met Schreiber's argumenten in gegaan. "Schreiber kan in twee situaties verkeren: hij is in leven en moet dus in de gevangenis blijven, of hij is dood en deze hele zaak heeft geen zin." Iets waar een niet nader te noemen viervoeter in een doos wellicht nog wel wat over te zeggen heeft.

Hoe het ook zij, Schreiber blijft vastzitten tot hij dood is. Definitief dood dus.

Zes verdachten opgepakt in onderzoek naar terrorismefinanciering

De FIOD, politie en de Belgische autoriteiten hebben afgelopen week zes mannen aangehouden in een internationaal onderzoek naar terrorismefinanciering. Dinsdag werden drie mannen uit het midden van Nederland en twee mannen in België aangehouden. Woensdag is nog een zesde verdachte aangehouden, ook in de regio Midden-Nederland. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en het OM Midden Nederland.

De zes mannen zouden in 2013 en 2014 in Turkije en Syrië vermoedelijk geld hebben overhandigd aan strijders van de Islamitische Staat (IS) of daaraan gelieerde personen. Het geld zou zijn ingezameld door een stichting met als doel ‘hulp te bieden aan oorlogsslachtoffers ’. Het vermoeden is dat de stichting in Nederland voor minimaal 200.000 euro aan donaties heeft opgehaald door middel van bijeenkomsten en benefieten. Meer dan 130.000 euro zou contant zijn opgenomen en door de verdachten naar Syrië zijn gebracht. Met de rest van het geld zouden de reizen zijn gefinancierd en één van de verdachten heeft vermoedelijk een deel van het geld overgemaakt naar een andere, aan hem gelieerde, stichting. Hij wordt daarom ook verdacht van verduistering.

Het onderzoek startte naar aanleiding van een ambtsbericht van de AIVD in het voorjaar van 2018. Bij de doorzoeking op elf adressen in Midden-Nederland en België zijn gegevensdragers en verschillende documenten en administratie in beslag genomen.

Moordenaars en zware criminelen praten over hun daden in nieuwe podcastserie

Moordenaars, drugscriminelen en oud-tbs’ers verbreken in een nieuwe AVROTROS-podcast hun stilzwijgen. Openhartig praten zij in het zesdelige ‘Daders’ over hoe zij tot hun gruwelijke daden zijn gekomen. Hebben ze spijt? En waarom verdienen zij nog een tweede kans? In open, directe en confronterende gesprekken werpt EenVandaag-journalist Cas de Jong een blik in het brein van mensen die tot het ergste in staat bleken te zijn. 'Daders' is vanaf donderdag 21 november te beluisteren via Radio1.nl/podcasts en populaire podcast-apps als Apple Podcasts, Spotify en Stitcher.

Wesley Zippro is zestien jaar oud wanneer hij een brute roofmoord pleegt: “Ik kreeg een adrenalinerush en in één keer kwam al die woede eruit en stak ik hem met tien messteken neer. Daarna wist ik wel dat ik een grens over was gegaan en mijn leven nooit meer hetzelfde zou zijn.” Bijna twintig jaar brengt Wesley door in gevangenissen en tbs-klinieken.

Gerrit Stanneveld is amper twintig jaar oud wanneer hij op koelbloedige wijze zijn schoonvader om het leven brengt. Hij zit vast, komt vrij en gaat vervolgens opnieuw de fout in wanneer hij bij een verkeerscontrole twee agenten neerschiet. Het stempel moordenaar raakt hij nooit meer kwijt: “Voor de maatschappij ben ik al lang afgeschreven, eens een moordenaar altijd een moordenaar. Ik ben game over.”

Voormalig drugsbaron Joop Gottmers verdient in zijn hoogtijdagen als crimineel ‘met gemak 25.000 euro per uur’. Maar zijn ruige leven heeft ook een enorme keerzijde en bereikt een dieptepunt als een andere drugsbende zijn 1-jarige dochtertje onder schot neemt. “Ze hadden een pistool tegen het hoofdje van mijn dochtertje gezet. Ik was zo woedend en heb meteen contact gelegd met hitteams uit Joegoslavië om deze gasten te laten liquideren.” Inmiddels heeft Joop al het geweld afgezworen en geeft hij voorlichting aan jongeren over de gevaren van drugs.

