FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 6 november 2019

Bayern MŁnchen en Juventus naar knock-outfase van Champions League

Bayern München heeft woensdagavond met 2-0 gewonnen van Olympiacos. Door de zege is de Beierse club zeker van de knock-outfase van de Champions League. Ook Juventus mag overwinteren in het miljardenbal. De club won uit bij Lokomotiv Moskou met 1-2.

Onder leiding van de nieuwe interim-trainer Hansi Flick won Bayern dankzij doelpunten van Robert Lewandowski en Ivan Perisic. Na vier wedstrijden heeft Bayern twaalf punten en gaat ruim aan de leiding in groep B.

Juventus was zonder de licht geblesseerde Matthijs de Ligt afgereisd naar Moskou. Bij een overwinning was Juventus zeker van overwintering, echter de ploeg van trainer Maurizio Sarri stelde de zege pas in blessuretijd zeker: 1-2.

Overige uitslagen Champions League woensdag
Bayern München - Olympiakos Piraeus 2-0
Lokomotiv Moskou - Juventus 1-2
Atalanta Bergamo - Manchester City 1-1
Bayer Leverkusen - Atlético Madrid 2-1
Dinamo Zagreb - Shakhtar Donetsk 3-3
PSG - Club Brugge 1-0
Real Madrid - Galatasaray 6-0
Rode Ster Belgrado - Tottenham Hotspur 0-4

'Vliegtuigkaping Schiphol bleek verkeerd knopje'

Hulpdiensten zijn woensdagavond massaal op weg naar Schiphol. Even na zeven uur werden meldingen gedaan, die inmiddels zijn opgeschaald naar het zogenaamde GRIP3. Dat staat voor het in gevaar zijn van het welzijn van grote groepen mensen binnen één gemeente.

Het is nog volstrekt onduidelijk wat er aan de hand is op of bij de luchthaven, maar updates volgen uiteraard wanneer er meer bekend is.

Update 19.30 uur
Naar verluidt is inmiddels ook een arrestatieteam onderweg.

Update 19.35 uur
Nog altijd is niet heel veel bekend, maar wel iets meer: de Marechaussee zegt een verdachte situatie aan boord van een vliegtuig te onderzoeken.

Update 19.50 uur
Voor de duidelijkheid: bevestigd is het allerminst, maar er lijken steeds sterkere geruchten te gaan dat er een vliegtuig is gekaapt. Het gaat dan niet om een vliegtuig in de lucht, maar mogelijk een toestel bij Pier D van de luchthaven. Die pier is inmiddels ontruimd.

Update 20.35 uur
Het lijkt er toch wel alle schijn van te hebben dat er een vliegtuig is gekaapt en wel een toestel dat naar Madrid zou vertrekken. Een en ander zou tijdens het boarden gebeurd zijn; rond de dertig mensen waren naar verluidt al ingestapt. De gezagvoerder zou een kapingscode hebben afgegeven, waarna er geen contact meer met hem was.

Update 20.40 uur
De situatie, wat het ook geweest moge zijn, is voorbij. De marechaussee heeft laten weten dat crew en passagiers veilig van boord zijn, maar dat het onderzoek ter plaatse nog bezig is.

Update 21.35 uur
Naar verluidt zou de gezagvoerder per abuis de foutcode afgegeven hebben. Hij zou aan een stagiair het een en ander uitgelegd hebben, maar daarbij werd de code daadwerkelijk afgegeven. Foutje, bedankt.

In een tweet heeft maatschappij Air Europa haar excuses aangeboden. Men liet ook nog weten dat er niks aan de hand was en dat het boarden allemaal prima verliep.

OM eist celstraf en 7 jaar rijontzegging voor veroorzaken dodelijk ongeval Sittard

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een celstraf van 4 jaar en 6 maanden plus 7 jaar ontzegging van de rijbevoegdheid geëist tegen een 44-jarige vrouw uit Sittard. De vrouw wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk ongeval in haar woonplaats. Hierbij kwam een 20-jarige studente om het leven.

Onder invloed
In de nacht van 8 op 9 september 2018 is de verdachte achter het stuur gekropen. Uit onderzoek is gebleken dat zij onder invloed was van alcohol, cannabis en cocaïne. Toen de vrouw, naar eigen zeggen, naar huis reed, is zij deels op een trottoir gaan rijden. Op dat moment fietste daar de 20-jarige studente uit Sittard. De verdachte reed haar aan en is vervolgens doorgereden. De jonge vrouw is ter plekke aan haar verwondingen overleden. De verdachte heeft ook schade aangericht aan diverse auto’s en een aantal bomen.

Maximale strafeis
De 44-jarige vrouw wordt verdacht van dood door schuld, het verlaten van plaats ongeval waarbij het slachtoffer dood is achtergebleven en het verlaten plaats van ongeval met materiële schade. Het OM gaat voor een strafeis die gelijk is aan de maximumstraf, omdat het geen bijkomende omstandigheden ziet om op een lagere straf uit te komen.

Ontzegging rijbevoegdheid
Met betrekking tot de 7 jaar rijontzegging moet per feit gekeken worden. Voor dood door schuld staat een strafmaximum van de rijbevoegdheid van 5 jaar, voor verlaten plaats ongeval 4,5 jaar. De strafeis van 7 jaar is hoger, omdat er een dodelijk slachtoffer is. Naast de celstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid, heeft het OM een vordering van in totaal 70.000 euro geëist voor nabestaanden.

De rechter doet over twee weken uitspraak in deze zaak.

Grote Nederlandse digitaliseringsmissie naar Singapore

Nederland organiseert komende week een digitaliseringsmissie naar Singapore. De missie staat onder leiding van Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties Raymond Knops. In zijn kielzog reist een delegatie van zestig personen uit bedrijfsleven en overheid mee, om de Singapore Week of Innovation and Technology en het Fintech Festival te bezoeken. Het doel is om te leren van de beschikbare technologie en zo veel mogelijk Nederlandse en Singaporese bedrijven met elkaar in contact te brengen om tot nieuwe samenwerkingsverbanden en contracten te komen.

Singapore heeft sinds 2014 de ambitie om de eerste ‘smart nation’ ter wereld te worden. Die ambitie is groter dan de toepassing van ICT voor stedelijke problemen alleen; innovatie is ook een middel om nieuwe economische kansen te benutten. Door een tekort aan arbeidskrachten, zet het land daarnaast sterk in op digitale technologieën zoals robotica en kunstmatige intelligentie. Singapore is met deze ambities een voorbeeldland voor Nederland. Hoewel wij op gebied van privacy en grondrechten soms andere keuzes maken, is het goed om te leren van de ontwikkelingen in dit land. Het Nederlandse Kabinet heeft digitalisering immers ook tot prioriteit benoemd, zoals dat staat beschreven in de Nederlandse Digitaliseringsstrategie.

De delegatie bestaat uit vijf deelmissies van ‘Partners in Blockchain’, ‘Startup Missie’ en de Ministeries van Economische Zaken en Klimaat, Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Minister Raymond Knops: “In een land als Singapore zit de overheid bovenop de innovatie. Ook in Nederland moet de overheid dáár zijn waar innovatie plaatsvindt. Met Singapore vindt nu ook al uitwisseling en samenwerking plaats. Wat we met Singapore gemeen hebben is dat beide landen actief beleid hebben voor experimenten met startups en het MKB. Dit is met name op het gebied van digitalisering en digitale dienstverlening bij de overheid. De doelstelling is om met deze missie de samenwerking verder te intensiveren. Daarbij moet zowel worden gekeken naar de kansen en risico’s, als het bevorderen van digitale inclusie”.

Door de deelmissies worden meerdere programma's doorlopen op en rond de 'Singapore Week of Innovation and Technology' en het 'Fintech Festival'.

Negen jaar cel geŽist voor neersteken man op Twents vakantiepark

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf van negen jaar geëist tegen een 47-jarige man. Hij wordt verdacht van het neersteken van een man (doodslag) in een vakantiehuis in Hoge Hexel in de gemeente Wierden op 29 juli 2017.

De rechtbank in Almelo veroordeelde verdachte op 28 november 2017 al tot een gevangenisstraf van negen jaar. De man ging tegen de straf in hoger beroep.

Ruzie
Op 29 juli 2017 is er tussen twee parkbewoners een ruzie ontstaan in het huisje van de verdachte. Daar heeft hij met een mes het 35-jarige slachtoffer in zijn bovenlichaam gestoken. De man overleed ter plaatse.

Mes gereed
Het staat vast dat verdachte het slachtoffer heeft gestoken. De verdachte heeft, gezien de manier waarop hij heeft gestoken, de kans op een dodelijke afloop op de koop toegenomen. Daarnaast had de verdachte het mes gereed liggen voor het slachtoffer waarmee hij in onmin leefde.

Noodweer
Verdachte doet voor het Gerechtshof in Zwolle een beroep op noodweer dan wel noodweerexces. Volgens de officier van justitie in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), is er inderdaad sprake geweest van een noodweersituatie. Verdachte werd aangevallen en meermalen op het hoofd of gezicht geslagen.

Redelijke verhouding
Alleen de manier waarop de verdachte op de aanval heeft gereageerd, sluit een beroep op noodweer uit. Immers, het doodsteken van het slachtoffer staat niet in redelijke verhouding tot de aanval op de verdachte.

Soort waan
Ook blijkt uit niets dat hij in een soort waan (in juridische taal: een hevige gemoedsbeweging) veroorzaakt door de aanval van het slachtoffer verkeerde. Daarom kan verdachte in de ogen van de AG ook geen beroep doen op noodweerexces.

Het Gerechtshof doet op 20 november 2019 uitspraak.

GroenLinks in Amsterdam: 'Autovrije zondag klinkt als muziek in de oren'

Is de terugkeer van de autoloze zondag een goed idee om de stikstofproblematiek aan te pakken? Begin deze week bleek dat het kabinet het als optie ziet om minder stikstof uit te stoten, de Amsterdamse fractie van GroenLinks reageert enthousiast.

Raadslid Zeeger Ernsting vindt het een goed plan om buiten de binnenstad op één zondag in de maand autovrije gebieden in te stellen. Hij denkt daarbij bijvoorbeeld aan de straten rond het Osdorpplein. Stadsdelen zouden die keuze moeten kunnen maken.

'Ik heb het juist over die straten waar veel mensen op straat al lopen en al zijn', zegt Ernsting. 'Daar rijden ook heel veel trams en er zijn vaak heel veel fietsers. Dus de druk op die openbare ruimte is heel groot. Dan kan die auto toch eens in de maand wel een stapje terug doen.'

Rond het Osdorpplein zijn de reacties gemengd. 'Mensen moeten zich kunnen verplaatsen', vindt een taxichauffeur. 'De auto is er nu eenmaal en is al een grote melkkoe.' Een ander: 'Het is goed voor het milieu. Ik vind het een goed idee.'

Ook in de gemeenteraad is niet iedereen enthousiast. 'Ik vind het wel heel typerend voor GroenLinks dat ze voor het Osdorpplein kiezen', zegt Numan Yilmaz van DENK. 'Ik denk niet dat het gaat helpen. Ik denk dat GroenLinks de echte problemen in de stad moet aanpakken. En dit probleem op een andere manier moet tackelen.'

