FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 10 november 2019

Oranje Onder-17 naar halve finale van WK na eenvoudige zege tegen Paraguay

Oranje Onder-17 heeft de halve finale van het WK in Brazilië bereikt. Zondagavond wisten de pupillen van bondscoach Peter van der Veen de leeftijdsgenoten van Paraguay te verschalken: 4-1. Ki-Jana Hoever, Sontje Hansen, Jayden Braaf en Naci Ünüvar zorgden er uiteindelijk voor dat Oranje zich in de halve eindstrijd mag melden. Komende donderdag is Mexico of Zuid-Korea de tegenstander.

Mohamed Taabouni was geschorst, waardoor Van der Veen ging puzzelen voorin. Hansen speelde zodoende op tien, Braaf in de spits en links Ünüvar, terwijl Soulyman Allouch op rechts werd geposteerd. Oranje kwam na ongeveer een halfuur spelen op voorsprong dankzij Hoever. De verdediger van Liverpool controleerde een bal vanaf de linkerkant, kapte naar binnen en schoot knap raak: 1-0.

Oranje had tijdens de wedstrijd pech met de VAR. Oranje leek gedurende de wedstrijd via zowel Hansen als Jayden Braaf, maar buitenspel was meerdere keren de boosdoener. Toch kwam Oranje voor rust nog op 2-0 via Hansen, die de bal subtiel in het doel werkte: 2-1. De talenten van Nederland hadden echter ook nog een domper te verwerken, want Diego Duarte profiteerde van geklungel achterin bij Oranje: 2-1.

Ook in de tweede helft kon het Nederlands elftal aardig wat kansen creëren, terwijl Paraguay nauwelijks een vuist kon maken. Een kwartier voor tijd besliste Braaf de wedstrijd. De aanvaller van Manchester City kon op aangeven van Hansen tot scoren komen: 3-1. Vlak voor het eindsignaal deelde Ünüvar mee in het doelpuntenfestijn door de laatste treffer voor zijn rekening te nemen.

AZ een maatje te groot voor Emmen

In de eredivisie blijft AZ in het spoor van Ajax. De Alkmaarders wonnen vanavond met 3-0 van Emmen en blijven op zes punten van de Amsterdammers tweede in de stand.

AZ begon goed aan de wedstrijd. De eerste doelpoging was voor Midtsjø. De vrije trap van de Noor kon doelman Telgenkamp echter onschadelijk maken. Door een misverstand achterin bij de Alkmaarders onderschepte Kolar de bal die bedoeld was voor doelman Bizot, maar de spits wist geen ploeggenoot te bereiken. In de 21e minuut een kansje voor AZ. De Wit kon zijn kopbal echter niet de juiste richting geven na een voorzet van Wijndal. Naarmate de eerste helft vorderde, voerde de AZ de druk op. Zo kon een hakje van Boadu gered worden,terwijl een voorzet van Koopmeiners net te hard is voor zijn ploeggenoten. In de 36e minuut kwam AZ op voorsprong. Doelman Telgenkamp maaide Midtsjø onderuit en arbiter Mulder kende AZ een penalty toe. Toon Koopmeiners benutte daarop zijn zesde strafschop dit seizoen. In de 41e minuut had Boadu een grote kans op de 2-0, maar de aanvaller mist. Vlak voor rust een kans voor Emmen. Doelman Bizot houdt met met zijn hand spits Kolar echter van scoren af. Op slag an rust was het Myron Boadu die de 2-0 maakte. De spits werkte een voorzet van Svensson in het doel.

Aan het begin van de tweede helft probeerde AZ-er Svensson de bal in de verre hoek te schieten. Hij raakte echter Boadu en die stond ook nog eens buitenspel. Even daarna raakte Idrissi de paal. De 3-0 kon dan ook niet uitblijven en in de 58e minuut schoot Stengs van dichtbij binnen. Emmen liet zich af en toe wel zien. Zo wist De Leeuw de bal knap aan te nemen,maar was er geen kracht bij zijn schot vanuit de draai. In het restant van de wedstrijd deden de Alkmaarders het rustig aan. Slot besloot een aantal spelers wat rust te gunnen en anderen extra speeltijd te geven. Druijf en Reinders kwamen als invallers op het veld voor Idrissi en De Wit. In de 84e minuut kreeg Boadu nog een kans op 4-0,maar doelman Teigenkamp voorkwam dat met een knappe redding. Gescoord werd er niet meer.

AZ

3 - 0

FC Emmen

36' Koopmeiners(pen)
45' Boadu
58' Stengs
   
 
Gele kaart: Chacón, Telgenkamp, (FC Emmen)
 
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson
Hatzidiakos
Wuytens
Wijndal (Ouwejan/63)
Midtsjö
De Wit (Druijf/76)
Koopmeiners
Stengs
Boadu
Idrissi (Reijnders/76)
  Telgenkamp
Bijl
Heylen
Veendorp
Burnet
Laursen (Slagveer/63)
Chacón (De Vos/85)
Hiariej
Pena
De Leeuw
Kolar (Arias/62)

19-jarig slachtoffer ongeval A17 overleden

Zondag is de bestuurder, die zaterdagmorgen gewond raakte bij een zwaar ongeval tussen twee auto's op de A17 richting Dordrecht, in het ziekenhuis overleden.

Lees ook: Twee gewonden na zwaar ongeval A17

Het gaat om de 19-jarige man uit Tholen. De politie onderzoekt de oorzaak van het ongeval,  dat omstreeks 6.05 uur plaatsvond tussen knooppunt De Stok en industrieterrein Borchwerf in de richting van Dordrecht. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Bloedstollende ontknoping WK rallycross

In Zuid-Afrika is zondag het wereldkampioenschap rallycross afgesloten. Op het Killarney Motor Racing Complex in Kaapstad stond de laatste race van het jaar gepland, bijna twee maanden na de vorige race.

Vooraf was duidelijk dat het spannend zou worden: de Zweedse Peugeot-coureur Timmy Hansen had één punt voorsprong op de Noorse Audi-rijder Andreas Bakkerud, terwijl ook Hansen's broertje Kevin met acht punten achterstand nog een kansje op de titel had.

In de finale pakte Bakkerud bij de start de leiding voor Timmy Hansen en Hyundai-rijder Niclas Grönholm, maar al snel werd er een hele plens olie op het vuur gegooid: Hansen viel Bakkerud aan en kwam daarbij zélf in de bandenstapel terecht, terwijl hij ook broertje Kevin in de weg zat.

Grönholm pakte ondertussen de leiding over van Bakkerud, maar doordat de SEAT van Timo Scheider het ineens begaf en hij Kevin al gepasseerd had, kwam Timmy Hansen naar de vierde plek, achter Grönholm's Russische teamgenoot Timur Timerzyanov.

Dat betekende dat Hansen virtueel wereldkampioen was: hij en Bakkerud stonden zo op exact hetzelfde puntentotaal, maar doordat Hansen vier keer won en Bakkerud dit jaar één keer, zou de Zweed de titel pakken. Bakkerud probeerde Grönholm nog wel aan te vallen, maar dat zat er niet in en dus won de Fin, voor Bakkerud, Timerzyanov en de nieuwe wereldkampioen, de 27-jarige Timmy Hansen.

De finale in Zuid-Afrika (Bron: YouTube)

Ergste overlast lachgas in Amsterdam voorbij

Bewoners en ondernemers van het Wallengebied ervaren minder overlast van lachgas, sinds de gemeente Amsterdam nieuwe maatregelen invoerde. Begin september kondigde de gemeente aan te gaan optreden en verbood lachgas op straat en bij evenementen. Inmiddels zijn 269 boetes uitgedeeld. Aan AT5 laten buurtbewoners weten dat de ergste overlast voorbij lijkt.

Bewoners en ondernemers
"Er is op dit moment geen overlast meer. Incidenteel vinden we nog een patroon of loopt er een lachgasverkoper door de buurt. Toevallig lag er vanmorgen nog één voor mijn deur", zegt Cor van Dijk van ondernemersvereniging Oudezijds Achterburgwal.

Bewoner Wallengebied
Het lijkt er dus op dat de grootste overlast van lachgasverkoop voorbij is. "Een plotselinge hoge sis? Constant? Daar word je gewoon wakker van", zei een buurtbewoner drie maanden geleden tegen AT5. Elke avond ervoeren bewoners overlast van het vullen van lachgasballonnen.

Dat dat nu voorbij is, is voor de bewoners een opluchting. "Ik kan weer slapen, de herrie is eindelijk voorbij. Het beboeten werkt, dan leren ze hun lesje."

Ook veroorzaakten de lachgasballonnen een hoop troep, overal op straat waren lachgaspatronen en ballonnen te vinden. Die zijn nu weg, maar rommel is er nog steeds. "Er is op de Wallen nog steeds veel rommel en te veel mensen. In het gebied lopen hosts rond om toeristen te begeleiden. Maar we hebben nog nooit een politieagent of handhaver zien optreden voor het op de grond gooien van rommel, of plassen in de gracht", vertelt een bewoner.

Marten van der Krieke
Marten van der Krieke loopt eens in de twee weken een leefbaarheidsschouw. De informatie daarvan gaat naar de gemeente. Samen met andere bewoners lopen zij dan een rondje door de wijk, om te kijken hoe de buurt erbij ligt. Van der Krieke is te spreken over de maatregelen. "Het verbod heeft overduidelijk positief uitgepakt, zeker de dwangsommen hebben gezorgd voor een afname van de overlast. Ook de aanwezige handhavers en politieagenten hebben effectief opgetreden."

"Sinds de grootste lachgasverkoper van de stad wordt aangepakt, is het hier 'rustig'", stelt Van Dijk. "Maar helemaal rustig is het hier natuurlijk nooit. De afgelopen weken hebben we weer wat meer last van dealers. Af en toe treedt de politie daar tegen op, dan is het even rustig maar ze komen later weer terug."

Bewoners en ondernemers zijn dus blij dat de overlast van lachgas afgenomen is, maar ze zouden nog steeds graag zien dat de politie steviger optreedt tegen de al langer bestaande en aanhoudende problematiek in het Wallengebied.

