FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 8 november 2019

Uitslag Vitesse - FC Groningen

Vitesse heeft voor de derde keer op rij verloren in de eredivisie. In Arnhem was FC Groningen met 2-1 te sterk. Voor Groningen was het de vierde overwinning in vijf wedstrijden.

Vitesse kreeg de beste kansen in het begin van de wedstrijd, maar het was FC Groningen kwam via Joel Asoro op voorsprong nadat hij via een rebound scoorde. Later in de eerste helft was de 20-jarige Zweed opnieuw trefzeker.

In de tweede helft kwam maakte Vitesse via Bryan Linssen snel de aansluitingstreffer, maar verder kwamen de Arnhemmers niet, waardoor Groningen de vierde overwinning in vijf wedstrijd boekte en op een voorlopige zesde plaats staan, drie punten achter Vitesse, die op plaats vijf staat.

Vitesse

1 - 2

FC Groningen

 49' Linssen    13' Asoro
 31' Asoro
 
 Gele kaart: Bazoer, (Vitesse), Memisevic, El Hankouri, (FC Groningen)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 12.590
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Lelieveld (Darfalou/ 74)
Doekhi
Obispo
Clark
Dasa
Bazoer
Bero
Linssen
Grot (Matavz/46)
Dicko
  Padt
Zeefuik
Te Wierik
Itakura
Warmerdam
Hrustic (Benschop/ 66)
Matusiwa
El Messaoudi
El Hankouri
Sierhuis (Memisevic/56)
Asoro (Schreck/ 89)

'Smalle Theeplant uitgeroeid in Utrecht'

In de Middelwetering vlakbij Leidsche Rijn is een exotische waterplant verwijderd. Het gaat om de zogenoemde Smalle Theeplant. Deze plant staat op de exotenlijst van de Europese Unie.

Tot dit moment was niet bekend dat de plant in Nederland voorkomt. De plant bedreigt de biodiversiteit en is daarom weggehaald. De provincie roept op om geen aquariumplanten in open water te dumpen.

Invasieve soorten moeten zo snel mogelijk worden bestreden, omdat exotische planten inheemse soorten verdringen. Voor invasieve planten die op de Europese lijst staan, geldt zelfs een uitroeiplicht. Invasieve soorten zorgen ook voor een lager zuurstofgehalte van het water en belemmeren de doorstroming.

Deze exoot kon onder meer door een waarnemersnetwerk van vrijwilligers snel worden opgespoord en uiteindelijk verwijderd. De provincie Utrecht heeft samen met gemeente Utrecht en het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) werk gemaakt van deze snelle aanpak.

De Smalle theeplant is een snelgroeiende waterplant uit de (sub)tropische moerassen van Latijns-Amerika. De plant mag binnen de Europese Unie niet verhandeld worden.

Aanhoudingen bij Haagse bijeenkomst Kick Out Zwarte Piet

Een bijeenkomst van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet (KOZP) in een pand in de Beatrijsstraat in Den Haag is vanavond hevig verstoord. Het gebouw zou door aanhangers van zwarte piet met vuurwerk zijn bekogeld, ook werden ramen ingegooid. Vier mensen zijn aangehouden, de politie sluit meer arrestaties niet uit.

Op de site van het AD is ook een kort filmpje te zien.

Lachgasverkopers lopen per direct risico op gebiedsverbod in Amsterdam

Lachgasverkopers in de Amsterdamse binnenstad kunnen vanaf vanavond een gebiedsverbod krijgen als zij door handhavers worden gepakt bij de verkoop van ballonnen. Het gaat dan om verkopers die vaker in de binnenstad komen en ook al meerdere boetes hebben gehad.

De gemeente treft de maatregelen omdat veel lachgasverkopers in de binnenstad zich niets aantrekken van de hoge boetes die worden uitgedeeld en een dag later gewoon weer staan te verkopen.

Het grootste probleem is de overlast, de gemeente krijgt nog altijd veel meldingen van omwonenden die er last van hebben, met name op en rond het Leidseplein. Handhavers bepalen zelf wanneer zij een gebiedsverbod opleggen, de politie reikt dan een verwijderingsbevel uit.

Bij een eerste overtreding van verkopers kan er naast de boete een 24-uurs verwijderingsbevel worden opgelegd. Bij een derde overtreding volgt een gebiedsverbod voor drie maanden.

Hardere aanpak
De maatregel past volgens de gemeente bij de raadsbrief die burgemeester Halsema eerder dit jaar schreef over de hardere aanpak van de verkoop van lachgas. Eerder was onduidelijk hoe er opgetreden moest worden tegen de verkoop, omdat lachgas op zich niet verboden is.

Toch betekent het niet dat het overal verkocht mag worden: "Verkoop zonder vergunning in de openbare ruimte is verboden op grond van de Verordening staan- en ligplaatsen buiten de markt en venten. Ook als de bestelling en geldtransactie online plaatsvindt", aldus de gemeente.

Daar raakt de brief een juridisch ingewikkeld punt. Verkopers claimen dat ze juist wel kunnen verkopen omdat de bestelling online gedaan wordt. Van een vaste standplaats is volgens hen op die manier geen sprake.

Korpsleiding politie beantwoordt klacht organisaties

"Uw mening over de leiding van de Eenheid Den Haag deel ik niet", dat schrijft korpschef Erik Akerboom in zijn antwoordbrief aan twintig maatschappelijke organisaties die onlangs een klacht indienden over de politieleiding Den Haag.

"De politie sluit de ogen niet voor fouten en onderkent dat zich soms pijnlijke incidenten voordoen waarbij belangrijke waarden als gelijke behandeling in het geding zijn. Het is echter onjuist op basis van incidenten te concluderen dat racisme en uitsluiting alom aanwezig zouden zijn binnen de politie en misstanden niet worden aangepakt", aldus Akerboom. De brief van de korpsleiding werd vanmiddag verstuurd aan de organisaties.

Onjuiste voorstelling van zaken
In de brief spreekt de korpsleiding de organisaties aan op de voorbeelden die zij in hun brief opvoeren: "De voorstelling die u in uw brief geeft van de gang van zaken rond deze situaties is op onderdelen feitelijk onjuist en onvolledig. Ook uw gevolgtrekkingen in deze kwesties zijn niet juist. Dat heeft grote impact gehad op de collega’s", aldus de korpsleiding. "Het zijn juist de door u genoemde 'integere mensen die het uniform met gepaste eer dragen' die door uw brief onnodig en onterecht publiekelijk in een verkeerd daglicht zijn gesteld. Dit beschadigt de vaak zorgvuldig opgebouwde relatie met specifieke groepen in de samenleving, juist waar die zo belangrijk is."

Politie erkent dat het beter moet
De politie is zich ervan bewust dat de organisatie in een lastige fase van verandering en aanpassing verkeert; net als in andere organisaties en in de samenleving spelen sterker dan voorheen dilemma’s in relatie tot diversiteit en inclusie. We zien dat de wens en de druk om snel meer diversiteit te realiseren groot is en dat tegelijkertijd juist daardoor de kans op onrealistische verwachtingen toeneemt. De korpschef neemt nogmaals stelling tegen grensoverschrijdend gedrag binnen het korps: "Voor grensoverschrijdend gedrag zoals intimidatie, pesten en discriminatie, is binnen de politie geen plaats. Op straat accepteren we het niet en binnen onze eigen gelederen ook niet."

Geen reguliere klachtenprocedure
De korpschef schrijft verder dat bij de klacht van de twintig organisaties niet de reguliere klachtenprocedure zal worden gevolgd, omdat "de vermeende gedragingen niet tegen Controle Alt Delete of de andere organisaties die de brief hebben ondertekend waren gericht." Lees hier meer over hoe een klachtenprocedure bij de politie werkt.

Amsterdamse drugspanden dichtgetimmerd na vondst van 12,8 miljoen euro cash

Burgemeester Halsema van Amsterdam heeft vandaag twee panden dicht laten timmeren. Dat was te verwachten na de vondst vorige maand van maar liefst 12,8 miljoen euro cash in beide panden. Het ging om een van de grootste vangsten van cash geld ooit in Nederland. De woningen blijven drie maanden gesloten.

