FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 31 oktober 2019

Marine onderschept 330 kilo coke in Caribisch gebied

Zr. Ms. Groningen heeft in de vroege ochtend van 19 oktober een drugstransport onderschept. Ten westen van Aruba wist het patrouilleschip een zogenoemde go fast-speedboot te stoppen met 330 kilogram cocaïne aan boord.

Een Dash-8, maritiem patrouillevliegtuig van de kustwacht, ontdekte de snelle motorboot op een bekende smokkelroute. Daarop werd de Groningen ingeschakeld. Die achterhaalde de drugsboot met behulp van zijn snelle FRISC-onderscheppingsboot. Aan boord zat een gecombineerd team van de US Coast Guard en leden van het Korps Mariniers.

De verdachten en de cocaïne zijn overgedragen aan het Amerikaanse kustwachtschip Charles David Junior voor vervolging in de Verenigde Staten.Zr.Ms. Groningen is sinds april 2019 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. In die rol houdt het zich onder meer bezig met antidrugsoperaties en het ondersteunen van de Kustwacht Caribisch gebied.

Ubisoft wil in al zijn PVP-games crossplay

Als het aan de de CEO van Ubisoft, Yves Guilemot ligt worden alle PVP-games van het bedrijf in de toekomst crossplay. Het bedrijf heeft deze functie al toegevoegd aan Brawlhala, maar zou dit ook willen doen voor Rainbow Six en For Honor.

In de toekomst moeten dus alle games van Ubisoft met een PVP-element crossplay zijn. Of dit in de praktijk ook echt het geval zal zijn moeten we afwachten.

Ubisoft

Fortuna Sittard ronde voor in bekertoernooi na enorme ADO-misser

Fortuna Sittard heeft zich als laatste gemeld in de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker. ADO Den Haag werd in eigen stadion met 3-0 verslagen, door doelpunten van Mark Diemers, Vitalie Damascan en Agim Zeka. Nadat Erik Falkenburg vroeg in de wedstrijd naliet om de bezoekers op voorsprong te schieten, namen de Limburgers in de tweede helft afstand.

Fortuna-trainer Sjors Ultee liet voorafgaand aan het duel al weten dat zijn prioriteit bij de competitie ligt en om die reden voerde hij de nodige wijzigingen door. ADO begon in Limburg sterker aan het duel en had al binnen vier minuten op voorsprong moeten staan. Crysencio Summerville leverde de bal af voor het doel, waar Falkenburg een niet te missen kans kreeg. Hij slaagde er echter in om het leer over het doel van Fortuna-doelman A¸be Jug te krijgen.

De eerste mogelijkheid voor de thuisploeg viel na 26 minuten spelen te noteren, toen Zeka een weinig krachtig schot produceerde. De eerste helft kende verder weinig hoogtepunten, maar al snel na rust kreeg Fortuna een grote kans. Diemers raakte vanuit een vrije trap de lat boven ADO-doelman Luuk Koopmans. De thuisploeg kreeg vervolgens een buitenkans om op voorsprong te komen, want de bal ging op de stip na een overtreding van Elson Hooi op Felix Passlack. Diemers maakte vanaf elf meter geen fout: 1-0.

Al snel daarna wist Fortuna de voorsprong te verdubbelen. Damascan bracht met het hoofd de 2-0 op het scorebord. Een kwartier voor tijd gooide de thuisploeg het duel op slot. Zeka schoot raak en bepaalde de eindstand daarmee op 3-0. Voor Fortuna wacht nu komende zondag de uitwedstrijd tegen FC Utrecht, terwijl ADO Den Haag het op dezelfde dag in het eigen Cars Jeans Stadion opneemt tegen sc Heerenveen.

Defensie neemt de F-35 in gebruik

Het is zover: de F-35 is gearriveerd. De 1e operationele F-35 die in Nederland wordt gestationeerd, landde rond 15:30 uur op Vliegbasis Leeuwarden. Het gevechtsvliegtuig kwam uit Italië waar het is gebouwd. Met de opvolger van de F-16 beschikt de Koninklijke Luchtmacht eindelijk echt over het zogenoemde 5e-generatie-toestel.

de F-35 (Foto: Defensie)
De F-35 (Foto: Defensie)

Defensie heeft al 8 F-35's, maar die staan in de Verenigde Staten en zijn voor de opleiding van vliegers. In totaal koopt Nederland 46 F-35's. Met zo’n €5 miljard is het de grootste wapenaankoop in de Nederlandse geschiedenis. Ze worden gestationeerd op de vliegbases Leeuwarden en Volkel.

Het nieuwe toestel is niet voor het eerst op Nederlandse bodem. Op 23 mei 2016 landden 2 F-35’s op Vliegbasis Leeuwarden. In de daaropvolgende 3 weken maakte Nederland met belevingsvluchten kennis met het toestel. En ook in mei dit jaar deden 2 toestellen Nederland aan. Toen om de 1e oefenbom te droppen en om aanwezig te zijn op de Luchtmachtdagen.

de F-35 (Foto: Defensie)
Nederlands 1e operationele F-35 wordt op de landingsbaan onthaald door 2 E-One-blusvoertuigen. (Foto: Defensie)

Enorme omslag
Hoewel dus niet écht voor het eerst, is de komst vandaag toch historisch. Het toestel is lang omstreden geweest. De Tweede Kamer debatteerde ruim een decennium over de aanschaf. De ontwikkeling van het toestel kampte met enorme kostenoverschrijdingen en grote vertragingen.

Staatssecretaris Barbara Visser: “Iets meer dan 40 jaar geleden werd op deze plek de eerste Nederlandse F-16 verwelkomd. ‘Het vliegtuig van de toekomst’ werd het genoemd. Waar de F-16 voor het eerst een computergestuurd besturingssysteem gebruikte, spelen computers en software zo'n grote rol bij de F-35 dat het ook wel eens een vliegende laptop wordt genoemd. Dat betekent een enorme omslag in ons werken.”

de F-35 (Foto: Defensie)
(Foto: Defensie)

Spelbepaler
Daarna volgden testimonials: persoonlijke verhalen van mensen die om uiteenlopende redenen te maken hebben met ‘de gamechanger’ die de F-35 is. Zoals vlieger luitenant-kolonel Laurens-Jan ‘Sjoak’ Vijge over zijn onvergetelijk ‘first flight’: “Holy cr*p! Even voel ik me die tiener op een heel vet skateboard in Florida. Dit toestel gaat als een raket.”

Of Commandant Luchtstrijdkrachten luitenant-generaal Dennis Luyt: “Samen staan we sterker. Een formatie F-35’s aan het werk met een fregat op volle zee. Of met een commando of MARSOF´er ergens ver weg in een woestijn. De quarterback en spelbepaler die met airpower het team in staat stelt te winnen. Onze tegenstanders verslaan op basis van ongeëvenaard overzicht.”

de F-35 (Foto: Defensie)
(Foto: Defensie)

In stijl
Samen met duizenden spotters en andere belangstellenden was de hele Defensietop in levenden lijve aanwezig. Maar ook digitaal keken duizenden mensen mee via een livestream op YouTube. Allemaal zagen ze een aankomst in stijl. Met een ererondje begeleid door 3 voorgangers: een F-16, een Hawker Hunter en een Spitfire.

Internationale partner
Nederland is een van de internationale partners bij de ontwikkeling van de F-35. Defensie en het Nederlandse bedrijfsleven zijn daardoor betrokken bij de bouw door het Amerikaanse Lockheed Martin. Zo komt in Woensdrecht de centrale opslagplaats van alle reservedelen van alle Europese F-35's.

Groningen gaat testen met waterstoftrein

Tijdens de Klimaattop Noord maakten provincie Groningen, Arriva, ProRail, Alstom en Engie bekend dat zij volgend jaar samen een proef gaan doen met het rijden met een waterstoftrein. Het doel van de proef is om te onderzoeken of waterstoftreinen een geschikte oplossing zijn voor de verduurzaming van het treinvervoer in Groningen.

Nachtelijk testen
De partners hebben de ambitie om een pilot te organiseren in het eerste kwartaal van 2020. De testen met de waterstoftrein worden 's nachts uitgevoerd op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden. Met deze proef willen de vijf betrokken organisaties meer praktijkervaring verzamelen.

Speerpunten
De belangrijkste speerpunten van deze pilot zijn:

  •  Het testen van de prestaties van de waterstoftrein Coradia iLint39 van Alstom op het spoor tussen Groningen en Leeuwarden.
  • Onderzoeken wat er allemaal nodig is om toestemming te krijgen om in de reguliere dienstregeling met een waterstoftrein op het spoor in Noord-Nederland te mogen rijden.

In deze pilot wordt getest zonder passagiers.

Waarom waterstoftreinen?
Deze pilot met de waterstoftrein is een nieuwe stap in het slimmer en groener maken van het
openbaar vervoer. Als de proef een succes is, wil de provincie Groningen vanaf 2023 nieuwe treinen op waterstof laten rijden.

De Coradia iLint van de Franse treinfabrikant Alstom
De Coradia iLint van de Franse treinfabrikant Alstom

'Deurwaarder' steelt auto

Een inwoonster van Almelo kreeg op maandag 2 september 2019 tussen 14.00 uur en 14.20 uur een man aan de deur die zich voordoet als medewerker van een incassobureau. De man wist op dwingende toon de vrouw over te halen de auto van haar vriend mee te geven. Deze auto staat dan geparkeerd op een parkeerplaats aan De Koperwiek te Almelo.