Regelgeving gemeente: hoe zat het ook alweer?
Verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden op grond van de Verordening staan- en ligplaatsen buiten de markt en venten. Ook als de bestelling en geldtransactie online plaatsvindt is het niet toegestaan lachgas te leveren in de openbare ruimte.

In de stad worden in geen enkel geval meer vergunningen verleend voor de verkoop van lachgas. Dit geldt ook voor evenementen. Er zal in iedere vergunning specifiek worden opgenomen dat de verkoop van lachgas verboden is.

De politie en handhaving gaan de komende periode actief handhaven. Bij overtreding worden er in eerste instantie boetes uitgeschreven en een last onder dwangsom. Dat betekent in de praktijk dat handhavers meteen een einde aan verkoop van lachgas kunnen maken. Boetes kunnen oplopen van 95 euro tot een ton.

Handhaving
Tot nu toe heeft de gemeente 269 boetes uitgedeeld voor het verkopen van lachgas op straat. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze aan het begin van de handhavingsperiode een duidelijke daling zagen van de overlast.

De Wallen- en Rembrandtpleinbuurt zijn tot nu toe rustig. In het gebied rond het Leidseplein doken vorig weekend weer lachgasverkopers op, daar wordt dus steviger gehandhaafd. Sinds vrijdagavond kunnen lachgasverkopers in de binnenstad zelfs een gebiedsverbod krijgen als zij door handhavers worden gepakt bij de verkoop van ballonnen.

Lachgasverkoper Deniz
Lachgasverkoper Deniz is één van de verkopers die het meeste last heeft van de maatregelen. Op dit moment hangt hem al een dwangsom van 900.000 euro boven het hoofd. Stoppen met verkopen is hij niet van plan.

"Bij mij gaat het gewoon lekker. De gemeente probeert ons de grond in te slaan. Wij handelen gewoon volgens de Nederlandse wet- en regelgeving, daar kunnen ze niks aan doen."

Gelukkig voor de Wallenbewoners heeft Deniz besloten niet meer in dat gebied te verkopen. "Daar is het te gevaarlijk, mensen kunnen in de gracht vallen." Hij richt zicht nu vooral op het gebied rond het Leidseplein en het Rembrandtplein.

Deniz zegt dat hij volgende week weer een gesprek heeft met de gemeente. Hij heeft bezwaar ingediend tegen alle boetes die hem zijn opgelegd. Mochten de gesprekken niet zorgen voor een oplossing, dan volgt een gang naar de rechter. Deniz hoopt dat de gemeente hem met rust laat. "Wij blijven gewoon bezorgen. Laat Halsema bezig zijn met andere problemen in de stad. Laat ons gewoon ons werk doen."

Politie zoekt getuigen van steekincident in Steenwijk

In de nacht van zaterdag 9 op zondag 10 november omstreeks 03:30 uur kreeg de politie een melding van een steekincident. Hierbij raakte een 18-jarige man uit Steenwijk gewond. De man is door een ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

De politie is direct een onderzoek gestart. Voor zover nu bekend heeft het steekincident zich in de omgeving van de J.H. Tromp Meestersstraat/Weemstraat afgespeeld. Het is op dit moment niet duidelijk of dit buiten is gebeurd of in een woning of ander pand. De toedracht van het steekincident is nog onduidelijk. Daarom is de politie op zoek naar getuigen.

Getuigenoproep
Heeft u in de nacht van zaterdag op zondag 10 november rondom 03:30 uur iets gezien of gehoord of beschikt u over andere informatie die het onderzoek naar dit incident kan helpen? Neemt u dan contact op met de politie via het onderstaande tipformulier. U kunt ook bellen met de politie op telefoonnummer 0900-8844. U kunt ook anoniem uw melding door geven via Meld Misdaad Anoniem telefoonnummer 0800-7000.

PSV-aanvoerder Rosario: "Ik zou het niet weten hoe we hieruit komen"

Na wederom een nederlaag voor PSV lijkt de crisis compleet in Eindhoven. PSV-aanvoerder Pablo Rosario zit ook met de handen in het haar. Voor de camera van FOX Sports werd hem gevraagd of hij wist hoe het team hieruit moet komen. "Ik zou het niet weten", aldus Rosario.

"Het is heel zwaar dit", zo concludeerde de middenvelder. "Na de goal van Willem II kregen we controle en kansen, maar die gaan er niet in. Als je het spelbeeld bekijkt vind ik dat we veel te weinig hebben gekregen."

"Het mag niet, het gebeurt wel. Dat geldt ook voor de 2-0. Hoe dit goed gaat komen? Door alles te geven. De bereidheid was er, die is er", zo besloot Rosario zijn analyse.

PSV-aanvoerder Rosario: "Ik zou het niet weten hoe we hieruit komen" (Pro Shots / Joep Leenen)
PSV-aanvoerder Rosario: "Ik zou het niet weten hoe we hieruit komen" (Pro Shots / Joep Leenen)

'G-spot' wordt na campagne massaal gevonden

Het was een controversiële marketingcampagne voor de hoofdstad van Litouwen toen het in 2018 werd gelanceerd. "De G-spot van Europa", aldus de advertenties die bezoekers aanmoedigen om naar Vilnius te komen. "Niemand weet waar het is, maar wanneer je het vindt, is het geweldig."


Vilnius reclamecampagne (Bron: YouTube)

De slogan ging vergezeld van een foto van een vrouw die met de ogen gesloten, in ogenschijnlijke extase grijpend naar het laken dat onder haar lag. Het laken was bedrukt met een kaart van Europa. Ze greep natuurlijk naar de plek die Vilnius markeerde.

De speciaal gecreëerde campagnewebsite, die nog steeds populair is, spoort bezoekers aan om 'aan de slag te gaan' en 'uw persoonlijke kaart van plezier te maken'.

Lees ook: Europa's g-spot gespot

Daarnaast worden een reeks van 48 Tinder-achtige activiteiten aangeboden die ze leuk kunnen vinden of weggooien, resulterend in een 'persoonlijke kaar van plezier' waarin ze worden aangespoord om 'moedig te zijn om te experimenteren' (bijv. spooktochten of escape rooms), 'doe het in het donker' (bijv. nachtleven) en 'gebruik je tong' (restaurants en bars).

Als alternatief kunnen bezoekers het voorspel overslaan en 'bladeren door de geneugten van Vilnius'.

Succes
Nu is het project uitgeroepen tot beste bestemmingscampagne voor een stad tijdens de International Travel and Tourism Awards. Deze prijzen werden zaterdagavond uitgereikt tijdens het World Travel Market-congres in Londen.

Wat nog belangrijker is, de campagne heeft ook zijn vruchten afgeworpen. Inga Romanovskienè, directeur van Go Vilnius, de lokale VVV, vertelde dat het totale bezoekersaantal naar Vilnius vorig jaar steeg met 12,5 procent. Bezoekeraantallen uit Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, de twee primaire doelen van de campagne, stegen met respectievelijk 37,8 en 20,5 procent.

"Het was specifiek gericht op een millenialpubliek, en hoewel de taal suggestief is, was het belangrijk voor ons om ervoor te zorgen dat de gebruikte afbeeldingen niet expliciet waren", aldus Ronovskienè.


Deze vrouwen in Vilnius hebben de 'g-spot' duidelijk gevonden (Foto: Sean Gallup/Getty Images)

Eerbetoon aan Senna eindigt in de muur

In aanloop naar de Grand Prix van Brazilië was er dit weekend het Senna Tribute in de straten van Sao Paulo. Rijders als Felipe Massa en Emerson Fittipaldi reden rond in oude Formule 1-wagens waarin Ayrton Senna furore maakte.

Caio Collet, onderdeel van het opleidingsprogramma van Renault, mocht ook rijden tijdens het bijzondere evenement. Bij zo'n demonstratie horen natuurlijk ook de nodige 'donuts' maar dat ging niet helemaal goed voor de jonge Braziliaan.....

Liverpool zet Man City op forse achterstand na meeslepende topper

Liverpool heeft zondagavond ongelooflijk goede zaken gedaan in de Engelse titelrace. Het elftal van manager Jürgen Klopp won op eigen veld met 3-1 van Manchester City en heeft de voornaamste titelconcurrent daarmee na twaalf competitieduels op een achterstand van liefst negen punten gezet. Het verschil met Leicester City en Chelsea bedraagt acht punten in het voordeel van the Reds. Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum maakten bij Liverpool de negentig minuten vol.

De twee grootste Engelse titelkandidaten drukten beide vanaf het eerste fluitsignaal het gaspedaal flink in. Een meeslepend voetbalgevecht werd na zes minuten voetballen opengebroken door een discutabel doelpunt van Fabinho. De Braziliaanse middenvelder vuurde vanaf ongeveer 25 meter vernietigend raak en bracht Anfield daarmee in vuur en vlam: 1-0. Bij City was men echter woedend, omdat scheidsrechter Michael Oliver amper een halve minuut voor de uithaal van Fabinho in het strafschopgebied van Liverpool een handsbal van Trent Alexander-Arnold over het hoofd zou hebben gezien. Oliver werd echter niet gecorrigeerd door de videoscheidsrechter (VAR), waardoor de thuisploeg een droomstart beleefde.

Het antwoord van City volgde bijna onmiddellijk, maar Raheem Sterling kopte uit een vrije trap van Kevin De Bruyne rakelings naast. Liverpool sloeg vervolgens nog voor het verstrijken van het eerste kwartier opnieuw toe. Andy Robertson had vanaf de linkerflank een scherpe voorzet in huis, waarna Mohamed Salah de bal voorbij Claudio Bravo kopte: 2-0. Bravo kon bij City rekenen op een basisplaats, doordat eerste doelman Ederson Moraes geblesseerd was. In het vervolg van de eerste helft kreeg City kansen via onder anderen Sergio Agüero en voormalig PSV'er Angeliño, maar ook Liverpool was nog gevaarlijk via Roberto Firmino. Het scorebord kwam voor rust echter niet meer in beweging, waardoor Liverpool halverwege comfortabel leidde.