Politie Amsterdam
Het gaat om een woning aan de Erich Solomonlaan op IJburg en een woning aan de Valkenburgerstraat in het centrum. In oktober deed de politie groot onderzoek in vijf woningen in de stad en trof naast grote sommen geld ook valse identiteitsbewijzen aan.

Zeven verdachten
Bij de huiszoekingen zijn in totaal zeven verdachten aangehouden. Het gaat om twee mannen uit Albanië, een man en twee vrouwen uit Colombia, een man uit Nieuw-Zeeland en een man uit Marokko. De verdachten zijn op vier locaties in de stad aangehouden.

52-jarige Colombiaanse vrouw
De politie kwam de groep op het spoor na tips over drugshandel vanuit Colombia. De bende zou volgens justitie worden geleid door een 52-jarige Colombiaanse vrouw, die ook al enige tijd in Amsterdam verblijft.

In overleg met justitie is een aantal leden van het netwerk aangehouden op 12 september. "We hebben nu zeven verdachten aangehouden, maar ik sluit niet uit dat er nog meer zullen volgen", stelde Olivier Dutilh, chef van de regionale recherche in Amsterdam.

Verdachten in vermissingszaak Naima Jillal in bewaring gesteld

Drie verdachten van betrokkenheid bij de ontvoering/gijzeling van Naima Jillal zijn door de rechter-commissaris in Rotterdam in bewaring gesteld. Hun voorlopige hechtenis is geschorst met ingang van vandaag. Het gaat om een man van 34 jaar zonder verblijfplaats in Nederland, een man van 39 jaar uit Rijswijk en een 45-jarige vrouw uit Amsterdam. Het OM dicht de drie geen hoofdrol toe en acht hun niet verantwoordelijk voor het feit dat Naima Jillal nog voor vermist wordt gehouden.

Verdenking
De twee mannelijke verdachten zijn woensdag aangehouden nadat zij zich via hun advocaat bij de politie hadden gemeld. Eén aanhouding vond plaats naar aanleiding van de aandacht die dinsdagavond 5 november voor de vermissingszaak is gevraagd in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. De vrouwelijke verdachte is donderdag in haar woonplaats aangehouden.

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie verdenkt alle drie de verdachten van betrokkenheid bij de ontvoering/gijzeling van Naima Jillal. De 34-jarige man wordt daarnaast verdacht van opzettelijke wederrechtelijke vrijheidsberoving van de neef van Naima Jillal. Daarbij zou een vuurwapen zijn gebruikt.

Vermissing
De 52-jarige Naima Jillal is sinds zondag 20 oktober 2019 spoorloos verdwenen. Ze werd die zondag rond 21:30 uur voor het laatst gezien op de Gustav Mahlerlaan in Amsterdam. Ze is daar ingestapt in een donkerkleurige auto, vermoedelijk een Volkswagen Polo. Naima Jillal is circa 1.65 meter lang en heeft steil donkerblond/bruin haar. Ten tijde van haar verdwijning droeg zij een grijs gemêleerde driekwart lange jas en verder zwarte kleding.

5000 nieuwe plekken voor asielzoekers nodig

Er is meer capaciteit nodig voor de opvang van asielzoekers. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) loopt tegen de grenzen aan van zijn reservecapaciteit. Er wordt gezocht naar 5.000 extra plekken.

De capaciteit moet worden verhoogd om een aantal redenen. Zo is er sprake van een licht hogere instroom. Ook wordt een categorie asielaanvragen niet binnen de wettelijke termijnen afgehandeld, waardoor asielzoekers in afwachting van een besluit langer in de opvang blijven. Bij de uitstroom speelt krapte op de woningmarkt een rol. Daarnaast lopen de komende periode tien bestuursakkoorden af voor verschillende locaties die het COA graag wil verlengen.

Al deze factoren zorgen voor een behoefte aan extra opvanglocaties. Voor het realiseren hiervan is de hulp nodig van lokale bestuurders. Dit schrijven de leden van de Landelijke Regietafel Migratie en Integratie (LRT) aan de Commissarissen van de Koning.

Volgens de prognoses van een half jaar geleden moet het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) eind 2019 ruim 25.000 asielzoekers opvangen. Dit aantal is nu al bereikt. Om de flexibiliteit in het aantal beschikbare opvangplaatsen te behouden, treft het COA voorbereidingen om extra plaatsen indirecte reservecapaciteit in te kunnen zetten door bijvoorbeeld inzet van recreatieparken. Voor een deel hiervan zijn aanvullende bestuurlijke overeenkomsten nodig.

Om extra opvangcapaciteit te realiseren wordt de oproep gedaan om de regionale regietafels in te zetten. Hier wordt bekeken welke mogelijkheden er zijn voor nieuwe locaties. In de gesprekken in deze RRT’s zal gekeken worden naar een zo evenredig mogelijke verdeling over alle provincies. Een eerste voorstel zal op de LRT begin december worden besproken.

Eerste versterkte gebedsoproep Blauwe Moskee gesaboteerd

Het zorgde voor de nodige ophef de afgelopen weken: de eerste versterkte gebedsoproep van een moskee in Amsterdam. Vanmiddag zou het zover zijn, maar op het moment suprême liet de techniek het bij de Blauwe Moskee afweten en bleef het stil.

'Een heel pijnlijk moment, ik voel me heel ongemakkelijk', zegt Nourdeen Wildeman, woordvoerder van de Blauwe Moskee in Slotervaart, waar de gebedsoproep te horen zou zijn. 'Gisteren hebben we alles nog getest en vol enthousiasme waren we er klaar voor vandaag.'

Wat de oorzaak is van het technische mankement is nog onduidelijk. 'Daar moeten we nu naar kijken. En dan zorgen dat het komende vrijdag wel goed gaat.'

Update 14:55 uur
Inmiddels is duidelijk dat het om sabotage gaat. Een woordvoerder van de moskee heeft laten weten dat er een kabel van de geluidsinstallatie doormidden is geknipt. 

Update 20:52 uur:
Nu met beeld...

Doorbraak in onderzoek schadelijke e-sigaret

Amerikaanse gezondheidsfunctionarissen melden een doorbraak in hun onderzoek naar de oorzaak van een uitbraak van ziektegevallen na het roken van electronische sigaretten, het zogenaamde 'vapen'.

Een overheidslab vond in longvloeistof van 29 patiënten eenzelfde chemische verbinding. De verbinding, vitamine E-acetaat, werd eerder al aangetroffen in de e-liquid die door veel mensen die ziek werden werd gebruikt. De onderzoekers bevestigen met het onderzoek in het longvloeistof hun vermoedens.

Vitamine E is veilig als vitaminepil of om als creme op de huid te gebruiken, maar het inademen van vettige druppels kan schadelijk zijn. Het wordt de laatste tijd gebruikt als verdikkingsmiddel in dampvloeistof, met name in damppatronen die THC bevatten en vooral via de zwarte markt te verkrijgen zijn.

Meer dan tweeduizend Amerikanen die elektronische sigaretten gebruiken zijn dit jaar ziek geworden en minstens veertig zijn gestorven aan longproblemen.

Boeren willen op 13 december met tractoren in Amsterdam demonstreren

Boze boeren willen op vrijdag 13 december demonstreren in het centrum van Amsterdam. De agrariërs zijn van plan om met tientallen tractoren naar de stad te komen om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofregels.

Volgens Bart Kemp, initiatiefnemer van boerencomité Agractie, zijn de plannen 'zo goed als rond'. De agrariër verwacht dat de details over de demonstratie volgende week rond zijn.

Ook zou de gemeente volgens Kemp positief tegenover het protest staan. 'Er is overleg geweest tussen ons en de driehoek. We moeten het volledige programma nog invullen, maar dat gaat volgens mij om details.'

Tientallen tractoren
De boeren zullen naar verwachting met vijfentwintig tot vijftig tractoren naar de stad komen. 'We zullen in elk geval in het centrum gaan staan, maar misschien op verschillende plekken, dat weten we nog niet', zegt Kemp.