Op camera is vastgelegd hoe de man in een blauw pak, met een zonnebril op en een map onder zijn arm te voet aankomt en even later in de auto wegrijdt. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

OM wil dat Oud-wethouder Roermond bijna 300.000 euro betaalt aan Staat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank geëist dat een veroordeelde oud-wethouder van Roermond in totaal 290.444,07 euro betaalt aan de staat. Volgens het OM heeft hij dat voordeel genoten door corruptie. Het OM ziet ook de giften van een bevriende projectontwikkelaar en lokale ondernemers in Roermond als crimineel voordeel. Ze maakten daarnaast onder andere reisjes naar buitenlandse voetbalwedstrijden en vastgoedbeurzen, aldus het OM.

De oud-wethouder Jos van Rey is door het Hof onherroepelijk veroordeeld voor corruptie, witwassen, stembusfraude en schending van het ambtsgeheim. De hoge raad heeft dat vonnis op 9 juli 2019 in stand gelaten, waarmee het arrest onherroepelijk is. Hij kreeg één jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en hij kreeg het verbod om een bestuurlijk ambt te bekleden voor de periode van twee jaar.

Het OM heeft berekend dat de veroordeelde 116.537,88 euro voordeel heeft gehad door omkopingsgiften die het hof in het arrest bewezen heeft verklaard. Dit betreft onder andere luxe reizen en donaties van omkopende partijen op een rekening die op naam van een adviesbedrijf van de kinderen van de van Rey stond. Daarnaast heeft hij 173.906,22 euro voordeel genoten door donaties die weliswaar niet ten laste zijn gelegd in de strafzaak, maar waarvan het OM stelt dat het wel aannemelijk is dat het hier gaat om corrupte giften. Het OM heeft gezien dat op de bankrekening op naam van het adviesbedrijf nog meer giften binnen kwamen, onder het mom van giften aan de VVD. Volgens het OM kan je dit zien als giften aan van Rey in prive. Daarnaast is er de reclamezuil met daarop een afbeelding van een andere VVD-er. Hiervoor zijn ook giften verzameld van omkopende partijen en die ziet het OM ook als ‘smeergelden’. Tot slot bezocht verdachte op kosten van omkopende partijen een vastgoedbeurs in Amsterdam. Ook dat bedrag moet hij van het OM terugbetalen. In totaal gaat het om een bedrag van 290.444,07 euro.

De rechtbank komt op 12 december met het vonnis.

2,5 jaar cel voor ErmeloŽr voor ontucht met 3 minderjarige meisjes

De rechtbank veroordeelt een 27-jarige man uit Ermelo voor het plegen van ontucht met 3 minderjarige meisjes van rond de 14 jaar oud. De man krijgt daarvoor een gevangenisstraf van 30 maanden.

De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij misbruik heeft gemaakt van het overwicht dat hij als volwassene op de slachtoffers. Daarbij had de Ermeloër alleen oog voor het bevredigen van zijn eigen seksuele behoeften. De man bekommerde zich niet om de gevoelens en gevolgen voor de nog zeer jonge slachtoffers. De slachtoffers verklaarden dat de ontucht gepaard ging met drugsgebruik, wat hen extra kwetsbaar maakte.

Uit het rapport van de reclassering blijkt dat de man sinds december 2018 bij hen uit beeld is geraakt. Kijkend naar de ernst van de zaken vindt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 30 maanden op zijn plaats volgt daarmee de eis van de officier van justitie. Daarnaast moet de man aan alle 3 de slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Amsterdam de fout in met inventarisatie stikstofbesluit

De gemeente Amsterdam heeft een fout gemaakt bij de inventarisatie van bouwprojecten die worden geraakt door de uitspraak omtrent stikstof van de Raad van State. Twee van de drie bouwprojecten die volgens de gemeente op losse schroeven staan door het nieuwe stikstofbeleid, zijn ten onrechte op die lijst gezet.

Verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) stuurde dinsdag na een maandenlange inventarisatie een korte lijst met daarop drie bouwprojecten die door de stikstofuitspraak op losse schroeven zijn komen te staan. Die bouwprojecten moeten opnieuw worden beoordeeld voordat ze door kunnen gaan.

De bouwprojecten Urban Interactive District, een omvangrijk project nabij de Arena waarbij woningen, kantoren, horeca, een theater en een hotel gebouwd worden, en een nieuw Datacenter in Zuidoost zijn ten onrechte op die lijst gezet, schrijft de wethouder vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

'Had niet mogen gebeuren'
"Het tot stand brengen van de door u gevraagde inventarisatie van projecten is een complexe exercitie met veel onduidelijkheden en verschillende (juridische) interpretatiemogelijkheden. Uiteindelijk is bij de totstandkoming van de inventarisatie een fout ontstaan. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit niet had mogen gebeuren", schrijft Van Doorninck.

Nadat de fout door de gemeente werd opgemerkt, is er volgens de wethouder direct contact opgenomen met de betrokken, ontwikkelende partijen. "We hebben hen direct geïnformeerd, onze excuses aangeboden en blijven met hen in gesprek over de mogelijke consequenties."

Strandeiland
Wat er nog wel van de lijst klopt is niet duidelijk. De eerste fase van Strandeiland (woningbouwproject Oost), het derde bouwproject dat op de lijst staat, gaat sowieso door. De vergunning voor die fase is volgens de gemeente 'onherroepelijk'.

FC Utrecht laat zich niet verrassen in KNVB Beker

FC Utrecht heeft zich zonder al teveel problemen geplaatst voor de tweede ronde van de TOTO KNVB Beker.
De Domstedelingen stelden in Rijssen tegen derdedivisionist Excelsior'31 al in de eerste helft orde op zaken en keerden uiteindelijk met een 1-4 overwinning huiswaarts. Simon Makienok maakte in het bekerduel zijn rentree na ruim een jaar blessureleed en tekende in de slotfase voor de laatste treffer van de wedstrijd.

Op het bomvolle Sportpark de Koerbelt kende FC Utrecht zijn gewenste start, want al vroeg stond er een voorsprong op het scorebord. Nadat een schot van Václav Cerny nog geen treffer had opgeleverd, trof Leon Guwara al na negen minuten spelen doel. De openingstreffer kwam voornamelijk tot stand dankzij een uiterst slimme steekpass van Urby Emanuelson. Sander van de Streek kreeg vervolgens verschillende mogelijkheden om de score verder uit te bouwen, maar het was mede aan doelman Melvin Koetsier te danken dat Excelsior'31 de schade in de eerste helft aanvankelijk nog beperkt hield.

Toch wist Utrecht nog voor rust de score te verdubbelen. Niek Davina vloerde Van de Streek in het strafschopgebied, waardoor scheidsrechter Richard Martens de bal op de stip legde. Adam Maher maakte geen fout en schoot zo de tweede Utrechtse treffer van de avond tegen de touwen. De eerste fase van de tweede helft verliep vervolgens enigszins rommelig. Het voornaamste hoogtepunt van de eerste fase van de tweede helft was de entree van Makienok, die voor het eerst sinds 16 september 2018 weer speelminuten maakte bij de Domstedelingen.

Patrick Joosten raakte niet lang daarna de paal, waarna de ingevallen Issah Abbas het duel definitief besliste. Hij wist de bal over de doellijn te frommelen en tilde de marge daarmee naar drie. Hielke Penterman deed een kwartier voor tijd nog iets terug namens de thuisploeg, maar dichterbij wist Excelsior'31 niet meer te komen ondanks een kopbal van Hakim Ezafzafi op de bovenkant van de lat.

In de absolute slotfase luisterde Makienok zijn rentree op met een doelpunt, waarmee de eindstand op 1-4 bepaald werd. Voor FC Utrecht wacht nu komende zondag in de Eredivisie de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard.

PSV wil zich in januari versterken met jeugdinternational van Noorwegen

Herman Geelmuyden bevindt zich nadrukkelijk op de radar bij PSV, zo weet het Eindhovens Dagblad te melden. De Noorse aanvaller, tevens jeugdinternational, wordt in januari achttien en mag dan een contract in Eindhoven ondertekenen. Geelmuyden werd opgeleid bij Stabaek Fotball en speelde daar reeds een handvol wedstrijden in de hoofdmacht.

Het huidige contract van Geelmuyden bij Stabaek loopt in december 2019 af, waardoor PSV alleen een opleidingsvergoeding hoeft neer te tellen voor de jonge aanvaller. De zeventienjarige aanvaller maakte deze jaargang zijn debuut bij Stabaek, voorlopig de nummer tien van de Eliteserien.

Tot dusver speelde hij acht officiële wedstrijden in de hoofdmacht van de Noorse middenmoter.

Bij PSV moet Geelmuyden aansluiten bij de Onder-19 of het beloftenteam. De jeugdinternational van Noorwegen is geen onbekende in Eindhoven, want hij liep al een aantal keer stage bij PSV.

Het Eindhovens Dagblad schrijft dat Geelmuyden tijdens deze stages een goede indruk heeft achtergelaten bij de Eindhovenaren.