Volgens Ernsting is het juist heel belangrijk om de stikstofuitstoot te beperken. 'Amsterdam moet ook ontzettend veel woningen bouwen. Als we daaraan kunnen bijdragen door de invoering van een autoloze zondag, dan klinkt dat als muziek in mijn oren.'

Ernsting wil deze maand zijn voorstel aan het stadsbestuur voorleggen.

RIVM inventariseert: bijna 20 duizend e-liquids aangemeld voor Nederlandse markt

Mensen die een e-sigaret willen dampen hebben in ons land een gigantische keuze. Bijna 20 duizend verschillende vloeibare vullingen (e-liquids) zijn door fabrikanten en importeurs aangemeld voor de Nederlandse markt en de smaken zijn legio. Van de 245 smaakbeschrijvingen is veruit het grootste deel zoet.

Dat blijkt uit een inventarisatie van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu . Het publiceerde daarover in het wetenschappelijk tijdschrift Tobacco Control.

De reden dat het RIVM op een rijtje wilde hebben hoeveel e-liquids staan geregistreerd is evident: een instituut dat adviseert over het reguleren van e-sigaretten moet weten waarover het praat. En dus startte het RIVM een onderzoek, waarbij het informatie van e-liquidproducenten over alle producten die in 2017 werden aangemeld voor de Nederlandse markt analyseerde. Het onderzoek leverde een lijst op van bijna 20 duizend verschillende e-liquids in 245 verschillende smaken. Nederland is daarmee het eerste land waarin zo’n inventarisatie is gedaan.

Fruitsmaak favoriet
Onder het totaal aantal vullingen kwam de smaakbeschrijving fruit het vaakst voor (38 procent) gevolgd door tabak (16 procent), toetjes (10 procent) en menthol (6 procent). De onderzoekers constateren dat ongeveer twee-derde van de e-liquids een zoete smaakomschrijving heeft. Van deze lekkere smaakjes is bekend dat ze met name jongeren verleiden om de e-sigaret te gaan gebruiken.

Ferrari voorstander van budgetplafond voor motoren

Ondanks dat Ferrari nog niet helemaal overtuigd is heeft de Italiaanse fabrikant voorlopig ingestemd met de reglementswijzigingen voor 2021. Ferrari is ook voorstander van een budgetplafond voor de motoren.

Ferrari heeft tijdens het FIA World Motor Sport Council geen gebruik gemaakt van hun vetorecht om de reglementswijzigingen voor 2021 weg te stemmen. “Het is waar dat wij voor de plannen hebben gestemd en ons veto dus niet hebben gebruikt. Over het algemeen zijn we dan ook best tevreden met de dingen die zijn voorgesteld”, aldus Louis Camilleri, CEO van Ferrari. “Wat er vlak voor het afgelopen weekend is aangekondigd, is echt pas het begin van een heel proces. De plannen staan allemaal nog in de kinderschoenen, dus de FIA, Formule 1 en teams hebben gezamenlijk nog veel werk te verrichten.”

De motoren zijn momenteel geen onderdeel van de plannen voor het reduceren van de kosten. Ferrari zou dat wel graag zien gebeuren. “Het budgetplafond slaat maar op bepaalde aspecten van de auto. Het beste voorbeeld hiervan is dat de motoren niet onder het voorgestelde budgetplafond vallen. Wij zouden graag zien dat er in de toekomst ook een budgetplafond op motorisch vlak komt.”

Reglementswijzigingen voor 2021 (Bron: Youtube)

Honda keert definitief terug in Eredivisie

Keisuke Honda gaat definitief aan de slag bij Vitesse, zo melden de Arnhemmers woensdagmiddag via de officiële kanalen. De Japanner trainde sinds vorige week al mee met de club van trainer Leonid Slutsky en heeft nu een contract tot het einde van het seizoen getekend. De verwachting is dat Honda, die in afwachting is van een werkvergunning, na de aankomende interlandperiode officieel aansluit bij zijn nieuwe club.

"Het is een tijd geleden dat ik in Nederland heb gevoetbald", reageert Honda op zijn terugkeer in de Eredivisie. "Hopelijk herinneren de voetballiefhebbers in Nederland mij nog. Ik ga er hoe dan ook alles aan doen om indruk te maken op de velden."

"Ik wil belangrijk zijn voor het team en kijk er naar uit om in het stadion en voor de supporters te spelen. Ook is het een leuke bijkomstigheid dat ik, na VVV-Venlo, opnieuw in het geel-zwart mag spelen."

"Ik ben blij dat we op deze manier en ook nog voor de winterstop de diverse blessures kunnen opvangen", verwijst technisch directeur Mo Allach naar de blessures van aanvallers Charly Musonda en Oussama Tannane.

"De carrière van Keisuke spreekt voor zich. Hopelijk laat hij opnieuw zijn kwaliteiten zien in de Eredivisie." Honda, die via Twitter solliciteerde bij Manchester United en AC Milan, zat zonder club na zijn vertrek bij Melbourne Victory. Hij blijft overigens wel als bondscoach verbonden aan Cambodja.

Slutsky, die Honda kent van hun gezamenlijke periode bij CSKA Moskou, is blij met de komst van de routinier naar Vitesse. "Honda brengt specifieke kwaliteiten mee. Hij kan zo instappen. Hij kan op alle posities op het middenveld uit de voeten."

"Ik zie een rol voor hem centraal, maar is ook een optie op rechts. Daar is Oussama Tannane immers weggevallen (vanwege een knieblessure, red.). Hij wil naar de Olympische Spelen van Tokio. Dat is zijn grote doel", aldus Slutsky in gesprek met het Algemeen Dagblad.

27-jarige Pool opgepakt na verzenden vreemde postpakketten

Een 27-jarige man uit Polen die maandagmiddag 4 november pakketjes af komt geven bij een pakketpunt in de Moerwijk in Breda, is een dag later aangehouden. In de pakketjes zitten mogelijk verboden middelen. Tijdens een controle van zijn voertuig bleek hij nog veel meer pakketjes bij zich te hebben.

Rond 14.00 uur kregen  agenten een melding dat een man met bivakmuts diverse pakketjes bij een pakketpunt af kwam leveren. De alerte eigenaar van de winkel vermoedde dat er drugs in zat. Hierop heeft hij de politie gebeld.

Naar aanleiding van camerabeelden werd het signalement van de man duidelijk. Ook was het kenteken te zien van zijn auto. Meerdere eenheden hebben uitgekeken naar het voertuig, waardoor de verdachte uiteindelijk een dag later in Rotterdam is aangehouden.

Agenten in Rotterdam hebben het voertuig van de man dinsdagmiddag 5 november rond 12.00 uur gecontroleerd op de Dordtsestraatweg en vonden daar nog meer pakketjes met dezelfde soort inhoud. Uit testen moet nog blijken om welke middelen het gaat, vermoedelijk zijn het stoffen die vallen onder de geneesmiddelenwet. De verdachte is overgedragen aan de politie in de regio Zeeland-West-Brabant en zit momenteel vast voor verhoor en verder onderzoek. De 41 pakketjes zijn inbeslaggenomen.

Duitse en Nederlandse politie werken samen bij schietpartij Gronau

Zowel de Duitse als de Nederlandse politie nemen het schietincident van vanmorgen in Gronau zeer serieus. Er wordt samengewerkt om helder te krijgen wat er precies is gebeurd, wie ervoor verantwoordelijk is en wat het motief is.

De Duitse recherche is een groot onderzoek gestart naar het schietincident, waarbij een 43-jarige inwoner van Gronau gewond raakte. Ondertussen is bekend dat het gaat om een Nederlandse curator die woont in de Duitse grensplaats. De Nederlandse politie helpt de Duitse recherche door mogelijke linken naar Twente te onderzoeken.

Er gaat bijvoorbeeld in de media veel informatie rond over de link naar een eerder incident bij een sportschool in Losser. Of die link er is en of er meer betrokkenen zijn, moet blijken uit het onderzoek. De poliie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Celstraf voor ophangen handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

De 18-jarige man die terechtstond voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag krijgt een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken, meldt de rechtbank vanmiddag.

De tiener plakte in de avond van 8 april een handgranaat tegen de buitenwand van het supportershome van ADO Den Haag. Daarnaast waren er drie rode kruizen op de wand gespoten.

Beelden verdachte
Op camerabeelden is te zien dat iemand die avond vanuit een auto naar het supportershome rent. Hij staat vervolgens twee minuten op de plaats waar later het explosief en de kruizen zijn aangetroffen.

Onderzoek
Uit onderzoek van de politie bleken er uiteindelijk drie personen in de auto te zitten, waarvan er één is uitgestapt. De drie zijn even later - voordat de handgranaat werd aangetroffen - gecontroleerd door de politie. Het kenteken van die auto bleek op naam te staan van de vader van een van de verdachten.

De handgranaat werd twaalf uur later ontdekt door een getuige. Volgens de rechter had het heel anders kunnen aflopen als de granaat door iemand anders was gevonden die zich niet bewust was van het gevaar ervan, of als de granaat door de wind was losgeraakt.

Uitspraak rechtbank
Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat de Amsterdamse tiener zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, het voorhanden hebben van een handgranaat en het beschadigen van het supportershome in Den Haag.

Bende in Delfzijl opgerold

De politie heeft gisteren in een lopend onderzoek vijf verdachten (15, 17, 27, 32 en 49 jaar) uit Delfzijl aangehouden. Vandaag werd een zesde verdachte (30 jaar) uit Delfzijl aangehouden. De mannen zijn mede gearresteerd naar aanleiding van een onderzoek naar een woningoverval in Delfzijl eerder dit jaar.

Na de aanhoudingen werd in een woning in Delfzijl tijdens een zoeking drugs aangetroffen. De verdachten werden na hun aanhouding overgebracht naar een politiebureau en zitten vast.

Meerdere strafbare zaken
De zaak kwam aan het licht door een aangifte over een woningoverval in mei 2019 aan de Kustweg in Delfzijl. Daarbij waren verschillende personen een woning ingegaan, die wapens bij zich hadden. Niemand raakte gewond, want de bewoners waren het pand ontvlucht. De aanleiding van dit incident is nog niet bekend. Er was niets uit de woning weggenomen. Naast de woningoverval zijn er dit jaar andere strafbare feiten als diefstal met geweld, bedreiging, wederspannigheid en verkeersovertredingen gepleegd in Delfzijl waar één of meer van de aangehouden personen van worden verdacht.

"Dat Ajax en PSV zich hier sans gÍne voor lenen, is onbegrijpelijk"

Liverpool maakt in december tijdens het WK voor clubteams geen gebruik van het luxueuze Marza Malaz Kempinski-hotel in Qatar. Dit omdat het personeel volgens the Reds zwaar wordt onderbetaald en tevens overbelast is. De Champions League-winnaar kiest derhalve uit principe voor een ander onderkomen.