Wel hebben ze een idee hoe de demonstratie er ongever uit komt te zien: 'We willen de verbinding met burgers leggen door Nederlandse producten te laten zien die bij boeren vandaan komen.' Daarnaast wil de organisatie persoonlijke verhalen van agrariërs laten horen.

'Afspraken niet rond'
Een woordvoerder van de gemeente bevestigt dat er gesprekken met boerenorganisaties zijn geweest, maar dat de afspraken nog niet rond zijn. Zowel de gemeente als het boerencomité verwachten dat er in de loop van de volgende week meer duidelijkheid is over de demonstratie.

Oranjevrouwen winnen met 8-0 van Turkije

De Nederlandse voetbalsters hebben ook hun vijfde kwalificatieduel voor het Europees kampioenschap van 2021 gewonnen. In Izmir won Oranje met maar liefst 8-0 van Turkije.

Twee maanden geleden had Oranje in Heerenveen nog met 3-0 gewonnen en ook in Izmir was Nederland duidelijk te sterk voor de Turken. Bij de rust stonden de Nederlandse voetbalsters al met 3-0. Na twintig minuten opende Shanice van de Sanden. Niet veel later maakte Sherida Spitse vanaf de penaltystip de 2-0 en ook Vivianne Miedema pikte haar doelpuntje mee na een prachtige aanval.

Na rust liep het Nederlands elftal verder weg bij de Turken mede dankzij drie doelpunten van Daniëlle van de Donk. Ook Miedema en Spitse waren na rust nog trefzeker, waardoor de eindstand op 8-0 uitkwam.

Oranje speelt dinsdag (20.00 uur) in Arnhem de volgende kwalificatiewedstrijd tegen Slovenië, de huidig nummer twee in de poule.

Verstappen: "Interlagos is erg leuk om te rijden"

Volgend weekend staat de Grand Prix van Brazilië op het programma en Max Verstappen kijkt al uit naar de wedstrijd in Zuid-Amerika. De Nederlander roemt de baan en fans in Sao Paulo.

"Interlagos is een kort maar goed circuit wat erg leuk is om op te rijden. Het bevat een mooie combinatie van bochten en gaat tegen de klok in, waardoor het wat zwaarder is voor je nek", aldus de Red Bull-coureur, zo lezen we op Verstappen.nl.

"De kwalificatie is hier best belangrijk, omdat inhalen niet zo makkelijk is. Daarnaast is de baan ook best zwaar voor de banden, dus je moet goed op de banden letten tijdens de race. Zoals we zagen in 2016 kan ook het weer een grote rol van betekenis spelen. Tenslotte zijn er in Brazilië veel gepassioneerde Formule 1-fans. Dat is altijd mooi om te zien en zorgt voor een geweldige sfeer", zo besluit Verstappen.

Gevangenisstraffen tussen 5 en 7 jaar na megavangst cocaÔne

Gevangenisstraffen van 5 (vijfmaal), 6.5 en 7 jaar met aftrek van het voorarrest. Die heeft de rechtbank Rotterdam vanmiddag opgelegd aan zeven verdachten in een strafzaak die draait om een megavangst cocaïne tussen de bevroren vis. Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 15 oktober gevangenisstraffen tussen 6,5 en 10 jaar tegen het zevental.

1125 Kilo cocaïne in een container vol bevroren vis. Die megavangst deden politiemensen juli 2018, nadat zij die partij op het spoor kwamen in de Rotterdamse haven en volgden tot in een loods in Zaandam.

De container met de partij cocaïne, met een straatwaarde van een slordige 22 miljoen euro, kwam uit Ecuador met bestemming Zaandam. De vrachtwagen met de harddrugs en een deklading van bevroren vis (heek) werd geëscorteerd door een Volkswagen Caddy en een Ford Focus.

Aanhoudingen
De politie viel op 20 juli 2018 de opslagloods in Zaandam binnen. De politie hield het verdachte zevental aan, mannen destijds tussen de 28 en 48 jaar. Zes verdachten uit Gorinchem, Tiel, Utrecht, Albanië en de VS werden aangehouden in de loods in Zaandam wegens betrokkenheid bij het ophalen en het uithalen van de drugs. Een toen 48-jarige Hagenaar, verdacht van het innemen van een organisatorische rol, werd in zijn woonplaats aangehouden.

Ook doorzocht de politie de woning van de Hagenaar, zijn bedrijfspanden in Rijswijk en Alphen aan den Rijn en een caravan in Bergambacht. Daar werden ook nog verboden middelen aangetroffen, die mogelijk gebruikt konden worden voor het vervaardigen van xtc.

megavangst cocaïne in container met bevroren vis
megavangst cocaïne in container met bevroren vis

Miljardairs in de problemen

Het gaat niet best met de miljardairs van deze aardkloot. Volgens zakenbank UBS en accountantskantoor PwC hebben de miljardairs op aarde afgelopen jaar maar liefst 4,3 procent van hun rijkdom in rook op zien gaan.

Dat komt neer op zo'n 388 miljard dollar, wat dus ook betekent dat de grofweg 2100 miljardairs bij elkaar nog maar iets meer dan acht biljoen dollar hebben - op een houtje bijten en boodschappen doen bij de Lidl dus.

Het rapport meldt overigens dat Nederland tien miljardairs kent, terwijl het blad Quote eerder juist meldde dat er 37 zijn, een vrij fors verschil. In de VS waren er volgens het rapport vorig jaar 607 miljardairs, in China 325.

Vooral die laatste groep moest inleveren: meer dan twaalf procent van het totale vermogen van de Chinese miljardairs verdween. Het hele rapport is hier te vinden, Giro 555 gaat binnenkort mogelijk open om de miljardairs de winter door te helpen.

Langdurig gezochte Belg gearresteerd

Donderdagavond werd op een camping in Bergen op Zoom een man aangehouden, die al sinds 2011 in België werd gezocht. De man (46) ontsnapte in 2011 uit zijn bewaring in België en moest bij de Zuiderburen nog een lange gevangenisstraf uitzitten voor zware mishandeling en brandstichting.

De man onttrok zich al die jaren aan de politie en hoopte in Nederland een vrij leven te hebben. Omdat er signalen waren dat de man zich zou ophouden rondom Bergen op Zoom, dienden de Belgische justitie een zogenaamd rechtshulpverzoek in. Door rechercheurs werd een onderzoek ingesteld en na een intensieve speurtocht van enige dagen wees het spoor naar een camping in Bergen op Zoom.

Een team van de politie trad donderdagavond rond 22.00 uur een chalet binnen, waar hij werd aangehouden. Hij is in een politiecellencomplex ingesloten en wordt aan de Belgische justitie overgedragen. 

Medewerker As-Soennah-moskee vervolgd voor aanbevelen vrouwenbesnijdenis

Een medewerker van de Haagse As-Soennah-moskee gaat vervolgd worden voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Dat heeft het OM Den Haag besloten. De 32-jarige Hagenaar was te zien in een filmpje op de website van de moskee waarin hij vrouwenbesnijdenis aanraadde. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Op 18 december aanstaande is er een regiezitting in deze zaak.

Sinds het najaar van 2015 stond een webcollege op de site van de moskee. Daarin was de prediker te zien die in het Arabisch onder meer het volgende zei: "Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Op 8 november 2018 is de eerste aangifte gedaan in verband met deze uitspraak. Na bestudering en juridische duiding van het filmpje (waarbij ook de vrijheid van meningsuiting en van religie in beschouwing zijn genomen) heeft het OM besloten dat de medewerker zich voor de rechter moet verantwoorden.

Alcoholhoudende dranken in restaurants hoog btw-tarief ook als dat bij een maaltijd is

Op alcoholhoudende drank zit 21% btw. Dat is niet anders als die alcoholhoudende drank in een restaurant wordt verstrekt, ook niet als dat bij een maaltijd is waarop 9% btw zit. Dat heeft de Hoge Raad vandaag geoordeeld.