City begon vervolgens vol goede moed aan de tweede helft, maar na amper zes minuten spelen nam Liverpool alweer verder afstand van de regerend landskampioen. Jordan Henderson bracht de bal vanaf de rechterkant in de zestien, waarna een kopbal van Sadio Mané Bravo te machtig was: 3-0. City bleef ondanks de ruime achterstand zoeken naar een ommekeer. Sterling claimde na ruim een uur een strafschop nadat hij in de rug was gelopen door Mané, maar opnieuw wilde Oliver niets weten van een strafschop.

Kort erna leverde Angeliño een gevaarlijke voorzet af, maar kwam Agüero een teenlengte tekort om te scoren. City leek zo betrekkelijk roemloos ten onder te gaan, maar in de slotfase werd het toch nog even hectisch. Bernardo Silva bracht twaalf minuten voor tijd de 3-1 op het scorebord na knap voorbereidend werk van Angeliño en even later claimde City wéér tevergeefs een strafschop, na opnieuw vermeend hands van Alexander-Arnold. Liverpool leek even te wankelen, maar zag de overwinning uiteindelijk niet meer in gevaar komen en gaat zo met een goed gevoel de interlandonderbreking in.

World Cup-brons baanrensters Wild en Pieters op koppelkoers

Op de slotdag van de World Cup baanwielrennen in Glasgow heeft Nederland één medaille gepakt, nadat het op de eerste twee dagen nog raak was op de teamsprint, individuele sprint (mannen) en het omnium (vrouwen).

Kirsten Wild en Amy Pieters reden de koppelkoers bij de vrouwen en pakten daarin regelmatig hun punten mee. Tegen de oppermachtige Annette Edmondson en Georgia Baker uit Australië waren ze niet opgewassen en ook thuisduo Katie Archibald/Elinor Barker was te sterk, maar Wild en Pieters pakten wel brons.

In de sprint bij de vrouwen sneuvelde Steffie van der Peet in de eerste ronde tegen Pauline Grabosch uit Duitsland, terwijl Shanne Braspennincx een ronde later verloor van de Chinese Zhong Tianshi. Laurine van Riessen klopte Grabosch, maar was in de kwartfinales niet opgewassen tegen de Duitse Lea Friedrich.

De finale werd een prooi voor de in topvorm verkerende Lee Wai Sze uit Hong Kong, die met 2-0 oppermachtig was tegen een derde Duitse, Emma Hinze. Olena Starikova uit Oekraïne gaf de moegestreden Friedrich klop in de strijd om het brons.

Op de keirin bij de mannen kwam Jeffrey Hoogland niet door de herkansingen, terwijl wereldkampioen Matthijs Büchli in de halve finales véél te vroeg aan ging en in de slotmeters drie plekken verloor en de finale miste. Hij werd nog wel vierde in de B-finale, terwijl de Fransman Sebastien Vigier de grote finale won na een zinderende finish: de Duitser Maximilian Levy werd op 0,011 seconden tweede, één duizendste voor de Rus Denis Dmitriev.

Op het omnium begon Jan Willem van Schip niet best met een vijftiende plek op de scratch, een achtste plaats op de tempokoers en een zestiende plek in de afvalrace. In de puntenkoers steeg hij van de zestiende naar de negende plek, meer zat er niet in. De Franse Europees kampioen Benjamin Thomas domineerde de puntenkoers en won ruim voor de Brit Mark Stewart en de Italiaan Francesco Lamon.

De scratch bij de mannen leverde een Ierse zege op: Felix English was in de sprint na vijftien kilometer te sterk voor de Spanjaard Sebastian Mora, met wie hij de rest van het veld op een rondje had gezet. De Duitser Maximilian Beyer was de rapste in de achtervolgende groep en werd derde.

19-jarige ontsnapt aan bedreiger met hond en vuurwapen

Zaterdagavond werd een 19-jarige man uit Purmerend het slachtoffer van een bedreiging met iets dat op een vuurwapen leek. De jongeman liep rond 20.30 uur liep op de Heemraadsingel achter het Gildenplein in Purmerend toen twee mannen met een zwarte hond hem passeerden. De hond begon te snuffelen aan het been van de Purmerender en hij vroeg de mannen of zij de hond bij zich wilden houden. De hond kwam echter weer op het slachtoffer af.

De jongen is toen gaan rennen en werd al rennend gevolgd door een van de mannen. De man bedreigde het slachtoffer toen met vermoedelijk een vuurwapen en uitte ook mondelinge bedreigingen. Op het Gildenplein stuitte de jongeman op een groepje mensen en op dat moment liep de man terug in de richting van de andere man en de hond. Het slachtoffer schakelde de politie in die een zoekslag maakte in de omgeving. De twee mannen en de hond werden echter niet meer aangetroffen. Beide mannen hebben een blanke huidskleur en zijn rond de 30 jaar oud. Een van hen heeft een fors postuur, kort blond haar en droeg een lange, zwarte jas en spijkerbroek. De ander droeg een bril en een zwarte pet.

De politie is op zoek naar getuigen van deze bedreiging en komt graag met mensen in contact die iets hebben gezien of meer weten. Zij kunnen contact opnemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Spoedontruiming na kraakactie We Are Here

De politie heeft vanmiddag een pand aan de Kinkerstraat in Amsterdam met spoed ontruimd. Leden en sympathisanten van het vluchtelingencollectief We Are Here hadden eerder vandaag het gebouw gekraakt.

De groep, die grotendeels bestaat uit ongedocumenteerde vluchtelingen, kraakten vanmiddag rond 15.00 uur het pand in Oud-West. Op spandoeken die de groep had meegenomen stonden leuzen als "We need a shelter" en "Wij zijn ook mensen".

Vanwege de zogeheten onrechtmatige kraakactie, besloot de politie om over te gaan tot een spoedontruiming. Het ging namelijk niet om een leegstaand pand.

Rond 18.00 uur was de ontruiming afgerond en is het gebouw weer overgedragen aan de eigenaar.

Uitslag Feyenoord - RKC

Feyenoord heeft zondag na een sterke comeback nipt weten te winnen van RKC Waalwijk. De ploeg van Dick Advocaat begon dramatisch in De Kuip en stond na twintig minuten spelen op een 0-2 achterstand tegen de hekkensluiter. De Rotterdammers lieten zich echter niet van de wijs brengen en stapten uiteindelijk met een zege van het veld: 3-2. Uitgerekend Marcos Senesi, die sinds zijn komst afgelopen zomer veel kritiek heeft gekregen, maakte de winnende treffer.

Advocaat moest in de verdediging improviseren. Edgar Ié, Eric Botteghin en Rick Karsdorp waren niet inzetbaar vanwege een blessure, waardoor onder anderen Lutsharel Geertruida en Senesi een basisplaats kregen. Feyenoord wist onder Advocaat reeds een overwinning te boeken tegen VVV-Venlo (0-3), terwijl men in de Europa League met 1-1 gelijkspeelde tegen Young Boys. Tegen RKC leek de eerste nederlaag voor Advocaat als trainer van Feyenoord een feit te worden, want na twintig minuten spelen stond RKC al met 0-2 voor.

Een schlemielig doelpunt bracht Feyenoord op achterstand. Bij een counter van RKC kwam de bal uiteindelijk bij Darren Maatsen terecht. De aanvaller tikte richting de goal van Kenneth Vermeer, waarbij het leer via Jan-Arie van der Heijden in het doel belandde: 0-1. Enkele minuten later was het alweer 0-2. Sylla Sow had een individuele actie in huis en werd niet aangepakt door Geertruida, waarna de aanvaller de bal onder Vermeer binnenschoot. Een nieuwe zeperd dreigde zodoende wederom voor Feyenoord, maar nog voor rust werd de schade hersteld.

Via Orkun Kökcü en Luis Sinsterra belandde het leer in minuut 25 bij de geheel vrijstaande Nicolai Jörgensen, die doelman Etienne Vaessen wist te passeren: 1-2. Vijf minuten voor rust trok Sam Larsson de stand helemaal gelijk met een vrije trap, die via de muur in het net belandde: 2-2. Na de onderbreking begon Feyenoord wervelend, maar Kökcü en Jörgensen stuitten op Vaessen, terwijl een inzet van de Deen ook nog van de lijn werd gehaald door Daan Rienstra.

Het was wachten op de voorsprong van Feyenoord, aangezien ook Steven Berghuis op aangeven van zowel Jens Toornstra als Larsson grote kansen niet wist te verzilveren. Feyenoord domineerde, maar RKC weigerde het hoofd te buigen. Naarmate de wedstrijd vorderde, leek het duel af te stevenen op een remise. Tien minuten voor tijd kopte Senesi echter uit een vrije trap van Berghuis raak en bezorgde de Argentijn zijn ploeg de drie punten. Overigens kreeg Stijn Spierings nog een rode kaart, waardoor RKC het duel eindigde met tien man.

Feyenoord

3 - 2

RKC Waalwijk

 25' Jörgensen
 40' Larsson
 85' Senesi
   14' Maatsen
 19' Sow
 
 Gele kaart: v.d.Heijden, Fer,Kökcü, (Feyenoord), H.Mulder,Delcroix, Rienstra, (RKC Waalwijk)
 Rode kaart: , Spierings (87/2xg) (RKC Waalwijk)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.431
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Geertruida
Senesi (Ayoub/90 5)
v.d.Heijden (Tapia/46)
Haps
Toornstra
Fer
Kökcü
Berghuis
Jörgensen
Sinisterra (Larsson/26)
  Vaessen
Gaari
H.Mulder (v.Weert/81)
Delcroix
Bakari
Rienstra
Spierings
Leemans
Maatsen (Tahiri/65)
Vente (Vermeulen/73)
Sow

Senesi juicht nadat hij de 3-2 binnen kopte(Pro Shots / Marcel van Dorst)
Senesi juicht nadat hij de 3-2 binnen kopte(Pro Shots / Marcel van Dorst)

Bosz boekt belangrijke zege met Leverkusen tegen VFL Wolsburg

Peter Bosz heeft zondag een zege weten te boeken in de Bundesliga ten koste van VfL Wolfsburg. Bayer Leverkusen was op bezoek bij de ploeg van Wout Weghorst en Jeffrey Bruma met 0-2 te sterk, mede door een prachtige solo van Karim Bellarabi. Door de overwinning stijgt Leverkusen naar de achtste plek en passeert men Wolfsburg, dat nu tiende staat in de Bundesliga.