MLB: spanning in game 7 World Series

Washington Nationals heeft de eerste MLB-titel in zijn veertienjarige bestaan binnen. De Nationals wonnen de World Series in een spannende game 7 met 6-2 van de Houston Astros.

De eindstand in de best-of-seven-serie werd daarmee 4-3. Opvallend genoeg won de thuisspelende ploeg geen enkele keer in alle zeven wedstrijden.

De Houston Astros begonnen sterk aan de allesbeslissende zevende game in de World Series. Vanaf de eerste inning zette ze Max Scherzer onder druk. De startende werper, die game 5 nog had gemist vanwege een nekblessure, was wel fit genoeg voor game 7. In de zevende game van de World Series kwam Scherzer de eerste inning nog wel zonder problemen door, maar in het vervolg had de 35-jarige werper veel moeite.

In de tweede inning kwam de Astros op 1-0 dankzij een homerun van eerstehonkman Yuli Gurriel. Later in de inning volgde nog honkslagen van Yordan Alvarez en Carlos Correa, maar hij wist meer runs te voorkomen in de tweede inning. Ook in de volgende innings kwamen steeds twee man op de honken, maar Scherzer voorkwam erger. Pas in de vijfde inning werd het 2-0 voor de thuisspelende ploeg. Na een honkslag van Correa wist Gurriel te scoren.

Waar Scherzer moeite had deed de startende werper van de Houston Astros het een stuk beter. Zack Greinke maakte indruk in de eerste zes innings. Met zijn curveballen wisten de Nationals geen raad tot aan de zevende inning waar Anthony Rendon uit het niet een homerun sloeg. Greinke gaf daarna direct een vrije loop weg en dat was ook meteen einde avond voor de 36-jarige werper.

Met Gerrit Cole in de bullpen leek hij een logische keus, maar manager AJ Hinch van de Astros koos opvallend genoeg voor Will Harris. Dat een achteraf een foute keuze was werd al snel duidelijk, want op zijn tweede worp sloeg Howie Kendrick de bal uit het stadium, direct goed voor twee runs, en de voorsprong voor de Nationals.

Het was voor de Nationals om de voorsprong over de streep te trekken en dat ging de bullpen van de Nationals heel goed af. Waar Scherzer veel moeite had met de slagploeg van de Hosuton Astros kwam de bullpen niet in de problemen. Eerst nam Patrick Corbin het over van Scherzer. Hij gooide drie innings, waarna Daniel Hudson het afmaakte voor de Nationals en zo de eerste titel bezorgde in het bestaan van de Washington Nationals. Voor een team uit Washington is het 95 jaar geleden dat een team in het honkbal nog eens de beste is. Toen wonnen de Washington Senators van de New York Giants in zeven wedstrijden.

Op het moment dat Hudson zijn laatste bal van de wedstrijd gooide stond het al 6-2 na runs in de achtste en negende inning van de Nationals.

Advocaat trekt gelijk van leer: "Dan was Stam hier nog trainer geweest"

Dick Advocaat stond donderdag voor de eerste keer op het trainingsveld van Feyenoord. Later schoof hij aan voor zijn eerste persconferentie als eindverantwoordelijke van de Rotterdammers. Advocaat is pas net begonnen aan zijn klus in De Kuip, maar de opvolger van Jaap Stam heeft nu al het nodige aan te merken op de spelersgroep.

Advocaat kreeg het idee dat de spelers van Feyenoord in de afgelopen periode niet meer voor honderd procent geloofden in de voetbalvisie van Stam. "Dat heb ik vanochtend de spelersgroep verweten", benadrukt Advocaat op het persmoment van donderdagmiddag.

"Ze stonden allemaal achter Jaap Stam, maar dat heb ik niet gezien. Als ze echt achter Jaap Stam hadden gestaan, was hij nog trainer geweest van Feyenoord. Dan hadden ze waarschijnlijk wel iets meer laten zien."

De nieuwe trainer van Feyenoord denkt dat zijn elftal op korte termijn weer kan aansluiten bij de topploegen in de Eredivisie. "Het belangrijkste is dat we Europees voetbal halen en dat we overwinteren in de Europa League."

Advocaat heeft echter ook al geconstateerd dat goede resultaten niet vanzelf zullen komen. "Er moet veel meer strijd en beleving zitten in het spel van Feyenoord. Het is een vrij stille groep en dat probeer ik te veranderen. Dat is zogezegd een proces."

Advocaat brengt in het kader van meer communiceren wellicht veranderingen aan in de defensie, daar Edgar Miguel Ié en Marcos Senesi de Engelse taal niet goed beheersen. "Of Senesi en Ié naar de bank gaan? Dat zou goed kunnen."

Op de training van donderdagochtend vormden Eric Botteghin en Jan-Arie van der Heijden het centrum van de Feyenoord-verdediging en het is niet onmogelijk dat dit duo zondag tegen VVV-Venlo aan de aftrap verschijnt.

John de Wolf keert als assistent-trainer terug bij Feyenoord en Advocaat is blij met de oud-verdediger als nieuw lid van de technische staf. "Hij heeft uitstraling en past goed bij de club. Het is een karakterjongen die de verdedigers wel wat kan vertellen en bijbrengen."

Advocaat hoopt tegen VVV een strijdbaar Feyenoord te zien, want het echec van zondag tegen Ajax mag geen herhaling krijgen. "Ze hebben tegen Ajax alleen maar achter de bal aangelopen, dat moet zeker anders worden", aldus de nieuwe Feyenoord-coach, die naast De Wolf ook Cor Pot als assistent naast zich heeft zitten.

Bertens uitgeschakeld bij WTA Finals na opgave tegen Bencic

Kiki Bertens is er op de WTA Finals in Shenzhen niet in geslaagd de halve finales te bereiken. De nummer negen van de wereld moest tegen de Zwitserse Belinda Bencic bij een 5-7, 0-1 stand opgeven met een rugblessure.

Invalster Bertens had een overwinning nodig tegen Bencic om zich te plaatsten voor de halve finales. De 27-jarige Nederlandse begon uitstekend aan haar partij tegen de Zwitserse. Ze kwam op 5-3 en leek de eerste set voor het grijpen, maar juist op dat moment ging de Nederlandse door haar rug. Ze verloor vijf games op rij en na overleg met de toernooidokter moest ze de strijd bij een 5-7, 0-1 stand staken. Voor Bertens einde seizoen, terwijl Bencic dankzij de opgave van de Nederlandse naar de halve finale gaat bij de WTA Finals.

Naast Bencic bereikte ook Ashleigh Barty de halve finales. De Australische won haar laatste groepspartij met 6-4, 6-2 van Petra Kvitová.

FIOD doorzoekt woning in Dirksland in onderzoek naar belastingfraude

De FIOD heeft op 31 oktober een woning doorzocht in Dirksland in een strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude. Hierbij is administratie in beslag genomen.

Het onderzoek is gericht op een 55-jarige man die vermoedelijk gebruik maakte van buitenlandse vennootschappen die naar voren kwamen uit de Panama Papers. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Bij de doorzoeking van de woning heeft de FIOD ook wapens aangetroffen. Die zijn overgedragen aan de politie. De 55-jarige verdachte is daarop aangehouden door de politie.

Panama papers
De FIOD doet onderzoek naar informatie die is verkregen uit de Panama Papers. Het gaat daarbij in zijn algemeenheid om constructies die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden. De in Panama gevestigde financiële dienstverlener Mossack Fonseca bood constructies aan om gelden vanuit onder andere Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij onder andere Nederlandse natuurlijke personen.

Vorig jaar maakte de FIOD bekend bezig te zijn met vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen door middel van constructies die bekend werden door middel van de Panama Papers. Die onderzoeken zijn nog gaande. Ook op 30 oktober deed de FIOD doorzoekingen in een witwasonderzoek waarbij gebruik gemaakt werd van structuren uit de Panama Papers.

Raad van State doet uitspraak over de uitleg van de Europese Dublinverordening

Als een vreemdeling eerst in een ander Europees land een asielaanvraag heeft gedaan, en vervolgens in Nederland opnieuw zo’n aanvraag indient, dan kan hij in Nederland niet procederen over welk land verantwoordelijk is voor de behandeling van zijn asielverzoek.

Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag (31 oktober 2019). Deze uitspraak is het sluitstuk van een juridische procedure waarin de Afdeling bestuursrechtspraak eerder een zogenoemde prejudiciële vraag stelde aan het Europees Hof van Justitie over de uitleg van de Dublinverordening.

Achtergrond
De uitspraak gaat over een Syrische vreemdeling die eerst in Duitsland asiel aanvroeg, maar vervolgens ook in Nederland een verzoek om een asielvergunning indiende. De staatssecretaris heeft haar asielverzoek om die reden niet in behandeling genomen. Volgens de staatssecretaris volgt uit de Dublinverordening namelijk dat Duitsland - het land waar zij het eerst asiel aanvroeg - verantwoordelijk is voor behandeling van haar asielverzoek. Maar de vreemdeling vindt dat Nederland verantwoordelijk is, omdat haar echtgenoot in Nederland verblijft en hier internationale bescherming geniet.