Als je een alcoholhoudende drank in de winkel koopt, betaal je daarover 21% btw. De ondernemer in de zaak van vandaag, een restauranthouder, vindt dat als je een alcoholhoudende drank geserveerd krijgt in een restaurant, je daarover maar 9% btw zou moeten betalen. In de wet staat namelijk dat restaurantdiensten onder het lage btw-tarief vallen (9%). Dat tarief geldt volgens de restauranthouder voor alle eet- en drinkwaren die na een restaurantbezoek op de rekening staan, dus ook voor de alcoholhoudende dranken. Als de wetgever niet wil dat alcoholhoudende dranken onder het tarief voor restaurantdiensten vallen dan had hij dat maar duidelijker in de wet moeten zetten.

De Hoge Raad oordeelt dat ook als alcoholhoudende dranken in een restaurant worden geserveerd, daarop 21% btw zit. Dat volgt namelijk uit de wet. Daarin zijn alcoholhoudende dranken niet als ‘voedingsmiddelen’ aangemerkt en volgens de wet geldt alleen voor het verstrekken van voedingsmiddelen (eten en niet-alcoholhoudende dranken) in een restaurant het btw-tarief van 9%. De Hoge Raad is het dus oneens met de restauranthouder dat de wetgever niet duidelijk heeft bepaald dat ook op alcoholhoudende dranken die in een restaurant worden genuttigd 21% btw zit.

Dat alcoholhoudende dranken in Nederland zijn uitgezonderd van het verlaagde tarief van 9% is in lijn met Europees recht. Dat leidt de Hoge Raad af uit de toelichting op de Europese Btw-richtlijn en de rechtspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie. Daaruit blijkt namelijk helder dat de Europese Unie het goed vindt dat de lidstaten de verstrekking van alcoholhoudende dranken tegen het hoge btw-tarief belasten, terwijl ander eten en drinken in een restaurant laag belast is.

Het oordeel van de Hoge Raad betekent voor de restauranthouder in kwestie dat zij geen teruggaaf krijgt van de 21% btw die zij aan de Belastingdienst heeft betaald over de door haar geserveerde alcoholhoudende dranken.

Calvin Stengs en Myron Boadu debuteren in selectie Oranje

Bondscoach Ronald Koeman heeft vrijdag zijn definitieve Oranje-selectie bekendgemaakt voor de aankomende interlandperiode. Door blessures zijn Steven Bergwijn en Donyell Malen er niet bij in de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Noord-Ierland en Estland. Calvin Stengs en Myron Boadu debuteren in de definitieve selectie van het Nederlands elftal. Mohamed Ihattaren zit nog niet bij de selectie. De PSV'er maakte vorige week bekend dat hij een interlandperiode bij het Nederlands elftal verkiest boven de nationale ploeg van Marokko, maar hij moet nog even geduld hebben.

Matthijs de Ligt is wel geselecteerd. De verdediger van Juventus liet de wedstrijd van afgelopen woensdag tegen Lokomotiv Moskou nog aan zich voorbij gaan vanwege een enkelblessure. Naar verwachting is hij tijdig hersteld voor de komende interlands. Italiaanse media meldden reeds dat er een goede kans is dat de mandekker inzetbaar is als la Vecchia Signora het zondag voor eigen publiek opneemt tegen AC Milan. Memphis Depay leek een vraagteken nadat hij eerder deze week geblesseerd uitviel in de Champions League-wedstrijd tussen Olympique Lyon en Benfica. De aanvaller is desondanks geselecteerd.

Boadu was door de bondscoach niet opgenomen in zijn voorselectie. Door blessures van Steven Bergwijn (hamstring) en Donyell Malen (enkel) zit de talentvolle spits van AZ nu bij de definitieve selectie. Ook Wout Weghorst is door de keuzeheer bij de selectie gehaald. De VfL Wolfsburg-spits viel de afgelopen interlandperiodes telkens af omdat Koeman de voorkeur gaf aan Luuk de Jong. Marco Bizot, Hans Hateboer en Tonny Vilhena zijn de overige afvallers.

Oranje speelt op 16 november in Belfast tegen Noord-Ierland. Drie dagen later, op 19 november, komt Estland op bezoek in de Johan Cruijff ArenA. In september werd nog met 0-4 gewonnen van Estland. Oranje staat momenteel bovenaan in kwalificatiegroep C, met vijftien punten uit zes duels. Duitsland staat op hetzelfde aantal punten. De eerste twee ploegen kwalificeren zich rechtstreeks voor het EK van volgend jaar. Bij een positief resultaat in Noord-Ierland is Oranje bijna verzekerd van een ticket voor het EK.

Definitieve selectie Oranje:

Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Donny van de Beek (Ajax), Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Galatasaray), Steven Berghuis (Feyenoord), Myron Boadu (AZ), Luuk de Jong (Sevilla), Memphis Depay (Olympique Lyon), Quincy Promes (Ajax), Calvin Stengs (AZ) en Wout Weghorst (VfL Wolfsburg).

Straling rond kerncentrale Borssele voldoet aan de norm

Het stralingsniveau aan de terreingrens van de kerncentrale Borssele lag in 2018 onder het toegestane maximum van 0,01 millisievert per jaar. Dit blijkt uit controlemetingen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Over de periode 2018 is de hoogste berekende jaarwaarde 0,008 millisievert. 

Het RIVM controleert elk jaar de stralingsniveaus aan de terreingrenzen van kerncentrale Borssele, en COVRA Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval Centrale Organisatie Voor Radioactief Afval, op verzoek van de Autoriteit Nucleaire Veiligheid en Stralingsbescherming (ANVS). Dit maakt onderdeel uit van de taak van het RIVM om in kaart te brengen aan hoeveel straling mensen in Nederland worden blootgesteld. Als iemand door radioactiviteit aan een hoge dosis straling wordt blootgesteld, kan dat negatieve gevolgen hebben voor de gezondheid.

In Nederland worden mensen per jaar gemiddeld aan 2,6 mSv millisievert blootgesteld en dat is laag in vergelijking met andere Europese landen. De blootstelling in Nederland bestaat vooral uit straling door medische handelingen, en radon en thoron.

Meer dan helft huurtoeslagen en kindgebonden budgetten moet achteraf gecorrigeerd worden

Meer dan de helft van de uitbetaalde huurtoeslagen en kindgebonden budgetten moet achteraf gecorrigeerd worden. Drie op de tien huishoudens vraagt te veel aan en moet daarom achteraf terugbetalen. Ook is er sprake van niet-gebruik. Dit blijkt uit een zojuist verschenen onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) naar gebruik en niet-gebruik van toeslagen in Nederland.

In 2018 ontvingen ongeveer 6 miljoen huishoudens zo’n 12 miljard euro aan inkomensondersteuning via toeslagen. Het blijkt voor een huishouden lastig om vooraf in te schatten op hoeveel toeslag men recht heeft. Dat leidt tot terugvordering van toeslagen of tot nabetalingen. Onzekerheid over het jaarinkomen is hiervoor de belangrijkste verklaring.

Zowel bij huurtoeslag als bij het kindgebonden budget is sprake van niet-gebruik. Ongeveer 10% van de rechthebbenden maakt geen gebruik van huurtoeslag en 15% van de rechthebbenden doet geen beroep op het kindgebonden budget. Het gaat hierbij vaak om relatief kleine bedragen. Een deel van deze huishoudens maakt meerdere jaren achtereen geen gebruik van deze toeslagen, terwijl ze daar wel recht op hebben.

'Bom ontploft in kleedkamer Club Brugge; kapotte bidon na penaltyincident'

Bij Club Brugge is de rust nog niet teruggekeerd na het strafschopincident in de Champions League-wedstrijd tegen Paris Saint-Germain (1-0 nederlaag). Diagne ging brutaal achter de bal staan, terwijl Hans Vanaken de aangewezen speler was op de strafschop voor zijn rekening te nemen. Laatstgenoemde doet er naar verluidt alles aan om Diagne buiten de Belgische club te werken.