Algemeen Dagblad-verslaggever Sjoerd Mossou zou willen dat Ajax en PSV, die in januari een trainingskamp beleggen in Qatar, dezelfde principes hanteren. Mossou had liever gezien dat Liverpool het mini-toernooi helemaal had overgeslagen, maar ook hij weet dat de belangen daarvoor te groot zijn.

"Het was pas echt een statement geweest als the Reds niet naar dat kotslandje waren gegaan, bij voorkeur met een dikke middelvinger erbij. Toch is zo'n principeweigering altijd nog beter dan niks doen."

"PSV en Ajax worden vooralsnog totaal niet gehinderd door statements of principekwesties. In de winterstop gaan ze zogezegd 'stadions testen' die in 2022 gebruikt worden tijdens het WK in Qatar."

Over de mensenrechten in Qatar wordt al heel lang gediscussieerd. Bij de bouw van de WK-stadions zijn bijvoorbeeld al honderden bouwvakkers overleden. Toon Gerbrands, algemeen directeur van PSV, vindt echter dat het vooral een politieke aangelegenheid is, en niet een sportieve.

"Ofwel: zolang de regering geen boycot afkondigt, is het verantwoord om te gaan. Quote van Gerbrands: 'Anders kunnen we nergens meer naartoe'. Die redenering wordt vaker gebruikt", schrijft Mossou.

'Bayern MŁnchen heeft nieuwe topkandidaat na 'nee' van Rangnick'

Ralf Rangnick wordt niet de nieuwe trainer van Bayern München. Volgens BILD zit de ex-trainer van onder meer Schalke 04 en RB Leipzig niet te wachten op een dienstverband in Beieren en heeft hij de club 'nee' verkocht. De clubloze Arsène Wenger zou nu de topfavoriet zijn om het stokje over te nemen van de inmiddels ontslagen Niko Kovac.

Kovac stond al langere tijd onder druk en kreeg zijn ontslag na de 5-1 nederlaag van vorig weekend tegen Eintracht Frankfurt. Erik ten Hag werd genoemd als kandidaat in München, maar in aanloop naar de wedstrijd tegen Chelsea gaf de Ajax-trainer aan dat hij niet op een tussentijds vertrek zit te wachten. Ten Hag zei Bayern een prachtige club te vinden. "Maar ik maak het seizoen af bij Ajax."

Rangnick was volgens Duitse media topkandidaat om Kovac op te volgen in de Allianz Arena. De head of sport and development van Red Bull heeft ruimschoots ervaring in de Bundesliga. Hij was eerder trainer van onder meer VfB Stuttgart, Hannover 96, Schalke en Leipzig, terwijl hij ook sportief directeur was bij Leipzig en Red Bull Salzburg. Rangnick werd afgelopen zomer al in verband gebracht met Bayern, maar toen besloot de clubleiding het vertrouwen in Kovac uit te spreken.

Wenger is volgens BILD nu de topkandidaat om Bayern tot aan het einde van het seizoen onder zijn hoede te nemen. De Franse trainer zit zonder club nadat hij Arsenal in 2018 verliet. Wenger staat er goed op bij de Duitse clubleiding en heeft een streepje voor omdat hij de Duitse taal machtig is.

Ook Massimiliano Allegri is in beeld, maar Bayern heeft na Carlo Ancelotti liever niet opnieuw een trainer die geen Duits spreekt.

'Muiterij' bij Napoli: spelers negeren orders van flamboyante president

Het lijkt hommeles te zijn bij Napoli, zo melden verschillende Italiaanse media. President Aurelio De Laurentiis wilde dat de spelers van i Partenopei na de wedstrijd tegen FC Salzburg (1-1) weer zouden terugkeren naar een trainingskamp. In plaats daarvan zou er sprake zijn van 'muiterij' en heeft de selectie besloten om naar huis te gaan.

Met een overwinning op Salzburg had Napoli zich dinsdagavond kunnen verzekeren van overwintering in de Champions League. Door doelpunten van Erling Braut Haaland en Hirving Lozano eindigde het duel echter in 1-1, ondanks dat i Partenopei in eigen stadion de nodige kansen lieten liggen om tot een overwinning te komen. Na afloop van het duel verscheen aanvoerder Lorenzo Insigne wel direct voor de camera, maar trainer Carlo Ancelotti en Fernando Llorente hielden zich niet aan de gemaakte afspraken met de media.

Ancelotti liet ook verstek gaan op de persconferentie, terwijl hij contractueel verplicht is om hier aanwezig te zijn. Insigne zou vervolgens naar de zoon van De Laurentiis zijn gestapt om hem te vertellen dat de spelers niet zouden terugkeren naar het trainingskamp. "We gaan naar huis, vertel dat maar aan je vader", zou de aanvaller gezegd hebben tegen De Laurentiis junior. De president zelf was al naar huis en had een bus klaarstaan om de spelers terug naar het trainingskamp in Castel Volturno te brengen. De Laurentiis besloot dat zijn spelers vijf dagen in afzondering moesten na de 2-1 nederlaag tegen AS Roma van afgelopen weekeinde.

De spelers van Napoli hebben echter hun buik vol van de trainingskampen, omdat ze hun familie daardoor een stuk minder zien en De Laurentiis hiermee de contractuele afspraken zou schenden. Er zou zelfs met advocaten gekeken worden of er iets gedaan kan worden aan de vele trainingskampen. Nu zou ook voor Ancelotti de maat vol zijn geweest, waardoor hij samen met de spelers heeft besloten dat ze niet zouden terugkeren naar het trainingskamp. Italiaanse media melden dat de technische staf wel zou zijn teruggekeerd naar het trainingskamp.

Er zouden al weken spanningen heersen tussen Ancelotti, de selectie en de flamboyante voorzitter De Laurentiis. Voor Napoli wacht komende zaterdag de thuiswedstrijd tegen Genoa. De gebeurtenissen na afloop van de wedstrijd tegen Salzburg kunnen echter nog gevolgen hebben voor Napoli. Volgens de reglementen van de UEFA dienen clubs zich aan de gemaakte afspraken met de media te houden. Aangezien Napoli dat in dit geval niet gedaan heeft, kan de Italiaanse club een boete van de Europese voetbalbond verwachten.

Terry Bogard vandaag naar Super Smash Bros. Ultimate

Tijdens E3 werden twee personages aangekondigd voor Super Smash Bros. Ultimate. Met Banjo & Kazooie kunnen we al enige tijd vechten, maar het lange wachten was op Terry Bogard. Dat wachten houdt snel op, want Terry komt vandaag als nieuwste fighter beschikbaar.

SNK en Sakurai hebben nauw samen gewerkt aan de ontwikkeling van de DLC. Net als fighters uit Street Fighter kun je zijn aanvallen invoeren met de combo's uit de klassieke Fatal Fury-games. Doe je dit, dan doen je aanvallen zelfs iets meer schade. Wanneer Terry teveel schade heeft opgelopen, kan hij bovendien een speciale aanval doen. Deze aanval moet je met de klassieke combo invoeren.

In Terry zijn stage, King of Fighters Stadium, vind je oude bekenden uit hetzelfde universum in de achtergrond. SNK heeft maar liefst 50 muziekstukken beschikbaar gesteld voor de DLC die zich niet beperken tot enkel Fatal Fury. Zo vind je ook een aantal nummers uit bijvoorbeeld Metal Slug terug.

De complete presentatie kun je hieronder terugbekijken.

PSV met Afellay en zonder Bergwijn en Malen naar Oostenrijk

PSV moet het donderdag tegen LASK Linz doen zonder Donyell Malen en Steven Bergwijn. De twee aanvallers zijn nog altijd geblesseerd en reizen niet met de selectie van trainer Mark van Bommel af naar Oostenrijk voor het duel in de Europa League. In aanloop naar de komende interlandperiode werken de aanvallers in Eindhoven aan hun herstel. Ibrahim Afellay zit wel bij de wedstrijdselectie en reist voor het eerst dit seizoen mee naar een Europese uitwedstrijd.

Malen raakte vorige maand geblesseerd in de met 3-0 verloren wedstrijd tegen FC Utrecht. Bergwijn kreeg vervolgens in de thuiswedstrijd tegen LASK Linz (0-0) hamstringklachten, maar speelde het duel desondanks gewoon uit. Sindsdien kwam ook hij niet meer in actie voor de Eindhovenaren en is het de vraag wanneer hij weer inzetbaar is. Bondscoach Ronald Koeman houdt de situtatie van beide aanvallers nauwlettend in de gaten. Vrijdag maakt hij zijn definitieve selectie bekend voor de twee EK-kwalificatiewedstrijen tegen Noord-Ierland en Estland.

Zonder Bergwijn en Malen heeft PSV het moeilijk in de Eredivisie. AZ bleek met 0-4 te sterk en afgelopen zaterdag werd op bezoek bij Sparta Rotterdam ternauwernood een punt uit het vuur gesleept (2-2). Cody Gakpo speelde de afgelopen twee wedstrijden in de spits bij PSV. Van Bommel kan in de punt van de aanval ook kiezen voor Kostas Mitroglou en de talentvolle Amar Catic.

PSV is bij een overwinning op LASK Linz zeker van een plek in de volgende ronde. Ook bij een gelijkspel is kwalificatie voor de knock-outfase zo goed als zeker. De wedstrijd in Linz begint donderdag om 18:55 uur.

Volledige PSV-selectie voor duel met LASK Linz:
Doel: Zoet, Unnerstall, Ruiter.
Verdediging: Viergever, Schwaab, Baumgartl, Dumfries, Sadílek, Boscagli.
Middenveld: Teze, Gutiérrez, Afellay, Rosario, Ihattaren, Thomas.
Aanval: Bruma, Doan, Pereiro, Mitroglou, Gakpo, Catic.

Daley Blind voelt zich 'genaaid': "Misschien kon hij de druk niet aan"

Daley Blind moest tegen Chelsea voortijdig de kleedkamer opzoeken vanwege een tweede gele kaart voor een overtreding op Tammy Abraham. Joël Veltman kreeg tegelijkertijd een tweede gele kaart, voor een handsbal in het strafschopgebied. Blind is na afloop van het duel, dat uiteindelijk in 4-4 eindigde, in gesprek met het ANP nog steeds vol ongeloof.

"We zijn genaaid, net als in de thuiswedstrijd. En waar is de videoscheidsrechter als je hem nodig hebt? Het is een schande", verwijst Blind naar de ontmoeting in Amsterdam, waarin een treffer van Quincy Promes geannuleerd werd wegens buitenspel. "Ik heb de beelden gezien. En iedereen ziet dat mijn tegenstander eerst mij haakt. Dat is een overtreding dus. Dan kan Veltman geen hands meer maken. En hij maakte niet eens hands. Hij had zijn arm naast zijn lichaam."

"We moeten niet te veel over een scheidsrechter praten en altijd naar onszelf kijken. Maar in de thuiswedstrijd tegen Chelsea waren er ook discutabele momenten. Ik weet niet wat het is, misschien kon die scheidsrechter de druk niet aan", vervolgt de verdediger annex middenvelder. Hij keek het slot van het duel uiteindelijk met Veltman in de kleedkamer en zag daar de in het eerste uur opgebouwde 1-4 voorsprong verdampen. Chelsea maakte zelfs nog de 5-4, maar die werd afgekeurd na inmenging van de VAR.