Uitkomst van deze zaak
In de uitspraak van vandaag gaat de Afdeling bestuursrechtspraak in op de antwoorden van het Hof van Justitie. Daaruit volgt dat als een vreemdeling eerst in de ene lidstaat een asielverzoek heeft ingediend, daarna doorreist naar een andere lidstaat en daar opnieuw een verzoek indient, hij in die tweede lidstaat niet kan procederen tegen de vaststelling van de verantwoordelijke lidstaat volgens de criteria in de Dublinverordening. Dat voorkomt dat vreemdelingen in verschillende landen tegelijk proberen een asielvergunning te krijgen.

Op deze hoofdregel is wel een uitzondering. Als een vreemdeling zijn asielverzoek in de eerste lidstaat heeft ingetrokken terwijl daar het aanwijzen van de verantwoordelijke lidstaat nog niet is afgerond, kan de vreemdeling in de tweede lidstaat wel procederen over de aanwijzing welke lidstaat verantwoordelijk is volgens de criteria in de Dublinverordening. De staatssecretaris moet dan beoordelen of de vreemdeling informatie heeft verstrekt waaruit duidelijk blijkt dat Nederland verantwoordelijk is voor de behandeling van het asielverzoek. Als dat het geval is, kan de staatssecretaris geen terugnameverzoek indienen bij de eerste lidstaat.

Prejudiciële vragen
De Afdeling bestuursrechtspraak stelde het Hof van Justitie in Luxemburg eind september 2017 een prejudiciële vraag. Op 2 april 2019 beantwoordde het Hof van Justitie die vraag.

Smokkel verboden voorwerpen in bajes vanaf morgen strafbaar

Personen die verboden voorwerpen een justitiële inrichting binnensmokkelen, waaronder bezoekers, leveranciers en personeel, zijn vanaf morgen strafbaar. De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die dit regelt, treedt op 1 november 2019 in werking.

Het gaat om voorwerpen die op zichzelf legaal zijn, maar waarvan het bezit in de inrichting verboden is. Bijvoorbeeld mobiele telefoons of gereedschap. Het gebruik van deze voorwerpen is onwenselijk omdat dit de orde en veiligheid in de inrichting in gevaar kan brengen, gedetineerden hiermee hun criminele zaakjes kunnen voortzetten of contact kunnen opnemen met slachtoffers. Ook het binnensmokkelen van voorwerpen zonder dat personen zelf de inrichting betreden, wordt strafbaar. Bijvoorbeeld het verstoppen van voorwerpen (mini-telefoons) in tennisballen die over de muur van een gevangenis worden gegooid.

Mensen die proberen verboden spullen binnen te smokkelen riskeren een celstraf van maximaal 6 maanden, waarmee een afschrikwekkende werking is beoogd. Deze wet is een volgende stap in de strijd tegen smokkelwaar. Eerder dit jaar kondigde minister Dekker al aan structureel 3 miljoen euro extra te gaan investeren om invoer van smokkelwaar tegen te gaan en opsporing te bevorderen.

Automobilist beschoten tijdens 112-gesprek om verkeersruzie

De politie heeft in de nacht van woensdag op donderdag twee mannen aangehouden na een schietincident aan de Houtmankade in Amsterdam.

Rond 2.50 uur kwam bij de politie een melding binnen van de 28-jarige bestuurder van een blauwe Volkswagen Golf. Hij verklaarde te worden achtervolgd door twee opzittenden van een motorscooter na een mogelijke verkeerstwist. Daarbij zou ook een wapen zijn getoond. De verkeerstwist zou tussen het Surinameplein en de Overtoom hebben plaatsgevonden.

Terwijl de bestuurder de politie aan de lijn had, werd hij ter hoogte van de Houtmankade beschoten vanaf de motorscooter. De inzittende werd niet geraakt. Agenten zetten direct de achtervolging in en reden de motorscooter klem op de Nieuwe Hemweg. Daar konden de twee verdachten, beide Amsterdammers van 29 jaar oud, worden aangehouden. Agenten hebben bij de aanhouding het dienstwapen op de verdachten gericht. Het tweetal is ingesloten voor nader onderzoek, de motorscooter in beslag genomen.

Getuigen
Het voertuig van het slachtoffer is eveneens in beslag genomen. Wat zich precies heeft afgespeeld op de route tussen het Surinameplein en de Overtoom, maar ook tussen de Overtoom en de Houtmankade wordt momenteel onderzocht. Er zijn een aantal getuigen gehoord en camerabeelden worden uitgekeken. Het onderzoeksteam komt graag in contact met mensen die iets gezien hebben van de mogelijke verkeerstwist en het schietincident. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Achtervolging eindigt in achtertuin Moergestel

Een achtervolging door de politie is uiteindelijk gestopt in de achtertuin van een woning in Moergestel. Het begon allemaal langs de A58 op de parkeerplaats Kriekampen. Uiteindelijk was de vermoedelijke reden dat de verdachte drugs bij zich had.

Het begon bij het tankstation aan de parkeerplaats Kriekampen in Oirschot. Een onopvallende surveillanceauto van de Landelijke Eenheid zag daar een auto wegrijden. Bij controle van het kenteken bleek dat er verschillende zaken niet klopten. De agenten hadden direct contact met een opvallende auto die op dezelfde parkeerplaats stond. De politie gaf de bestuurder daarvan een stopteken maar hij ging er meteen vandoor.

Moergestel
De voertuigen reden met hoge snelheid over de A58 in de richting van Tilburg. De bestuurder reed de afrit naar Moergestel op en dook daar het centrum in achtervolgd door meerdere surveillance-eenheden. Op de Eindhovenseweg maakte de bestuurder opzettelijk een aanrijding met de surveillanceauto en reed toen weer door. Uiteindelijk reed hij de doodlopende Krijtestraat in. Aan het eind stopte de auto in een tuin van een woning en de verdachte rende weg. Agenten achtervolgden de verdachte en zagen dat hij iets weggooide. Kort daarop werd de 25-jarige inwoner van Oudenbosch aangehouden. De spullen die hij weggooide bleken meerdere zakjes met verschillende soorten drugs te zijn. Verder had de verdachte een geldbedrag bij zich in kleine coupures. Zijn auto is in beslag genomen.

De man wordt verdacht van het negeren van een stopteken en diverse verkeersovertredingen. Verder zal hem poging tot doodslag worden verweten omdat hij vermoedelijk opzettelijk op een politieauto is ingereden. Het bezit en mogelijk dealen van harddrugs zal hem ook ten laste worden gelegd.

Tieners beroven tiener tijdens aanhouding

Woensdagmiddag werden op de Doctor Schaepmanlaan en het Doctor Poelsplein in Roosendaal drie jongens aangehouden. Eerst werd een 16-jarige autobestuurder aangehouden na een wilde achtervolging. Tijdens deze aanhouding wist een tweetal andere jongens geld uit de auto te stelen en er op een fiets vandoor te gaan. Ook zij werden aangehouden.

Een agent zag rond 14.35 uur op de Monseigneur Hopmansstraat een BMW rijden. De bestuurder trok zijn aandacht, dus reed de agent voor een controle achter deze auto aan. De automobilist negeerde een stopteken en reed er hard vandoor. De politie zette de achtervolging in. Op de Doctor Schaepmanlaan stopte de auto, waarna de agent de bestuurder kon aanhouden. De 16-jarige jongen uit Roosendaal moest in de politieauto plaatsnemen voor vervoer naar een politiebureau.

Bundeltje geld
Hierna werd de agent door enkele zeer attente mensen aangesproken, dat ze hadden gezien dat een jongen in de auto was gekropen en daarna iets onder zijn jas had gestopt en toen samen met een andere jongen was weggefietst. Er arriveerde nog een politie-eenheid, waarop twee agenten de achtervolging inzetten en het tweetal op het Doctor Poelsplein konden achterhalen. Een van de jongens overhandigde een bundeltje geld. Het bleek te gaan om twee jongens (14 en 15 jaar) uit Roosendaal. Ook dit tweetal werd aangehouden en voor verder verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

Politieonderzoek
In de auto werden een verboden mes en twee gripzakjes met hennep in beslag genomen. Ook bleek de automobilist geen rijbewijs te hebben. Van hem is een verklaring opgenomen. Er wordt proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht woensdagavond rond 22.00 uur het politiebureau verlaten. Het gestolen geld bleek ruim driehonderd euro te zijn. Het tweetal heeft de nacht in een politiecellencomplex doorgebracht en wordt donderdag verhoord.

Lagere straffen voor 'Blokkeerfriezen'

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden heeft vandaag in hoger beroep uitspraak gedaan in de zaken rond de A7-blokkade. Aan alle 15 verdachten legt het hof een taakstraf van 90 uren op voor betrokkenheid bij de blokkade van de A7 op 18 november 2017. Verdachten hebben met hun actie anderen belemmerd in de uitoefening van belangrijke grondrechten, te weten het recht op vrije meningsuiting en het recht op betoging. Dit zijn fundamentele rechten die essentieel zijn in een democratische samenleving.

Democratische samenleving
Verdachten waren van mening dat het niet wenselijk was dat de KickOutZwartePiet-demonstranten juist tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas kwamen demonstreren in Dokkum en waren het niet eens met de beslissing van het bestuur daaromtrent. Zij hebben vervolgens het recht in eigen hand genomen en voor eigen rechter gespeeld. Het op een dergelijke manier ondermijnen van een beslissing van het bestuur en het anderen de mogelijkheid ontnemen om te demonstreren, is zeer ernstig en ontoelaatbaar. Juist impopulaire meningen die indruisen tegen de (lokaal) heersende opvattingen en die mogelijk op verzet kunnen rekenen, moeten in een democratische samenleving door een demonstratie geuit kunnen worden.