Volgens Het Nieuwsblad smeet Vanaken na afloop van de zure nederlaag tegen PSG met zijn bidon en werd Diagne door hem opzichtig genegeerd. "De gelegenheidskapitein werd gevraagd voor interviews, maar kreeg de opdracht niets over het penalty-incident te zeggen." Vanaken kwam vervolgens met een duidelijk antwoord: 'In dat geval ga ik niet', zou de boze Vanaken hebben gereageerd. De middenvelder had zijn falende ploeggenoot anders 'helemaal afgemaakt' in gesprekken met de Belgische media.

Diagne staat er niet alleen bij Vanaken slecht op. Een groot deel van de selectie, inclusief doelman Simon Mignolet, heeft het gehad met de aanvaller uit Senegal, die zijn ploeg een kostbaar punt en de bijbehorende premie door de neus boorde.

Directeur Vincent Mannaert heeft in een persoonlijk gesprek al aangegeven dat Diagne beter elders zijn heil kan gaan zoeken. De Afrikaanse spits behoudt echter het vertrouwen van een gedeelte van de spelersgroep van Club. Hij bood via Instagram al snel zijn excuses aan, maar dat lijkt weinig uit te halen.

Jan Mulder sprak zich als analist bij Q2 al duidelijk uit over de kwestie-Diagne. "Ik zou hem op zijn minst een tijdje negeren, net zoals dat met Jelle Vossen (wiens vrouw via Instagram kritiek uitte op trainer Philippe Clement, red.) gebeurd is." Boze supporters van Club maakten kort na de nederlaag in Parijs een Facebook-evenement aan, met als insteek om Diagne op 24 november uit te zwaaien. De actie kreeg al snel bijval van verschillende supporters van de Belgische Champions League-deelnemer.

Dit zijn de tegenstanders van Oranje hockeyteams in de poulefase van de Spelen

Nu de beide Oranje-teams zich hebben geplaatst voor de Olympische Spelen van 2020, kunnen we de blik langzaamaan richten op de aanloop naar het toernooi in Tokio. Op basis van de huidige wereldranglijst kunnen we nu al melden met welke tegenstanders de Nederlandse elftallen te maken krijgen.

De Oranje Dames krijgen in hun poule onder meer te maken met Duitsland (de tegenstander in de gewonnen EK-finale van dit jaar), Groot-Brittannië (de grote plaaggeest tijdens de verloren finale van de Spelen in Rio, vier jaar geleden) en Ierland (opponent in de gewonnen WK-finale van 2018). De Oranje Heren moeten het in de poulefase opnemen tegen onder meer regerend Europees- en wereldkampioen België, Duitsland en Groot-Brittanië.

Indeling van de poules
Zowel bij de mannen als de vrouwen hebben twaalf landen zich geplaatst voor het belangrijkste hockeyevenement ter wereld. Die landen worden allereerst op volgorde gezet van hun huidige plek op de wereldranglijst. Vervolgens worden ze voor de groepsfase van het toernooi in twee groepen verdeeld volgens het volgende algoritme: in poule A komen de nummers 1, 4, 5, 8, 9 en 12, in poule B de nummers 2, 3, 6, 7, 10 en 11.

Voor de poule-indeling van de Spelen in Tokio is de wereldranglijst van januari 2020 leidend. Maar die rangschikking zal in de laatste twee maanden van dit jaar niet meer veranderen omdat er geen toernooien meer worden gespeeld, zo laat de FIH ons desgevraagd weten. Daarom kunnen we nu al een voorschot nemen op de indeling van de twee poules.

Poule-indeling mannen (Tussen haakjes de huidige positie op de wereldranglijst)

Poule A: Australië (1), Argentinië (4), India (5), Spanje (8), Nieuw-Zeeland (9), Japan (15)

Poule B: België (2), Nederland (3), Duitsland (6), Groot-Brittannië (7), Canada (10), Zuid-Afrika (14)

Poule-indeling vrouwen (Tussen haakjes de huidige positie op de wereldranglijst)

Poule A: Nederland (1), Duitsland (4), Groot-Brittannië (5), Ierland (8), India (9), Zuid-Afrika (16)

Poule B: Australië (2), Argentinië (3), Nieuw-Zeeland (6), Spanje (7), China (10), Japan (14)

Kleine slag om de arm
In theorie zou het kunnen zijn dat de bovenstaande poule-indelingen nog veranderen. Dat heeft vooral te maken met de onzekerheid over de deelname van Zuid-Afrika. Hoewel beide Zuid-Afrikaanse teams zich in augustus verzekerden van een olympisch ticket door de winst van het Afrikaanse kampioenschap, is het nog maar de vraag of de ploegen komende zomer ook daadwerkelijk naar Tokio afreizen.

Het SASCOC (South African Sports Confederation and Olympic Committee) besloot vier jaar geleden al dat de mannen en vrouwen niet aan de Spelen in Rio de Janeiro mochten deelnemen. De commissie vond toen de status van het winnen van het Afrikaans landenkampioenschap onvoldoende voor een kansrijke deelname aan de Spelen van Rio. De afspraak met de Zuid-Afrikaanse hockeybond was namelijk om olympische kwalificatie af te dwingen via een goede klassering in de Hockey World League van 2015, maar daarin waren beide teams niet geslaagd.

In het geval dat de Zuid-Afrikaanse teams níet naar de Spelen in Tokio gaan, wordt die plek bij de mannen en vrouwen ingenomen door het hoogst geplaatste land op de wereldranglijst dat als verliezer uit de recente Olympic Qualifiers tevoorschijn kwam. Bij de mannen zou dat Maleisië zijn en bij de vrouwen Zuid-Korea. Maar zover is het dus nog niet.

Poule-indeling eind november definitief
De wereldhockeybond FIH heeft de betreffende hockeybonden en olympische comité’s gevraagd hun deelname aan de Spelen van 2020 officieel te bevestigen. Als dat is gebeurd, zal de FIH eind deze maand de poule-indeling en het wedstrijdschema voor Tokio definitief bekendmaken.

Hoge Raad: verplicht einde aan 'slapend dienstverband'

De Hoge Raad heeft vandaag antwoord gegeven op prejudiciële vragen van de rechtbank Limburg over de toelaatbaarheid van ‘slapende dienstverbanden’. Een ‘slapend dienstverband’ is een dienstverband waarbij een langdurig arbeidsongeschikte werknemer thuis zit en geen loon meer krijgt, maar door de werkgever toch in dienst wordt gehouden met als gevolg dat daardoor de wettelijke transitievergoeding niet hoeft te worden betaald. Deze wettelijke transitievergoeding is de ontslagvergoeding waarop een werknemer recht heeft als hij ontslagen wordt na een dienstverband van twee jaar of langer.

De zaak
Een werknemer wordt door zijn werkgever in een ‘slapend dienstverband’ gehouden en ontvangt dus geen loon meer. De werknemer eist van zijn werkgever schadevergoeding, omdat de werkgever niet bereid is om het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, onder betaling van een transitievergoeding.

Prejudiciële vragen
De rechtbank Limburg heeft in een vonnis van 10 april 2019 prejudiciële vragen gesteld over de vraag of, en zo ja onder welke omstandigheden, een werkgever als ‘goed werkgever’ akkoord moet gaan met het voorstel van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer tot beëindiging van het ‘slapende dienstverband’, onder betaling van een transitievergoeding. Een prejudiciële vraag is een vraag van een rechtbank of gerechtshof aan de Hoge Raad over de uitleg van een rechtsregel. Daaraan kan behoefte bestaan, als de Hoge Raad over die vraag niet eerder heeft beslist. Wel moet het gaan om een vraag die zich voordoet in een concrete zaak die bij een rechtbank of hof in behandeling is. Dezelfde vraag moet bovendien aan de orde zijn in een groot aantal andere zaken.

Advies advocaat-generaal
Advocaat-generaal Ruth de Bock bracht op 18 september 2019 haar advies aan de Hoge Raad uit. Zij is kort gezegd van mening dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de wettelijke transitievergoeding.