In een redelijk gelijkopgaande strijd mocht Bosz na 25 minuten spelen juichen. Bellarabi had een prachtige individuele actie in huis en werd niet aangepakt door de verdedigers van Wolfsburg: 0-1. Onder anderen Weghorst had een mogelijkheid om zijn team op gelijke hoogte te brengen, maar Lukas Hradecky hield zijn doel schoon.

Ook in de tweede helft viel er weinig te beleven en waren grote kansen schaars. Trainer Oliver Glasner probeerde met enkele wissels nog wat te forceren, maar Leverkusen hoefde geen tegentreffer te incasseren. Diep in blessuretijd maakte Paulinho er nog 0-2 van. Weghorst en Bruma maakten wel de negentig minuten vol bij de thuisploeg, die door de nederlaag zich niet nestelt in de subtop van de Bundesliga.

WK-brons voor para-atlete Timmer

Op het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai heeft Nienke Timmer brons gewonnen op de 100 meter. Dat deed ze in de klasse T35, waar atleten uitkomen met een bewegingsstoornis.

De 21-jarige Nederlandse, die begon als rolstoelbasketbalster, finishte in de finale in 15,48 seconden, één honderdste sneller dan ze ooit deed. De pas 19-jarige Britse Maria Lyle won in 14,62 het goud, voor de 15,42 van de Italiaanse Oxana Corso.

In de rolstoelklasse T34 kwam Amy Siemons net tekort voor een medaille: ze werd vierde in 19,47 seconden. Het goud ging in een wereldrecord van 16,77 naar de Britse grootheid Hannah Cockroft, vijfvoudig paralympisch kampioene en nu elfvoudig wereldkampioene. De Britse Kare Adenegan (17,49) en de Amerikaanse Alexa Halko (18,83) bleven Siemons ook voor.

Hazes Jr. gaat vol voor Bridget Maasland

Dat André Hazes jr. het graag op een oude fiets leert, wisten we nadat hij tekeer ging op de vele jaren oudere Monique, waar nog prima naar te kijken is overigens. Inmddels is Monique ingeruild voor een nóg ouder exemplaar. Hazes jr. gaat namelijk vol voor de erfenis van Bridget Maasland.

"Sinds kort heb ik inderdaad contact met Bridget Maasland en we onderzoeken of we het leuk vinden samen”, zo vertelt Hazes jr. aan de roddelaars van RTL Boulevard. "Uit respect naar de moeder van onze zoon en naar hem toe heb ik dit verteld aan Monique. Het is mijn goed recht, we zijn immers al een tijdje uit elkaar en wonen niet meer samen.”

Lees ook: Hazes Jr. en Monique uit elkaar, Hazes heeft een ander

Het management van Maasland laat weten dat de relatie inderdaad al een tijdje standhoudt. Aangezien Maasland van jonge blaadjes houdt, valt Hazes jr. bij haar wel in de smaak.

De laatste liefde voor de 45-jarige Maasland was de 28-jarige Bram. Ook Johnny de Mol mocht het bed delen met de blonde cougar. Eerder bracht de blondine al een vacature uit. "Vanaf 45 jaar vind ik mannen te oud, maar 35 jaar lijkt me mooi. Liefst heeft hij een eigen onderneming en een druk leven, zodat hij niet zo op mij leunt. Maar ja, vind maar eens zo’n man.”

Inmiddels lijkt de 25-jarige Hazes jr. na een korte sollicitatieronde de verplichte proeftijd te doorlopen.


Hé ouwe - André Hazes jr. (Bron: YouTube)

Vrouw (20) om het leven gekomen bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval in Zuidoostbeemster is zondagochtend een 20-jarige vrouw uit Oostzaan om het leven gekomen. Een 20-jarige vrouw uit Purmerend, de bestuurster van de auto, is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Rond 11.45 uur botste de bestuurster door nog onbekende oorzaak tegen een stilstaande aanhangwagen op de Purmerenderweg. De auto met de inzittenden kwam daarna in het water terecht. De Verkeersongevallen Analysedienst (VOA) van de politie doet onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Uitslag FC Twente - PEC Zwolle

FC Twente heeft in de Eredivisie vanmiddag een overwinning geboekt op PEC Zwolle- Dankzij een sterke eerste helft nam de thuisploeg een 2-0 voorsprong. Na rust kwam PEC nog wel terug tot 2-1 maar daar bleef het bij.

FC Twente

2 - 1

PEC Zwolle

 16' Vuckic
 25' Latibeaudiere
   61' Ghoochannejhad
 
 Gele kaart: , Dekker, Lam, Bel Hassani, (PEC Zwolle)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 26.900
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Latibeaudiere
O.Busquets (Bijen/55)
Schenk
Verdonk
Selahi
Roemeratoe
Espinosa (Aboerjania/ 83)
Cantalapiedra
Vuckic
Zekhnini (Brama/57)
  Mous
v.Wermeskerken
Lachman
Lam
Paal (Johnsen/40)
Hamer
Dekker (Thy/82)
Saymak (Bel Hassani/ 86)
Nakayama
v.Crooy
Ghoochannejhad

Van der Poel schudt Belgen in slotronde van zich af en pakt derde Europese titel

Mathieu van der Poel heeft zijn derde Europese titel bij de profs veroverd. De 24-jarige Nederlandse topfavoriet rekende in de slotronde af met de Belgen en kwam solo over de meet. Het zilver ging naar Eli Iserbyt, voor Laurens Sweeck. Lars van der Haar werd vijfde.

Heel de race reed Van der Poel bij de voorste, maar op het modderige parcours in Italië kon hij niet echt verschil maken. Iserbyt kon steeds mee in het wiel, net zoals ook Michael Vanthourenhout. Bij het ingaan van de slotronde waren nog meer Belgen aangesloten in de kopgroep, net zoals Van der Haar.

In de slotronde was de versnelling Van der Poel wel succesvol al bleef Iserbyt lange tijd nog hangen op een paar seconden. Toch wist de jonge Belg het gat niet te dichten, waarna de Nederlander zijn derde Europese titel veroverde bij de profs. Voor de Nederlandse alleskunner op de fiets was het pas zijn tweede cross dit seizoen. Iserbyt pakte het zilver, voor Sweeck. 

Vrouw slachtoffer van bankpasfraude na afgeven bankgegevens

Een vrouw is afgelopen zomer het slachtoffer geworden van bankpasfraude. Nadat ze gezellig contact heeft met een man vraagt hij haar om haar bankgegevens. Zonder argwaan geeft ze die af, maar even later worden er duizenden euro's via haar rekening opgenomen.

De jonge Amsterdamse vrouw ontmoet een man in Zaandam. Na een tijd zegt hij een goed idee te hebben om geld te kunnen verdienen. De vrouw vertrouwt de man en geeft haar bankgegevens af. Het vertrouwen blijkt al snel onterecht. Eind juli worden er duizenden euro's op haar rekening gestort, die vervolgens op verschillende plekken in de stad worden opgenomen. Als de vrouw erachter komt, zoekt ze contact met de eerst zo vriendelijke man, maar hij blijkt onbereikbaar.

Slachtoffer mede-verdachte
Omdat de vrouw haar bankgegevens uit zichzelf heeft gegeven is zij ook mede-verdachte in deze zaak. Esther Izaks, woordvoerder van de politie, legt uit dat de vrouw in een vervelende situatie zit: 'Als je je bankgegevens aan iemand anders verstrekt en daar gebeuren vervolgens dingen mee die niet in orde zijn, dan ben je daar zelf ook verantwoordelijk voor.'

Signalement
Op de beelden in AT5-programma Bureau 020 zijn twee verdachten te zien, maar geen van hen is de man waar de vrouw contact mee had. Izaks legt uit dat het aanknopingspunt wel bij deze twee mannen ligt. De politie is dan ook op zoek naar een man met een donker getinte huidskleur en een grijze Nike hoody.

De tweede verdachte is een man met een licht getinte huidskleur, donker haar en een zwart Adidas trainingsjasje. De man die contact heeft gehad met het slachtoffer wordt ook gezocht door de politie. Mocht je meer weten over deze zaak of mensen herkennen neem dan contact op met de politie: 0900-8844.

Uitslag Willem II - PSV

PSV heeft niet kunnen ontsnappen uit de negatieve spiraal waarin het verkeert.

Zondagmiddag incasseerde de ploeg van de geplaagde trainer Mark van Bommel een nieuwe dreun op bezoek bij provinciegenoot Willem II: 2-1. Ché Nunnely nam beide Tilburgse treffers voor zijn rekening; Gastón Pereiro deed in de slotfase wat terug. PSV heeft nu zes opeenvolgende officiële wedstrijden niet meer gewonnen, waarvan vier in de Eredivisie. De nummer drie ziet de achterstand op koploper Ajax oplopen tot elf punten. Nummer twee AZ kan een gat van vijf punten slaan met PSV, indien het zondag wint van FC Emmen.

De crisis in Eindhoven werd donderdag bezegeld met een 4-1 nederlaag tegen LASK Linz en trainer Mark van Bommel zag zich genoodzaakt om in te grijpen. Doelman Jeroen Zoet moest wijken voor Lars Unnerstall, die in 2018 overkwam van VVV-Venlo en eindelijk zijn competitiedebuut voor PSV beleefde. Het duurde echter slechts zes minuten voordat Unnerstall werd gepasseerd. Aan de linkerflank liep Mats Köhlert weg bij Denzel Dumfries, waarna hij Nunnely kon opzoeken middels een voorzet. Michal Sadílek kwam te laat om Nunnely nog te stoppen en de jongeling schoot van dichtbij raak in het dak van het doel.

Zodoende werd PSV al meteen de achtervolging in gedwongen. De bezoekers kwamen er, ondanks een groot overwicht aan balbezit, niet eenvoudig doorheen. Het eerste schot op doel kwam van Sadílek; de bal belandde in de handen van Timon Wellenreuther. Tegelijkertijd moest PSV uitkijken voor uitbraken van Willem Ii. Halverwege de eerste helft had Nunnely de marge eigenlijk moete verdubelen na zo'n uitbraak, toen hij na goed voorbereidend werk van Mike Trésor Ndayishimiye de bal op snelheid op de schoen nam. Unnerstall zag het leer tot zijn opluchting voorlangs scheren.