Iedere week verschijnt er een nieuwe aflevering, waarin één levensverhaal centraal staat. Naast Zippro, Stanneveld en Gottmers komen drie andere criminelen aan het woord. Willeke Meijer, die de verkrachter van haar dochter vergiftigde en doodstak. Ex-tbs’er Ganimet Hendrison, die tijdens een zeer gewelddadige psychose verschillende mensen aftuigde. En Wilfred Kols, die met grof geweld drugsschulden incasseerde

Van Panhuis: 'Schaf TBS af'

Het huidige tbs-systeem werkt niet en moet worden afgeschaft. Tot die conclusie komt forensisch psychiater Peter van Panhuis (68) in een interview met de Telegraaf. Volgens Van Panhuis zijn er vele honderden patiënten die niet in een tbs-kliniek thuishoren omdat ze onbehandelbaar zijn of thuishoren in een psychiatrische inrichting. 

Van Panhuis over het tbs-systeem: "Het wil beveiligen én behandelen. En het stopt mensen met de meest uiteenlopende problemen bij elkaar. Bij het behandelen van gestoorde personen moet je zorgen voor een homogene patiëntengroep. Het tbs-systeem is niet gefocust.” 

Van Panhuis onderzocht voor justitie dertig jaar lang verdachten en gaf advies bij het toekennen van verloven. In totaal heeft hij bijna tweeduizend patiënten gezien. Dit voorjaar is hij met dat werk gestopt. 

Het volledige interview vind je in dit Premium artikel.

Landschap verdient volwaardige plek in het ruimtelijk beleid

In het signalenrapport "Zorg voor landschap. Naar een landschapsinclusief omgevingsbeleid" pleit het PBL ervoor om de kwaliteit van het landschap volwaardig mee te wegen bij de keuzes die worden gemaakt bij het plannen van projecten die de beleving van de leefomgeving beïnvloeden. Het klimaatakkoord, de voortgaande verstedelijking, het natuurbeleid en veranderingen in de landbouw leggen steeds meer claims op het landschap. Bijvoorbeeld met het aanleggen van zonneparken, windmolenparken, grote distributiecentra en woonwijken.

Het landschapsbeleid is in 2012 gedereguleerd en de zorg voor het landschap is niet voldoende geborgd in de Omgevingswet. Landschap is een publiek belang; voor ingrepen in het landschap is maatschappelijk draagvlak wenselijk. Politiek en beleid zijn zich hiervan bewust.
Het ministerie van BZK werkt aan een Beleidsbrief Landschap die in 2019 zal verschijnen als aanvulling op de Nationale Omgevingsvisie (NOVI). In het Besluit kwaliteit leefomgeving (Bkl), dat onder de nieuwe Omgevingswet hangt, en in het nieuwe Gemeenschappelijk landbouwbeleid van de EU kunnen belangrijke stappen worden gezet naar een landschapsinclusief omgevingsbeleid

Zorg om landschap
Het Nederlandse landschap is de afgelopen 30 jaar sterk veranderd. Het areaal bebouwd gebied is toegenomen van 12 naar 16 procent en het aantal windturbines op land is gestegen van 300 in 1990 tot ruim 2.000 in 2019. Ook het aantal datacenters in het buitengebied is jaarlijks met 10 procent toegenomen. Karakteristieke sloten en houtwallen zijn verdwenen als gevolg van de efficiencyvergroting in de landbouw. In 2017 waren er 22 zonneparken van meer dan 1 megawatt in Nederland; inmiddels zijn dit er 80. De druk op het Nederlandse landschap neemt toe. Burgers maken zich zorgen over het verdwijnen van de openheid, vergezichten en bomen, en over de toename van het aantal windmolens, zonneparken en ‘distributie- en datadozen’.

Landschappelijke kernwaarden inventariseren
In het huidige omgevingsbeleid is het landschap vaak een sluitpost met als gevolg dat ons landschap versnippert en de zorg over de toekomst van het Nederlandse landschap toeneemt. Om ‘landschapsinclusief’ omgevingsbeleid te stimuleren is het wenselijk om het landschap expliciet te borgen in het Besluit kwaliteit leefomgeving. Dit stimuleert provincies tot het inventariseren van hun landschappelijke kernwaarden. Hieraan kunnen dan doelstellingen worden verbonden voor waterschappen en gemeenten.