Uitspraak Hoge Raad
De Hoge Raad oordeelt in lijn met het advies van de advocaat-generaal. Sinds er een wet is waarin is geregeld dat werkgevers door het UWV worden gecompenseerd voor betaling van de transitievergoeding aan een langdurig arbeidsongeschikte werknemer, gaat het argument dat een werkgever op hoge kosten wordt gejaagd, niet meer op. Bovendien is duidelijk dat de wetgever af wil van de ‘slapende dienstverbanden’. Op grond daarvan brengt de eis van ‘goed werkgeverschap’ mee dat een werkgever een werknemer niet in een ‘slapend dienstverband’ mag houden, om de betaling van de transitievergoeding te ontlopen. Op de werkgever rust dus de verplichting om, op verzoek van de arbeidsongeschikte werknemer, het ‘slapende dienstverband’ te beëindigen, met betaling van een bedrag ter hoogte van de wettelijke transitievergoeding. Dit kan anders zijn als de werkgever gerechtvaardigde belangen heeft om de arbeidsongeschikte werknemer toch in dienst te houden, bijvoorbeeld als er een reëel uitzicht is op re-integratie.

Hoe verder
De rechtbank Limburg zal de zaak nu voortzetten en in haar uitspraak rekening houden met de antwoorden van de Hoge Raad. Ook andere rechters die in vergelijkbare zaken moeten beslissen, zullen de antwoorden van de Hoge Raad erbij betrekken.

NFL: Raiders en Chargers duelleren in mooie wedstrijd

In de NFL hebben de Oakland Raiders en Los Angeles Chargers op Thursday Night Football een prima duel afgewerkt. Het ging er spannend aan toe en pas aan het einde werd het beslist.

In het eerste kwart kwamen de Raiders op voorsprong dankzij een field goal van Daniel Carlson en een mooie 56-yard interception return van Erik Harris. De Chargers sloegen terug in het tweede kwart: quarterback Philip Rivers bereikte Hunter Henry voor een touchdown, waarna Melvin Gordon de Chargers - na een wegens offside geannuleerde interception van Harris - op voorsprong zette (10-14).

Kort voor rust bereikte Raiders-quarterback Derek Carr running back Alec Ingold, die de Raiders dan weer op voorsprong bracht. Carlson trapte in het derde kwart nog een field goal binnen, Michael Badgley deed dat voor de Chargers en met vier minuten te gaan kwamen de Chargers wéér op voorsprong: Rivers bereikte Austin Ekeler, die de bal de endzone in wist te rennen.

Zo leken de Chargers te winnen, maar dat was buiten de indrukwekkende rookie Josh Jacobs gerekend. De running back ramde zich met een minuut te gaan door de Chargers-verdediging heen en tekende voor een 18-yard touchdown en 26-24, waarna een interception van Carl Joseph de Raiders definitief aan de winst hielp.

Raiders - Chargers (Bron: YouTube)

Nintendo brengt The Stretchers vandaag uit

Nintendo heeft uit het niets een nieuwe game aangekondigd en uitgebracht. The Stretchers plaatst je in de schoenen van twee ambulanciers. Zij zijn verantwoordelijk voor het opvangen van zoveel mogelijk gewonden, ofwel 'Dizzies'.

Je onderzoekt de open wereld van de game op zoek naar Dizzies, geheime collectables en meer. Ontwijk obstakels, verplaats objecten en upgrade jouw ziekenwagen om zoveel mogelijk Dizzies in één keer mee te nemen. De aankondigingstrailer kun je hieronder bekijken.

The Stretchers is nu te downloaden in de Nintendo eShop voor 19,99 euro.

Boksers Inoue en Donaire strijden in episch gevecht om wereldtitels

In de Saitama Super Arena in het Japanse Saitama werd op donderdagavond al gebokst en niet zo'n beetje ook: niemand minder dan veelvoudig wereldkampioen en ware legende Nonito Donaire (40-5, 26 KO's) nam het op tegen thuisheld en lid van de nieuwe generatie Naoya Inoue (18-0, 16 KO's).

De inzet was fors: Inoue's IBF-wereldtitel en Donaire's WBA-wereldtitel in het bantamgewicht (-53,5kg), buiten een behoorlijk stuk eeuwige roem. Aanvankelijk leek Inoue de touwtjes redelijk in handen te hebben tegen de tien jaar oudere Filipino Flash, maar Donaire liet zich niet kennen en begon in de tweede helft van het gevecht hard terug te slaan.

Sterker nog, in de negende ronde leek hij Inoue bijna uit te schakelen, maar ook de Japanner toonde zich veerkrachtig. Vervolgens ontstond een strijd van epische proporties, waarbij de heren álles wat ze hadden tegen elkaar in de strijd gooiden. Donaire kreeg een snoeihard bodyshot te verwerken en ging neer, maar wist precies op tijd weer op te staan.

Wonder boven wonder maakte Donaire de ronde vol en daarna kon hij zelf ook weer uitdelen. Inoue kwam dan ook weer even in de problemen, maar ook de Japanner gaf zich niet gewonnen en na twaalf zinderende ronden kwam het tot een beslissing. Daarin gaven alle drie juryleden de winst aan Inoue, waarmee de indrukwekkende carrière van Donaire mogelijk richting een einde is gekomen.

De hoogtepunten van de fenomenale strijd tussen Inoue en Donaire (Bron: YouTube)

Eerder op de avond vocht Inoue's drie jaar jongere broer Takuma (13-0) voor het eerst om een wereldtitel: de Fransman Nordine Oubaali (16-0, 12 KO's) zette zijn WBC-wereldtitel in het bantamgewicht op het spel. Ook hier ging het tot twaalf ronden, maar helaas voor de Inoue-familie kreeg Oubaali de winst toebedeeld van alle drie juryleden.

Nu we toch bezig zijn kijken we ook nog heel even snel terug op het weekeinde, buiten de prachtige zege van Canelo Alvarez op Sergey Kovalev. Miguel El Alacran Berchelt (36-1, 32 KO's) maakte zijn bijnaam ('De Schorpioen') waar en verdedigde tegen Jason Sosa (23-3, 16 KO's) met verve zijn WBC-wereldtitel in het supervedergewicht (-59,0kg). Sosa ging in de tweede en vierde ronde neer, waarna zijn team er een einde aan maakte.

Zoektocht naar vermiste Karin Heemskerk (51) gaat onverminderd door

De zoektocht naar de sinds zondag 27 oktober vermiste Karin Heemskerk gaat  onverminderd door. In samenwerking met het Veteranen Search Team wordt vandaag een zoektocht gestart in de omgeving Leiden.

Ruim zeventig personen van de politie en het Veteranen Search Team zoeken vandaag in een groengebeid tussen Leiden, Voorschoten en de Vlietlanden naar de vermiste Karin Heemskerk. Karin is voor het laatst gezien op zondag 27 oktober toen zij rond 23.45 uur haar woning aan de Jeltje de Bosch Kemperpad in Leiden verliet. Sindsdien ontbreekt van haar ieder spoor. Er wordt in dit gebied gezocht omdat uit het onderzoek naar voren is gekomen dat dit een mogelijke locatie is waar Karin wellicht geweest kan zijn.

Signalement
Karin Heemskerk is 51 jaar oud, 1.68 m lang en heeft een normaal postuur. Zij heeft halflang bruin haar en zij droeg die dag een blauwgroene jurk met pantermotief. Vermoedelijk is zij vertrokken in een zwarte Toyota Aygo (kenteken 35-ZK-SK) voorzien van twee opvallende licht zilverkleurige strepen die van voor naar achteren over de auto lopen.

De politie vraagt mensen die meer over de verblijfplaats van Karin weten, contact op te nemen met de recherche via het gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

ING introduceert geldautomaat met spraakfunctie

Sinds gisteren kan bij Albert Heijn en op Schiphol gebruikgemaakt worden van de spraakfunctie op de geldautomaten van ING. De spraakfunctie maakt het voor mensen die moeite hebben met lezen of visueel beperkt zijn makkelijker om zelf geld op te nemen. Het gaat om in totaal 870 geldautomaten.