Eigenrichting
Net als de rechtbank vindt het hof dat het reguleren van betogingen en het handhaven van de openbare orde en veiligheid bij uitstek taken zijn van de overheid en niet van (groepen van) individuele burgers. Het was dan ook niet aan verdachten om te bepalen waar en wanneer de demonstranten mochten demonstreren. Ook was het niet aan hen om door hen gevreesde ongeregeldheden te voorkomen door zelf nota bene strafbare feiten te plegen. Van een overmachtssituatie was ten tijde van de blokkade geen sprake. Het handelen van verdachten kan als eigenrichting worden aangemerkt. Dat kan niet worden getolereerd omdat dit ernstig afbreuk doet aan de democratische rechtstaat.

Lagere straf
Anders dan de rechtbank is het hof van oordeel dat in alle zaken alle ten laste gelegde feiten (versperren A7, verhinderen betoging, dwang en, in één zaak, opruiing) wettig en overtuigend kunnen worden bewezen. De door de rechtbank opgelegde en door het openbaar ministerie gevorderde taakstraf vindt het hof echter te fors. Volgens het hof gaat het bij de verschillende feiten telkens om hetzelfde handelen. Ook speelt bij de strafoplegging mee dat er geen ernstige ongevallen zijn gebeurd. Het hof vindt het aannemelijk dat het hier om een incident gaat en acht de kans niet groot dat verdachten opnieuw tot het plegen van (soortgelijke) strafbare feiten over zullen gaan.

Dezelfde straf voor alle verdachten
In de kern betrof het een collectieve actie waarbij alle verdachten hetzelfde doel hadden. Alle verdachten hebben feitelijk ongeveer eenzelfde aandeel in het gebeuren gehad. Dat de één zich op Facebook wat actiever heeft opgesteld dan een ander, of op de weg prominenter in beeld is geweest dan de ander, vindt het hof onvoldoende specifiek om de één meer verantwoordelijkheid toe te dichten dan de ander en dit in de straf tot uitdrukking te brengen. Dit betekent dat aan alle verdachten dezelfde straf wordt opgelegd.

Ibrahimovic ontvangt aanbieding voor zes wedstrijden in A-League

Zlatan Ibrahimovic heeft een aanbieding vanuit Australië op zak. Perth Glory hoopt op een snelle deal met de Zweedse spits, die een aflopend contract heeft bij LA Galaxy en transfervrij kan worden aangetrokken. De nummer vier uit de A-League wil de 38-jarige aanvaller voor korte tijd binden.

Naar verwachting vertrekt Ibrahimovic na twee jaar uit de Major League Soccer. Een terugkeer naar Europa lijkt in de maak, maar mogelijk maakt hij een tussenstop in Australië. Perth Glory werkt aan een van de grootste deals in de geschiedenis van het Australische voetbal. Voorzitter Tony Pignata heeft bevestigd dat zijn club contact heeft gelegd met Mino Raiola, zaakwaarnemer van de ex-Ajacied.

Perty Glory hoopt op een guest player deal met Ibrahimovic. Tot aan het einde van het jaar zou hij zes wedstrijden mee kunnen spelen met de ploeg van trainer Anthony Popovic.

"We hebben zijn zaakwaarnemer benaderd", bevestigt Pignata tegenover The Age . "Ten eerste hebben we gevraagd naar zijn beschikbaarheid en daarna of hij geïnteresseerd is."

De gesprekken tussen Perth Glory en Raiola bevinden zich nog in de beginfase. Toch is de club goed voorbereid op de eventuele komst van Ibrahimovic. Het plan om de komst van de spits te financieren ligt al klaar. Het is onbekend of de routinier welwillend tegenover een tijdelijk dienstverband in Australië staat.

Dost is goud waard voor Eintracht; Brandt brengt miraculeuze ontsnapping

Borussia Dortmund is woensdagavond ontsnapt aan een vroege uitschakeling in de DFB Pokal. Die Borussen kwamen tegen Borussia Mönchengladbach diep in de tweede helft op achterstand, maar een dubbelslag van Julian Brandt, die binnen drie minuten twee keer het net vond, voorkwam eliminatie. Bas Dost was met twee doelpunten goud waard voor Eintracht Frankfurt.

Borussia Dortmund - Borussia Mönchengladbach 2-1
Bij afwezigheid van Marco Reus koos Borussia Dortmund-trainer Lucien Favre voor de 21-jarige Jacob Bruun Larsen in de spits. BVB pakte vanaf het begin het initiatief en kreeg ook direct goede kansen. Thorgan Hazard zag een kopbal over vliegen, terwijl een schot van Jadon Sancho van binnen de zestien centimeters naast ging.

Daarna was Hazard nóg dichterbij, maar het schot van de Belg spatte uiteen op de lat. Vlak voor rust kreeg ook Borussia Mönchengladbach een goede kans. Marcus Thuram zag zijn poging op het laatste moment echter knap gepareerd worden door doelman Marwin Hitz.

Na rust waren beide ploegen aan elkaar gewaagd, ook doordat Dortmund slordiger werd in balbezit. In de 72ste minuut profiteerde Gladbach daarvan, toen Thuram een perfecte voorzet van de linkerkant binnen kopte. Dortmund liet het er niet bij zitten en produceerde binnen vijf minuten de gelijkmaker.

Julian Brandt zag een rollertje gelukkig binnenvallen, nadat de bal door een verdediger van richting werd veranderd: 1-1. Diezelfde Brandt tekende enkele minuten later ook voor de winnende treffer. Hazard bereikte vanaf de achterlijn met een 'schepbal' zijn Duitse ploeggenoot, die van dichtbij binnenkopte: 2-1.

FC St. Pauli - Eintracht Frankfurt 1-2
Eintracht Frankfurt kwam op bezoek bij FC St. Pauli al na vier minuten op voorsprong. Bas Dost torende na een goede voorzet van Martin Hinteregger boven zijn directe tegenstander uit en kopte de bal in de kruising.

Dertien minuten later sloeg Dost opnieuw toe; de centrumspits werd vrij voor doelman Korbinian Müller gezet en rondde met een prachtig stiftje af: 0-2. Een penalty van Waldemar Sobota bracht St. Pauli vlak voor rust terug in de wedstrijd, maar verder dan dat kwam de tweededivisionist niet.

De Boer mist finale met Atlanta United na domper tegen Toronto

Atlanta United is er in de nacht van woensdag op donderdag niet in geslaagd de Eastern Conference van de Major League Soccer te winnen. Voor eigen publiek ging het team van trainer Frank de Boer met 1-2 onderuit tegen Toronto FC, waardoor het de Amerikaanse landstitel niet meer kan verdedigen. Toronto neemt het in de finale van de MLS op tegen Seattle Sounders. Het is voor de derde keer in vier jaar tijd dat de twee teams elkaar treffen in de eindstrijd.

De ploeg van De Boer ging nog wel goed van start in het Mercedes Benz Stadium. In de vierde minuut werd Ezequiel Barco in de diepte weggestuurd. Hij kwam oog in oog te staan met doelman Quentin Westberg en legde af op de mee opgekomen Julian Gressel, voor wie het een koud kunstje was om de 1-0 te maken. Het was een droomstart voor de ploeg van De Boer en het had nog veel mooier kunnen worden toen Josef Martínez in de elfde minuut een strafschop mocht nemen. De topscorer wist het buitenkansje echter niet te verzilveren, waardoor een marge van twee uitbleef.

De misser van Martínez bleek achteraf cruciaal, want vlak na de gemiste strafschop kwam Toronto langszij. Een schot van Nicolas Benezet was Brad Guzan te machtig: 1-1. Na rust kwam Atlanta United goed uit de kleedkamers en domineerde de thuisploeg in balbezit. Echter, het team van De Boer kwam moeizaam tot kansen tegen het goed georganiseerde Toronto. Met nog officieel twaalf minuten op de klok ging het mis voor the Five Stripes. Nick DeLeon kreeg vanaf circa twintig meter van het doel de ruimte om uit te halen en zijn inzet bleek de winnende treffer. Met een fraai schot in de kruising bepaalde hij de eindstand op 1-2.

Atlanta United vocht in de slotfase nog voor wat het waard was, maar Toronto hield stand en bereikt voor de derde keer in vier jaar tijd de finale van de MLS. Op 10 november wacht het duel met Seattle Sounders, dat deze week op verrassende wijze favoriet Los Angeles FC uitschakelde.

Heerlijk voetbalgevecht met tien goals en tien penalty's op Anfield

Liverpool heeft zich in een heerlijk voetbalgevecht geplaatst voor de kwartfinale van de EFL Cup. Met Sepp van den Berg in de gelederen speelde de ploeg van Jürgen Klopp in de reguliere speeltijd met 5-5 gelijk tegen Liverpool, nadat Divock Origi diep in de blessuretijd een strafschoppenserie afdwong. Daarin won Liverpool met 5-4 omdat Dani Ceballos faalde vanaf elf meter. De wedstrijd werd gekenmerkt door prachtige doelpunten aan weerszijden.