"Er hing een televisie in de kleedkamer. Joël en ik hadden het niet meer. Wat waren we gefrustreerd. Maar de complimenten aan de jongens die het op 4-4 hebben gehouden", stelt Blind. "Helaas zijn Joël en ik er tijdens de volgende wedstrijd tegen Lille niet bij. Maar ik heb alle vertrouwen in onze vervangers."

"Wat jammer dat we hier niet hebben gewonnen. In een uitwedstrijd bij Chelsea met 4-1 voorstaan, dat doen niet veel teams. Jammer dat het zo is afgelopen."

Daley Blind voelt zich 'genaaid': "Misschien kon hij de druk niet aan" (Pro Shots / Action Images)
Daley Blind voelt zich 'genaaid': "Misschien kon hij de druk niet aan" (Pro Shots / Action Images)

Leraren blokkeren ministerie met trekkers

Goed voorbeeld doet goed volgen, dus regelden de leraren die vandaag staken 150 trekkers en blokkeerden vanochtend het ministerie van OCW. Naar wij gehoord hebben is er nog geen deur bij het onderwijsministerie geramd door de trekkers.

15-jarige opgepakt in onderzoek vechtpartijen Terneuzen

In de voorbije weken is de politie druk bezig geweest met het onderzoek naar de verspreiders van berichten op sociale media waardoor scholieren in Terneuzen werden aangemoedigd om deel te nemen aan vechtpartijen.

De berichten werden voornamelijk via Snapchat verspreid en, met name door scholieren, veel gedeeld. Door deze berichten ontstond een hoop onrust onder scholieren in Terneuzen. De politie werd erin gemoeid en door de burgemeester van de gemeente Terneuzen werd, in samenspraak met het Openbaar Ministerie en de politie, zelfs een samenscholingsverbod afgekondigd.

Het onderzoek is inmiddels voor het grootste gedeelte afgerond. De politie heeft allerlei verzamelde informatie uitgelopen rondom de berichtgeving hieromtrent. Er zijn al eerder verdachten aangehouden en verhoord en ook zijn verschillende getuigen gehoord door rechercheurs. Vanmorgen is nog een verdachte aangehouden. Dit betreft een jongen van 15 jaar uit Oost-Souburg.

De jongen heeft niets te maken met de scholen of scholieren die werden betrokken bij de vechtpartijen. Hij heeft vanmorgen een verklaring afgelegd bij rechercheurs waarin hij bekent te hebben geparticipeerd in de verspreiding van de eerste berichten. De aangehouden verdachte zit nog vast, zijn telefoon is in beslag genomen voor verder onderzoek.

TechNovember stimuleert overheid om te anticiperen op technologische ontwikkelingen

Artificiële intelligentie, satellieten, gezichtsherkenning, digital twins … Stuk voor stuk technologische ontwikkelingen die veel impact (zullen) hebben op de opgaven in het domein van veiligheid, leven en wonen in een democratische rechtsstaat en het openbaar bestuur. In de maand november organiseren de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV) en Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) samen met de Rijks Innovatie Community daarom TechNovember. Als lerende organisaties willen JenV en BZK de volgende stap zetten naar een structurele benadering van technologie.

De aftrap van TechNovember vond plaats op maandag 4 november in het Auditorium aan de Turfmarkt, in aanwezigheid van secretaris-generaal van JenV, Siebe Riedstra en zijn collega-SG bij BZK, Maarten Schurink. Inspirerende bijdragen werden geleverd door wetenschapsjournalist Diederik Jekel en twee toppers op het gebied van innovatie(strategie): Deborah Nas en Menno Lanting.

Meebewegen
“Technologische ontwikkelingen voltrekken zich in een steeds hoger tempo’, vertelt Christiaan van den Berg van het Innovatieteam van JenV, gevraagd naar het ‘waarom’ van TechNovember. “De overheid heeft moeite om dat tempo bij te houden. Maar dat is wél hard nodig. Technologische ontwikkelingen bieden de overheid enerzijds kansen om haar taken beter uit te voeren; anderzijds kunnen er ook nieuwe dreigingen uit voortkomen, waarop de overheid tijdig moet inspelen. En vlak ook de impact van technologische ontwikkelingen op de samenleving niet uit. Een simpel voorbeeld: burgers raken steeds meer gewend aan de snelle, digitale dienstverlening die het bedrijfsleven kan leveren. Dan is het niet meer van deze tijd dat je bij een ministerie – bij wijze van spreken – een hele papierberg in drievoud moet invullen om een vergunning aan te vragen. De overheid zal dus moeten meebewegen.”

“Het is uiteraard niet zo dat de overheid nu stilstaat,” vult Wouter Fellendans, adviseur van de Chief Information Officer van het ministerie van BZK, aan. “Maar we willen als overheid beter anticiperen op nieuwe ontwikkelingen en sneller reageren. De departementen BZK en JenV kunnen hierbij veel van elkaar leren. Vandaar dat we samen TechNovember organiseren.”

Deep dives
Gedurende TechNovember, dat de hele maand november duurt, vinden er 12 zogeheten ‘deepdives’ plaats. In zo’n deepdive duikt een wetenschapper van naam en faam telkens de diepte in met de deelnemers van beide departementen, om hen bij te praten over een specifieke technologie, zoals spraakherkenning, quantumcomputers of blockchain. Daarna laten een of meer (uitvoerings)organisaties zien hoe zij deze technologie al concreet toepassen in hun werk en welke nieuwe toepassingsmogelijkheden zij zien voor de toekomst. Een deepdive eindigt doorgaans met een discussie over de betekenis van deze nieuwe technologie en de haken en ogen die aan het gebruik ervan zitten.

“Die discussie willen we graag op gang brengen,” vertelt Edo Gillissen van het ministerie van JenV, die zelf een deepdive over gezichtsherkenning verzorgt. Gezichtsherkenningssoftware kan een foto van een verdachte razendsnel vergelijken met duizenden foto’s van mensen die eerder voor een delict zijn veroordeeld. De politie krijgt dan een lijstje van de meest waarschijnlijke hits, waarna het onderzoek naar de identiteit van de verdachte zich in eerste instantie op die personen kan concentreren. Tot nu toe werken de politie en het Nederlands Forensisch Instituut bij gezichtsherkenning nog vooral met statische beelden. Maar de politie experimenteert ook al met het herkennen van gezichten van live camerabeelden. “Dat kan uiteraard heel nuttig zijn, om bij bepaalde, zeer ernstige verdenkingen iemand van afstand te herkennen,” vertelt Gillissen.

“De vraag is: waar trek je als samenleving de grens? Ik denk dat niemand toestanden wil zoals in China, waar miljoenen camera’s met gezichtsherkenning zo’n beetje alles en iedereen in de gaten houden. Maar wat vinden we als burgers nog wél acceptabel en noodzakelijk voor de veiligheid? Over dat soort vragen gaan we in deze deepdive met elkaar in discussie. Dat moet resulteren in passend beleid.”

In de deepdives van deze eerste TechNovember komen vooral technologische ontwikkelingen aan de orde die zowel voor JenV als BZK interessante toepassingen (kunnen) hebben. “Neem satellieten,” zegt Van den Berg. “JenV kan daar gebruik van maken bij de opsporing, bijvoorbeeld om illegale graafwerkzaamheden te detecteren die kunnen duiden op een drugslab. En voor BZK en andere ministeries die nu bezig zijn met onder andere de bouwopgave, energietransitie en stikstofcrisis kunnen alle data die satellieten en drones genereren, maar bijvoorbeeld ook de luchtkwaliteitsmeters van particulieren, waardevol gaan blijken. Nauwkeuriger data, betere algoritmen en meer rekenkracht gaan helpen om die grote opgaven in de schaarse ruimte integraal aan te pakken.”

Vooruitkijken
In de deepdives komen niet alleen de – onmiskenbare - voordelen van nieuwe technologieën aan bod, maar ook de risico’s en de impact op de samenleving – waar de overheid eveneens op moet anticiperen. Volgens Van den Berg loopt deze eerste TechNovember daarmee al vooruit op het proces dat beide ministeries voor ogen staat: "relevante ontwikkelingen in een vroeg stadium signaleren, samen met beleid, uitvoering, wetenschap en bedrijfsleven leren over de kansen, risico’s en de impact op de samenleving. Vanuit deze kennis werken aan passend beleid en effectieve toepassingen en tegelijkertijd ook aan oplossingen voor gesignaleerde risico’s.”

Met het oog op dit overheidsbrede doel is het niet vreemd dat Fellendans en Van den Berg al vooruitkijken naar volgend jaar: “Als deze eerste TechNovember voor JenV en BZK goed aanslaat, willen we er een jaarlijks terugkerend evenement van maken en er ook méér ministeries bij betrekken. Zo kan TechNovember een belangrijke stimulerende rol spelen, op weg naar die gewenste structurele aandacht voor en inbedding van technologische ontwikkelingen in beleid en uitvoering van de overheid.”

PIC eist sluiting tentoonstelling Amsterdam Museum

Het Prostitutie Informatie Centrum (PIC) eist dat het Amsterdam Museum een tentoonstelling over sekswerkers per direct sluit. Volgens hen draagt de expositie bij aan de onveiligheid van sekswerkers en stigmatisering van hun werk.

De tentoonstelling heet de 'Nr. 1 Tourist Attraction' en is een zogeheten kunstinstallatie van kunstenaar Jimini Hignett, bestaande uit onder andere foto's en souvenirs. In de tentoonstelling zijn 'lange lappen tekst vol met anti-prostitutieteksten' te lezen. 'Jimini Hignett ontkent zelfs het bestaan van sekswerkers, ze wil deze term zelf niet gebruiken want in haar ogen zijn alle sekswerkers slachtoffers', aldus Nadia van der Linde, voorzitter van het PIC.

'We voelen ons erg verraden'
'Het is een grote propaganda-actie vol leugens, moraliserende leuzen en gewoon enorm stigmatiserende boodschappen waardoor sekswerkers verder in het verdomhoekje worden geduwd en steeds moeilijker veilig hun werk kunnen doen', vervolgt Van der Linde.

Het PIC vindt het jammer dat juist in het Amsterdam Museum ruimte is gegeven voor de tentoonstelling, omdat zij het museum juist kenden als een inclusieve plek, waar ook ruimte is voor de LHBTI-gemeenschap. 'We voelen ons erg verraden door de aard van de tentoonstelling. Het lijkt ons zaak dat de kunstenares haar souvenirs beter in haar eigen vitrinekast kan zetten en haar kruistocht tegen sekswerkers elders voert.'

Artistieke vrijheid
Het Amsterdam Museum laat weten 'dat de blik van kunstenaars op maatschappelijke kwesties bezoekers vaak ook stimuleert om hierover na te denken. We geven de kunstenaars de artistieke vrijheid om hun persoonlijke visie in een kunstwerk te presenteren. Dat betekent niet dat deze visie ook het standpunt van het museum is.'