De grootste kans voor PSV in de eerste helft was na 35 minuten voor Bruma. De aanvaller stond volledig vrij in het strafschopgebied na een pass van Daniel Schwaab, controleerde de bal goed en mocht het van dichtbij proberen. Zijn inzet miste echter de juiste richting om Wellenreuther te passeren. De doelman was kort daarna kansloos bij een venijnig afstandsschot van Cody Gakpo, dat uiteenspatte op de lat. Maar ook collega Unnerstall moest opnieuw redding brengen in een één-op-één-situatie met Nunnely, die Schwaab drie minuten voor de rust eenvoudig omspeelde. Zodoende zullen beide ploegen, en met name Nunnely, met gemengde gevoelens de rust in zijn gegaan.

Wat Nunnely voor rust naliet, deed hij in de tweede helft wél: de marge verdubbelen. Miquel Nelom onderschepte een zwakke pass van PSV, waarna Willem II snel uitbrak. De bal kwam terecht bij Köhlert, die opnieuw het juiste moment koos om Nunnely op te zoeken. Het twintigjarige ex-talent van Ajax maakte zijn tweede doelpunt van de middag en van het seizoen: 2-0. Het duurde lang voordat PSV eindelijk iets terugdeed. Invaller Pereiro bracht de Eindhovense hoop zes minuten voor tijd terug, door rustig en fraai binnen te schieten nadat Gakpo langs enkele belagers dartelde buiten het strafschopgebied. PSV zocht met man en macht naar de gelijkmaker, maar kon een nieuwe nederlaag niet afwenden.


Willem II-speler Che Nunnely juicht na het scoren van de 2-0 (Pro Shots / Toin Damen)

Willem II

2 - 1

PSV

 7' Nunnely
 64' Nunnely
   85' Pereiro
 
 Gele kaart: Heerkens, (Willem II), Gutiérrez, Dumfries, Pereiro, Doan, Viergever, (PSV)
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 14.400
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Wellenreuther
Heerkens
Holmén
Peters
Nelom
Nieuwkoop (Quinónez/87)
Ndayishimiye
Llonch
Nunnely
Pavlidis (Gladon/80)
Köhlert
  Unnerstall
Dumfries
Schwaab (Baumgartl/78)
Viergever
Sadílek
Rosario
Ihattaren
Gutiérrez (Mitroglou/ 67)
Doan
Gakpo
Bruma (Pereiro/68)

70 aanhoudingen tijdens actie tegen 'mobiel banditisme'

De politie heeft in Nederland tijdens de internationale actie ‘TRIVIUM’ tegen ‘mobiel banditisme’ ofwel rondtrekkende criminele dadergroepen, 70 verdachten aangehouden. Daarbij zijn onder meer oplichters en autodieven.

Van dinsdag 5 tot en met vrijdag 8 november speurden agenten vooral naar internationaal rondtrekkende dadergroepen die zich schuldig maken aan criminele activiteiten als drugshandel, winkeldiefstal, oplichting en identiteitsfraude. Ook bij deze 11e TRIVIUM was de Nederlandse politie verantwoordelijk voor de organisatie van deze Europese actie tegen mobiel banditisme.

De actie wordt gehouden onder de vlag van European Multidisciplinary Platform Against Criminal Threats (EMPACT), een Europees samenwerkingsverband waarbij Europese landen samenwerken om criminele dreigingen tegen te gaan. Meerdere landen deden mee aan deze actie, enerzijds door zelf controles te doen, maar ook door aan te sluiten bij een speciale internationale desk bij Europol. Hier konden de betrokken landen direct data met elkaar uitwisselen ten behoeve van de actie. TRIVIUM sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Tasforce Mobiel Banditisme om Nederland onaantrekkelijk te maken voor mobiele bendes.

Helpdesk
Binnen de TRIVIUM-actie zijn 33 verdachten aangehouden voor verschillende strafbare feiten. Maar tijdens de actiedagen zijn ook buiten de actie om nog eens 37 verdachten aangehouden. Vanuit een speciaal ingerichte helpdesk in Driebergen werden alle aanhoudingen in Nederland gecontroleerd op een mogelijke link met ‘mobiel banditisme’. In 37 gevallen bleek er een verband te zijn en werd er contact opgenomen met de collega’s die de aanhoudingen hadden verricht. Indien nodig werd geadviseerd over de verdere afhandeling van de verdachten. Met de juiste afhandeling kan het openbaar ministerie namelijk conform ‘de strafvorderingsrichtlijn mobiel banditisme’ die sinds 1 mei 2019 bestaat, hogere straffen eisen. Daarnaast wordt de kans om een mobiele bandiet via de Immigratie- en naturalisatiedienst (IND) ongewenst te laten verklaren hierdoor ook groter.

Resultaten
Bij controles van personen konden de agenten direct via een speciaal ontworpen app de landelijke systemen raadplegen. Dezelfde bevraging werd tegelijkertijd ook bij Europol gedaan waar bijvoorbeeld collega's uit Litouwen, Duitsland en Roemenië beschikbaar waren om dieptebevragingen in het buitenland uit te voeren. Op deze wijze werden de gegevens van 757 personen gecontroleerd. In 103 gevallen werd de van Europol verkregen informatie gebruikt voor de controle of werd de informatie gedeeld met een ander land. 

Enkele voorbeelden
In Venlo zijn vier Georgiërs aangehouden voor het valsspelen in het plaatselijke casino. Uit informatie van de helpdesk bleek dat deze verdachten vermoedelijk ook in andere landen actief zijn geweest. Collega's van Dienst Landelijke Informatie Organisatie (DLIO) die waren aangesloten bij de actie, hadden informatie binnen gekregen uit meerdere landen waarbij gewaarschuwd werd voor deze vorm van criminaliteit. Daarbij werden de aangehouden verdachten ook genoemd. De Georgiërs zijn vrijdag door de rechter-commissaris voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Er zijn meerdere gestolen voertuigen aangetroffen, er is een verdachte aangehouden die nog 37 dagen straf moest uitzitten en er is een voertuig gecontroleerd waarvan de bestuurder nog tenminste € 26.000,- aan boetes moest betalen. De bestuurder kon dit bedrag niet betalen en daarom werd zijn voertuig in beslag genomen.

In de omgeving van Amsterdam is een voertuig gecontroleerd waarbij de bijrijder een bedrag van € 10.000,00 contant bij zich had. Achter in dit voertuig is tevens een tas met muntgeldrolletjes aangetroffen. De verdachten zijn aangehouden op verdenking van witwassen.

In de omgeving van Breda is auto gesignaleerd door de collega's waarin een verdachte zat die een diefstal zou hebben gepleegd onder bedreiging van een vuurwapen. De collega's hebben dit voertuig met meerdere eenheden tot stoppen bewogen en de bestuurder is aangehouden. In het voertuig is ook nog een kilo softdrugs aangetroffen. De recherche gaat verder met dit onderzoek.

Veldrijdster Kastelijn soleert naar Europese titel; uittredend kampioene Worst derde

Veldrijdster Yara Kastelijn is zondag met overmacht naar de Europese titel gereden. De 22-jarige Nederlandse reed iedereen vroeg op achterstand en kwam dan ook als eerste over de meet in het Italiaanse Silvelle.

Alleen uittredend kampioene Annemarie Worst en thuisrijdster Eva Lechner konden enigszins in het zog van Kastelijn blijven op het modderige parcours, maar de beide dames konden nooit aanspraak maken op de Europese titel. In het slot reed Lechner nog weg bij Worst, waardoor de thuisrijdster het zilver pakte, voor titelverdedigster Worst, die genoegen moest nemen met een bronzen medaille.

Eerder op de dag was er ook al Nederlands succes bij andere categorieën bij de dames. Ceylin del Carmen Alvarado, die normaal uitkomt bij de elites, koos ervoor om bij de beloften te rijden en pakte zoals verwacht goud. Bij de junioren won Puck Pieterse. In die categorie pakte Shirin van Anrooij het brons.

Uitslag AFC Ajax - FC Utrecht

Ajax heeft indruk gemaakt bij de ruime overwinning op FC Utrecht. Zondagmiddag kenden de Amsterdammers geen enkel probleem in de Eredivisie, al snel nam de koploper ruim afstand van de Utrechters. Het werd 4-0. 

Het was een perfecte middag voor Ajax, dat zoals verwacht ook de grens van honderd Eredivisie-goals in één kalenderjaar slechtte zondagmiddag. Dat was het geval bij de 2-0, nu is het vooral de vraag waar het gaat eindigen. De laatste Eredivisie-club die zó productief was in één kalenderjaar was het Ajax van 1995, dat een record vestigde met 125 doelpunten. Het Ajax van nu loopt met een gemiddelde van 3,40 goals per wedstrijd voor op het moyenne van toen: 3,38.

AFC Ajax

4 - 0

FC Utrecht

 14' v.d. Beek
 24' Tadic
 40' v.d. Beek
 66' Martínez
   
 
 
Stadion: Johan Cruijff ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 53381
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Onana
Mazraoui (Dest/55)
Veltman
Blind
Tagliafico
v.d.Beek
Ziyech
Martínez
Labyad (Lang/76)
Tadic (Huntelaar/69)
Promes
  Paes
Klaiber
Janssen
Hoogma
v.d.Maarel
v.Overeem
Maher (Troupée/73)
Gustafson
Ramselaar (Joosten/38)
Kerk (Cerný/83)
v.d.Streek

[Liveblog] Ajax - FC Utrecht

Geniet hier mee van de wedstrijd van het jaar: Ajax - FC Utrecht!

Er zal een liveblog bijgehouden worden.

update 14.10

update 14.01
Laatste wissel voor Utrecht: Kerk eruit, Çerny erin. Nog zeven minuten.