Klopp rouleerde zijn volledige elftal ten opzichte van de competitiewedstrijd tegen Tottenham Hotspur (2-1 zege) van zondag, wat onder meer betekende dat Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum niet aan de aftrap verschenen. Ook Arsenal trad aan met een volledig nieuwe opstelling.

Bij the Gunners stond Mesut Özil voor de derde keer dit seizoen in de basis. Manager Unai Emery doet nauwelijks meer een beroep op de Duitse middenvelder, die tijdens Premier League- en Europa League-wedstrijden niet eens tot de wedstrijdselectie behoort. Ook landgenoot Shkodran Mustafi, die dit seizoen nog geen enkele minuut in de competitie maakte, stond in de basis.

Het werd een bijzonder turbulente en vermakelijke wedstrijd op Anfield. Bij rust leidde Arsenal met 2-3; het openingsdoelpunt viel na vijf minuten. Nadat Alex Oxlade-Chamberlain langs de rechterflank sprintte en een bal neerlegde bij de eerste paal, probeerde Shkodran Mustafi de bal weg te werken. Onbedoeld passeerde hij met zijn actie echter zijn eigen keeper Emiliano Martínez: 1-0. Na achttien minuten bracht Lucas Toerreira de stand in evenwicht voor Arsenal. Mesut Özil bereidde een kans voor van Bukayo Saka en zag Caoimhin Kelleher redding brengen, maar de rebound was een prooi voor Torreira.

Bij de 1-2 van Arsenal speelde Van den Berg een negatieve rol: na een sprint en voorzet van Ainsley Maitland-Niles werkte de verdediger de bal tegen doelman Kelleher aan, waarna Gabriel Martinelli op de juiste plek stond om zijn ploeg op voorsprong te schieten. De Braziliaan verdubbelde zijn doelpuntproductie tien minuten voor rust na een slordige pass van Harvey Elliott. De middenvelder van liverpool, met zijn 16 jaar en 209 dagen de jongste speler ooit die namens the Reds uitkwam op Anfield, raakte de bal kwijt aan Özil. Die vond Saka, wiens lage voorzet overtuigend werd binnengewerkt door Martinelli.

De wedstrijd was daarmee echter nog zeker niet gespeeld. Kort voor de rust kreeg Liverpool een penalty, na een overtreding van Martinelli op Elliott, en aanvoerder James Milner vond vanaf elf meter de benedenhoek. In het tweede bedrijf breidde Maitland-Niles de marge weer uit naar twee doelpunten. Een hoofdrol was weggelegd voor Özil. Na een verschrikkelijke pass van Milner in het eigen strafschopgebied nam Maitland-Niles de bal over; hij tikte het leer echter bijna over de achterlijn. Özil sprintte erachteraan, hield de bal binnen met een ingenieus hakje en leverde daarmee direct de assist voor zijn ploeggenoot: 2-4.

Liverpool slaagde er echter in om volledig terug te komen in de wedstrijd. Een geweldige halve volley van Oxlade-Chamberlain was doelman Martínez te machtig, waarna Origi voor de gelijkmaker zorgde. De aanvaller werd net buiten het zestienmetergebied bediend door invaller Curtis Jones, draaide in één keer weg bij Rob Holding en schoot krachtig raak. Het laatste woord leek echter aan Arsenal en opnieuw betrof het een wonderschoon doelpunt. Joe Willock mocht opstomen op de vijandelijke helft en besloot plots zijn geluk te beproeven. Kelleher kon er alleen maar naar kijken: 4-5. Voor het eerst sinds januari 2007 incasseerde Liverpool vijf doelpunten voor eigen publiek, ook toen in de EFL Cup tegen Arsenal (3-6).

De eindstand leek bereikt, maar niets was minder waar. Diep in de blessuretijd vond debutant Neco Williams ploeggenoot Origi met een voorzet vanaf de rechterflank. De vrijstaande Belg forceerde een penaltyserie met een halve omhaal: 5-5. Er werd niet verlengd, maar er kwamen direct strafschoppen aan te pas.

Héctor Bellerín, James Milner, Mattéo Guendouzi, Adam Lallana, Martinelli en Rhian Brewster waren achtereenvolgens allemaal trefzeker, maar de penalty van Ceballos werd gepakt door Kelleher. Origi zette Liverpool daarna op voorsprong. Maitland-Nales moest scoren om zijn ploeg in leven te houden en deed dat. Vervolgens scoorde echter ook Jones en daardoor bekerde Liverpool door naar de kwartfinale.

Tiener helpt bever met oversteken

Vijf jongeren uit de omgeving van München hebben na een avondje stappen een wel heel bijzondere ontmoeting gehad met een bever. Die stak uiterst traag voor hun auto de weg over met een vers veroverde boomtak, maar had zich iets verkeken op de grootte.

Een van hen, Alexander Oswald, hielp de bever vervolgens met oversteken. Zijn vrienden hadden de grootste lol en filmden het voorval. Via Facebook pikten lokale media het op, waarna het filmpje viral is gegaan.

Nintendo Switch hard- en software blijven goed verkopen

Nintendo heeft een update gegeven over de verkoopcijfers van Nintendo Switch. De resultaten van het derde kwartaal van het fiscale jaar 2020 zijn namelijk bekendgemaakt. Te zien is dat Nintendo Switch blijft verkopen.

Het afgelopen kwartaal stegen de hardware-cijfers van Nintendo Switch met 4.80 miljoen. De verdeling hiervan was 1.95 miljoen Switch Lites en 2.85 miljoen reguliere Switch-consoles. Het totaal aantal verkochte Switch-consoles ligt nu op 41.67 miljoen. De stijging werd aangedreven door nieuwe hardware en sterke software.

Onder andere Fire Emblem Three Houses (2.29 miljoen) en The Legend of Zelda: Link's Awakening (3.13 miljoen) waren sterke factoren wat software betreft. Ook oudere titels, zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild, Mario Kart 8 Deluxe en Super Mario Maker 2 bleven goed verkopen. Al met al werd er het afgelopen kwartaal 35.87 miljoen eenheden software verkocht. In totaal zijn er nu 246.01 miljoen eenheden software verkocht. De top tien best verkopende titels op Switch vind je hieronder.

Mario Kart 8 Deluxe: 19.01 miljoen
Super Smash Bros Ultimate: 15.71 miljoen
Super Mario Odyssey: 15.38 miljoen
The Legend of Zelda: Breath of the Wild: 14.5 miljoen
Pokémon Let's GO Pikachu & Eevee: 11.28 miljoen
Splatoon 2: 9.28 miljoen
Super Mario Party: 7.59 miljoen
New Super Mario Bros U Deluxe: 4.59 miljoen
Super Mario Maker 2: 3.93 miljoen
The Legend of Zelda: Link's Awakening: 3.13 miljoen

Nintendo Switch Lite Geel

Binnenvaartschipper betrapt met valse ADN-verklaring

De politie betrapte dinsdag 29 oktober in de Rotterdamse haven een 46-jarige binnenvaartschipper uit Amsterdam toen hij bij een controle een valse ADN-verklaring toonde. Proces-verbaal voor onder meer valsheid in geschrifte wordt opgemaakt.

Specialisten van het Team Transport- en Milieucontrole van de Dienst Infrastructuur vroegen tijdens een controle aan boord van een Nederlandse binnenvaarttanker de schipper zijn ADN-verklaring te tonen. Het schip was namelijk net gereed met het lossen van de gevaarlijke stof benzeen. Volgens de voorschriften dient de schipper bij het vervoer van dergelijke gevaarlijke stoffen in het bezit te zijn van een ADN-verklaring.

De schipper overhandigde de agenten zijn ADN-verklaring maar deze hadden direct het gevoel dat er aan met het document iets niet klopte. De vorm, de kleur en het lettertype leken iets afwijkend. Na onderzoek bleek dat ze gelijk hadden. Aan de betrokken schipper is namelijk nooit een ADN-verklaring afgegeven. Het valse document is in beslag genomen en tegen de schipper wordt proces-verbaal opgemaakt voor het plegen van valsheid in geschrifte en voor het als gezagvoerend schipper vervoeren van gevaarlijke stoffen zonder in het bezit te zijn van de verplichte ADN-verklaring.

Het schip mocht nog van de lossteiger naar een wachtsteiger varen maar daarna pas zijn reis hervatten als er een nieuwe schipper met een echte ADN-verklaring aan boord is. De politie onderzoekt de herkomst van het valse document.

Rapper Dopebwoy kondigt 'Forever Lit Tour' aan na succes gelijknamig album

Na het ongekende succes wat zijn album ‘Forever Lit’ teweeg heeft gebracht, gaat Jordan Jacott alias Dopebwoy, op tournee langs een aantal befaamde Nederlandse poppodia. Vanaf januari 2020 is een van de meest succesvolle rappers van dit moment te zien in Utrecht, Nijmegen, Amsterdam, Groningen en Dordrecht.

Zijn single ‘Cartier’ is tot op heden Nederlands meest gestreamde track op Spotify en dankzij andere grote hits als ‘Tik Tok’, ‘Guap’, ‘Walou Crisis’ en ‘Santo Domingo’ gaat de rapper er zeer binnenkort in slagen om met zijn debuutalbum ‘Forever Lit’ de 100 miljoen streams te bereiken.