Adriaan Tijl, binnen ING Nederland verantwoordelijk voor Cash en Geldautomaten: ”ING hecht grote waarde aan het toegankelijk maken van haar dienstverlening voor mensen met een visuele beperking. De pratende geldautomaten stellen blinden en slechtzienden beter in staat om geld op te nemen. We hebben deze functie uitgebreid getest onder de doelgroep, zoals we dat ook met andere diensten doen die we aan onze klanten aanbieden. De spraakfunctie is eenvoudig te activeren door het stekkertje van een hoofdtelefoon of oordopjes in de geldautomaat te steken. De automaat vertelt de klant welke keuzes hij kan maken en wat hij moet doen. Na Turkije en Polen is Nederland het derde land waarin we dit introduceren.”

Geldmaat
Alle geldautomaten van ING gaan in de loop van 2019 en 2020 over naar Geldmaat. Ook de geldautomaten die bij Albert Heijn en Schiphol staan, krijgen stapsgewijs de uitstraling van Geldmaat. De spraakfunctie op deze automaten blijft na de overgang naar Geldmaat behouden en is voorlopig alleen in het Nederlands beschikbaar.

PSV-verdediger Schwaab: "Er ging veel fout"

PSV-verdediger Daniel Schwaab zette de ploeg uit Eindhoven in de openingsfase van de Europa League-wedstrijd tegen LASK Linz nog op voorsprong maar de avond eindigde in misère. De mandekker zag veel misgaan.

"We speelden voor rust ook niet super, maar toen stonden we wel voor. Na rust brachten we te weinig. Er ging veel fout. In de eerste helft was de opbouw nog wel wat beter, maar was het vervolg net niet. Na rust ging het meer mis", zo vertelde Schwaab na afloop van de wedstrijd.

De Duitser ziet PSV wel weer uit het dal klimmen op korte termijn. "Hoe? Door een resultaat te halen. Daar moeten we alles voor gaan doen. Iedereen is nu teleurgesteld. We moeten de koppies omhoog houden en vertrouwen tanken richting zondag."

PSV-verdediger Schwaab: "Er ging veel fout" (Pro Shots / Action Images)
PSV-verdediger Schwaab: "Er ging veel fout" (Pro Shots / Action Images)

In 2040 meer mantelzorg van ouderen voor andere ouderen

In de vergrijzende Nederlandse samenleving wonen steeds meer ouderen zelfstandig en zullen dat naar verwachting ook in de toekomst blijven doen. Wanneer zij zorg nodig hebben dan is mantelzorg daarvan een belangrijk onderdeel en dat zal waarschijnlijk de komende decennia zo blijven. Het aantal mantelzorgers per zelfstandig wonende 75 plusser zal echter volgens de ramingen afnemen van bijna 5 in 2018 naar 3 in 2040.

Dat betekent vooral een daling van mantelzorgers in de leeftijd onder de 75 jaar. Het aantal mantelzorgers van 75 jaar en ouder zal verhoudingsgewijs toenemen. In de krimpgebieden van Nederland speelt deze daling en verschuiving meer dan elders. Het voorzien in passende informele maar ook formele zorg voor zelfstandig wonende ouderen vereist dan ook een regionale aanpak.

Minder mensen die mantelzorg kunnen bieden en relatief meer mantelzorg van ouderen voor andere ouderen. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de ‘Toekomstverkenning mantelzorg aan ouderen in 2040’ van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

Minder mantelzorgers beschikbaar per oudere
Tussen 2018 en 2040 zal naar verwachting de omvang van de groep ontvangers van mantelzorg onder de zelfstandig wonende 75 plussers met bijna 70% stijgen: van 230.000 in 2018 naar bijna 390.000 personen in 2040. Het aantal mantelzorg-gevers (van 4 uur of meer per week) aan 75 plussers neemt tussen 2018 en 2040 veel minder toe, namelijk met nog geen 7% (van 1,11 miljoen naar 1,18 miljoen). Waar in 2018 tegenover elke oudere die mantelzorg ontvangt nog bijna 5 mantelzorgers stonden zullen er in 2040 nog slechts 3 mantelzorgers per mantelzorg-ontvanger beschikbaar zijn.

Hierbij gaat het om het landelijk gemiddelde, buiten de Randstad daalt deze verhouding nog verder. in de stedelijke regio’s en de provincie Flevoland is de situatie gunstiger dan in regio’s aan de rand van Nederland. In 2018 staan in Flevoland nog tegenover elke ontvanger van mantelzorg 8 gevers. In Zeeuws-Vlaanderen is dat 4. In de toekomst zakt deze verhouding voor een groot deel van het land beneden de 3, vooral in regio’s buiten de Randstad. Met name in deze gebieden is het van belang om tijdig op de daling van het aantal mantelzorgers te anticiperen.

De mantelzorger is steeds vaker een 75-plusser
Oudere mantelzorgers geven vaak veel uren zorg. Niet alleen zal een groter deel van de mantelzorg bij de 75-plussers komen te liggen, maar dit zal ook een hoge urenbelasting met zich meebrengen.

Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd

De overheid neemt op dit moment onvoldoende haar verantwoordelijkheid om kinderen te beschermen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd. Het gaat hier om kinderen bij wie sprake is van mishandeling of verwaarlozing. Deze kwetsbare kinderen moeten zonder vertraging de hulp krijgen die ze nodig hebben. Daarom moeten direct stappen worden gezet die ertoe leiden dat de jeugdbescherming voor deze kinderen beter functioneert. Dit stellen de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd en de Inspectie Justitie en Veiligheid vast in het rapport ‘Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd’ en het gelijktijdig uitgebrachte signalement ‘Jeugdbeschermingsketen in gevaar’.

Hulp bij jeugdbescherming wordt niet tijdig ingezet
De gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering kunnen op dit moment hun wettelijke opdracht onvoldoende uitvoeren. De inspecties vinden het onacceptabel dat de door kinderrechters uitgesproken kinderbeschermingsmaatregelen niet onmiddellijk worden uitgevoerd. Daarnaast wordt de door de kinderrechter opgelegde hulp voor kinderen en ouders niet of niet tijdig ingezet. In de praktijk hebben jeugdbeschermers en jeugdreclasseerders wel de verantwoordelijkheid, maar niet de mogelijkheid om kinderen die ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd te beschermen en daadwerkelijk te helpen.

Personeelsproblemen en wachtlijsten in de hele jeugdbeschermingsketen
De gecertificeerde instellingen kunnen hun complexe taken niet meer uitvoeren door personeelstekorten, onvoldoende beschikbaar hulpaanbod en financiële onzekerheid. De bemoeienis van gemeenten rond de indicatiestelling in combinatie met de financiële afhankelijkheid van de gemeenten bemoeilijkt de positie van de gecertificeerde instellingen.

De inspecties zien dat de in het rapport 'Kwetsbare kinderen onvoldoende beschermd' geschetste problematiek uitstijgt boven de verantwoordelijkheid van een bestuurder van een (individuele) organisatie. Over de problematiek van de wachtlijsten en de personeelsproblematiek, die zich bij Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen voor jeugdbescherming en jeugdreclassering manifesteert, brengen de inspecties daarom gelijktijdig het signalement 'Jeugdbeschermingsketen in gevaar' uit. Dit signalement bevat aanbevelingen die gericht zijn aan de partners in de jeugdbeschermingsketen en hun opdrachtgevers.

Wat moet er gebeuren?
De maatregelen die de instellingen in de jeugdbeschermingsketen, het Rijk en de gemeenten tot nu toe hebben genomen, dragen te weinig bij aan het oplossen van de problemen bij Veilig Thuis, de Raad voor de Kinderbescherming en de gecertificeerde instellingen. Dit komt omdat onderliggende problemen op de arbeidsmarkt en in het jeugdstelsel onvoldoende zijn onderkend.