Maarten Paes verrichtte tot nu toe 10 reddingen dit duel, alleen Sergio Padt (10 tegen Ajax), Robert Zwinkels (10 tegen PSV) en Xavier Mous (11 tegen PSV) verrichtten dit seizoen al minimaal 10 reddingen in een eredivisie-duel. [bron: AD]

update 13.50:
Lisandro Martinez maakt op aangeven van Hakim Ziyech de 4-0. 
AT5 meldt dat alle protesterende Utrechtfans na een rustig protest weer in de Domstad zijn aangekomen om hun team aan te moedigen. 

Utrecht wisselt voor de tweede maal: Maher gaat eruit, Troupeé komt versterken.

update 13.38:
Vanwege onvoorziene omstandigheden is vlogger Paul even afwezig. Dan maar een korte update met de 2-0 door Tadic, inmiddels staat de teller voor de Amsterdammers al op drie (FP). Utrechters prevelen de naam van scheidsrechter Gianluca Rocchi...

12.57 Goal Ajax

12.42 Goal Ajax

12.33 Goal Ajax

12.22 Kans Ajax

11.34 Schrijven Menno Pot komt iemand tegen die zijn boek aan het lezen is

11.10 opstelling FC Utrecht

11:06 Oud Utrechtspeler Labyad staat in de basis van Ajax

10.35 De supporters van FC Utrecht zijn met de demonstratie bezig

10.32 Neres is er niet bij tot het eind van het jaar bij Ajax

10.29 De supporters van Utrecht zijn in Amsterdam aangekomen voor de demonstratie

9:56 Supporter Staceyliet een wedstrijdkaartje van Ajax - Tottenham uit haar broek vallen. Is dit een voorteken?

src="https://platform.twitter.com/widgets.js">

9:52 De gemeente Amsterdam heeft verboden dat er meer dan 500 supporters naar Amsterdam zouden komen van FC Utrecht. Daarom hebben de Utrechtse supporters de wedstrijd geboycot en vind er deze ochtend een demonstratie plaats.

Veldrijdster Alvarado Europees kampioen in categorie onder 23 jaar

Ceylin del Carmen Alvarado is in het Italiaanse Silvelle Europees kampioen veldrijden bij de beloften (onder 23 jaar) geworden. De Nederlandse maakte daarmee haar favorietenrol volledig waar.

Alvarado kwam op het modderige parcours in de eerste ronde ten val maar herstelde zich snel. Ze nam samen met de Britse Anna Kay de leiding in de wedstrijd. In de slotfase reed de Nederlandse weg bij Kay en veroverde goud. Het zilver was voor de Britse. De Française Marion Norbert werd derde.

Bij de junioren vrouwen veroverde Puck Pieterse de Europese titel. Het zilver was voor Olivia Onesti uit Frankrijk. Op de derde plaats eindigde de Nederlandse Shirin van Anrooij.

Uitslag Beloften-vrouwen
1. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
2. Anna Kay (GBR)
3. Marion Norbert Riberolle (FRA)
4. Inge Van Der Heijden (NED)
5. Manon Bakker (NED)
6. Francesca Baroni (ITA)
7. Gaia Realini (ITA)
8. Kata Blanka Vas (HUN)
9. Harriet Harnden (GBR)
10. Noemi Rüegg (SUI)

Uitslag Junioren-vrouwen
1. Puck Pieterse (NED)
2. Olivia Onesti (FRA)
3. Shirin Van Anrooij (NED)
4. Anna Flynn (GBR)
5. Millie Couzens (GBR)
6. Line Burquier (FRA)
7. Sofie Van Rooijen (NED)
8. Isa Nomden (NED)
9. Aneta Novotná (CZE)
10.Clea Seidel (GER)

2 arrestaties voor mishandeling en bedreiging controleur

Een toezichthouder van de HTM raakte zaterdag 9 november gewond nadat hij samen met zijn collega's een aantal personen controleerden in een tram op de Phoenixstraat in Delft. Deze controle liep uit de hand waarbij er geweld werd gebruikt tegen de controleurs. Twee mannen een van 20- jaar en 24- jaar uit Delft werden aangehouden.

Rond 09:00 uur kreeg de politie een melding dat er in een tram van lijn 19 op de tramhalte Phoenixstraat toezichthouders van de HTM werden belaagd door meerdere personen. Toen de agenten ter plaatse kwamen, bleek een vervoersbewijscontrole uit de hand te zijn gelopen. Een van de mannen gebruikte geweld bij zijn aanhouding.

Een controleur verklaarde dat hij was bedreigd met een scherp voorwerp door een van de mannen die zich kwam bemoeien met de aanhouding. Bij het fouilleren van deze man en de andere mannen werd geen scherp voorwerp aangetroffen. Na onderzoek in de directe omgeving van de tram trof een van de agenten op straat een mes aan en heeft deze inbeslaggenomen.

Daarop werd ook de tweede verdachte aangehouden. De controleur die bedreigd werd met het mes, zag later dat hij een lichte verwonding had opgelopen, welke mogelijk veroorzaakt was door het mes of door de schermutseling. De recherche onderzoekt de zaak en de controleur van de HTM heeft aangifte gedaan.  

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Bokser Saunders haalt kneiterhard uit, Herring verdedigt wereldtitel

In het Staples Center in Los Angeles heeft bokser Billy Joe Saunders (28-0, 13 KO's) zijn WBO-wereldtitel in het supermiddengewicht (-76,2kg) met succes verdedigd. Het was de eerste keer dat de Brit zijn titel verdedigde, nadat hij die eerder dit jaar won. Eerder won hij al vier keer een wereldtitelgevecht in het middengewicht.

In Los Angeles vocht Saunders tegenover Marcelo Esteban Coceres (28-0, 15 KO's) uit Argentinië en El Terrible wist hem uitstekend bij te benen. Saunders leek wel te winnen, maar echt overtuigend was het niet. Tot de elfde ronde: Coceres ging neer, stond op en kreeg vervolgens een kneiterharde rechterstoot van de Brit op z'n kin. Wonder boven wonder bleef de Argentijn bij bewustzijn en kon hij zelfs even verder, maar het was vervolgens al snel klaar en dus kan Saunders zijn blik richten op wereldkampioenen als Callum Smith (WBA), David Benavidez (WBC) of Chris Eubank Jr (IBO).

Saunders - Coceres (Bron: YouTube)

In het eveneens Californische Fresno werd ook om een WBO-wereldtitel gevochten en wel die in het supervedergewicht (-59,0kg). Jamel Herring (20-2, 10 KO's) verdedigde zijn in mei veroverde titel tegen de acht jaar jongere Lamont Roach (19-0, 7 KO's), een van de rijzende sterren in de divisie. Herring was echter beter en na twaalf niet al te bijzondere ronden werd hij door alle drie juryleden aangewezen als winnaar.

De Bulgaar Kubrat Pulev (27-1, 14 KO's), voormalig uitdager van onder meer Wladimir Klitschko, nam het in een zwaargewichtgevecht op tegen Rydell Booker (26-2, 13 KO's). Dat werd allemaal niet zo spectaculair en na tien ronden, waar het niet heel veel verder kwam dan wat logge tikken, werd Pulev aangewezen als winnaar.

Politie zoekt weggelopen Lavey (16)

De politie is op zoek naar de zestienjarige Lavey Houtveen uit Goirle. De tiener, die bij de instelling Sterk Huis in Tilburg in een gesloten setting verbleef in verband met hulpverlening, is op 5 november met de smoes dat zij kleding wilde kopen vertrokken en niet meer teruggekeerd. 

Lavey is 1.62 lang, heeft donkerblond haar en en bruine ogen. Volgens de politie gaat het om een kwetsbaar meisje dat makkelijk te beïnvloeden is. Ze zou al vele malen zijn weggelopen uit diverse instellingen.

De politie vraagt mensen die haar gezien hebben of informatie hebben over haar verblijfplaats contact op te nemen via 0800-6070 of het tipformulier op de website in te vullen.

Lavey Houtveen (Foto: politie)
Lavey Houtveen (Foto:politie)

OM: Verdachte aangehouden voor liquidatie Shaquille Goedhart

Het Openbaar Ministerie (OM) bevestigt aan AT5 dat er een 25-jarige verdachte is aangehouden voor het medeplegen van de moord op de 24-jarige Shaquille Goedhart. Hij werd op 2 mei van dit jaar vermoord in Amsterdam Zuidoost. Het Surinaamse Starnieuws zegt dat het gaat om Marc-Anthony G.

Het OM Amsterdam noemt geen namen, maar zegt dat het gaat om een man uit Nijmegen die illegaal in Suriname verbleef. Hij is aangehouden voor een strafbaar feit en uitgezet naar Nederland.

De 24-jarige Goedhart werd op 2 mei 2019 op straat neergeschoten. Drie kogels raakten zijn hoofd en hals waardoor hij ter plaatse overleed. In de weken daarna werden twee mannen aangehouden. Ze zouden volgens het Openbaar Ministerie het slachtoffer al langere tijd hebben gevolgd en naar de moordlocatie hebben gelokt.

Eerder al stonden deze twee verdachten van de liquidatie, Rivelino V. en Badr K., voor de rechter. Die laatste wordt ervan verdacht geschoten te hebben.

Frankrijk wint beslissende dubbelspel tegen AustraliŽ en verovert derde Fed Cup

Frankrijk heeft zondag de Fed Cup gewonnen door Australië te verslaan. In Perth won Frankrijk het beslissende dubbelspel tegen Australië, waardoor Frankrijk voor de derde keer de Fed Cup wist te winnen. Eerder wonnen ze al in 1997 en 2003.

Na de eerste dag stond het 1-1 tussen Australië en Frankrijk dankzij makkelijke zeges van Ashleigh Barty en Kristina Mladenovic. Het derde duel in de ontmoeting werd verrassend gewonnen door Mladenovic. De Française was in drie sets te sterk voor Barty, de nummer één van de wereld. Australië trok via Ajla Tomljanovic de stand weer gelijk, waardoor het dubbelspel de beslissing moest brengen.

In het dubbelspel was Frankrijk met Mladenovic en Caroline Garcia in twee sets te sterk voor het Australische koppel Barthy/Samantha Stosur. Het werd 6-4, 6-3 voor het Franse team en daarmee pakte Frankrijk de derde titel in de Fed Cup.