Na de grote muzikale successen die de rapper behaalde is een tour een volgende logische stap. “Het album ‘Forever Lit’ was na het succes van de single ‘Cartier’ mijn absolute muzikale doorbraak, het is nu tijd om dit album te vertalen naar mijn eerste echte eigen show en die te laten zien aan de fans. Een tour kon dus niet langer op zich laten wachten” aldus Dopebwoy.

De rapper haalde onlangs al het nieuws door zich openlijk af te vragen waarom zijn succes niet wordt opgemerkt door de Nederlandse media. In het buitenland ligt dat anders, in Frankrijk en Duitsland is de rapper geregeld in de media te zien.

De ‘Forever Lit Tour’ wordt georganiseerd door 4PM Entertainment, NAMAM en Your Agency en trapt op 24 januari 2020 af in Tivolivredenburg in Utrecht en gaat daarna nog langs Nijmegen, Amsterdam, Groningen en Dordrecht. Een kaartje voor de ‘Forever Lit Tour’ kost 13,50 EUR en de concerten zijn voor alle leeftijden. Tickets verkrijgbaar via www.dopebwoy.com.

 

Bezorgdheid over internetveiligheid maakt mensen alert

Bijna 60 procent van de Nederlandse bevolking maakte zich in 2019 zorgen over de veiligheid op internet en zag daarom bijvoorbeeld af van het gebruik van openbare wifi-netwerken en het plaatsen van persoonlijke informatie op internet. Bijna 40 procent gaf aan problemen te hebben gehad waarvan phishing, pharming of privacyschendingen de grootste overlast gaven. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2019 maakte 58 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder zich zorgen om de veiligheid op internet en zag daarom af van sommige online activiteiten. Zo liet meer dan één derde deel (37 procent) het plaatsen van persoonlijke informatie op sociale netwerksites en het gebruiken van een openbaar wifi-netwerk of hotspot (35 procent) achterwege. Daarnaast heeft ruim een kwart (26 procent), software, apps, spelletjes, muziek of andere databestanden niet gedownload vanwege zorgen om de veiligheid.

Een op de vijf heeft om deze reden wel eens afgezien van een online aankoop, 13 procent van internetbankieren en 8 procent van communiceren met de overheid.

Vooral last van phishing en pharming
Hoewel 58 procent zich zorgen maakt om de internetveiligheid ondervindt 39 procent daadwerkelijk problemen. Van de bevolking heeft 35 procent last gehad van valse e-mails of berichten die mensen naar een valse website lokten (phishing). Verder werd 10 procent ongemerkt omgeleid naar een valse website met het verzoek om persoonlijke informatie achter te laten (pharming).

In veel mindere mate hebben mensen last gehad van het hacken van hun e-mail of socialemedia-account (3 procent), fraude met betaalkaarten of creditcards (2 procent), misbruik van persoonlijke gegevens (2 procent) of online identiteitsfraude (1 procent).

Van de bevolking gaf 2 procent aan financiële schade te hebben gehad van een online incident waaronder online identiteitsfraude, phishing of pharming.

Minder frequente en minder vaardige internetgebruikers ondervinden de minste problemen
Minder frequente internetgebruikers ondervonden het minst vaak veiligheidsproblemen op internet. Zo had 18 procent van de mensen die minder dan wekelijks online waren, last van veiligheidsincidenten gehad, tegen 43 procent van de mensen die dagelijks internet gebruikten.

Ook digitale vaardigheid speelt een rol. Minder digitaal vaardige mensen rapporteerden minder incidenten dan digitaal vaardigen, te weten 23 procent en 50 procent. Daarnaast hebben lager opgeleiden, jongeren (12 tot 25 jaar) en ouderen (65 jaar of ouder) minder veiligheidsincidenten meegemaakt dan hoger opgeleiden en 25- tot 65-jarigen.

Minder frequente internetgebruikers, minder digitaal vaardige mensen, laagopgeleiden en mensen van 65 jaar of ouderen maken zich de minste zorgen over internetveiligheid.

Meesten voelen zich veilig op internet
Ondanks dat 58 procent van de bevolking aangeeft dat het vanwege de bezorgdheid om de veiligheid van sommige internetactiviteiten afziet, zegt 68 procent zich veilig te voelen bij het gebruik van internet. Slechts 4 procent voelt zich onveilig, 28 procent voelt zicht niet veilig of onveilig.

De ruime meerderheid van degenen die zich veilig voelen op het internet is dagelijks online, heeft meer dan basis digitale vaardigheden en is jong (12 tot 25 jaar).

Negen op de tien dagelijks online
Nederlanders zijn digitaal actiever dan ooit. Het aandeel Nederlanders dat dagelijks online is, is gestegen van 81 procent in 2015 tot 88 procent in 2019. De meest voorkomende internetactiviteiten zijn e-mailen (89 procent), sociale mediagebruik (87 procent) online bankieren (84 procent) en informatie zoeken over goederen of diensten (84 procent).

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Na een koude start met landinwaarts lichte vorst wordt het vandaag zonnig en blijft het overal droog. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9 graden en de oostelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar vrijdag raakt het van het zuidwesten uit geleidelijk bewolkt maar blijft het nog wel droog. In het oosten zijn er brede opklaringen en koelt het af tot iets onder het vriespunt, in het westen liggen de minima rond 4°C. De zuidoostenwind neemt toe naar matig, langs de kust naar vrij krachtig.

Vrijdag overdag is het bewolkt en zijn er perioden met regen. De maxima lopen uiteen van 9°C in het noorden tot lokaal 13°C in Zeeland. De wind is matig, aan de kust (vrij) krachtig en komt uit zuid tot zuidoost. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Zonsondergang bij Isla Cristina, Andalusië. (Foto: Kroezel)
Zonsondergang bij Isla Cristina, Andalusië. (Foto: Kroezel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Aantal jongeren in de jeugdzorg opnieuw gestegen

In de eerste zes maanden van 2019 kregen 366.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. Dat is bijna 1 op de 12 jongeren. Het aantal jongeren met jeugdzorg neemt al jaren toe, evenals de duur van de verleende zorg. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het CBS.

Het aantal jongeren dat jeugdzorg krijgt, stijgt vanaf 2015. In de eerste helft van dat jaar kregen 319.000 jongeren tot 23 jaar jeugdzorg. In de eerste helft van 2018 waren het er bijna 361.000. Inmiddels zijn het er 366.000 (eerste halfjaar 2019). Dit laatste cijfer is voorlopig. In voorgaande jaren waren de definitieve cijfers telkens 5 à 6 procent hoger dan de voorlopige resultaten.

Vooral jeugdhulp aan jongeren tot 18 jaar
Jeugdzorg, het geheel van jeugdhulp, jeugdbescherming, en jeugdreclassering, is bedoeld voor jongeren tot 18 jaar en kan verlengd worden tot 23 jaar. Bijna 14.000 jongeren met jeugdzorg waren 18 jaar of ouder.

De verantwoordelijkheid voor jeugdzorg ligt bij de gemeente. Wanneer de gemeente de zorg direct aan de zorgverlener vergoedt, is sprake van zorg in natura. Het is ook mogelijk dat de jeugdhulp wordt ingekocht met een persoonsgebonden budget (pgb). In de eerste helft van 2019 maakten ruim 16.000 jongeren gebruik van een pgb voor jeugdhulp, 10.000  van hen ontvingen tevens jeugdhulp in natura.

Nederland telde op 1 januari 2019 bijna 3,4 miljoen jongeren van 0 tot 18 jaar. Van hen ontvingen 336.000 jongeren jeugdhulp in natura. Ruim 36.000 jongeren kregen jeugdbescherming en 7.000 jongeren kregen jeugdreclassering, 30.000 jongeren hadden naast jeugdhulp ook jeugdbescherming en/of jeugdreclassering.

Regionale verschillen
Tussen gemeenten bestaan grote verschillen in jeugdhulpgebruik. In gemeenten in het noordoosten van Nederland en het midden van Limburg kreeg meer dan 13 procent van de jongeren tot 18 jaar jeugdhulp. In deze regio’s was ook het aandeel jongeren met jeugdbescherming relatief hoog. Het CBS heeft geen zicht op de mogelijke oorzaken van de regionale verschillen in jeugdzorggebruik. Sociale en economische omstandigheden kunnen hieraan ten grondslag liggen, maar ook beleidskeuzen die gemeenten gemaakt hebben bij de inrichting van de jeugdzorg.

Duur van de zorg neemt toe
De duur van de zorg aan jeugdhulpjongeren nam de afgelopen jaren toe van gemiddeld 233 dagen in het eerste halfjaar van 2015 naar 346 dagen in de eerste helft van 2019. Dit betreft alleen de zorg die in het betreffende halfjaar is afgesloten. De gemiddelde duur van jeugdbescherming nam in deze periode af van 1.035 dagen naar 870 dagen. Ook de duur van jeugdreclassering daalde, van 427 dagen in 2015 naar gemiddeld 380 dagen in de eerste helft van 2019. Overigens registreert het CBS alleen de begin- en einddata van de geleverde zorg, over de intensiteit van de zorg en het aantal contacturen is niets bekend.