Meervoudig ruimtegebruik stimuleren
De opgaven met betrekking tot energietransitie, landbouw, verstedelijking, klimaatadaptatie en biodiversiteit vragen om ingrepen die lokaal vaak goed zijn te combineren. Combineren van functies leidt tot meervoudig ruimtegebruik en daarmee ruimtebesparing. Dit kan zorgen voor een als mooier ervaren landschap. Het Rijksprogramma Ruimte voor de Rivier heeft bewezen dat dit kan: nationale waterveiligheidsdoelen werden verbonden aan doelen voor natuur, landschap en recreatie. De aanbeveling van de PBL-studie is om functies waar dit kan te verbinden en alleen te scheiden als dit niet anders kan, bijvoorbeeld bij de functies natuur en intensieve landbouw.

Waardevolle landschappen en Nationale parken nieuwe stijl
Landschappen met een grote betekenis voor de Nederlandse samenleving en unieke cultuurhistorische of aardkundige waarden zijn onvervangbaar en verdienen nationale aandacht. De Nederlandse nationale parken zijn echter kwetsbaar. Het PBL beveelt aan om een schil rond deze parken te ontwikkelen met hierin extra aandacht voor meervoudig en landschapsinclusief ruimtegebruik. Dit biedt mogelijkheden om Nationale parken beter in te passen in hun directe landschappelijke omgeving en ruimtelijk en functioneel te verbinden met die omgeving. Zo kan Nederland Nationale parken krijgen met een robuuste kern natuurgebied en daaromheen een schil van natuur- en cultuurlandschappen.

Hulpdiensten rukken uit voor vermoedelijke schietpartij in Slotermeer

De politie kreeg afgelopen nacht rond 03.30 uur een melding binnen van een schietpartij in de Reina Prinsen Geerligsstraat in Amsterdam Slotermeer. Volgens getuigen is daarbij een gewonde gevallen.

Meerdere hulpdiensten rukten voor de melding uit. Ook werd er een traumahelikopter opgeroepen om te assisteren, maar dat bleek uiteindelijk niet nodig te zijn. Het slachtoffer is volgens getuigen geraakt in een been en zou daarom zijn meegenomen naar het ziekenhuis.

Verdachte
De straat werd tijdelijk afgezet in verband met onderzoek. Er is bovendien met een helikopter gezocht naar een verdachte, die mogelijk in de richting van het Gerbrandypark is gevlucht. Uiteindelijk heeft de politie niemand kunnen oppakken.

FOK! Wat een weer: regen en buien

Gegroet!

Gisteren was geen verkeerde dag nietwaar? Het was op heel veel plaatsen zonnig en bij weinig wind ook best aangenaam. In het noorden stond men echter nog onder invloed van een klein lagedrukgebiedje, wat zaterdag in Noord-Holland voor veel regen zorgde. (Zaandam 23 mm, Ik 17 mm) Het bleef daar dan ook niet overal droog. Op de Wadden en in delen van Friesland kwam het nog tot een paar buien. Elders in het land bleef het droog. 

We moeten ons blik nu gaan werpen op het westen. Op de oceaan staat alweer een nieuwe depressie te trappelen om ons met een bezoekje te vereren. Althans de fronten en troggen daarvan. De depressie zelf blijft ten westen van ons. Op de satellietbeelden zien we het front al naderen. Ook zagen we boven de Middellandse Zee een actieve depressie rondhangen met veel regen en ook onweer. Italie krijgt daar ook een flinke veeg van mee. 

Na deze koude nacht met minima van -2 tot +3 graden zal de bewolking geleidelijk gaan toenemen. Aan het einde van de ochtend begint het in het westen te regenen en vervolgens krijgt het hele land een bezoekje van de regendruppels. Er kan zo'n 7 tot 10 mm gaan vallen. 

Daarmee zijn we er nog niet, want na de regen koelt de bovenlucht sterk af, en tevens komt er een hoogtetrog een kijkje nemen in onze omgeving. Dat betekent dat er na de egale regen een reeks fikse buien volgen. Gezien de koude bovenlucht is de kans op onweer en hagel vrij behoorlijk te noemen. Het is nog even de vraag tot hoever de buien landinwaarts geraken. De actiefste buien lijken vooral voor de kustprovinvies te zijn. Mede door invloed van het nog vrij warme zeewater. 