Het museum heeft veel reacties gehad op de installatie van Hignett. 'Hiermee is het een afspiegeling van hoe het debat ook in de stad gevoerd wordt: prostitutie in Amsterdam is en blijft een complex vraagstuk waar hele uiteenlopende en soms tegengestelde standpunten over bestaan. Onze programmering is erop gericht in de komende maanden volop ruimte te kunnen geven aan deze meerdere stemmen.'

Tweetal opgepakt na beroving 18-jarige knul

Dinsdagavond is een 18-jarige jongen uit Koog aan de Zaan slachtoffer geworden van een beroving. De politie heeft twee mannen van 21 jaar uit Zaandam en Zaandijk aangehouden.

Rond 22.00 uur liep het 18-jarige slachtoffer in de Jonge Zwaanstraat in Koog aan de Zaan toen hij werd aangesproken door twee mannen. Toen het slachtoffer weg wilde lopen werd hij door een van de mannen bij zijn jas gepakt en in zijn gezicht geslagen. De twee mannen riepen tegen het slachtoffer dat hij zijn persoonlijke bezittingen moest afgeven.

Nadat het slachtoffer zijn bezittingen had afgestaan zijn de twee verdachten met de goederen weggerend in onbekende richting. Er was een signalement bekend en na een zoekslag in de omgeving troffen agenten twee mannen aan die voldeden aan het signalement. Het tweetal is overgebracht naar het politiebureau en ingesloten voor onderzoek.

Man kan vier maanden na mishandeling nog steeds niet werken

Op dinsdag 5 november besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan een mishandeling in de stad Groningen. Een 47-jarige man raakte zondagochtend 30 juni 2019 zwaargewond bij een mishandeling op de Steentilbrug in Groningen. De gevolgen van de mishandeling zijn dusdanig ernstig, dat het slachtoffer vier maanden later nog steeds niet kan werken.

Na een gezellige avond uit in onder meer Bar Players en nachtcafé Warhol, kocht het slachtoffer nog iets te eten bij een snackbar. Tijdens zijn wandeling naar huis, kwam hij waarschijnlijk op de hoek van de Steentilstraat en het Gedempte Zuiderdiep vier mannen tegen. Uit onderzoek blijkt dat hij met dit viertal de Steentilstraat in liep. Een getuige heeft gezien dat het slachtoffer op de Steentilbrug met één van hen een woordenwisseling had. Nadat hij het slachtoffer neersloeg, rende de verdachte weg via het Voor ’t Voormalig Klein Poortje in de richting van de Oosterhaven.

Uit onderzoek blijkt dat de portemonnee van de 47-jarige Groninger werd gestolen. Enkele uren na de mishandeling werd met zijn bankpas afgerekend in een supermarkt aan het Damsterdiep, zo’n 250 meter verderop. Het slachtoffer wordt ruim vier maanden na de klap, nog steeds behandeld aan het letsel dat hij die nacht heeft opgelopen. Zijn kaak stond los, hij had een schedelbasisfractuur, een hersenschudding en meerdere breuken in het gezicht. Ook heeft hij moeite met lopen en is zijn gehoor aangetast.

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via de gratis opsporingslijn 0800-6070, of via 0900-8844. Ook anoniem bellen kan, via 0800-7000. 

Man aangehouden na steekpartij

Dinsdagavond heeft de politie na een steekpartij in een instelling in Castricum een 40-jarige man uit Amsterdam aangehouden. De politie is op zoek naar getuigen.

Rond 20.40 uur kreeg de politie een melding dat er een medewerker was neergestoken in een instelling aan de Oude Parklaan. Toen de politie arriveerde was de verdachte er vandoor gegaan in de richting van het station. De 40-jarige Amsterdammer is aangehouden op de Kramersweg en overgebracht naar het politiebureau.

Het slachtoffer is met verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, zijn toestand is stabiel. De politie onderzoekt wat er zich precies heeft afgespeeld. Getuigen worden verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nieuw te streamen in november

Het is zover: de streamingoorlog begint aan de volgende veldslag. November ziet de start van Apple TV+ en ook Disney+ begint, na een betaperiode in ons land van twee maanden, officieel te draaien. Wat hebben deze diensten, en de concurrenten die we al een aantal jaren kennen, deze maand te bieden?

Netflix

De grootste Netflix-release in november is natuurlijk de nieuwe van Martin Scorsese. Hij maakte The Irishman, met rollen voor Robert De Niro, Al Pacino en Joe Pesci, voor de streamingboer omdat simpelweg de grote filmstudio's er geen brood in zagen. Gelukkig komt de film vanaf 14 november ook op het grote scherm in een aantal kleinere bioscopen, dus check vooral je lokale filmtheater om te zien of je de kans krijgt de film te zien zoals Scorsese het bedoelt heeft. Vanaf 27 november kun je de film thuis bekijken.

Lees ook ons verslag van de persconferentie op het London Film Festival, waar Scorsese, Pacino en De Niro aanwezig waren om over The Irishman te praten.

The Irishman

Netflix voegt nog meer eigen films toe deze maand, zoals The King en Holiday in the Wild (te zien sinds vrijdag) en de kerstfilms Let It Snow (8 november), Klaus (15 november) en The Knight Before Christmas (21 november). En natuurlijk zijn er ook weer nieuwe seizoenen van hun Netflix Original series, zoals Atypical (sinds 1 november), The End of the F***ing World (sinds gisteren) en The Crown (vanaf 17 november).

Andere interessante toevoegingen zijn Resident Evil: Retribution, Steel Magnolias en 2001: A Space Odyssey (allen sinds 1 november), You Were Never Really Here, seizoen 4 van Outlander (beide sinds gisteren) en A Bad Moms Christmas (vanaf 30 november).

Mis je nog iets? Voeg het toe in de reacties of in het Netflix-topic op het forum.

Amazon Prime Video

Actieserie Jack Ryan kwam vrijdag terug met het tweede seizoen. Je kunt hier meer over lezen in ons interview met castleden John Krasinski en Wendell Pierce.

Andere toevoegingen zijn het vierde seizoen van The Man in the High Castle (15 november) en de film The Report (29 november), die overigens ook vanaf morgen in de bioscopen draait.

The Report: Adam Driver

FOK!kers die hun ontdekkingen op Prime Video willen bespreken doen dat in het daarvoor bestemde topic op het forum.

Ziggo Movies & Series

Omdat Ziggo nog steeds de go-to plek is voor HBO-series, kunnen we melden dat je daar vanaf deze maand de nieuwe serie His Dark Materials zien, gebaseerd op de boeken van Philip Pullman.

Videoland

Interessante toevoegingen op Videoland zijn deze maand de drie seizoenen van de FBI-serie Quantico en een lange lijst kerstfilms, voor wie alvast in de sfeer wil geraken.

FOK!kers die over Videoland-series en -films willen praten doen dat in het Videoland Unlimited-topic.

Disney+

Aanstaande dinsdag gaat Disney+ officieel van start. Vanaf dan kun je de nieuwe Star Wars-serie The Mandalorian kijken, net als de kerstfilm Noelle, een nieuwe live-action-remake van Lady and the Tramp (Lady en de Vagebond), High School Musical: The Musical: The Series, de documentaireseries The World According to Jeff Goldblum en The Imagineering Story, de educatieve serie Forky Asks a Question, de musicalserie Encore! en de serie Marvel's Hero Project.

De meeste series krijgen eens in de paar dagen een nieuwe aflevering, dus verwacht bijvoorbeeld op 15 en 22 november verder te kunnen kijken nadat je vanaf 12 november de eerste afleveringen hebt gekeken.

Ook voegt Disney nog af en toe oudere content toe, zoals Avatar, dat ook vanaf dinsdag te zien is, en verschijnen Disney-bioscoopreleases van eerder dit jaar op de streamingdienst. Zo is afgelopen weekend Tim Burtons Dumbo toegevoegd.

Bespreek meer toevoegingen in het Disney+-topic op het forum.

Apple TV+

Nieuwkomer deze maand is natuurlijk Apple. De tech-gigant steekt hun teen in de streamingvijver en heeft afgelopen vrijdag acht titels gelanceerd voor abonnees: de series The Morning Show, See, For All Mankind en Dickinson, de documentaire The Elephant Queen en de kinderseries Helpsters, Ghostwriter en Snoopy in Space. Op 28 november wordt de serie Servant toegevoegd.

Ook TV+ geeft niet overal meteen alle afleveringen van vrij; zo kun je bijvoorbeeld Dickinson in één keer bingen, maar van The Morning Show zijn slechts drie afleveringen te zien, en nieuwe afleveringen worden later toegevoegd. TV+ heeft bovendien alleen eigen content, dus naast de lanceertitels is er nog niet zo veel te beleven. Apple voegt natuurlijk de komende maanden wel nog meer eigen content toe.

Natuurlijk is er ook over Apple TV+ een speciaal forumtopic.

Mis je een streamingdienst in dit overzicht? Laat het ons weten in een reactie!

Breed onderzoek naar burgerschap gestart

Deze week is de onderwijsinspectie gestart met een onderzoek naar de manier waarop scholen basiswaarden bevorderen, als onderdeel van de wettelijke burgerschapsopdracht van scholen. Het onderzoek richt zich onder meer op hoe scholen invulling geven aan thema’s waarover morele opvattingen sterk kunnen verschillen, bijvoorbeeld seksuele diversiteit. De inspectie bezoekt zowel aangekondigd als onaangekondigd een breed scala aan scholen.

De wet schrijft scholen voor dat ze actief burgerschap en sociale integratie bevorderen. Daarnaast moet het onderwijs ervoor zorgen dat leerlingen kennis hebben van en kennismaken met verschillende achtergronden en culturen van leeftijdgenoten. Daarbij moeten scholen ervan uitgaan dat leerlingen opgroeien in een pluriforme samenleving.

Breed onderzoek
De minister heeft de inspectie gevraagd om onderzoek te doen naar lesmateriaal op islamitische scholen, en daarbij te beoordelen of deze scholen genoeg doen aan burgerschapsonderwijs. Aanleiding waren publicaties over een islamitische onderwijsmethode over seksuele voorlichting. De inspectie gaat dit onderzoek breder invullen, omdat de discussie die hieraan ten grondslag ligt verder voert dan de vraag of een bepaalde lesmethode binnen een denominatie wel of niet kan.

Dat betekent dat  scholen met verschillende achtergronden en levensbeschouwelijke opvattingen in het onderzoek betrokken worden. Het betreft scholen uit het primair, voortgezet en (voortgezet) speciaal onderwijs, en instellingen uit het mbo.

Het rapport wordt naar verwachting in de loop van februari 2020 gepubliceerd.

Smallingerland mag onderzoek naar nieuwe gaswinningsprojecten niet blokkeren

De gemeente Smallingerland mag niet via een wijziging van het bestemmingsplan onderzoek naar nieuwe gaswinningsprojecten in haar buitengebied uitsluiten en daarmee gaswinning tegenhouden. Dat heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State geoordeeld in een uitspraak van vandaag.