'Manchester City stalt Giovanni van Bronckhorst in MLS'

Giovanni van Bronckhorst gaat naar alle waarschijnlijkheid aan de slag als trainer van New York City FC, zo meldt de Daily Mirror. De Nederlandse trainer krijgt van de Manchester City Football Group de kans om zich in de Major League Soccer verder te ontwikkelen. In de Verenigde Staten mag Van Bronckhorst zichzelf bewijzen, zodat hij in de nabije toekomst mogelijk Josep Guardiola kan opvolgen als manager van Manchester City, zo klinkt het.

Van Bronckhorst is sinds afgelopen zomer werkzaam bij Manchester City. De ex-trainer van Feyenoord bezocht de afgelopen maanden 'filialen' van de City Football Group in New York en Melbourne, terwijl hij ook de manier van werken van Josep Guardiola observeerde bij the Citizens.

Zijn trainersloopbaan krijgt een vervolg in de MLS, waar hij bij New York City FC de opvolger van Domènec Torrent wordt. Laatstgenoemde stapte op nadat de halve finale van de play-offs tegen Toronto FC werd verloren.

Mikel Arteta, de huidige assistent van Guardiola, wordt door Manchester City gezien als potentiële opvolger van de Spaanse manager, wiens contract doorloopt tot medio 2021. Van Bronckhorst dient zich echter ook aan als kandidaat. De 44-jarige trainer staat er namelijk goed op bij de Engelse grootmacht.

Het is niet de eerste keer dat Manchester City een trainer gaat stallen bij New York City FC. Eerder werd Patrick Vieira aangesteld bij de club uit de MLS. Hij is tegenwoordig trainer van OGC Nice.

Australische baanwielrenner Glaetzer getroffen door schildklierkanker

Tweevoudig wereldkampioen baanwielrennen Matthew Glaetzer is onlangs behandeld aan schildklierkanker.

Eind oktober was de 27-jarige Australiër zich aan het voorbereiden voor de Oceanische kampioenschappen toen hij last kreeg van zijn nek. Glaetzer ging voor onderzoek naar het ziekenhuis en daar werd vastgesteld dat het geen nekblessure was, maar wel schildklierkanker.

Afgelopen week ging de baansprinter onder het mes en binnen zes weken begint hij met een kuur met radioactieve jodiumtabletten. "Gelukkig is het zeer goed behandelbaar en heeft het een goede prognose", geeft Glaetzer aan. "Het feit dat we er relatief vroeg bij waren, was een zegen. Een van de eerste dingen waaraan ik dacht in verband met mijn carrière en de Olympische Spelen was de volgende: Ik ga me hierdoor niet laten stoppen. Ik heb namelijk een aantal doelen die ik wil bereiken en Tokio is het grote doel. Daar is niets aan veranderd. Ik stop niet met het najagen van de olympische droom en om de beste van de wereld worden. In principe zou ik snel weer op de fiets kunnen stappen omdat ze enkel mijn keel hebben behandeld. De benen zijn goed en ik moet nu gewoon herstellen."

Glaetzer werd in zijn loopbaan twee keer wereldkampioen. In 2012 won hij met Australië het goud op het onderdeel teamsprint en in 2018 werd de Australische baansprinter wereldkampioen op de individuele sprint in Apeldoorn.

'Van Bommel grijpt hard in en zet Zoet op de bank'

Jeroen Zoet is zijn basisplaats bij PSV kwijt, zo meldt De Telegraaf zondag. De doelman lijkt zijn krediet te hebben verspeeld bij Mark van Bommel. De trainer kiest volgens het dagblad zondag tegen Willem II niet voor Robbin Ruiter, maar voor Lars Unnerstall tussen de palen. Zoet was jarenlang eerste keus onder de lat in Eindhoven, maar moet na een serie van vijf wedstrijden zonder overwinning plaats maken voor de Duitse sluitpost.

Zoet is bezig aan een wisselvallig seizoen bij PSV. Met name in de laatste wedstrijden tegen AZ (0-4), Sparta Rotterdam (2-2) en LASK Linz (4-1) maakte hij geen betrouwbare indruk. Desondanks is hij door bondscoach Ronald Koeman opgeroepen voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland. Van Bommel grijpt na de zwakke resultaten hard in en dat kost Zoet zijn plek onder de lat.

De krant schrijft dat niet Ruiter, maar Unnerstall de kans krijgt tegen Willem II. Ruiter verving Zoet eerder dit seizoen nog tegen Rosenborg BK en VVV-Venlo toen laatstgenoemde geblesseerd was.

Unnerstall werd in de zomer van 2018 overgenomen van VVV. Vorig seizoen werd hij nog verhuurd aan de club uit Venlo. In de voorbereiding op het huidige seizoen raakte de Duitse sluitpost geblesseerd, waardoor hij de concurrentiestrijd met Zoet niet aan kon gaan.

PSV moet het zondag in Tilburg verder nog doen zonder Donyell Malen en Steven Bergwijn. De twee aanvallers zijn al enkele weken geblesseerd. Malen kampt met klachten aan zijn enkel, terwijl Bergwijn een hamstringblessure heeft opgelopen in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz in de Europa League. Beiden hebben zich af moeten melden voor het Nederlands elftal.

UFC: Kung Fu versus MMA in Moskou

Toen de Braziliaanse gigant Junior dos Santos, vanwege een beeninfectie, werd gedwongen zijn geplande gevecht met de Rus Alexander Volkov af te zeggen, kregen vedergewichten Zabit Magomedsharipov en Calvin Kattar de eervolle oproep dat zij de MMA-avond af mochten sluiten. De twee verzilverden hun kans ruimschoots en brachten gedurende drie rondes een vermakelijk gevecht.


Magomedsharipov (l) krijgt klappen van Kattar (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

In een programma vol met Russen en Dagestani met nekbaardjes vocht Magomedsharipov (18-1 MMA, 6-0 UFC) in de CSKA Arena in Moskou als favoriet. Kattar (20-4 MMA, 4-2 UFC) bleek echter zich wel degelijk voorbereid te hebben. De Amerikaan ging vijftien minuten lang in het offensief, lanceerde zware rechter- en linkervuisten en voelde zich sterk genoeg om, toen Magomedsharipov een takedown scoorde in de laatste minuut van ronde 3, zijn rug op te geven.

Het waren de gevarieerde aanvallen van Magomedsharipov die zorgde dat hij de partij won. Met zijn op Kung Fu gebaseerde stijl maakte hij al snel het onderscheid. Magomedsharipov draaide en viel aan vanuit verschillende hoeken en dat bleek net iets effectiever dan de meer conventionele stijl van Kattar.

"Ik wist dat hij een stugge vent was," zei hij over Kattar. "We hadden niet verwacht dat hij zoveel zou blokkeren, dus moest ik hem in zijn benen trappen. Dit was wat anders dan onze verwachtingen."

"Ik werd een beetje moe in de derde ronde, omdat ik een infectie had toen ik in Thailand was. Ik moet antibiotica nemen, dus ik denk dat dat mijn prestaties heeft beïnvloed," legde Magomedsharipov zijn optreden in de verloren derde ronde uit.

"Ik denk dat ik het titelgevecht volledig verdien en na voldoende voorbereiding moet ik meer dan klaar zijn om een gevecht voor de titel te proberen", gaf de Dagestani nog maar eens aan klaar te zijn voor de titel in het vedergewicht.

Wil je meepraten over de UFC of MMA in het algemeen? Volg dan hier ons FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC Fight Night 163 en daarna nog wat hoogtepunten:
Zabit Magomedsharipov verslaat Calvin Kattar na jurybesluit (29-28 x3)
Alexander Volkov verslaat Greg Hardy na jurybesluit (30-27 x3)
Danny Roberts verslaat Zelim Imadaev na knockout (stoten, ronde 2)
Ed Herman verslaat Khadis Ibragimov na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)
Anthony Rocco Martin verslaat Ramazan Emeev na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Shamil Gamzatov verslaat Klidson Abreu na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Magomed Ankalaev verslaat Dalcha Lungiambula na knockout (front kick, ronde 3)
Rustam Khabilov verslaat Sergey Khandozhko na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Karl Roberson verslaat Roman Kopylov na opgave (verwurging, ronde 3)
David Zawada verslaat Abubakar Nurmagomedov na opgave (verwurging, ronde 1)
Roosevelt Roberts verslaat Alexander Yakovlev na jurybesluit (29-28 x3)
Pannie Kianzad verslaat Jessica-Rose Clark na jurybesluit (30-27 x3)
Davey Grant verslaat Grigorii Popov na jurybesluit (29-28 x2, 28-29) 

Mercuriusovergang morgen waarschijnlijk niet zichtbaar

De mercuriusovergang van maandag 11 november is waarschijnlijk niet te zien. Precies tijdens de zeldzame gebeurtenis is het bewolkt en breidt een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Pas in 2032 is de volgende kans om de planeet Mercurius voor de zon langs te zien trekken.

Maandagochtend kan de zon in het oosten nog net zichtbaar zijn. Vanuit het westen trekken steeds dikkere sluierwolken over het land. Precies tijdens de mercuriusovergang tussen 13:34 uur en zonsondergang om 16:54 uur is het geheel bewolkt. Op dat moment breidt ook een regengebied zich over Nederland uit.

Wat is de mercuriusovergang precies?
De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de Aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf. Een mercuriusovergang is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt. Slechts 0,0026% minder zonlicht bereikt de Aarde.

Net als de Aarde draait de planeet Mercurius om de zon. Mercurius doet er 88 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat betekent dat de planeet ongeveer vier keer per jaar tussen de Aarde en de zon in staat. Een mercuriusovergang is slechts eens in de 7,5 jaar te zien en niet vier keer per jaar. Dat komt doordat de baan van Mercurius ten opzichte van de Aarde schuin is.

Ook viering Sint-Maarten en start carnaval last van regen
Op 11 november vindt niet alleen de mercuriusovergang plaats, ook is het Sint-Maarten en start het carnavalsseizoen. Kinderen die aan het eind van maandagmiddag en in de avond langs de deuren gaan krijgen te maken met buien en een stevige, koude wind. Ook carnavalsvierders maken kans op een nat pak. Gelukkig is het om 11:11 uur ’s ochtends nog wel droog in het zuiden.