FIOD doorzoekt woning na informatie uit Panama Papers

De FIOD heeft woensdag een woning in de gemeente Valkenswaard en een bedrijfspand in de gemeente Cranendonck doorzocht. Dat gebeurde in een strafrechtelijk onderzoek naar een 54-jarige man die vermoedelijk gebruik maakte van financiële structuren die naar voren kwamen uit de Panama Papers. De man heeft zo vermoedelijk circa 800.000 euro buiten het zicht van de autoriteiten proberen te houden en witgewassen. Er is administratie in beslag genomen.

De FIOD doet onderzoek naar informatie die is verkregen uit Luxemburg. Het gaat om bankgegevens van financiële dienstverleners die het mogelijk maken om geld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden. Zij bieden financiële constructies aan om gelden vanuit Nederland via buitenlandse rechtspersonen terug te laten komen bij Nederlandse natuurlijke personen. De buitenlandse rechtspersonen zijn veelal opgericht volgens Panamees recht. Bij de oprichting van de rechtspersonen was de Panamese zakelijke dienstverlener ‘Mossack Fonseca’ betrokken.

Eerder maakte de FIOD al bekend bezig te zijn met vijf strafrechtelijke onderzoeken naar witwassen door middel van financiële constructies die bekend werden door middel van de Panama Papers. Die onderzoeken zijn nog gaande. Dit is een volgend strafrechtelijk onderzoek. Alle onderzoeken staan onder leiding van het Functioneel Parket.

Oranje Onder-17 op de rand van uitschakeling na nieuwe nederlaag

Oranje heeft ook zijn tweede wedstrijd op het WK Onder-17 in Brazilië verloren. De ploeg van bondscoach Peter van der Veen ging met 1-3 onderuit tegen Senegal, dat in de laatste vijf minuten de wedstrijd wist te beslissen. Voor de Nederlanders wordt het nu een uitermate lastige opgave om nog een plaats in de achtste finales veilig te stellen.

Na de 3-0 nederlaag in de openingswedstrijd tegen Japan was Oranje uit op revanche. De ploeg van Van der Veen kende een goede start in het Estádio Kléber Andrade, want al na tien minuten spelen stond er een voorsprong op het scorebord.

Een hoekschop bleef liggen voor de voeten van Nouafal Bannis, die overtuigend raak schoot. Senegal leek drie minuten later al razendsnel op gelijke hoogte te komen, toen Samba Diallo op aangeven van Insa Boye raak kopte.

De treffer werd echter geannuleerd na inmenging van de VAR, omdat er voorafgaand aan het doelpunt een overtreding was begaan op Devyne Rensch. Oranje leek vervolgens de marge te verdubbelen.

Jayden Braaf bediende Bannis na een fraaie actie, maar ook door deze treffer ging een streep omdat de aanvaller van Manchester City buitenspel had gestaan. De voorsprong bleef zo minimaal en kort na rust kwam Senegal op gelijke hoogste.

Een schot van Pape Sarr werd getoucheerd door Rensch, waardoor de Nederlandse doelman Cavin Raatsie kansloos was. Oranje mocht vervolgens van geluk spreken dat Sengal niet ook nog op voorsprong kwam, want Boye schoot van heel dichtbij naast.

In de slotfase golfde het spel op en neer. Nadat Braaf de paal had geraakt, ging de bal vijf minuten voor tijd aan de andere kant op de stip. Melayro Bogarde beging een overtreding en kreeg daarvoor zijn tweede gele kaart.

Sarr schoot vanaf elf meter de 1-2 tegen de touwen tegen de touwen. In blessuretijd liep Senegal ook nog uit naar 1-3. Aliou Balde was het eindstation van een razendsnelle counter en liet Raatsie kansloos.

Oranje heeft nog altijd een minieme kans om de volgende ronde te bereiken, al moet er dan in ieder geval komende zondag gewonnen worden van de Verenigde Staten. De Amerikanen, die de eerste wedstrijd met 1-4 verloren van Senegal, nemen het woensdagavond op tegen Japan.

De vier beste nummers drie plaatsen zich ook nog voor de achtste finales van het WK.

Amateurs Groene Ster zorgen voor enorme stunt tegen VVV

VVV-Venlo is woensdagavond uitgeschakeld in de eerste ronde van de KNVB Beker. Het team van Robert Maaskant werd in een strafschoppenserie geklopt door RKSV Groene Ster uit de Derde Divisie Zondag (4-2), nadat het 2-2 stond na negentig minuten.

VVV kwam in de tweede helft op voorsprong uit een strafschop, maar Groene Ster kantelde de wedstrijd. VVV wist ternauwernood een verlenging uit het vuur te slepen en in de penaltyserie faalden twee spelers van de bezoekers.

De Eredivisionist had het geen moment gemakkelijk op bezoek bij provinciegenoot uit Heerlerheide. In de eerste helft hadden de bezoekers een duidelijk overwicht, maar men wist niet door de defensie van Groene Ster te dringen.

VVV beperkte zich met name tot hoge ballen en afstandsschoten. Tot veel succes leidde die tactiek niet en zodoende eindigde de eerste helft zonder doelpunten. Na de rust werden de bezoekers geholpen door een handsbal van Groene Ster. Johnatan Opoku ontfermde zich met succes over de penalty: 0-1.

Ook Groene Ster kreeg echter een penalty, na een overtreding van Samuel Scheimann, en Thom Vluggen stuurde Delano van Crooij de verkeerde kant op. Vervolgens werd VVV gered door het aluminium: Groene Ster trof uit een vrije trap de paal.

VVV zat in de problemen en combineerde zeer moeizaam. De grootste kansen waren voor Groene Ster, zoals een kopbal van Cem Unal ruim een kwartier voor tijd. Namens VVV vroeg Elia Soriano tevergeefs om een penalty, toen hij onderuit ging in het strafschopgebied, en dus hield Groene Ster uitzicht op een stunt.

Vijf minuten voor het einde van de reguliere speeltijd kreeg de ploeg van Maaskant toch het deksel op de neus. Aanvoerder Van Kesteren van Groene Ster mikte raak via de binnenkant van de paal: 2-1.

VVV zocht met man en macht naar de gelijkmaker en kreeg toch nog waarop het hoopte, dankzij een treffer van Haji Wright in de laatste seconde. De verlenging leverde geen doelpunt op en dus kwamen er penalty's aan te pas. In de serie troffen Richard Neudecker en Wright geen doel: 4-2.

Excelsior Maassluis - sc Heerenveen 0-3
Heerenveen, met Alen Halilovic voor het eerst in de basis, had nog geen tien minuten nodig om op voorsprong te komen in Maassluis. Na goed voorbereidend werk van Mitchell van Bergen mikte Chidera Ejuke met succes in de kruising.

Doelman Jean-Paul van Leeuwen van Excelsior Maassluis voorkwam dat Jens Odgaard, Halilovic en Van Bergen de schade vergrootten, maar moest een antwoord schuldig blijven toen Jordy Bruin vanbuiten het zestienmetergebied de hoek vond.

Vincent van den Berg liet een goede kans op de aansluitingstreffer onbenut en zes minuten voor tijd maakte Daniel Höegh aan alle resterende twijfel een eind: 0-3.

HV & CV Quick - Willem II 0-4
Trainer Adrie Koster begon met een bijna volwaardig Eredivisie-team aan de bekerwedstrijd tegen HV & CV Quick; alleen Jordens Peters en Pol Llonch kregen rust. Al na twee minuten namen de Tilburgers de leiding. Mike Trésor Ndayishimiye kon eenvoudig en van dichtbij de 0-1 binnen schuiven.

Diezelfde Ndayishimiye maakte er in de 25ste minuut 0-2 van na een vlotlopende aanval over meerdere schijven. Na rust voltooide de Belgische middenvelder zijn hattrick met een inzet in de verre hoek. Paul Gladon tekende in de slotfase voor het slotakkoord: 0-4.

De Treffers - FC Twente 0-2
FC Twente stelde al snel orde op zaken in Groesbeek. Nadat Queensy Menig nog een mogelijkheid onbenut liet, schoot Keito Nakamura binnen het kwartier de openingstreffer tegen de touwen. De Japanner verdubbelde vijf minuten later de marge, nadat hij het eindstation was van een lange aanval.

Voor rust liet Emil Berggreen nog een mogelijkheid onbenut om de marge naar drie te tillen. De Deense aanvaller raakte in tweede helft de paal, nadat Nakamura kort daarvoor ook het aluminium had geraakt. Mede daardoor vielen er geen treffers meer, waarmee het bekeravontuur voor tweededivisionist De Treffers erop zit.

Uitslagen KNVB Beker woensdag

Heracles Almelo* - RKC Waalwijk 4-3
Groene Ster* - VVV-Venlo 2-2
Quick - Willem II * 0-4
Excelsior Maassluis - sc Heerenveen* 0-3
Sparta Nijkerk* - Fortuna Wormerveer 5-2
Spakenburg* - ASWH 2-0
Ajax (amateurs) - OFC* 2-2
AFC - ODIN'59* 3-3
Harkemase Boys - FC Groningen* 1-2
De Treffers - FC Twente* 0-2
Sparta Rotterdam* - FC Volendam 1-0

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
review
Tokyo Mirage Sessions #FE Encore
special
Wat de volgende Mario Kart kan leren van Mario Kart Tour
review
The Grudge
review
Charlie's Angels
©FOK.nl e.a.