De rechtszaak tegen het bestemmingsplan van de gemeente Smallingerland was aangespannen door de minister van Economische Zaken en Klimaat. Volgens hem doorkruist de gemeente hiermee het landelijk energiebeleid en is een bestemmingsplan daarvoor niet bedoeld. Een bestemmingsplan mag uitsluitend betrekking hebben op de ruimtelijke ordening. Daarin geeft de Afdeling bestuursrechtspraak de minister gelijk.

Aanleiding bestemmingsplan
Smallingerland wil inzetten op duurzame energiebronnen. Ook vreest Smallingerland voor aardbevingen door nieuwe gaswinningsactiviteiten. Daarom vindt zij meer gaswinningsprojecten binnen de gemeentegrenzen niet gewenst. Met het oog daarop heeft de gemeenteraad in juli 2018 het bestemmingsplan gewijzigd om nieuw verkennings- en opsporingsonderzoek naar gas niet meer toe te staan.

Voor de Afdeling bestuursrechtspraak was de centrale vraag in deze procedure of de gemeente ‘een ruimtelijk relevant doel nastreeft’ met het uitsluiten van verkenningsonderzoek en het verbieden van opsporingsonderzoek. Is dat namelijk niet het geval, dan kan en mag de gemeente dit niet regelen via een (wijziging van het) bestemmingsplan.

Ruimtelijk niet-relevante doelen
Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak streeft de gemeente Smallingerland met het uitsluiten van beide onderzoeken ‘ruimtelijk niet-relevante doelen’ na. De gemeente mag voor het voeren van een energiebeleid niet het bestemmingsplan inzetten. Daarnaast is volgens de Afdeling bestuursrechtspraak aannemelijk dat beide onderzoeken op zichzelf niet leiden tot de aardbevingen die de gemeente vreest.

Voor het tegengaan van geluid- en trillinghinder bij het verkenningsonderzoek zou de gemeente nog wel een regeling kunnen opnemen in een bestemmingsplan. Maar naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad zich in dit geval “niet in redelijkheid op het standpunt kunnen stellen dat een algemeen verbod op verkenningsonderzoek in overeenstemming is met een goede ruimtelijke ordening.”

Betekenis van de uitspraak
Dit betekent dat het beroep van de minister van Economische Zaken en Klimaat tegen het besluit van de gemeenteraad van Smallingerland om het bestemmingsplan te wijzigen gegrond is. Het besluit van de gemeenteraad is met deze uitspraak vernietigd. De regels in het bestemmingsplan die als doel hadden om onderzoek naar nieuwe gaswinningsprojecten in het buitengebied van de gemeente Smallingerland uit te sluiten, zijn hiermee van tafel.

NFL-seizoen halverwege, 49ers en Patriots op dreef

De tijd gaat snel en in de NFL betekent dat nu dat het reguliere seizoen inmiddels halverwege is. Afgelopen weekeinde was het alweer tijd voor week negen, waardoor alle teams nu minstens acht wedstrijden gespeeld hebben - de helft van het totaal dus.

Zoals altijd zijn er teams die het goed doen en teams die het minder lekker op orde hebben. De San Francisco 49ers vallen zeker in die eerste categorie: de ploeg gaat aan de leiding in de NFC en won tot nog toe alle acht wedstrijden, de eerste keer sinds het Joe Montana-tijdperk in 1990 dat ze zo goed zijn begonnen. Het is een mooie ommekeer, want vorig jaar eindigde de ploeg nog met 4-12 en de vorige vier seizoenen leverden een negatief saldo op.

Ook de New England Patriots zijn prima bezig. De regerend Super Bowl-kampioenen wonnen ook hun eerste acht wedstrijden, maar nummer negen ging verloren: de Baltimore Ravens waren in Baltimore met 37-20 te sterk. De Patriots gaan wel aan de leiding in de AFC, waar de Ravens met 6-2 op de tweede plek staan.

Patriots-quarterback Tom Brady is sowieso lekker bezig: in de afgelopen weken schoof hij in de ranglijst van meeste passing yards aller tijden langs Brett Favre en Peyton Manning naar de tweede plek. Hij heeft er nu 73.050 en staat achter de nog altijd voor de New Orleans Saints spelende Drew Brees (75.218).

Voor twee andere ploegen gaat het minder lekker: de Miami Dolphins wonnen afgelopen weekeinde na zeven nederlagen eindelijk eens een keer, de New York Jets - die ook nog maar één keer wonnen - werden met 26-18 verslagen. De Washington Redskins staan op 1-8, ze wonnen alleen van de Dolphins, en de Cincinnati Bengals staan met 0-8 helemaal onderaan het rijtje.

Ravens - Patriots (Bron: YouTube)

Tieners aangehouden na geweld tegen agente

Tijdens een algemene verkeerscontrole op de Beneluxweg in Oosterhout is een agente in haar gezicht geslagen door een 17-jarige jongen en beledigd door een 15-jarige jongen, beide uit Oosterhout. de 17-jarige knul was het niet eens met de aanhouding van zijn vriend. Beide jongens zijn aangehouden.

Dinsdag 5 november rond 16.45 uur hoorde agenten dat twee jongeren opstandig waren tegen een collega en besloten zij assistentie te verlenen. Na een aantal waarschuwingen zijn beide jongens gevorderd te vertrekken. Hier gaven zij echter geen gehoor aan. De 15-jarige jongen is hierop aangehouden. Tijdens zijn aanhouding verzette hij zich hevig om los te komen en beledigde de agenten.

de 17-jarige begon zich te bemoeien met de aanhouding en wilde voorkomen dat zijn vriend aangehouden werd. De jongen besloot daarop de agente in haar gezicht te slaan. Ook hij is aangehouden, beide jongens zijn overgebracht naar het politiecellencomplex. De agente heeft aangifte gedaan tegen de jongens.

Nieuwe Amsterdamse woonwijk Sluisbuurt kan er komen

De nieuwe woonwijk Sluisbuurt, onderdeel van het Zeeburgereiland van Amsterdam, kan er komen. Dat is de uitkomst van een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (6 november 2019) over het bestemmingsplan voor deze nieuwe wijk. Sluisbuurt zal bestaan uit maximaal 5.640 woningen. Verder is er ruimte voor onder meer een hogeschool.

Tegen het bestemmingsplan kwamen de vereniging Vrienden van de Amsterdamse Binnenstad, stichting Monumenten Amsterdam Noord en omwonenden bij de Afdeling bestuursrechtspraak in beroep.

De bezwaarmakers hebben veel verschillende argumenten aangevoerd tegen het bestemmingsplan. Zij vinden onder meer dat de geplande hoogbouw in het gebied in strijd is met het gemeentelijk hoogbouwbeleid. Die hoogbouw tast het uitzicht vanuit de binnenstad van Amsterdam aan, net als de door UNESCO als werelderfgoed aangewezen 17de-eeuwse grachtengordel en het uitzicht vanuit Amsterdam-Noord, de noordoever van het IJ, Schellingwoude en Waterland. Verder voeren zij onder andere aan dat de ontsluiting van het gebied niet goed is geregeld, waardoor verkeersoverlast zal ontstaan, onder meer voor het fietsverkeer.

In de uitspraak van vandaag oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak dat deze en de andere opgeworpen bezwaren er niet toe leiden dat het bestemmingsplan moet worden vernietigd. Het bestemmingsplan wijkt gedeeltelijk af van het gemeentelijk hoogbouwbeleid, maar de gemeenteraad heeft deze afwijking in dit specifieke geval voldoende daadkrachtig gemotiveerd.

Daarbij heeft de gemeenteraad ook voldoende aandacht geschonken aan de invloed van de hoogbouw op de door de UNESCO toegekende beschermde status van de 17de-eeuwse Amsterdamse grachtengordel, de UNESCO-bufferzone rond die grachtengordel, op de beschermde dorpsgezichten van Amsterdam Noord en het uitzicht vanuit Waterland. Uit de verkeersonderzoeken heeft de gemeente de conclusie kunnen trekken dat de verkeerssituatie na aanpassing op onderdelen van de lokale infrastructuur aanvaardbaar zal blijven.

Douane vindt 750 kilo cocaÔne tussen bananen

De Douane heeft donderdag 31 oktober tijdens een controle in de Rotterdamse haven 750 kilo cocaïne onderschept. De drugs zaten verstopt in een container tussen bananen.

De container was afkomstig uit Ecuador. Met behulp van speurhonden en de scan werd de cocaïne tussen de bananen ontdekt. De container was bedoeld voor een bedrijf in Vlissingen, dat bedrijf heeft niets met de smokkel te maken. De drugs zijn inmiddels vernietigd, er zijn geen aanhoudingen verricht.

Het Harc-team, een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en het Openbaar Ministerie in Rotterdam heeft de zaak verder in onderzoek.

Douane vindt 750 kilo cocaïne tussen bananen (Foto: Openbaar Ministerie)
Douane vindt 750 kilo cocaïne tussen bananen (Foto: Openbaar Ministerie)

Nieuw nummer George Michael uitgebracht

Universal Music Group (UMG) / Virgin EMI heeft vandaag de release aangekondigd van “This Is How (We Want You To Get High)”, een niet eerder gehoorde of uitgebrachte song van George Michael.

Dit nog niet eerder uitgebrachte nummer, dat is opgenomen tijdens de laatste studiosessies van George, is het eerste originele materiaal dat na zeven jaar met de wereld wordt gedeeld. This Is How (We Want You To Get High) is een funky, vrolijke klassieker, die de perfecte afronding vormt voor Last Christmas, een nieuwe film van Universal Pictures die is geïnspireerd op de muziek van George Michael en Wham! en deze week in de bioscopen verschijnt.

De film is geïnspireerd door de gelijknamige hit van Wham! en kent een soundtrack waarin drie nummers van Wham! en twaalf liedjes uit de solocarrière van George Michael zijn verwerkt. Regisseur Paul Feig (Bridesmaids, Mad Men) beschrijft deze film als een ‘liefdesverklaring aan George’. Het script voor de film is mede geschreven door de met een Academy Award® bekroonde Emma Thompson, die in de film een hoofdrol speelt naast Emilia Clarke (Game of Thrones) en Henry Golding (Crazy Rich Asians) en waarvoor een wereldwijde release is gepland vanaf 8 november.

13-jarige verdachte steekpartij Spijkenisse in bewaring gesteld

In de hal van metrostation Heemraadlaan in Spijkenisse heeft afgelopen zaterdagavond 2 november een steekincident plaatsgevonden waarbij een 14-jarige jongen uit Spijkenisse zwaargewond is geraakt. Diezelfde avond hield de politie een 13-jarige jongen uit Spijkenisse aan als verdachte van deze steekpartij.

Zaterdagavond ontstond tussen de twee jongeren een ruzie. Deze ruzie liep dusdanig uit de hand dat er werd gestoken. De jongen van 14 raakte daarbij ernstig gewond en moest worden overgebracht naar het ziekenhuis. De politie stelde in samenwerking met het Openbaar Ministerie een onderzoek in naar de toedracht van de steekpartij.