Ook op dinsdag lijkt het westen van het land de beste papieren te hebben voor een paar stevige buien.

Tot van de week, luitjes.  


Meer weer op FOK!

Haarlem in de zon (Foto: Stephan5)
Er liggen soms prachtige schepen in Haarlem. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vier NASCAR-coureurs strijden in finale om titel

In de NASCAR Cup Series zijn nog vier coureurs over die de titel kunnen pakken tijdens de slotrace, komende zondag in Homestead-Miami. Op de ISM Raceway in Phoenix werd de laatste race van de Round of 8 gereden, waarin nog één keer vier coureurs af moesten vallen.

Martin Truex Jr en Kevin Harvick waren dankzij hun zeges in de vorige twee races al zeker van een plekje in de grote finale, Kyle Busch en Joey Logano stonden ook boven de streep. Denny Hamlin, Ryan Blaney en Kyle Larson leken nog een serieuze kans te maken, hoewel daar ook iets van geluk voor nodig was, terwijl Chase Elliott eigenlijk alleen kans had als hij de race zou winnen.

Met Kyle Busch en Logano op de voorste rij werd het groen gezwaaid, waarna er niet al te veel gebeurde. Ricky Stenhouse zorgde met een tikje tegen de muur voor een caution aan het einde van stage één, die na een serie stops tijdens de caution werd gewonnen door Hamlin, voor Elliott en Kyle Busch - Hamlin deed zo alvast goede zaken in de jacht op één van de twee finaletickets.

Elliott en Hamlin reden bij de herstart voorop, Logano knalde naar voren en nam de leiding. Die tweede stage was verder ook niet echt geweldig boeiend, maar in de laatste ronden werd het nog even leuk tussen Elliott en Hamlin, die stevig vochten om de tweede plek - vrij ruim achter Logano. Die tweede plek ging na lang proberen alsnog naar Hamlin, voor Elliott - die de race móest winnen om zijn titelkansen in leven te houden - en achter Logano.

Bij de volgende herstart behield Logano de leiding, voor Hamlin, Elliott en Kyle Busch, toch dé mannen van de eerste helft van de race. Al na een paar ronden ging het echter fout: Elliott hing zijn auto stevig in de muur en in één klap kwam er voor het vierde jaar op rij in de 'Round of 8' een einde aan zijn titelaspiraties. Met zo'n 130 ronden te gaan reden Blaney en Larson vrij onzichtbaar mee, waardoor met name Hamlin, Logano en Kyle Busch om de twee tickets vochten.

Elliott hangt zijn auto - en titelaspiraties - in de muur (Bron: YouTube)

Met nog zo'n zeventig ronden te gaan had Hamlin de touwtjes stevig in handen; hij had een dikke voorsprong op Kyle Busch en zette zijn andere concurrent, de snel wegzakkende Logano, zelfs op een rondje. Na een volgende serie pitstops kwam regerend kampioen Logano wel weer beter op dreef, maar met een negende plek - en de eerste en tweede plaats voor Hamlin en Busch - lag hij er virtueel alsnog uit.

Hamlin was hard op weg naar de winst en een finaleticket, maar negen ronden voor het einde werd het toch lastig: problemen voor David Ragan en John Hunter Nemechek zorgden voor een caution, waardoor Busch weer aan kon sluiten - Logano reed een rondje achter, Blaney reed derde, maar zijn achterstand wat punten betreft was zo groot dat ook hij eigenlijk gewoon móest winnen. Bij de pitstop kozen Hamlin en Blaney voor twee banden, Busch liet er vier onderschroeven en verloor dus wat plekken.

Met Hamlin en Blaney voorop en Busch en Truex erachter werd het veld voor drie spannende ronden op gang gevlagd. Hamlin sloeg bij de herstart een alles-of-nietsaanval van Blaney af en hield teamgenoot Busch daarna ook achter zich, waardoor zowel winnaar Hamlin als Busch zich voor de play-offs plaatsten. Logano gaat zijn titel dus niet verdedigen en ook voor Blaney, Larson en Elliott zijn de play-offs voorbij.

De slotronden op de ISM Raceway (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.