Die grijze, naast de zon, is Mercurius
Die grijze, naast de zon, is Mercurius

Man (33) verliest hand door vuurwerk

Een 33-jarige man uit Callantsoog raakte zaterdagavond ernstig toen hij vuurwerk afstak dat in zijn handen afging. Het slachtoffer raakte hierdoor zijn hand kwijt.

Rond 22.00 uur hoorden vrienden van de man een harde knal buiten bij een loods aan de Nijverheidsweg. Toen zij gingen kijken, zagen zij het slachtoffer dat onder het bloed zat. De vrienden verleenden eerste hulp en schakelden de hulpdiensten in.

De man werd in de ambulance behandeld en daarna met de traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht. Verder onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd en om wat voor eventueel vuurwerk het ging.

Ilias (11) is de eerste kinderburgemeester van Amsterdam

De 11-jarige Ilias uit Amsterdam Zuidoost werd vandaag benoemd tot kinderburgemeester van Amsterdam. Een bijzondere aangelegenheid, aangezien hij de eerste is die zichzelf kinderburgemeester mag noemen.

De nieuwe kinderburgemeester was te spreken over de medaille die hij tijdens de beëdiging kreeg. 'Ik vind hem heel erg mooi. Ik vind het vooral leuk dat alle stadsdelen eraan hangen, en dat in het midden gewoon heel Amsterdam eraan hangt. Ik vind eigenlijk deze ketting gewoon supermooi.' Hoe vaak hij de ketting om gaat doen is wel nog de vraag. 'Ik denk niet iedere dag, maar wel vaak.'

Uitreiking
Wethouder Groot Wassink (Sociale Zaken) was ook bij de beëdiging aanwezig. 'Laat ik allereerst zeggen dat ik heel blij ben met Ilias als kinderburgemeester. Mijn belangrijkste tip voor hem is: Wees jezelf. Als jij iets vindt, dan vind je dat, en hou je daaraan vast.'

Minister-president
Ilias gaf na afloop zelf een toespraak. 'Ik vind het belangrijk dat alle kinderen goed behandeld worden, en dat ze zich veilig en thuis voelen', zei de jonge burgemeester. Of hij later ook burgemeester wil worden weet hij nog niet zeker. 'Heel veel dingen lijken me leuk, maar de helft van de beroepen ken ik niet eens. Astronaut of brandweerman lijkt me leuk, maar minister-president op zich ook wel.'

FOK! Wat een weer: wisselvallig

De ochtend start tamelijk koud met plaatselijk lichte vorst en mistbanken. In de loop van de ochtend lossen de mistbanken op en er zijn dan zonnige perioden. Alleen in het (uiterste) noorden komt meer bewolking voor en daar valt mogelijk nog een bui. De middagtemperatuur komt uit op zo'n 8°C. De zwakke tot matige wind komt uit een zuidelijke richting, maar in de zuidelijke helft van het land komt de wind uit een oostelijke richting.

Komende nacht verloopt in eerste instantie vrij helder en plaatselijk ontstaat mist. In de loop van de nacht komt er wel meer sluierbewolking voor. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 3°C aan zee tot -2°C in het binnenland. De wind is zuidelijk en zwak.

Maandagochtend neemt de bewolking verder toe en in de middag gaat het van het westen uit regenen. In de avond wordt de regen buiig van karakter en kan er lokaal onweer voorkomen. De middagtemperatuur komt uit op ongeveer 7°C. De zuidelijke wind is matig tot vrij krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer krachtig tot hard. Later in de middag draait de wind vanuit het westen naar zuidwest tot west. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Het was mooi weer in Haarlem... (Foto: Stephan5)
Het was mooi weer in Haarlem... (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Internazionale knokt zich met uitblinkende De Vrij naar koppositie in Serie A

Internazionale heeft zaterdagavond in ieder geval voor even de koppositie in de Serie A overgenomen van Juventus. De ploeg van trainer Antonio Conte moest tegen Hellas Verona vol aan de bak na een vroege achterstand, maar knokte zich knap en verdiend terug naar een 2-1 overwinning. Stefan de Vrij was bij Inter een baken van rust in de defensie en liet zich ook in de opbouw volop gelden. Bovendien gaf de Nederlander de assist op de prachtige winnende treffer van Nicolo Barella.

Verona kreeg al na achttien minuten een penalty, nadat doelman Samir Handanovic van Internazionale tegenstander Paolo Valeri licht aantikte. De strafschop werd door Valerio Verre benut: 0-1. Na het openingsdoelpunt zakte Verona terug en liet het de thuisploeg het spel maken. Dat leidde al snel tot kansen, maar een inzet van Romelu Lukaku, die een voorzet verlengde richting het Verona-doel, werd gekeerd door doelman Marco Silvestri.

Even later was Marcelo Brozovic gevaarlijk voor de Milanezen. Het schot van de middenvelder toucheerde de lat, maar was net te hoog om doel te treffen. Een hard afstandsschot van Stefan de Vrij belandde op de vuisten van Silvestri. Vlak voor rust leek de grote druk van Inter eindelijk de gelijkmaker op te leveren. Een lage voorzet vanaf links die verder aan iedereen voorbij ging kwam bij Matias Vecino, die de bal in een leeg doel leek te schuiven. De bal werd echter ternauwernood van de lijn gehaald door Silvestri.

In de tweede helft was het spelbeeld hetzelfde. Inter zocht volop de aanval, maar telkens wist de Verona-defensie op het laatste moment een tegentreffer te voorkomen. Dat duurde tot de 65ste minuut, toen Inter er eindelijk in slaagde om tot scoren te komen. Vecino torende boven alle verdedigers uit en kopte een voorzet van Valentino Lazaro feilloos binnen: 1-1. Inter nam geen genoegen met een punt en opende direct de jacht op de winnende treffer.

Een merkwaardige terugspeelbal van Sofyan Amrabat werd in de tachtigste minuut onderschept door Lukaku. De Belgische spits leek de bal over de uitgekomen Silvestri te gaan koppen, maar de kopbal miste kracht en kon gekeerd worden. Drie minuten later was het alsnog raak voor Inter. Nicolo Barella draaide de bal met rechts en van grote afstand prachtig in het doel en bezorgde zijn ploeg daarmee een verdiende overwinning: 2-1.

Messi schittert voor Barcelona met fraaie vrije trappen

Barcelona overnacht als gedeeld koploper van LaLiga. Het team van trainer Ernesto Valverde zegevierde zaterdagavond met 4-1 over Celta de Vigo en heeft nu net als aartsrivaal Real Madrid 25 punten uit 12 wedstrijden. Lionel Messi nam drie van de vier treffers voor zijn rekening en dat betekende de eerste hattrick van een voetballer in LaLiga in 2019/20. Frenkie de Jong stond negentig minuten binnen de lijnen.

Als Barcelona niet draait, is het doorgaans Messi die het team op sleeptouw neemt en dat was tegen Celta niet anders. Het venijn in de eerste helft zat in de laatste minuten voor rust. Het team van de geplaagde Valverde was na dik twintig minuten spelen op voorsprong gekomen via een rake strafschop van Messi. Joseph Aidoo kreeg in het strafschopgebied de bal tegen zijn arm na een voorzet van Ansu Fati, waarna de Argentijn niet faalde: 1-0.

Drie minuten voor rust kwam Celta op gelijke hoogte. Iago Aspas leek een vrije te gaan nemen, maar het was Lucas Olaza die het leer op heerlijke wijze achter Marc-André ter Stegen schoot. In de extra tijd van de eerste helft was het opnieuw Messi, dit keer uit een vrije trap, die Barcelona aan de leiding bracht. Rubén Blanco probeerde de schitterende inzet van de vedette van bijna dertig meter nog aan te raken, maar zonder resultaat. Domper op de eerste helft voor Barcelona was het uitvallen van Nélson Semedo met blessureleed.

Ousmane Dembélé, die Fati na rust verving, was in de eerste actie van de tweede helft dicht bij de 3-1. Na een passeeractie langs drie tegenstanders ging de inzet van de Fransman maar net langs de bovenhoek. Niet veel later was het Messi die zijn hattrick completeerde, uit wederom een vrije trap. Rubén Blanco moest ook het antwoord op de inzet vanaf een meter of 25 schuldig blijven: 3-1.

Barcelona speelde het restant van het duel probleemloos uit. Celta kwam niet verder dan een inzet van Fran Beltrán, terwijl de ploeg van Valverde lange tijd naliet om een vierde treffer te maken. De wederom tegenvallende Antoine Griezmann stuitte op Rubén, invaller Luis Suárez schoot naast en Messi kwam een teenlengte tekort om een pass van Dembélé af te roonden. Het was uiteindelijk Sergio Busquets die zes minuten voor tijd een afvallende bal in de hoek schoot: 4-1.

Para-atleet Hertog wereldkampioen 200 meter

Atleet Ronald Hertog heeft zich op het wereldkampioenschap para-atletiek in Dubai laten kronen tot wereldkampioen op de 200 meter. Dat deed de 30-jarige Moordrechtenaar in de klasse T64, waarin atleten uitkomen met een onderbeenamputatie - Hertog's rechteronderbeen moest in 2003 na een auto-ongeluk onder de knie geamputeerd worden.

Met paralympisch brons in het speerwerpen (2012) en zilver in het verspringen (2016) liet Hertog al zien veelzijdig te zijn, maar in Dubai was het helemaal raak. Met 22,20 seconden liep Hertog een heel dik persoonlijk record - hij kwam van 22,77 - en klopte hij de Griekse vicewereldkampioen Michail Seitis (22,23). De Amerikaan David Prince pakte met 22,59 seconden het brons.

Bij de vrouwen liep Kimberly Alkemade in dezelfde klasse naar zilver in 26,98 seconden, een nieuw persoonlijk record. Dat was zelfs nog bijna goed voor goud, maar dat ging in 26,93 naar de Duitse Irmgard Bensusan, die op de Spelen van Rio nog geklopt werd door de nu afwezige Marlou van Rhijn. Marlene van Gansewinkel finishte als derde, ruim voor Femita Ayanbeku, maar stapte bij de start duidelijk buiten haar baan en werd gediskwalificeerd.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.