Dinsdag is de 13-jarige verdachte in deze zaak door de officier van justitie voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van poging doodslag en zware mishandeling. De rechter-commissaris in Rotterdam heeft besloten dat de jongen 14 dagen langer vast blijft zitten.

De afgelopen periode hebben er in Rotterdam, Rozenburg en Spijkenisse steekincidenten plaatsgevonden waar jongeren bij betrokken waren. Er zijn op dit moment geen aanwijzingen dat het steekincident van 2 november verband houdt met de andere steekincidenten.

15.000 euro voor gouden tip over vermiste Belg

De hoofdofficier van justitie in Breda looft een beloning van 15.000 euro uit in het onderzoek naar de verdwenen Belg Johan van der Heyden (56 jaar). Het geldbedrag is voor de persoon die informatie geeft die leidt tot de oplossing van dit ernstige misdrijf. Tevens maakt het onderzoeksteam bekend dat vandaag in de gemeente Steenbergen op diverse locaties buurtbewoners bevraagd gaan worden.

Johan van der Heyden verliet op zondag 2 juni 2019 omstreeks 20.30 uur zijn woning in Lint (België). Sindsdien ontbreekt van hem elk spoor. Het onderzoek van de Belgische speurders leidde naar Nederland. Het witte busje van de Belg, een Peugeot Boxer, is namelijk kort na de verdwijning op de snelweg gefotografeerd, rijdend vanuit België richting Bergen op Zoom. Na de vermissing is die auto leeg teruggevonden in ’s-Hertogenbosch.

De politie gaat er sindsdien vanuit dat Van der Heyden niet meer leeft. Op zaterdag 5 oktober 2019 werden in Nederland een 39-jarige vrouw en haar 18-jarige dochter als verdachten aangehouden. Zij werden vastgezet en zijn op woensdag 23 oktober door de Raadkamer 90 dagen in voorlopige hechtenis genomen. Afgelopen juli werd in België ook een vrouw aangehouden, zij zit daar nog vast.

Buurtonderzoek
Vandaag gaat het rechercheteam een buurtonderzoek instellen op enkele specifieke locaties in Steenbergen. Hoewel beide verdachten in beperkingen zitten, waardoor er weinig over de zaak naar buiten gebracht kan en mag worden, heeft de politie tijdens dit buurtonderzoek een aantal vragen onder meer over de auto van het slachtoffer die wellicht in Steenbergen gestaan heeft.

De politiie vraagt getuigen en mensen met meer informatie contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

15.000 euro voor gouden tip over vermiste Belg (Afbeelding: Politie)
15.000 euro voor gouden tip over vermiste Belg (Afbeelding: Politie)

Celstraf geŽist voor oplichting via WhatsApp

Stel je voor, je broer is z’n pinpas kwijt en appt je met het verzoek een rekening voor te schieten. Of iemand die geïnteresseerd is in je advertentie op Marktplaats vraagt je een per sms verstuurde verificatiecode te bevestigen; zo weet hij dat je te vertrouwen bent. Of een geïnteresseerde in je oude camera maakt tijdens de bezichtiging aan huis ter plekke het geld over met de betalingsapp van zijn bank. Allemaal situaties die bij veel mensen niet direct argwaan wekten, maar die door een 22-jarige man uit Almere veelvuldig werden gebruikt om zeker negen slachtoffers geld afhandig te maken. De officier van justitie eiste dinsdagmiddag een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van twintig maanden tegen hem.

WhatsApp
De man wordt er onder andere van verdacht dat hij met foto’s die hij van internet af haalde zich via WhatsApp voor deed als familielid of bekende van zijn slachtoffers. Hij verzocht hen vervolgens om een bepaalde factuur te voldoen. Het geld kwam dan terecht op de bankrekening van een katvanger die het grotendeels afdroeg aan de verdachte. Een variant hierop betrof een methode waarbij de verdachte verkopers op Marktplaats.nl benaderde. Na enige tijd over en weer gecommuniceerd te hebben, vroeg hij bij WhatsApp de controle over het account van het mobiele nummer van de verkoper aan. WhatsApp stuurt dan een verificatiecode naar het mobiele nummer van de gebruiker. De verdachte deed voorkomen alsof hij de verificatiecode verstuurde en vroeg de verkoper het ter controle weer met hem te delen. Met de verificatiecode kon hij het WhatsAppaccount geheel overnemen en uit naam van het slachtoffer zijn bekenden verzoeken om geld over te maken.

Tikkie
Ook door nagemaakte betalingsverzoeken, een ‘nep-Tikkie’, te versturen, benadeelde de verdachte volgens het Openbaar Ministerie diverse verkopers op Marktplaats.nl. Zich voordoend als geïnteresseerde koper vroeg hij de verkoper 1 cent over te maken via een (nep) Tikkie-betaalverzoek. De verkopers kwamen terecht op een nagemaakte banksite waar zij hun bankgegevens invulden. Hiermee kon de verdachte via de echte website van de betreffende bank vervolgens geld van de rekening overmaken naar een katvanger.

Nagemaakte betalingsapp
De Almeerder wordt tenslotte verdacht van oplichting door met een nagemaakte betalingsapp van een bank te doen alsof hij geld had overgemaakt aan de verkoper van een tweedehands auto. Dit gebeurde na een bezichtiging bij de verkoper thuis. Op dezelfde wijze liet hij twee minderjarige meisjes een dure tweedehands filmcamera ‘kopen’ van een particulier. In beide gevallen werden de goederen meegenomen zonder dat er daadwerkelijk betaald was.

Aanhouding
De politie kwam de verdachte op het spoor n.a.v. een reeks aangiften. Dit leidde tot zijn aanhouding op 20 mei dit jaar. Sindsdien zit hij in voorarrest. De man wordt verdacht van oplichting, het misbruik maken van persoonsgegevens, computervredebreuk, het witwassen van crimineel verkregen gelden en een tweetal zedenfeiten. Het wordt de verdachte zwaar aangerekend dat hij op schaamteloze wijze misbruik maakte van het vertrouwen van goedwillende burgers. Omdat hij al eerder voor vergelijkbare feiten is veroordeeld is een gevangenisstraf op zijn plaats. Bij het bepalen van de strafmaat is ook meegewogen dat uit het dossier blijkt dat het aantal daadwerkelijke slachtoffers veel hoger is dan het aantal dat uiteindelijk op de tenlastelegging is vermeld.

Schadevergoeding
Namens de slachtoffers is een schadevergoeding van ruim 20.000 euro gevorderd. Ook is aan de rechter verzocht om een in beslag genomen auto, contante geldbedragen en diverse computers en telefoons verbeurd te verklaren.

De rechtbank doet op 19 november 2019 uitspraak.

Minder kansen op werkzekerheid aan de randen van Nederland

In de regio’s aan de randen van Nederland hebben starters op de arbeidsmarkt minder kans op het vinden en behouden van een baan dan vergelijkbare personen in de rest van het land. Dat geldt ook voor voormalig werklozen uit die regio’s. Voor een deel ligt dat aan regionale omstandigheden, die zich buiten de invloedsfeer van werkzoekenden bevinden.

Dat blijkt uit de studie ‘Regionale verschillen in werkzekerheid: de rol van beleid’ van het PBL (Planbureau voor de Leefomgeving). Doel van dit onderzoek is te achterhalen in hoeverre de kans op het vinden en behouden van werk, oftewel de werkzekerheid, regionaal verschilt. Dit is onderzocht voor twee groepen: starters op de arbeidsmarkt en personen die na werkloosheid weer aan de slag gaan.

Starters en voormalig werklozen uit het noorden, oosten, Zeeland en Limburg (de periferie) hebben ruim 4 procent minder kans op werkzekere loopbaan dan vergelijkbare personen in de Randstad. Ook in de 22 grootste steden is die kans geringer. In de steden zijn de kansen minder doordat daar ook de groepen wonen met de grootste afstand tot de arbeidsmarkt; voor andere groepen in de Randstad geldt dat hun werkzekerheid juist relatief groot is.

In het noorden, oosten en in Zeeland en Limburg beperken juist regionale omstandigheden de mogelijkheden van starters en voormalig werklozen op de arbeidsmarkt. Hoewel persoonskenmerken zoals opleidingsniveau en migratieachtergrond meer van invloed zijn op verschillen in werkzekerheid dan de regio waar iemand woont, kunnen de regionale verschillen - in combinatie met de andere factoren - zwaar drukken.

Wat kan de overheid doen om regionale ongelijkheid tegen te gaan?
Door te verhuizen naar een andere regio met betere kansen op werk kan iemand zijn of haar werkzekerheid vergroten. Door de grote verschillen in huizenprijzen en de lange wachtlijsten voor de sociale huur is dit voor veel mensen moeilijk te realiseren. Dit soort regionale verschillen leiden daarom tot kansenongelijkheid, wat over het algemeen als onwenselijk wordt beschouwd.

Het PBL heeft ook gekeken naar de mogelijkheden van de overheid om hier wat aan te doen. Hoewel er vele opties zijn om via beleid regionale verschillen in werkzekerheid te verminderen, blijkt dit een complexe opgave. Generieke maatregelen, zoals nationale regelingen of eisen aan het onderwijs of de sociale zekerheid, kunnen onbedoeld regionale verschillen versterken, omdat niet in elke regio dezelfde mensen wonen of dezelfde banen beschikbaar zijn. Maar ook volledig regionaal maatwerk waarbij elke regio een eigen aanpak kiest kan leiden tot grotere verschillen. Enige mate van regionale ongelijkheid lijkt dan ook onvermijdelijk.

In plaats van proberen de verschillen tussen regio’s te verminderen is het mogelijk beleid beter te richten op het bieden van voldoende kansen in elke regio. Wat als een acceptabele ondergrens wordt beschouwd, is onderwerp van politiek-maatschappelijke discussie.

Hansen schiet Oranje Onder-17 met hattrick naar kwartfinale WK

Oranje Onder-17 heeft zich geplaatst voor de kwartfinale van het WK in Brazilië. Nadat de groepsfase ternauwernood werd overleefd, rekende het team van bondscoach Peter van der Veen in de nacht van dinsdag op woensdag af met vijfvoudig wereldkampioen Nigeria. Door drie doelpunten van Ajax-aanvaller Sontje Hansen won Oranje in het Estadio Olimpico Pedro Ludovico met 1-3.

Oranje kwam al vroeg in de wedstrijd op voorsprong. Vanuit de omschakeling wist Jayden Braaf in de vierde minuut ploeggenoot Sontje Hansen te bereiken, die zich knap vrijspeelde en raak schoot in de korte hoek. Lang kon Nederland niet genieten van de voorsprong, want niet lang na de 0-1 tekende Olakunle Olusegun voor de gelijkmaker. Het ging tot meerdere keren toe fout in de opbouw, waarna de Nigeriaanse spits optimaal profiteerde en met een hard schot in de verre hoek doelman Calvin Raatsie het nakijken gaf.