De inspecties vragen dan ook voor de korte termijn om een gerichte aanpak. Adequate financiering, werving en behoud van deskundig en competent personeel verdienen de hoogste prioriteit. Daarnaast moet passende hulp voor kinderen met een kinderbeschermingsmaatregel of jeugdreclassering direct beschikbaar zijn. Om deskundig en competent personeel te werven en te behouden, is zowel maatschappelijke als financiële waardering nodig.

Voor de korte termijn is ook sturing op de aanpak van de wachtlijsten nodig. Een breed gedragen en gezamenlijke aanpak van ministers, wethouders en bestuurders van instellingen is noodzakelijk. Die regie op deze aanpak moet liggen bij de ministers – als stelselverantwoordelijken. Hierbij moet de focus liggen op de onderliggende problematiek in plaats van op de wachtlijsten, die hier een gevolg van zijn.

Voor de langere termijn vragen de inspecties om herbezinning op het jeugdbeschermingsstelsel. Het stelsel staat in de huidige vorm goede kwaliteit van hulp voor de meest kwetsbare kinderen in de weg.

Gevangenisstraffen tot 2,5 jaar geŽist vanwege witwassen

Het Openbaar Ministerie heeft donderdag in de rechtbank in Rotterdam een gevangenisstraf 30 maanden geëist tegen een 70-jarige man. Tegen een 57-jarige vrouw eist het OM een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Het OM verwijt de man en vrouw het witwassen van circa 475.000 euro via de aankoop van een woning in een dure woonwijk in Rotterdam.

De 70-jarige man is in het verleden veroordeeld voor fraude en betrokkenheid bij de handel in hennep. De man en vrouw kochten en verbouwden vier jaar geleden een huis met inkomsten die volgens het OM niet uit legale bron afkomstig zijn. Van de inkomsten die zij opgaven bij de belastingdienst, konden zij het huis van 350.000 euro en de verbouwing voor meer dan 100.000 euro niet betalen. Voor de aanschaf van de woning waren diverse stortingen bij de notaris door familieleden en een bekende van verdachten gedaan. Later bleek dat er vooraf aan veel van die overboekingen contante gelden werden gestort op de rekeningen.

Bij de doorzoeking van de woning in juli 2018, werd in een plantenpot 15.500 euro gevonden. Ook dat geld is volgens het OM niet uit legale bron te verklaren.

De aanpak van witwassen heeft prioriteit, omdat het van groot belang is voor de effectieve bestrijding van allerlei vormen van ernstige criminaliteit. Het gaat in deze zaak in totaal om het witwassen van 475.190 euro, aldus het OM. ”Het witwassen van crimineel geld is een vorm van ondermijnende criminaliteit die een ernstige bedreiging vormt voor de integriteit van het financiële en economische verkeer” zei de officier: “Geld dat wordt verdiend door het plegen van strafbare feiten maakt onderdeel uit van het zwartgeldcircuit en heeft een ontwrichtende werking op de samenleving. Daarnaast werkt het witwassen van crimineel geld het voortbestaan van verschillende vormen van niet zelden georganiseerde criminaliteit in de hand. Door hun handelen hebben de verdachten hieraan bijgedragen.”

In de tuin van de woning van de man en vrouw werden in een container benodigdheden en apparatuur gevonden voor het telen van hennep. Het OM verweet de man en vrouw dan ook de voorbereidingshandelen van hennepteelt. Het OM kon de betrokkenheid de verdachten echter niet overtuigend bewijzen, dus daarvoor vroeg de officier op zitting vrijspraak.
Misdaad mag niet lonen

Het OM eiste een gevangenisstraf van 30 maanden tegen de man: “hij was vermoedelijk de initiator voor het witwassen” zei de officier. Tegen de vrouw eiste ze een gevangenisstraf van 24 maanden -waarvan 8 maanden voorwaardelijk: “Verdachte moet hebben geweten dat haar partner eerder was veroordeeld voor fraude en betrokkenheid bij hennepkwekerijen. Zij heeft bovendien ook zelf volop geprofiteerd van haar strafbare daden.”

Daarnaast wil het OM dat het huis en de in beslag genomen contante gelden verbeurd worden verklaard. Dit omdat ze volgens het OM zijn gebruikt voor het witwassen van crimineel verdiende gelden en misdaad niet mag lonen.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Luchtbellen om plastic uit de grachten te vissen

Verpakkingen, petflesjes, lachgasballonen, er drijft van alles in de Amsterdamse grachten. Elk jaar wordt er zo’n 42.000 kilo plastic uit de grachten gevist. Daarom bedachten drie vrouwen The Great Bubble Barrier, een luchtbellenbuis om plastic uit het water te halen, door de bubbeltjes komt zwerfvuil dat onder water drijft naar boven. Donderdag werd de eerste Bubble Barrier geplaatst in het Westerdok in opdracht van Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en de gemeente Amsterdam.

Vanaf de kant zie je slechts bubbels, maar onder het water gebeurt een hele boel. 'The Great Bubble Barrier is een buis die op de bodem van de gracht ligt. Uit die buis komen bellen, en die brengen afval naar de oppervlakte. Doordat de buis schuin in de gracht ligt kan er gebruik worden gemaakt van de natuurlijke stroming, op deze manier wordt het afval namelijk naar de zijkant van de oever gebracht waar het wordt verzameld', vertelt een van de oprichters Francis Zoet.

'Een initiatief als The Great Bubble Barrier is belangrijk', zegt Sander Mager, bestuurder Waterschap Amstel, Gooi en Vecht. 'Helaas zit er nog steeds heel veel afval in het grachtenwater. Met behulp van dit systeem lukt het ons nog beter om dit afval eruit te halen, om te voorkomen dat het afval via 't IJ in de Noordzee terecht komt.'

Zoet heeft een duidelijk doel voor ogen. 'Ons doel is zo min mogelijk afval naar zee. Daarom willen we niet alleen in Amsterdam maar ook in de rest van Nederland en ook buiten Nederland aan de slag. Het doel hier in de stad is niet alleen het afvangen van plastic, maar ook het vergroten van de bewustwording over het afvalprobleem. Dus zie je afval op straat, zorg dan dat het niet in de gracht belandt maar gooi het in de prullenbak'.

FOK! Wat een weer: meer zon

Hallo!  

Eerst moet mij één ding van het hart. Er werd mij in de reacties verzocht om niet meer te klagen. Dat is voor mij eigenlijk hetzelfde als een auto zonder stuur. Ik ben begonnen, jaren geleden hier op FOK! om een eigen geluid te geven aan het weerbericht. Het weerbericht is inmiddels spraakmakend geworden door mijn weerberichten. Ik laat inderdaad mijn voorkeuren duidelijk blijken, maar dat maakt mij een echte persoonlijkheid. Niet zomaar een weerdienst napraten, maar recht door zee met een eigen mening. Als me iets niet bevalt zeg ik het gewoon, dat is het mooie aan je eigen weerbericht maken, niet geremd worden door burgerlijke zakelijkheid, maar gewoon een eigen mening. Dat kan helaas niet iedereen waarderen, maar mij bevallen ook wel eens dingen niet. Als er mij regels van bovenaf worden opgelegd, dan stop ik er meteen mee.

Eigenlijk is het pas de eerste keer dat er serieus gemopperd wordt op mijn weerberichten. Niet klagen in het weerbericht? Nee, dat gaat hem niet worden. Zo, ik heb gesproken en nu terug naar de actualiteit. 

Het weer van gisteren stond onder invloed van een depressie langs de westkust van Frankrijk. De frontale zone daarvan trok van zuid naar noord over ons land met regen- en motregen. Zoals ik eergisteren al dacht viel er tussen de 3 en 7 mm. Daarachter vielen er nog een paar buien. Van het zuiden uit is het opgeklaard en dat is de aanzet tot een mooie vrijdag. 

Vandaag zijn er flinke perioden met zon en blijft het vrijwel overal droog. Met 9 graden en weinig wind is het best aangenaam buiten. Op zaterdag kan er dan weer een enkel buitje vallen bij dezelfde temperaturen. 

Tot ziens!  


Meer weer op FOK!

Intercity naar Den Helder (Foto: FOK!)
FOK! op het station.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.