Nigeria was vervolgens dicht bij de voorsprong, maar Peter Olawale raakte vanuit een lastige hoek de paal. Daarna was het Hansen die voor de 1-2 zorgde na slecht verdedigend werk van het Nigeriaanse talent Oluwatimilehin Adeniyi. De Ajacied kreeg de bal voor zijn voeten in het strafschopgebied en haalde verwoestend uit: 1-2. Er waren toen pas veertien minuten gespeeld. Na rust hield Oranje de voorsprong vast, ondanks meerdere kansen van Nigeria. Raatsie hield zijn ploeg diverse keren op de been.

Ook de ploeg van Van der Veen kreeg goede mogelijkheden. Doordat Oranje de kansen niet goed uitspeelde bleef het lang spannend. Tien minuten voor tijd werd vanuit een strafschop aan alle onzekerheid een einde gemaakt. Mohamed Taabouni schoot vanaf de rand van het strafschopgebied op doel en zag de bal van richting veranderd worden door de arm van een Nigeriaanse verdediger. De bal ging op de stip en Hansen bepaalde met zijn derde van de avond de eindstand. In de kwartfinale neemt Oranje Onder-17 het zondag om 20.30 uur Nederlandse tijd op tegen de winnaar van het duel tussen Argentinië en Paraguay.

Lood in kraanwater soms te hoog

Kraanwater uit oude loden waterleidingen zorgt voor een belangrijk deel van de totale dagelijkse blootstelling aan lood. Ook in huizen met nieuwe leidingen en kranen, kan dit de eerste maanden het geval zijn. Bewoners krijgen in deze situaties meer lood binnen dan wat als veilig wordt beschouwd. Zij kunnen hun inname van lood verlagen door de loden leidingen te vervangen en nieuwe kranen en leidingen volgens advies door te spoelen.

Bij aanwezigheid van loden leidingen komt een groot deel (45-68 procent) van de totale dagelijks blootstelling aan lood door het drinken van kraanwater. Bij nieuwe leidingen en kranen kan dit de eerste maanden ook het geval zijn. Voor baby’s die flesvoeding krijgen met kraanwater uit deze leidingen kan de bijdrage aan de totale blootstelling oplopen tot 80 procent. Blootstelling aan lood kan effect hebben op het IQ van kinderen. Bij volwassenen kan het een grotere kans op nierziekten veroorzaken of leiden tot een hogere bloeddruk.

Voor dit onderzoek heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) scenario’s berekend voor vier leeftijdsgroepen: ongeborenen, zuigelingen die de fles krijgen, kinderen tot 7 jaar, en volwassenen. De resultaten zijn vergeleken met innamehoeveelheden waarboven schadelijke effecten kunnen optreden.

Afbeelding ter illustratie (Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Pixabay)

Meer gouden en diamanten huwelijksjubilea

In 2018 konden 52.900 echtparen hun 50-jarige (gouden) huwelijksjubileum vieren. 13.100 paren bereikten met 60 jaar huwelijk de status van diamanten bruidspaar, en 309 paren hadden een platina jubileum na 70 jaar huwelijk.

Samenhangend met hoge aantallen huwelijken in de jaren zestig en zeventig en met de toegenomen levensverwachting, neemt het aantal langdurende huwelijken toe. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. Het aantal robijnen of smaragden (40 jaar), zilveren (25 jaar) en koperen (12,5 jaar) bruiloften neemt juist af. Er werd minder getrouwd en meer gescheiden.

Veel huwelijkssluitingen in de jaren zestig en zeventig
In de jaren zestig en zeventig werden relatief veel huwelijken gesloten, met een piek van 124.000 in 1970. Dit vertaalt zich in de toename van huwelijksjubilea vanaf 50 jaar. De laatste decennia wordt er juist minder getrouwd, waardoor er ook minder zilveren en koperen bruiloften te vieren zijn. Jaarlijks trouwden de afgelopen vijf jaar ongeveer 65.000 stellen, bijna half zo veel als in 1970.

Langer leven
De toename van het aantal gouden huwelijken is niet alleen een reflectie van het hogere aantal huwelijken. Ook het percentage huwelijken dat na 50 jaar nog in stand is, is gestegen. Van de huwelijken die in 1951 zijn gesloten, was 50 jaar later (in 2001) nog 28 procent intact. Van de echtparen die in 1969 trouwden, was 45 procent in 2019 nog bij elkaar. Dit komt vooral doordat mensen steeds langer leven. Bovendien is de levensverwachting van mannen, die doorgaans wat ouder zijn dan hun vrouw en iets eerder overlijden, sinds 1990 sneller gestegen dan van vrouwen. Hierdoor is de kans groter geworden dat beide echtelieden nog in leven zijn na 50 of 60 jaar huwelijk.

Echtscheiding
Het percentage huwelijken dat na 40 jaar nog intact is, is de afgelopen twintig jaar vrij stabiel gebleven tussen 55 en 60 procent. Het aandeel paren dat 25 jaar huwelijk vol maakt, is gedaald. Dit heeft vooral te maken met echtscheidingen. Vanaf begin jaren zeventig is het aantal echtscheidingen sterk gestegen. In 1971 was het echtscheidingspercentage 12 procent, tien jaar later eindigden ruim twee keer zoveel huwelijken met een scheiding (26 procent). In 2018 ligt het echtscheidingspercentage op bijna 40 procent.

In 2018 konden 52.900 echtparen hun 50-jarige (gouden) huwelijksjubileum vieren.
In 2018 konden 52.900 echtparen hun 50-jarige (gouden) huwelijksjubileum vieren.

FOK! Wat een weer: futloos weer

Het is tamelijk bewolkt en een zone met regen en motregen ligt boven de zuidoostelijke helft van het land. Deze zone trekt langzaam zuidwaarts. Elders kan een enkele lichte bui voor komen. In de loop van de dag klaart het van het noordwesten uit soms op, waardoor de zon ook af en toe zal schijnen. De middagtemperatuur ligt rond 10°C en er staat een zwakke tot matige noordwestenwind. Later op de dag wordt de wind veranderlijk, in de avond op veel plaatsen zuidoost.

Komende nacht is het overwegend bewolkt met hier en daar (mot)regen. In het noorden komen eerst nog opklaringen voor en ontstaat mogelijk mist. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 7°C in het zuidwesten tot 2°C in noordoosten, lokaal kan de temperatuur in het noordoosten rond het vriespunt komen te liggen. De zuidoostenwind is zwak tot matig, aan de kust mogelijk vrij krachtig.

Morgen overdag is het bewolkt en in de ochtend bereikt een regengebied het zuidwesten van ons land en trekt langzaam noordwaarts. Aan het einde van de middag wordt het in het zuiden weer droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind is matig, aan zee vrij krachtig. In de middag draait de wind naar zuid tot zuidwest en neemt aan zee toe naar vrij krachtig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Op een klein stationnetje, 's Morgens in de vroegte...
Op een klein stationnetje, 's Morgens in de vroegte...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

2,5 miljoen voor bescherming Joods erfgoed; Oranjehotel wordt rijksmonument

Minister Ingrid van Engelshoven wil meer aandacht voor erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog. Daarom start de minister een procedure om de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel de status van een rijksmonument geven. Daarnaast trekt ze 2,5 miljoen euro extra uit voor de bescherming van Joods erfgoed.

Van Engelshoven: ‘’We vieren dit jaar 75 jaar vrijheid. De herinnering aan vrijheid houdt voor mij ook in dat we erfgoed uit deze periode blijven beschermen om de verhalen over oorlog en bezetting in heel Nederland te vertellen. Verhalen die niet alleen gaan over toen, maar ook over nu: ze leren ons hoe belangrijk vrijheid is en hoe belangrijk het is om oog te hebben voor de ander.’’

Erfgoed blijvend beschermen
Op verzoek van de minister bracht de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) onder meer de monumenten uit de Tweede Wereldoorlog in beeld. De RCE constateert dat er sprake is van een rijk bestand aan erfgoed uit de Tweede Wereldoorlog en dat dit erfgoed in Nederland goed wordt beschermd. Het beschermen en erkennen van historische plekken is een blijvend proces en belangrijk voor het besef van onze vrijheid.

Daarom krijgen ook de Waalsdorpervlakte en het Oranjehotel de status van rijksmonument. Tijdens de bezettingsjaren werd deze vlakte door de bezetter gebruikt als fusilladeplaats. Verzetsstrijders uit gevangenis ‘het Oranjehotel’, werden door de bezetter op de Waalsdorpervlakte ter dood gebracht.

Investering in Joodse begraafplaatsen
Gezien de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog voor de Joodse gemeenschap vindt de minister het belangrijk om het Joodse erfgoed te beschermen. Vooral het onderhoud en de restauratie van Joodse begraafplaatsen verdienen extra aandacht. Hiervoor wordt een bedrag van € 2,5 miljoen beschikbaar gesteld.

Daarnaast vraagt de minister de RCE om een plan te maken voor de Nederlandse delen van de Atlantikwall, de kustverdedigingslinie van de nazi’s in Europa. Delen daarvan zijn nu in Nederland al wel beschermd, maar er bestaat weinig verbinding tussen.

Wakker Dier intensiveert acties bij AH

Klanten van Albert Heijn kunnen vanaf deze week in hun supermarkt een boodschap achter laten met de tekst “Ik skip de AH kip”. Zij plaatsen dan roze kaartjes met die tekst op het doorgaans blauw-witte prikbord voor ‘vraag en aanbod’. Anne Hilhorst van Wakker Dier: “De AH kip heeft een rotleven. Veel klanten willen dat Albert Heijn stopt met dit dierenleed en laten dit weten in de winkel zelf.”

In de meeste Albert Heijn winkels kunnen klanten een blauw-wit kaartje op het prikbord achterlaten om iets aan te bieden of te verkopen, bijvoorbeeld een tweedehands stoel. Nu kunnen klanten zich tot Albert Heijn richten met de vraag om betere leefomstandigheden voor de AH kip. Zij kunnen de kaartjes bestellen via de website van Wakker Dier.

Laagste dierenwelzijnseisen
Albert Heijn is de grootste supermarktketen van ons land, maar stelt de laagste dierenwelzijnseisen aan haar kippen. Andere supermarkten, zoals Jumbo en Aldi, doen het beter en geven hun kip meer ruimte. Wakker Dier voert daarom intensief campagne, om ervoor te zorgen dat Albert Heijn de leefomstandigheden van de AH kip verbetert.

Ruimtegebrek
De AH kip leeft met zestien kippen op een vierkante meter. Dat is veel te weinig ruimte. Door dit ruimtegebrek raken de kippen gestrest. Soms lopen ze over elkaar heen, omdat ze geen kant op kunnen. Daarbij bekrassen of verwonden ze elkaar.

Stunts
“Vooralsnog houdt de Zaanse multinational zich doof,” zegt Anne Hilhorst. “Albert Heijn drijft de vraag naar keurmerkloze kip zelfs op met extreem veel stuntaanbiedingen.” In het eerste halfjaar van 2019 was deze kip bij de twaalf grootste supermarkten gemiddeld 86 keer in de aanbieding. Albert Heijn deed dat in deze periode 232 keer.

Wakker Dier intensiveert acties bij AH (Afbeelding: Wakker Dier)
Wakker Dier intensiveert acties bij AH (Afbeelding: Wakker Dier)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.